1zorro 04.06.08, 08:17 za malo zdjec, za malo zdjec! Pokazywac, pokazywac!!! Ludzie maja totalna skleroze, moze sobie jednak przypomna.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzes1966 Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 09:02 "4 czerwca 1988 r. Czy ktoś mógł sobie wtedy wyobrazić, że już za rok wszystko się zmieni, że odbędą się wolne wybory? Z gazet codziennych - tych oficjalnych i tych nowych, podziemnych - to nie wynikało" No ktoś mógł, np pp. Adaś Michnik I Jurek Urban. W końcu jeden konferował w tej sprawie w Moskwie, a drugi otrzymywał w teh sprawie raporty moskiewskiej placówki kontrwywaiadu SB. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 09:21 grzes1966 napisał: > "4 czerwca 1988 r. Czy ktoś mógł sobie wtedy wyobrazić, że już za > rok wszystko się zmieni, że odbędą się wolne wybory? Z gazet > codziennych - tych oficjalnych i tych nowych, podziemnych - to nie > wynikało" > No ktoś mógł, np pp. Adaś Michnik I Jurek Urban. W końcu jeden > konferował w tej sprawie w Moskwie, a drugi otrzymywał w teh sprawie > raporty moskiewskiej placówki kontrwywaiadu SB. W lipcu 1988, kiedy Michnik był w Moskwie, nie było jeszcze oczywiście mowy o wolnych wyborach ani o zmianie ustroju na demokratyczny. Szczytem marzeń był brak sprzeciwu ZSRR wobec ponownej legalizacji Solidarności, w konstrukcji politycznej zresztą znacznie mniej radykalnej niż przed Stanem Wojennym. Stopniowa radykalizacja oczekiwań miała miejsce o wiele później - dopiero pod koniec roku i na początku 1989, kiedy to jasne stawało sie, że komunizm ostatecznie zdycha w męczarniach. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
norman_bates rzeczywiście..... 04.06.08, 19:02 ....nikt nie mógł przypuszczać, że już za 2 miesiące p. Michnik i p. Wałęsa będą pić "brudzie" z tow. Jaruzelskim i tow. Kiszczakiem w Magdalence Komuś brakowało obrazków? img228.imageshack.us/img228/9710/magd03ww6.jpg img228.imageshack.us/img228/7758/magd03em5.jpg img228.imageshack.us/img228/5042/michnikkiszczakjaruzelsrm2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Saturator... Poprosze wode bez soku... 04.06.08, 20:31 bez malinowego, czy bez truskawkowego? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekamigo Więcej takich artykułów!!! 04.06.08, 21:48 Większość młodych ludzi, 20-, a nawet 30-kilku latków nie ma kompletnie pojęcia co działo się w Polsce jeszcze tak niedawno, za czasów ich dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Jedyny czas, kiedy w mięsnych było czysto i higien 04.06.08, 22:53 icznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 09:12 Wydarzenie istotnie było tym milsze, że dość niespodziewane - gdzieś tak do ok. 1988 wszyscy raczej myśleli, ze przyjdzie się męczyć jeszcze z kilkanaście lat... Później jednak nawet ze źródeł oficjalnych można było niejedną bardziej optymistyczną wiadomość między wierszami wyczytać. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
prairiewind Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 10:20 ciekawe czasy.w 1988 odczuwalo sie lekkie napiecie, ale to bylo nic w porownaniu z wiosna 1989. jeszcze wtedy nie myslalo sie , ze nadchodza przelomowe czasy. Niewydolny system zaczynal sie rozpadac. Znow strajki. Wszyscy czekali na znak Gorbaczowa aprobaty lub sprzeciwu co do zmian. Sprzeciwu specjalnego nie bylo. Chyba przelomem bylo spotkanie TV 30 XI Walesa-Miodowicz. Dla mnie szokiem nie byla sama debata, a pojawienie sie Walesy W TV. A potem dlugie oczekiwanie na obrady okraglego stolu. No i obowiazkowo BBC o 22.00. ech, lza sie w oku kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 14:12 miałem wtedy 13 lat, ale pamiętam jak pokazywali ten stół, że stoi już piękny i gotowy. potem po wyborach cały dzień oglądałem pierwsze posiedzenia Sejmu i Senatu. poseł E. Osmańczyk sie wykłócał, że należy mówić "poseł z Ziemi" jakiejśtam, a nie województwa;-) w sumie jestem z siebie dumny, że taki konus, a wyczułem, że to ważne i należy śledzić:-) Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Tak konał PRL 20 lat temu i nie skonal 04.06.08, 15:25 bo otrzymal pomocna dlon od srodowiska Gazety Wyborczej i Lecha Walesy.WSI po dzis dzien stoi na strazy trupa PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.resistance Cięzko konał i niedawno ożył 04.06.08, 16:50 dzięki potomkom komunistów z PiS Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Tak konał PRL 20 lat temu i nie skonal 04.06.08, 20:53 A co, dziś też za minimum socjalne stać cię tylko na 16 kilo truskawek? Ach, nie, zapomniałem, tobie chodzi o co innego, o wszechmocny układ... Odpowiedz Link Zgłoś
kielcenoca Tak rodził się nowy komunizm stanowisk partyjnych 04.06.08, 15:26 Cytat : Prasa podziemna Jak przyznał tygodnikowi "ITD" dyrektor Urzędu Rady Ministrów Paweł Chocholak, aż 44,5 tys. stanowisk pracy podlega politycznej akceptacji egzekutyw komitetów wojewódzkich lub KC. Ciekawe , czy ktoś zadał sobie trud zliczenia , ile obecnie stanowisk podlega akceptacji rządzącej partii ? Myślę , że liczba podana wówczas była mocno zaniżona , ale i tak obecna liczba " mianowanych z namaszczenia partyjnego " przekracza ją wielokrotnie . Co ciekawe naród wówczas nienawidził " ich " czyli władzę z nadania i walczył głownie o zniesienie władzy aparatczyków . Co ciekawe , obecną władzę ,( i piszę tutaj o wszystkich formnacjach rządzących , zarówno obecnie jak i w przeszłości demokratycznej ) , interesuje głownie problem obsadzania stanowisk . Co ciekawe biurokracji tak dużo przybyło , iż tych stanowisk ciągle przybywa . Rodzi się wtakim razie pytanie , kiedy nastąpi następny zryw narodowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 15:37 PRL nie skonał. Ubecy i michnikowszczyzna mają się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
boncza Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 15:42 Nawet jeśli ubecy mają się dobrze to co to ma do rzeczy? Wielu hitlerowskich zbrodniarzy jest na wolności a Narodowy Socjalizm w Niemczech skonal 60 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdenek.blacha Re: Tak konał PRL 20 lat temu 05.06.08, 07:26 Ma, ponieważ mają się dobrze (a nawet, za dobrze) nie ci co powinni... Odpowiedz Link Zgłoś
kel62 Kpiny!! 04.06.08, 15:50 "Czy ktoś mógł sobie wtedy wyobrazić, że już za rok wszystko się zmieni, że odbędą się wolne wybory?" To mają być kpiny? A więc rok po "wolnych" wyborach, 4 czerwca 1990: -prezydent Jaruzelski -wicepremier Kiszczak -minister ON Siwicki -Armia Czerwona na terenie Polski Uprzejmie dziękuję za taką 'wolność' Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 15:57 Zawsze ceny pierwszych truskawek, pomidorów, wszelkich nowalii bulwersują. Popatrzeć można, kupić... 1000-800 zł za kilogram truskawek to ceny z warszawskich bazarów. Totalne bzdury w odniesieniu do podanych w artykule zarobków. Nikt w tym czasie nie zarabiał 15 000 zł w roku 1988 moja pensja wynosiła 1 500 000 zł jako ustawiacza maszyn. Ten artykuł ma na celu wzniecenie durnej dyskusji. jeśli przeliczymy to po denominacji złotego to truskawki kosztowały 10 groszy za kilogram i nawet gdyby pensja wynosiła 150 zł to jest to 1500 kg truskawek dziś kosztują 5 zł przy zarobku 900 zł czyli mamy tylko 180 kg.Więc kiedy było lepiej? A zresztą kiedy syn szedł do pierwszej klasy to nie kupowałem mu 5 zeszytów bo mi się nie chciało za miesiąc kupować nowych tylko od razu kupiłem 100 szt. Zresztą szkoda gadać, przewrót zrobiły nieroby takie jakich widziałem w Radomiu i kieleckim będąc tam przejazdem w delegacji, gumofilce jabol i koza to jest obraz polskiego rewolucjonisty. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 16:17 bercik38 napisał: >Totalne bzdury w odniesieniu do podanych w artykule zarobków. Nikt w >tym czasie nie zarabiał 15 000 zł w roku 1988 moja pensja wynosiła 1 500 000 zł jako ustawiacza maszyn. Chłopie, nie pij tyle (denaturacik ?), bo na pamięć i percepcję ci to wpływa. Mowa o 15.000zł jakiegoś minimum socjalnego na osobę. Pensja średnia w 1988r. wynosiła 53.000zł. 1.5mln to była dobra pensja w 1991, a w stosunku do 1988 było ponad 2000 % skumulowanej infacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 16:25 darr.darek napisał: > bercik38 napisał: > >Totalne bzdury w odniesieniu do podanych w artykule zarobków. Nikt w > >tym czasie nie zarabiał 15 000 zł w roku 1988 moja pensja wynosiła > 1 500 000 zł jako ustawiacza maszyn. > > Chłopie, nie pij tyle (denaturacik ?), bo na pamięć i percepcję ci to wpływa. Nie spożywam alkoholu. > Mowa o 15.000zł jakiegoś minimum socjalnego na osobę. > Pensja średnia w 1988r. wynosiła 53.000zł. Tyle to miałem w 1986 roku. > > 1.5mln to była dobra pensja w 1991, W 1991 roku musiałem zmienić pracę i zarobek obniżył mi się do 450 000 zl w służbie zdrowia. a w stosunku do 1988 było ponad 2000 % > skumulowanej infacji. Inflacja mnie tu nie interesuje. PS. Po 20 latach pracy w 1986 roku zwolniłem się z państwowej firmy gdzie ostatnia wypłata wynosiła 14 600 a pierwsza wypłata w firmie prywatnej 40 000 zł i systematycznie rosła. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian69 Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 16:36 nie rozsmieszaj. moja pierwsza pensja ,jako slusarz mechanik w kopalni w 09.1989 to 200 tys zl. pij bilobil, bo pamiec slabiutka,powiedzialbym nawet, ze wybiorcza Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 16:38 yossarian69 napisał: > nie rozsmieszaj. moja pierwsza pensja ,jako slusarz mechanik w kopalni w 09.198 > 9 to 200 tys zl. pij bilobil, bo pamiec slabiutka,powiedzialbym nawet, ze wybio > rcza A ile byś chciał zaraz po szkole zarobić? Moich starych pasków nie mam przyjemności kserować żeby Ci udowodnić Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 17:59 Kurs czarnorynkowy wynosił ok. 2500 zł za 1 USD,a więc płaca 1,5 mln = 600 ówczesnych USD. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Aż się wierzyć nie chce 04.06.08, 16:40 Wystarczy podsumować tę bezsensowną dyskusję cytatem z oficjalnej(!) prasy - zarobki lekarza w Polsce były 18 razy niższe niż zarobki pielęgniarza w Niemczech! Miesiąc pracy w Niemczech na podrzędnym stanowisku to było półtora roku pracy na dobrym stanowisku w Polsce! Aż się wierzyć nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Aż się wierzyć nie chce 04.06.08, 16:52 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Wystarczy podsumować tę bezsensowną dyskusję cytatem z ficjalnej(!) >prasy - zarobki lekarza w Polsce były 18 razy niższe niż zarobki >pielęgniarza w Niemczech! Bezsensowna dla głupiego dzieciątka, które nic nie pamięta. Gdybyś pamiętała nie pisałabyś, że zarobki były tylko 18 razy niższe. Owszem, ten lekarz podał przelicznik, że zarobi w RFN 18 razy więcej, ale to tylko świadczyło, że pewnie w PRL wyciągał już powyżej średniej (np. ok. 30 US-dolarów), w RFN dali mu pewnie 550 dolarów netto, czyli zarobki dla biednych gastarbeiter'ów. Średnia pensja w RFN wynosiła wówczas ok. 1000 US-dolarów netto (ponad 2000 DM netto). Nie wspomnę o lekarzach niemieckich (RFN-wskich). >Miesiąc pracy w Niemczech na podrzędnym stanowisku to było półtora >roku pracy na dobrym stanowisku w Polsce! >Aż się wierzyć nie chce... Faktyczny przelicznik był wówczas jak jeden do 50. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Aż się wierzyć nie chce 04.06.08, 17:25 darr.darek napisał: > Faktyczny przelicznik był wówczas jak jeden do 50. Warto wspomnieć o dzisiejszym przeliczniku pensji Polaka do Niemca. Średnia pensja brutto w RFN ok. 2500 euro, czyli 8450 pln, a średnia w Polsce ok. 3000 pln. Przelicznik pensji brutto 2.8. Istotna jest również informacja, że w RFN jest średnio wyższe opodatkowanie pensji podatkami i ubezpieczeniami. Najgorzej mają single. Bezdzietny kawaler w RFN mając 2500 euro brutto dostaje na rękę ok. 1350 euro. Ceny niemieckie są już tylko wyższe w usługach, ceny większości towarów w sklepach niemieckich są dziś prawie takie jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 nieprawda- żywność w Polsce w porównaniu do strefy 04.06.08, 19:31 € jest śmiesznie tania- mieszkałem wiele lat w różnych krajach i dobrze wiem co mówię. podobnie z usługami. podobne są jedynie ceny sprzętu AGD, elektroniki, aut itp Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: nieprawda- żywność w Polsce w porównaniu do s 04.06.08, 19:51 Mylisz się. Ceny żywności dogoniły te w USA i Kanadzie już parę lat temu a obecnie są podobne jak w E. zachodniej. Fakt, że amerykańskie żarcie jest po prostu podłe, no ale jakością "nadrabiamy" to w siedmiomilowych butach. Najbardziej podła w PRL kiełbasa (zwyczajna) robiona według "starej" receptury (tzn wedłó norm z lat 70-tych) przez Stół Polski kosztuje obecnie 26 zł/kg czyli jest w cenie współczesnych pseudowędlin (i droższa od większości z nich). Jak się kiedyś wchodziło do sklepu mięsnego to się czuło piękny zapach wędlin (o ile akurat były ;)) a teraz zapach przypomina najbardziej prosektorium. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 nie wiem skąd wy macie takie dane?? 04.06.08, 21:40 wiesz ile kosztuje KILKA plasterków byle wędlinki we Francji albo we Włoszech?? 4 €!!u nas za to dostaniesz połowę tej samej wędlinki! to zupełnie różne ceny- w Polsce jest naprawdę tania i dobra żywność. a juz ceny w restauracjach to przepaść- w Polsce za 8 € 1 osoba zje cały talerz drugiego dania +piwo - we Wloszech 8 € wystarczy wyłącznie na skormne drugie danie -bardzo skromne! Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: nie wiem skąd wy macie takie dane?? 04.06.08, 23:04 > wiesz ile kosztuje KILKA plasterków byle wędlinki we Francji albo we Włoszech?? > 4 €!!u nas za to dostaniesz połowę tej samej wędlinki! to zupełnie różne > ceny- w Jakiej wędlinki? Bo tam można dostać bardzo ekskluzywne wędlinki za oszałamiające ceny rzędu kilkuset euro za kg (czego w biednym kraju nie uświadczysz). Ceny "wędlin" w supermarketach podobne. Serów nieco wyższe ale jakość też znacznie lepsza. > Polsce jest naprawdę tania i dobra żywność. a juz ceny w restauracjach to > przepaść- w Polsce za 8 € 1 osoba zje cały talerz drugiego dania +piwo - > we > Wloszech 8 € wystarczy wyłącznie na skormne drugie danie -bardzo skromne! Podejrzewam, że porównujesz ceny z restauracji w centrum miast we Włoszech z osiedlowymi w Polsce. Idź w Warszawie do jakiejś restauracji w centrum. Za 200 zł dostaniesz mikroskopijny kotlecik, parę marnych ziemniaczków i troszkę surówki. A właśnie we Włoszech można zjeść dobrze i tanio. Tylko trzeba wiedzieć gdzie. Dla porównania parę lat temu, za 5 dolarów, w kampusie uniwersyteckim w Calgary kosztowała porcja chińskiego żarcia. Jak zjadłeś wszystko - starczało na cały dzień. Japońszcyzna kosztowała troszkę drożej (no i trzeba było poczekać). Za tą samą sumę, w knajpie obok kampusu był jarski "szwedzki stół". Pinta piwa też 5 dolarów. W knajpie w centrum (i to nie żaden cud - zwykły młodzieżowy bar) za tego piątaka dostawałeś jedynie buteleczkę piwa. Jak ktoś chce wydać dużo to może. W każdym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 sorry ale chyba nie znasz realiów 04.06.08, 23:13 jakość polskiej żywności dorównuje włoskiej. Polska żywność zresztą jest jedyną w europie (może poza francuską czy hiszpańską) na takim poziomie- ceny wędlin są we Włoszech koszmarne (!) podbnie we Francji. Jeśli chodzi o restauracje, w każdym kraju są luksusowe i one wszedzie kosztują dużo. zresztą tam chodzą ludzie (m.in. ja) którzy olewają ceny- po prostu kupują to na co mają ochotę. ale nie zawsze tak było i znam REALIA- mieszkałem w kilku krajach europy i ZAPEWNIAM że Polska jest zdecydowanie najtańsza, wręcz dumpingowa jeśli chodzi o żywność i usługi, przy czym nasze poziom jest identyczny a często wyższy u nas Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: sorry ale chyba nie znasz realiów 05.06.08, 01:07 Skoro olewasz ceny i kupujesz na co ci przyjdzie ochota, to najprawdopodobniej tych realiów nie znasz. Po prostu nie masz żadnej motywacji do ich poznania. Owszem, kiedyś takie różnice występowały ale szybko się wyrównują. W szczególności w niskim i średnim segmencie. Polska dobra żywność to już od dawna mit. Przynajmniej ta dostępna dla przeciętnego konsumenta. Jeżeli chcesz to ci mogę poobrzydzać jedzenie. Nawet nie zdajesz sobie sprawy co pakują do żywności. Dodatkowo, ze względu, na małą zasobność tego konsumenta przeciętny towar jest zwyczajnie gorszy bo na lepszy go nie stać. Dość, że poważnie zacząłem myśleć o kupowaniu surowców i robieniu samemu przetworów. Może to wygląda na powrót do średniowiecza ale ja lubię chemię na stole laboratoryjnym a nie w swoim żołądku. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: nieprawda- żywność w Polsce w porównaniu do s 04.06.08, 19:59 mil1231 napisał: > € jest śmiesznie tania- mieszkałem wiele lat w różnych krajach i dobrze w > iem co > mówię. podobnie z usługami. podobne są jedynie ceny sprzętu AGD, elektroniki, > aut itp Mieszkałeś chyba na Białorusi albo w Korei płn. Na wielkanoc odwiedził mnie syn na stałe mieszkający w Niemczech i stwierdził tylko tyle "ojciec na drugi raz to przywiozę żarcie z Niemiec bo tu w Polsce można dupę stracić z taką drożyzną". Piszesz że samochody są w podobnej cenie, pewnie tak skoro po przeliczeniu Ford Fiesta w niemieckim salonie kosztuje 32 300 zł a w Polsce zaczyna się od 40 000 zł czyli w Niemczech kosztuje 6 najniższych wypłat a w polsce 40 wypłat, widać więc że mamy się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 każdy gastarbeiter tak pieprzy, bo kupuje w ALDI 04.06.08, 21:42 Porównuj rzeczy porownywalne- jak tam w ALDI to u nas zestaw ceny w Biedronce! zresztą to idiotyczna dyskusja- ktoś kto twierdzi że w Polsce jest drogo (żwyność, usługi) musi byc kimś naprawdę biednym Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 16:58 bercik38 napisał: > > >tym czasie nie zarabiał 15 000 zł w roku 1988 moja pensja > > >wynosiła 1 500 000 zł jako ustawiacza maszyn. >Nie spożywam alkoholu. Błąd ! Każdy kardiolog ci powie, że trochę alkoholu dobrze działa na serce. > > Pensja średnia w 1988r. wynosiła 53.000zł. > Tyle to miałem w 1986 roku. Przy średniej z 1986 - 24.000zł to mogło być prawdą. Jednak nie pisz, że zarabiałeś 30 razy więcej niż średnia, bo to źle świadczy o całości wypisanej przez ciebie treści. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek autor powinien zaznaczyć WYRAŹniej co jest z 1989r 04.06.08, 16:44 >Jeszcze się nie wydarzyło: kalendarium >15 marca -zalegalizowany handel dewizami; kurs dolara 2900-3000 zł >(średnia płaca 100 tys. zł). 31 sierpnia -dolar kosztować będzie >10tys. zł Tak, w roku 1989. Płaca już nie wynosiła 53.000zł ale ponad 100.000zł w sierpniu (faktycznie, wtedy za pensję spadło "kurs" do 10 dolarów) i ponad 200.000zł z uśrednienia całego roku 1989. We wrześniu pierwszy raz kurs dolara spadł nawet do 6.000zł (to już było 40 dolarów za pensję, hoho). a styczniu 1990 kurs US-dolara ustalony został na 9.500zł (wg wymiany z 1994 - 0.95 PLN), czyli ok. 50 dolarów za średnią pensję ze stycznia 1990. >A jak Ty pamiętasz rok 1988? Czekamy na Wasze listy: Ja pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Tak konał PRL 20 lat temu 07.06.08, 02:11 Znalazłem wyciągi z konta. Moje pobory (podstawowe - były jeszcze dodatkowe pieniądze, niezbyt regularne, na poziomie przynajmniej 50%) za maj 1988 (płatne z góry w końcu kwietnia)to 49 780 zł, a za czerwiec 51 780. Byłem docentem i było to ok. 130%, może trochę więcej średniej krajowej. A truskawki, po pojawieniu się taniały w ciagu tygodnia, przynajmniej 10-krotnie. Po cenach podanych w Gazecie, nikt "normalny" nie kupował. Poza dyplomatami, czy innymi osobami zarabiającymi w dewizach, a wydających pieniądze w Polsce. Nie pamietam żadnego dramatu. Świnie i cieleta woziło się ze wsi. Na kartki wykupywało się wędlinę. Głodny nikt nie był!!!! Ani sterroryzowany. W tymże 1988 syn kończył Informatykę, a córka dostała się na Prawo. Ja wykonałem obliczenia i napisałem 3 publikacje, które stały się podstawą do profesury w roku następnym. W weekendy balowaliśmy na działce. Bimber własny doskonałej jakości (przyjaciel chemik). Cóż jeszcze dodać? Może to, że stosunki przyjacielskie były na niezwykłym poziomie. Niesłychany komfort psychiczny. Teraz zamiast bimbru piję single malt. I to jedyna zmiana na korzyść. Ale skłóceni jesteśmy (w dawnym gronie przyjaciół) jak wściekłe psy. PiSowcy, SLD - owcy, POwiaki. Nie ma dyskusji. Nie ma zrozumienia. Jest chęć dogryzienia i postawienia na swoim. Kto ma moje lata wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_kaczor a Lesławowi-presentation1 świat zaczął się walić: 04.06.08, 17:22 Imiona LESLAW Nazwisko WAJDZIK Nazwisko rodowe Data urodzenia 09.06.1959 Funkcjonariusz/pracownik/żołnierz aparatu bezpieczeństwa Informacja o przebiegu służby Nazwa jednostki Miasto Nazwa komórki WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL IV MLODSZYINSPEKTOR 16.09.1984 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta osobowe WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL VI INSPEKTOR szer. 01.01.1985 31.05.1985 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta osobowe Inne informacje o funkcjonariuszu i służbie W grudniu 1984 ukończył kurs "0"? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson To raczej obraz nędzy i rozpaczy do jakiej 04.06.08, 18:19 doprowadziła Polskę solidarusza zaraza. PRL skończył się wraz z dekadą Gierka, gdy banda nierobów wszczęła burdy doprowadzając gospodarkę kraju do upadku. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: To raczej obraz nędzy i rozpaczy do jakiej 04.06.08, 18:26 tornson napisał: > doprowadziła Polskę solidarusza zaraza. PRL skończył się wraz z dekadą Gierka, > gdy banda nierobów wszczęła burdy doprowadzając gospodarkę kraju do upadku. Pomyliło Ci się - banda nierobów doprowadziła gospodarkę kraju do upadku znacznie wcześniej; jakoś tak ok. 1949 r., a PRL skończył się ok. 40 lat później. Na szczęście po jego upadku udało się to jako tako odrobić i dziś Polska jest już tylko niewiele biedniejsza od krajów europejskich, które wówczas przewyższała pod względem zamożności ok. dwukrotnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Lecz się... 04.06.08, 20:52 kapitan.kirk napisał: > ok. 40 lat później. Na szczęście po jego upadku udało się to jako > tako odrobić i dziś Polska jest już tylko niewiele biedniejsza od > krajów europejskich, które wówczas przewyższała pod względem > zamożności ok. dwukrotnie. Kogo to Polska przewyższała dwukrotnie? Przed IIWŚ tylko Albania i Rumunia były od Polski biedniejsze, a dysproporcje na pewno były mniejsze niż 2:1. Za to stosunek Polski do Zachodu zmniejszył się z przedwojennego 2:9 do 2:3 w dekadzie Gierka, dzięki solidaruchom i trasformie spadł do poziomu 1:4, dzięki UE dziś wynosi mniej więcej 2:5. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Lecz się... 04.06.08, 21:37 Typowe bajki komunistycznego utopisty. Poniżej masz link z danymi obrazującymi relację rozwoju i zamożności Polski (IIRP, PRL, IIIRP) i innych krajów europejskich. Co tam widac?? Ano to, że z chiwlą wybuchu IIWŚ Polska była na porównywalnym poziomie rozwoju i zamożności co Włochy i Hiszpania, pozostawiajac w tyle Grecję (podobnież Portugalię i Irlandię), ustępując oczywiście takim potęgom jak Niemcy, Francja czy Wileka Brytania. Zamożniejsze Czechy i Węgry też im ustępowały, ale nie tak znacznie. Jak na dłoni widać, że po IIWŚ wszystkie w/w państwa Polsce odjechały - różnice wobec Niemiec, UK czy Francji zwielokrotniły się, a PL wyprzedzili śródziemnomorscy pariasi. Czechy i Węgry również relatywnie zbiedniały. Jakoś "dziwnym trafem" granica, pomiedzy szybciej i wolniej rozwijającymi się krajami przebiegała wzdłuż żelaznej kurtyny. Jakoś "dziwnym trafem" żaden kraj komunistyczny nie był zamożny w trakcie i na koniec okresu gospodarki centralnie planowanej. U nas były "solidaruchy, nieroby, transforma", ale jak wytłumaczyć to "dziwne" zubożenie innych bratnich państw?? Oszołom tego nie przyzna, ale przyczyna jest jasna - komunizm to syf programowo niezdolny do generowania rozwoju i zamożności. tiny.pl/kg7v Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Co to jest?? Bełkot jakiegoś debila, każdy moze 04.06.08, 23:36 sobie umieścić taki śmieć w internecie. Ja mam dane pochodzące z poważnych pozycji. R.Cameron "Historia Gospodarcza Świata", dochód na głowę mieszkańca wybranych państw przedstawiał się w 1938 roku następująco (w dolarach): Wielka Brytania - 465 Niemcy - 335 Franca - 260 Czechosłowacja - 185 Hiszpania - 173 Węgry - 167 Bułgaria - 110 Polska - 96 Dane z połowy lat 60ych (za 12-tomową Encyklopedią PWN): Niemcy - 1500 Franca - 1250 Czechosłowacja - 850 Hiszpania - 420 Węgry - 700 Bułgaria - 600 Polska - 660 W 1988 wyglądało zaś tak: www.theodora.com/wfb1989/ Wielka Brytania - 13330 Niemcy - 18370 Franca - 16800 Czechosłowacja - 10130 Hiszpania - 7390 Węgry - 8670 Bułgaria - 7540 Polska - 7280 A bełkot kretynów, którzy nawet nie mają pojęcia jak wylicza się PKB i wyliczają PKB krajów komunistycznych takimi samymi metodami jak krajów kapitalistycznych (gdy struktura gospodarki rynkowej jest całkowicie odmienna od struktury gospodarki nakazowo-rozdzielczej), tylko dla laika może być wykładnią. I to porównanie gospodarki Węgier i Czech do Niemiec i Francji, co za debil! Tak się składa że posiadam Encyklopedię Guttenberga z lat 30ych i jasno można tam wyczytać że Czechosłowacja i Węgry były w tyle nie tylko za Niemcami i Francją ale też za Włochami. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 ty skończony kretynie...te dane ośmieszają cię 04.06.08, 23:41 po prostu- jesteś tłukiem skończonym- Czechosłowacja była jednym z najbogatszych państw na świecie przed II wojną światową, komuszy mongole! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A poza rozdartym ryjem masz może jakieś 04.06.08, 23:48 inne argumenty? Jakaś literatura, potwierdzająca twój debilny bełkot? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson No więc, rozdarty ryju, w 1935 roku tak wyglądało: 05.06.08, 00:09 (dane za Encyklopedią Guttenberga wydaną przed wojną): _________________I____II_______III____IV_____V_____VI____VII_____VIII Niemcy___________65___34,5____16,5____8,4____6,0___245___38,9____4,5 Francja__________42___15,8_____6,3____4,4____4,6___189___12,1___76,0 Włochy___________43___12,6_____1,8____1,6____4,0____46___????___30,5 Belgia___________ 8____4,5_____4,0____2,2____2,2____??___14,1____??? Czechosłowacja___15____2,6_____1,2____0,5____0,8_____9____7,8____0,6 kolejno I - populacja w mln. II - energia elektryczna w mld. kWh III - stal w mln. ton IV - wyroby walcowane w mln. tom V - cement w mln. ton VI - samochody w tys. sztuk VII - piwo w mln. hl VIII - wino w mln. hl Pytam się więc rozdarty ryju, gdzie ta potęga przedwojennej Czechosłowacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 schowaj matkojebco ten sowiecki rocznik statystycz 05.06.08, 00:11 ny i poczytaj o międzywojennej Czechosłowacji- brakuje ci elementarnej wiedzy, jak zresztą każdemu komuchowi- jesteś zerem gnoju Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek wiecej niz jeden but na osobe 05.06.08, 00:16 swoboda_t napisał: > wybuchu IIWŚ Polska była na porównywalnym poziomie rozwoju i > zamożności co Włochy i Hiszpania, pozostawiajac w tyle Grecję > (podobnież Portugalię i Irlandię) W 1938 na jednego mieszkanca Polski przypadalo mniej niz jedna para butow i wiecej niz jeden but na osobe. Czy w Portugalii i Irlandii bylo gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
kebej Re: To raczej obraz nędzy i rozpaczy do jakiej 04.06.08, 18:52 ewidentnie zabraklo miejsca w psychiatrykach komuszy pomiocie Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: To raczej obraz nędzy i rozpaczy do jakiej 04.06.08, 19:57 Ewidentnie PiSdzielcy mają wiele wspólnego ze stalinowcami. Chciało by się wsadzić takiego do psychuszki. Co? Nawet wasz prezio oddaje hołd dziełom Stalina, popierając włączenie Abchazji do Gruzji. A jaki piękny wstęp do swej pracy napisał o Leninie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Za komuny w psychiatrykach zamykano takich jak ty 04.06.08, 20:52 bardzo słusznie zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Solidaruch!! 04.06.08, 23:09 marcowsky napisał: > ty glupi komuchu! Typowy "argument" dla solidaruszej swołoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 spier@dalaj komunistyczna ubecka świnio!!! 04.06.08, 23:14 Polacy nienawidzą ludzi sowieckich i komuchów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 ty nie jesteś nawet polactwem, jesteś brudną ruską 04.06.08, 23:39 a raczej sowiecką świnią Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_browarny Re: Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 18:20 Proponuję zobaczyć to: [url=g1.bezmiar.pl/index.php?click=piesman] Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 18:33 >...4 czerwca 1988 r. Czy ktoś mógł sobie wtedy wyobrazić, że już za rok wszystko się zmieni, że odbędą się wolne wybory? Z gazet codziennych - tych oficjalnych i tych nowych, podziemnych - to nie wynikało < Hm...nie pamiętam oczywiście o czym myślałem tego konkretnego dnia.Na pewno nie o polityce.Miałem 9 lat i być moze to był akurat ten powtarzający sie co jakis czas dzień gdy jedząc śniadanie wyobrażałem sobie jak to po szkole będziemy znowu grać w piłe,i żeby boisko było wolne,i że moja piłka już jest w opłakanym stanie...Wtedy okazywało się ,ze to polityka "myślała" o mnie,ponieważ moja szanowna mama przywracała mnie rzeczywistości,mówiąc:"po lekcjach zajmiesz kolejke u rzeźnika":) Dzisiaj to zabawne,wówczas krzyz Pański. Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel pamiętam to doskonale i nie tęsknię. 04.06.08, 18:58 ale są i tacy którzy na obecne półki sklepowe mogą się tylko popatrzeć.dla nich to jakby tylko pewex po sklepach się rozlazł. tylko niech nikt tu mi znowu nie wyskakuje ,że większości wiedzie się lepiej. wiem ,że są tacy jak majcherek dla którego temat biedy jest nieistotny bo mało nośny. typowa łajza bez współczucia dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 20:00 "4 czerwca 1988 r. Czy ktoś mógł sobie wtedy wyobrazić, że już za rok wszystko się zmieni, że odbędą się wolne wybory? Z gazet codziennych - tych oficjalnych i tych nowych, podziemnych - to nie wynikało" A czy ktoś mógł sobie wyobrazić, ze za dwa lata zostanie bezrobotnym bez prawa do zasiłku? To tak dla równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
sigismundus57 Po co te zmiany !!! 04.06.08, 21:00 Z "Polski socjalistycznej" czerwoni z różowymi stworzyli "ziemniaczaną wersję bananowej republiki"! Np taka Słowenia wyszła z socjalizmu inaczej - dochód narodowy porównywalny z Austrią, znikome bezrobocie ale za to banki i duże zakłady PAŃSTWOWE !!! Zmiany w Słowenii robili PATRIOCI a nie przedstawiciele "międzynarodowych finansów"?! Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 pamiętam jedna fajną rzecz z tych czasów 04.06.08, 21:37 pól litra kosztowało w Pewexie 65 centów... poza tym nic innego fajnego nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: Po co te zmiany !!! 04.06.08, 21:44 a ile swiat i ilu rencistow i wczesnych emerytow tam maja? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Po co te zmiany !!! 04.06.08, 23:43 ziuta38 napisał: > a ile swiat i ilu rencistow i wczesnych emerytow tam maja? Nie zamykali kretyńsko kopalni i zakładów pracy, więc nie mają aż tylu ludzi na wcześniejszej emeryturze. Przestrzegają praw socjalnych i przepisów BHP, nie mają więc aż tylu wypadków w pracy i tylu rencistów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Telefony w prl!!! 04.06.08, 21:39 to byl hardcor-zeby zadzwonic do babci w poznanskim trzeba bylo na poczcie czekac z pol godziny na polaczenie miedzymiastowe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Telefony w prl!!! 05.06.08, 04:14 marcowsky napisał: > to byl hardcor-zeby zadzwonic do babci w poznanskim trzeba bylo na poczcie > czekac z pol godziny na polaczenie miedzymiastowe!!! Pół godziny?! Szczęściarz. Odpowiedz Link Zgłoś
henyk Tak konał PRL 20 lat temu 04.06.08, 22:15 Ciekaw jestem, co wtedy porabiali te dwa konusy z jednego jaja?. S..li ze strachu, że tatusiowi się urwą komusze przywileje. Dzisiaj pouczają i prostują innych, odważniejszych od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Więcej materiałów z tamtych czasów 05.06.08, 01:40 Filmów, zdjęć, żeby oszołomom pamięć wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Racja!! By ludzie w końcu zakodowali sobie 05.06.08, 22:55 do jakiej ruiny doprowadziły kraj solidarusze burdy lat 80ych, ważne też by ludziom wpoić że solidarusza swołocz to w prostej linii protoplaści POPiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 I medium oficjalnym komuny stała się GW:2008.06.05 05.06.08, 06:52 "Wildstein wyproszony przez Niemców. Pod naciskiem Michnika?" jankepost.salon24.pl/77764,index.html Możesz Michniku to wyciąć - tego numeru nic nie jest w stanie ukryć. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Dziękujmy Kaczyńskim za obalenie komunizmu 05.06.08, 07:05 W którym roku go obalili w dziewiędziesiątym drugim, czy trzecim? Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski Balcerowicz, ty też wreszcie skonaj 05.06.08, 22:13 I nie pierdź już, po to tylko żeby zaistnieć, łachmaniarzu na wielkiej skrzyni pełnej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski UE - PRL 05.06.08, 22:16 Dzięki UE PRL odradza się: Minimalne ceny owoców, warzyw i wszelkiego skupu żywności Maksymalne stawki za rozmowy na komórki ze stacjonarnych (uwaga, teraz z TP SA to 63 grosze, a z Netii 90 groszy, nie zastosowała się do przepisu "Lepsza Perspektywa") Maksymalne stawki za roaming LIMITY PRODUKCYJNE Odpowiedz Link Zgłoś