Dodaj do ulubionych

Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja

25.09.09, 12:44
Hmmm, o kogo tu może chodzić?:)
Obserwuj wątek
    • anna_30 Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 12:53
      o matko kto pisał tego newsa - czytać się nie da, chyba pisaliście
      na szybciora i bez sprawdzania
      • strzelacz_z_papierowej_torby Czarek z Bogusiem ją na pewno odbiją .. 25.09.09, 15:27
        • studio_wyszalnia ponoć to nowy odcinek programu "Mamy Cię" .. 25.09.09, 15:30
          • laksmana Co za absurd polskiego prawa, z tym M.-P. 25.09.09, 15:33
            Jaki sens ma utajnianie czegoś, o czym wszyscy bez wyjątku wiedzą?
            To jak z tym szukaniem przez sąd baby urodzonej 227 lat temu, czy chociaż
            niektóre polskie przepisy stworzyli pełnosprawni umysłowo?
            • junkier Re: Co za absurd polskiego prawa, z tym M.-P. 25.09.09, 16:03
              Jeszcze wiekszy absurd to to ze dane ofiar przestepstw sa czesto
              podawane do publ. wiadomosci bez pytania czy te osoby sobie tego
              zycza czy nie!
              • heartpumper Re: Co za absurd polskiego prawa, z tym M.-P. 25.09.09, 16:09
                Samiscie sobie takich "ukladaczy' wybrali, nikt im pod pistoletem nie kazal isc
                do Sejmu!
                • laksmana Re: Co za absurd polskiego prawa, z tym M.-P. 25.09.09, 16:18
                  Aha, to już przynajmniej wiem, czyja to wina. Nasza wspólna (ale nie Twoja).
                  Dzięki, że choć Ty jeden głosowałeś na tych myślących.

heartpumper napisał:

> Samiscie sobie takich "ukladaczy' wybrali, nikt im pod pistoletem nie kazal isc
                  > do Sejmu!
                  • heartpumper Re: Co za absurd polskiego prawa, z tym M.-P. 25.09.09, 17:11
                    Na szczescie moge powiedziec ze nie glosowalem, bo siedze za granica od 15 lat.
    • extrafresh Nie dali jej skończyć jedzenia! Świnie! 25.09.09, 12:53
      • zetorg Re: Nie dali jej skończyć jedzenia! Świnie! 25.09.09, 16:47
        w areszcie sobie dojadla. na sniadanie serwuja chleb ze smalcem i
        kawe zbozowa. mmmmmm...
    • mm_amiga Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 12:54
      Właśnie. W czasach pomroczności jasnej dawali przynajmniej jakieś wskazówki ("syn prezydenta Przemysław W."), a teraz bądź tu mądry. ;)
    • aardvaark Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 12:54
      yavorius napisał:

> Hmmm, o kogo tu może chodzić?:)

Bladego pojęcia nie mam. ;)

Młyn w Trudnej - odpocznij od zgiełku miasta.
      • bumerang-3 Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 12:56
        W sumie nie jest ważne o kogo chodzi. Ważniejszy może być wniosek:
        niektóre kobitki to fajnie mają - nie tylko dają ale i nieźle biorą
    • swiezy-korniszon Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 12:54
      też się zastanawiam :)
    • blue1977 Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 12:57
      co za idiotyczne, lansowane przez media słówko : "celebrytka". Co to
      w ogóle znaczy, może mi ktoś wyjasnić?
      • alpepe Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 12:59
        to ktoś znany z tego, że jest znany.
      • detarame Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:00
        To taka osoba, która wzięła na cel Wielką Brytanię, to chyba proste...
        • pewienlekarz Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 15:11
          mistrzostwo! :D
      • marakeszmm Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:10
        celebryta - osoba ktora jest slawna dlatego ze jest slawna albo
        dlatego ze robila komus loda.
        • heartpumper Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:14
          ...w srode.
      • brunet78 celebrytka 25.09.09, 13:27
        Masz rację. To, że w warszawce się już po polsku nie dogadasz nie znaczy, że
        mają się lansować na cały kraj i wciskać innym swoją pseudo 'światowość'.
        Biedaki sprawy sobie nie zdają jakie to drobnomieszczańskie i żenujące.
      • twoja-matka Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:29
        Celebryt albo celebryta, rodz. żeński celebrytka, l.mn. celebryci (ang. celebrity, z łac. celebrare) – termin odnoszący się do osoby często występującej w mass-mediach i wzbudzającej ich zainteresowanie, bez względu na pełniony przez nią zawód (choć najczęściej są to aktorzy, piosenkarki, uczestnicy reality show, sportowcy czy dziennikarze). Zgodnie z definicją sformułowaną przez Daniela Boorstina w 1961 roku celebryt to osoba, która jest znana z tego, że jest znana. Słowo celebryt nie jest synonimem gwiazdy, sławy, idola, autorytetu. (źródło: WIkipedia.pl)
      • oliwija Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 14:47
        blue1977 napisał:

> co za idiotyczne, lansowane przez media słówko : "celebrytka". Co to
        > w ogóle znaczy, może mi ktoś wyjasnić?
        celebrytka to osoba popularna słwana
    • koballt Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 12:59
      Korupcja otrzyma chyba śmiertelny cios z tą głośną sprawą
    • batman43 Mnie to nie dziwi. 25.09.09, 13:03
      Czego się spodziewaliście po byłej żonie Nikosia Dyzmy.
    • morwa8888 a kto to zacz ta Pynda?;) 25.09.09, 13:05

?
    • undocumented.alien Weronika Marczuk-Pazura 25.09.09, 13:07
      he he ! ukrywają jej dwa nazwiska a pod fotką jest video z pełnymi danymi !
    • samozwaniec1 [...] 25.09.09, 13:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • heartpumper Re: Jak taki tlumok-Vera P.zostala prezesem zarz 25.09.09, 13:13
        No co ty powiesz?A ja myslalem ze juz dawno ma polskie obywatelstwo.
        Zreszta cale swoje dorosle zycie spedzila w tym pieknym kraju nad
        Wisla. Jak widac z kim sie przestaje, takim sie staje.
    • bojabedezlosliwynamaxa Bizneswoman??? Aktorka????? Żarty chyba 25.09.09, 13:09
      Raczej złodziejka i "tańcząca z rurami".
    • dawidu Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:12
      'nawet 8 lat'??? a nie powinno byc 'tylko 8 lat'? ;)
    • tonik777 Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 13:17
      Czy naprawdę "pośrednictwo w przeprowadzeniu prywatyzacji spółki"
      jest przestępstwem? Dziwne to trochę.
      • limes_superior Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 13:34
        Dobre pytanie.
        Chcę coś kupić taniej, szukam dojścia (nieważne - znajomego, obcego), kto mi
        załatwia rabat, ja mu w podzięce odpalam (nieważne - kolację, flaszkę, 25%
        uzyskanego rabatu) i wszyscy są zadowoleni:
        sprzedający - bo sprzedał (taniej, ale sprzedał, a tak, to by się z drożej
        wycenionym, ale niesprzedanym towarem wciąż bujał)
        kupujący - bo zapłacił mniej
        znajomy / pośrednik / nieważne, jak zwał - bo zjadł kolację, albo wypił dobrą
        brandy, albo ma na wyjazd na wczasy;
        i - UWAGA - wymiar sprawiedliwości, bo ma co robić, i może udowadniać, jak
        strasznie jest potrzebny.

(Chciałbym usłyszeć: dlaczego takie działanie jest przestępstwem, a nie, że ktoś
        je umieścił w KK)
        • yagres Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 13:58
          Możesz tak pieprzyć jak sprzedajesz własne, prywatne rzeczy czy
          majątek. Widocznie nie potrafisz odróżnić państwowego mienia od
          prywaty.
          • limes_superior Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 14:11
            @ yagres

Transakcja jest taka sama; nie jest ważne, czy kupuję państwowe, czy prywatne
            (ze względu na ustawową równość podmiotów wobec prawa, choćby). No chyba, że
            jest ważne, to w takim razie równości podmiotów nie ma.
            Więc dalej nie rozumiem.
            • plosiak Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 15:05
              Czego nie rozumiesz ? Że łapownictwo w Polsce jest karalne ? Skoro jest
              sprzedawana państwowa własność o wartości obiektywnej powiedzmy 10 mln, a ktoś
              sprzedaje za 5 mln i bierze za to 2 mln łapówki, to jest to przestępstwo.
              Podobnie zresztą jak działanie na szkodę spółki - czyli podmiotu prywatnego.
            • exxon71 Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 15:06
              Mamy np. przedsiębiorstwo państwowe warte 100 mln zł. Masz dojście do prezesa,
              ministra, czy kogokolwiek, kto ma wpływ na cenę. Za mln zł "do kieszeni"
              załatwia Ci obniżenie ceny do powiedzmy 70 mln.

Dalej uważasz że wszyscy są zadowoleni? Ty tak, osoba która otrzymuje łapówkę
              też. Ale już właściciel, czyli państwo (a w praktyce my wszyscy podatnicy) jest
              na tym w plecy o 30 mln. Naprawdę uważasz że nie ma w tym nic nieetycznego?
              • limes_superior Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 15:25
                @exxon71

To oznacza jedynie, że przedsiębiorstwo miało wartość księgową 100 mln, a
                rynkową 70. Rozumiem, że sposób zagospodarowania tej różnicy wzbudza Twoją
                nerwowość - mojej nie. Po prostu - zapłacenie komuś wynagrodzenia za pomoc w
                urealnieniu wyśrubowanej ceny przedsiębiorstwa - w moim rozumieniu nie jest
                przestępstwem. Już bardziej jest nim wyśrubowywanie ceny, aby owo mityczne
                "społeczeństwo" się nachapało i miało na dopłaty do FUSów, KRUSów, renty dla
                25-letnich wdów po górnikach itp.
                Ale nie jestem prawodawcą. Nie robię też takich transakcji. Chciałem poznać
                sposób myślenia - wasz, czyli społeczeństwa.
                • ahhna Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 16:04
                  Gdyby zrobiono licytację i przedsiębiosteo osiągnęłoby cenę 70 mln,
                  to tak, wartość rynkowa jest 70 mln. ale jesli pod stołem dwie osoby
                  umawiają się, że sprzedadzą za 70 mln, choć rzeczoznawca wycenił na
                  100 mln, to nie oznacza to jeszcze, że wartośc rynkowa jest 70mln.
                  Trzeba by dopuscic innych chętnych do kupna, żeby okazało się, jaką
                  wartośc rynkową ma przedsiębiorstwo. Głupiego udajesz?
                  • limes_superior Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 16:25
                    @ ahhna
                    Wkurza mnie nazywanie prowizji łapówką, i podciąganie wszystkiego, co wymaga
                    udziału pośrednika, pod łapówkarstwo. Albo osławioną "płatną protekcję". To co,
                    bezpłatna protekcja już jest bezkarna? OK, to ja kogoś zaproteguję bezpłatnie, a
                    _po transakcji_ dostanę upominek, dowolny. I wszystko będzie OK, tak?
                    W moim przykładzie zakładałem, że jestem jedynym chętnym na tę firmę, a ktoś
                    umyślił sobie za nią cenę 100M. Ja chcę dać 70, bo uważam, że tyle jest warta,
                    nie 30M, nie 50. Szukam kogoś, kto pomoże mi uzyskać tę cenę. W moim rozunmieniu
                    wartość rynkowa, to taka, na jaką wycenił ją rynek (czyli ja w tym przykładzie).
                    I, sorry, widzę tu miejsce na prowizję dla pośrednika, nie widzę łapówki. Ale
                    może powinieniem iść do okulisty?
                    • agata789 Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 17:22
                      Nie wiem, w jakiej rodzinie się wychowałeś - być może
                      takie "wartości" wpoili Ci rodzice albo jesteś obciążony
                      genetycznie, więc to nie Twoja wina, że nie rozumiesz podstawowych
                      zasad obowiązujących w cywilizowanych społeczeństwach.

Proponuję jednak przyjrzeć się krajom, gdzie poglądy zbliżone do
                      Twoich są powszechnie akceptowane (w Europie: Bułgaria, Rumunia,
                      Mołdawia, Włochy czy Rosja, trochę dalej - prawie wszystkie kraje
                      afrykańskie) oraz tym, gdzie takie postępowanie jest społecznie
                      potępiane i ostro karane (Ameryka Północna i Europa Zachodnia, w tym
                      głównie Skandynawia), i odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie
                      chciałoy się żyć - w tych pierwszych czy w tych drugich.
                    • ale_tu_fajnie Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 18:28
                      Widzisz bo w tym przykładzie chcesz dać 70 mln bo uważasz, że jest warta więcej
                      i że możesz sprzedać drożej, czyli chcesz zarobić. W przypadku przetargu mogło
                      by się okazać że wartość rynkowa jest nawet 120 mln i ty jesteś zbyt cienki aby
                      to kupić dysponując 70 mln. To teraz myślisz jakby tu oszukać resztę towarzystwa
                      i kupić pod stołem i sprzedać drożej. Czyli automatycznie udowadniasz że firma
                      na rynku jest warta więcej niż te Twoje 70 baniek.
                      • limes_superior Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 18:50
                        @fajnie

pisałem, że zakładam, że w tym jestem jedynym chętnym do kupna danej firmy. Nic
                        o przetargach, więc proszę mnie od bułgarskiej mafii nie wyzywać. Uważam, że w
                        każdej transakcji są dwie strony, i jak się dogadają, to ich sprawa. Rozumiem,
                        że większość tu piszących daje większe prawa stronie państwowej / społecznej, w
                        znaczeniu braku dowolności kształtowania ceny. Rozumiem, ale się nie zgadzam, i
                        kwestia potencjalnego mieszkania nie ma tu nic do rzeczy.
                        Taki sam pogląd miewa US, kiedy każe dopłacić PCC od kupna nieruchomości, bo
                        uważa, że za tanio ją kupiono. Też rozumiem, i też się nie zgadzam.
                        P.S. A dawanie komuś "płatnej protekcji" przy otwartym przetargu, to już jakaś
                        paranoja jest, ściślej sprzeczność wewnętrzna. A zarzuty o działanie na
                        niekorzyść spółki, bo co? jak? - biznes to ryzyko, i nie można każdego
                        nieudanego działania podciągać pod KK, i najlepiej jeszcze w teorii spiskowej o
                        kształtowaniu ceny pod jakiegoś oferenta. Ale tak jest medialnie. A potem
                        odcisków palców się nie znajduje, choć gdzieś powinny być...
                        • ale_tu_fajnie Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 21:25
                          Ależ o bułgarskiej mafii nic nie zostało napisane. Zgodnie z tym co napisałeś w transakcji sprzedaży są dwie strony właściciel, który sprzedaje oraz druga strona, która wyraża zamiar kupna. Tylko w tym przypadku zabrakło tego pierwszego bo prezes czy dyrektor nie jest właścicielem czegoś co należy do skarbu państwa. Pomijając kwestię ceny z naszego przykładu skupmy się na tym, że oni chcieli w nieuczciwy sposób przejąć coś co nie jest ich. W takim przypadku oficjalny przetarg jest bardziej przejrzysty ponieważ trudniej jest zabronić przeciętnemu Kowalskiemu wziąć w nim udział. Pozwoli też zmaksymalizować zysk ze sprzedaży a tego typu malwersacje to po prostu złodziejstwo.
                    • ahhna Re: Pośrednictwo (...) jest przestępstwem? 25.09.09, 20:46
                      A mnie wkurza nazywanie łapówki prowizją. Zresztą, jak zwał, tak
                      zwał, faktem jest, że miało dojść do oszustwa. Dla mnie możesz
                      nazwać to, jak chcesz.

> W moim przykładzie zakładałem, że jestem jedynym chętnym na tę
                      firmę, a ktoś
                      > umyślił sobie za nią cenę 100M.

W twoim przykładzie mozesz robić dowolne założenia. Tylko zeby miały
                      one jakąś wartość dla dyskusji o tej konkretnej sytuacji, powinny
                      mieć jakieś przełożenie na to, co zaszło. Skąd wiesz, czy był tylko
                      jeden jedyny chętny?

Proszę, przestań pisać głupoty. Nie wiem, może jesteś kimś bliskim
                      dla pani WMP, jeslitak, to współczuję, ale to, co mówisz, kupy się
                      nie trzyma. Przede wszystkim nikt nie dałby tej pani 450 tys, gdyby
                      nie miało dojśc do zaniżenia ceny. Co to znaczy: Ja chcę dać 70, bo
                      uważam, że tyle jest warta,
                      > nie 30M, nie 50. Szukam kogoś, kto pomoże mi uzyskać tę cenę.
                      A ja chcę dać za twoje mieszkanie 50 zł, nie 3o, nie 100, bo na tyle
                      je wyceniam. Może poszukam kogoś, kto mi to załatwi? I dam mu nawet
                      50 tys."prowizji".
                      I przestań na jednym wydechu mówić o kolacji, flaszce i 450
                      tysiącach. Naprawdę jest spora różnica. Zresztą, protekcja nawet
                      nieodpłatna, ale w nieuczciwej sprawie też jest nieuczciwa. A
                      korzyścią mogą być nie tylko pieniądze.
    • soushibo :D 25.09.09, 13:17
      img4.imageshack.us/img4/4097/tinyturtlex.jpg
    • texeira Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:20
      A ja dalej nie rozumiem jak można "zaniżać wartość spółki w celu przejęcia jej
      po niższej cenie" skoro spółka ta idzie do sprzedaży na otwartej aukcji Skarbu
      Państwa i jej wartość ustala resort skarbu na podstawie audytu i to nie tylko
      papierów, ale i całego majątku? A na aukcji kupuje ten kto da więcej?
      • bjb48 Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:32
        No właśnie, ja też tego nie rozumiem.
        Czy w tym kraju nie ma już ludzi, którzy faktycznie narobili
        przekrętów i należałoby się nimi zająć? Trzeba sobie taką osobę
        wychodować? Podstawić agenta, który zawróci jej w głowie, wręczy
        łapówkę by ją następnie zamknąć.
        • jhbsk Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:41
          Tą metodą CBA udowadnia swoją niezbędność.
      • cleryka Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:41
        Weronika chyba nie czyta gazet i nie ogląda telewizji.Jak mozna dzis
        ufać komuś ,kogo nie zna i idzie po forsę-prosto w łapy naszego CBA
        • aietes to nie jest nasze CBA 25.09.09, 15:11
          to wytwór myśli braci kaczyńskich et consortes, dublujący CBŚ i
          policję.
    • gtpress Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:28
      ciekawe jak przebiegaly wczesniejsze transakcje, fabryki, mlyny,
      bazy PGR, w sumie 450 tys. to dzis niewiele, a Wydawnictwo NT
      male.........
    • jacksparrow1 Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:38
      Dwa dni temu pokazali zdjecie, podali imie, oba nazwiska, ba , nawet
      podali czyja zona byla, a dzisiaj wielka tajemnica...
      • benyowsky Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 14:02
        dwa dni temu nie miała jeszcze postawionych zarzutów, teraz ma i muszą ukrywać nazwisko... proste.
    • andrzelina Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:41
      Zastanawia mnie tylko jedno - pazerność. Masz dużo, a ona z
      pewnością ma, to chcesz więcej i więcej... Smutne.
      • kognitywna Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 13:59
        Moje przemyślenia są dokładnie takie same. Gdzie jest granica ludzkiej zachłanności?
        • tomcio888 nie ma 25.09.09, 14:22
          bo niby dlaczego miałaby być gdzieś ?
      • vengosh Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 15:40
        Radca prawny - może ona porady udzielała za te 450 tyś :) pazerna
        pazura. Do kicia z nią i z każdym łapówkarzem.
    • dena33 Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:44
      W Tusk Vision Network 24 o jurorce You Can Dance cisza.

youcandance.plejada.pl/2255,info,weronika_marczuk-pazura,ekipa_jury.html
    • grajag Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:49
      To ciekawe co tu czytam...Rywin za samą propozycję (nie wziął ani
      złotówki) posiedział kilka lat
      a tutaj okazuje się,że tak właściwie nic się nie stało :)
    • kosznasmieci Mało jej było??? 25.09.09, 13:52
      Chciwość nie zna granic!
    • brenta Ciekawe, czy zaslonia twarz na billboardach TVN :) 25.09.09, 13:52
      Troche beda mieli do zaklejenia/zerwania/skorygowania...
      • wers12 Re: Ciekawe, czy zaslonia twarz na billboardach T 25.09.09, 13:56
        Zamiast cele-brytki będziemy mieć w-celi-ukrainkę ...
        • kognitywna Re: Ciekawe, czy zaslonia twarz na billboardach T 25.09.09, 14:04
          Tak jest. Przykład idzie z rury.
    • terradsp Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna protekcja 25.09.09, 13:56
      W sumie to trochę przykre, ciekawe czy to była prowokacja CBŚ, czy pani M.-P. wyszła z inicjatywą tutaj.
      --
      Ogrody Warszawa
      • tomcio888 Re: Weronika M.-P. usłyszała zarzuty: płatna prot 25.09.09, 14:25
        Chyba nie było prowokacji. Bo zamykają też gościa z drugiej strony. Także CBA w
        tym przypadku "tylko obserwowało", bo dostali cynka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka