peidos 23.09.09, 07:08 Dobrze, ze sie nie da "scyfryzowac" tuska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodzimierz.ilicz A co z podatkiem za kulturyzację cyfry? 23.09.09, 07:16 To też dobry pomysł na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 Podatek za koment na forum 23.09.09, 08:18 Podatek za komentarze na forum, też można wprowadzić. A co. --- Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie ! Odpowiedz Link Zgłoś
atomm A czemu NInA nie ma dzialac komercyjnie?? 23.09.09, 12:29 Czemu my mamy placic za to ze ktos pozniej bedzie za darmo z tego korzystal?? Czemu NInA nie moze wziasc kredytu, a pozniej udostepniac dane odplatnie?? Czyz nie byloby to prostsze? Odpowiedz Link Zgłoś
codewriter Podatki płacą Obywatele! 23.09.09, 12:43 Każdy podatek płaci ostatecznie obywatel, nie producent! Czemu ten artykuł jest pisany w tak naiwnym tonie? Tytuł powinien brzmieć "Zapłacimy więcej za sprzęt RTV. PO funduje nowy podatek" Odpowiedz Link Zgłoś
inco_666 Re: A co z podatkiem za kulturyzację cyfry? 23.09.09, 13:30 Mamy za to zapłacić i tylko część materiałów będziemy mieli za darmo? Rozumiem że często wchodzą w grę prawa autorskie, ale jeśli ktoś je chcę zachować w pełni to niech za rekonstrukcję swojego dzieła płaci z własnej kieszeni ! Skandalem jest to że na stronie itvp.pl za większość materiałów trzeba płacić, przecież one zostały wyprodukowane za nasze pieniądze pochodzące z abonamentu ! Uważam że podstawą społeczeństwa obywatelskiego jest wolny dostęp do kultury ! Odpowiedz Link Zgłoś
ant_y NIE NEI I jeszcze raz nie 23.09.09, 07:17 Nie chodzi o archiwizacjię tylko o dobrze płatne ciepłe posadki. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Wszyscy towarzysze kochają PO !!! 23.09.09, 19:28 Wszyscy towarzysze kochają PO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mareknaw Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:17 To będzie kolejny "skok na kasę" naszych polityków... UWAGA! Szykują się nowe stanowiska! Ludzie dadzą (czytaj: zabierze się im). Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:21 A dla takiego palikota,chlebowszczaka czy niesioła POtrzebny by był specjalny nośnik,bo zwykły zacząłby niszczeć od środka Odpowiedz Link Zgłoś
apf Kolejne synekury 23.09.09, 07:23 Po Polskim Instytucie Sztuki Filmowej, kolejne synekury w Instytucie Audio. Kolejna instytucja, która ma MISJE i chce ocalać. W misję PISF wpisano już ocalenie dziedzictwa sztuk i filmowej, więc będą już przynajmniej dwie cyfrowe kopie Krzyżaków za miliony złotych. Jest taki "patent" jak stworzyć instytucję pasożytniczą, która ma misję ocalania i łupi podatników - ten sam schemat, najpierw kilkanaście, potem kilkadziesiąt, a za kilka lat kilkaset synekur. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:24 "Może zapytać Polaków w sondażu, czy gotowi są płacić więcej za odtwarzacz DVD, by "Jacek iAgatka" albo "Kabaret Starszych Panów" zostały scyfryzowane?" Albo pomyśleć, że jeżeli ktokolwiek będzie to chciał oglądać, to wydawca sfinansuje przeniesienie materiału na nośnik cyfrowy. Oczywiście nikt nie będzie finansował przenoszenia nieoglądalnych gniotów. I to chyba pomysłodawców tego podatku boli. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 14:37 tobie jak rozumiem najbardziej zalezy na rambo 1, 2 i 3? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 15:21 Zaskoczyłeś mnie. Rambo był kręcony w Polsce? ;-P Nie, nie zależy mi na archiwizacji tego typu filmów. Natomiast chętnie bym coś kupił z lat 60-tych. Przedwojenne Trędowate, kino moralnego niepokoju i produkcyjniaki z lat 70-tych czy robione na styl zachodni z lat 80-tych zupełnie mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:32 Przede wszystkim za tę cyfryzację zapłacimy my, a nie żadni producenci elektroniki. Koniec końców koszty spadną na użytkownika końcowego czyli każdego z nas, czy tego chce czy nie. "Przeniesione na cyfrowe nośniki materiały mają być dostępne dla mediów i odbiorców w internecie. Ci ostatni będą mieli część materiałów bezpłatnie." Mam nadzieję, że w formacie dostępnym powszechnie i nieodpłatnie, bo jeśli będzie to zrobione tak jak dziś w przypadku videocastów TVP, to lepiej sobie w ogóle dać spokój - dostępne tylko z komputerów z polskim IP, tylko z systemem Windows (od rodziny XP w górę) i w beznadziejnej jakości, co jest implikacja stosowania kodeka WMV a nie na przykład znacznie lepszego H.264. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:14 Z tym ograniczeniem do wingrozy to przesadzasz. Na linucha są dostępne kodeki do wmv, a i videocasty z TVP da sie oglądać. Choć faktem jest że mogli by wybrać lepszy system. Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:28 O ile MPlayera da się zmusić do wyświetlania strumieni WMV to niestety DRMu juz się nie przeskoczy, a ostatnio TVP lubuje się wręcz w tym zabezpieczeniu. forum.tvp.pl/index.php?topic=22277.15 Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:36 Nowy ekstra, jednorazowy podatek to ja mogę zapłacić. Za utylizację czerwonych złodziei, wymyślających coraz to nowe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Po co ? 23.09.09, 07:36 Jak bedzie potrzeba siegnac po jakis material dotyczacy polskiego filmu albo polskiej historii, wezmie sie po prostu od Niemcow albo Amerykanow. A polaczki wola dac datek na nowy kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
apf CD Paweł Mykietyn 23.09.09, 07:40 Otóż oprócz misji ocalania Instytut zamawia np. 1000 szt CD kompozytora i klarnecisty Pawła Mykietyna, cały nakład od razu trafi na półkę i ten nasz polski "wybitny" artysta będzie ocalony! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:45 Jeśli ta cyfryzacja będzie płacona z publicznych pieniędzy(podatków, nie ważne jak zbieranych) to materiały powinny być dostępne do osobistego użytku za darmo(zwłaszcza że były oryginały też robione za publiczne pieniądze), a do wykorzystania komercyjnego też bardzo tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:20 Taka jest np. polityka własności intelektualnej w USA. Dzięki temu np. urzędowe mapy, zdjęcia satelitarne, dokumenty itp. w postaci cyfrowej są dostępne darmowo. Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 14:57 i to jest jedyne sensowne rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
morsick Pod sąd za każdy nowy podatek. 23.09.09, 07:50 Za działalność na szkodę obywateli państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ciafka Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:50 I co, mam po raz kolejny płacić jakiemuś tutejszemu beztalenciu za kolejne genialne polskie dzieło pt. "Kochaj albo spadaj"???. A może by tak zrzutę zrobić i wykształcić chociaż dwóch lub trzech polskich aktorów (nie synów ani córek) w cywilizowanych krajach, żebym przestał się wstydzić, jak polski film zapowiadają w TV... A może by tak, wreszcie, kolesie od "kultury" polskiej zabrali się do roboty w biznesie i przestali żerować na podatnikach? Chociaż wiadomo, że nie mieliby szans na pracę w branży, z taką "wiedzą" i "doświadczeniem". ZAŁAMKA! Odpowiedz Link Zgłoś
adamdark01 Będzie nowy podatek 23.09.09, 07:50 z tymi podatkami już sami nie wiecie jak i co robić ,aby od narodu wyssać bebechy,żeby im nic nie zostało, 1 % za co? od kogo? czemu ci którzy w ogóle nie rozumieją o czym mowa,mają płacić podatek? czy nie słusznie by było ten procent podatku dodać do cen wszystkiego co związane z towarem w sprzedaży z mediami? Odpowiedz Link Zgłoś
photoreporter Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:03 padlo pytanie dot finansowania wieziennictwa ...alez na wiezienie podatek nalezy doliczyc do kazdego towaru ktory sie sprzedaje, bo przeciez kazda z tych rzeczy mzoen zostac ukradziona, powiem wiecej, noze i siekiery powinny byc oblozone podatkiemn wieloktornie bo mozna i ukrasc i np kogos zaatakowac, czyli uzytecznosc przestepcza tych przedmiotow jest wieksza... Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Klient zapłaci ? 23.09.09, 08:06 Wdzięczny będę za tekst porównujący ceny tych samych koncernów produkty w Polsce i innych krajach - elektroniki, samochodów, leków usług internetowych i komórkowych itd. Może nie trzeba na klientów kosztów nowego "podatku" nakładać, lecz te firmy trochę mniej będą traktować jako "Dziki Zachód". Mojemu koledze laptopa ze specjalnym oprogramowaniem graficznym taniej wyszło oficjalne sprowadzenie w USA niż kupno w Warszawie. Koncerny domagają się zablokowania internetowego kupowania leków, bo ten sam ich produkt można w ten sposób o połowę taniej kupić niż w sąsiedniej aptece... Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:11 Panie Premierze ile jeszcze trzeba panu kasy b spłacić Niemcom dług za z finansowane wybory parlamentarne????????????????????????????????? Wprowadż pan więcej podatków. za chodzenie chodnikami, za oddychanie, za pierdzenie, za to że żyjemy. Panie premierze co masz pan się martwić o kasę, każ pan wszystkim pracować za darmo, a za pracę wyznacz trzy posiłki dziennie trzy kubki zbożówki i trzy kromki czerstwego chleba i niech zapie rdalają a wermacht niech popędza pejczami do solidnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:17 > finansowane wybory parlamentarne? 3566676775245626373648379875 €, chyba tyle! durny pomysł, na durne posadki, jestem bardzo na nie! Może dorzućmy się do wszystkiego co cyfrowe!!!! włącznie z chipami, pomagającymi myśleć!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:16 Jak słyszę 150 mln rocznie, to mnie krew zalewa. Czy wielkośc tych archiwów nie jest znana? tzn, że powinna być podana wartość przedsięwzięca jako całości. A tak, będzie sobie parę osób przywoicie żyć. Za moje. --- Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie ? Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:20 od ministerstwa kultury moralnie lepszy jest gang pruszkowski czy wołomiński - oni rabują jako bandyci, tak jest uczciwiej Odpowiedz Link Zgłoś
miron999 Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:41 Więzienia można sfinansować z 1% od cegły i worka cementu. Nie wiem, dlaczego Pan Neneman jest takim pesymistą akurat w tym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
testman Będzie nowy podatek 23.09.09, 08:43 skoro maja placic producenci sprzetu, czyli my wszyscy (podatek zawarty w cenie produktu), to czemu mamy miec dostep do CZEŚCI materialow bezplatnie. wyglad, ze jest pomysl wprowadzenia platnego abonamentu, czyli opodatkowania po raz kolejny!!! autorzy tekstu wsrod kosztow instytutu zapomnieli wymienic pensje i premie kierownictwa - taki instytut to trudna posada. trzeba wiedziec, co archiwizowac i w jakiej kolejnosci (zeby sie nie narazic). po trzecie, ciekawe czy sport i pogoda tez beda archiwizowane razem z dziennikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ainaczej Zdrojewskiemu dziekujemy 23.09.09, 09:05 już rozłożył Narodowy Program Kultury Zanki Czasu i patrzy tymi wybałuszonymi oczętami co by tu jeszcze spieprzyć...na ministra obrony był typowany...ale teraz już wiadomo że mniej groźny jest dla kultury niż obronności Odpowiedz Link Zgłoś
dc99 Faktycznie. Dusza liberała w 100% 23.09.09, 09:03 Rozumiemy oczywiście że scyfryzowany przy pomocy PUBLICZNEGO podatku materiał dalej będzie chroniony przez PRYWATNE prawa autorskie? Tak jak "prywatne autostrady" budowane za państwowe pieniądze, ale przynoszące prywatne zyski. Płać frajerze podatniku żebym ja byznesmenda made by Balcerowicz mógł na tobie świetnie zarabiać nie ponosząc kosztów. Stuprocentowy liberalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Albo-albo powinni się zdecydować. 23.09.09, 09:15 Rozumiem że powinno się tą robotę wykonać. Myslę że prócz ostatnich głupców wszyscy się z tym zgodzą. Na tą pracę są potrzebne pieniądze. Co do tego też nie ma watpliwości. Źródła tych pieniędzy moga być dwa - podatki, albo licencje za emisję. Przy tym nalezy zauważyć że zarówno rozwiązanie "państwo dopłaci" jak "zostanie wprowadzony nowy podatek" oznacza dokładnie to samo. I tak my jako obywatele to będziemy musieli zapłacić. Jedynie rozbije się to albo na całe społeczeństwo albo tylko na fanów nowych technologii. Jednak z jedym nigdy się nie zgodzę. Jezeli jakaś praca jest wykonywana za moje pieniądze jako członka tegoż społeczeństwa to żądanie ode mnie potem ekstra kasy za to co już raz zapłaciłem to draństwo!!! Więc jak z podatków to udostępnienie bezpłatne, jedynie "koszty operacyjne" udostępnienia (nośnik, kopiowanie, udostępnienie łącza - ale po cenach rynkowych, a nie w stylu Microsoftu DVD jako nośnik za 10-20zł). Jak udostępnianie płatne to zero kasy z państwa. Przy tym jedna sprawa to wkurzenie spowodowane podwójnym opłacaniem tej samej pracy. Druga to fakt, że na styku części "państwowej" i "prywatnej" robi się najlepsze przekręty. Wystarczy spojrzeć na działanie "państwowej" TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_gliniany Będzie nowy podatek 23.09.09, 09:19 Cyfryzacja? Co to za koszmarek językowy? Słowem, którego (jak widać bezskutecznie) szukał autor jest "digitalicja". Odpowiedz Link Zgłoś
jebany_komuch Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 19:48 > Cyfryzacja? Co to za koszmarek językowy? > Słowem, którego (jak widać bezskutecznie) szukał autor jest "digitalicja". Nie za bardzo padła ci ta hameryka na łeb? Odpowiedz Link Zgłoś
isterus Re: Będzie nowy podatek 23.09.09, 09:23 >>Nie wiem, czy 1 proc. to nie za mało, by nasze dzieci wiedziały, >>skąd pochodzą. Może przez pierwsze pięć lat pobierać 2-3 proc., by >>cyfryzować szybciej? Primo, WTF jest "cyfryzacja"? Co to w ogóle za słowo? A po drugie - a może przez pierwsze 20 lat pobrać 30-40%? Będzie się szybciej wzbogacać, oj, przepraszam, "cyfryzować". Już wiem, co to znaczy "cyfryzować". To chyba skrót od "zrobić podatnika w ch***a i nieźle na tym zarobić" Odpowiedz Link Zgłoś