moojcik 01.10.09, 01:41 "wszyscy są równi ale niektórzy są równiejsi". Blumsztajn. Trochę "pokory dla geniuszu", pani Wanat. Też Blumsztajn. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moojcik 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 01:49 "W zachodniej cywilizacji to przestępstwo". To chyba za mocno powiedziane. We Francji czy w Polsce sfery rządowe (min. Sikorski, min. Zdrojewski, Anna Appelbaum) i artystyczne ustawiają się murem by twierdzić, że Los Angeles to bardzo rozwiązłe miasto, gdzie każde marzenie można spełnić. A poza tym ta "mała dziwka" (Zanussi) "sama wskoczyła do łóżka" (Stalińska) i było to dawno (E.Milewicz). Poza tym artystom wolno więcej (wszyscy obrońcy pedofila powyżej wymienieni). Skąd pani między nimi wzięła te swoje zacofane poglądy ? Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszywprawo Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 04:36 To był sarkazm, mam nadzieję? Jeśli nie, to bardzo proszę nie wydawać opinii na podstawie amerykańskich filmów i serwisów plotkarskich. W Kalifornii (jak w większości stanów) nawet zwykła prostytucja jest nielegalna i ściga się klientów. "Rozwiązłość", która tak podnieca Zanussiego, nie ma nic do rzeczy. Może w hollywoodzkich domach dziać się co chce, ale prawo jest dość surowe - znacznie surowsze niż typowe prawo w Europie - i jest egzekwowane. A przy okazji tak się składa, że akurat w LA policja jest _wyjątkowo_ upierdliwa i należy za wszelką cenę unikać z nią kontaktu, nawet z drogówką, bo może być przykro. (Słynny przypadek Rodneya Kinga na przykład, ale w sieci można znaleźć wiele innych relacji). Ale nawet gdyby. Nawet gdyby faktycznie owa "rozwiązłość" panowała niepodzielnie w LA i okolicach - to co? To stosunek 44-letniego faceta z 13-letnim dzieckiem nagle staje się czymś oczywistym i normalnym? To jak, jakby powiedzieć, że zabicie człowieka na głównej ulicy miasta jest złe, bo tam się tego nie robi - za to noż pod żebro w ciemnej dzielnicy melin zasługuje na pobłażliwsze traktowanie, bo w tej okolicy to normalka? Można zrozumieć, że koledzy bronią kolegi. W końcu za Rywinem polscy filmowcy też się wstawiali. Ale niech chociaż znajdą jakieś argumenty, które dają się bronić logicznie. Moralnie nie mają szans, ale niech chciaż coś racjonalnego powiedzą. Strasznie ich słuchać, naprawdę strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 08:28 Broniąc Polańskiego artyści bronią swojej pozycji: jesteśmy lepsi i nie można nas oceniac według zwykłych norm. Nam wolno więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Bzdurki 01.10.09, 11:13 chilly napisał: > Broniąc Polańskiego artyści bronią swojej pozycji: jesteśmy lepsi i nie > można nas oceniac według zwykłych norm. Nam wolno więcej! ************************ Ty i pani Wanat piszecie bzdurki - nie przyjmując do wiadomości innych punktów widzenia, z których można i trzeba bronić Polańskiego. Polański najprawdopodobniej nie będzie miał procesu, mataczenie sędziego nie zostanie wzięte pod uwagę, rezygnacja Samanty z oskarżenia również. Zostanie orzeczona jedynie wysokość kary. Równie dobrze mógłby Polański jechać na rozprawę do Iranu. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: Bzdurki 01.10.09, 12:32 o, odezwał się kolega o poglądach lewicowych (kojarzę cię z innych dyskusji). ja oczywiście rozumiem twoją linię obrony. przypomnijmy innego lewaka, europarlamentarzysty Daniela Cohn-Bandita: "Długo miałem ochotę pracować z dziećmi. W 1972 roku złożyłem podanie o pracę w alternatywnym [państwowym] przedszkolu we Frankfurcie nad Menem. Pracowałem tam ponad dwa lata. Mój nieustanny flirt z dziećmi szybko przyjął charakter erotyczny. Te małe pięcioletnie dziewczynki już wiedziały, jak mnie podrywać. Rzecz jasna niejedna z nich przygląda się rodzicom, kiedy się pieprzą. Kilka razy zdarzyło się, że dzieci rozpięły mi rozporek i zaczęły mnie głaskać. Ich życzenie było dla mnie problematyczne. Jednak często mimo wszystko i ja je głaskałem. Wtedy oskarżono mnie o perwersję (...) Pytałem się ich: „Dlaczego wybrałyście mnie i nie bawicie się z innymi dziećmi?”" ja rozumiem, że u was dewiacje są popularne i potrzebujecie intelektualnie udowadniać jacy jesteście postępowi, ale może chociaż grajmy w otwarte karty, co? Odpowiedz Link Zgłoś
bushevik ksiadz miala analny z 80-letnim ministrantem 01.10.09, 20:17 takie sie czasy porobily ze nie tylko rezyserzy filmowi, gwiazdy rocka, ale i ludzie kosciola sobie folgujo. Najmniej do winy jednak przyznajo sie media :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Bzdurki 01.10.09, 14:59 maruda.r napisał: > innych punktów widzenia, z których można i trzeba bronić Polańskiego człowieka można bronić. czynu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nietuskaczka Re: Bzdurki 26.10.09, 03:51 Tymon 99 - Blad w Twojej angielszczyznie.... powinno byc She doesn't.... Prawdziwy problem Polanskiego polega na tym, ze nie widzial on nic zlego w uprawianiu sexu z 13-latka. W wywiadzie telewizyjnym z Diane Sawyer Polanski uzywal stwierdzen typu: " Na poczatku bylo mi bardzo trudno przekonac samego siebie, ze zrobilem cos zlego. Przeciez nikomu nie stala sie krzywda" etc. Niestety, nie jest to jedyny i odosobniony przypadek eksploatowania mlodocianej przez Polanskiego. Kiedy Sawyer w tym wywiadzie przypomniala mu, ze w tym samym czasie mial love affair z Nastssja Kinski, ktora miala wtedy 15 lat, Polanski odpowiedzial." I co z tego, nikomu nie stala sie krzywda, dzisiaj zarowno ona jak i ja mamy malzenstwa, dzieci, jestesmy przyjaciolmi, ja ja kocham ( ma sie rozumiec jako droga przyjaciolke), jestesmy szczesliwi "https://www.youtube.com/watch? v=GvQ9GETrBhc. Posluchajcie sami... Pozycja Polanskiego w tej calej sprawie jest taka : "A coz w tym zlego, to hipokryzja, i co ja moge na to poradzic, ze mam sklonnosc do bardzo mlodych kobiet". Ha, ha, ha, jakie biedactwo, jak sam mowil, nie dzialal przeciez z premedytacja. Ci co go tak zajadle bronia, sami sobie wystawiaja swiadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Bzdurki 01.10.09, 23:49 A za przeproszeniem przeleciał dziecko,czy nie?Zwiał przed odpowiedzialnością,czy nie?Jest przestępstwo,to i jest kara.Zanim się zabawił mógł wypić szklankę przysłowiowej wody.Co brakowało w LA dorosłych chętnych bab?Musiał brać się za dziecko?Jak lubi z dziećmi,to niech polubi odpowiedzialność.Miga się ponad 30 lat i to jest fakt.Zanim sobie ulżył mogł pomyśleć o specyfice prawa w USA.Ale jak sie myśli >>>>>,to trudno i konsekwencje trzeba ścierpieć.I tak mu się udało, miał tyle lat swobody Odpowiedz Link Zgłoś
nietuskaczka Re: Bzdurki 26.10.09, 04:23 W dalszej czesci tego wywiadu z Diane Sawyer Polanski powiedzial, ze na wypadek gdyby doszlo do ekstradycji i zostalby skazany, to on juz kontempluje samobojstwo, bo raczej rozwalilby sobie mozg strzalem w glowe, niz poszedl siedziec, jak sie wyrazil, z prawdziwymi kryminalistami. Tak, ze nie masz sie raczej co spodziewac, ze tym razem poczuje sie na tyle odpowiedzialny, aby poniesc konsekwencje prawne swojego postepowania. Cala jego wypowiedz jest tutaj w 2 czesciach: www.youtube.com/watch?v=GvQ9GETrBhc Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 11:13 Hola, Hola! 30 lat temu USA nie były ani takie zakłamane ani takie restrykcyjne. Ponadto ta 13 latka nie została siłą do niczego zmuszona. Jaka matka zgodzi się dzisiaj na wyjazd córeczki (" dziecka" dla bigotów) z facetem po 40 tce na rozbieraną sesję zdjęciową". Przecież jak byłoby to niewinne dziecko to mamuśka powinna pojechać z nimi. Nie pojechała a następnego dnia zeznawały już zgodnie u prokuratora. Zanussi miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 11:16 flat-ower napisał: Przecież jak byłoby to niewinne dziecko to mamuśka > powinna pojechać z nimi. ***************************** Poza tym w sądzie niewinne dziecko przyznało, że miało już wcześniej dwóch partnerów. Dlaczego ich nie ściga amerykańskie prawo? Bo ich ujęcie nie przysporzy sławy prokuratorowi i sędziemu. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 12:33 ...którzy równie dobrzy mogli być w jej wieku. g_wniany dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 01.10.09, 15:07 maruda.r napisał: > dziecko przyznało, że miało już wcześniej dwóch partnerów i to miałoby maestro polańskiego usprawiedliwiać? "wysoki sądzie, zgwałcona ona już była wcześniej, więc że se i ja pociupciałem, to przecież nic złego?" argument na miarę zanussiego albo leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik a może nawet sam przedupcył i teraz szuka usprawi 01.10.09, 23:09 edliwienia Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 24.10.09, 20:39 otoz to - a Zanusii mowi jak Lepper - "czy mozna hehe zgwalcic prostytutke?" przerazajace jest to co robia tzw elyty - one wlasciwie szkodza Polanskiemu zwlaszacz w LA i US gdzie jak zobacza ze formuje sie taki front zrobia wszystko zeby doprowadzic do procesu i skazania - im bardzie beda krzyczec o wielkim czlowieku i specjalnym traktowaniu - skutek bedzie odwrotny im glosniej bedzie kolo Polanskiego tym gorzej rownosc wobec prawa jest oczywiscie zludzeniem ale podtrzymywanym - i takie sprawy jak Polanski - temu wlasnie sluza juz abstrahujac od wszystkiego ale w sadzie sa tylko paragrafy popisy polskich ellyt budza nudnosci - przekonuja bowiem z jaka degrengolada moralna mamy do czynienia gwalt kodeksowy ma w US swoja hostoria i wprowadzono go po wielu tragediach - przyjeto jedno kryterium wiek - i koniec zadnych okolicznosci ktore prawnicy by wykorzystali i tak jest w porzadku inaczej amatorzy dzieciecych odbytow chodzili by w glorii skonczonych artystow Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 02.10.09, 15:05 Hej , moojcik.-Skad u tej pani takie zacofane poglady ?-Typowy polski kompleks nizszosci.-Wystarczy rzucic okiem na media...- co rusz ,slyszysz i czytasz,jak u nas jest niedobrze,a jak na zachodzie jest cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 03.11.09, 20:26 Na rowni z Polanskim osadzilabym i skazala matke tej dziewczynki. Kobieta w sposob ewidentny wepchnela dziecko Polanskimu w nadziei zapewnienia jej kariery. Nikt mnie nie przekona ze nie byla swiadoma do czego ta sytuacja doprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: 44-latek miał stosunek analny z 13-latką 05.06.10, 20:28 baba67 napisała: "Na rowni z Polanskim osadzilabym i skazala matke tej dziewczynki. Kobieta w sposob ewidentny wepchnela dziecko Polanskimu w nadziei zapewnienia jej kariery Nikt mnie nie przekona ze nie byla swiadoma do czego ta sytuacja doprowadzi." Polanski zlamal prawo i to, ze jest artysta, nie usprawiedliwia go. Szkoda oczywiscie by mi bylo, gdyby nie powstalo by kilka wybitnych fimów, zwlaszcza tak ludzkiego w swej wymowie "Pianisty", ale trudno, nikt nie stoi ponad prawem. Teorie o nadludziach z Dostojewskiego (vide Raskolnikow) i Nietschego chyba sie juz skompromitowaly na zawsze po wyczynach nazistów. Nie mozna go do tych ostatnich porównywac i wnosilbym o niski wymiar kary jedynie ze wzgledu na sedziwy wiek. Ale kara powinna byc. Matka oczywiscie ponosi wine za niedopilnowanie (Agnieszka Holland twierdzi wrecz ze streczyla mu córke). Pewien wplyw na atmosfere przyzwolenia miala byc tez byc moze ksiazka (i film) "Lolita", okrzyczana swiatowym arcydzielem. Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 02:09 madra opinia, zaskakuje mnie latwosc z jaka znane osoby usprawiedliwiaja Polanskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 06:25 ludzie toż ci obrońcy zawsze byli na topie. Im oaństwo czyki my dawało forsę na ich wielkie "dzieła" i cały czas mają tylko żądania to co się dziwić jak jeszcze chcą trzynastolatki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ak8131 Mam najwyzszy szacunek dla autorki tego artykulu. 01.10.09, 06:41 Nie znam Pani Wanat, bo nie mieszkam w Polsce od dlugiego czasu. Pani waspanialy artykul jest swiatelkiem nadzieji w trzesawisku blota, moralnego smrodu i hipokryzji, ktore w Polsce uchodza za intelektualizm. Jestem mezczynza, ale zgadzm sie z kazdym zdaniem, ktore Pani napisala. Dziekuje za ten promyk nadzieji, ze Polska to nie tylko fasada moralnosci, reprezentowana przez Zanussiego, Stalinska, Cywinska et consortes. Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Mam najwyzszy szacunek dla autorki tego artyk 01.10.09, 08:23 ak8131 napisał: > Nie znam Pani Wanat, bo nie mieszkam w Polsce od dlugiego czasu. > Pani waspanialy artykul jest swiatelkiem nadzieji w trzesawisku > blota, moralnego smrodu i hipokryzji, ktore w Polsce uchodza za > intelektualizm. Jestem mezczynza, ale zgadzm sie z kazdym zdaniem, > ktore Pani napisala. Dziekuje za ten promyk nadzieji, ze Polska to > nie tylko fasada moralnosci, reprezentowana przez Zanussiego, > Stalinska, Cywinska et consortes. ze stylu wypowiedzi wnosze, ze autor postu w poszukiwaniu czystosci moralnej wyemigrowal pewnie do Iranu Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg_1 Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 07:12 Wypowiedź Pani Ewy Wanat jest chyba pierwszą na szerszym forum opinią odbiegającą od ogólnego chóru usprawiedliwiania haniebnego czynu. Jestem zażenowana wypowiedziami róznych znanych i powszechnie szanowanych osób broniących Polańskiego. W stu procentach utożsamiam się z odczuciami Pani Ewy, a jeśli zagląda na to forum, żeby ocenić reakcję na swój tekst - chciałabym wyrazić mój ogromny dla niej szacunek i podziękowanie za publiczne wyrażenie jej otrzeźwiającej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Nie pluj mi w twarz 01.10.09, 07:17 mówiąc, że ściganie Polańskiego jest sprawiedliwe a ściganie tych kilku z którymi dziewczynka miała seks jest nieistotne. Może i tamci mężczyźni to rzeczywiście zera, ale sprawiedliwość ma byś ślepa. Matka tej dziewczynki świadomie posłała ją do Polańskiego i na co liczyła? Chyba tylko na korzyści z pedofilii. Czym ona jest lepsza od Polańskiego prócz tego że była biedna i nieznana? Takie prawo to złe prawo. Przed nim uciekał Polański a nie przed sprawiedliwością Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Nie pluj mi w twarz 02.10.09, 00:01 Nikt nie mówi,że matka dziecka była idealna.Mówimy o tym,że powierzone Polańskiemu dziecko zostało wykorzystane seksualnie.Polański był po 40,dorosły facet i co nie potafił odróżnić dziecka od kobiety?A sprawiedliwość ma osądzić czyn Polańskiego,a nie tych innych.Nie argumentuj w stylu,a u was to murzynów biją.Uprawiał seks z dzieckiem i nie ważne,czy ktoś był przed nim.On to zrobił i jest zboczony i bez względu na to czy ma talent,czy nie MUSI odpowiedzieć za swoje działanie.To on zwiał przed odpowiedzialnością,przed pierdlem,bo okazało się,że nie ma szans na uniewinnienie.To zwykły tchórz. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman jacy inni - kolega z podwórka, ze szkoły 29.11.09, 22:10 i masz czelność porównywać rówieśników dziewczyny do obleśnego satyra Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 07:39 "Odczuwam współczucie, gdy myślę o jego dzieciństwie w getcie i tragicznej śmierci ciężarnej żony,..." A ja mam wrażenie, że pani nie jest w stanie tego odczuć ponieważ pani umysł jest zdominowany sprawami pedifilii wzmocnionymi być może przez własne tarumatyczne doświadczenia. Nikt rozumny nie chce rozgrzeszać Polańskiego. Jednak on także ma prawo do sprawiedliwego procesu nie "narażonego" na grę prywatnych interesów sędziego, na sądowe pokazówki próbujace odwrócić uwagę od rzeczywistych problemów społecznych w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
qwas12 Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 11:00 > Nikt rozumny nie chce rozgrzeszać Polańskiego. Jednak on także ma > prawo do sprawiedliwego procesu nie "narażonego" na grę prywatnych > interesów sędziego, na sądowe pokazówki próbujace odwrócić uwagę od > rzeczywistych problemów społecznych w USA... ten artykul jest o obronie polanskiego przez tzw "srodowisko", obronie, ktora zwala wine na dziewczyne, a nie o amerykanskim wymiarze sprawiedliwosci. to troche inny temat. chocby dziewczyna mu naga na stole tanczyla, on nie mial prawa jej tknac. dlatego uwagi o tym " co ona tam robila" so kula w plot. dziewczyna miala pozowac dla fotografi dla vouge, nie widze powodu, dla ktorego matka jej miala nie pozwolic. polanski ja odebral i odwiozl do domu (pierwszy raz). jesli ktos pisze- ze matka "nie powinna posylac corki do polanskiego", zaklada, ze juz wzcesniej bylo wiadomo, ze polanski to przestepca. Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 19:00 Prawdą jest, że tuż po zatrzymaniu Polańskiego było parę emocjonalnych wypowiedzi, które usprawiedliwiałyby ton tego felietonu. Jednak w następnych dniach, pomijając wypowiedzi głupie i na ogół sprowokowane przez dziennikarzy (poprzez pytanie lub wybór rozmówcy), dominowała troska o rzetelnośc procesu. Możnaby oczywiście polemizowac z wyrwanymi z kontekstu zdaniami Zanussiego, czy Holland ale istota rzeczy leżała w przeświadczeniu, że proces Polańskiego może służyc nie tylko zaspokojeniu sprawiedliwości. W dyskusji o sprawie Polańskiego miesza się rzeczywiści różne oblicza pedofilii, bo i tutaj jak w każdym akcie łamiania prawa jest oczywista gradacja. Są w końcu kraje gdzie prostytucja dziecięca jest nagminna, a każda wojna, dobra czy niedobra powiększa ludzką nędzę i czyni dzieci bardziej bezbronnymi. Chciałbym żeby sprawa Polańskiego rzeczywiście była impulsem do walki z pedofilią, ale przede wszystkim z tą najboleśniejszą i najczęstszą, dokonywaną w rodzinie.... Statystyki podają, że stanowi ona do 80% wszystkich przypadków pedofilii. Nie widzę specjalnej ekscytacji tymi sprawami na codzień, nie widzę szeroko zakrojonych działań państwa w tym zakresie. Nie widzę poważnego traktowania tych spraw w szkołach, nawet w odniesieniu do dzieci z tzw trudnych rodzin. To jest także znamienne... Czy żeby o tym rozmawiac potrzebny jest pokręcony los Polańskiego ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 Re: Nie plujcie mi w twarz 02.10.09, 13:37 easy.teraz napisał: > Prawdą jest, że tuż po zatrzymaniu Polańskiego było parę > emocjonalnych wypowiedzi, które usprawiedliwiałyby ton tego > felietonu. Jednak w następnych dniach, pomijając wypowiedzi głupie i > na ogół sprowokowane przez dziennikarzy (poprzez pytanie lub wybór > rozmówcy), dominowała troska o rzetelnośc procesu. Otóż to! W doborze rozmówców celuje w szczególności "dziennikarz roku" Bogdan Rymanowski. Ten jest mistrzem w podbijaniu bębenka. Zaproszenie Stalińskiej i Migalskiego musiało zaowocować awanturą i Rymanowski z pewnością o tym wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Nie plujcie mi w twarz 05.06.10, 20:53 Jan Pospieszalski zaczal wekslowac rozmowe na tory satanizmu, fatum wokól Polanskiego i jego konszachtów z diablem na podstawie Rosemarys Baby. Powolywal sie na kolysanke z tego filmu która nucona przez amerykanskie matki miala oddawac dzieci w rece szatana. Kazdy piecze swoja pieczen. Tlumaczenia kolegów artystów sa bledem, w ten sposób nie mozna bronic przestepstwa wobec dziecka. Ale nie dziwie mu sie tez ze uciekl, przeciez sedzia obiecal mu ze z pierdla nie wyjdzie. Przy gwarancji uczciwego procesu powinien oddac sie w rece prawa i poniesc kare wyznaczona przez sad. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman nikt prawa do sprawiedliwego procesu nie odbiera 29.11.09, 22:20 tylko jak na razie to on uciekł przed wymiarem sprawiedliwości, a jego przyjaciele próbują na różny sposób zdyskredytować sędziego który w tamtym czasie próbował go osądzić /tylko na podstawie opowiastek adwokatów - a to przecież ich zawód i zadanie aby podsądnego przedstawiać w jak najlepszym świetle i demonizować tych którzy go oskarżają/, a jego osądzenie nie odbierze mi przyjemności w oglądnięciu kolejny raz Noża w wodzie, nie zmieni się też moja ocena Pianisty - film raczej słaby Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 [...] 01.10.09, 07:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 07:57 Idąc twoim tropem dlatego, że jarmułkowy to go Szwajcarzy złapali. Kasa zostanie a facet zniknie jak już kiedyś bywało Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 08:19 To sie Autorka rozpisala. Zaraz sie poplacze. od razu sie narzuca mysl, ze cala sprawa ma 2 gie dno wlasnie dlatego, ze to byl Polanski a nie jakis Kowalski. Dobrze powiedzial kiedys P , ze nie mial wyjscia, musial uciekac gdyz trafil mu sie wyjatkowo niekompetentny Sedzia co zdaja sie potwierdzac fakty. On przeciesz chcial sie przyznac i zaczal juz odbywac kare a Wy "Polacy" chcecie Go wsadzic za kratki ponownie i to na wiele lat. Za co tak bardzo nienawidzicie ludzi ktorym sie cos udalo w zyciu? Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 16:30 dziwne kryteria sa na tym forum wybiorczej. Czy wyrazenie "bracia jarmulkowi" jest obrazliwe? To wobec tego dlaczego nosza jarmulki jesli to obrazliwe? Moze podam wybiorcza do sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 08:20 Nic dodać,nic ująć.Gdyby Polański miał wtedy 16 lub 18 lat starał bym się go zrozumieć.Dorosłego mężczyzny,wykształconego,można powiedzieć elita inteligencji,nie pojmuję.Sprawa powinna się odbyć,wyrok w zawieszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
poniek1 Po prostu tchórz 01.10.09, 08:28 W mojej opinii w tej sprawie Polański jest zwykłym tchórzem. I nie tłumaczy go ani trauma dzieciństwa, ani tragedia rodzinna, ani geniusz. Tchórz i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: Po prostu tchórz 01.10.09, 08:31 Zanussi - etatowy polski moralista?! Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Po prostu tchórz 01.10.09, 08:36 poniek1 napisał: > W mojej opinii w tej sprawie Polański jest zwykłym tchórzem. I nie tłumaczy go > ani trauma dzieciństwa, ani tragedia rodzinna, ani geniusz. Tchórz i tyle. widze ze kolega jest naprawde odwazny - odsiedziec 50 lat za takie cos, jak mu "obiecywal" ten Sedzia Odpowiedz Link Zgłoś
poniek1 Re: Po prostu tchórz 01.10.09, 09:36 Czy kolega na prawdę uważa, że 76 letni facet dostanie 50 lat za czyn, który miał miejsce ponad 30 lat temu? Sedzia, ktory "sie uwzial" na biednego pana Romana juz dawno nie zyje a pan Roman mial tysiac okazji, zeby sprawe "zalatwic" honorowo, po mesku. Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: Po prostu tchórz 01.10.09, 14:45 oniek1 napisał: > Czy kolega na prawdę uważa, że 76 letni facet dostanie 50 lat za czyn, który > miał miejsce ponad 30 lat temu? Teraz prawo w USA, a konkretnie w Kalifornii jest surowsze niż 30 lat temu. A wyroki kilkusetletnie w USA nie należą do rzadkości. Za gwałt en.wikipedia.org/wiki/Statutory_rape otrzymuje się dożywocie. Proszę zwrócić uwagę, że Polańskiego podejrzewa się o gwałt, a nie o czyn pedofilski. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Po prostu tchórz 02.10.09, 00:21 A to coś ,to seks z dzieckiem.a za takie cos,to i 50 lat za mało,bez względu czyim //////zrobione.Czy był to Polańskiego Schmita ,Brauna Mbolo,Iwanowa,czyjakiegoś innego .I proszę bez pogardy dla przeżyć dziecka.A jak acanowi ktoś zgwałci partnerkę lub córkę,to też napiszesz,że za takie coś,to tylko zawiasy? Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Brawo, Pani Ewo! 01.10.09, 09:28 Nie byłam molestowana, ale pamiętam, jak wielu obleśnych dziadów próbowało zaczepiać mnie i moje koleżanki, gdy dorastałyśmy. Nic się nie stało, bo to były obce dziady i chroniły nas rodziny. Przypuszczam, że nie wszystkie znajome dziewczynki miały tyle szczęścia i wiele z nich miało starego oblecha zbyt blisko, zeby się obronić, albo też mamusię, która sama była tak obleśna, że podsyłała dziecko zboczeńcom... Ich dzieciństwo zostało złamane - tego nikt nigdy nikomu nie odda, na to nie ma wystarczająco wysokiej ceny... Czy to, że akurat mnie się poszczęściło w uniknięciu ataków pedofili oznacza, że mogę negować problem i nie solidaryzować się z dziewczynkami, których los potoczył się gorzej?... Czy to, że jestem niebieskooką Aryjką miałoby sprawiać, że usprawiedliwiałabym mordowanie Żydów przez nazistów - higienicznych i pięknie, z talentem grających walce Straussa? NIGDY nie dam się ogłupić żadnym argumentom na rzecz uznania 13- latek za winne uwodzenia 46-latków "młodociane prostytutki". NIGDY nie będę szanować kogoś, kto wykorzystał seksualnie dziecko i wyparł się winy, uciekł przed karą lub obrońców takiego gada. Dla mnie Polański to gnój, nie facet. Gdyby był prawdziwym mężczyzną, postąpiłby po męsku: Uznałby swoją winę, przeprosił dziewczynkę i przyjął "na klatę" pokutę. W końcu wielu mężczyzn, którzy zrobili coś złego na tle seksualnym, miało na tyle honoru, żeby znieść należną karę i zacząć nowe, lepsze życie. I tych można zacząć kiedyś szanować. Ale Polański, jako typowy gnój, chciał mieć wesołe życie bez chwili pokuty. I to jest hiper-gnojowskie - nie wziąć odpowiedzialności za złe, tworzyć front zwalania winy na ofiarę i unikać stawienia czoła własnym błędom. Polański umie tylko, jak wielu takich "mocnych" wobec dzieci, trząść gaciami i uciekać w obawie przed utratą komfortu życiowego... Błee! Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 hugu, Ty nie dajesz mu szans na poprawę! 02.10.09, 13:51 hugu napisała: > Dla mnie Polański to gnój, nie facet. Gdyby był prawdziwym > mężczyzną, postąpiłby po męsku: Uznałby swoją winę, przeprosił > dziewczynkę i przyjął "na klatę" pokutę. W końcu wielu mężczyzn, > którzy zrobili coś złego na tle seksualnym, miało na tyle honoru, > żeby znieść należną karę i zacząć nowe, lepsze życie. I tych można > zacząć kiedyś szanować. Rzecz w tym, że uznał swoją winę 30 lat temu. Mimo to sędzia chciał mu wlepić 50 lat co się równa dożywociu (44lata+50lat=94lata). Miał mało szans by po zniesieniu kary zacząć nowe, lepsze życie. Broniący Polańskiego nie kwestionują jego winy. Uważają tylko, że kara jaką chciano mu wymierzyć nie była adekwatna do czynu. Odpowiedz Link Zgłoś
mon-ier Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 09:30 Przyglądam się dyskusji na temat Polańskiego od dłuższego już czasu...Nie potrafię jednoznacznie rozstrzygnąć tej sprawy, dominują czarno- białe opinie. Dziwię się, że w tej sprawie tak łatwo przychodzi wyrokować, niezależnie czy mówią to inteligenci, którzy go bronią czy inteligenci, którzy go potępiają. Myślę, że jest raczej szaro: Polański prawdopodobnie dokonał czynu niemoralnego i myślę, że nic go tu nie usprawiedliwia, jednak sytuacja prawna i sądowa w tym czasie była nieobiektywna dla niego; wątpliwości budzi w ogóle sposób aresztowania i prowadzenia tej sprawy. Ale pomijając to wszystko- w końcu nie mnie wydawać wyrok w tej sprawie- najbardziej smutne jest dla mnie to, że bardzo lubiłam filmy tego reżysera, "Chinatown" to jeden z moich ulubionych filmów i przyznam, że dziwnie się czuję i nie wiem czy już tak samo będę na nie patrzyła po całej tej sprawie. To trochę tak, jakby zabrano coś bardzo wartościowego... Odpowiedz Link Zgłoś
zebonka5 Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 09:55 Polański nie jest typowym pedofilem który ślini się na widok każdej małej dziewczynki. To co zrobił oraz ucieczka przed wymiarem sprawiedliwości nie przynosi mu chwały. Jenak zapłacił już za to co zrobił choćby tym , że jest naznaczony tym piętnem do końca życia a to na pewno nie jest łatwe.................Niech jego historia będzie przestrogą dla innych beztroskich amatorów szybkiego seksu z małoletnimi........... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 10:25 Mądrze powiedziane. Dla mnie kto odbywa stosunek seksualny z 13-latką to gwałciciel bo coż takie dziecko wie o życiu. Polański powinien być osądzony aczkolwiek sprawa te 30 lat temu wyglądała nieciekawie. Polański przyznał sie do winy, doszło do ugody, gdy nagle chore ambicje sędziego wzięły górą, i tu trudno mu się dziwić, że uciekł gdy wyrok sądu był wielką niewiadomą. Drugą winną stroną w tym jak dla mnie jest matka, jakby mojemu dziecku proponował zdjęcia jakiś stary dziad to skonczył by wypluwając zęby na chodnik. Skandalem są wypowiedzi p. Stalińskiej która rozminęła sie z rzeczywistością chyba wieki temu. Jakie 13 latki pchają się do wyra? Nie znam takich przypadków, przecież w tym wieku to jeszcze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
sargen1 Dziękuję, Pani Ewo, za ten tekst! 01.10.09, 09:46 Nigdy nie byłam molestowana, ale bardzo się cieszę że dziś otworzyłam gazetę i był tam Pani tekst. Jestem zszokowana wypowiedziami osób publicznych, wydawałoby się godnych szacunku, w sprawie Romana Polańskiego. Czy oni nie potrafią oddzielić jego działalności twórczej od jego życia prywatnego? Czy osoba utalentowana nie może być jednocześnie łajdakiem/głupcem/erotomanem/pedofilem/zabójcą - do wyboru - i czy talent takiej osoby jest jakimkolwiek usprawiedliwieniem? Co do kwestii samego czynu: czy ci sami obrońcy reżysera bronią też wszystkich pospolitych gwałcicieli - prowokowanych przez krótkie spódniczki, dekolty czy co tam sobie jeszcze wymyślą na swoją obronę? Może być komuś prywatnie żal pana Polańskiego, bo musi cierpieć teraz z powodu własnych błędów. Można starać się go zrozumieć, ale nie wolno usprawiedliwiać i zwalać winę na ofiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
sufsul bardzo mądrze Pani napisała 01.10.09, 10:01 też nie mogę ochłonąć ze zdumienia, kiedy widzę wrzask w obronie Polańskiego. Obronie czego? Nie spodziewałam się takiego zakłamania mieszczącego się w ludziach kultury. Z Pani słowami nie ma rzeczowej polemiki, ciekawe, czy ktoś jest w stanie rozsądnie zanegować Pani słowa. Gratuluję postawy i odwagi, inni niech się wstydzą, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
dotdesign W obronie bezbronnych staje najszlachetniejszy 01.10.09, 10:18 dziekuje Pni za odwage i wielkie serce Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 10:18 Swiat " artystow " nie zdazylem dopisac na tekst pani Cywinskiej ale napisz epod tym tekstem artysci odwiedzali czesto w latach 80 Chicago zachlystywali sie zyciem jakie prowadzili w tym czasie amerykanie czyli : picie alkocholu norma , dragi norma, sex prawie jak w dzunglii wszyscy z wszystkimi, a ze chicago to wiocha to i wszyscy wiedzieli gdzie jest ten klub gdzie zbieraja sie artysci i gdzie zachlystuja sie tym zakazanym u nas swiatem dzisiaj pani Cywinska wypowiada sie na temat 13 letniej dziewczyny zapominajac ze w chicago ludzie maja dluga pamiec i pamietaja te orgie z udzialem jej i jej kolegow Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 10:48 Polska jest kilkadziesiąt lat za USA. I dlatego dopiero teraz pojawił się problem "galerianek". Załóżmy, że sprawa jest dziś w Polsce i Polański przeleciał nieletnia galeriankę, czy nadal będziecie go traktować jak pedofila? Czy to jest to samo co obmacywanie jednej z pań z któregoś poprzedniego wpisu? Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Dobrze napisane Pani Ewo :) 01.10.09, 10:44 Myślę że obrona takiego czynu nie jest nobilitująca ... W sprawie RP zaś; myślę ze jednak miał rację iż uciekł przed tamtym sądem. Dostałby bowiem pewnie niewspółmierna do czynu karę, sadził go zaś sędzia który sam prowadzał się z małolatami ... To d*pa nie proces. Nawet taki czyn ma musi być osądzony sprawiedliwie, a w US sprawiedliwości w sądach nie ma ... Teraz jednak RP powinien zachować się jak facet i przyznać do błędu raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: Dobrze napisane Pani Ewo :) 01.10.09, 11:17 Do czego ma się przyznać? Do stosunku z dobrze rozwiniętą panienką, która w wieku 13 lat już od lat 5-ciu (miała wtedy 8) nie była dziewicą?. A może przeprosić starą, która wypusciła ten kwiatuszek na rozbieraną sesję z facetem po 40 tce?. Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Oj... 01.10.09, 11:25 Nie wiemy jak było do końca. To ze się puszczała od lat 8 to nie ważne, była dzieckiem. To ze rodzice mają winę tez jest sprawą bezsprzeczną. Gdyby wtedy sąd go nie ścigał dziś nie byłoby sprawy, wyszedłby z psychiatryka i miał nauczkę. Tak się jednak nie stało. Teraz sadzą innego człowieka, który musi znowu do tego wracać. Niech przeprosi jeszcze raz publicznie za swój czyn. Za swój. Nie ważne kim była dziewczyna i jej matka. Nich pokaże ze takie zachowanie jest złe, nich wyjdzie z tego procesu z twarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: Oj... 01.10.09, 12:38 "To ze się puszczała od lat 8 to nie ważne, była dzieckiem. " po pierwsze, powiedziała, że odbyła 2 (słownie DWA) razy stosunek wcześniej. to jest 'puszczanie'? po drugie, nie wiemy w jakich okolicznościach do tego doszło. to mogli być zarówno jej równolatkowie, jak i to mogły być także gwałty. nie ma o tym informacji. ale to i tak nie ma nic do rzeczy. wyglądała na dziecko, romek wiedział co robi a i tak ją poił alkoholem i dawał piguły, popełnił przestępstwo i powinien iść do pierdla. krótka piłka. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: Oj... 01.10.09, 12:54 Właśnie. Nie wiemy. A każdy wypisuje swoje teorie. Nie wiadomo kim była, ani jak żyła. To są relacje oparte na słowach. Jej przeciw jemu i na odwrót. Problemem jest to ze sędzia kalosz chciał Romana udupić, wiec ten zwiał. To wina sedziego ze nie doszło do rozwiązania sprawy. Roman się przyznał i to jest bezsprzeczne, ona mu wybaczyła i to dobrze. Pytanie po co teraz ta szopka? Sprawa wróciła i nie jest na rękę ani Romanowi ani tej dziewczynie. To już musztarda po obiedzie. Sprawiedliwości nie będzie. PS. Nie wyciągaj waść cytatów z kontekstu, to była odpowiedź na post wcześniej. Odniosłem się po prostu, nie było to meritum wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: Oj... 01.10.09, 14:37 musztarda po obiedzie? nie kolega, nie ma 'równych i równiejszych'. złamał prawo, ponosi konsekwencje. na chwilę obecną nie poniósł żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski oczywiście ze musztarda 01.10.09, 14:56 Tu chodzi o prestiż sądu amerykańskiego i zakończenie sprawy, która od początku była prowadzona niesprawiedliwie. I nie chodzi o równych i równiejszych. Po takim czasie wyrok to będzie farsa. Sprawiedliwości nie będzie. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
juesej2 Re: oczywiście ze musztarda 01.10.09, 23:11 Panie mike,pisze pan bzdury.Czyn jest czynem i powinien byc osadzony.Byla wina,powinna byc kara.Nawet po latach.Proste.A te wszystkie "figury retorycznw sa naprawde niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 Kodeks Hammurabiego 02.10.09, 13:59 juesej2 napisała: > Panie mike,pisze pan bzdury.Czyn jest czynem i powinien byc > osadzony.Byla wina,powinna byc kara.Nawet po latach.Proste.A te > wszystkie "figury retorycznw sa naprawde niepotrzebne. Oko za oko, ząb za ząb... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Oj... 01.10.09, 15:04 wszystko jedno, kim była i jak żyła - miała 13 lat. prawo stanowi jasno, że w tym wieku jest się zbyt głupim, aby świadomie zgodzić się na seks, a więc taka zgoda jest nieważna. i kto uprawia seks z 13latką w tym stanie, beknie jak za gwałt. Odpowiedz Link Zgłoś
honeybb A gdzie była matka? 01.10.09, 11:19 Wysłalibyście swe dziecko same do willi Jacka Nicholsona? To jak wkładanie łapy do wrzątku a potem skarżenie się, że poparzenie boli. Obrona płynąca ze środowiska artystów znaczy, że od zawsze było ciche przyzwolenie na takie "interesy". Jest to tak normalne, że ci ludzie nie widzą w czym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
med555 Pochamujcie swoją kato-endecką hipokryzję 01.10.09, 11:21 Pani Ewo, nie zgadzam się z panią. Rozumiem ból molestowanych osób. Nie mam nawet nic przeciw kastracji mężczyzn albo wycięciu vaginy u kobiet których seksualna molestacja jest przyczyną cierpienia ich ofiar. Ale do cholery jest fundamentalna różnica między seksualnym aktem w którym jest przyzwolenie i chęć z obydwu stron a brakiem takiego przyzwolenia i chęci. Samanta nie była dzieckiem, ale nastolatką i jest to subtelna, ale zasadnicza różnica. W oburzeniu jakie przejawia wobec Polańskiego wiele osób czuć śmierdzącą mieszczańsko-katolicką hipokryzję. Pozdrawiam panią serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: Pochamujcie swoją kato-endecką hipokryzję 01.10.09, 12:14 Tak jest, dobrze powiedziane! Czytałem naście lat temu Roman by Polanski, potem parę książek nie zawsze przychylnych Polanskiemu. Nigdzie nie było mowy o "dziecku"... Były kobiety, były podlotki, była atmosfera wolnej miłości, seksu i narkotyków... Przecież to lata 70 te! A teraz podstarzałe panie gaworzą ze śmiertelną odrazą o penetrowanym tu i ówdzie "dziecku". Farsa. Odpowiedz Link Zgłoś
bulorz Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 11:22 No zaraz, ale to, że ta laska przyznała się przed sądem do odbywania wcześniej stosunków seksualnych z mężczyznami jest faktem. Więc jak Polański mógł ją "molestować", skoro dla niej seks (i nie tylko - bo piła też alkohol i łykała prochy) był już czymś normalnym? Zresztą, Polański jej nie pobił, nie trzymał w piwnicy, ani nic w tym guście. Dla wszystkich, którzy mają z tym problem, tu jest przykład kolejnej, 13-letniej "dziewczynki": www.lansik.pl/3382/13-letnia-siostra-lohan-wyglada-staro/ Założę się, że wielu facetów się nabiera i nie ma pojęcia, że ma kontakt z 13-latką! Znowu potem będą kogoś molestować.. sądy. Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 15:15 ciekawe, czyli jeśli 13-latka poznała już, co to seks, to wszyscy mogą ja pieprzyć, wszal się nie wymydli, tak? Natomiast 40-letnia dziewica nietykalna jest i czysta... W krajach arabskich tak właśnie rozumują i dlatego chcąc skazać kobietę najpierw ją gwałcą, bo dziewicy nie wolno. Natomiast która raz straciła dziewcictwo - tę może już "obracać" cała wieś, ta już z automatu staje się dziwką wyjętą spod prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
flasska bo go prowokowała... 01.10.09, 15:31 Twoją wypowiedź ładnie można zilustrować fragmentem wywiadu udzielonego kiedyś przez pewnego polskiego męża stanu. Chyba wszyscy pamiętamy: (z pamięci) - A to da się w ogóle zgwałcić prostytutkę? [obleśny rechot] Jak ktoś upije i zgwałci mężatkę na wyjeździe integracyjnym, to też nie dostrzeżesz problemu, no bo przecież wiadomo, że już od lat uprawia seks? No tak. Mogła przecież nie pić. Mogła w ogóle nie jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
erst14 Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 11:26 I środowisko artystyczne pokazało swoją prawdziwą twarz (o którą "zwykli" ludzie od dawną je podejrzewali). Wg ich moralności to np. dobry chirurg, który uratował od śmierci np. 300 osób, ma prawo odstrzelić bezkarnie ze dwie-trzy osoby , bo i tak summa sumarum bilans jest bardzo dodatni! Odpowiedz Link Zgłoś
sufsul można bronić RP argumentem 01.10.09, 11:28 że mała była prostytutką, ale uwaga, korzystanie z dziecięcej prostytutki jest równie haniebne jak wasz rechot i zakłammanie, czy można jednak dawać wiarę, że mistrz obrazu i gry nie połapał się, że ma do czynienia z dzieckiem, że pomylił dziecko z kobietą, wolne żarty, wybierzcie się obrońcy pedofilii na basen, tam blacha wam z oczu opadnie Odpowiedz Link Zgłoś
edna2 Re: można bronić RP argumentem 01.10.09, 11:56 Bardzo dziękuję pani Ewie Wanat za świetny artykuł. Ja też jestem zszokowana wypowiedziami niektórych osób broniących Polańskiego a oskarżających jego ofiarę. Dziecko to dziecko, i co z tego, że zostało już przez kogoś wcześniej skrzywdzone albo że ma głupią matkę? Czy to usprawiedliwia tak haniebny czyn? Co to w ogóle za argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
med555 Re: można bronić RP argumentem 01.10.09, 12:31 Szanowna pani hipokrytko, to nie było dziecko ale nastolatka z seksualnym doświadczeniem i chęciami oraz z popierającą ją sprytną mamusią. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: można bronić RP argumentem 01.10.09, 12:41 g_wno prawda. polecam obejrzeć galerię zdjęć na głównej stronie gazety. ciężko pomylić z dojrzałą kobietą. co do seksualnego doświadczenia, ciężko o nim mówić jeżeli wcześniej odbyła stosunek łącznie 2 razy, a i tak nie wiemy w jakich okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
mal111 Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 11:54 Dzięki i niskie ukłony i wyrazy szacunku, za ten komentarz, Szanowna Pani Redaktor. niech wreszcie zamilkną zanussi razem z pigmalionem, a także stalińska i kolenda-zaleska. Posłuchajmy wreszcie ofiar, zamiast je szczuć. Przyzwolenie na nadużywanie dzieci jest w Polsce rekordowe i pora z tym skończyć. Dość Pigmalionów na kształt zanussiego. Odpowiedz Link Zgłoś
konchi1980 Re: Nie plujcie mi w twarz 29.10.09, 15:39 Podpisuję się pod artykułem. W świecie hipokrytów i moralnych tchórzy, "bezradnych wobec ogromengo talentu" (sic!), jedyne co jest potrzebne do triumfu takich zboczeńców to bezczynność ludzi normalnych. Żenujące wypowiedzi pedofila Zanudzdziego, czy Stalińskiej, wykorzystujące ich -wątpliwy ale jednak- autorytet jako "celebrytów" (tfu!)do obrony "miłującego dzieci" Romeczka, świetnie obrazują jak myśli się w naszym kraju katolików. Myślcie samodzielnie ludzie, to naprawdę da się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 12:02 Pani Ewo, cieszę się, że napisała Pani ten tekst, wciskając tym samym chórowi obrońców skrzywdzonego artysty z powrotem w usta ich obłudne usprawiedliwienia. Dorosły mężczyzna powinien wiedzieć, z kim idzie do łóżka i jakie wiążą sie z tym konsekwencje. jak poleciał na 13-latkę, mógł się spodziewać, że popełnił czyn zagrożony wieloletnim więzieniem. niezależnie od stronniczości sędziego. przerażają mnie porównania jego ucieczki ze Stanów do przeżyć w getcie. w tej sprawie nie ma nic do rzeczy, że jego matka zginęła w Oświęcimiu. nie ma nic do rzeczy jego talent. anie nawet wybaczenie ofiary, bo molestowanie nieletnich nie jest przestępstwem ściganym z prywatnego oskarżenia, tylko publicznego. bo jest to, nie tylko krzywdą konkretnej ofiary, ale także ciężkie naruszenie zasad społecznych, które mają chronić słabszych przed silniejszymi. nieletnie prostytutki, galerianki, matka chcąca zarobić na córce - pełne pogardy słowa. przypomnieć chyba należy, że gdyby nie było popytu na seks z nieletnimi, nie byłoby też tych zjawisk. niejestem za tym, żeby teraz nagle skazywać Polańskiego, ale razi mnie bardzo atmosfera wokół tej sprawy, sugerująca, że to on jest prawdziwą ofiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
direhamster Re: Nie plujcie mi w twarz 01.10.09, 12:30 Amen. Mądry artykuł, mądry komentarz. Świat jest nieco ładniejszym miejscem. Dziękuję. Dire. Odpowiedz Link Zgłoś