spluwa-orginal 24.09.09, 23:16 To taki iranski Rydzyk.AMEN Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drojb Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 24.09.09, 23:18 Zanim pojawią się na tym forum prawicowi i lewicowi pogrobowcy gen. Moczara - zaapeluję: wojna palestyńsko-izraelska, to taka sama wojna, jak wiele innych. Wina jest po obu stronach. I nie używajcie schematów antysemickich do jej opisu. Swoją drogą - dlaczego ten konflikt budzi więcej emocji, niż np. wojna w Somalii? Czyżby obłudna obrona Ziemi świętej? Czyli marzenie, by to chrześcijanie gnębili porówno Izraelczyków, jak Palestyńczyków - jak w średniowieczu? Odpowiedz Link Zgłoś
foruman Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 24.09.09, 23:40 nie wiem czy konflikt budzi więcej czy mniej emocji. Jak to w ogóle mierzyć. Zapytaj siebie czy u ciebie budzi więcej emocji niż inne konflity.. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 24.09.09, 23:45 drojb napisała: > Zanim pojawią się na tym forum prawicowi i lewicowi pogrobowcy gen. Moczara - > zaapeluję: wojna palestyńsko-izraelska, to taka sama wojna, jak wiele innych. > Wina jest po obu stronach. I nie używajcie schematów antysemickich do jej opisu > . > Swoją drogą - dlaczego ten konflikt budzi więcej emocji, niż np. wojna w Somali > i? > Czyżby obłudna obrona Ziemi świętej? Czyli marzenie, by to chrześcijanie > gnębili porówno Izraelczyków, jak Palestyńczyków - jak w średniowieczu? nalezy dodac, ze general Moczar byl zydowskiego pochodzenia, co do Somali, to lud tam mieszkajacy nie uwaza sie za 'narod wybrany".Zadne ludobojstwo na swiecie, nie uzyskalo jeszcze statusu wyjatkowosci jak tzw.holokaust.Juz z dalego widac,ze jestes koszerny, jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Wyjatkowosc holokaustu 25.09.09, 09:13 Skad ci przyszly do glowy bzdury ze Moczar byl Zydem? Byl pol-Ukraincem (po ojcu) i pol-Polakiem (po matce), nazywal sie naprawde Nikolaj Demko, i byl antysemita. A Holokaust byl wyjatkowy nie z powodu ilosci ofiar czy nawet technologicznego podjecia do mordowania, a z powodu ideologii: Nigdy przedtem w historii nie podjeto i nie wykonywano decyzji o calkowityn fizycznym wymordowaniu calego narodu, bez wzgledu na to gdzie na swiecie by czlonkowie tego narodu nie mieszkali, kim by nie byli, w jakim by nie byli wieku, jakiej by nie byli plci, jakie by nie mieli poglady na jakiekolwiek sprawy, jakie by nie mieli zaslugi, etc. I w niczym nie umiejsza to ogromu innych zbrodni, jak n.p. w Darfurze. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Czyżby? A holocaust Kananejczyków? 25.09.09, 09:56 elucidator napisał: Nigdy przedtem w historii nie > podjeto i nie wykonywano decyzji o calkowityn fizycznym wymordowaniu > calego narodu, bez wzgledu na to gdzie na swiecie by czlonkowie tego > narodu nie mieszkali, kim by nie byli, w jakim by nie byli wieku, jakiej by nie > byli plci, jakie by nie mieli poglady na jakiekolwiek sprawy, jakie by nie mieli zaslugi, etc. Czyżby? Z Księgi Jozuego Rozdz. 6 w. 21: "I na mocy klątwy przeznaczyli na zabicie ostrzem miecza wszystko, co było w mieście: mężczyzn i kobiety, młodzieńców i starców, woły, owce i osły." (los Jerycha) Rozdz. 8 "24. Gdy Izraelici pobili mieszkańców Aj na otwartym polu, na pastwisku, po którym ich ścigano, i gdy wszyscy oni aż do ostatniego polegli od miecza, cały Izrael zwrócił się przeciw Aj i poraził je ostrzem miecza. 25. Ogółem poległych tego dnia, mężczyzn i kobiet, było dwanaście tysięcy, czyli wszyscy mieszkańcy Aj. 26. Jozue zaś nie cofnął ręki, w której trzymał oszczep, dopóki nie zgładzono, na skutek obłożenia klątwą, wszystkich mieszkańców Aj. " Rozdz. 10: "28. Tego samego dnia Jozue zdobył Makkedę i pobił ją ostrzem miecza, króla zaś jej i wszystkich żywych w mieście obłożył klątwą, tak że nikt nie ocalał. A z królem Makkedy postąpił tak, jak z królem Jerycha. 29. Następnie Jozue z całym Izraelem udał się z Makkedy do Libny i natarł na Libnę. 30. I wydał ją Pan w ręce Izraela wraz z jej królem; zdobyli ją ostrzem miecza i zabili wszystkich żyjących, tak że nikt nie ocalał; a z królem jej postąpił tak, jak postąpił z królem Jerycha. 31. Jozue z całym Izraelem udał się następnie z Libny do Lakisz, obległ je i natarł na nie. 32. I wydał Pan również Lakisz w ręce Izraela, który na drugi dzień zdobył je i zabił ostrzem miecza wszystkich żyjących w nim, zupełnie tak, jak uczynił z Libną. 33. Wówczas Horan, król Gezer, przybył, aby wspomóc Lakisz, lecz Jozue zadał mu taką klęskę, iż z jego ludu nikt nie ocalał. 34. Później Jozue, a z nim cały Izrael udali się z Lakisz do Eglonu, oblegli go i natarli na niego. 35. Zdobyli go tego samego dnia i pobili ostrzem miecza. Wszystko, co w nim żyło, tegoż dnia zostało obłożone klątwą, zupełnie tak, jak w Lakisz. 36. Z Eglonu udał się Jozue, a z nim cały Izrael do Hebronu i natarł na niego. 37. I zdobyli go, i porazili ostrzem miecza jego króla i wszystkich mieszkańców przyległych jego miast, nie pozostawiając nikogo przy życiu, jak uczynił Jozue z Eglonem. Miasto i wszystko, co w nim żyło, zostało również obłożone klątwą. 38. Jozue wraz z całym Izraelem wrócił do Debiru i natarł na niego. 39. I zdobył go wraz z jego królem i wszystkimi przyległymi doń miastami: pobili go ostrzem miecza i obłożyli klątwą wszystko, co w nim żyło, nie oszczędzając nikogo. Jak postąpił z Hebronem, tak uczynił z Debirem i jego królem, jak przedtem uczynił z Libną i jej królem. 40. W ten sposób Jozue podbił cały kraj: wzgórza i Negeb, Szefelę, i stoki górskie i wszystkich ich królów. Nie pozostawił nikogo przy życiu i obłożył klątwą wszystko, co żyło, jak rozkazał Pan, Bóg Izraela. 41. Jozue pobił ich pod Kadesz-Barnea aż do Gazy, cały kraj Goszen aż do Gibeonu." W ten sposób Izraelici dokonali holocaustu wszystkich Kananejczyków zamieszkujących Ziemię Świętą, oszczędzili tylko mieszkańców Gibeonu, którym udało się podstępem uzyskać zaprzysiężone przymierze, lecz uczynili z nich niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 Wyjątkowość ludobójstwa Indian amerykańskich nie j 28.09.09, 12:41 est w stanie nic przesłonić... Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 12:45 Moczar byl Zydem takim jak Ty koszerny51. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 01:25 drojb napisała: > Zanim pojawią się na tym forum prawicowi i lewicowi pogrobowcy > gen. Moczara - zaapeluję: wojna palestyńsko-izraelska, to taka > sama wojna, jak wiele innych. Doprawdy? Trzeba by to uznać zatem za wojnę sześćdziesięcioletnią, bezprecedensowy rekord historyczny, nic dziwnego, że ta "neverending war" budzi wiecej emocji niż inne konflikty. A precyzyjnie rzecz ujmując, wojen było kilka. I o ile nie ma wątpliwości, że odpowiedzialnością za tę pierwszą w 1948, a także wojnę sześciodniową i wojnę Jom Kippur można obciążyc państwa arabskie (choć ta druga była ze strony Izraela wojną prewencyjną, była jednak rzeczywiście konsekwencją działań państw sąsiednich), to począwszy od wojny libańskiej w 1982 roku po dzień dzisijszy odpowiedzialność za eskalację tego ponurego konfliktu, niestety, ponosi głównie Izrael. Co gorsza, stosuje on barbarzyńską retorykę i jeszcze bardziej barbarzyńskie metody. Czy Żydzi mieli prawo do zabiegania o uworzenie własnego państwa? Bezdyskusyjne, zwłaszcza w obliczu swoich historycznych doświadczeń - pogromy, dyskryminacja, której dobrą egzemplifikacją była sprawa Dreyfusa (w końcu to ona wywarła zozumiały wpływ na Herzla), narastający w Europie antysemityzm i w końcu upiorne potworności Holocaustu nie pozostawiają żadnych wątpliwości, co do tego, że ruch syjonistyczny miał swoje uzasadnienie. I w pierwszym, heroicznym ćwierćwieczu budowy państwa Izrael, Żydzi mieli powody do dumy. Niestety, później było coraz gorzej. Dziś jest to państwo nieszczególnie nawet skrywanego rasizmu wobec gojów, agresywne, stosujące obrzydliwe metody w swoiście pojmowanej "dyplomacji" i działaniach służb wywiadowczych (od czasów afery Lavona jest coraz gorzej), inicjujące działania wojne stosując byle jakie preteksty jako casus belli i nie przestrzegające w tych działaniach najbardziej elementarnych norm prawa międzynarodowego. Smutne to, ale prawdziwe. Oczywiście, że każda wojna jest okrutna. Żydzi nie są pod tym względem (podobnie jak i pod każdym innym) wyjątkowi. Ktoś wprawdzie powiedział, że Żydzi są tacy sami jak wszyscy, tylko bardziej... ale to tylko zabawny aforyzm. Niestety, od trzech tysięcy lat Żydzi uważają się za naród wybrany. A żadnych "narodów wybranych" mających szczególne prawa do "Lebensraumu" być nie powinno. Co wynika z uniwersalizmu wspólnoty ludzkiego losu i mnóstwo światłych Żydów przez całe wieki o ten uniwersalizm na różne sposoby walczyło. Ludzkośc wiele im zawdzięcza. Niestety, w sprzyjających okolicznościach znów zatriumfował partykularyzm (to też dość charakterystyczna cecha natury ludzkiej, Żydzi niczym się tu nie różnią). Aha, jeszcze jedno, a propos uwag dotyczących religii. Do wszystkich trzech "religii abrahamowych" mam jako racjonalista podobny dystans, ale judaizm uważam za bardziej odrażający od dwu pozostałych nie tylko dlatego, że je "zainspirował", a po prostu dlatego, że Talmud jest rzeczywiście zbiorem wyjątkowo wstrętnych przesądów. A uznawanie, iż goj jest z natury rzeczy gorszy... Co tu komentować? A i okropieństwa zapisane w Torze,jak choćby karne ekspedycje Jozuego, czy Jozjaszowa apologia przemcy wobec "bałwochwalców" trzeba uznać za źródło późniejszych wynaturzeń w obrębie i chrześcijaństwa, i islamu. Jeśli przejawem antysemityzmu jest pozostawanie w przeświadczeniu, że nie ma gorszych i lepszych ras i narodów, że wszystkie istoty ludzkie przychodzące na świat sa przedstawicielami tego samego gatunku, co zobowiązuje je do wzajemnego szacunku, oraz przekonanie, że Powszechna Deklaracja Praw Człowieka i inne normy prawa międzynarodowego powinny mieć zastosowanie do wszystkich w tym samym stopniu - to proszę bardzo, nie żałuj sobie i nalep mi tę etykietkę. Izrael powinien się opamiętać. Rozwiązanie tego konfliktu wymaga uczciwej rozmowy, a nie doskonalenia hasbarrah... Odpowiedz Link Zgłoś
clr Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 02:14 W chrzescijanskiej ( katolickiej) Biblii Tysiaclecia Wyd III 1990 poprawione tak jest napisane o narodzie Izraela: Ksiega Rodzaju “ 12:3 Bede blogoslawil tym, ktorzy ciebie blogoslawic beda, a tym ktorzy tobie beda zlorzeczyli, i ja bede zlorzeczyl. Przez ciebie beda otrzymywaly blogoslawienstwo ludy calej ziemii”… 12 : 7 “ Twojemu (Abrahama) potomstwu oddaje wlasnie te ziemie”… Tak Pan Bog kaze, wiec wy Polacy chrzescijanie ( katolicy) tak robcie, Nasz kochany Jezus Chrystus byl Zydem zrodzony z Marii - tez Zydowki …a - apostolowie, prorocy, sporo swietych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 08:26 rekord historyczny? otóż geniuszu jeden istniało coś takiego jak np wojna stuletnia, która trwała 116 lat. Wojna domowa w wielkopolsce pomiędzy Nałęczami i Grzymalitami trwała także blisko 100 lat więc o jakim rekordzie mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 14:29 polsz napisał: > rekord historyczny? > otóż geniuszu jeden istniało coś takiego jak np wojna stuletnia Słusznie. Była to wprawdzie cała seria wojen, ale tak się je właśnie od ponad półtora wieku określa. Rzeczywiście, skoro zachciało mi się uogólnień, nie powinienem był tego przeoczyć. I nie ma co się usprawiedliwiać. Wobec bezwzględnej racji merytorycznej sarkastyczny ton uważam za zrozumiały i uzasadniony. Cóż, "errare humanum est"... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 09:01 Drobny ale istotny szczegol: To co piszesz o Talmudzie, o stosunku do gojow i o roli starotestamentowych opowiadan o owczesnych wojnach w pozniejszym judaizmie tudziez w islamie i chrzescijanstwie, to czysty nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 14:14 elucidator napisał: > Drobny ale istotny szczegol: To co piszesz o Talmudzie, o stosunku > do gojow i o roli starotestamentowych opowiadan o owczesnych > wojnach w pozniejszym judaizmie tudziez w islamie i > chrzescijanstwie, to czysty nonsens. Doprawdy? Czytałem i Talmud, i Szulchan Aruch, i pisma Majmonidesa, i Zohar - i zapewniam cię, ze można tam znaleźć dziesiątki sformułowań będacych przejawami najdzikszego, plemiennego rasizmu... Pozostańmy jednak tylko przy Pięcioksięgu - ten zbiór tekstów wywierał i wywiera niezwykle toksyczny wpływ na inne religie i kultury. Większość potworności jakie ma na swoim koncie chreześcijaństwo (także w stosunku do Żydów) wynikało właśnie z odwoływania się do róznych zapisów w Starym Testamencie. A o inspirujacym wpływie Tory na Koran napisano naprawdę dziesiątki świetnie udokumentowanych monografii... Tora i dziś zatruwa umysły fundamentalistycznych fanatyków, jak choćby rabin Israel Hess ze swoim słynnym artykułem "The Commandment of Genocide in the Torah"... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 14:19 rzeczywiscie czytales? w jakim jezyku? Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 15:33 dana33 napisała: > rzeczywiscie czytales? w jakim jezyku? Majmonidesa w polskim przekładzie wydało nie tak dawno wydawnictwo stowarzyszenia Pardes (przymierzają się także do wydania fragmentów Talmudu), Zohar bez trudu można znaleźć w sieci (także po polsku), A co do Talmudu, to nie byłem skłonny wykładać ponad dwa tysiące dolarów za pełną anglojęzyczną edycję Schottensteina. I oczywiscie, nie czytałem jej w całości. Za to przez trzy tygodnie porobiłem sporo wypisów w pewnej bibliotece w Edynburgu.... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 15:59 aaaaaaaa... porobiles wpisy? a wyzej wyraznie napisales: "Czytałem i Talmud, i Szulchan Aruch.... " tyle do twojej prawdomownosci, gentile.... tak samo czytales, jak i "znalazes" te brednie.... juz nie mowie o tym, ze nie mozna "czytac" talmudu bez wszystkich jego komentarzy i objasnien, juz nie mowie o tym, ze ludzie studiuja talmud latami.... ty sobie usiadles, przepisales i zinterpretowales, wlasnie jak gentile, ktoremu pasuje popluc sobie na zydow... Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 17:05 To jest ponad siedemdziesiąt opasłych tomisk! Przejrzałem je dostatecznie, by sobie wyrobić pogląd na to "dzieło". Bardziej wnikliwe "studiowanie" tych głupot może spowodowac nieodwracalne zmiany w mózgu. Podobnie jak zbyt intensywne wczytywanie się w Koran, czy Apokalipsę. W kazdym przypadku grozi to utratą poczucia rzeczywistości, na co przykładów nie brak... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 18:43 W takim razie Dana ma pelna racje: klamales piszac ze czytales Talmud. I to mi w zasadzie wystarczy, panie "specjalisto" od judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 20:32 elucidator napisał: > W takim razie Dana ma pelna racje: klamales piszac ze > > czytales Talmud. I to mi w zasadzie wystarczy, panie "specjalisto" od judaizmu. Inwektywy i prymitywne chwyty erystyczne - tylko tyle? Nie napisałem nigdzie, że Talmud przeczytałem. Natomiast przez trzy tygodnie czytałem dość obszerne i - jak dla mnie - wystarczająco reprezentatywne fragmenty. Nie tylko dotyczące stosunku do obcych, jakkolwiek zweryfikowałem przy sposobności prawdziwość niektórych przywoływanych często passusów odnoszących się i do tej kwestii. "Specjalista od judaizmu"? A gdzież to zgłaszałem takowe aspiracje? Nie czuję się nim w tej samej mierze, jak nie czuję się specjalistą od islamu, katolicyzmu, protestantyzmu, islamu, zoroastryzmu, etc. Natomiast czytać wolno chyba każdemu teksty odnoszące się do dowolnej tematyki, czy to w całości, czy to we fragmentach. Czy może wypowiadanie się na temat różnych osobliwości np. islamu i jego równie niepokojacego stosunku do "kafirów" powinno byc zakazane dopóki nie uzyska się odpowiedniego certyfikatu np. od zwierzchności szkół koranicznych? Nie bądźmy śmieszni. Nie czuję się także specjalistą od różnego rodzju aberracji umysłowych, których przejawem są irracjonalne wierzenia, choćby obrośnięte nie wiem jak długą tradycją. Natomiast interesuje mnie, jak to się dzieje, że ludzie - pod wpływem czy to religii, czy ideologii - skłonni są poniżać, dehumanizować, a w końcu nawet eksterminować innych ludzi. W końcu, kto jak kto, ale Żydzi niejednokrotnie doświadczyli tego szczególnie boleśnie, zatem na pewno warto próbować znaleźć odpowiedź na pytanie, jak to możliwe, że istoty ludzkie w pewnych sprzyjających warunkach moga traktowac się wzajemnie tak wrogo i bezwzględnie? Toksyna jest obecna, niestety, w różnych proporcjach i pod różnymi postaciami, we wszystkich niemal kręgach kulturowych. Nie wystarczy jednak stwierdzenie, że zło tkwi immanentnie w naturze ludzkiej (być może jako pewne następstwo róznych stadiów ewolucji). Trzeba próbować zrozumieć jego genezę, mechanizmy, które je uruchamiają. Gdy w grę wchodzą tylko emocje i poczucie zagrożenia, ofiary łatwo przeobrażają się w oprawców. Radzę poczytać prace Rene Girarda o zjawisku rywalizacji mimetycznej i początkach kultury. Żyjemy wszyscy na tej samej, niewielkiej i dość już zdewastowanej planecie - jeśli mamy przetrwać w s z y s c y musmy zmienic swój stosunek do innych. Nie ma tu miejsca na uprzedzenia, na przeświadczenie, że są lepsze i gorsze narody, plemiona, grupy etniczne. Także Żydzi mogą ze swej wielowiekowej tradycji wybrać to, co może konstytuować ich tożsamość w inny sposób niż pakty z JHWH i jego nakazy wrogości wobec Kanaanitów, Amalekitów i innych "bałwochwalców". Oczywiście, dotyczy to w niemniejszym stopniu i chrześcijan, i mahometan, i rwandyjskich animistów. Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 22:02 Maly drobiazg, poniewaz pisales ze miedzy innymi czytales Majmonidesa. Przeczytaj w "Sefer haMicwot" co Majmonides pisze na temat biblijnych nakazow (tzw. micw) o Kanaanejczykach, czyli o tzw. "siedmiu ludach" czy "siedmiu narodach", oraz o Amalekitach (dla ulatwienia podam ze chodzi tutaj o micwy nr 596 i 598 w calosciowej numeracji, lub 187 i 188 w numeracji tzw. micw pozytywnych), a dopiero potem dyskutuj o tym jaka role w judazimie odgrywa (lub raczej nie odgrywa) ustosunkowanie do Kanaanejczykow i Amalekitow. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 23:14 Jesli idzie o Majmonidesa, mam tylko polski przekład "Przewodnika bładzących". "Miszne Tora" znam jedynie z różnych omówień, fragmentarycznie, i nie mam do niej w tej chwili dostępu. Czy mam przyjąć, że wykładnia Majmonidesa odbiega od tego, co na ten temat można znaleźć w samej Torze? Oczywiście spróbuję dotrzeć do wspomnianych micw. Zakładam, że chcesz zwrócić mi uwagę na to, że znacząco zmieniają one sens i wymowę niektórych biblijnych ludobójczych wręcz nakazów, odczytywanych i pojmowanych nierzadko dosłownie. Jeśli tak, nie mam najmniejszego powodu, by w to powątpiewać - Rambam to niekwestionowany autorytet w sferach rabinicznych, choć z konsekwencją i spójnością bywa w jego znanych mi pismach różnie... I z ich interpretacjami także. Sprawdzę - naprawdę gotów jestem gruntownie przewartościować swoje osądy, jeśli sa ku temu podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 19:53 Przygotowales sie,zeby pisac o Zydach i Izraelu,masz wiedze troche powierzchowna,ale i tak o niebo lepsza niz wiekszosc forumowiczow. Reprezentujesz modne dzisiaj w Europie poglady lewicowe dalekie od religii,od przesadow,Zydzi tak ,Izrael nie{bo narod Palestynski cierpi}.Ja nie bardzo wierze w te troske,to raczej jest troska o wlasna {europejska }skore. Jak wiesz moda sie zmienia,a wraz z nia poglady. Dlatego mam watpliwosci co do szczerosci w twoich postach,w skrocie "nie poszedlbym z Toba koni krasc." Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 21:21 muledet.3 napisał: > Przygotowales sie,zeby pisac o Zydach i Izraelu Nie, nie przygotowywałem się w żaden sposób. Po prostu od wielu lat naprawdę sporo czytam, usiłując pewne rzeczy zrozumieć. A ta problematyka dlatego żywo mnie zajmuje, że wpływ różnych postaw w obrębie tradycji i szeroko pojmowanej kultury żydowskiej na inne kręgi kulturowe był doprawdy ogromny. Z uwagi na te wpływy w Europie i w Stanach, czyli w obrębie tzw. cywilizacji zachodniej wszyscy, czy tego chcemy, czy nie, jesteśmy w jakiejś mierze Żydami. Bo przecież uwarunkowania typu "krew i rasa" są już chyba dostatecznie skompromitowane... Rzeczywiście nie cierpię organicznie wszelkich form rasizmu i dyskryminacji a zwłaszcza antysemityzmu (pamiętając do czego doprowadził) - stąd mój wpis pod jednym z Twoich postów. Właściwie odruchowy. Nie wiem czy jest to wyznacznik lewicowości, dla mnie to po prostu postawa, która powinna być wręcz instynktowna, zważywszy, że wszyscy należymy do tego samego gatunku. > Reprezentujesz modne dzisiaj w Europie poglady lewicowe dalekie od > religii,od przesadow,Zydzi tak ,Izrael nie{bo narod Palestynski > cierpi}. Izrael - nie? A skądże. Oczywiscie, że tak. Pytanie tylko czy właśnie taki Izrael? > Dlatego mam watpliwosci co do szczerosci w twoich postach Czy naprawdę trzeba podejrzewać innych ludzi o niezbyt dobre intencje, jeśli wykazują jakiekolwiek wątpliwości i jakąś dozę krytycyzmu? > w skrocie "nie poszedlbym z Toba koni krasc." Kraść? I kto tu utrwala negatywne stereotypy o Żydach? ;-))) A tak poważnie - trudno, nie obowiązku by dawać innym "carte blanche" jeśli idzie o szczerość intencji. Choć może szkoda. Tym niemniej pozdrawiam. Wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 22:13 gentile4 napisał: > muledet.3 napisał: > > > Przygotowales sie,zeby pisac o Zydach i Izraelu > > Nie, nie przygotowywałem się w żaden sposób. Po prostu od wielu lat naprawdę sp > oro czytam, usiłując pewne rzeczy zrozumieć. A ta problematyka dlatego żywo mni > e zajmuje, że wpływ różnych postaw w obrębie tradycji i szeroko pojmowanej kult > ury żydowskiej na inne kręgi kulturowe był doprawdy ogromny. Z uwagi na te wpły > wy w Europie i w Stanach, czyli w obrębie tzw. cywilizacji zachodniej wszyscy, > czy tego chcemy, czy nie, jesteśmy w jakiejś mierze Żydami. Bo przecież uwarunk > owania typu "krew i rasa" są już chyba dostatecznie skompromitowane... Zydzi zyli w Polsce obok Polakow przez 800 lat,wiec musialo byc przenikanie kultur,ale ostrozna i nieufna z obu stron co pozostalo do dzis.Dlatego wazne dla Zydow jest istnienie Izraela ,daje to im poczucie miejsca {panstwo}i wspolnoty{Zydzi},w Polsce nie mieli na to szans.przynajmniej Ja tak mysle,widocznie mnie jest to potrzebne. Tak,ze nie mozna odzielic Izraela,od Zydow, to co dzieje sie w Izraelu ma wplyw na wszystkich Zydow na swiecie niezaleznie gdzie sa. Rowniez opinie o Zydach sa zwiazane z Izraelem. > > Rzeczywiście nie cierpię organicznie wszelkich form rasizmu i dyskryminacji a z > właszcza antysemityzmu (pamiętając do czego doprowadził) - stąd mój wpis pod je > dnym z Twoich postów. Właściwie odruchowy. > Nie wiem czy jest to wyznacznik lewicowości, dla mnie to po prostu postawa, któ > ra powinna być wręcz instynktowna, zważywszy, że wszyscy należymy do tego sameg > o gatunku. > > > Reprezentujesz modne dzisiaj w Europie poglady lewicowe dalekie od > > religii,od przesadow,Zydzi tak ,Izrael nie{bo narod Palestynski > > cierpi}. > > Izrael - nie? A skądże. Oczywiscie, że tak. Pytanie tylko czy właśnie taki Izra > el? > > > Dlatego mam watpliwosci co do szczerosci w twoich postach > > Czy naprawdę trzeba podejrzewać innych ludzi o niezbyt dobre intencje, jeśli wy > kazują jakiekolwiek wątpliwości i jakąś dozę krytycyzmu? > > > w skrocie "nie poszedlbym z Toba koni krasc." > > Kraść? I kto tu utrwala negatywne stereotypy o Żydach? ;-))) > > A tak poważnie - trudno, nie obowiązku by dawać innym "carte blanche" jeśli idz > ie o szczerość intencji. Choć może szkoda. > Tym niemniej pozdrawiam. Wszystkiego dobrego. Zycie nauczylo mnie nie szafowac zaufaniem. Rowniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 ponoć wydali ostatnio Talmud z komentarzem dany33 28.09.09, 12:47 istny cymes, podobno dowiemy się z niego dlaczego zawsze jak mówi najgorsze bzdury to wszyscy w Polsce na forum gazeta.pl powinni przyznać jej rację no i oczywiście nie ważne są rzeczowe argumenty i wartość merytoryczna wypowiedzi tylko prostackie hasła i chamskie odzywki w tym zwykłe obelgi... Tako rzecze komentator dana33 głos ekstremy syjonistycznej prosto z Jerusalem... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 15:14 Doprawdy? Ktory z Talmudow (bo sa dwa)? I czy w ogole wiesz jak Talmud jest zorganizowany, ze to w duzej czesci cos co w dzisiejszym jezyku mozna by bylo nazwac protokolami z dyskusji, gdzie prezentowane sa rozne i nierzadko przeciwstawne opinie roznych owczesnych rabinow, i ze dlatego mozna tam znalezc i krwiopijcze i anielskie poglady, i ze zaden z nich wcale nie muusi byc miarodajnuy?? Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 15:53 Czytałem fragmenty anglojęzycznej edycji Schottensteina zawierającej zarówno Talmud babiloński, jak i jerozolimski. I naturalnie masz rację co do dyskursywnego charakteru tych ksiąg - nie twierdzę wcale, że jest to jakieś "czyste zło", ale ilość bzdur tam zawartych (nie tylko w odniesieniu do kwestii stosunku do gojów) jest doprawdy porażająca. A to, co mnie niepokoi, to fakt, że choć Talmud nie ma statusu takiego jak Tora, to wciąż jest zgłębiany w niezliczonych jesziwach, a potem wynikają z tego niekiedy takie konsekwencje, jak w przypadku Barucha Goldsteina... W ogóle nie darzę świętych ksiąg jakichkolwiek religii szczególną admiracją - mam nadzieję, że kiedyś zaczną być one traktowane jedynie jako ważne świadectwo pewnych etapów w umysłowym rozwoju ludzkości. Trzeba je znać, ale ich nazbyt dosłowna interpretacja w odniesieniu do rzeczywistości nie powinna mieć miejsca. Mity towarzyszyły wprawdzie ludziom od zawsze, ale na szczęście - jak w przypadku Greków i Rzymian - z czasem są oglądane z należytym dystansem (co nie znaczy, że nalezy o nich zapominać). Należałoby sobie tego co rychlej życzyć także w przypadku dzisiejszych "abrahamowych" religii... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 19:07 Talmud nie jest "swieta ksiega". To komentarze do swietej ksiegi, ktora wedlug wierzacych zydow jest tylko Tora (Piecioksiag). Co do tego co nazywasz "stosunkiem do gojow" w Talmudzie, to prosilbym o jakies konkretne przyklady halachicznych tekstow w Talmudzie na ten temat. Ta bardzo niewielka ilosc tekstow w Talmudzie ktore odnosza sie do nie-zydow nie ma bowiem halachicznego charakteru, i tym samym jest zupelnie nieadekwatna w dyskusji na temat jak judaizm czy zydzi (jako kolektyw) postrzegaja nie-zydow. To poglady pewnych (bardzo niewielu) rabinow z przed jakies 1500 lat temu, przeciwko ktorym stoja poglady innych rabinow z przed jakies 1500 lat temu. Talmud jest studiowany we wszystkich jesziwach, jako ze judaizm ostatnich 1500 lat to wlasnie judaizm, talmudyczny, inaczej zwany rabiniczny. Nie ma innego judaizmu (abstrahujac od karaimow, ktorych jest malutka garstka). Co do "bzdur w Talmudzie", to ilosc owych bzdur na metr biezacy tekstu w Talmudzie z cala pewnoscia nie odbiega od ilosci bzdur na metr biezacy w n.p. Nowym Testamencie czy Koranie. Bzdura jest natomiast twierdzenie ze to wlasnie Talmud doprowadzil do Barucha Goldsteina. Po pierwsze nie Talmud a okreslona ideologia, a po drugie rownie dobrze (i z o wieeeeele wieksza doza prawdy) mozna by bylo twierdzic ze to wlasnie Nowy Testament doprowadzil do m.inn. rzezi ludnosci tybylczej w Amerykach, antysemickich pogromow, krucjat, dlugich i krwawych wojen religijnych w Europie i calej masy innych masowych zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 nie mieszajmy judaizmu z syjonistyczną ideologią i 28.09.09, 12:54 polityką rządu Izraela...to tak krótko Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 12:41 a co to wg ciebie jest uczciwa rozmowa, gentile4???? "począwszy od wojny libańskiej w 1982 roku po dzień dzisijszy odpowiedzialność za eskalację tego ponurego konfliktu, niestety, ponosi głównie Izrael. Co gorsza, stosuje on barbarzyńską retorykę i jeszcze bardziej barbarzyńskie metody." co tu jest uczciwego? pokazywanie efektow, bez pokazania przyczyn, to wg ciebie jest uczciwa rozmowa? Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 13:55 dana33 napisała: > a co to wg ciebie jest uczciwa rozmowa, gentile4???? Uczciwy dialog to taki, w którym stosuje się te same normy etyczne w stosunku do siebie, co do innych. W którym nie opowiada się, że zabijający własne dzieci obrońcy Masady to przykład najwyższego bohaterstwa, równocześnie utrzymując, że Palestyńczycy za nic maja życie własnych dzieci. W którym nie twierdzi się, że "nasze" akty terroru (ot, choćby zamach na hotel King David czy masakra w Deir Yassin) albo prowokacje (np. afera Lavona) są w jakikolwiek sposób usprawiedliwione. w którym nie "zapomina" się także o tym, że proces pokojowy niejednokrotnie torpedowali aktami terroru izraelscy fanatycy, jak zbójca Iccchaka rabina czy sprawca masakry w Grocie Pielgrzymów... Przykładów mozna by poodać setki... Antoni Słonimski napisał kiedyś: "Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić." Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 14:17 nu, nu....... wiec gentile.... uczciwy dialog to taki, w ktorym sie mowi prawde i sie nie manipuluje, gentile... - porownywanie bohaterow massady do "palestynczykow" jest manipulacja, jako ze obroncy massady nie zabili tylko swoich dzieci, ale rowniez i siebie: to byl masowy mord i samobojstwo i zrobione bylo w celu nie dostania sie w rece wroga.... natomiast sqrwiele terrorystyczne w gazie ukrywaja sie za dziecmi i kobietami w celu ochrony wlasnego zycia... jest chyba roznica, czy ty nie widzisz? - jesli chodzi o zamach na hotel king david, to wladze brytyjskie zostaly o tym zamachu powiadomione, ostrzezone i poproszone o opuszczenie hotelu, ktory sluzyl wtedy za ich headquarters i czego nie zrobili.... terrorysci arabscy nie zawiadamiaja naszych wladz wczesniej, jaki autobus/restauracje/diskoteke/kawiarnie maja zamiar wysadzic w powietrze i ich zamachy skierowane sa glownie przeciwko ludnosci cywilnej israela, a nie przeciwko zolnierzom.... tez chyba jest roznica, ale nie jestem pewna, czy zauwazysz... - masakra w deir yassin nie nalezy akurat do chwalebnych stron historii israela, ale nie zostala spowodowana widzimisiem jakiegos dowodzcy czy polityka, tylko byla odpowiedzia na dziesiatki zamachow na konwoje israelskie na szosie do jerozolimy, ktore arabowie robili w ciagu dlugich miesiecy... - afera lavona nie byla prowokacja, tylko zwykla pomylka, jakie zdarzaja sie nie tylko w israelu i usa zostalo przeproszone i przyjelo te przeprosiny... - zabojca rabina nie zabil araba, tylko zyda... nie byl to atak terrorystyczny, tylko atak nieobliczalnego faceta, ktory nie wyjdzie z wiezienia do konca swojego zycia... - morderca z groty pielgrzymow jest do dnia dzisiejszego potepiany w calym israelu, w przeciwienstwie do mordercow-samobojcow arabskich, ktorzy sa czczeni przez tzw. palestynczykow jako shahidzi, a terrorysci, ktorym udalo sie ujsc z zyciem, nie siedza w arabskich wiezieniach nawet tygodnia... - antoni slonimski nie powiedzial nigdy tych slow. moze dasz link do tej wypowiedzi slonimskiego? - nie, nie mozesz dac jeszcze setek przykladow, bo ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 15:00 Zacznę od końca, bo tu zarzucasz mi przekłamanie najbardziej bezpodstawnie. Link do cytatu ze Słonimskiego (źródło: Wiadomości Literackie nr 35 z 31 sierpnia 1924 r.) pl.wikiquote.org/wiki/Antoni_Słonimski I jeszcze kilka uwag: Masada - albo uznajemy, że nic nie usprawiedliwia zabijania własnych czy cudzych dzieci, albo to "w szczególnych przypadkach" sankcjonujemy i tworzymy "obrotową" moralność. Frau Goebbels tez popełniła samobójstwo zabijając sześcioro własnych dzieci by uniknąć "dostania się w ręce wroga". Morderca I. Rabina zabił człowieka (podkreślam) opowiadającego się za pokojem, skadinąd bardzo zasłuzonego dla własnego narodu. Z hotelem King David masz rację - było ostrzeżenie, tylko warto pamiętać, że M. Begin (który odpowiadał także m.in. za stracenie dwóch brytyjskich żołnierzy pojmanych w charakterze zakładników) został później premierem Izraela... Deir Yassin - tak, to był jeden ze zwyrodniałych aktów barbarzyństwa, których dopuszczały się wówczas o b i e strony. I w obu przypadkach nic ich nie usprawiedliwia. Widzisz, Dana, mam wrażenie, że koniecznie chcesz mnie sklasyfikowac jako stronnika świata arabskiego przeciwko Izraelowi. Duży błąd. Powiedziałbym nawet, że Żydzi są mi kulturowo bez porównania bliżsi i stąd własnie mój niepokój... Nie wiem, czy jesteś w stanie to zrozumieć, ale to prawda. Ten niepokój wykazuje też wielu Żydów, którzy trzymają się twardo uniwersalnych wartości, dobrze wiedząc, że to najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 15:53 nie dawaj mi zrodla wikipedi, gdzie kazdy moze pisac co chce... poszlam poszukac w google, i wszystko co znalazlam, to ta wypowiedz na blogach, na forach i innych polonicach czy bibulach... dalej twierdze, ze slonimski nie napisal tego, a ty mi nie mozesz dac wiarygodnego zrodla... nie mowie juz o tym, ze porownujesz dwie sytuacje, ktore dzieli mniej wiecej 2000 lat, ale rowniez nie jestes w stanie pojac tego, ze to byla wspolna decyzja wszystkich znajdujacych sie na massadzie, a nie decyzja paru ludzi, ktorzy broniac wlasnego zycia, wystawiaja na smierc wlasne kobiety i dzieci. owszem, trzeba wziac pod uwage specjalne warunki i specjalne sytuacje. "frau" goebbles bardzo mi sie spodobalo.... chcesz porownac zone mordercy, ktory nie mial jaj, zeby stanac przed sadem miedzynarodowym, do massady????? czekam na oskarzenie wojsk alianckich, ktore zrownaly z ziemia drezno..... ostatecznie zamordowali tam dzieci i kobiety, nie wlasne nawet... czekam na potepienie z twojej strony wojsk usa, anglii, francji, australi i polski, ktore morduja dzieci, nie wlasne, w iraku i afganistanie... jasne, jasne.... z king david mam racje, ALE.... nie? jak ci udowodniej, ze i z tymi dwoma straconymi brytyjskimi zolnierzami tez mam racje, to znajdziesz 3 innych brytyjskich zolnierzy... co o 3 straconych przez anglikow bojownikach zydowskich???? uczciwa dyskusja u ciebie, to wlasnie po napisaniu przeze mnie, ze deir yassin nie bylo chwalebne z naszej strony i wyjasnieniu ci, jak do tego doszlo, przeczytalam tylko o barbarzynstwie israelskim, ale oczywiscie ani slowa, o barbarzynstwie arabskim, ktore mordowalo ludzi na drodze... nu, ale przeciez wiedzialam, ze zadnej uczciwej dyskusji z toba napewno nie bedzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 16:43 Krótko i węzłowato: oczywiście, że potępiam używanie przemocy wobec ludności cywilnej w każdych okolicznościach. Tak, także dywanowe bombardowania Drezna czy Hamburga w ostatniej fazie II wojny światowej (warto przeczytać choćby "Rzeźnię nr 5" Kurta Vonneguta), bo nie miały one militarnego uzasadnienia, podobnie jak to, co Amerykanie zrobili z Hiroshimą i Nagasaki. I oczywiście potępiam to, co wojska "koalicyjne" robiły i robią w Iraku i Afganistanie, z przekonaniem o swojej wyższości cywilizacyjnej (sprowadzanej do bardziej wyrafinowanych technologicznie narzędzi zabijania). Po prostu nie uznaję ani odpowiedzialności zbiorowej, ani żadnych form przemocy wobec bezbronnych, ani pojęcia "nieuniknionych przypadkowych strat" - to naprawdę nieskomplikowane. Po prostu mój system aksjologiczny jest spójny i klarowny. Na szowinistyczny nacjonalizm, ani ideologiczny czy religijny fanatyzm nie ma w nim po prostu miejsca. Wszystkie ich odmiany są równie odrażające - czy to w wypadku polskiego endeckiego chama z jego przekonaniem o wyżsosci katolicyzmu, czy w przypadku Żyda uważającego się za przedstawiciela plemienia "wybranego"... Znany współczesny pisarz i muzyk jazzowy urodzony w Jerozolimie, który się trochę zniechęcił do nadmiernej inwencji swoich rodaków i wyemigrował do UK, napisał: "Naukowcy w Instytucie Weizmanna wynaleźli koszerna świnię. Wyobrażasz sobie? Obrzezana świnia, z racicami i dwoma żołądkami, do tego pokryta łuską i w jarmułce na łbie. Ta świnia była bardziej żydowska niż naczelny Aszkenazyjski Rabin Izraela. Dlatego właśnie każdego ranka my, Żydzi, dziękujemy Bogu, że uczynił nas Żydami, bo to On sprawił, że jesteśmy, k...a, lepsi od innych. Na każdy trick odpowiemy supertrickiem, bo jestesmy, k...a, wybrani." [Gilad Atzmon, "Moja jedna jedyna miłość", Wydawnictwo Czarne, 2008, s.159] Twoja argumentacja co do cytatu ze Słonimskiego jest rozbrajająca - w bibliotekach dostępne są roczniki Wiadomości Literackich. Można sprawdzić. Ale jeśli nie odpowiada ci Słonimski, to może wolisz cytat z Tuwima? Ach, żydowskie kobitki, Ach, paneuropejki, Bankierskie afrodytki, Berlińskie asyryjki, Wiedeńskie dahomejki, Powiedziałbym wam, judytki, Powiedziałbym, o! hebrejki, Biblijne koryfejki, Powiedziałbym wyraz brzydki... ...ale sobie tego oszczędzę, skazując cię na domysły. Dalsza dyskusja rzeczywiście wydaje mi się bezcelowa. Au revoir, Madame. Mazeł tow! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 17:21 jasne, jasne.... potepiasz wszystko.... tylko ze piszesz o zydach... bo widzisz, gentile... ciebie wlasciwie to to wszystko nic nie obchodzi... w darfurze gina setki tysiecy, pewnie juz poszlo w miliony.... w tybecie wyrzynaja ludzi tez w milionach.... dzieci i kobiety.... co sie dzieje w afryce, lepiej nie mowic... ale farsztejst.... tam nie ma zydow.... wiec zadnego gentile to nie interesuje... te dzieci gazanskie tez cie nic nie obchodza... ale tutaj mozna dowalic, nie? popluc sobie... potepiasz.... jestem pewna, ze potepiasz.... gdzies twoje potepienie ostrzeliwania przez 8 lat dzieci israelskich? jakby ostrzeliwano twoje, to bys z odpowiedzia, zeby zapewnic twojemu dziecku normalne zycie w spokoju tez czekal 8 lat? jasne ze potepiasz.... na potepiam takich hipokrytow i manipulantow jak ty... ja... polska zydowka z jerozolimy, nalezaca do narodu wybranego... wlasnie... do wybranego... bog zawarl przymierze z zydami... nie z gentile... i wlasnie, tuwim...... "I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A sr... chodziłeś pod chałupę, ........ Całujcie mnie wszyscy w dupę." Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Taka sama wojna jak wiele innych? 25.09.09, 21:53 W d...ę? W żadnym wypadku, łaskawa pani. Co najwyżej w tę utrudzoną skroń, tak zbolałą od trosk, a to o Darfur, a to o Tybet... Zapewniam panią, że Izrael jest naprawdę w bardzo dobrym położeniu i z pewnością dotrwa do czasów, gdy nie trzeba będzie wznosić żadnych murów. Taki ze mnie niepoprawny optymista. A o Żydach piszę dlatego, że tego akurat dotyczy ten wątek na forum Gazety. A że w sposób niepozbawiony krtycyzmu? Jeśli mój brat postępuje w sposób, który budzi mój niepokój, też mu o tym mówię. I w niczym to nie zmienia mojej dla niego przychylności. Jesli z przeświadczeniem, że jest pani lepsza i "wybrana" żyje się pani łatwiej... No cóż, jeszcze raz wszystkiego najlepszego. Hipokryta i Manipulator Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 dyskusja z daną33 to jak rozmowa z 6-latkiem i to 28.09.09, 13:00 nawet rozumiejącym już co nie co...cokolwiek nie powiesz zarzuci ci kłamstwo i manipulację... Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz O co chodzi? 28.09.09, 11:18 gentile4 napisał: > Co gorsza, stosuje on barbarzyńską retorykę i jeszcze ba > rdziej barbarzyńskie metody. Niemcy przeciez tez rownali z ziemia wioski, ktore pomagaly partyzantom albo z ktorych zostali ostrzelani. Odpowiedz Link Zgłoś
resurrector Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 07:06 drojb napisała: > Zanim pojawią się na tym forum prawicowi i lewicowi pogrobowcy gen. Moczara - > zaapeluję: wojna palestyńsko-izraelska, to taka sama wojna, jak wiele innych. > Wina jest po obu stronach. I nie używajcie schematów antysemickich do jej opisu > . > Swoją drogą - dlaczego ten konflikt budzi więcej emocji, niż np. wojna w Somali > i? Po pierwsze dlatego, że z jednej strony jest Izrael, państwo Żydów którzy ciągle płaczą jak to byli prześladowani i ciągną miliardy dolarów odszkodowań z tego tytułu. Płaczą do dziś, a jednocześnie masakrują Palestyńczyków, zabrali im terytoria, ukradli domy, zabijają kobiety i dzieci, stawiają mury...Trzeba być ślepcem żeby nie widzieć tej wyjątkowej OBŁUDY. To jest rasizm i podwójne standardy w czystej postaci. Po drugie dlatego, że jest olbrzymia dysproporcja sił - Żydzi mają satelity, amerykańskie samoloty i dobrze opancerzone czołgi, a Palestyńczycy kamienie i kałasznikowy Po trzecie dlatego, że Żydzi lubią relacjonować ten konflikt i wszystko co dotyczy Izraela. Media w USA i w Europie są w dużym stopniu własnością Żydów, mogliby próbować wyciszać to co się tam dzieje, ale oni tylko chcą przedstawiać tamte wydarzenia według swojego punktu widzenia (w który poza nimi samymi i tak nikt nie wierzy). Uważam że dziennikarze z diaspory się po prostu tym interesują, odczuwają sentyment i szczególną więź z Izraelem dlatego zamieszczają aż do znudzenia relacje z tego wszystkiego co tego kraju dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 24.09.09, 23:37 a jaki 'WSTYD" ma sam Nataniahu,kryminalista stojacy na czele rezymu bezwzglednie okupujacego Palestyne?Jak dlugo jeszcze zydowskie zbrodnie,bedzie przykrywac tzw.holokaust?Ilu ludzi zginelo w wyniku zydowskiego terroru, okresu tzw.komunizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
foruman Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 24.09.09, 23:52 ilu? jaka winę za śmierć ofiar komunizmu ponoszą Żydzi a jaka komuniści. Stalin był Gruzinem. To może słusznie rosjanie w zeszłym roku obrzucili ich bombami? A w ogóle to jakie ty jakie masz włosy, czarne? Wiesz ilu było zbrodniarzy o czarnych włosach? może jesteś blondyn? Stary! Zbrodniarzy-blondynów to dopiero było mnóstwo. Jesteś antysemitą? Zabiłbyś Żyda? Czy tylko wybił szybę w jego sklepie? A nie pomyślałeś że są tacy którzy tylko czekają aż ty wybijesz szybę bo wtedy będą mogli obrabować właściciela nie bojąc się ze tylko na nich spadnie cała kara? A wtedy znajdzie się taki co go zabije, bo przecież inni mogli zniszczyć i zrabować jego majątek. Wiesz, kiedyś w Syrii jeden Niemiec mi powiedział, że był w 154 krajach ale do Izraela to on nie pojedzie za to, że ... blablabla tu usłyszałem cały ten lewicowo antysemicki syf. I ja sobie pomyślałem, że jako Niemiec nie powinien tego mówić. Właśnie za Noc Kryształową i Holokaust. A dziś myślę sobie że ty Polak jesteś i tez nie powinieneś tego mówić. Bez względu na to co twoi przodkowie Żydom, Cyganom czy sąsiadom robili. Po prostu jesli to są twoje poglądy to jesteś złym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 24.09.09, 23:58 foruman napisał: > ilu? > jaka winę za śmierć ofiar komunizmu ponoszą Żydzi a jaka komuniści. > Stalin był Gruzinem. To może słusznie rosjanie w zeszłym roku obrzucili ich bom > bami? > A w ogóle to jakie ty jakie masz włosy, czarne? Wiesz ilu było zbrodniarzy o > czarnych włosach? może jesteś blondyn? Stary! Zbrodniarzy- blondynów to dopiero > było mnóstwo. > Jesteś antysemitą? Zabiłbyś Żyda? Czy tylko wybił szybę w jego sklepie? > A nie pomyślałeś że są tacy którzy tylko czekają aż ty wybijesz szybę bo wtedy > będą mogli obrabować właściciela nie bojąc się ze tylko na nich spadnie cała > kara? A wtedy znajdzie się taki co go zabije, bo przecież inni mogli zniszczyć > i > zrabować jego majątek. > Wiesz, kiedyś w Syrii jeden Niemiec mi powiedział, że był w 154 krajach ale do > Izraela to on nie pojedzie za to, że ... blablabla tu usłyszałem cały ten > lewicowo antysemicki syf. I ja sobie pomyślałem, że jako Niemiec nie powinien > tego mówić. Właśnie za Noc Kryształową i Holokaust. A dziś myślę sobie że ty > Polak jesteś i tez nie powinieneś tego mówić. Bez względu na to co twoi > przodkowie Żydom, Cyganom czy sąsiadom robili. Po prostu jesli to są twoje > poglądy to jesteś złym człowiekiem. Stalin byl Zydem ,ktory urodzil sie w Gruzji, podobnie jak miejsce urodzenia Bermana, nie robi go automatycznie Polakiem itd.Prawda o komunizmie jest jedna, to byla zydowska ideologia i zydowska praktyka, Lenin byl Zydem, podobnie jak Dzierzynski i cala komunistyczna gora. Na reszte paplaniny bez sensu, nie odpowiadam.Po Izraelu, dokladnie widac na co Zydow stac Odpowiedz Link Zgłoś
antypisowski_histeryk Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 00:14 heil Koszerny51, heil! HEIL! Najbardziej mi się podobał twój zwrot o "tzw. holokauscie", smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 05:38 O to w takim razie żydami są Napieralski , Gontarewicz , Kaczyńscy i cała ta zgraja miłująca państwowe komunistyczne władanie nad wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 W internecie byla opublikowana lista 25.09.09, 08:44 40-tu glownych tworcow Rewolucji Pazdziernikowej w Rosji. Tylko 2-ch nie bylo zydami. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: W internecie byla opublikowana lista 25.09.09, 09:26 A liste sporzadzal Bubel? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 09:25 Tak, oczywiscie wszyscy byli Zydami, poza toba. Lenin mial przypuszczalnie jakas domieszke "krwi zydowskiej". Bodajze jeden z jego dziadkow byl od dziecka wychrzczonym Zydem. Mial tez "krew" szwedzka, niemiecka i przede wszystkim rosyjska. Czy oznacza to ze za zbrodnie komunizmu odpowiedzialni sa tez i Niemcy i Szwedzi, oraz oczywiscie Rosjanie? Co do Dzierzynskiego: Byl on polskim szlachcicem herbu Sulima, tego samego herbu ktorym kilkaset lat wczesniej pieczetowal sie Zawisza Czarny. Stalin zas byl Gruzinem, aczkolwiek nie jest wykluczone ze mogl tez byc Osetynczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 11:43 koszerny51 napisał: > Moczar byl zydowskiego pochodzenia > Stalin byl Zydem > Lenin byl Zydem, podobnie jak Dzierzynski i cala komunistyczna gora. Drogi koszmarne0! Mamy dla Ciebie dwie wiadomosci, zla i dobra. Zla wiadomoscia jest to, ze Moczar nie byl zydowskiego pochodzenia Stalin nie byl Zydem Lenin nie byl Zydem, podobnie jak Dzierzynski i cala komunistyczna gora. Dobra wiadomoscia jest to, ze Ty jestes Zydem. kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 12:07 Chcielibysmy rowniez dodac, ze Stalin byl Polakiem, synem Nikolaja Przewalskiego (i jego konia). Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 12:45 טיפש ? Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 12:50 טיפש? Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 18:54 metenburg napisała: > טיפש ? Znak zapytania nie z tej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 23:19 Zapomniales dodac: Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 28.09.09, 19:12 metenburg napisała: > Zapomniales dodac: Czuwaj! Nie bylem w harcerstwie Zydow nie przyjmowano. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 29.09.09, 05:24 muledet.3 napisał: > Nie bylem w harcerstwie Zydow nie przyjmowano. --------------------------------------------------------------------- -----Zydow nie przyjmowano??????????? Moj drogi w Polsce zydzi byli i sa wszedzie gdzie tylko zechca czy zechcieli.Twoje stwierdzenie to nastepne zydowskie klamstwo i oszczerstwo ktore ma na celu robienie z zydow ofiar przesladowan w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 29.09.09, 19:42 W mojej szkole harcerstwo organizowal ksiadz glownie dla dzieci chodzacych na religie.Ja oczywiscie nie chodzilem na religie.Nasza"Pani" zrobila liste chetnych {zapisalem sie} ksiadz zweryfikowal liste na ktorej mnie nie bylo.Bylo to 48 lat temu. Dzis w nowej Polsce moze "mozna juz wszedzie" tylko nie ma juz Zydow. Latwo ci przychodzi obrazac ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 30.09.09, 03:07 Tak sie sklada ze bardzo dobrze znam temat harcerstwa i musze ci powiedziec ze pierwszy raz slysze aby KSIADZ organizowal harcerstwo.Cos ci sie miesza kochany albo przez te wszystkie polprawdy o przesladowaniu zydow w Polsce zapominasz rzeczywistosc.Jakbys powiedzial ze przed wojna jakiegos zyda nie przyjeli to bym moze uwierzyla, ale po wojnie??????????????? Pochodze z Bedzina gdzie bylo mnostwo zydow przed wojna a po wojnie tez wielu. Kochany po wojnie ,zyd byl wszedzie , na najlepszych stanowiskach i robil co chcial.Jakub Berman zadbal o to.Ponadto w Polsce bylo i jest duzo zydow. A jeszcze wiecej zaczyna sobie "przypominac" ze sa zydami lub maja zydowskie pochodzenie.Absolutnie nie mam intencji obrazania nikogo, zydzi sa i byli bardzo bliscy mnie i mojej rodzine. Dla lojalnych i szczerych mam szacunek, dla propagandzistow twojego rodzju mam pogarde i wstret.Kieruje sie zawsze jedna zasada w osadzaniu ludzi- Dobrzy i Zli. Zdaje sobie sprawe ze sa i byli dobrzy polacy i zli polacy jak rowniez Dobrzy zydzi i Zli zydzi. Mowic nalezy o dobrych i zlych POLAKACH I ZYDACH a nie tylko wytykac polakom ich przewinienia a z zydow robic szlachetnych bohaterow i ofiary polakow. Ofiary i oprawcy byly po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 30.09.09, 18:47 marysia57 napisała: > Tak sie sklada ze bardzo dobrze znam temat harcerstwa i musze ci > powiedziec ze pierwszy raz slysze aby KSIADZ organizowal > harcerstwo.Cos ci sie miesza kochany Ksiadz nie lubil malego Zyda chociaz go wogole nie znal.Nie mogl mnie znac bo nie chodzilem na religie.Skreslil mnie z listy bo bylem Zydem,to wszystko. albo przez te wszystkie > polprawdy o przesladowaniu zydow w Polsce zapominasz > rzeczywistosc.Jakbys powiedzial ze przed wojna jakiegos zyda nie > przyjeli to bym moze uwierzyla, ale po wojnie??????????????? Wierzysz czy nie to twoj problem. > Pochodze z Bedzina gdzie bylo mnostwo zydow przed wojna a po wojnie > tez wielu. Kochany po wojnie ,zyd byl wszedzie , na najlepszych > stanowiskach i robil co chcial.Jakub Berman zadbal o to U Ciebie widze kazdy pretekst dobry,zeby "uderzyc w wielki dzwon" a Ja tylko o malym niedoszlym harcerzu. .Ponadto w > Polsce bylo i jest duzo zydow. A jeszcze wiecej zaczyna > sobie "przypominac" ze sa zydami lub maja zydowskie > pochodzenie.Absolutnie nie mam intencji obrazania nikogo, zydzi sa W Polsce nie ma juz Zydow i nie bedzie,ta garstka to nawet nie mniejszosc to skansen. > i byli bardzo bliscy mnie i mojej rodzine. To znana" piosenka" wszyscy Nasi "przyjaciele" mieli i maja bliskich przyjaciol Zydow.Mysle ,ze pora juz zmienic plyte. Dla lojalnych i szczerych > mam szacunek, dla propagandzistow twojego rodzju mam pogarde i > wstret.Kieruje sie zawsze jedna zasada w osadzaniu ludzi- Dobrzy i > Zli. Zdaje sobie sprawe ze sa i byli dobrzy polacy i zli polacy jak > rowniez Dobrzy zydzi i Zli zydzi. Mowic nalezy o dobrych i zlych > POLAKACH I ZYDACH a nie tylko wytykac polakom ich przewinienia a z > zydow robic szlachetnych bohaterow i ofiary polakow. Ofiary i > oprawcy byly po obu stronach. Ta tyrade o sobie jaka jestes sprawiedliwa moglabys sobie podarowac,moge zrozumiec ,ze bronisz Polakow bo sama jestes Polka ale dorabianie do tego ideologii moglabys sobie podarowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 04:28 Jak zwykle stara propaganda antypolska, polprawdy i mity, wymysl cos nowego. Na marginesie chce dodac ze wedlug zeszlorocznych danych opracowanych przez org. zydowskie w Polsce wedlug nich zyje okolo 50 tysiecy zydow. To takie oficjalne dane,nieoficjalnie prawdopodobnie kilkaset tysiecy.Czy lubisz czy nie nie ma takigo narodu na Swiecie w ktorym zydzi mieliby tylu przyjaciol i zrozumienia co maja w Polsce.I NIGDZIE NIGDY miec nie beda.800 lat wspolzycia nauczylo nas tolerowac i szanowac innych niz my. Chodzi mi o zwykle stosunki miedzy ludzikie a nie to co niektore rzady proklamuja.W Polsce otwarcie mowi sie o zlych i dobrych cechach zydow, gdzie indziej prasa pisze same superlatywy a przecietny mieszkaniec nie chce o zydach slyszec. Przyklad :Francja, Anglia,Niemcy, USA (zwlaszcza srodkowe stany). Tyle ze oni nauczeni od dziada ,pradziada perfidnosci i publicznie tematu tego nie poruszaja, a polacy czy dobrze czy zle zawsze powiedza co mysla i na powiedzeniu sie konczy cala akcja.----------------------------------- ---> > Ksiadz nie lubil malego Zyda chociaz go wogole nie znal.Nie mogl > mnie znac bo nie chodzilem na religie.Skreslil mnie z listy bo bylem > Zydem,to wszystko. -------------------------------------------------------------------- Ksiadz cie tak samo "nie lubilmalego zyda" jak Rabin nie lubil "malego polaka" Nic na to nie pomozemy. Ranin kazal palic Nowy Testament ,ksiadz nawolywal do nawrocenia zydow.Tak bylo i jest po obu stronach znajda sie wariaci co nie szanuja religii innych. Ponadto nie powtarzaj klamstw ze ksieza organizowali Harcerstwo. Jest to klamstwo bezczelne i bez pokrycia. -------------------------- ----------------"Ta tyrade o sobie jaka jestes sprawiedliwa moglabys sobie > podarowac,moge zrozumiec ,ze bronisz Polakow bo sama jestes Polka > ale dorabianie do tego ideologii moglabys sobie podarowac.--------- -------------------------To nie zadne dorabianie ideologii tylko RZECZYWISTOSC. Ofiary i oprawcy byli po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 05:18 muledet.3 napisał: > W mojej szkole harcerstwo organizowal ksiadz glownie dla dzieci > chodzacych na religie.Ja oczywiscie nie chodzilem na > religie.Nasza"Pani" zrobila liste chetnych {zapisalem sie} ksiadz > zweryfikowal liste na ktorej mnie nie bylo.Bylo to 48 lat temu.---- --------------------------------------------------------------------- --------Tworco mitow atypolskich, polprawd i klamstw, masz okazje poczytac sobie powojennae dzieje ZHP. Napisales ze 48 lat temu czyli w w 1961 roku KSIADZ wykresli cie z listy.Jest to jedno z tysiecy klamstw, ktore co niektorzy zydzi rozpowszechniaja robiac z siebie ofiary polakow.Rzeczywistosc byla daleka od tego. Po wojnie w polsce polacy zyli pod pregiezem Jakuba Bermana i kazdy ksiadz czy polak patriota byl dla niego i jego bandy w ktorej sklad wchodzili glownie zydzi wrogiem ktorego nalezalo zniszczyc.Tysiace wykonczono. Nie pisz wiec bzdur ze ksiadz mial cos do powiedzenia aby zapisac cie do ZHP. Po wojnie z tej szlachetnej organizacji oddanej BOGU I OJCZYZNIE zrobiona organizacje na potrzeby komunizmu. "Rok 1949 – Wprowadzono nowe stopnie i sprawności. Za podstawę pracy w roku 1949/1950 przyjęto referat Władysława Kosińskiego "W pracy i walce z klasą robotniczą wychowujemy młodzież harcerską". Stopniowo eliminowano tradycyjne formy pracy i emblematy organizacyjne. Na miejsce krzyża i lilijki wprowadzono Odznakę Harcerską wzorowaną na znaczku ZMP. Instruktorów-księży zwalniano z funkcji i zabraniano wszelakich akcentów religijnych. Wprowadzono nowy mundur na wzór pionierski, podobnie jak i nowy salut zastępujący tradycyjny – wojskowy. Pozdrowienie harcerskie przyjęło formę "W nauce, pracy i walce – Czuwaj!". Komendy chorągwi i hufców przemianowano na komendy wojewódzkie i powiatowe. Zlikwidowano harcerstwo starsze, a młodzież szkół średnich przekazano do ZMP i "Służby Polsce". Zwolniono większość dawnych instruktorów oraz przyznano stopień harcmistrza wszystkim członkom Zarządu Głównego ZMP 1950 – zakaz używania stroju i odznak harcerskich, nowe Prawo i Przyrzeczenie. 15 października 1950 – bezprawne wcielenie ZHP w struktury Związku Młodzieży Polskiej. 1 czerwca 1951 – powstaje Organizacja Harcerska Związku Młodzieży Polskiej. OH ZMP wykorzystując nazwę "harcerska" zaprzestała stosowania metodyki harcerskiej i była kopią radzieckich pionierów (białe koszule, czerwone chusty, komunistyczna odznaka – tzw. "czuwajka" – zamiast krzyża itp). maj-czerwiec 1956 – wyodrębnienie się Organizacji Harcerskiej (w ramach ZMP), zmiana nazwy na Organizacja Harcerska Polski Ludowej (OHPL), deklaracja powrotu do tradycyjnego munduru i nazw.----------- ---------------- Latwo ci przychodzi obrazac ludzi, oczerniac ksiezy.Pamietaj jednak ze wciaz zyja polacy ktorzy pamietaja tragiczna rzeczywistosc powojenna. > Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 18:28 Wypuscilas juz cala pare?. Jesli nie ?. to jeszcze cos napisze na zakonczenie. W Polsce moji znajomi tlumacza ,ze dzis to inna Polska, wolna, demokratyczna ,tolerancyjna.Bylem odwiedzic miejsce w ktorym mieszkalem,wspialem sie na I pietro i spotkalem tego samego sasiada ktory kiedys jak wypil zydlaczyl pod naszymi drzwiami,dzis to juz stary dziadek,ale mieszka w tym samym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 21:53 Nie wymyslaj historyjek tylko jezeli masz odrobine honoru to wytlumacz dlaczego KLAMIESZ? Powtarzsz wstretne stereotypy i mity polprawdy.Polska cie wykarmila, wyksztalcila i pomimo ze nalezales do mniejszosci narodowej zylo ci sie w niej lepiej niz przecietnemu polakowi. Czego ty i tobie podobni chcecie od Polski i polakow? Na niemcow psioczyc wam nie wypada bo dobrze wam zaplacili i przydaja sie wam w forsowaniu tego co chcecie. A czego chcecie od Polski? TOLERANCJI dla waszych klamstw? Musisz wiedziec ze uprzywilejowania demokracji i tolerancji rowniez naleza sie polakom, dlatego uwazam ze moim prawem i obowiazkiem jest przeciwstawic sie klamstwom ktore wypisujesz, jak rowniez klamstwom setek takich jak ty. Klamiesz ze Ksiadz cie wykresli z listy ZHP.Inny klamie ze go polacy bili ,inny ze polacy chca go sadzic (za zbrodnie) tylko dlatego bo POLACY sa ANTYSEMITAMI. Klamiecie na potege aby dopiac swego.WSTYDU NIE MACIE w propagowaniu klamstw. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 22:20 marysia57 napisała: > Nie wymyslaj historyjek tylko jezeli masz odrobine honoru to > wytlumacz dlaczego KLAMIESZ? Powtarzsz wstretne stereotypy i mity > polprawdy.Polska cie wykarmila, wyksztalcila i pomimo ze nalezales > do mniejszosci narodowej zylo ci sie w niej lepiej niz przecietnemu > polakowi. Najpierw wykarmila mnie mama,potem karmili mnie rodzice a potem karmilem sie sam. A skad wiesz jak mi sie zylo?. Alez Ja wcale nie klamie napisalem o dwoch konkretnych przypadkach jeden z dziecinstwa a drugi sprzed 2 lat. Czego ty i tobie podobni chcecie od Polski i polakow? Na > niemcow psioczyc wam nie wypada bo dobrze wam zaplacili i przydaja > sie wam w forsowaniu tego co chcecie. A czego chcecie od Polski? Napisalem o dwoch incydentach z mojego zycia.A Ty caly czas uzywasz liczby mnogiej "wam","chcecie" bylas w PZPR?. > TOLERANCJI dla waszych klamstw? Musisz wiedziec ze uprzywilejowania > demokracji i tolerancji rowniez naleza sie polakom, dlatego uwazam > ze moim prawem i obowiazkiem jest przeciwstawic sie klamstwom ktore > wypisujesz, jak rowniez klamstwom setek takich jak ty. Klamiesz ze > Ksiadz cie wykresli z listy ZHP.Inny klamie ze go polacy bili ,inny > ze polacy chca go sadzic (za zbrodnie) tylko dlatego bo POLACY sa > ANTYSEMITAMI. Klamiecie na potege aby dopiac swego.WSTYDU NIE MACIE > w propagowaniu klamstw. Towarzyszko Marysiu nie ustawajcie w przeciwstawianiu sie!,bo "prawdziwa cnota krytyki sie nie boi." Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 02.10.09, 02:22 muledet.3 01.10.09, 22:20 Alez Ja wcale nie klamie napisalem o dwoch konkretnych przypadkach jeden z dziecinstwa a drugi sprzed 2 lat.---------------------------- ----------------------------------Przypadek z przed 2 lat mnie nie interesuje.Interesuje mnie tylko i wylacznie TWOJ MIT, TWOJE KLAMSTWO na temat tego ze w 61 roku KSIADZ SKRESLI cie z listy ZHP. Powtarzam raz jeszcze (i udowodnilam ci ze bylo to niemozliwoscia) ze jest to KLAMSTWO najwiekszego stopnia ,poniewaz Ksieza nie mieli nic do powiedzenia w tym czasie w sprawach dotyczacych ZHP ktormu narzucono ideologie komunistyczna. Wymysliles te historyjke podobnie jak wymyslaja i rozpowrzechniaja podobne belkoty tysiace innych zydow CHORYCH na WYIMAGOWANE OBJAWY PRZESLADOWAN w Polsce.Czas abyscie zaczeli zachowywac sie etycznie w stosunku do polakow, przestali klamac i tworzyc mity. WSTYDU NIE MACIE!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 02.10.09, 12:17 Niczego mi nie udowodnilas i ja tobie tez nie udawadniam ,mozesz wierzyc lub nie to nie moj problem,moze moglbym dowiedziec sie jak nazywal sie ksiadz{po tylu latach juz nie pamietam}.Kazdy z moich znajomych w Izraelu mial jakies "historie" zyjac w Polsce od piaskownicy az do wyjazdu z Polski. Napisalem o dwoch swoich,bylo wiecej. Ukryc zydowstwo przed dziecmi bylo praktycznie niemozliwe,nawet gdy rodzice to skrzetnie ukrywali{moze byly takie przypadki} to zawsze znalazl sie "zyczliwy" ktory przypomnial kim jestesmy. Ale oprocz tego dziecinstwo mialem udane ,a "incydenty" nie zacieraja milych wspomnien .Mam kontakt z kolegami, to sa Polacy Ktorych znam ponad 50lat. Zycze wiecej zrozumienia dla cudzych przezyc i uczuc,nawet jezeli nie pasuja do Twojej rzeczywistosci. Tym optymistycznym akcentem pozwole sobie zakonczyc nasza dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 03.10.09, 03:54 muledet.3 02.10.09, 12:17 Odpowiedz Niczego mi nie udowodnilas i ja tobie tez nie udawadniam ,mozesz wierzyc lub nie to nie moj problem,moze moglbym dowiedziec sie jak nazywal sie ksiadz{po tylu latach juz nie pamietam}.----------------- ------------------------------------------------------------------ Nie pamietasz bo takiego ksiedza nie bylo.Chyba ze byl KOMUNISTA a to bardzo NIEPRAWDOPODOBNE wrecz niemozliwe. ------------------------ ---------------------------------Kazdy z moich znajomych w Izraelu mial jakies "historie" zyjac w Polsce od piaskownicy az do wyjazdu z Polski. Napisalem o dwoch swoich,bylo wiecej. ------------------------------------------------------------- -Tak samo jak kazdy z polakow mial jakies "historie" z zydami.Dobre i zle. Niestety zyjac wspolnie w jednym kraju mniejszosc i wiekszosc narodowa zawsze miala i bedzie miala dobre i zle chwile, wspomnienia.Zwlaszcza w czasie wojny czy przesladowan politycznych . Problem w tym ze czesc z was PAMIETA i glosi na caly Swiat tylko i wylacznie ZLE wspomnienia i opluwa Polske gdzie tylko moze zapominajac i skrzetnie omijajac wlasne grzechy popelnione przeciw etnicznym polakom.Dla takiego zachowania NIE MA ZROZUMIENIA.Moj ojciec do konca zycia pamietal i odczuwal skutki tortur zadanych mu przez zyda w wiezieniu w 45 roku, tylko za to ze byl czlonkiem AK w czasie wojny a zyd chcial z niego zrobic "wroga ojczyzny".Nieprzeszkadzalo mu to jednak byc przyjacielem dla wielu zydow ktorzy brzydzili sie komunizmem. ------------------------------ Ukryc zydowstwo przed dziecmi bylo praktycznie niemozliwe,nawet gdy rodzice to skrzetnie ukrywali{moze byly takie przypadki} to zawsze znalazl sie "zyczliwy" ktory przypomnial kim jestesmy.--------------- -------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 21:58 muledet.3 napisał: > W mojej szkole harcerstwo organizowal ksiadz glownie dla dzieci > chodzacych na religie.Ja oczywiscie nie chodzilem na > religie.Nasza"Pani" zrobila liste chetnych {zapisalem sie} ksiadz > zweryfikowal liste na ktorej mnie nie bylo.Bylo to 48 lat temu.---- --------------------------------------------------------------------- --------Tworco mitow atypolskich, polprawd i klamstw, masz okazje poczytac sobie powojennae dzieje ZHP. Napisales ze 48 lat temu czyli w w 1961 roku KSIADZ wykresli cie z listy.Jest to jedno z tysiecy klamstw, ktore co niektorzy zydzi rozpowszechniaja robiac z siebie ofiary polakow.Rzeczywistosc byla daleka od tego. Po wojnie w polsce polacy zyli pod pregiezem Jakuba Bermana i kazdy ksiadz czy polak patriota byl dla niego i jego bandy w ktorej sklad wchodzili glownie zydzi wrogiem ktorego nalezalo zniszczyc.Tysiace wykonczono. Nie pisz wiec bzdur ze ksiadz mial cos do powiedzenia aby zapisac cie do ZHP. Po wojnie z tej szlachetnej organizacji oddanej BOGU I OJCZYZNIE zrobiona organizacje na potrzeby komunizmu. "Rok 1949 – Wprowadzono nowe stopnie i sprawności. Za podstawę pracy w roku 1949/1950 przyjęto referat Władysława Kosińskiego "W pracy i walce z klasą robotniczą wychowujemy młodzież harcerską". Stopniowo eliminowano tradycyjne formy pracy i emblematy organizacyjne. Na miejsce krzyża i lilijki wprowadzono Odznakę Harcerską wzorowaną na znaczku ZMP. Instruktorów-księży zwalniano z funkcji i zabraniano wszelakich akcentów religijnych. Wprowadzono nowy mundur na wzór pionierski, podobnie jak i nowy salut zastępujący tradycyjny – wojskowy. Pozdrowienie harcerskie przyjęło formę "W nauce, pracy i walce – Czuwaj!". Komendy chorągwi i hufców przemianowano na komendy wojewódzkie i powiatowe. Zlikwidowano harcerstwo starsze, a młodzież szkół średnich przekazano do ZMP i "Służby Polsce". Zwolniono większość dawnych instruktorów oraz przyznano stopień harcmistrza wszystkim członkom Zarządu Głównego ZMP 1950 – zakaz używania stroju i odznak harcerskich, nowe Prawo i Przyrzeczenie. 15 października 1950 – bezprawne wcielenie ZHP w struktury Związku Młodzieży Polskiej. 1 czerwca 1951 – powstaje Organizacja Harcerska Związku Młodzieży Polskiej. OH ZMP wykorzystując nazwę "harcerska" zaprzestała stosowania metodyki harcerskiej i była kopią radzieckich pionierów (białe koszule, czerwone chusty, komunistyczna odznaka – tzw. "czuwajka" – zamiast krzyża itp). maj-czerwiec 1956 – wyodrębnienie się Organizacji Harcerskiej (w ramach ZMP), zmiana nazwy na Organizacja Harcerska Polski Ludowej (OHPL), deklaracja powrotu do tradycyjnego munduru i nazw.----------- -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 01.10.09, 22:39 marysia57 napisała: > A czego chcecie od Polski? Droga ma_hysia! Ekspresja Twojego czarujacego wpisu potwierdzila nasze przekonanie o tym, ze sa jeszcze polskie dzi(e)wki o temperamencie i inteligencji przedwojennej Manki z Targowej. Cieszy nas to niezmiermie. Mowi sie, ze "dobre rzeczy sa trzy", wiec z niecierpliwoscia oczekujemy na kolejna kopie Twojego dwukrotnie przeslanego wpisu. Zdecydowalismy, ze otrzymasz prawo do nieograniczonej ilosci powtorek na lamach naszej gazety. Twoje pytanie wzbudzilo jednak w nas duze zdziwienie. Wydawalo nam sie, ze Ty, osoba ktora wykarmilismy i ktorej dalismy wyksztalcenie mimo, ze nalezala do innej grupy narodowej, powinna znac odpowiedz na to pytanie: Na dzien dzisiejszy chcemy $(10^11 - 10^(-2)). Nie liczac odsetkow. cieszacy sie Twoim istnieniem kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 17:24 Muszę przyznać, Kongresie, że czytuję Wasze wpisy z niesłabnącą admiracją. Polot, błyskotliwość, ironia, dystans - brawo. O, gdybyż wszyscy prawdziwi i rzekomi sukcesorzy Dawida i Salomona byli wam podobni... Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 19:28 gentile4 napisał: > Muszę przyznać, Kongresie, że czytuję Wasze wpisy z niesłabnącą > admiracją. Polot, błyskotliwość, ironia, dystans - brawo. Drogi gentile4! Twoja znakomita i jakze trafna recezja ucieszyla nas ogromnie, jako ze w sposob dobitny przeczy ona lansowanym tu i owdzie twierdzeniom, ze nie ma juz dzisiaj gentile o subtelnym smaku literackim i intelektualnej suwerennosci. Gratulujemy, dziekujemy i prede wszystkim mamy nadzieje, ze nie oczekujesz honorarium. Przy tej okazji chcielibysmy poinformowac Ciebie oraz liczne rzesze naszych sympatykow o tym, ze w najblizszym czasie wydana zostanie w Teheranie kolejna edycja naszych dziel wybranych. Wersja w jezyku perskim jest dotowana z prywatnego funduszu naszego wielkiego brata, niezastapionego przyjaciela i lojalnego wspolpracownika Mahmouda Ahmadi Nejada i jej cena wynosi $10000 (lub rownowaznosc w izraelskich szekel). Wszystkie inne wersje jezykowe nabyc mozna wplacajac na nasze konto znacznie nizsza sume $9999,99. W tej samej cenie mozna tez nabyc luksusowe wydanie zbioru cytatow "Polacy o Polakach". wydzial kandydatur do nagody Nobla kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 koszerny ma patent na to kto jest Zydem. 25.09.09, 13:06 Wedlug teorii koszernego51 wszyscy sa Zydami tylko nie wszyscy jeszcze o tym wiedza. Wie o tym tylko koszerny51. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Re: koszerny ma patent na to kto jest Zydem. 25.09.09, 17:53 muledet.3 napisał: > Wedlug teorii koszernego51 wszyscy sa Zydami tylko nie wszyscy > jeszcze o tym wiedza. > Wie o tym tylko koszerny51. Dokładnie. Ta uwaga stanowi doskonały opis symptomu tej przypadłości, starszej niż syfilis. Natury proste i nieskomplikowane jak k51 w ten sposób objaśniają sobie nieprzeniknioną złożoność świata... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 04:45 foruman napisał: > ilu? > jaka winę za śmierć ofiar komunizmu ponoszą Żydzi a jaka komuniści.----------------------------------------------------------- ---Faktem udokumentowanym jest to ze zydzi zajmowali wiekszosc wyzszych stanowisk w wladzach komunistycznych,zarowno zaraz po rewolucji w Rosji, jak w Polsce po II wojnie. Przeszlo 75% w aparacie bezpieki w powojennej Polsce stanowili zydzi. Jakub Berman i jego kolezki terroryzowali narod polski przez lata.Bohaterow narodowych ktorych niemcy wybic nie zdazyli, zydzi z Jakubem Bermanem na czele powykanczali. Sedzia, prokuratorem i adwokatem byl zyd i krwawa reka niszczyl wszystko i wszystkich ktorzy podejrzani mogli byc o niezakceptowanie "WLADZY LUDOWEJ" Oczywiscie ty i tobie podobni zamiast potepic te niegodne i zbrodnicze postepowania co niektorych zydow przeciw polakom wolisz skupic uwage na tym co polacy <" to co twoi > przodkowie Żydom, Cyganom czy sąsiadom robili." > Taka postawa jest postawa ZLEGO czlowieka. Jezeli wspominasz Holocaust to prosze nie zapominaj ze polacy satanowia druga najwieksza grupa OFIAR HOLOCAUSTU. Oprocz 3 milionoow polskich zydow, Trzy miliony POLSKICH CHRZESCIAN zginelo w Holocauscie,potem mozesz wspomniec 300 tysiecy Cyganow, tysiace swiadkow jehowy, pedalow,kalek i jencow wojennych.Polacy jako pierwsi byli przeznaczeni na zaglade przez hitlera.Od pierwszego dnia wojny.Polacy pierwsi byli wiezniami i ofiarami obozow koncentracyjnych.Oplakujac swoje krzywdy nie zapominaj o krzywdach innych. Zapominajac o krzywdach innych robi cie ZLYM czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 08:34 Polacy jako pierwsi?? Córuś, co Ty pie...sz?? Zanim zaczęła się wojna z Polską Niemcy już masowo wykańczali Żydów. A w czasie wojny najwięcej zginęło Rosjan. I jeszcze jedno: Polacy zabijali i gnębili Żydów przez kilkaset lat jakie mieszkali oni w Polsce, tak samo gnębili Cyganów. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 27.09.09, 07:54 polsz napisał: > Polacy jako pierwsi?? Córuś, co Ty pie...sz?? Zanim zaczęła się wojna z Polską > Niemcy już masowo wykańczali Żydów. A w czasie wojny najwięcej zginęło Rosjan. > I jeszcze jedno: Polacy zabijali i gnębili Żydów przez kilkaset lat jakie > mieszkali oni w Polsce, tak samo gnębili Cyganów. --------------------------------------------------------------------- ----Synus, wroc ty do ksiazek a nie powtarzaj propagandy holocaust industry. Masowe "wykanczanie" zydow zaczelo sie w 42 roku. Wczesniej w niemczech byly bojkoty i antyzydowska propaganda czasem z uzyciem sily. Nic poza tym .Ponadto bogaci zydzi tak sie urzadzili ze kazdy z nich mogl sobie "wykupic" legalny wyjazd z niemiec czy z panstw zajetych przez niemcy.Polacy nie mieli takiego luksusu po zaatakowaniu Polski.Przed wkroczeniem niemcow do Polski hitler wydal rozkaz mordowania bezlitosci wszystkich polakow pochodzenia polskiego lub mowiacego polskim jezykiem. Zarzadal od niemcow przyjecia tego rozkazu jako podstawowego obowiazku.Jego plany w stosunku do polakow byly bezwzgledne i stanowcze.Wykonczyc inteligencje, przywodcow narodowych i duchownych a reszta dopuki potrzeba, byla przeznaczona jako sila robocza do budowania III Reszy. Choroby,brak dostepu do lekarstw i opieki medycznej, masowe roztrzeliwania, ponad sile praca przy glodowych porcjach zywnosciowych , masowe roztrzeliwania za najmniejsze przewinienie mialy dokonac tego ze rok 76 mial byc bez zadnego zyjacego polaka.Taki byl plan hitlera w stosunku do polakow.Zaglada polakow rozpoczela sie od pierwszego dnia wojny.Masz racje ze rosjan zginelo najwiecej ,przeszlo 3 razy wiecej niz zydow.Nie zgineli oni jednak jako ofiary holocaustu jak polacy, zydzi, cyganie czy swiadkowie jehowy, a o tym przeciez dyskutujemy. Jeszcze raz radze ci nie powtarzac propagandy holocaust industry i zanim oskarzysz ponownie polakow ze" Polacy zabijali i gnębili Żydów przez kilkaset lat jakie > mieszkali oni w Polsce, tak samo gnębili Cyganów." wez sie synus za porzadne zrodla wiedzy( niepisane na zamowienie holocaust industry)Dowiesz sie wtedy ze przez stulecia Polska byla oaza dla zydow. Kiedy gdzie indziej ich niszczono i wyganianio jako zaraze, Polska ich przyjela i dzieki Polsce przetrwali.Nie zawsze bedac oddanymi czy lojalnymi obywatelami.A jak poczytasz sobie rzetelnie i zobaczysz obie strony medalu to moze zrozumiesz ze wiecej polakow zginelo z rak zydow niz zydow z rak poakow.Tyle ze my polacy o swoich krzywdach glosno mowic nie mozemy bo jak tylko zaczniemy wspominac cos co by rzutowalo na zydowska "szlachetnosc" to zaraz nas od antysemitow zaczynaja wyzywac.Wszystkie kanaly dyplomatyczne wlaczaja i Polske po pupie kopac zaczynaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 a siostra mowial abys wzial leki wieczorem? 25.09.09, 00:38 i nie posluchales. I masz efekty - pobudzenie i bredzenie. Idz spac, sen zesle ci ukojenie skolatanych nerwow. A jutro sobie posluchasz Radia Maryja i znow sie zrealizujesz opluwajac co sie napatoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 12:55 Bandyta jest ten kto nazywa "kryminalista" premiera Izraela. Nie ma okupacji Palestyny i nie ma i nie bylo zbrodni zydowskich. Ilu ludzi zginelo w Izraelu w wyniku zbrodni terrorystow arabskich?,a ile w czasie II W.S w wyniku wspolpracy Polakow z Niemcami{np.Jedwabne.}?. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 13:30 mozesz udowodnic, koszerny51, ze netanyahu jest kryminalista? jakie to zbrodnie popelnil? ciekawa jestem.... Odpowiedz Link Zgłoś
foruman Ja jestem ciekaw czy nasz przedstawiciel.. 24.09.09, 23:38 Ja jestem ciekaw czy nasz przedstawiciel też zaprotestował i wyszedł z sali. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Re: Ja jestem ciekaw czy nasz przedstawiciel.. 24.09.09, 23:51 foruman napisał: > Ja jestem ciekaw czy nasz przedstawiciel też zaprotestował i wyszedł z sali. to pewne jak dawa razy dwa, dostal przeciez odpowiednie polecenie Odpowiedz Link Zgłoś
catholico Wstyd panie Netaniahu ! 25.09.09, 00:14 Bezczelnie instrumentalizować tragedie ludzi, którzy pana nie wybrali i najpewniej, nigdy nie chcieliby wybrać bo jesteś pan nędzny polityk? Czy wszystkich uczciwych Żydów już zabił Hitler? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ja jestem ciekaw czy nasz przedstawiciel.. 25.09.09, 13:37 nie wiem kim jestes, foruman, nie wiem skad piszesz... jesli z polski, to owszem... polska delegacja, przedstawiajaca polski rzad i polakow, a nie koszernych51, nalezala do tych nielicznych, szanujacych siebie i prawde delegacji, ktore opuscily sale w czasie "przemowy" tego iranskiego hitlerka.... Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 00:10 przyganiał kocioł garnkowi (przysłowie ludowe) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ciekawe, ilu wyszło, a ilu zostało? "Wolna" prasa 25.09.09, 00:15 Ciekawe, ilu wyszło, a ilu zostało? "Wolna" prasa zadziwiająco o tym milczy. Pewnie chroni tych, co zostali. Cóż by innego? Odpowiedz Link Zgłoś
haansa Zydowskie serce dla Evy15 ! 25.09.09, 01:51 > Ciekawe, ilu wyszło, a ilu zostało? "Wolna" prasa zadziwiająco o tym milczy. > Pewnie chroni tych, co zostali. Cóż by innego? Ciebie Traktorzystko przeciez nie interesuje ilu wyszlo , bo to mozna przeczytac w Twoim ulubionym Spieglu. Ciebie zboczona konsomolko podnieca sam fakt ze jakis debil neguje fabryczne usmiercanie narodu ..calych pociagow kobiet i dzieci! Mozna Zydow lubic lub nie , Ale Ty dostajesz doslownie cieczki na kazde antysemickie stegniecie tego pajaca. Nie wiem kto zrojnowal Twoje zycie , ze nie widzisz w nim wiekszego sensu niz calymi miesiacami i tysiacami postow na tym forum uwielbic beskrytycznie Putina lub tego wariata z Iranu ? Normalnie ktos powiedzial by "Su..ka" itp. .. ja jednak osmiele sie twierdzic , ze masz gozej od tych zagazowanych Zydow - oni meczyli sie kilka minut a u Ciebie trwa to juz latami. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 faszysci zostali..stary nawyk z CCCP 25.09.09, 02:40 Faszyscu z rosji zostali. Ale coz sie dziwic. Skoro byli w stanie wspolpracowac z Hitlerem, gdy wolna Europa walczyla, moga obecnie wspolpracowac z islamistami. Zasady sa podobne:) Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Ciekawe, ilu zostało wg. wolnej prasy sovieckiej 25.09.09, 02:39 Przypuszczam,ze niczym nieskrepowana, wolna, pelna entuzjastycznych niekontrolowanych dziennikarzy prasa rosyjska wie najlepiej,kto zostal a kto wyszedl podczas przemowienia iranskiego faszysty. Jak wiadomo, faszysta wspioera faszyste, zatem wolna i milujaca wladolfa prasa napisze CALA PRAWDE:) PRAWDA EFFCIA:)? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Ciekawe, ilu wyszło, a ilu zostało? "Wolna" p 25.09.09, 07:30 Najciekawsze to to, że ci co wyszli bedą później największymi ekspertami od tego co powiedział - oczywiście poraz kolejny mówił o wymazaniu Izraela z mapy. A cóżby innego mógł powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
juesej Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 00:17 ONZ udziela głosu wszystkim członkom. Nawet takim mordercom mieszkańców Gazy jak Natanyahu. Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 00:27 Jak na razie Izrael jest największym mordercą w tej części świata. Jest też państwem posiadającym nielegalnie broń atomową. Cynizm i obłuda do n-tej potęgi.Ministrem Spraw Zagranicznych jest morderczyni z Mosadu. Odpowiedz Link Zgłoś
antypisowski_histeryk Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 00:31 no nie wiem czy to Izrael mordował sportowców na olimpiadzie w Monachium, ani czy wystrzeliwywał rakiety na domy cywili, ani czy to Izrael codziennie detonuje bomby w zatloczonych miastach. A co do broni atomowej to jak wiadomo Iran jest tutaj ekspertem jesli chodzi o legalne dzialania :) Odpowiedz Link Zgłoś
haansa Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 02:30 bokassa napisał: > Jak na razie Izrael jest największym mordercą w tej części świata. > Jest też państwem posiadającym nielegalnie broń atomową. > Cynizm i obłuda do n-tej potęgi.Ministrem Spraw Zagranicznych jest > morderczyni z Mosadu. :-) .. mylisz sie Bokasso Ministrem Spraw Zagranicznych jest juz ktos o wiele gorszy !! P.S. A kogo to zamordowala "Zip`ka" ? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 08:42 największym mordercą? W czasie całego konfliktu z Palestyńczykami zginęło zaledwie kilkanaście tysięcy ludzi z czego większość w zamachcach bombowych. A zamachy organizowali tylko i wyłącznie palestyńczycy z ich guru Arafatem. Równocześnie niedaleko z tamtąd Saddam Husajn wykorzystując Gazy bojowe zamordował kilkadziesiąt tysięcy Kurdów. W wojnie Iracko-Irańskiej trwającej 8 lat zginęło ponad milion ludzi. W wyniku amerykanskiej "interwencji" w Iraku zginęł blisko milion ludzi, w większości cywili... Ale wg zaślepionego antysemity największym mordercą jest Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Brednie 25.09.09, 09:35 Belkoczesz. Jakbys sobie policzyl wszystkich zabitych Palestynczykow, to bys ku swemu olbrzymiemu zdumieniu zauwazyl, ze ilosc Palestynczykow zabitych przez innych Palestynczykow oraz przez innych Arabow o niebo przewyzsza ilosc Palestynczykow zabitych przez Izraelczykow. Co do Cypi Liwni (ktora BTW nie jest juz ministrem SZ i nie zasiada juz w ogole w rzadzie), to czy moglbys nas oswiecic kogo ona zamordowala? Odpowiedz Link Zgłoś
kangur_01 mam nadzieje ze caly Bliski Wschod bedzie wolny 25.09.09, 00:41 od broni atomowej,ktora do tej pory ma tylko jeden kraj,jesli chodzi o inne to "Zachod" przypuszcza ze moze za jakies pare lat beda mieli Izrael : "We want peace , piece of land" Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: mam nadzieje ze caly Bliski Wschod bedzie wol 25.09.09, 13:08 Wolny od broni Iranskiej!. Odpowiedz Link Zgłoś
gagagibabazyl Odezwal sie ten co ma wstyd... 25.09.09, 00:43 powinienem sie w tym momencie zasmiac ale niestety to co oni robia z tym swiatem nie jest smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Odezwal sie ten co ma wstyd... 25.09.09, 01:06 gagagibabazyl napisał: > powinienem sie w tym momencie zasmiac ale niestety to co oni robia z > tym swiatem nie jest smieszne. > ..a kto pierwszy zaczął? Dlaczego ten żydowski naród nie może znależć miejsca na ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
borow4 przenies sie do Iranu znajdziesz pelne zrozumienie 25.09.09, 08:54 w Polsce takich jak ty nam nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
erroid Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 00:56 nie widze nic zlego w tym ze przywodca duzego kraju wypowiada sie na forum miedzynarodowym (w jaki sposob pomijam) Odpowiedz Link Zgłoś
jmwp1 Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 01:09 Ale nuda...... Czy Zydom nie znudzilo sie bycie wiecznymi ofiarami i narodem WYBRANYM????? Fajnie by bylo, zeby jakis rabin, badz inny przedstawiciel (z jajami!!!) powiedzial w koncu: Nie chemy byc WYBRANI, chcemy byc NORMALNI!!!!! Holokaust nie jest pierwsza zaplanowana eksterminacja jakiegos narodu... Czy przedstawiciele Armenii wyszli, jak przemawial prezydent Turcji?????? Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana no jesli Iranczyk plecie glupoty 25.09.09, 02:05 to czemu bibi sie tak denrewuje? W koncu dogmatow nie mzoe obalci taki klamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pucu_sr Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 02:11 komentarz tylko i wyłącznie do tego artykułu nie wiem jeszcze nic poza tym co tu przeczytałem(holocaust itp) To jest ONZ, jedno z niewielu miejsc gdzie siedzą prawie wszyscy przywódcy, prawd jest wiele, nawoływanie do opuszczenia sali, zignorowanie kogokolwiek, nieobecność, nie wysłuchania nazwijmy to jak chcemy jest co najmniej nieładne. Tak jak krytykowanie obecnych którzy może uznali ze nie przyjechali tam na kawke w miłym towarzystwie, czy spacery po Nowym Yorku, ale po to by rozmawiać o sprawach świata. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 02:35 Każdego należy wysłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
koko1957 Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 02:35 niech zydek lepiej opowie o nielegalnych zydowskich osiedlach na ziemiach palestynch. I jak ograniczaja prawa Palestynczykow zeby ci nie mieli nic do powiedzenia i nie mogli sie bronic. Rasism zydowski niewiele ustepuje faszystowskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 06:19 Co ty możesz na ten temat wiedzieć ? Byłeś w Gazie ? Widziałeś co tam się dzieje ? Widziałeś ten rzekomy głód i cierpienie ? A może widziałeś, jak w trakcie walk bandyckie bojówki arabskie stacjonowały w szkołach, przedszkolach, prywatnych domach, wszędzie tam, gdzie istniała szansa, że zginą cywile w wyniku izraelskiego ataku... Na Zachodnim Brzegu i w Gazie arabowie rządzą się sami ! Izrael oczekuje tylko i wyłącznie zaprzestania terroru arabskiego, zaprzestania ostrzeliwania żydowskich osiedli, w tym szczególnie szkół, oczekuje zaprzestania zamachów bombowych, do ktorych arabscy terroryści wykorzystują dzieci i kobiety... Trzeba mieć zdrowo nawalone w głowie, by mówić o rasiźmie żydowskim i porównywać go z faszystowskim... Jakoś ci nie wadzi, że w krajach arabskich są kłopoty z demokracją, wolnością słowa i poszanowaniem jednostki, że są tortury i rządy służb specjalnych, że taki Ahmadineżad rządzi w Iranie po sfałszowanych wyborach i terroryzuje własne społeczeństwo bojówkami religijnymi, nie wadzi ci, że ten sam facet neguje Holocaust i obozy oraz głośno krzyczy o likwidacji Izraela i finansuje terrorystów arabskich... Jesteś śmierdzącym hipokrytą i masz zerową wiedzę o Bliskim Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 11:33 A jeśli byłem w Gazie, Betlejem, Jerozolimie itd.? "rzekomy" głód i cierpienie czasem podobne do gett z II wojny światowej. Izraelski patrole rzucały mnie na glebę, choć ani na Araba, ani na Żyda nie wyglądam, w majtkach bomby atomowej mi nie znaleziono - cóż starzeję się i organy nie używane zanikają. Bandyci? Tak nazywano powstańców i z Ghetta, i z Warszawskiego, "tchórzowsko" ukrywających się - zamiast iść na egzekucję lub do gazu. Izrael jako wzór demokracji? Znaczna część ludności pozbawiona praw wyborczych, bo niewłaściwej rasy i religii. Premierzy i prezydenci oskarżani, iż albo kradną, albo gwałcą - ale z powodu holocaustu sprzed lat nie wypada o tym pisać. Banalnie proste jest znalezienie statystyk, iż faktycznie na jedną ofiarę żydowską od lat przypada setka arabskich. Palestyńczykowi utrudnia się nawet studni wykopanie. Za to prawa obywatelskie + "posag" dostawali emigranci z ZSRR, za odbycie służby wojskowej - potem zdumienie, iż tacy "Żydzi" faszystowskie organizacje zakładali. Kult Hitlera w Izraelu ??? q_vw napisał: > Co ty możesz na ten temat wiedzieć ? Byłeś w Gazie ? Widziałeś co > tam się dzieje ? Widziałeś ten rzekomy głód i cierpienie ? A może > widziałeś, jak w trakcie walk bandyckie bojówki arabskie > stacjonowały w szkołach, przedszkolach, prywatnych domach, wszędzie > tam, gdzie istniała szansa, że zginą cywile w wyniku izraelskiego > ataku... > > Na Zachodnim Brzegu i w Gazie arabowie rządzą się sami ! Izrael > oczekuje tylko i wyłącznie zaprzestania terroru arabskiego, > zaprzestania ostrzeliwania żydowskich osiedli, w tym szczególnie > szkół, oczekuje zaprzestania zamachów bombowych, do ktorych arabscy > terroryści wykorzystują dzieci i kobiety... > > Trzeba mieć zdrowo nawalone w głowie, by mówić o rasiźmie żydowskim > i porównywać go z faszystowskim... > > Jakoś ci nie wadzi, że w krajach arabskich są kłopoty z demokracją, > wolnością słowa i poszanowaniem jednostki, że są tortury i rządy > służb specjalnych, że taki Ahmadineżad rządzi w Iranie po > sfałszowanych wyborach i terroryzuje własne społeczeństwo bojówkami > religijnymi, nie wadzi ci, że ten sam facet neguje Holocaust i obozy > oraz głośno krzyczy o likwidacji Izraela i finansuje terrorystów > arabskich... Jesteś śmierdzącym hipokrytą i masz zerową wiedzę o > Bliskim Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 12:44 Belkot. Moze i byles w Gazie, ale w Izraelu na pewno nie. Wszyscy obywatele Izraela (wsrod ktorych ok.20% to Arabowie) maja dokladnie te same prawa obywatelskie, wlacznie z prawami wyborczymi. Co do oskarzen wobec wysokich politykow o rozne przestepstwa to pisze sie o nich jak najbardziej, a najwiecej wlasnie w Izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
koko1957 Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 15:16 "maja dokladnie te same prawa oby > watelskie, wlacznie z prawami wyborczymi" Oczyiscie, ale tylko oficjalnie, dla opini swiatowej. A w praktyce maja zero praw. Jakakolwiek klotnia z zydowskim sasiadem to przegrana dla palestynczyka. A nielegalne zydowskie osiedla ciagle powstaja... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 15:25 Maja pelne bierne i czynne prawo wyborcze, sa arabscy poslowie w knesecie, arabscy ministrowie, arabscy dyplomaci, sedziowie, maja wlasne partie polityczne, uczestnicza w dzialalnosci partii ogolnoizraleskich, etc, etc, etc. To wszystko uwazasz jest na pokaz? A nielegalne izraelskie osiedla nie maja z tym nic wspolnego, bo ich nielegalnosc polega na tym ze sa one budowane na terenach nie nalezacych do Izraela. Mowa jest natomiast o Arabach mieszkajacych w Izraelu i majacych izraelskie obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 20:05 Podróżowałem po Izraelu, powiedzmy od Tel Avivu tuż przy Morzu Śródziemnym po Eljat nad Zatoką Akaba i dalej, na Synaj. W Jerozolimie z przedwojennym warszawskim antykwariuszem, prowadzącym polską księgarnię wódkę piłem, którą mało koszerną polską kiełbasą przegryzaliśmy. Następnego dnia mnie, żonę i dzieci wyrzucono z taksówki, którą chcieliśmy dojechać do Betlejem. Bo kierowca był Palestyńczykiem. Jakoś dojechaliśmy. Jeśli nie wierzysz, mam zdjęcia do świątyni podobno zbudowanej nad słynnym żłobkiem, także tysiącletniej kropielnicy traktowanej jako kosz na śmieci. Ze spotkania z palestyńskim absolwentem warszawskiej politechniki, który ma możliwość tylko śmieciami handlować. Oglądałem piękne kibuce, przerobione na biznesowe firmy, sąsiednie działki arabskie, gdzie nie ma zgody na odbudowę domu, przyłączenie prądu i wody. W parlamencie izraelskim są także plestyńscy posłowie - trochę na zasadzie jak w Polsce po 13.12.1982 - jesli podpisałeś lojalkę. Upieram się, iż po OBU stronach dochodzi do barbarzyństwa. Więcej winy przypisuję silniejszemu, w tym przypadku państwu Izrael, jak w czasie II wojny światowej III Rzeszy i ZSRR. Widziałeś obozy, w których "tymczasowo" od pół wieku żyją palestyńscy wygnańcy? Ze wszystkimi patologiami - nielegalne rozbudowywanie domów, bo tyle lat nie da się mieszkać w namiocie, przemyt - bo legalnie nawet mydła przez mury nie wolno przewieźć, wściekłość, bo luksusowymi bombami czy helikopterami rozwalono żonę, rodziców, dzieci. Z rur kanalizacyjnych robione rakiety śladowe szkody zaś wyrządzały - patrz statystyki... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 20:24 Chyba pomyliles Izrael z jakims innym krajem. Kazdy obywatel Izraela, bez wzgledu na narodowosc i religie, ma bierne i czynne prawo wyborcze. Zadne lojalki nie istnieja. Kazdy ma tez prawo tworzyc partie polityczne. Jedyne kryteria dla nie dopuszczenia danej partii do wyborow to 1) nawolywanie to likwidacji panstwa Izrael poprzez sile (nawolywac do pokojowej likwidacji panstwa wolno), oraz 2) rasistowski program partii. Jedyna partia w historii Izraela ktora do wyborow nie dopuszczono to zydowska partia Kach, ktorej program byl rasistowski (antyarabski). Potem tez ta partia zostala zakazana. Jak na razie nie zakazano zadnej partii arabskiej (aczkolwiek byly takie propozycje), a istnieja i komunistyczne, i nacjonalistyczne i nawet islamskie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 22:05 facet lze, eucidator od pierwszego slowa.... - podrozowal po israelu wzdluz i wszerz i wszystko wie, tylko nie umie napisac nazwy miasta eilat i pisze eljat... - w jerozolimie nigdy nie bylo ksiegarni "z przedwojennym warszawskim antykwariuszem", znaczy sie nie bylo w ostatnich 35 latach, bo tak dlugo tu mieszkam.... byla taka ksiegarnia w tel avivie... wodki sie tam nie pilo i nie zagryzalo koszerna lub nie koszerna kielbasa, ale mozna bylo dostac kawe... wlasciciel tej ksiegarni nazywal sie neumann... - nikt nie wyrzuca nikogo z taksowki z arabskim szoferem, wrecz odwrotnie: taksowki z israelskim szoferem nie moga wjechac do bethlehem, ktore znajduje sie juz w autonomii. trzeba je opuscic, przejsc przez check point i po drugiej stronie wziac taksowke arabska lub autobus. wjezdzaja tam tylko autobusy z turystami lub wlasnie taksowki z arabskim szoferami... - w kazdej chwili moge zamiescic zdjecie wioski arabskiej, znajdujacej sie pod moimi oknami, na ktorym jest dowod, jak to arabowie nie moga sobie budowac domow.... - nie tylko, ze arabscy poslowie nie podpisuja lojalki, skladaja tylko przysiege, jak zreszta rowniez kazdy posel zydowski w knesset, na lojalnosc w stosunku do kraju, ktorego sa przedstawicielami w israelskim parlamencie.. - w israelu nie ma zadnych obozow uchodzcow... zadnych.... facet po prostu lze jak z nut i nawet sie nie wstydzi... - Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Ilu Palestynczykow zginelo? 27.09.09, 10:38 dana33 napisała: > facet lze, eucidator od pierwszego slowa.... > - podrozowal po israelu wzdluz i wszerz i wszystko wie, tylko nie umie napisac > nazwy miasta eilat i pisze eljat... NIE WIEM WSZYSTKIEGO, W IZRAELU W CIĄGU 20 LAT BYŁEM KILKA RAZY, JAKO TURYSTA, NIE TERRORYSTA. W NAZWIE POLSKICH MIEJSCOWOŚCI TEŻ CZASEM ROBIĘ LITERÓWKI. MOGŁAŚ MI JESZCZE ZARZUCIĆ, IŻ ŁŻĘ, BO SYNAJ ZOSTAŁ PRZEZ IZRAEL ZWRÓCONY - JA PO PROSTU PRZEKROCZYŁEM GRANICĘ IZRAELSKĄ KOŁO EILATU ZARAZ ZA TYM PORTEM WOJENNYM, WZDŁUŻ ZATOKI AKABA Z RODZINĄ POJECHAŁEM DALEJ, W TYM NA KLASZTOR ŚW. KATARZYNY I PO AFRYKAŃSKI BRZEG MORZA CZERWONEGO. > - w jerozolimie nigdy nie bylo ksiegarni "z przedwojennym warszawskim > antykwariuszem", znaczy sie nie bylo w ostatnich 35 latach, bo tak dlugo tu > mieszkam.... byla taka ksiegarnia w tel avivie... wodki sie tam nie pilo i nie > zagryzalo koszerna lub nie koszerna kielbasa, ale mozna bylo dostac kawe... JEŚLI W KSIĘGARNI SPOTYKAM POLSKIE KSIĄŻKI A STARY ANTYKWARIUSZ PO POLSKU MNIE PYTAŁ CO W WARSZAWIE SŁYCHAĆ, BO KILKADZIESIĄT LAT W WARSZAWIE NIE BYŁ - NAZWAŁEM TO POLSKĄ KSIĘGARNIĄ. POWSZECHNIE ZAŚ WIADOMO, ŻE WÓDKĘ KOSZERNĄ TYLKO GOJE PIJĄ... > wlasciciel tej ksiegarni nazywal sie neumann... > > - nikt nie wyrzuca nikogo z taksowki z arabskim szoferem, wrecz odwrotnie: > taksowki z israelskim szoferem nie moga wjechac do bethlehem, ktore znajduje si > e > juz w autonomii. trzeba je opuscic, przejsc przez check point i po drugiej > stronie wziac taksowke arabska lub autobus. wjezdzaja tam tylko autobusy z > turystami lub wlasnie taksowki z arabskim szoferami... OPISYWAŁEM JEDNĄ ZE STARSZYCH MOICH PRZYGÓD, JESZCZE SPRZED POWSTANIA AUTONOMII. > - w kazdej chwili moge zamiescic zdjecie wioski arabskiej, znajdujacej sie pod > moimi oknami, na ktorym jest dowod, jak to arabowie nie moga sobie budowac > domow.... JEŚLI RZĄD IZRAELSKI SPONORUJE BUDOWĘ DOMÓW DLA SWOICH ŻYDOWSKICH OBYATELI,TO CZĘSTO ARABSCY MAJĄ RÓŻNE UTRUDNIENIA. ZRESZTĄ NIEDAWNO BYŁY W POLSCE PRZEDRUKI INFRMACJI O NAKAZACH ROZBIÓRKI PALESTYŃSKIEJ SAMOWOLI BUDOWLANEJ - FAKTYCZNIE DOMÓW BUDOWANYCH BEZ ZEZWOLENIA, BO BEZSKUTECZNIE CZEKANO NA NIE NP. 20 LAT. OCZYWIŚCIE SĄ ARABSKIE WIOSKI I MIASTECZKA, TAKŻE Z NOWYMI DOMAMI. W JAKIMŚ OBOZIE POZA IZRAELEM STARA PALESTYNKA POKAZYWAŁA MI NAJCENNIEJSZY PRZEDMIOT - KLUCZ DO JEJ DOMU. GDY ZAPYTAŁEM, CZEMU W RUDERZE MIESZKA, WYJAŚNIŁA ŻE MUSIAŁA UCIEKAĆ Z RODZINĄ W 1948 ROKU I NIE MAJĄ PRAWA WJAZDU DO TEŻ ICH OJCZYZNY... > - nie tylko, ze arabscy poslowie nie podpisuja lojalki, skladaja tylko > przysiege, jak zreszta rowniez kazdy posel zydowski w knesset, na lojalnosc w > stosunku do kraju, ktorego sa przedstawicielami w israelskim parlamencie.. PORÓWNYWAŁEM DO POLSKICH LOJALEK, BO PALESTYŃCZYCY DZIELENI SĄ NA LOJALNYCH, BIERNYCH I WROGICH - JAK U NAS RODAKÓW W STANIE WOJENNYM. > - w israelu nie ma zadnych obozow uchodzcow... zadnych.... DLA MNIE OBOZEM DLA SETEK TYSIĘCY UCHODŹCÓW JEST STREFA GAZY - PDOBNO NAJGĘŚCIEJ DZIŚ ZAMIESZKANE MIEJSCE NA ŚWIECIE. PRZY ATAKU NA NIĄ IZRAELA KŁOPOTY Z EWAKUACJĄ MIAŁY POLSKO-ARABSKIE RODZINY, BO ONA MIAŁA PASZPORT POLSKI, ZAŚ ON I DZIECI JUŻ NIE. STREFA ODCIĘTA OD IZRAELA, WYMUSZONE ZAMKNIĘCIE GRANICY Z EGIPTEM, BLOKADA MORSKA. WIĘKSZOŚĆ UCHODŹCÓW MIESZKA DZIESIĄTKI LAT W SĄSIEDNICH KRAJACH W DOŚĆ PRYMITYWNYCH OBOZACH, MAJĄC W DODATKU OGRANICZONY PRZEZ TE KRAJE DOSTĘP DO PRACY, EDUKACJI, OCHRONY ZDROWIA. TRAKTOWANI JAKO TYMCZASOWI GOŚCIE. SAM IZRAEL PRZYZNAJE SIĘ IŻ ŹLE SIĘ STAŁO, IŻ CHYBA W PRZEDOSTATNIM ATAKU NA LIBAN ŻYDOWSKIE WOJSKO TOLEROWAŁO RZEŹ PALESTYŃCZYKÓW PRZEZ CHRZEŚCIJAŃSKIE MILICJE, KTÓRE DO OBOZU PRZEPUSZCZONO. > facet po prostu lze jak z nut i nawet sie nie wstydzi... JA SIĘ WSTYDZĘ TEGO CO CZASEM ROBIĄ ŻYDZI, ARABOWIE, CHIŃCZYCY, MURZYNI, POLACY, AMERYKANIE... NIGDY ŻADNYCH GRZECHÓW CAŁYM NARODOM NIE PRZYPISYWAŁEM. POD ŚCIANĘ PŁACZU UDAŁO MI SIĘ DOJŚĆ - "BRAMKA" BARDZO ŁAGODNA, Z SYNEM JEDYNIE JARMUŁKI MUSIELIŚMY WŁOŻYĆ. CHCIELIŚMY ZOBACZYĆ MECZET NA SKALE - ALE CIĄGLE LEGITYMOWANI BYLIŚMY PRZEZ PATROLE NAJPIERW IZRAELSKIE, POTEM ARABSKIE. WIĘC ZREZYGONOWALIŚMY I WRÓCILIŚMY DO HOTELIKU NA STARYM MIEŚCIE - CHOĆ PRZED MECZETEM DLA ODMIANY BUTY BYŚMY ZDJĘLI. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ilu Palestynczykow zginelo? 27.09.09, 12:48 aha.... przekroczyles granice i nie wiesz, jak sie nazywa poprawnie israelskie miasto.... git... zoll zejn... nie ma w israelskich ksiegarniach ksiazek po polsku. sa w antykwariatach... dla mnie antykwariat nie jest rownoznaczny z ksiegarnia, dla ciebie widac ze jest.... znam jeden antykwariat, ktorego wlascicielem jest polski zyd, i nigdy, nigdy tam nie pije sie wodki, koszernej czy nie... w israelu w zadnym antykwariacie i w zadnej ksiegarni nie pije sie wodki... ale pisac mozesz oczywiscie, co chcesz... przed powstaniem autonomii, zanim bethlehem zostalo oddane arafatowi, nie bylo zadnych checkpoints, nie bylo sprawdzianow, mozna bylo wjechac zwyczajnie do bethlehem, autobusem, taksowka arabska, israelska i prywatnym samochodem... cala jerozolima w soboty jezdzila tam, ja tez, robic zakupy i zjesc obiad w jednej z licznych wtedy, i bardzo dobrych, restauracji arabskich w bethlehem. znow brednie, sekwano... i israelscy zydzi i israelscy arabowie podlegaja temu samemu prawu budowania i w israelskich gazetach donosza rowniez o burzeniu zydowskich domow, nielegalnie zbudowanych lub nawet nielegalnie dobudowanego pokoju czy balkonu. nu i co z tego ze czekali nawet 20 lat? w ciagu tych 20 lat napewno dostawali odmowy na zbudowanie, wiec zbudowali nielegalnie. w tym kraju panuje prawo, takie same dla zydow jak i dla arabow israelskich i kto sie nie dostosowuje, musi ponosic konsekwencje. to jak widze, tez nie jest zrozumiale... tak tak.... kazdy arab ma "klucz" do swojego domu.... tutaj, przed powstaniem israela, byl kwitnacy kraj, urzyzniony, zagospodarowany i kazdy arab mial dom, a moze nawet i dwa.... osmieszasz sie strasznie, sekwano.... stary klucz mozna w israelu kupic na pchlim targu za 20 szekli... nu dzieli sie.... co ci sie w tym nie podoba? mam uwazac araba, ktory jest lojalny do panstwa w ktorym mieszka za rownego temu, ktory wprawdzie tu mieszka, ale bierze buldozer swojego szefa i rozjezdza na ulicach jerozolimy ludzi, wrzeszczac przy tym allah hu akbar? nigdy.... co ty uwazasz za oboz uchodzcow, to twoja sprawa. fakt jest, ze gaza byla przeludniona juz za czasow, kiedy nalezala do egiptu az do 67 roku, ze zawsze byly tam najgorsze elementy spoleczenstwa, jakie sobie tylko mozna wyobrazic... jak myslisz, dlaczego egipt nie chcial gazy spowrotem po wojnie 67 roku, chociaz israel chcial mu ja natychmiast zwrocic? dlaczego sadat nie chcial gazy spowrotem, tylko synaj, jak podpisywal z nami uklad pokojowy i nawet zagrozil, ze jak sie bedziemy upierac przy zwrocie gazy razem z synajem, to nie podpisze tego ukladu? sprawdz troche historie gazy, zanim zaczynasz tutaj o obozach uchodzcow. no i w gazie nie ma nas juz od 4 lat.... tak ze co z tym "obozem uchodzcow" w ostatnich 4 latach, kiedy to sami tam sprawuja sobie wladze? israel nie wymusil na egipcie zamkniecie granicy z gaza.... egipt sam to robi od lat, bo nie chce terrorystow gazanskich u siebie... ma dosyc roboty z wlasnymi... bredzisz strasznie.... ty nie uwazasz, ze kazde panstwo, w tym rowniez israel, ma prawo odmowic wjazdu obcym? ty naprawde uwazasz, ze israel jest zobowiazany do dawania pracy arabom? maja 20 innych bratnich panstw arabskich... dlaczego akurat my mamy im dawac prace? za co? za to, ze nam wysadzaja autobusy w powietrze? ze robia zamach na dyskoteke i zabijaja 25 mlodych ludzi? nie uwazasz, ze wladze autonomii, zamiast oplacac terror w milionach, mogliby za te pieniadze stworzyc miejsca pracy? nu, ja tak uwazam... i absolutnie israel nie jest zobowiazany troszczyc sie o gaze.... nawet nie przez minute... to ich sprawa... chcieli wolnosci, to niech teraz sie martwia o siebie... rzeczywiscie israel "przyznal"????? masz jakis link do tej wypowiedzi israelskiej? nu ty biedaku..... "musiales" wlozyc jarmulke przy scianie placzu... przed meczetem natomiast to juz bys zdjal buty nie? nie "musialbys", tylko bys zdjal.... nu widzisz... a zydowscy turysci jak wchodza do kosciola, to tez zdejmuja czapke.... cos takiego, nie? uprzejmie cie zawiadamiam, ze te kontrole nie sa przeznaczone tylko dla umeczonego turysty sekwanskiego, ale rowniez dla zydow... przy wejsciu do kazdego super, kawiarni, restauracji, kina czy teatru ja tez musze otworzyc torbe.... i nie nasza to wina, tylko wlasnie arabow terrorystow, ktorzy do tego doprowadzili... troche objektywizmu by ci sie przydalo, sekwano... a nastepnym razem po prostu pojedz na mazury.... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Ilu Palestynczykow zginelo? 28.09.09, 06:42 Danka, czemu ty nie mozesz zrozumiec ze wiekszosc z nas doskonale zdaje sobie sprawe ze traktujecje palestynczykow jak niewolnikow niewartych wlasnego kraju, rzadu czy wolnosci obywatelskiej. Fakty sa faktami i nie wazne jak bardzo staracie sie usprawiedliwac, podkupywac czy nie dopuszczac do publicznej wiadomosci wiadomosci o izraelskich przestepstwach przeciw palestynczykom.Ostatni przyklad to raport UN na temat zbrodni izraelskich w Gazie.Posrac sie chcecie aby wszystkiemu co ukazuje wasze zbrobnie glowe uciac i zwalic wine na palestynczykow, czy atakowac Iran aby odwrocic uwage od swoich zbrodni. Danka, to co Izrael robi jest najbardziej aroganckim, awanturniczym i zbrodniczym zachowaniem sie kraju w stosunku do swego sasiada od czasow hitlera.Jest wielu porzadnych zydow na swiecie ktorzy potepiaja zachowanie sie Izraela. Niestety nie maja oni sily aby przeciwstawic sie maniakom ktorym sni sie Wielki Izrael za kazda cene. Pamietaj Danka ze ludzie widza co sie dzieje i zadne CNN , Fax czy MSNBC ,przekupieni czy szantazowani politycy nie zdolaja poprzez propagande proizraelska wymazac z pamieci ludzkiej okropnosci okupacji i agresji izraelskiej.Wstyd dla Izraela, wstyd i hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 nie dyskutujecie z agentem hasbary daną33 to typow 28.09.09, 13:40 y przykład tępego betona, który szermuje prostackimi hasełkami, wyzywa, obraża i kłamie w dodatku manipuluje...babsztyl na emeryturze siedzi całymi na necie w swoim domu w Jerozolimie i nadaje syjonistyczną propagandę jak przykazała pani Livni z MSZ... Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Poddaję się 28.09.09, 09:06 Jeśli w pierwszym poście napisałem, iż obie strony są winne, powodowało to oburzenie różnych stron. Nawet opinie bliskie tego, iż tak naprawdę to Żydzi Polakom zrobili Holocaust. Akceptuję twój izraelski patriotyzm, rozumiem postawę, iż trzeba za wszelką cenę swojego kraju bronić, z tolerancją podchodzę do czasem zabawnych figur retorycznych iż łżę, bo literówkę w nazwie miasta zrobiłem lub bo masz własne definicje księgarni i antykwariatu zaś Żydzi wódki koszernej nie piją. Obrazisz się i od kłamców mnie wyzwiesz, jeśli się przyznam iż po paru premierach w warszawskim Teatrze Żydowskim z Szymkiem Szurmiejem też wódkę piłem, z Olkiem Rozenfeldem także... Przyznaję się - jest przywódcą al Kaidy i wnukiem Mahometa. Nie było żadnych wojen izraelsko-arabskich, nie było arabskich uchodźców. Każdy prawowierny obywatel Izraela jest ideałem obywatela, polityka, żołnierza itd. - który do nieba automatycznie trafi. Nigdy żadny urząd nie utrudniał życia Palestyńczykom, nigdy żaden Żyd nie zabił Araba. Rezygnuję z dalszego wypowiadania się w tym wątku. Ale niektórych Żydów, Arabów, Niemców, Rosjan i tak dalej będę szanowac, nawet jeśli będę spierać się o politykę ich krajów... Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 nie dyskutujcie z agentem hasbary daną33 to typowy 28.09.09, 13:42 przykład chamskiego obrażania rozmówców, u niej nie liczy się rzeczowa argumentacja i wartość merytoryczna tylko prostackie hasła, bełkot i zwykłe manipulacje oraz kłamstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Poddaję się 28.09.09, 18:33 moj patriotyzm i bronienie mojego kraju nie maja nic wspolnego z tym, ze piszesz wiecej niz nie obiektywnie o sprawach arabsko-israelskich. owszem, nie w pierwszym wprawdzie, ale w drugim poscie napisales o tym, ze wina jest po obu stronach, ale na tym zakonczyles i dalej poszlo juz tylko oskarzenie israela i to zupelnie nie objektywne, bo nie brales pod uwage tego, czego israel doswiadcza od lat od arabow. to co sie dzieje w teatrze warszawskim nie jest miarodajne na to, co sie dzieje w israelskim antykwariacie lub ksiegarni. tak ze tutaj znow glupoty wypisujesz... ciesze sie, ze szurmiej i rozenfeld to twoi przyjaciele... mam nadzieje, ze wiedza o tobie.... natomiast to twoje zdanie: "Nie było żadnych wojen izraelsko-arabskich, nie było arabskich > uchodźców. Każdy prawowierny obywatel Izraela jest ideałem obywatela, polityka, żołnierza itd. - który do nieba automatycznie trafi. Nigdy żadny urząd nie utrudniał życia Palestyńczykom, nigdy żaden Żyd nie zabił Araba." jest zwyczajnie idiotycznym zdaniem, pokazujacym tylko i wylacznie twoj brak dyskutowania, bo nigdy nic takiego nie twierdzilam. wojny byly, ale nie israelsko-arabskie, tylko arabsko-israelskie... kazda byla sprowokowana w taki czy inny sposob przez arabow... nie umiesz tego zauwazyc, to twoj problem, sekwano. a co do calej reszty tego zdania, to po prostu tak glupie, ze nawet nie bede ci tlumczaczyc. masz racje.... lepiej sie poddaj i wiecej nie odpowiadaj.... oszczedzisz sobie wstydu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 Arabowie w ogóle sami do siebie strzelają z izrael 28.09.09, 20:56 skich czołgów i samolotów...cholera to ci dopiero no a myśmy wszyscy myśleli, że oni nie mają takiej broni a tu proszę...jedna wielka prowokacja co nie dana33 kłamczucho dyżurna? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 21:55 alez ty lzesz sekwano, od pierwszego slowa do ostatniego.... Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 królowa bredni i kłamstwa czyli tzw dana zakłamana 28.09.09, 13:44 z Jerusalem znowu nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 13:03 Tak tak, rzucali cie na glebę... co jeszcze ?! Bandyta jest dla mnie ten, kto wysługuje sie kobietami i dziecmi w zamachach bombowych, wysadzając inne kobiety i dzieci. bandytą i tchórzem jest dla mnie ten, kto instaluje wojskowe obiekty w domach, przedszkolach, szkołach czy szpitalach, a tak postępował w Gazie Hezbollah... A w ramach pozbawiania praw wyborczych mniejszości w Knesecie są arabowie... coś jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 09:37 forum.gazeta.pl/forum/w,902,100711691,100720239,Brednie.html Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Ilu Palestynczykow zginelo dzisiaj? 25.09.09, 22:20 koko1957 napisał: > niech zydek lepiej opowie o nielegalnych zydowskich osiedlach na > ziemiach palestynch. I jak ograniczaja prawa Palestynczykow zeby ci Niech polaczek poslucha. Ja jak nie zabije dziennie dwoch Palestynczykow to sie zle czuje. > nie mieli nic do powiedzenia i nie mogli sie bronic. > Rasism zydowski niewiele ustepuje faszystowskiemu. Dzisiaj jednego Palestynczyka zjadlem na sniadanie po byl mlody i tlusty. Podac przepis?. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 podaj przepis tylko pamiętaj dla mnie koszerny bo 28.09.09, 13:46 tak mi lepiej smakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 02:36 Kto jak kto ale ten nazista Netaniahu nie powinien otwierac ryja na forum ONZ. To dopiero jest wstyd ze wysluchalo go to zgromadzenie - ten facet powinien miec proces o ludobojstwo Palestynczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 09:39 Zapoznaj sie z definicja ludobojstwa zanim bedziesz plotl swoje bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Jak Netanjahu przemawial to tez czesc delegatow... 13.10.09, 01:16 ...wyszla,tych co sluchali Netaniahu, skrytykuje Ahmadinejad... <>Wspolnego cyrku iransko-izraelskiego ciag dalszy...ZENADA! Odpowiadasz na: zbalansowany napisał: > Kto jak kto ale ten nazista Netaniahu nie powinien otwierac ryja na forum ONZ. > To dopiero jest wstyd ze wysluchalo go to zgromadzenie - ten facet powinien > miec proces o ludobojstwo Palestynczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr Papież powinien ogłosić kolejną krucjatę, aby 25.09.09, 03:54 oczyscić Ziemię Świętą z żydów i arabów. Może tak jak kiedys powinien tam stacjonować zbrojny zakon broniący tego waznego miejsca dla katolików przed niewiernymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomxp zakon broniący tego waznego miejsca 25.09.09, 07:58 proponuje polski oddzial redemptorystow brazylijski oddzial sie nie nadaje wolniej wolniej wstrzymaj konia dokad jedziesz w stal odziany...... Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 04:14 jedni wyszli, drudzy zostali, w sumie zdania sie podzielone, wiec kiedy bedzie pokoj ? Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie mac 25.09.09, 05:10 gtpress napisał: > jedni wyszli, drudzy zostali, w sumie zdania sie podzielone, wiec > kiedy bedzie pokoj ?----------------------------------------------- ------Jezeli Swiat nie wezmie sie powaznie za dupe Izraela i nie zmusi go do pokojowego rozwiaznia konfliktu ,powrotu do granic z 67 to pokoju nigdy nie bedzie. Izrael oczywiscie zapewnia o pokojowych intencjach. Ale na jakiej zasadzie? Jerusalem jako stolica wylacznie dla Izreala, nie ma powrotu do granic z 67 , nie ma mowy o prawie powrotu uchodzcow,kontrola wody i wszystkiego co sie rusza.Kontynuowanie budowy na palestynskich terenach i systematyczne okradanie palestynczykow z ziemi.To sa zadania Izraela.Wszystko dla nich nic dla palestynczykow. Watpie czy Palestynczycy na to sie zgodza.Jedynie ostra i konsenkwentna intervencja SWIATOWA moze zmusic Izrael do traktowania palestynczykow jako partnerow, zapomiec o nacjonalistycznych aspiracjach wielkiego Izraela i zaakceptowac warunki wytyczone przez Road Map. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 problem leży w istnieniu Izraela, jego zniesienie 28.09.09, 13:55 i przywrócenie jednolitego państwa Palestyny na bazie mandatu brytyjskiego z 1947 nie oznacza jakiegoś nowego holokaustu po prostu byłoby to jedno państwo demokratyczne i świeckie dwóch narodów żydowskiego i arabskiego...Rozwiązanie to wcale nie jest nierealne. Podział Palestyny z 1947 nie był sprawiedliwy dla Arabów bo Żydzi stanowiący mniejszość ludności otrzymali nadzwyczaj duża część obszaru. Już przed proklamowaniem niepodległości Izraela toczyła się walka o ziemię, wioski i miasta, w której syjonistyczne organizacje terrorystyczne Irgunu i Lehi prowadziły kampanię zastraszania, zamachów, masakr i czystek etnicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: problem leży w istnieniu Izraela, jego zniesi 28.09.09, 21:28 mangusta3 napisał: > i przywrócenie jednolitego państwa Palestyny na bazie mandatu brytyjskiego z > 1947 nie oznacza jakiegoś nowego holokaustu po prostu byłoby to jedno państwo > demokratyczne i świeckie dwóch narodów żydowskiego i arabskiego...Rozwiązanie t > o > wcale nie jest nierealne. Piszesz kompletne bzdury, takiego rozwiazania nie ma i nie bedzie. Jedyne rozwiazanie to panstwo Palestynskie obok panstwa Zydowskiego. > > Podział Palestyny z 1947 nie był sprawiedliwy dla Arabów bo Żydzi stanowiący > mniejszość ludności otrzymali nadzwyczaj duża część obszaru. Już przed > proklamowaniem niepodległości Izraela toczyła się walka o ziemię, wioski i > miasta, w której syjonistyczne organizacje terrorystyczne Irgunu i Lehi > prowadziły kampanię zastraszania, zamachów, masakr i czystek etnicznych... Arabowie nie przyjeli rezolucji ONZ zreszta nie przyjeliby zadnego podzialu sprawiedliwego lub nie. Zepchnac Zydow do morza to byl jedyny cel wszystkich wojen w ciagu 61 lat istnienia Izraela.Zydzi nie dali sie zepchnac i nie dadza. Palestynczycy juz dawno mogli miec swoj kraj gdyby wykazali dobra wole.Od 47r. chcieli wszystko, to nie maja nic.Zydzi wzieli to co ONZ dawal, to maja swoje panstwa. Wniosek:Chapis nie ma a skromny ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 twierdzenia o zepchnięciu do morza groźnie brzmią 05.10.09, 18:49 ale jak pokazały fakty to Izrael skutecznie odpychał sąsiadów od swoich granic tworząc kordony ochronne (Zachodni Brzeg, Wzgórza Golan, Strefa Gazy, półwysep Synaj, okupacja Libanu aż po Bejrut do 1985, Południowy Liban), po za tym Izrael wyraźnie się powiększył już po pierwszej wojnie z lat 1948-1949 w porównaniu do obszaru przyznanego w rezolucji ONZ z 1947 roku...Każda kolejna wojna to okupacja jakiegoś terytorium arabskiego albo mieszczącego się w granicach dawnej Palestyny (Zachodni Brzeg, Strefa Gazy) albo będącego częścią sąsiedniego kraju arabskiego (Synaj, Wzgórza Golan, Południowy Liban) Zamiast zepchnięcia Izraela do morza, nastąpiło skuteczne wypchnięcie OWP rękoma króla Husajna z Jordanii a potem z pomocą milicji falangistowskiej z Libanu...Dezintegracja OWP, powstanie Hamasu i korupcja wśród elit Al-Fatahu to zjawiska tylko pomagające Izraelowi w niedopuszczeniu do powstania państwa palestyńskiego, które proklamowano w 1988 w Algierze... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: twierdzenia o zepchnięciu do morza groźnie br 05.10.09, 19:07 ja rozumiem, mangusto, ze skuteczne uniemozliwienie zamiarow wroga, chcacego zepchnac israelczykow do morza lub wymazanie calego panstwa z mapy swiata jest w twoich oczach karygodne... wszystko sie zgadza... z kazda wojna israel troche powiekszal swoje terytorium, tak wlasnie jak to wyglada w przegranych wojnach na calym swiecie... ja na twoim miejscu wielkiego obroncy nieszczesliwego narodu, ktory nigdy nie istnial, a "powstal" nagle jakies 20 lat temu, pojechalabym do gazy i wytlumaczyla nieszczesnikom, zeby wyciagneli wnioski z ostatnich 60 lat i w koncu zrozumieli, ze lepiej zyc z nami w pokoju, bo kazda przez nich wywolana wojna powieksza nasze tereny, a umniejsza ich.... jesli one wogole sa "palestynskie", ale nicha... mam gest... niech beda ich.... zastanow sie nad ta propozycje... zdobedziesz slawe swiatowa.... warto... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: twierdzenia o zepchnięciu do morza groźnie br 05.10.09, 19:39 mangusta3 napisał: > ale jak pokazały fakty to Izrael skutecznie odpychał sąsiadów od swoich granic > tworząc kordony ochronne (Zachodni Brzeg, Wzgórza Golan, Strefa Gazy, półwysep > Synaj, okupacja Libanu aż po Bejrut do 1985, Południowy Liban), po za tym Izrae > l, > wyraźnie się powiększył już po pierwszej wojnie z lat 1948-1949 w porównaniu do > obszaru przyznanego w rezolucji ONZ z 1947 roku...Każda kolejna wojna to > okupacja jakiegoś terytorium arabskiego albo mieszczącego się w granicach dawne > j > Palestyny (Zachodni Brzeg, Strefa Gazy) albo będącego częścią sąsiedniego kraju > arabskiego (Synaj, Wzgórza Golan, Południowy Liban) Sam widzisz ,ze prosty stad wniosek nie zaczepiac i nie wszczynac wojen z Izraelem bo Arabowie stoja na straconej pozycji.Z Izraelem po dobroci moga osiagnac duzo wiecej. > > Zamiast zepchnięcia Izraela do morza, nastąpiło skuteczne wypchnięcie OWP rękom > a > króla Husajna z Jordanii a potem z pomocą milicji falangistowskiej z > Libanu...Dezintegracja OWP, powstanie Hamasu i korupcja wśród elit Al-Fatahu to > zjawiska tylko pomagające Izraelowi w niedopuszczeniu do powstania państwa > palestyńskiego, które proklamowano w 1988 w Algierze... Zrozumialy to dwa panstwa arabskie i prosze mozna zyc w zgodzie nie ma miedzy nami "wielkiej milosci" ale jest pokoj i nie gina ludzie i to jest najwazniejsze.Jakie to jest wazne dla Jordanii i Egiptu swiadczy fakt jak zdecydowanie walcza te panstwa z przejawami islamskiego erstremizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 Egipt i Jordania dwie służalcze wobec US dyktatury 11.10.09, 20:27 oczywiście żyją w pokoju z Izraelem ale ile to kosztowało USA to się już nie mówi, szczególnie sporo wpompowano w Egipt nowoczesnej broni i miliardy dolarów dla mocno represyjnego i biurokratyczno-nomenklaturowego oraz skorumpowanego reżimu prezydenta Mubaraka (szykującego synka do objęcia fotela szefa państwa), który do dziś zwalcza demokratyczną opozycję pod płaszczykiem walki z islamskim ekstremizmem (do którego wrzuca się też umiarkowanych islamistów)...Jordania, której król Husajn był agentem CIA to już w ogóle zakrawa na kpinę... Reżimy prezydenta Sadata i króla Husajna zawarły pokój z Izraelem pod dyktando USA i wbrew woli większości własnych społeczeństw. Za to zginał Sadat w 1981 zresztą z rąk islamskich radykałów, których sam wspierał przeciwko środowiskom lewicowym, demokratycznym, marksistowskim, naserowskim, panarabskim i nacjonalistycznym... Co do agresji Izraela to wszelkie usprawiedliwienia zagrożenia niestety niewiele mają tu do znaczenia. Izrael w 1956, 1967, 1978, 1982 i w 2006 dokonał agresji na swoich arabskich sąsiadów (Egipt; Egipt, Syria, Jordania; Liban; Liban; Liban) W 1948 i w 1973 roku to kraje arabskie zaatakowały Izrael ale jeśli brać pod uwagę ich stanowisko to w pierwszym przypadku była to niezgoda na podział terytorium mandatowego wg rezolucji ONZ, exodus i wypędzenia czyli czystki etniczne i terror ze strony ekstremistów żydowskich (głównie Irgun i Lehi) jeszcze na długo zanim wygasł termin sprawowania władzy nad Palestyną przez Wielką Brytanię. Masakra w Deir Yassin jest tylko jednym z przykładów. Izrael wyszedł z tej dla siebie zwycięskiej wojny powiększony i wzmocniony (poparcia w postaci dostaw broni udzielały Izraelowi wtedy m.in. ZSRR, Czechosłowacja i Polska). W drugim przypadku Egipt i Syria chciały odzyskać tereny utracone podczas wojny czerwcowej 67 roku. Wojnę Egipt i Syria pomimo początkowych sukcesów oraz zaskoczenia przegrały i nie bez znaczenia była tu pomoc USA w postaci mostu powietrznego, którym przetransportowano masę broni...Od tego też czasu USA zaczęły pracować nad urobieniem przywódcy Egiptu - prezydenta Sadata co się skutecznie udało około 1974/1975 głównie dzięki staraniom Henry Kissingera... Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Egipt i Jordania dwie służalcze wobec US dykt 12.10.09, 18:40 mangusta3 napisał: > oczywiście żyją w pokoju z Izraelem ale ile to kosztowało USA to się już nie > mówi, szczególnie sporo wpompowano w Egipt nowoczesnej broni i miliardy dolarów Wazny jest cel,a on uswieca srodki.Jest pokoj i to jest wazne. > dla mocno represyjnego i biurokratyczno-nomenklaturowego oraz skorumpowanego > reżimu prezydenta Mubaraka (szykującego synka do objęcia fotela szefa państwa), > który do dziś zwalcza demokratyczną opozycję pod płaszczykiem walki z islamskim > ekstremizmem (do którego wrzuca się też umiarkowanych islamistów)...Jordania, > której król Husajn był agentem CIA to już w ogóle zakrawa na kpinę... > > Reżimy prezydenta Sadata i króla Husajna zawarły pokój z Izraelem pod dyktando > USA i wbrew woli większości własnych społeczeństw. Za to zginał Sadat w 1981 > zresztą z rąk islamskich radykałów, których sam wspierał przeciwko środowiskom > lewicowym, demokratycznym, marksistowskim, naserowskim, panarabskim i > nacjonalistycznym... Nie ma demokracji w panstwach arabskich i dlugo jeszcze nie bedzie jezeli w ogole bedzie.Dla Izraela to nie ma znaczenia .Egipt i Jordania dotrzymuja warunkow pokojowych,oby tak bylo zawsze. > > Co do agresji Izraela to wszelkie usprawiedliwienia zagrożenia niestety niewiel > e > mają tu do znaczenia. Izrael w 1956, 1967, 1978, 1982 i w 2006 dokonał agresji > na swoich arabskich sąsiadów (Egipt; Egipt, Syria, Jordania; Liban; Liban; Liba > n) > > W 1948 i w 1973 roku to kraje arabskie zaatakowały Izrael ale jeśli brać pod > uwagę ich stanowisko to w pierwszym przypadku była to niezgoda na podział > terytorium mandatowego wg rezolucji ONZ, exodus i wypędzenia czyli czystki > etniczne i terror ze strony ekstremistów żydowskich (głównie Irgun i Lehi) > jeszcze na długo zanim wygasł termin sprawowania władzy nad Palestyną przez > Wielką Brytanię. Masakra w Deir Yassin jest tylko jednym z przykładów. Izrael > wyszedł z tej dla siebie zwycięskiej wojny powiększony i wzmocniony (poparcia w > postaci dostaw broni udzielały Izraelowi wtedy m.in. ZSRR, Czechosłowacja i > Polska). W drugim przypadku Egipt i Syria chciały odzyskać tereny utracone > podczas wojny czerwcowej 67 roku. Wojnę Egipt i Syria pomimo początkowych > sukcesów oraz zaskoczenia przegrały i nie bez znaczenia była tu pomoc USA w > postaci mostu powietrznego, którym przetransportowano masę broni...Od tego też > czasu USA zaczęły pracować nad urobieniem przywódcy Egiptu - prezydenta Sadata > co się skutecznie udało około 1974/1975 głównie dzięki staraniom Henry Kissinge > ra... Wszystkie wojny mialy wspolne podloze,zniszczyc Izrael i wygonic Zydow.Nie udalo sie to Arabom i nie uda . Czy nie lepiej z Zydami zyc w zgodzie?. Egipt i Jordania zrozumialy to,na innych tez przyjdzie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 Re: Egipt i Jordania dwie służalcze wobec US dykt 12.10.09, 23:52 Oczywiście piszmy dokładnie czyli rządy Egiptu i Jordanii a dokładnie przekupiony Sadat i będący na liście płac CIA król Husajn...po Sadacie jego dzieło kontynuuje do dziś Mubarak a w Jordanii syn Husajna król Abdullah...społeczeństwa tych krajów raczej nie są tak nastawione pokojowo do Izraela jak ich rządy...no właśnie zamiast wspierać rozwój instytucji demokratycznych i społeczeństwa obywatelskiego lepsze są jak zwykle zamordyzmy i dyktatury...to cecha charakterystyczna zarówno dla USA jak i Izraela...zresztą Izrael wspierał wiele niedemokratycznych, represyjnych i dyktatorskich reżimów żeby wspomnieć chociaż szacha w Iranie, Pinocheta w Chile, Noriegę w Panamie, Mobutu w Zairze i przez dwa lata Amina w Ugandzie (!) Wszystkie wojny? jakie wszystkie? pierwsza wojna z lat 1948-1949 jak najbardziej była skierowana przeciwko sztucznemu podziałowi Palestyny na dwa państwa i separatystycznemu w tych warunkach państwu żydowskiemu. Zanim armie krajów arabskich (wszystkie rządy były prozachodnie bliskie głównie Londynowi i Paryżowi) najechały Izrael (popierany przez USA, ZSRR i inne demoludy w tym Polskę) dochodziło do wypędzeń, wysiedleń i wymuszonej ucieczki setek tysięcy ludności arabskiej z terenów przyszłego państwa Izrael (okres do 15 maja 1948). Ta wojna pokazała, iż Izrael pomimo wojny obronnej zajął i zaanektował obszar większy niż pierwotnie był przyznany w planie podziału Palestyny... Wojna z 1956 była wspólną akcją Wielkiej Brytanii, Francji i Izraela w celu ukarania Egiptu za nacjonalizację Kanału Sueskiego i jej celem było obalenie rządu Nasera czego szczególnie nie ukrywano...Londyn i Paryż posłużył się Izraelem niczym wytrychem do Egiptu...Izrael zajął nie tylko Strefę Gazy ale i półwysep Synaj. Ta neokolonialna próba narzucenia Egiptowi ponownej brytyjsko-francuskiej kontroli nad Kanałem Sueskim nie udała się choć zadano dotkliwe straty armii egipskiej... Wojna czerwcowa w 1967 roku pokazała jak nieprzygotowane do wojny były siły arabskie a ich wcześniejsze gesty (wycofanie żołnierzy ONZ z granicy z Egiptem, blokada portu w Ejlat i sojusz wojskowy Egiptu, Syrii i Jordanii) wcale nie musiały oznaczać przygotowań do agresji... Odpowiedz Link Zgłoś
kangur_01 ciekawe ze takie zdanie ma o Iranie 25.09.09, 04:58 a nie ma nic przeciw panstwu ktore wymordowalo Zydow tzn Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak A co, Merkel negowala holokaust? 25.09.09, 07:05 Czy jestes idiota ktory nie dokonca rozumie co czyta? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio_marudziciel Re: A co, Merkel negowala holokaust? 25.09.09, 07:33 Nie chodzi o to, czy negowała, czy nie, naiwniaku. Szwaby płaciły i płacą konkretne pieniądze (nieruchomości np.) "przemysłowi holokaust", Iran natomiast ma swoją dumę i nigdy się na to nie zgodzi. I to właśnie boli Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
canadol Propaganda usraela jak za komuny 25.09.09, 05:53 Wczoraj widzialem jak zrecznie pokazano na CNN na jednym ekranie razem Kadafiego i "Ahmadziada" by nimi straszyc. Wiadomo, ze Kadafii to raczej blazen wiec trzeba ich pokazac razem.... Jak za komuny, kiedy straszono "imperialistami" pokazanych razem z faszystami... A ja sie pytam, co to takiego nieprawdziwego powiedzial prezydent Iranu? Nie przepadam za nim, ale konkretnie, linijka po linijce. Powiedzial PRAWDE o doli Palestynczkow i hipokryzji Zachodu. I na nic sie zdadza pomowienia o jego chec zniszczenia Izraela czy klamstwie Holocaustu. Nic takiego zreszta nigdy nie mowil, ale go przekrecili na swoja modle.......... Czysta propaganda, gorsza niz za komuny, bo tutaj to niektorzy w nia wierza........ Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 Kadafiego wrobili w zamachy w Berlinie i zamach w 28.09.09, 13:59 Lockerbie co do dziś się za nim ciągnie, tak więc spotkanie jego osoby z Ahmadineżadem ma oczywiście wywołać określony negatywny potencjał emocjonalny... Odpowiedz Link Zgłoś
zfd3 Spór o Ahmadineżada na forum ONZ: Czy nie macie... 25.09.09, 06:38 kiedy Izrael z zydami amerykanskimi finasuje akcje ze to dzieki polakomoraz przy udziale polaków był wykonywany holocaust to w takim swietle prawziwe sa twierdzenia prezydenta IRANU Odpowiedz Link Zgłoś
conan148 Izraelici to pojętni nauczyciele Hitlera 25.09.09, 06:46 Izraelici to pojętni nauczyciele Hitlera, no bo czym można nazwać, ich akcje przeciwko Palestyńczykom? Czystki, wysiedlenia - mimo sprzeciwu międzynarodowego, budowa wysokiego muru wokół palestyńskich wiosek - niczym murów wokół żydowskich gett, wojskowe rajdy na palestyńskie wioski. No to jak to można nazwać. Czy to nie jest eksterminacja narodu palestyńskiego? Tylko, że taka sytuacja kiedyś obróci się przeciwko Izraelowi, doprowadzając do kolejnych konfliktów zbrojnych. A sumieniem arabów w tej sprawie jest Mahmud Ahmadineżadan. I nie oszukujmy się większość arabów podziela jego zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
conan148 Re: Izraelici to pojętni uczniowie Hitlera 25.09.09, 06:48 Izraelici to pojętni uczniowie Hitlera, sorry za pomyłkę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tomxp Re: Izraelici to pojętni nauczyciele Hitlera 25.09.09, 08:17 conan148 napisał: Izraelici to pojętni nauczyciele Hitlera, no bo czym można nazwać, ich akcje przeciwko Palestyńczykom? Czystki, wysiedlenia - mimo sprzeciwu międzynarodowego,budowa wysokiego muru wokół palestyńskich wiosek - niczym murów wokół żydowskich gett, wojskowe rajdy na palestyńskie wioski. No to jak to można nazwać. Czy to nie jest eksterminacja narodu palestyńskiego? $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ drogi conanie148 t o co p i s z e s z j e s t , n i e s t e t y p r a w d a. ale nawet to nie moze byc powodem do zaprzeczania tego co sie przytrafilo zydom w czasie okupacji w okupowanej przez nimieckich nazistow polsce w realu nie ma rzeczy stu procentowo dobrych i zlych. tak wiec np nie istnieja wypowiedzi, opinie obiektywne sa tylko mniej lub bardziej do obiektywnego idealu podobnie nie istnieja 100% mezczyzni, 100% kobiety itd etc gdyby mozna bylo rzeczywiscie osiagnac ten 100% ideal, to zycie ludzki nie mialo by sensu w mojej opinii ono (zycie) polega na zblizaniu sie, lub oddalaniu - kazdy sobie sam wyznacza cele, nest pas , do tego idealu Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Izraelici to pojętni nauczyciele Hitlera 25.09.09, 08:29 Propaganda Hezbollahu... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Izraelici to pojętni nauczyciele Hitlera 25.09.09, 08:30 Aha, ten teherański prymityw nie jest Arabem. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Żydzi to mają tupet i nie wiedzą co to wstyd... 25.09.09, 07:11 ... dlaczego zatem innych pytają o wstyd? Odpowiedz Link Zgłoś