elsby 24.09.09, 07:23 Niech półchłopki z KRUSu zaczną placic , wtedy zacznie miec sens to całe pieprzenie o uczciwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fusyk Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 07:25 Gienialnie do bólu prawdziwe stwierdzenie ,cytuję za w/w :"To polski system ubezpieczeń jest nieuczciwy. Skopany do granic możliwości i kompletnie niedostosowany do realiów. Ludzie w potrzebie szukają rozwiązań korzystnych dla siebie, nie dla systemu".Proponuje pana Grzegorza na stanowisko szefa ZUS bo obecenego chyba posadzili i jest wolny wakat Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 10:01 Przeciez to oczywiste. Ale nasz sejm i senat zajmuja sie pie...mi typu ustawa 17 wrzesnia.... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r ZUS sam się wykiwał 24.09.09, 10:40 "W Polsce ZUS-owi musielibyśmy zapłacić 850 zł, bo tyle wyniosi minimalna składka - wiekszość drobnych przedsiebiorców płaci tylko tyle, często ukrywając dochody." ********************************** Nie piszcie bzdur, panowie dziennikarze, bo składka od osób prowadzących dg jest kwotowa. Nie ma więc mowy o jakimkolwiek ukrywaniu dochodów w celu obniżenia składki. Składkę 850 zł należy przynosić w zębach do ZUS nawet wtedy, gdy dochód wynosi np. 400 zł. Ergo, ZUS sam się wykiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak temat zastępczy 25.09.09, 06:55 Wywołano temat trochę zastępczy - o tym że niektórzy Polacy wolą płacić ubezpieczenie w innych krajach. Parę miesięcy temu GW pisała, iż jest limit kwotowy składki rocznej na ZUS - i np. dla jakiegoś prezesa częściowo państwowego banku jest to odpis od jego TYGODNIOWYCH zarobków. Potem już nie musi płacić. Zaś osoba, która nie 300 tysięcy miesięcznie, lecz 30 tysięcy rocznie zarabia, tym procentowo bardziej dla niej dotkliwym podatkiem jest obciążona. Ja rozumię, iż państwo może fundować przez KRUS ubezpieczenia dla biedaków, mających 3 hektary. Ale czemu ma to robić wobec ludzi mających 3 tysiące hektarów? Całą rolną fabrykę, gdzie jakieś dotacje unijne tysiąckrotnie są wyższe od ew. składek ZUS? Czemu są czasem bardzo dziwne przywileje dla różnych grup zawodowych - od kleru poczynając na policji kończąc? No i najważniejsze pytanie - jeśli płacę, czego mam oczekiwać? Jeśli dowiaduję się w lipcu, iż do kolejki na zabiegi rehabilitacyjne mogę się zapisać w styczniu (nie na zabiegi, lecz do oceny czy zalecenia pooperacyjne jakiegoś profesora który mnie operował są słuszne) - umawiam się z pracodawcą iż umowy o dzieło będą bez ubezpieczeń. Bo tysiąc miesięcznie musze wydać na te zabiegi, jakąś laseroterapię itd. Drugie tyle na leki. To nie mój kaprys, nie pracuję za granicą, nie chodzę do biura. Rytm mojej pracy dyktuje skala bólu złamanych kręgów, więc np o 4 rano zaczynam prasówkę a sprawami zawodowymi dalej się zajmuję ponad 8 godzin dziennie, 7 dni w tygodniu. Powtórzę pytania - czy to jest/powinno być powszechne ubezpieczenie, czy policja ma ścigać płacących składkę w innych krajach, zaś tolerować parę milionów osób "legalnie" zwolnionych z tego obowiązku w Polsce, czy przymuszeni mamy być do monopolisty, który chętniej bierze, niż daje? Odpowiedz Link Zgłoś
ikmar Re: temat zastępczy 25.09.09, 12:04 > Wywołano temat trochę zastępczy - o tym że niektórzy Polacy wolą > płacić ubezpieczenie w innych krajach. Parę miesięcy temu GW pisała, > iż jest limit kwotowy składki rocznej na ZUS - i np. dla jakiegoś > prezesa częściowo państwowego banku jest to odpis od jego > TYGODNIOWYCH zarobków. Potem już nie musi płacić. Zaś osoba, która > nie 300 tysięcy miesięcznie, lecz 30 tysięcy rocznie zarabia, tym > procentowo bardziej dla niej dotkliwym podatkiem jest obciążona. Wprowadzono to w latach 90. , kiedy powszechne stawało się naciąganie ZUS-u na zasiłki chorobowe.Zakładano małą spółkę z o.o. i zgłaszano pana prezesa do ubezpieczeń z astronomiczną pensją. Płacono jedną składkę i prezes "szedł na wielomiesięczne zwolnienie lekarskie" za które płacił ZUS. Ograniczając wysokość składek ( ale również i świadczeń ) po prostu ratowano ZUS przed naciąganiem na wielomiliardowe kwoty.Nie był to więc ukłon w stronę najbogatszych ( jak to się niekiedy przedstawia ), ale działanie w samoobronie. Odpowiedz Link Zgłoś
twketman Re: Na ZUS nie płacimy 25.09.09, 09:20 Znakomicie, że gazeta o tym pisze. Dzięki temu więcej przedsiębiorców zacznie stosować opisane rozwiązania co mam nadzieję doprowadzi ZUS i system ubezpieczeń społecznych do plajty. Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 07:28 To system ZUS'owski jest złodziejski.Za tą kasę odkładaną na lokacie miałbym dzisiaj piekny dom i dobrego mercedesa przed nim. A mam zagrożenie, że jak dożyję 65 lat to będzie mnie stać na kartofle ze smalcem, no może parę skwarek. Reszta poszła w marmury, pensje niepotrzebnych urzędasów i papiero i czasożerny, najgłupszy z systemów. Odpowiedz Link Zgłoś
epicki Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 07:33 300 pln miesięcznie różnicy. to powoduje, że gra jest warta świeczki? Odpowiedz Link Zgłoś
draken Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 07:52 Zapytałeś: Czy dla 300 zł gra jest warta świeczki. Dla samych pieniędzy w tej wysokości - niektórym tak, niektorym nie. Lecz uniknięcie podlegania ZUS-wi, jego biurokracji, oświadczniom, zaświadczeniom, kontrolom, nagonkom, ściganiem za odsetki po 10-ciu latach - bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Opłacalność takiego rozwiązania jest wątpliwa. 24.09.09, 09:32 Przedstawiciele firm organizujących takie rozwiązania zapewniają, że wszystko jest legalne. Czy naprawdę? Otóż zupełnie nie jest legalne. Podstawa prawna na którą się powołują, czyli rozporządzenie 1408/71 z 14 czerwca 1971 r. dotyczy pracowników delegowanych. Innymi słowy w założeniu z tego rozwiązania może skorzystać np. Brytyjczyk, lub osoba mieszkająca w Wlk. Brytanii, która przyjeżdża na pewien czas do Polski (będąc zatrudnioną w firmie brytyjskiej) i prowadzi tu działalność. Jak to się ma do żuczków, którzy w Wlk. Brytanii byli tylko jeden dzień by wyrobić numer ubezpieczenia społecznego? Nijak się ma. To zupełna fikcja. Osoby takie po prostu nie są uprawnione by korzystać z tego rozwiązania. Cały interes się kręci wyłącznie dzięki tępocie i lenistwu urzędasów z ZUS. - rozporządzenie nie może dotyczyć owych przedsiębiorców ponieważ nigdy nie mieszkali i nie mieszkają w Wlk. Brytanii co łatwo udowodnić. - rzekomi pracownicy delegowani są zatrudnieni całkowicie fikcyjnie. Nie dostają żadnego wynagrodzenia za swoją pracę, jedynie lipne payslipy a cała szopka ma na celu ominięcie prawa. W myśl prawa brytyjskiego zatrudnienie nie ma więc nigdy miejsca ze wszystkimi konsekwencjami. W prawie brytyjskim, opartym na idei nadrzędności ducha nad literą prawa i precedensach wystarczy jeden wyrok sądowy by wszystko się rypło. - ponieważ owe firmy oferują w pakiecie także wyłudzanie kasy z brytyjskiego systemu (opieka zdrowotna, zasiłki na dziecie) to cała rzecz robi się także kryminalna. Podlega to regulacjom o zapobieganiu praniu brudnych pieniędzy. I znowu wystarczy jeden pracedensowy wyrok, by szanowni przedsębiorcy na lipnych etatach stali się przestępcami. Może się więc okzać, że aległe składki trzeba będzie zapłacić. Wraz z odsetkami. Plus postępowanie karne. Czy warto tak ryzykować dla 300 PLN? WLk. Brytania to świetne miejsce do "ucieczki" przed polskim ZUS i skarbówką. ALe trzeba to robić z głową a nie na chama w stylu oferowanym przez owych "optymalizatorów". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Opłacalność takiego rozwiązania jest wątpliwa 24.09.09, 10:45 bachczysaraj napisał: W myśl prawa brytyjskiego zatrudnienie nie ma więc nigdy > miejsca ze wszystkimi konsekwencjami. W prawie brytyjskim, opartym na idei > nadrzędności ducha nad literą prawa i precedensach wystarczy jeden wyrok sądowy > by wszystko się rypło. ***************************** Pomijasz jedną, bardzo istotną sprawę: brytyjski system prawny inkasuje składki. Skoro je bez szemrania inkasuje, to zobowiązuje się do wypłacania świadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Bzdura. Inkasuje, ponieważ jest wprowadzany 24.09.09, 11:01 w błąd. Podobnie gdybyś zapłacił podatek od dochodu nielegalnego, np. z handlu narkotykami, nie oznacza to, że owa działalność staje się legalna. Niestety, obawamiam się, że przedsiębiorcy-optymalizatorzy nie zobaczą żadnych emerytur od królowej, za to zobaczą rachunki z żądaniem zwrotu wyłudzonych zasiłków i kosztów opieki zdrowotnej. A od ZUS za niezapłacone składki. Założę się przy tym, że żadna z firm oferujących tego typu rozwiązania nie jest ubezpieczona od odpowiedzialności cywilnej i nie pokryje strat klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bzdura. Inkasuje, ponieważ jest wprowadzany 24.09.09, 11:32 bachczysaraj napisał: > w błąd. Podobnie gdybyś zapłacił podatek od dochodu nielegalnego, np. z handlu > narkotykami, nie oznacza to, że owa działalność staje się legalna. ******************************* Wystarczy więc przeprowadzenie jakiejkolwiek transakcji na terenie UK. Odpowiedz Link Zgłoś
bert76 Re: Bzdura. Inkasuje, ponieważ jest wprowadzany 24.09.09, 11:45 Jakie zasiłki??Jakie koszty opieki zdrowotnej??ktos tu napisał,że są pobierane zasiłki? Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Odsyłam do ofert owych firm. 24.09.09, 11:49 Wszystkie oferują pomoc wyłudzeniu karty EHIC i zaiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
radocha1 Re: Opłacalność takiego rozwiązania jest wątpliwa 24.09.09, 14:02 bachczysaraj napisał: - rozporządzenie nie może dotyczyć owych przedsiębiorców ponieważ nigdy nie mieszkali i nie mieszkają w Wlk. Brytanii co łatwo udowodnić. nie do udowodnienia. Tam nie ma obowiązku meldunkowego. I ne tylko tego obowiązku. A ciężar dowodu nie spoczywa na przedsiębiorcy. On nie musi niczego udowadniać. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Opłacalność takiego rozwiązania jest wątpliwa 24.09.09, 17:03 bachczysaraj napisał: > Przedstawiciele firm organizujących takie rozwiązania zapewniają, że wszystko > jest legalne. Czy naprawdę? Otóż zupełnie nie jest legalne. > > Podstawa prawna na którą się powołują, czyli rozporządzenie 1408/71 z 14 czerwc > a > 1971 r. dotyczy pracowników delegowanych. Innymi słowy w założeniu z tego > rozwiązania może skorzystać np. Brytyjczyk, lub osoba mieszkająca w Wlk. > Brytanii, która przyjeżdża na pewien czas do Polski (będąc zatrudnioną w firmie > brytyjskiej) i prowadzi tu działalność. > > A jak to jest, jeśli firma zagraniczna chce wejść w przyszłości z produktem na rynek polski i zatrudnia Ciebie jako np. trendsettera albo innego marketera marki? Dwa: czy na pewno nie ma takiej możliwości dla osób z Polski? A jeśli jesteś zatrudniony jako native speaker albo inszy kosnultant językowy, ale nie na cały etat? Masz obowiązek być 5 dni roboczych tam, żeby odbębnić parę godzin? A jeśli robisz opracowanie językowe dokumentów on-line? Pytam poważnie, bo zagadnienie jest ciekawe i pytanie, czy, jeśli jest tak, jak mówisz, znowu prawo nie nadąża za realiami? Odpowiedz Link Zgłoś
twketman Re: Opłacalność takiego rozwiązania jest wątpliwa 25.09.09, 09:55 bachczysaraj napisał: > Cały interes się kręci wyłącznie dzięki tępocie i lenistwu > urzędasów z ZUS. Skoro są tacy "tępi i leniwi" to czy powierzanie im naszych pieniędzy nie jest najczystszą formą głupoty, do popełniania której zmusza nas państwo? A rozwiązanie problemu jest dziecinnie proste. Należy zlikwidować ZUS (zanim sam to zrobi, bo nadciągająca plajta tego "interesu społecznego" została już w niejednej analizie ekonomicznej wykazana). Nie będzie ZUS'u to nie będzie gigantycznej masy nikomu niepotrzebnych problemów z podejrzeniem o czyny kryminalne włącznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
satelitka1 Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 08:07 300 x 12 m-cy x 30 lat - daje jakies 108 tysięcy. Gra warta świeczki? Jak najbardziej. I poczucie, że nie utrzymuje się bandy nierobów z ZUS, KRUSu i innych perełek. A zanim ktoś wypali, ze chodzi o wypłatę emerytur naszych rodziców - chcę zaznaczyć, ze moi rodzice na swoja emeryture pracowali 30 lat, podobnie jak dziadkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 11:25 > chcę zaznaczyć, ze moi rodzice na swoja emeryture pracowali 30 > lat, podobnie jak dziadkowie Wiek emerytalny to 60 lat, więc albo twoi starzy się obijali do 30 roku życia, albo są pasożytami przechodzącymi na wcześniejszą emeryturę. Tak czy siak, współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
x3gam3 Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 07:33 Zgadzam się z Panem "Grzegorzem" to polski system ubezpieczeń jest tworem pełnym niedoskonałości oraz nieuczciwości, bo jak tu żyć godnie gdy za 40 przepracowanych lat dostajesz 1200 zl emerytury!?!? Jeszcze ten deficyt... kto za niego odpowiada jak nie wszystkie rządy od momentu wprowadzenia stanu wojennego do dzis. Niedołężność polityczna jest u nas w polsce oszałamiająca Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 nie płacimy 24.09.09, 07:44 Obawiam się, iż to nie sprawa dla IPN czy ABŚ - jak już jesteśmy w UE, powinniśmy zrównywać prawa i obowiązki wszystkich stron. Ze coś mi za składki gwarantuje - nie zaś iż operację i zabiegi rehabilitacyjne będę miał za 5 lat, gdy już żyć nie będę... W tym roku już na operację i zabiegi wydałem poza ZUS jakieś 20 tysięcy, czasem mi na chleb brakowało, limit debetu na karcie do końca wykorzystałem, dzieci mi pieniądze pożyczały. Kiedyś byłem pracodawcą płacącym co miesiąc na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Choć to była sp. z o.o. do dziś jestem ścigany bym jakiejś pracownicy, która 3 miesiące zatrudniona była, a 10 lat spędziła na chorobowym i urlopach macierzyńskim dać kilkaset zł + tysiące odsetek - choć ten "gwarantowany" miał być ubezpieczeniem dla obu stron i tysiące na niego miesięcznie przez kilka lat wpłacałem. Nie wiem, którego dnia komornik przyjdzie mi zabrać laptop. Bardzej więc rozumiem korzystanie z niższych niż jakieś pół pensji odpisów na ubezpieczenie w innych krajach. Przy wszystkich narzekaniach - popatrzcie jak "wypasione" biurowce niemal w każdym powiecie ZUS pobudował. Co wybory będący łupem politycznym. "Same my chciały, choć nie umiemy, być w Europie". Odpowiedz Link Zgłoś
wonderdummy ...nie można nie płacić... 24.09.09, 07:48 Święta prawda! Ktoś w końcu musi utrzymać zastępy "przedwczesnych" emerytów, młodych rencistów i innych "krusowców". Nikt się nie zastanowi co zrobić, by zmotywować do płacenia w kraju. Zamiast tego będą ścigać i tropić, bez sensu marnując środki i czas. Albo po prostu podniosą stawki, by w np. NFZ kasy zabrakło w listopadzie zamiast we wrześniu. Jak to w tanim i opiekuńczym państwie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
muczacza7 Ale w czym problem jest? 24.09.09, 07:51 Ale nie do konca rozumiem w czym problem? Ktos nie placi skladek emenrytalnych, to pozniej nie ma emerytury - proste. Nie placi na sluzbe zdrowia a leczy sie za darmo - to tez jest ok, bo rachunki sa wysylane do sluzby zdrowia na Litwe lub do Wielkiej Brytanii - tak przynajmniej pisalo w innym artykule na ten temat, a to cytat: "Czyli przedsiębiorcy leczą się w Polsce, ale rachunek za to wysyłany jest... Brytyjczykom i Litwinom.". Wiec o co ta cała afera? Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Ale w czym problem jest? 24.09.09, 09:56 O składki do ZUS. Mam kumpla który ma działalność gospodarczą w Hiszpanii i tam płaci wszelkie związane z tym podatki i składki, bo dochód ma tylko z pracy dla firm hiszpańskich. Nie zarabia przy tym ani złotówki w Polsce gdzie cały czas przebywa. ZUS nie dostaje ode niego ani grosza. Ma europejską kartę ubezpieczeniową na podstawie której ma prawo do leczenia w Polsce, a składki emerytalne akumuluje hiszpański odpowiednik ZUS. To wszystko co opisuje artykuł jest legalne ZUS dobrze o tym wie, a jeśli będzie podskakiwać trafi do trybunału w Strasburgu. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełnie 24.09.09, 10:09 inna. Sędziowie w Strasburgu oddaliliby taki pozew w sekundę. Cała rzecz polega na tym, że owa optymalizacja opiera się na fałszowaniu dokumentacji, oraz podawaniu nieprawdziwych informacji do ZUS i organów państw, w których są owi przedsiębiorcy fikcyjnie zatrudnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełn 24.09.09, 10:29 Mimo, że siedzi w Polsce żadnej fikcji nie ma. Są firmy które mu płacą, jest wszelka dokumentacja płaconych tam składek i podatków, łatwa do sprawdzenia bo wszystko jest robione przez konto w tamtejszym banku. Tyle tylko, że on fizycznie siedzi w Polsce. Jak rozumiem z podatkami nie ma problemu, bo nie mając dochodów w PLN nie ma od czego płacić w Polsce podatku, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zwalnia z podatku dochód osiągnięty w Hiszpanii. Tylko co z ZUSem. Zarabia tylko tam i tam płaci ubezpieczenie. Jakoś nie widzę możliwości by płacić składki na to samo w dwóch różnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełn 24.09.09, 10:36 OK znalazłem: Podstawowa zasada dotycząca osób prowadzących działalność gospodarczą zawarta jest w art. 13 ust. 2 lit. a), zgodnie z którą: „osoba, która wykonuje pracę na własny rachunek na terytorium Państwa członkowskiego, podlega ustawodawstwu tego Państwa, nawet jeżeli mieszka na terytorium innego Państwa członkowskiego”. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełn 24.09.09, 10:53 makova_panenka napisała: > OK znalazłem: > > Podstawowa zasada dotycząca osób prowadzących działalność gospodarczą zawarta > jest w art. 13 ust. 2 lit. a), zgodnie z którą: „osoba, która wykonuje pr > acę na > własny rachunek na terytorium Państwa członkowskiego, podlega ustawodawstwu teg > o > Państwa, nawet jeżeli mieszka na terytorium innego Państwa członkowskiego” ***************************** O ile pamiętam, to dotyczy wyłącznie transakcji wykonywanych na terytorium danego kraju, a nie całego spektrum działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełn 24.09.09, 10:59 Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełn 24.09.09, 11:07 To jest sytuacja mojego kumpla. Ma zarejestrowaną działalność gospodarczą w ESP a mieszka w Polsce - wykonuje telepracę. Wszystkie dochody jakie ma otrzymuje w EUR z pracy wykonywanej dla firm hiszpańskich na konto w banku hiszpańskim, z tego konta płaci tam wszelkie podatki (odpowiednik PIT, VAT i składki ubezpieczeniowe). A przy tym nie osiąga żadnych dochodów w Polsce. Nie zarabia tutaj ani złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj No i pieknie. Tylko nie ma to nic wspólnego 24.09.09, 11:08 tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: No i pieknie. Tylko nie ma to nic wspólnego 24.09.09, 11:10 Usiłuje się dowiedzieć, czy są podstawy by za nim uganiał się ZUS w związku z tematem artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Jak trzeba być kosmicznie naiwnym 24.09.09, 11:13 by uwierzyć, że rozwiązanie opierające się na fałszowaniu dokumentacji i składaniu nieprawdziwych oświadczeń i deklaracji do urzędów może bć legalne. Polska to jest jednak piękny kraj do strzyżenia frajerów. Sami się proszą. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Jak trzeba być kosmicznie naiwnym 24.09.09, 11:16 Jeśli czytałeś artykuł, to wynika z niego, że ZUS próbował sprawdzać i odszedł z kwitkiem. Czyżby nie czytali rozporządzenia na które się stale powołujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Musisz pamiętać. To tępe i leniwe 24.09.09, 11:20 urzędasy. Nie są w stanie poradzić sobie z niczym co wykracza poza rutynę. Ale prędzej czy później zajmie się tym ktoś z głową. A wtedy... klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: No i pieknie. Tylko nie ma to nic wspólnego 24.09.09, 11:14 bo sytuacja jest z lekka podobna - pracuje w Polsce a nie płaci ZUS. Owszem jest różnica, nie ma to związku z fałszowaniem dokumentacji czy lipnymi podatkami albo składkami, ale pozostaje sam fakt - ZUS nie dostaje kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Bo nie może dostawać. 24.09.09, 11:19 Gość jest FAKTYCZNIE zatrudniony w Hiszpanii. Czy to w 100% zgodne z prawem? Niekoniecznie. Ale jemu przynajmniej nie da sie niczego udowodnić - oprócz lipnych payslipów ma umowę o pracę z PRAWDZIWĄ firmą a nie spółką-krzakiem i faktyczne wypłaty na konto bankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bo nie może dostawać. 24.09.09, 11:39 bachczysaraj napisał: > Gość jest FAKTYCZNIE zatrudniony w Hiszpanii. Czy to w 100% zgodne z prawem? **************************** Oczywiście, że jest. Skoro polskie firmy budując za granicą, opierają się na macierzystej firmie zarejestrowanej w Polsce i tu płacą składki, to nie powodu sądzić, by układ odwrotny był nielegalny. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Zła analogia. 24.09.09, 11:55 Facet nie został wysłany przez firmę hiszpańską w celu wykonania zlecenia w PL, ale mieszka tu na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Zła analogia. 24.09.09, 11:57 bachczysaraj napisał: > Facet nie został wysłany przez firmę hiszpańską w celu wykonania zlecenia w PL, > ale mieszka tu na stałe. ***************************** Jeżeli tu większość zleceń, to może tak zrobić. Wskaż przepis zakazujący takie działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Prawo podatkowe. 24.09.09, 12:08 Zapytaj się doradcy podatkowego to ci wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Prawo podatkowe. 24.09.09, 13:49 bachczysaraj napisał: > Zapytaj się doradcy podatkowego to ci wyjaśni. ****************************** Wyjaśnił, że się mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: No i pieknie. Tylko nie ma to nic wspólnego 24.09.09, 13:00 makova_panenka napisała: > bo sytuacja jest z lekka podobna - pracuje w Polsce a nie płaci ZUS. Owszem jes > t > różnica, nie ma to związku z fałszowaniem dokumentacji czy lipnymi podatkami > albo składkami, ale pozostaje sam fakt - ZUS nie dostaje kasy. I dzięki Bogu, że nie dostaje. Córka prowadziła około 10 lat działalność gospodarczą płacąc,na ZUS, gdy zlikwidowała tą działalność, w pośredniaku powiedzieli jej że za mało płaciła ZUSowi i nie należy się jej zasiłek dla bezrobotnych. Jakieś chore przepisy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Bredzisz. Sytuacja twojego kumpla jest zupełn 24.09.09, 17:09 A jak to jest, jak ma się dochód i w Polsce, i od firm spoza niej? Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Żarty sobie stroisz? 24.09.09, 11:07 Nikt takiemu Ziutkowi nie płaci. Są jedynie wystawiane lipne payslipy. A to jest fałszowanie dokumentacji. DO tego dochodzi składanie fałszywych deklaracji podatkowych (teoretycznie robi to firma, ale zainteresowany jest w pełni świadomy). Poza tym trzeba kłamać przy składaniu aplikacji o E101, inaczej zainteresowany nigdy by jej nie dostał. Do tego dochodzi wyłudzanie opieki zdrowotnej i zasiłków (aplikację składa sam zainteresowany). Faktycznie - 100% legalnie. Buchacha.... Odpowiedz Link Zgłoś
radocha1 Re: Żarty sobie stroisz? 24.09.09, 14:11 bachczysaraj napisał: > Nikt takiemu Ziutkowi nie płaci. Są jedynie wystawiane lipne payslipy. A to jes > t > fałszowanie dokumentacji. DO tego dochodzi składanie fałszywych deklaracji > podatkowych Można całkiem legalnie. Kolega jest akustykiem, ma własną firmę nagłośnieniową. U kolegi (z którym często współpracuje - na większych dżobach trza paru akustyków) z Ostrawy pracuje - raz w roku. Najczęściej 2 dni - na większym koncercie. I naprawdę dostaje za to pieniądze. Opłaca się. ZUS za dużo by chciał - to nie dostaje nic. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Ale w czym problem jest? 24.09.09, 17:07 Ale to chyba nie jest tak? Składki zdrowotne i tak trzeba płacić w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
777newbetterfastersatan Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 07:51 Co się dziwicie? Ostatnio byłem w ZUS, aby wydobyć ze znajdujących się u nich akt pewne dokumenty. Zanim zdążyłem powiedzieć o co mi chodzi, skrzyczano mnie dwa razy. Przełożona pań przy okienku zabrała mi dokumenty i groziła prokuraturą (to już jak wiedzieli o co mi chodzi). Ogólnie z rana miałem adrenaliny, że już nie potrzebowałem kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis To mentalnosc "Kalego" ZUSu! 24.09.09, 07:53 ZUS ma prawo obywateli w balona robic? To teraz obywatele sie rewanzuja.... Odpowiedz Link Zgłoś
zb2k Re: To mentalnosc "Kalego" ZUSu! 24.09.09, 08:09 sami siebie w balona robią....placąc jakims ludziom daninę w wysokości 60 % skladki :) i to jest zdaniem tutejszej opinii sprawiedliwe:) jestem pod wielkim wrazeniem czytjac:) Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Pasożyci Narodu 24.09.09, 08:11 ZUS,KRUS - najczarniejsza strefa gospodarki polskiej. Sprzedać natychmiast rezydencje obu ciemiężycieli lub przenieść tam szkoły,przychodnie,domy opieki. Czarny proceder "ubezpieczeniowy" ulokować w barakach o standardzie adekwatnym do świadczeń. ZUS ,KRUS i prawno-nepotyczne bagno togowatych zagrożeniem Rzeczpospolitej! Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: To mentalnosc "Kalego" ZUSu! 24.09.09, 09:58 To jest zgodne z prawem unijnym i zasadami swobody zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj To NIE jest zgodne z prawem unijnym. 24.09.09, 10:06 Odsyłam do rozporządzenia, na które powołują się owi optymalizatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: To NIE jest zgodne z prawem unijnym. 24.09.09, 10:30 Dobrze. Znajdę, przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 08:09 kilka tysięcy osób w ciągu powiedzmy pól roku wymigało się w ten sposób od ZUS. ABW? może ABW niech zajrzy do polskich firm zatrudniających ludzi na umowę o dzieło, choć chodzi o pracę 40 godzin tygodniowo, w biurze firmy, pod nadzorem przełożonego, zupełnie jak na etacie. kilkaset tysięcy. plus te firmy, które zatrudniając wymuszają założenie firmy - minimalna składka ZUS przy często znacznie wyższych dochodach. kilkaset tysięcy. pan Mordasewicz się oburza? powinien się cieszyć z przedsiębiorczości Polaków. do tej pory zwykle się cieszył, chociaż oszukiwanie ZUS i fiskusa praktykowano już na różne sposoby. ale to byli koledzy pana Mordasewicza - wielcy przedsiębiorcy, chlebodawcy. gdy idzie o małe jednoosobowe firmy, to już takie praktyki są be. Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Ja już nie płace od 2-lat. :) 24.09.09, 08:15 Dlaczego mam się składać na system tak niesprawiedliwy i zbójecki? Dlaczego mam sponsorować rolników, górników, nauczycieli kosztem mojej rodziny? Dlaczego ja po 45 latach pracy dostanę 757zł a szybowy w kopalni 4x więcej po 25 latach? Ja się z wami, złodzieje mojego życia i pieniędzy, już nie bawię. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 Re: Ja już nie płace od 2-lat. :) 24.09.09, 08:41 Dobrze napisane, teraz szybko wyjdzie bez kogo tak naprawdę ten kraj nie może funkcjonować: stad rolników, górników, stocziowców, mundurowych, księży, związkowców i innych pasożytów społecznych czy bez przedsiębiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Ja już nie płace od 2-lat. :) 24.09.09, 10:01 To jest w pełni legalne. Jeśli ZUS twierdzi inaczej to jest zastraszanie plus naruszanie europejskich przepisów o swobodzie zatrudniania. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Tia... A świstak siedzi i owija. 24.09.09, 10:10 Pracujesz w jednej z tych firm? Odpowiedz Link Zgłoś
dialog Brak składek dziś- brak emerytury? Bzdura!!! 24.09.09, 08:23 Trzysta zaoszczędzonych złotych miesięcznie, dobrze zainwestowanych daje niezłą kwotę na emeryrurę. Dzisiejszy trzydziestolatek zaoszczędza ponad sto tysięcy złotych, z dobrą inwestycją można to nieźle rozmnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Brak składek dziś- brak emerytury? Bzdura!!! 24.09.09, 10:00 Opłacając składki za granicą nabywa się prawo do emerytury a nawet jeśli nie nabędzie się pełnego prawa ZUS kraju w którym płaciło się składki jest zobowiązany do przekazywania pieniędzy uzupełniających emeryturę w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Dodam jeszcze, że wszyscy dla ZUS, to oszuści. 24.09.09, 08:26 Wszyscy bez wyjątku! Nadpłacisz - źle, nie płacisz - jeszcze gorzej. Chcesz jakiś świstek - źle. Nie odbierasz poczty - do prokuratury. Płaciłem uczciwie 13 lat, u lekarza byłe 5 razy. Do dentysty chodzę prywatnie. Leki kupuję za własne. Zasiłku jak mi się dziecko urodziło nie chciałem. Teraz powiem tak: wypie---lać w podskokach! A jak będziecie nas nękać, to do Strasburga pójdziemy. Za KRUS się weźcie. Za mundurowych! I ma być bardziej sprawiedliwie i po ludzku! Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Reforma ZUS ! 24.09.09, 08:30 Minister Fedak z choinki sie urwała... kolejny urzędnik, który nie wie nic o realiach... Tylko straszyć umieją, kontrolować, inwigilować, karać, po sądach ciągać... a może do zakutych łbów dotarłoby, że skłądki na ZUS w Polsce są horrendalnie wysokie przy żałośnie skandalicznych wypłatach w postaci emerytur. te pieniądze, zainwestowane prywatnie, dałby dalece większe emerytury ! ZUS tymczasem przeżera nasze skłądki, budując kolejne marmurowe pałace, zatrudniając armię darmozjadów, aroganckich i chamskich oraz niedouczonych ! Mam firme, płącę składki i non stop użeram się z ZUS, ostatnio od stycznia, o kilkaset złotych, które jestem im rzekomo winien, wciąż trwa wymiana pism... bez efektu ! Jak w Polsce może być dobrze dla firm i pracodawców, jak najistotniejsze urzędy, typu ZUS, to oaza niekompetencji i skandalicznego prowadzenia się. Firmy legalnie wykorzystuja możliwości i nasyłanie jakis kontroli ABW, CBA, IPN czy innej cholery to urzędniczy bezsens zrodzony w głowie biurokraty... Odpowiedz Link Zgłoś
adamarn Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 08:35 Przeciez to jest jedna z podstawowych zasad Unii Europejskiej: wolny przeplyw towarow i uslug. Jezeli ZUS nie potrafi zaoferowac za zbierane przez siebie skladki odpowiedniej uslugi, to klient szuka tej uslugi gdzie indziej. Odnosnie nasylania ABW i innych sluzb: to chyba jakis zart; czy beda scigac rowniez klientow Ryanair (za to ze nie chca latac LOT-em) oraz kupujacych towary importowane? Panie Mordasewicz: kapitalizm w Polsce juz jest. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
andi113 Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 08:38 500 zł "abonamentu" plus 224,24 zł zdrowotnego,które przy działalności trzeba płacić ZAWSZE,choćby sie miało 10 firm (z wyjątkiem KRUSowców)-to daje razem ok.730 zł,faktycznie gigantyczna oszczędność Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Andi113, dla ciebie może to nic, ale dla mnie 24.09.09, 08:55 kupa kasy. Ludzie takie renty dostają i muszą z tego żyć. Rusz tyłek na prowincję i zobacz jak trzeba zasuwać, żeby na ZUS (czytaj: rolników,górników i innych wydrwigroszy) i na siebie zarobić! Odpowiedz Link Zgłoś
paweluchman Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 09:26 Otóż właśnie nie trzeba płacić ZAWSZE owej kwoty. Podejmując pracę w jednym z krajów UE co ma teoretycznie miejsce kiedy podejmujemy współpracę z opisaną firmą "znikamy" z polskiego Zakładu Usług Społecznych, a NFZ rozlicza się z jego odpowiednikiem w danym kraju. No i okazuje się że da się taniej. Co więcej wielu z Was pisze o utracie prawa do emerytury, znów NIE! Pracując nawet na tą 1/50 etatu, czy ile to tam jest w Wielkiej Brytanii zyskujemy prawo do tamtejszej emerytury, którą angole nam bez szemrania będą płacić bo nie są jak polscy urzędnicy złodziejami. I okazuje się że pieniądze które wpłacamy mimo że niższe i mimo że przez pośredników do brytyjskiego odpowiednika ZUS dają znacznie wyższe świadczenia w przyszłości. Już za jeden rok płacenia jakiejś tam minimalnej stawki (około 500 zł przez pośredników) zyskujesz 60 zł emerytury. Po dziesięciu jest 600. Ludzie wyp.....lajmy z ZUS-u, w przeciwnym razie godzimy się na gigantyczną nieuczciwość jaka się tam odbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Uważaj bo się zdziwisz. 24.09.09, 09:41 Po pierwsze prawa do brytyjskiej emerytury nabywa się po przepracowaniu pewnej liczby lat. Po drugie jeśli sąd uzna, że zatrudnienia nie było to nie będzie także emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Uważaj bo się zdziwisz. 24.09.09, 09:51 Podobnego debilizmu dawno nie czytałem. Owszem prawo do emerytury nabywa się po przepracowaniu odpowiedniej liczby lat, ale to nie sąd decyduje o zatrudnieniu, tylko fakt płacenia składek. Gdyby tak było jak piszesz nic nie stałoby na przeszkodzie by niesłusznie odbierać świadczenia emigrantom a nic takiego nie miało miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Niestety nie masz racji. 24.09.09, 10:03 Imigranci faktycznie pracują w Wlk. Brytanii. Przedsiębiorcy-optymalizatorzy nie. To gigantyczna różnica. A co ma do tego sąd? Brytyjski DWP stwierdza, że Pan Ziutek nigdy nie był zatrudniony w UK, więc nie ma prawa do brytyjskiej emerytury. Pan Ziutek odwołuje się, potem sprawa trafia do sądu. Sąd przyznaje rację DWP. Automatycznie żaden innym polski "optymalizator" nie może otrzymać emerytury. Wlk. Brytania to nie Polska. Pamietaj o tym. Moja wypowiedź nie jest debilizmem, ale twoja wyrazem ignorancji jak nakbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Niestety nie masz racji. 24.09.09, 10:55 bachczysaraj napisał: > Imigranci faktycznie pracują w Wlk. Brytanii. Przedsiębiorcy-optymalizatorzy > nie. To gigantyczna różnica. A co ma do tego sąd? Brytyjski DWP stwierdza, że > Pan Ziutek nigdy nie był zatrudniony w UK, ************************** Pan Ziutek bez większych problemów zorganizuje dowody transakcji na terenie UK. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Poważnie? Bank mu wyda lipne wyciągi z konta? 24.09.09, 11:11 Bądź poważny... Gdy wszystko się rypnie pan Marek-optymalizator wyjedzie sobie na Hawaje z kasą wyłudzoną Ziutkowi a Ziutek zostanie z ręką w nocniku i górą rachunków do zapłacenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Poważnie? Bank mu wyda lipne wyciągi z konta? 24.09.09, 11:30 bachczysaraj napisał: > Bądź poważny... Gdy wszystko się rypnie pan Marek-optymalizator wyjedzie sobie > na Hawaje z kasą wyłudzoną Ziutkowi **************************** Dotychczas próbowałeś dowodzić nielegalności procederu, a teraz argumentujesz oszustwem. Jesteś niekonsekwentny. Wystarczy, by biznesmen z Białegostoku wyjechał dwa razy do roku na Litwę, ten ze Szczecina do UK lub Szwecji, dokonał transakcji, opłacił składki i wszystko będzie w pełni legalne. Na razie dyskutujemy o legalności procederu ubezpieczenia się za granicą. I ten proceder musi podważyć ZUS, a nie straszyć kryminalnymi wyjątkami. Owszem, wielu Polaków zostało zrobionych w trąbę przez pośrednictwa pracy, ale znacznie więcej wyjechało pracując w pełni legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Wszystko ci się miesza. 24.09.09, 12:04 > Dotychczas próbowałeś dowodzić nielegalności procederu, a teraz argumentujesz > oszustwem. Jesteś niekonsekwentny. Czym innym jest samo unikanie składek ZUS w ten sposób (nielegalne, ponieważ opiera się na fikcyjnych podstawach) a czym innym jest dodatkowe wyłudzanie świadczeń z Wlk. Brytanii oferowane przez te firmy (zwykłe przestępstwo). > Wystarczy, by biznesmen z Białegostoku wyjechał dwa razy do roku na Litwę, ten > ze Szczecina do UK lub Szwecji, dokonał transakcji, opłacił składki i wszystko > będzie w pełni legalne. Niekoniecznie. Powtarzam podstawa prawna na którą powołują się owe firmy nie ma zastosowania w przypadku ludzi, którzy nigdy nie mieszkali i nie pracowali i nie mieszkają oraz nie pracują w danym kraju. Dlatego też owe firmy muszą fałszować dokumentację i składać fałszywe deklaracje do urzędów. Zapewniam cię, że to nie jest legalne. Jak nie wierzysz to idź do prawnika się zapytaj. A co gorsza to wszystko jest robione w sposób tak chamski, że aż zęby bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Wszystko ci się miesza. 24.09.09, 14:00 bachczysaraj napisał: > Czym innym jest samo unikanie składek ZUS w ten sposób (nielegalne, ponieważ > opiera się na fikcyjnych podstawach) a czym innym jest dodatkowe wyłudzanie > świadczeń z Wlk. Brytanii oferowane przez te firmy (zwykłe przestępstwo). **************************** Widzę, że jesteś uparty i nawet nie próbujesz zrozumieć tego, co napisałem. Powtarzam więc: na czym polega nielegalność procederu osoby zarejestrowanej w jednym kraju, a pracującym w innym? Na razie zakładamy, że robi to uczciwie. Nie stosuj języka urzędników ministerstwa finansów zakładających, że każdy podatnik to złodziej, bo się ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bert76 Re: Niestety nie masz racji. 24.09.09, 11:58 UWAGA!BACHCZYSARAJ TO CZŁOWIEK ZUSU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Taaaak. Chowaj głowę w piasek. 24.09.09, 12:06 A poza tym żyd, madon i cyklista. Zapewniam cię, że gdybym pracował w ZUS to cały interes już dawno by szlag trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
arekpw74 Zabojczy fiskalizm 24.09.09, 08:59 Wina za ucieczke kapitalu jest rozbudowany, niejasny i nadmierny fiskalizm polski. Paranoja jest, ze przy angielskich zarobkach oplaca sie placic skladki ubezpieczeniowe na wyspach a nie w Polsce. "Dzieki" polityce fiskalnej, a takze zwiazkom zawodowym i standardom zatrudnienia obecnie Polska jako kraj nie posiada floty handlowej, jedyny nasz armator - PZM - bedacy wlascicielem okolo 100 statkow, zadnego nie zarejestrowal w Polsce. Straszenie brakiem emerytury jest rownie infantylne jak gadanie o rozowych smokach. Przedsiebiorcy beda mieli wiecej i pewniejsze pieniadze na starosc wplacajac je do banku,czy kupujac obligacje niz ufajac zusowi. Chybiony jest sam systam emerytalny, w ktorym emerytury sa wyplacane ze skladek pracujacych. Ten system sprawdzal sie w czasach Bismarcka, gdzie rodzina miala 4-5 dzieci, ktore pracowaly i oplacaly skladki. Obecnie przy polityce nierodzinnej rzadu ZUS jest skazany na katestrofe finansowa. Ludzie powinni dostawac calosc wyplaty, z potraceniem podatkow, i we wlasnym zakresie oplacac skladki emerytalne i zdrowotne. A jak ktos to zaniedba to trudno,za niefrasobliwosc trzeba placic. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika-malina Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 09:14 Brawo wolny rynek!!! Podatków też nie płaćmy w Polsce! Dla porównania VAT w GB - 0,5 i 15%, podatek dochodowy - 10, 22 i 40%, kwota wolna od podatku to ponad 5 tys funtów, czyli ok 30 tys zł. Może ktoś ma pomysł jak zastąpić usługi pozostałych monopolistów? chętnie rozwiążę umowę z zakładem energetycznym:-) Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Lojalnosc wobec panstwa to obowiazek obywatela.. 24.09.09, 09:46 Lojalnosc wobec GLUPIEGO Panstwa, ktore zdzierstwem i zastraszaniem ulatwia sobie rzadzenie i zapewnia kontrole nad obywatelami to niepatriotyczny akt kretynizmu... WYGLADA NA TO ZE Z U S PARALIZUJE WSZYSTKIE WYSILKI NA RZECZ OZYWIENIA I WZROSTU GOSPODARCZEGO... Uciekac z ZUS-u, tak zeby sie kurzylo... Ale zostawic im przeslanie.. CHYTRY DWA RAZY TRACI... Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Taa... ABW ma ścigać fryzjerów i szewców... 24.09.09, 10:42 ...niech lepiej sprawdzą wysokość emerytur tysięcy wojskowych, milicjantów i innych komunistycznych dorobkiewiczów! Mały biznes w Polsce umiera od wielu lat... Ale cwaniaczki z Warszawy dopiero teraz to dostrzegają, bo mniej pieniążków do korytka dopływa, co? Za chwilę tysiące fryzjerów, małych handlowców, kioskarzy itp. stanie w kolejce po zasiłek...I wtedy dopiero się zaczną schody... Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis Przedsiębiorcom to się raczej mało opłaca! 24.09.09, 11:29 Bo oszczędność góra 350 złotych to jest nic! (Prowadzący działalność ma prawo do stałej składki w wysokości ok. 850 złotych.) Co innego pracownicy, którzy płacą często składkę w wysokości niemal 40% wynagrodzenia brutto. Tu kalkulacja jest całkiem inna... Odpowiedz Link Zgłoś
jerkub1 Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 11:37 Jestem małym przedsiebiorcą.Niedawno wystapilem o wypłatę zasilku chorobowego,za 30 dni niezdolnosci do pracy. Wtedy ZUS sie obudził. Stwierdzono kilkuzłotowe nadpłaty !!! moich skladek w przeszlości.Aby otrzymac zasilek musialem zlożyć elektronicznie korekty deklaracji za 41 miesięcy !!!.Koszt sporzadzenia korekt deklaracji (biuro rachunkowe) okazał sie wiekszy niz kwota zasiłku.Ale za to jestem "na czysto" z ZUS i nastepny zasilek prawdopodobnie otrzymam szybciej. Dobrze ze zachorowałem teraz. a nie w 2012 r. Wtedy dopiero zapłaciłbym za korekty. Wniosek : płać, ale nie waż się korzystać ze świadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 12:01 jerkub1 napisał: Wniosek : płać, > ale nie waż się korzystać ze świadczeń. ***************************** Tak wygląda rzeczywistość drobnych przedsiębiorców. Trudno się zatem dziwić, że szukają rozwiązań alternatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj I bardzo dobrze. Składka ZUS w Polsce 24.09.09, 12:26 to absurd. Ale akurat to rozwiązanie jest - moim zdaniem - bardzo ryzykowne. Są inne - naprawde legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
f_84 Re: I bardzo dobrze. Składka ZUS w Polsce 24.09.09, 21:54 Witam, czytałem Twoje wcześniejsze wypowiedzi w tym wątku i musze przyznać, że wydają się przemyślane i zgodne ze stanem faktycznym. Czy mogę zapytać, co to za metoda, ta legalna, która pozwala na redukcję kontaktów z krajową administracją? Ja jak narazie jestem na promocji dla absolwentów, ale myślę, że warto zacząć się rozglądać już teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Co za bezczelność! Ktoś nie chce finansować 24.09.09, 11:42 marmurowych pałaców ze złotymi klamkami dla ZUSu. Urzędacka rzeczpospolita musi ten preceder ukrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 11:43 A to POlska właśnie. By żyło się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz.witkowski Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 12:57 Wydaje mi się, że jest to "praca" oparta na fałszywych dokumentach. Proceder ten nie może być legalny. Choć zapewne zanim poszczególne kraje załatają tę lukę parę osób się dorobi. Sam Grzegorz nie odpowiedział na pytanie, czy to jest uczciwe. Jego odpowiedź jest w stylu: "A u was murzynów biją" Odpowiedz Link Zgłoś
markiz.witkowski Na ZUS nie płacimy 24.09.09, 13:01 Z wypowiedzi Grzegorza wnoszę, że uważa swoją działalność za coś w rodzaju obywatelskiego nieposłuszeństwa "Ja łamię prawo, bo ZUS jest nieuczciwy". OK. Ale skoro tak, to chyba nie będzie miał nic przeciwku pójściu do więzienia za swoje poglądy Odpowiedz Link Zgłoś