malina5a 04.10.09, 09:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodnim ... 04.10.09, 09:11 Wykonać kraterek w miejscu wioski i meczetu. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
weasel_wiesel Wykonać kraterek między Hajfą a Jerozolimą... 04.10.09, 09:23 ...Iran jest już coraz bliżej, zigzaur będzie musiał przenieść się do nowej Centrali Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 09:39 zigzaur,a co tam robicie?Przeciez Afganistan lezy tak daleko od granic Polski.A chlopakow szkoda,bo zolnierze amerykanskie,roznia sie od polskich tym,ze nie jada tam dobrowolnie.Polskich chlopakow ,zreszta, tez szkoda,jada bo nie maja innej mozliwosci zarobic,a mieszkanie trzeba kupic,a i autko sie przyda.Nu i jada,oczewiscie o zadnych wysokich idejach(walka z terroryzmem,wprowadzanie demokracji) nie ma mowy.A i ty zigzaur o wprowadzeniu demokracji w Afganistanie nie marzysz,no bo jak mozno wprowadzic demokracje w kraterze po wiosce i meczetu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 11:28 > jak mozno wprowadzic demokracje w kraterze po wiosce i meczetu. Nie rob propagandowych wygibasow. Afganistan dostal od naszego swiata rzadka mozliwosc demokratycznych wyborow. To, ze Afganczycy Afganczykom a jeszcze inaczej: Afganczycy ze wszystkich obozow politycznych naraz falszowali je, to jest problem Afganczykow. Ofiary w tym kraju spowodowane obecnoscia NATO: 1. sa nie do porownania z ludobojstwem minimum miliona Afganczykow, jakiego dopuscila sie w latach 80-tych Armia Czerwona. Sposrod wszystkich wojen ktore dotknely ten kraj, to inwazja waszego kraju doprowadzila do najwiekszych spustoszen tkanki spolecznej Afganczykow 2. nie byloby wiekszosci z tych ofiar, gdyby Taliban w 2005-6 roku nie postanowil przejac zbrojnie kraju, ktory juz byl rzadzony przez Afganczykow, tylko przez taliban nielubianych. Nie trzeba by bylo w ogole z nikim walczyc i nie gineliby zadni cywile 3. wiekszosc ofiar cywilnych jest dzielem talibanu, ktory sie ze swoimi ziomkami nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 18:46 kpix napisał: > Nie rob propagandowych wygibasow. Afganistan dostal od naszego swiata > rzadka mozliwosc demokratycznych wyborow. A nie przyszło Ci do głowy, że mieszkańcy Afganistanu może nie życzą sobie takich "prezentów"? A jedyne, czego sobie życzą, to żeby kolejni okupanci poszli won. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 23:27 Bija okupanto az wiory leca! Moze warto napisac, zemsta za co byl ten atak, jakos nawet prasa w usa potrafi to uczciwie przyznac: "Locals in the area were furious with Americans for the killing of local medical staff in an airstrike the week before, and commanders believe that for that reason, they were more hospitable to insurgents. Outrage was so intense that President Hamid Karzai called for an investigation into the airstrike, which local officials at the time said had killed 22 innocent Afghans. Mr. Badar said Saturday’s attack took place in the Kamdysh district, about 10 miles from the border with Pakistan and less than 20 miles northeast of the attack last year. Attackers gathered in a mosque and a nearby village, before staging the attack. Mr. Badar said the attackers were Taliban fighters who had come from Pakistan, after military operations in that country pushed them out of their bases there. He said the strike was led by a Taliban commander named Dost Muhammed, whom he described as the shadow commander for the Taliban in Nuristan. The Americans identified the attackers as “tribal militia,” a departure from their typical usage of the word Taliban. Col. Shanks said the description was more specific. Some military planners argue applying the word Taliban to all insurgents oversimplifies the fight Americans face here and gives the appearance, sometimes falsely, of a coordinated, hierarchical fighting force. " http://www.nytimes.com/2009/10/05/world/asia/05afghan.html?_r=1&hp Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 05.10.09, 14:27 Ciekawe za co zemstą był wysadzanie się zamachowców w meczetach? Pewnie modlili się niezbyt gorliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Towarzyszu Igor 04.10.09, 12:13 ,no bo jak mozno wprowadzic demokracje w kraterze po wiosce i meczet > u. Topwarzyszu Igor, jezeli idea wojujacego Islamu jest Ci tak bliska, nie wątpię ze popierasz Talibow i ich sposób rzadzenia w Afganistanie. Jest to poniekąd zrozumiałe metody roSSjan i Talibów niczym sie nie różnią - czysty zamordyzm. A > chlopakow szkoda,bo zolnierze amerykanskie,roznia sie od polskich tym,ze nie > jada tam dobrowolnie. Nu pravde ty wskazał tawariszcz! Savieckie saldaty w Afganistan pajechaly dobrowolnie - by szerzyć śmierć, komunizm i zniszczenie. Polskich chlopakow ,zreszta, tez szkoda,jada bo nie maja > innej mozliwosci zarobic,a mieszkanie trzeba kupic,a i autko sie przyda Przypuszczam, ze gdyby z takich samych powodow mogły tam pojechac rosyjskie wojska, JUŻ mielibyśmy nowa kacapska ofensywe w Afganistanie - W rosji nie ma niczego, wiec prawdziwy kacap nie zmarnowałby szansyby pojechac i nakraść!:) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Towarzyszu Igor 04.10.09, 12:23 pentagon,ja wiem ze moj polski ie jest doskonlu,ale chiba nie az tak jest zly,zeby mnie nie mozno bylo by zrozumiec.Inni mnie rozumieja.Gdzie ty wyczytales,ze ja popieram taliban?Ja tylko mowie,ze trzeba im dac spokoj,dla wlasnego dobra.Ty oczewiscie,tak samo jak i zigzaur,uwazasz ze trzeba tam zrobic krater. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: Towarzyszu Igor 04.10.09, 13:11 No to ja jeszcze raz. Zapytaj o to swoich ziomkow, ktorzy w Afgan szli. Polakom i Amerykancom daruj swoje komentarze, nikogo one nie obchodza. Rozlicz sie najpierw ze swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
abdu_al [...] 04.10.09, 09:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lenczek Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 09:30 Afganistan nie jest eksporterem ropy. Może trochę więcej rozwagi przy pisaniu komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 09:44 masz racje,Afganistan nie posiada ropy,ale polozenie geograficzne ma takie,ze cala ropa i gaz z Azji Srodkowej najkrotsza droga moze poplynac,wlasnie, przez Afganistan.A i o najwiekszych uprawach opiuma nie trzeba zapominac.Amerykanie robili na tym niezly interes dawniej,a i dzis napewno z tego maja pozytek. Odpowiedz Link Zgłoś
lenczek Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 09:58 Słuszna uwaga. Zwłaszcza co do opium - w końcu do główny składnik dochodu Afganistanu. Co do linii przesyłowych to jednak błąd, no chyba, że chodzi o przesył gazu lub ropy z Iranu do Kazachstanu czy Rosji, które to kraje mają własne źródła, bogatsze zresztą od irańskich. Strategiczny był Irak, zwłaszcza Kurdystan, ale Afganistan z ropą ma niewiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:06 lenczek,masz w domu mape?Jak nie,to poszukaj w internetie.Najkrotsza droga z Turkmenistanu,Kazachstanu na zachod ,lezy wlasnie przez Afganistan i Pakistan.Mnie oczewiscie chodzi o wyjscie nad Ocean Indyjski.Pamjetaj,o tym ,ze cala ropa z krajaow arabskich jest wywozona droga morska. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Igor,ale to nie nasz swiat chcial cos od Afganista 04.10.09, 11:18 od Afganistanu, tylko dzihadysci chcieli czegos od nas. Zdaje sie, ze wam nikt jeszcze nie wysadzil 3000 zwyklych cywilow w bialy dzien, prawda? (I Bogu dzieki, ze nie). A jesli chodzi o obie akcje zbrojne: ZSRR i USA, to nie ma porownania. Niestety, Armia Czerwona dopuscila sie tam zamordowania miliona ludzi. Z tego punktu widzenia, operacji NATO w Afganistanie nie mozna w ogole porownywac do inwazji ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor,ale to nie nasz swiat chcial cos od Afga 04.10.09, 11:39 kpix,wiem ze to dla ciebie zaden argument,ale sprobuje cie to powiedziec.Zaden Afganczyk nie odpowiada za wspomniany przez cie czyn.A ile afganskich cywilow zginelo w obecnej wojnie?i kolejne pytanie,skad ty masz dane o ofiarach cywilnych z lat agresji radzieckiej.I jeszze,widze ze potepic radzieckiego agresora ty potrafisz,ale rzucic kamyk we wlany ogrod,to juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Igorze, alez to nieprawda... 04.10.09, 11:59 caly pic na tym polega, ze stwierdzenie: > Zaden Afganczyk nie odpowiada za wspomniany przez cie czyn. jest nieprawda. W Afganistanie stacjonowaly bazy Al Kaidy na kilkanascie tysiecy chlopa - przez bite lata. Pic w tym, ze najwyzsi przywodcy talibskiego panstwa byli w kordialnych stosunkach z Al Kaida. Pewnie w Rosji nie wydana zostala "Modlitwa o Deszcz" Wojciecha Jagielskiego, ale ten reporter byl w owczesnym Afganistanie kilkanascie razy i opisuje wyraznie, jak bylo. Nie ma mozliwosci, zeby mulla Omar i jego wspolwladza nie wiedzieli, jakie sa ogolnie plany szefow Al Kaidy, chociazby dlatego, ze miala ona juz wczesniej zamachy na cywilne obiekty w USA i juz w 1998 r. wydala ona fatwe ... deklarujaca wojne z USA (to moze smieszyc, ale tak bylo). Przypomnij sobie, co bylo bezposrednim powodem do rozpoczecia 2. wojny czeczenskiej przez Rosje: niezgoda Maschadowa do wydania Basajewa ktory najechal na Dagestan bedacy waszym terytorium. Prawda? I o ile o Maschadowie przynajmniej wiadomo, ze jego odmowa nie byla podyktowana przyjaznia z Basajewem, bo sie nie znosili, tak w przypadku mully Omara i szefow Al Kaidy panowala calkowita jednosc swiatopogladow. > I jeszze,widze ze potepic radzieckiego > agresora ty potrafisz,ale rzucic kamyk we wlany ogrod,to juz nie. Dlatego ze Igorze, jak dotad, polskie wojsko dopuscilo sie tylko jednej masakry: w Nangar Khel zginelo 7 osob. Nie stosowalo nalotow dywanowich, nie zrobilo jeszcze niczego co by spowodowalo jakies masowe trupy. Igorze, zeby nie bylo nieporozumien: ja nie atakuje Rosjan (!!!), tylko wyczyny Armii Czerwonej. I robie to dlatego, ze poniewaz Ty pierwszy komentowales na tym forum operacje NATO, przypomnialem tylko skutki operacji w wydaniu sowieckim. pozdrawiam i uciekam od komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igorze, alez to nieprawda... 04.10.09, 12:11 kpix,nie pisz tak dlugich postow,to nie lekcja w szkole.nie usisz mnie tegowszystkiego wypisywac.Czy ty uwazasz ze ja nie znam argumentow Busha?Ja moge cie przytoczyc setki calkiem odmiennych,tylko komu to potrzebno.Ty wiesz swoje,a ja swoje.Czas pokazal ze argumenty ktorymi ty poslugujesz sie sa falszywymi.Ja juz wspominalem o wypowiedzi Busha na temat Bin Ladena.A porownywac sytuacje wewnetrzna Rosji,do sytuacji omowianej,to masz niezla wyobraznie. Odpowiedz Link Zgłoś
torbut3 Re: Igor,ale to nie nasz swiat chcial cos od Afga 04.10.09, 12:13 zgadzam sie jak najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Nie ma lepszego kabaretu od forum GW 04.10.09, 10:27 enczek napisał: > Co do linii przesyłowych to jednak błąd, no chyba, że chodzi o > przesył gazu lub ropy z Iranu do Kazachstanu czy Rosji Ha, ha, ha. Zeby człowiek miał nie wiem jak zły humor, wejdzie na forum i już może się popłakać ze śmiechu. Ty, bystrzaku, pewnie masz własne mapy sztabowe pod łóżkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Nie ma lepszego kabaretu od forum GW 04.10.09, 10:47 eva15 napisała: > Zeby człowiek miał nie wiem jak zły humor, wejdzie na forum i już > może się popłakać ze śmiechu. No fakt, Ganley mimo pompowania kasy się nie udał i ta cholerna Europa znowu się integruje bez najlepszego państwa na Świecie. Można się wkurzyć. A. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:01 Co znaczy maja pozytek? Maja wielki biznes. Przeciez nie moze kraj w pod okupacja amerykansko-polska stac sie swiatowym eksporterem narkotyku N1 tak z niczego. Ameryka Centralna i Pld odpoczywa przy mozliwosciach biznesu afganskiego. Aborygeni z Ameryki lacinskiej nie moga przeciez konkurowac z wojskowo-politycznym biznesem amerykanskim :) Czytales choc raz, zeby zbombordowali uprawy narkotykowe? Zeby walczyli z tym? Gdzie tam. Sami sie upchaja ze im talibowie sie wszedzie kojarza i zaczynaja strzelac na okraglo. Po tym wesela zbombordowane, rodziny rozstrzelane... Nie dlugo napalmem wszystkich cywili stlumia, i zaczna biznes na calego :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:50 kacap_z_moskwy napisał: > Co znaczy maja pozytek? Maja wielki biznes. Przeciez nie moze kraj w pod >okupacja amerykansko-polska stac sie swiatowym eksporterem narkotyku N1 tak z >niczego. Już się stał: "Afghanistan now supplies over 90 percent of the world’s heroin, generating nearly $200 billion in revenue. Since the U.S. invasion on Oct. 7, 2001, opium output has increased 33-fold (to over 8,250 metric tons a year)." http://www.rawa.org/temp/runews/2008/11/24/cia-heroin-still-rule-day-in-afghanistan.html www.rawa.org/temp/runews/2008/11/24/cia-heroin-still-rule-day-in-afghanistan.html "Experience in Indochina and Central America suggests that CIA, the principal paymaster for U.S.-backed Afghan warlords, may be more deeply involved in the drug trade than we yet know." http://www.rawa.org/temp/runews/2008/10/15/how-deeply-is-the-u-s-involved-in-the-afghan-drug-tradeo.html www.rawa.org/temp/runews/2008/10/15/how-deeply-is-the-u-s-involved-in-the-afghan-drug-tradeo.html "Russian state-controlled Channel One TV has broadcast a report containing allegations that US forces are involved in drug-trafficking from Afghanistan to Europe. It also highlighted the problem of drug abuse in the British army." http://www.rawa.org/temp/runews/2008/02/17/russian-state-tv-suggests-usa-involved-in-drug-trafficking-from-afghanistan.html www.rawa.org/temp/runews/2008/02/17/russian-state-tv-suggests-usa-involved-in-drug-trafficking-from-afghanistan.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 CIA a handel narkotykami 04.10.09, 10:55 Na temat udziału CIA w handlu narkotykami jest mnóstwo opracowań i książek. Wystarczy wjść na Amazon, podaję ppiewrwszaą z brzegu pozycję: "Die CIA und das Heroin: Weltpolitik durch Drogenhandel" "CIA i heroina. Polityka światowa poprzez handel narkotykami" http://www.amazon.de/Die-CIA-das-Heroin-Drogenhandel/dp/3861506084 www.amazon.de/Die-CIA-das-Heroin-Drogenhandel/dp/3861506084 Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: CIA a handel narkotykami 04.10.09, 11:04 Ale kazdy rozumny czlowiek to juz wie. Tylko propagandzisci beda na upartego walczyc ze slowami o demokracji :) Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: CIA a handel narkotykami 04.10.09, 13:01 O krasnoludkach tez jest wiele ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Oraz roSSji, krajumiłującym pokój i sprawiedliwość 04.10.09, 14:21 ...''najbogatszym'',''najwspanialszym'', ''powszechnie uznawanym'':) Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Państwowa telewizja rosyjska - źródło informacji 04.10.09, 13:33 Wez sie schowaj z takimi zrodlami informacji :) Amerykanie najechali Afganistan zeby stamtad heroine wywozić :) Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja! 04.10.09, 14:43 Heroine i inne kwiarki rozpowszechnili w Afganistanie kacapy, niszczac, paląc i gwałcąc - czym nie pozostawili Afganczykom zadnego wyboru. Typowa zasługa roSSyjsa - przyjechać, nakraść, narobić burdelu a potem sie wycofać, pozostawiajac niepokój i destabilizacje a ludzi samym sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 17:09 pentagon,czytajac to co ty piszesz,mam wrazenie,ze ty jestes nacpany. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 17:40 > pentagon,czytajac to co ty piszesz,mam wrazenie,ze ty jestes nacpany. Towarzyszu Igor, pogadamy jak twoi sovieccy gieroje wypłaca odszkodowania Afganistanowi za popełnione zbrodnie oraz zniszczenie kraju. Stan w jakim znalazł sie afganistan to zasługa was - kacapów! Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 roSSyjscy zbrodniarze pouczają świat:):):) 04.10.09, 17:46 roSSyjscy zbrodniarze, odpowiedzialni za śmierć dziesiątkow dziennikarzyy opisujacych zbrodnie putina, FSB oraz sovietow w kraju oraz za granicą ( Czeczenia, Afganistan, Gruzją) śmią pouczać na temat zasad ''demokracji'' ! Cześć pamieći mordowanych dziennikarzy news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/8269233.stm Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 17:41 pentagon8 napisała: > Heroine i inne kwiarki rozpowszechnili w Afganistanie kacapy, > niszczac, paląc i gwałcąc - czym nie pozostawili Afganczykom zadnego wyboru. Ci niszczeni, paleni , gwałceni pocieszali się heroiną, tak? > Typowa zasługa roSSyjsa - przyjechać, nakraść, narobić burdelu a > potem sie wycofać, pozostawiajac niepokój i destabilizacje a ludzi > samym sobie! Oczywiście, daleko słuszniej byłoby trwać na posterunku do samego końca: aż nie pozostanie tam ani jedna tubylcza noga. Co, zdaje się, nam przyjdzie zrobić, jako odpowiedzialnym przyjaciołom najlepszych przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 17:50 > Ci niszczeni, paleni , gwałceni pocieszali się heroiną, tak? Ci niszczeni i paleni utrzymuja sie z handlu heroina, poniewaz ich kraj i perspektywy poszły z dymem ''sovieckiej bratniej pomocy''. > Oczywiście, daleko słuszniej byłoby trwać na posterunku do samego końca: aż nie > pozostanie tam ani jedna tubylcza noga. Amerykanie mają odwage by probować naprawić to, czego roSSjanie nie chieli naprawieć, nie wyplacahjąc Afganistanowi repartacji wojennych. Radykalizm i heroina mają wspólne źródło - brak perspektyw. Przyczya jest jedna - sovieci. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 17:58 pentagon,dyskusje z toba podejmowac nie bede.Poniewaz ty podejmujesz tematy nie znajac ich.Jestes nawiedzonym rusofobem,zadne argumenty,oprocz tych co bardziej od twoich potrafia opluc "kacapow" ty nie wstanie przyjac.Naprawda,jak masz troche szacunku do siebie,to nie odpisuj na moj post.OK ? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 żal 04.10.09, 18:27 Igor,wyjaśnijmy coś sobie. Nigdy nie zauważyłem byś zajmował stanowisko, ktore choc odrobine krytykowałoby jakiekolwiek postepowania roSSji. Wiec nie pisz mi tu o tendencjonalizmie. Po drugie, kim Ty jesteś by mowić mi najakie posty mam odpisywać a na jakie nie. Twoje poglady w kwestii afganistanu sa niedorzeczne i pozbawione sensu. Zioni z nich antyamerykanizmem i brakiem odpowiedzialności za to co roSSja, jako spadkobierca CCCP tam zrobiła. Sam plujesz sobie w twarz, piszac prokremlowska propagande na poziomie nazistowskiej prasy wojennej. Zamilcz lepiej - jesteś na podobnie żenującym poziomie jak eva15. Pseudointelektualnym. i wbij sobie do glowy jedna rzecz - roSSja jest odpowiedzialna za to co dzieje sie w afganistanie. Za tą i inne zbrodnie rownież. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: żal 04.10.09, 18:40 a czy Rosja -wlasnie tak nazywa sie moj kraj(a nie roSSja) ,a ja jestem Rosjaninem (a nie kacapem).A ty jestes pentagonem,bez dumy,ojczyzny i tylko z ogromnym poczucie wyzszosci nad wszystkim co jest rosyjskie.Nawet nick wybrales sobie lizodupski-pentagon 8.8 to co numer w kolejce do liznia dupy Amerykanam? Nie zrzumiales wogule tematu,ktory ja podjalem.Nie zauwazyles tego,ze ja zaluje tych chlopakow.Ja juz cie wspominalem,ty nie potrzebujesz zadnej wiedzy,co nie jest wstanie bardziej od twjej oczernic Rosjan.Jestes gorszy od tych talibow,jestes wiekszym fanatem.Wlasnie tacy jak ty,niszcza ten swiat.Bo swiat niszcza oszolomy,a ty do nich zaliczasz sie.Tyle pogardy masz do calego narodu.Kim ty jestes?Malym,plugawym analfabeta.Ja pisze z bledami po polsku,ale ja nie jestem Polakiem,nigdy nie uczylem sie w szkole jezyka polskiego.A ty,niby rodowity Polak,poczytaj swoi posty,policz ile masz bledow,jak ortograficznych,tak i stylistycznych.I ty,co nie potrafi nawet bez bledow pisac w ojczysta jezykie,uwazsz sie za kogos lepszego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 pfffff!!!! 04.10.09, 23:53 Igor,jeżelu uważasz iz tym żenujacym opaszkwilem mogłeś kogokolwiek obrazić, tracisz czas i kasę za które opłacasz abonament internetowy. Przypuszczam, ze mogłbys wykorzystac je lepiej,wysyłajac jakjąś paczkedla rodziny na Ukrainie i Rosji. W dobie kryzysu to ważne, szczegolnie naUkrainie,sznatażowanej przez nazistowska roSSje Putina Co do mojego nicka, każdy ma prawo wybierać taki, jaki mu sie żywnie podoba. Nie twoj biznes i nie twoje zmartwienie kacapszczik,jaki. Czasysovieckie skończyły sie a imperium upadło i juznigdy wiecej nie powstanie - i zaden z was nigdy juz nie bedzie dyktować zadnemu wolnemu człowiekowi, co ma robić! Wieć wara Ci chamie rosyjski bez ojczyzny od wszelkich nakazów i rozkazów. To przez takich faszystow jak ty w Europie i na świecie przelano tyle krwi. Na koniec Igor, jak to jest być pozbawionym ojczyzny? BO na razie, z tego co sie orientuje jedynym przykładem zdrajcy, ktorzy siedzi na zachodzie, broniac faszystowskiego rezimu putina jesteś ty! Nędzny,ograniczony intelektualnie hipokryto, nie dorastasz do pięt tysiacom ludzi w swoim własnym kraju, walczacym o leprze jutro!. Jako roSSjanin broniący rezimu putina i dorobku ZSRR oraz jego polityki jesteś moralnie wspołwinny. A to równa cie w poziomie z faszystowskimi świniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: pfffff!!!! 04.10.09, 23:54 To przez takich jak ty, fanatykow zaciekle broniacych błedów systemu Europa ociekała przez 70 lat krwią! Bandyta! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 18:56 pentagon8 napisała: > Radykalizm i heroina mają wspólne źródło - brak > perspektyw. Przyczya jest jedna - sovieci. Jak byś nie wykręcał kota ogonem, wychodzi, że - tym razem - jednak "przyczyna" to Amerykanie i spółka; w tym, niestety, również i my. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Za opium w Afganistanie odpowiedzialna roSSja 04.10.09, 19:01 koloratura1,przestan tak pisac,zaraz bedziesz wyzwany od kacapow i ruSSkow. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Strach się bać takich "od bejsbola"... 05.10.09, 09:16 ...byoby, gdyby to nie był internet... igor_53 napisał: > koloratura1,przestan tak pisac,zaraz bedziesz wyzwany od kacapow i ruSSkow. Dzięki za ostrzeżenie, ale ja mam w nosie opinie różnych - Boże się pożal - dyskutantów inteligentnych inaczej, którym za "argumenty" robią inwektywy i wycieczki osobiste. A nawet mi to sprawia pewną satysfakcję, bo dowodzi, że tacy - w dyskusji ze mną - do pięt mi nie dorastają: ja ich argumentem, oni mnie "bejsbolem". Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio.c Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 09:39 Jesteś wielkim DUPKIEM i nic nie rozumiesz!!! Palancie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 17:43 bodzio.c napisał: > Jesteś wielkim DUPKIEM i nic nie rozumiesz!!! Palancie. Słuchaj chama. On Ci wytłumaczy. Może - nie tyle przy użyciu argumentów, co bluzgów... Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek czesc ich pamieci !! 04.10.09, 09:35 moze wreszcie teraz amerykanscy demokraci z Prorokiem Trajkotkiem na czele przestana sie wyglupiac i wysla do Afganistanu posilki, o ktore wojskowi ich prosza... Wszystkim zolnierzom koalicji (a w szczegolnosci polskim zolnierzom) walczacym w Afganistanie zyczenia powodzenia - wracajcie z tarcza i wracajcie wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 09:50 Czy ty naprawda wierzysz w to ,ze posilki tam pomoga?Zrozum czlowieku,to jest calkowice obcy (kulturowo,mentalnie) swiat.Oni niechca zadnej demokracji zachodniej u siebie,oni niechca nic zmieniac.Ich trzeba wytluc wszystkich i zrobic ,za zigzaurem,jeden wielki krater i dopiero wtedy cos tamzmieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
woland7 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 11:01 argument dziecka z przedszkola specjalnego. Stosując Twój tok myślenia - hitlera należało zostawić samemu sobie, zeby mógl wymordować pół europu, bo on był "obcy kultorowo" w stosunku do kultury europejskiej, Stalinowi nie należało przeszkadzać w głodzeniu milionów ludzi i mordowaniu Polaków w Katyniu, bo to normalne dla azjatycko-barbarzyńskiej mentalności. Mamy pozwolić by cały świat ćpał, bo to normalne, że w Afganie uprawia się opium i rozsyła na świat. Co za żenada. A tak btw - trzymaleś kiedyś karabin w rękach? Próbowałes strzelać? Jeśli nie to nawet nie jesteś prawdziwym mężczyzną tylko jakimś zniewieściałym idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 11:07 daj spokoj z tymi porownaniami.Gdzie lezy Afganistan,a gdzie Europa?Czy ty za kogo sie uwazasz,ze co ktos tobie dal prawo decydowac o tym,jak powinni zyc ludzi na swiecie?To czemu nie walczysz o demokracje w krajach afrykanskich,a ciagnie ciebie do tych krajow gdzie sa zasoby naturalne,albo trase tranzytowe. Podszkol sie troche,ty zasrany europejczyk,z mentalnoscia troglodyty,ile opiuma produkowal Afganistan pod rzadami talibow,a ile tej raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 opium jest winna sovieckie inwazja 79 04.10.09, 14:40 ?Czy ty za > kogo sie uwazasz,ze co ktos tobie dal prawo decydowac o tym,jak powinni zyc > ludzi na swiecie? Powiedz to swojemu Putinowi, gdy bedziesz mu przypominał o anshlusie Abhazji i Osetii Pd, nieodłacznych cześciach Gruzji. Jakim prawem roSSja ma decydowac o przyszłosci tych regiono i ludzi tam mieszkajacych. Przypomnij te słowa putinow rownież wtedy , gdy bedziesz mowił o powszechnej biedzie i bezrobociu na Ukrainie, spowodowanymi szantażami gospodarczymi Moskwy! To czemu nie walczysz o demokracje w krajach afrykanskich,a > ciagnie ciebie do tych krajow gdzie sa zasoby naturalne,albo trase tranzytowe Przypuszczam, ze podobne pytanie mozna byłoby zadać Moskwie, ktora od ponad 40 lat sprzedaje Afryce tyle broni, ze jest wsółodpowiedzialna za masowe mordy i biede afrykańska. W przeciwienstwie do miłujacej pokoj federacji, Zachiod przejmuje sie Darfurem i Rwandą. ,ile opiuma > produkowal Afganistan pod rzadami talibow,a ile tej raz. Zacznijmy od tego, ze gdyby nie inwazja soviecka w 79 roku oraz roSSyjskie zbrodnie, chłopi afganscy żyliby obecnie na poziomie swoich kolegów z Emiratow i Jordanii!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: opium jest winna sovieckie inwazja 79 04.10.09, 17:14 pentagon,a ja myslalem,ze to tylko w ZSRR mowili-a u was muzynow bija. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 ruSSian revange tragedy. Made in BBC 04.10.09, 17:38 Przeszkadzaja ci '''zbrodnie''amerykańskie i dlatego popierasz Talibow a zbrodnie roSSyjskie w Afganistanie i stan w jakim zostawili ten kraj roSSjanie juz hest haraszo? Czy roSSja, która oficjalnie przyznaje sie do tego ze jest spadkobiercą po ZSRR, kiedykolwiek wypłaciła Afganistanowi odszkodowania? Piszesz o zbrodniach amerykańskich? Moze chiałbyś podyskutować na temat zbrodni roSSyjskich w Inguszetii lub Gruzji? news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/from_our_own_correspondent/8287143.stm Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: opium jest winna sovieckie inwazja 79 04.10.09, 19:33 pentagon8 napisała: > Zacznijmy od tego, ze gdyby nie inwazja soviecka w 79 roku oraz > roSSyjskie zbrodnie, chłopi afganscy żyliby obecnie na poziomie > swoich kolegów z Emiratow i Jordanii!!!! A co, ropa by im trysła, gdyby nie ruskie? Bo, zdaje się, to "koledzy z Emiratów i Jordanii" żyją z ropy... Odpowiedz Link Zgłoś
woland7 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 19:30 Widze, że kolega Igor ma dokładne dane kiedy ile opium produkowano. mogę prosić ich przytoczenie wraz ze wskazaniem źródła? A co do Afryki - dopóki były kolonie był względny spokój. Co tubylcy potrafią zrobić dobitnie pokazuje przykład Rodezji vel Zimbabwe - kwitnący kraj roliniczy, spichlerz Afryki, tubylcy doprowadzili do riuny, gdzie ludzie umierają ze śmierci głodowej. I dalej - dyktator republiki Srodkowoafrykańskiej - ludożerca kanibal. I tak dalej i tak dalej - macie lewacy swoją dekolonializację. syf, kiła i mogiła. Dobrze że RPa się jeszcze jakoś trzyma. Ani w Afganie ani tam nie będzie demokracji, trzeba ich za ryj wziąć i trzymać na smyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 19:53 kolego woland7,radze uwaznie przejrzec wszystkie wpisy na tym forum i znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoi pytania.A co dotyczy Afryki i kolonij.Coz,w wieziniu rowniez istnieje wzgledny spokoj,ale czy to jest w porzadku? I jeszcze jedno.Czemu masz nick -woland7,z twoimi pogladami (trzeba ich za ryj wziąć i trzymać na smyczy.) mozesz smialo wziac nick-stalin1. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 17:47 igor_53 napisał: > Czy ty naprawda wierzysz w to ,ze posilki tam pomoga?Zrozum czlowieku,to jest > calkowice obcy (kulturowo,mentalnie) swiat.Oni niechca zadnej demokracji > zachodniej u siebie,oni niechca nic zmieniac.Ich trzeba wytluc wszystkich i > zrobic ,za zigzaurem,jeden wielki krater i dopiero wtedy cos tamzmieniac. Oczywiście dla ICH dobra. Tylko, przepraszam, w tej sytuacji - dla których ICH? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 17:53 koloratura1,uzywajac sformulowania -ich,mialam na mysle-Afganczykow.Oczewiscie nie uwazam,tak jak zigzaur,ze ICH treba pozabijac.Przy okazji - do pentagona,nie wiem o co cie chodzi.Nie popieram talibow,zaluje tych amerykanskich zolnierzy,o czym zreszta wczesniej pisalem.To ze USA,a razem z nimi i inni czlonkowie NATO wpakowali sie w to samo gowno co i ZSRR,ja tez wspominalem i uwazam,ze to ze ZSRR tam byl,wcale nie uprawnia USA powtorzyc to samo,chociaz napewno to na reke Rosji,o czym rowniez pisalem na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 18:38 Przepraszam, Igor. Mnie też się zdarza nie wyczuć sarkazmu... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: czesc ich pamieci !! 04.10.09, 18:52 koloratura1,nie ma spraw.temat Afganistanu mnie jest bardzo bliski,bylem tam.Bylem w roku 1980,mialem 18 i pol roku.Nie byl tam z wlasnej woli.Pamjetam taki kawal,co tak byl wsrod nas popularny.Rozmowiaja dwa radzieckich zolnierza.Jeden pyta drugiego-sluchaj a co my tu robimy,na to drugi-jak niewiesz?Przeciez szukamy tych co poprosili nas o pomoc.W roku 1980 sytuacja w Afganistanie byla naprawda spokojna.Nie bylo zadnego oporu.Afganczyki byli bardzo mili.Wszystko zaczelo sie pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Tak, czesc pamieci bohaterow Talibow ktore zginely 04.10.09, 10:05 w tej akcji przeciw imperialistom i barbarzyncow. Kazdy Amerykanski zolnierz wybity znaczy ze 50 dzieci i kobiet beda zyc i nie beda zgwalcone i mordowane! Brawo Taliban! Brawo bohaterska partyzanska Afganistanu! Odpowiedz Link Zgłoś
sid_6.8 Cześć pamieci ich ofiar !! 04.10.09, 10:18 8 najemników nie będzie już w afgańskim domu. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: czesc ich pamieci !! 05.10.09, 13:54 Nawet dodatkowe 30-40 tys marines niewiele zmieni.Na fanatyków trzeba specjalnej taktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 09:36 Dziwnym zwyczajem podają zawsze straty koalicji a nie podawne są straty przeciwnika. A. Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:10 alfalfa napisał: > Dziwnym zwyczajem podają zawsze straty koalicji a nie podawne są > straty przeciwnika. > A. Bo gdyby dali straty przeciwnika to by musieli sie przyznac ze 90% tych byloby niewinnych cywilow. Niby kazdy dzien zabijaja 100 Talibow ale jakos nigdy ich mniej nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:22 Nie rozumiem Twojego wywodu: "...gdyby dali straty to musieliby przyznać...". Dlaczego "musieliby", nic nie muszą. Może masz rację z tym, że gdyby ciągle pisali, że "100 zabili" a dalej ich nie ubywa to sprawa wyglądałaby na nie do wygrania (bez kolejnej kosztownej ofensywy, w tym politycznej)? A. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nie wszystkie społeczeństwa tęsknią do demokracji. 04.10.09, 18:21 A niektóre bardzo trudno uszczęśliwić nią na siłę... alfalfa napisał: > to sprawa wyglądałaby na nie do wygrania (bez kolejnej kosztownej > ofensywy, w tym politycznej)? Sprawa jest nie do wygrania, nawet i z kolejną kosztowną ofensywą. Jak im się znudzi, Afgańczycy - żeby przeczekać - zawsze mogą czmychnąć w góry i schronić się do jaskiń i pieczar, a wtedy - szukaj wiatru w polu... Tylko od czasu do czasu, okupanci nawet nie będą wiedzieli co i skąd na nich spada... O przyczynach takiej sytuacji pisał wcześniej igor_53. Choć nie do końca zgadzam się z jego receptą na rozwiązanie konfliktu: załatwić wszystkich jednym "kraterem". Chyba takim - "postatomowym"? Inne mogą się okazać nie do końca skuteczne. Jakakolwiek "ofensywa polityczna" - która przeciętnemu Afgańczykowi zwisa i powiewa, bo jej w ogóle nie rozumie i rozumieć nie ma najmniejszej ochoty - także nie ma żadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Nie wszystkie społeczeństwa tęsknią do demokr 04.10.09, 18:28 koloratura1 ,nie przypisuj mnie tego,czego ja nie jestem storonnikiem.Ja tylko zacytowal zigzaura ,ale o tym ze z nim zgadzam sie,to juz twoj wymysiel.Ja proponuje zostawic Afganistan ,zreszta jak i caly ten region,samim sobie.Minie czas,moze i kilka pokolen,sami dojda do tego,doczego chca ich zmusic. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie wszystkie społeczeństwa tęsknią do demokr 04.10.09, 18:50 igor_53 napisał: > koloratura1 ,nie przypisuj mnie tego,czego ja nie jestem storonnikiem. Ponownie serdecznie Cię przepraszam za nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Nie wszystkie społeczeństwa tęsknią do demokr 05.10.09, 13:56 Za to niektóre tęsknią do mułłokracji.Z tymi są problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart [...] 04.10.09, 09:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Dlaczego administracja usunęła mój wpis? 04.10.09, 12:19 Bo napisałem, że lewackie gawnojedy na tym forum aż skaczą z radości z powodu śmierci amerykańskich żołnierzy? Istotnie tak jest. Wystarczyło też poczytać ordynarne wpisy pod wątkiem. Ciekawe standardy ma "gazeta.pl". Tutaj wypada cieszyć się ze śmierci 8 ludzi - ale napisać, że to obrzydliwość, to już nie... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 To nie administracja "winna". 04.10.09, 18:31 aegis_of_heart napisał: > Dlaczego administracja usunęła mój wpis? Twoje chamstwo ("lewackie gawnojedy") wystarczającej liczbie internautów wydało się nie do zaakceptowania (kwestie merytoryczne raczej były bez znaczenia) i kliknęli oni w czerwony kosz przy Twoim poście. Tak to działa, więc nie czepiaj się "gazety.pl". Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski 8 żołnierzy zginęło a posty okrutne, mściwe (?) 04.10.09, 09:52 Mnie się polityka USA wcale nie podoba, ale to przecież nie powód aby cieszyć się ze śmierci kilku zwykłych żołnierzy. Oni z polityką mieli niewiele wspólnego. Tak jak Polacy pojechali tam trochę zarobić i przetrwać. Wcale mnie nie cieszy ich śmierć i nie pojmuję zadowolenia internautów. Chciałbym, aby ta wojna skończyła się choćby i dziś a jeżeli politycy USA chcą ją ciągnąć to przynajmniej bez naszych wojsk. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Znzm uczciwsze sposoby zarabiania niż mordowanie 04.10.09, 10:38 Afgańczyków w ich własnym kraju i dlatego nie widzę powodu by współczuć agresorom - także niestety, naszym. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Znzm uczciwsze sposoby zarabiania niż mordowa 05.10.09, 14:00 Wodzowie dżihadu wywodzą się z Arabii Saudyjskiej i Egiptu.Dziwne jak na przywódców Afgańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodnim ... 04.10.09, 09:53 Jestem ciekaw o co walcza te amerykanie ze swymi wasalami? Trenuja mordowanie cywilow? Polscy generalowie to sobie pieniadz zarabiaja, ale ci "szlachetni" amerykanie? Przeciez musza im rece calowac, jak w niektorych krajach w Europie Wschodniej... Oj niewdziecni, oj niewdziecni... Czy nie chca zrozumiec, ze wraz z Irakiem maja super demokracje, taki przyklad dla calego swiata? Aha, i niech wesela nie urzadzaja, po drogam nie chodza, wogule z domow nie wylarza. To nie demokratycznie. Za to kula/bomba/rakieta w leb! Bo to juz demokratycznie. To wartosci, ktore polacy za swoje szybko uznali :) Ale innym odmawiaja. To u innych juz nie demokratycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:02 Denis,jak to o co oni wlcza?Walcza o to samo co i my w dawnich czasach.ZSRR wyslal tam wojsko,zeby rzadzili tam naszy ludzi i dzieki temu tam nie moglo byc USA.A oni walcza o to zeby rzadzili ich ludzi i dzieki temu,ropa i gaz z Turkmenistanu,najkrotsza droga,plynal przez Afganistan i Pakistan wprost nad Ocean Indyjski,a tam droga dla tanowcow juz jest znana.Rezta,to znaczy demokraja,walka z terroryzmem,to takie same bzdety,co i wprowadzenie socjalizma na tych ziemiach. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:10 To sie i tak rozumie. Nowy zsrr w natarciu :) Zreszta ropociag chciali wybudowac za talibow. Nawet talibska delegacja goscila w US i miala spotkania z wysokimi urzednikami. ale sie nie dogadali. Wiec wojna sie zaczela. To sie rozumie. A ze piekne slowa wypowiadane przez politykow o jakies tam demokracji to to samo co budowa socjalizmu - tez kazdy normalny czlowiek rozumie. Pakistam ma niewele z demokracja. Ale jest "swoj" :) I nikt go o nic nie oskarza :) I ropociag ma isc przez niego. Wiec nikt nic nie ruszy. Rozumiemy sie, ale nie fakt ze po tyliu latach propagandy kowalskito rozumie. Mysli ze pelni w Afganie misje cywilizacyjna, chyba. Pokazuje jak mozna w rozne sposoby wysylac do ziemi ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:20 Amerykanie nawet nie protestowaly ,jak Pakistan budowal bombe atomowa.Ale dzis chiba zrozumieli ,jak wielki blad popelnily.Tej raz Pakistanu USA moze tylko podskoczyc.A co dotyczy Kowalskiego,to nie wyobrazasz sobie,jakoa im sieczke z mozgu tu robia.Od rana do wieczora-Katyn,17 wrzesien,Stalin,Putin ,jak wlaczasz TV polska to wydaje sie ze cofnal sie o dobrych 50 lat do tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:24 U nas tez z reszta robia. Tylko jakos bardziej profesjonalnie. I nie o Polske. Bo gdzie jest kraj z nad Wisly i jak sie nazywa u nas i 1/3 nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:33 Denis,czyzby geografija w szkolach rosyjskich juz nie wyklada sie? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 11:05 Wyklada sie, tylko nie ucza nic odzielnie o Polsce :) Mowilem jednej kolerzance ze w internecie jest dla mnie swietna zabawa - polskie media. Powiedziala ze w Pradze byla :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:06 Jak to o co? Żeby Was okrążyć a z czasem i po Wasz bogactwa sięgnąć. Jeteście coraz bardziej otoczonym ostatnim bastionem dobra. Tak sobie powtarzaj, to zwłaszcza przed snem dobrze robi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:12 A co tam otoczysz? Nie zal ci zycie wlasnych zolnierzy? Bo o co tam walcza? Gdzie Polska, gdzie Afgan? Amerykanow to moge zrozumiec. Imperializm, taka gra bez konca. Ale po co Polsce to, nie rozumiem. Zreszta czy macie duzo do gadania? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:17 Moja odpowiedź i tak Ci nie wystarczy więc może zapytaj Evę dlaczego Niemcy tez tam są (i reszta towarzystwa z NATO). A. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:22 Odpowiedz, wyjasniajaca wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:24 Tak kolego, NATO i wszystko jasne. Było mi miło pomóc zrozumieć. A. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:27 Znow jakas odpowiedz nie bardzo zrozumiana. Myslisz ze nato to monolit? Jak widisz wojne Grecji czy Bulgarii z Rosja, naprzyklad? Albo jak wyjasnisz, ze zaopatrzenie wojsk rosyjskich w Kosowo, kiedy tam byli, szlo przez Grecje? Choc amerykanie z nato naciskali :) A Kipr? Bedzie po jakies stronie? A inne kraje? Myslisz ze wszystcy sa jak Polska, nie maja wlasnego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:39 Hmm, a którędy idzie zaopatrzenie do Afganistanu teraz, czy nie przez Rosję czasem? Bo Amerykanie naciskają? Znaczy wyszedł Ci samobój;) A. ps. czy sądzisz, że Rosja na prawdę chce napaść na Europę, że pytasz o "woję Grecji czy Bułgarii z Rosją"? W takim razie miały rację kraje które do NATO wstąpiły (choć byli tacy co mówili, że Rosja to pokojowy kraj). Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:48 alfalfa,nie zarzucaj samoboja nikomu,chiba ze sobie.Moze nie zdajesz sobie z tego sprawy,ale dla Rosji obecnosc amerykanska w Afganistanie jest jak najbardziej na reke,tak samo jak to bylo za czasow interwencji radzieckiej ,tylko naodwrot.Amerykanie dzieki swojej tam obecnosci slabna,slabna takze i ich wplywy w tym regionie,a co idzie za tym -zwieksza sie rola Rosji.Oprocz tego -fanatycy religijni z calej Azji Srodkowej,zamiast tego zeby prowadzic rewolucji islamskie w Tadzykistanie,Uzbekistanie,Turkmenistanie i Kirgizji,zajete sa walkami z USA.A ten region jest miekim podbrzuszem Rosji.Dla tego pomoc Rosji amerykanam jest jak najbardziej naturalna i nikt niczego wymuszac nie musial.A co dotyczy twego P.S./to nikt tu nie wspominal o ataku Rosji na Europe,raczej chodzi o atak NATO na Rosje,o czym ty zreszta wczesniej wspominal. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 11:15 igor_53 napisał: > alfalfa,nie zarzucaj samoboja nikomu,chiba ze sobie.Moze nie zdajesz sobie z > tego sprawy,ale dla Rosji obecnosc amerykanska w Afganistanie jest jak > najbardziej na reke,tak samo jak to bylo za czasow interwencji radzieckiej > ,tylko naodwrot. No tak, "na odwrót" nawet zdecywanie. To może wyjaśnijcie to sobie z kolegą z_moskwy? ;) Amerykanie dzieki swojej tam obecnosci slabna,slabna takze i ic > h > wplywy w tym regionie,a co idzie za tym -zwieksza sie rola Rosji.Oprocz tego > -fanatycy religijni z calej Azji Srodkowej,zamiast tego zeby prowadzic rewolucj > i > islamskie w Tadzykistanie,Uzbekistanie,Turkmenistanie i Kirgizji,zajete sa > walkami z USA.A ten region jest miekim podbrzuszem Rosji.Dla tego pomoc Rosji > amerykanam jest jak najbardziej naturalna i nikt niczego wymuszac nie musial.A > co dotyczy twego P.S./to nikt tu nie wspominal o ataku Rosji na Europe,raczej > chodzi o atak NATO na Rosje,o czym ty zreszta wczesniej wspominal. Jak najbardziej wspominałem, ba, praktycznie cytowałem Wasz punkt widzenia, rozumiem - róznice językowe toś ironii nie załapał. "Syndrom oblęzonej twierdzy", teraz jasniej? U nas np. Kaczyńscy tak mają. A. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 11:23 alfalfa,mozesz zajmowac sie ironia ile chcesz,ba mozesz nawet cytowac nas.Ale to nie zmienia faktu,ze wpadliscie w gowno nam na radosc.To mozesz rowniez cytowac.A co dotyczy okrazenia Rosji i proba dobrania sie do jej bogatstw naturalnych,to niemacie szans i my to wiemy,ale patrzec wam na rece trzeba i pilnowac,zeby na czas wytracic z rak niebezpieczne narzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 11:37 igor_53 napisał: > alfalfa,mozesz zajmowac sie ironia ile chcesz,ba mozesz nawet cytowac nas.Ale t > o > nie zmienia faktu,ze wpadliscie w gowno nam na radosc. Zgadzam się, wojna to gó.... Generalnie nikogo to nie cieszy ale zdarzają się wyjątki... A co dotyczy okrazenia Rosji i proba dobrania sie do jej bogatstw > naturalnych,to niemacie szans i my to wiemy, ale patrzec wam na rece trzeba i > pilnowac,zeby na czas wytracic z rak niebezpieczne narzedzie. No i potwierdzasz diagnozę, macie "syndrom". Wspomnienego Kaczyńskiego np. też dręczy "układ". A. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 11:46 mnie rowniez wojna nie cieszy,ale jak ktos wdepnal w gowno i do tego nie zycliwy mnie,to czemu to mnie nie moze ucieszyc.Tylko nie mow ,ze ciebie by rowniez nie ucieszylo,jak by ten co tak cie naokraglo krytykuje,wpadl w ta sama dziure.A co dotyczy naszej manii,to nie jest zadna manija,a tylko pilnowanie wlanych interesow.To nie Putin powiedzial,ze USA maja zbyt duzy zasoby naturalnei ze to niesprawiedliwe,zeby USA sami z nich korzystali.A tylko to powiedziala sekretarz Stanu w rzadzie amerykanskim o Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 12:05 Ja bym wolał widzieć Rosję jako normalny europejski kraj a nie rozpierduchę więc raczej źle nie życzę. Problem w tym, że "Wasz interes" chce sięgać tam gdzie się przyzwyczaił i odmowy ("krytyki" jak to napisałeś) nie znosicie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 12:20 bardzo mnie milo,ze zyczysz naszemu kraju jak najlepiej.Krytykowac mozno ,a nawet trzeba.Nasz interes nie siega daleko,on jest skupiony wylacznie na naszym teritorium,ewentualnie na drogach tranzytowych naszych ropociagow.Jak ty uwazasz,ze Stany maja prawo pilnowac wlasnych interesow za tysiace km. d wlasnych granic,to nie mozesz odmowic nam pilnowac wlasnego interesu u siebie pod nosem.Dzieciaku,zawsze chodzi o kase.Czy ty naprawda wierzysz,ze plski zolnierz w Afganistanie jest dla czegos innego?On tam jest dla kasy,ale niestety dla Amerykanow.To samo dotyczy i Kaukazu,Gruzji.Czy ty naprawda uwazasz ,ze Amerykanie martwia sie o Gruzinac,oni martwia sie o szlakach tranzytowych dla swoich koncernow tranzytowych,a Rosja pilnuje swego interesu.Dzis a nie Rosja nie prowadzi polityki idealogicznej,a nie tym bardziej Stany.A gadka o demokracji,obronie praw czlowieka,to bajki dla ciebia. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 12:47 igor_53 napisał: > Nasz interes nie siega daleko,on jest skupiony wylacznie na naszym > teritorium,ewentualnie na drogach tranzytowych naszych ropociagow I dlatego się tak wkurzacie na wieść o potencjalnej bazie amerykańskiej w Polsce czy Czechach? A może "trasa ropociągu" skoro przebiega przez Polskę to już "wasze terytorium"? I widzisz, tu jest problem, bo Wy te "ropociągi" macie i chcecie mieć więcej i teraz nie ideologię ale ropę "niesiecie Europie" (o w kwestii bajek). A. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 13:09 a czy ty nie uwazasz to za normalne,ze interesy ekonomiczny strzeze kazdy?Nikt nie komu niczego nie niesie,a nie ropy ,a nie gazu.Temat tarczy umarl smiercia naturalna,niema o czym dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:29 alfalfa dla czego tam sa Niemcy i reszta krajow satelckich my wiemy,pamjec mamy dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 10:12 my to widzimy i pilnie obserwujmy i nie tylko.Jak bedzie to trwac nadal,to 08.08.2008 moze sie powtorzyc i w innych regionach .Zteszta Amerykanie chiba juz zrozumieli,ze oni nie sa tak silni ,jak im to wydawalo sie.Najchetniej oni by juz wyszli i z Iraku i z Afganistanu,ale dla tego jest potrzebna odwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Podoba się wam życie w spokoju? 04.10.09, 10:30 Tak? To się cieszcie, że wojenka się toczy na podwórku przeciwnika, a nie naszym. Londyn i Madryt nie powtórzył się tylko dlatego, że miłośnicy burek i nie golonych bród realizują swoją "święta misje" w Afganistanie. Dlatego możecie bezpiecznie wozić swoje białe dupy autobusami i metrem bezpiecznie. A ci co tam giną, giną zamiast was. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Podoba się wam życie w spokoju? 04.10.09, 10:36 grogreg,a ty nie zauwazyles odwrotna kolej rzeczy.Najpierw byli wyslane wojska do Afganistanu,a dopiero pozniej zdazyli sie akty terroru w Madrycie i Londynie.Ja niepoperam dzialan terrorystow,tylko przypominam tobie o chronologii zdarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Podoba się wam życie w spokoju? 04.10.09, 10:49 Pozwól, że Ci przypomnę, że najpierw to był zamach w Nowym Jorku. I nie pisz, że to sprawa Amerykanów bo Polacy też tam zginali. To tak w kwestii chronologii. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Podoba się wam życie w spokoju? 04.10.09, 10:59 grogreg,w ataku na N.Y.zgineli i Rosjanie,ale to nie zmienia faktu,ze ten atak byl tylk powodem wyslania tam wojsk.Jak dobrze pamjetaz,to wszysci terrorysci byli Saudyjczykami.Na tam ten moment o zwiazkach Al Kaidy z tym atakiem ,byli tylko przypuszczeniem.Wiem,ze taliby odmowili wydanie Osamy,ale wiesz co,jak by Amerykanam narawde zalezalo na schwytaniu tego osobnika,to po kilku latach nie mowil by ich prezydent,ze to jest nie wazne.A to wlasnie powiedzial Bush.Nie wciskaj nikomu sloganow z propagandy.Tu pisza dorosli ludzi ,co przezyli wiele.I co to jest propaganda -wiemy dosknale. Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Podoba się wam życie w spokoju? 04.10.09, 10:59 grogreg napisał: > I nie pisz, że to sprawa Amerykanów bo Polacy też tam zginali. To nie argument. Pewnie i kilku Arabow pracujacych w WTC zginelo przypadkowo. Faktem jest, ze atak na WTC nie byl w zadnej mierze sprawa polska. Aby u nas nie wydarzyly sie takie tragedie, trzeba kontrolowac obce nacje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Nie, misiu. Najpierw miały miejsce zamachy w NY. 04.10.09, 12:06 I to one stanowiły bezpośrednią przyczynę interwencji w Afganistanie, po ostronie legalnego, uznawanego przez większość państw świata rządu Afganistanu. Jeszcze wcześniej był szereg ataków na obiekty amerykańskie na całym świecie, rzeź w Allgierii, zamachy na turystów w Egipcie itd. dokonywanych przez brodatych psycholi. Dziś te świry są zajęte w Iraku i Afganistanie. Tak, tak, wiem... 11 września spisek żydów, CIA i Marsjan. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Najpierw to USA/GB 10 lat bombardowaly Irak. 04.10.09, 13:35 A co to ma wspolnego z zamachami na WTC szmatysynu? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Podoba się wam życie w spokoju? 05.10.09, 14:04 A zamachy z 11.09.2001 zjadłeś pewnie na śniadnie,co? Kiepska ta chronologia wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Kretynska "argumentacja" za agresja 04.10.09, 11:53 grogreg napisał: > Tak? To się cieszcie, że wojenka się toczy na podwórku przeciwnika, a nie > naszym. Londyn i Madryt nie powtórzył się tylko dlatego, że miłośnicy burek i > nie golonych bród realizują swoją "święta misje" w Afganistanie. > > Dlatego możecie bezpiecznie wozić swoje białe dupy autobusami i metrem > bezpiecznie. > A ci co tam giną, giną zamiast was. > Akurat nie ci, ktorzy lupia US-amerykanow w Afganistanie sa potencjalnymi terrorystami, ktorzy moga dokonac zamachow. Akurat ci, ktorzy sa potencjalnymi terrorystami, maja coraz wiekszy powod, zeby zrealizowac zamachy w odwecie za agresje. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Niestety, na wojnie gina ludzie. 04.10.09, 11:13 i mamy do wyboru: albo ratowac to, co sie jeszcze da ratowac z normalnosci w Afganistanie, albo wycofujac sie wydac tamten kraj na pastwe sredniowiecznego rezimu talibanskiego. Bez wzgledu na oszustwa wszystkich kandydatow w wyborach, popieram to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Niestety, na wojnie gina ludzie. 04.10.09, 11:28 kpix,rozumiem twoja troske o ten kraj.Podejrzewam,ze jestes szczery w swych slowach.Ale nie przychodzi cie do glowy,ze upodobniasz sie do tych piewcow Swiatowej Rewolucji Proletarskiej,co tez chciali uszczestliwic wszystkich zgodnie z wlasnymi przekonaniami.Zrozum,kazdy narod ma swoja droge i tylko on sam powinien ta droge przejsc.Czolgi obcych panstw ,im w tym nie pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Nie porownuj. 04.10.09, 11:36 Po pierwsze NATO nie dopuscilo sie nawet w 10% do tego, czego dopuscila sie proletariacka Armia Czerwona w inwazji na ten kraj. A gdyby nie liczyc wznowienia ofensywy talibanu, gdy juz krajem rzadzila wladza w wiekszosci afganska, to nie doszloby do 5%. Po drugie, taliban to nie jest zadna "droga narodu"! To jest sila, wspierana zreszta przez obcy kraj Pakistan, ktora zabiera swojemu narodowi prawo glosu siejac terror i propagande. Mowmy szczerze: kto grozil afganczykom bombami w lokalach wyborczych? Kto sieje propagande po wioskach z tekstami, jakoby "Polacy = sowieci"? Kto terroryzuje kogokolwiek, nawet menedzerow sierocincow, jesli tylko odwazy sie miec wlasne zdanie? Kto burzy szkoly i studnie zbudowane przez NATO? Kto obcina uszy nauczycielom majacym odwage uczyc w szkolach rowniez dziewczynki? To nie jest scenariusz walki narodu przeciw okupantowi, Igor. To jest scenariusz bagna, w ktorym wszyscy maja wplywy, tyle ze nasze wplywy daja szanse na mimo wszystko jakis normalnosc, a wplywy Pakistanu to taliban, ktory oferuje Afganczykom panstwo niespotykanego terroru religijnego i kolaps gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Nie porownuj. 04.10.09, 11:54 kpix ty przypadkiem nie skonczyl szkoly marksyzmu-leninizmu ?Bo takimi sloganami propagandowymi operujesz,ze az milo przeczytac.Dzieki tobie wspomnialem mlode lata i gazete "Prawda",w ktorej rowniez tlumaczyli koniecznosc obecnosci Radzieckiej w Afganistanie.Ty tylko pozamienial nazwe panstw.kpix,Pakistan jest wazniejszym sojusznikiem USA niz Polska,a ty ich obwiniasz w takich grzechach?Nieladnie.A dla czego ty bierzesz na siebie smialosc wybierac za Afganczykow jaka droga dla nich jest lepsza?Moze to akurat droga Talibanuim bardziej odpowiada?Ty nie zadawal sobie pytanie,dla czego tak ochocze oni walczyli przeciw ZSRR,walcza przeciw NATO,a praktycznie bez walki poddali sie tym ,wspieranym przez obcy kraj,talibam. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Nie porownuj. 04.10.09, 12:18 > Bo takimi sloganami propagandowymi operujesz Ty sobie chyba nie zdajesz sprawy o czym piszesz. Poczytaj sobie setki artykulow Spiegla o Afganistanie - zobaczysz, czy zmyslam, czy nie. No chyba ze uwazasz Spiegel za marksistow. > Pakistan jest wazniejszym sojusznikiem USA Igorze, blagam... Pakistan jest sojusznikiem USA tylko na powierzchni. W rzeczywistosci, duza czesc jego wojska i wywiadu ISI trzyma kciuki za sukces talibanu. Nie moze byc zreszta inaczej, skoro gdzies 85%-90% Pakistaniczykow nie znosi Ameryki. To podobna sprawa, jak z arabskimi krajami Zatoki, ktore na powierzchni demonstruja wielki sojusz, a prywatnie wielu szejkow wysyl miliony dolarow na dzihad. W GW opisywano raz, jak polscy zolnierze pojechawszy na miejsce skad strzelano do nich i oddali strzaly, zobaczyli ... martwego zonierza w pakistanskim mundurze. > A dla czego ty bierzesz na siebie smialosc wybierac za Afganczykow > jaka droga dla nich jest lepsza? Blad. Taliban nie daje Afganczykom zadnego prawa wyboru. Afganczycy ktorzy ich popieraja, po prostu chronia wlasna skore przed czapa. Gdyby taliban chcial dac Afganczykom jakikolwiek wybor, wszedlby z innymi partiami w szranki wyborcze. Ty chyba naprawde sobie nie zdajesz sprawy, jaka jest natura tych fanatykow... > Ty nie zadawal sobie pytanie,dla czego tak ochocze oni walczyli przeciw > ZSRR,walcza przeciw NATO, Dlatego ze armia ZSRR zachowywala sie w Afganistanie jak urodzeni mordercy. > a praktycznie bez walki poddali sie tym ,wspieranym przez obcy kraj,talibam. Nie. Poddali sie bez walki talibom wowczas, gdy od 4 lat trwala w kraju wojna domowa (mowa o 1996) i talibowie bronili wowczas zwyklych ludzi przed gwaltami szalejacego wokol bezprawia. Ale gdy juz zwyciezyli, zaprowadzili z kolei straszliwy terror i doprowadzili do zalamania gospodarki, gdyz recepta na problemy gospodarki bylo dodrukowanie pieniedzy, a gdy to jeszcze pogorszylo jej stan, uznano to za kare od Allaha. Recepta wiec bylo dalsze zamykanie sklepow, bicie fryzjerow za strzyzenie brod i takie sprawy. Zrozum, ze to sa fanatycy, ktorych normalni muzulmanie uznaja za prymitywow. Ich interpretacja koranu to jest interpretacja wg niewyedukowanych mullow w w obozach uchodzcow w latach 90-tych. Zakazano wszelkiej muzyki, zamknieto kina, dziewczynki praktycznie przestaly chodzic do szkol podstawowych. pozdrawiam i uciekam. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Nie porownuj. 04.10.09, 12:37 kpix nie pisz tak dlugich postow(powtarzam sie).Przestan takze mnie robic wyklady.Dyskusja polega na tym,ze my wymieniamy sie wlasnymi myslami,a nie tym co wypisuje Spigiel,czy Rosijskaja Gazeta.kpix jest takie pojecie-ewolucja.I wlasnie dzieki ewolucji swiat dzis wyglada tak,jak my go widzimy.Rozwoj ludzkosci odrzuca inne warianty rozwoju.Nie mozesz,nawet nie masz prawa ,zmieniac mentalnosc narodow zamiszkalych te tereny.Przeciez dobrze wiemy do czego dochodzi,jak nawiedzony zczynaja zmieniac swiat wedlug wlasnych przekonan.Ty popatrz na kraje arabskie,co nie saw konfliktie z USA,czy ty myslisz ze oni sa bardziej europejskie,od Afganistanu,czy Iranu?Na pierwszy rzut oka-tak,ale przyjzyj sie im blizej.Przypomni,jak wygladal Iran za czasow panowania szacha Pahlawi,wydawalo sie ze to najbardziej prozachodni kraj w tym regionie i czym to skonczylo sie.Szach moze i chcial dobrze,ale narod do tego jeszcze nie byl gotow. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Niestety, na wojnie gina ludzie. 05.10.09, 14:08 Czy przez tą swoją drogę należy rozumieć też dyktatury w tym i religijne? No Niemcy np mieli taką swoją drogę,by Drang nach Osten realizować.Ościennym państwom nie wyszło to na dobre.Jak myślisz czmu? Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Szkoda tych dwoch... 04.10.09, 13:38 Szkoda ze ta szmata, twoja matka, cie nie wyskrobala. Odpowiedz Link Zgłoś
axenrolle Re: Szkoda tych dwoch... 04.10.09, 15:07 No proszę jaki wysoki poziom tzw dyskursu, on nigdzie nie powiedział że tych ośmiu mu nie szkoda on tylko napisał że tych dwóch mu szkoda bardziej. Tym bardziej że tych dwóch ma w zasadzie szczęście że zginęło w towarzystwie tamtych ośmiu bo gdyby zginęli sami to nawet pies z kulawą nogą by sie tym nie zainteresował. Chyba ze ich śmieć by nastąpiła w jakiś spektakularnych okolicznośćiać coś takiego jak śmierć tej biednej dziewczynki która zginęła od uderznia brytyjską paczką. Można wiec powiedzieć że i ona i oni mieli szczęście, co prawda w nieszczęściu. Jak widzę dla nas liczy sie śmierć nawet jednego naszego nawet w zwykłych banalnych okolicznościach a smierć żołnierza na polu walki czymś właśnie takim jest , lubimy wiec banalizować i lekceważyć smierć tamtych, jakiś np stu spalonych Afgańczyków ale będziemy ronić łezki nad smiercią jednego naszego nawet niekoniecznie Polaka , ale koniecznie białego . Odpowiedz Link Zgłoś
torbut3 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodnim ... 04.10.09, 12:11 ..przykro mi ,bo to pewno młode chłopaki,ale to juz jest tak na wojnie,nie tylko ginie przeciwnik..wogóle ta wojna jest dziwna,brudna z nieobliczalnym przeciwnikiemm który stosuje różne metody i środki aby zadać straty dla wojsk okupacyjnych wg. ich mniemaja.Nawet z meczetu,budowli świetej dla muzułmanina...kiedy to się skończy?..niby z "wieśniakimi"łatwo jest wygrać,ale nie w wojnie partyzanckiej z tak ukształtowanym terenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
apocalypse_rider Co dokładnie się wydarzyło - proszę poczytać 04.10.09, 12:51 "Krwawy atak talibów na dwa posterunki we wschodnim Afganistanie. Zginęło 8 żołnierzy amerykańskich, potwierdzono także śmierć dwóch żołnierzy afgańskich. Wiceszef policji prowincji Nuristan oznajmił również, że nie znane są losy 20 policjantów, którzy mogli zostać wzięci przez talibów do niewoli lub zabici." - z bloga apocalypse.blox.pl Znacznie więcej na temat tego ataku tutaj: apocalypse.blox.pl/2009/10/Krwawy-Nuristan.html Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodnim ... 04.10.09, 12:52 W Afganistanie jest przerazliwie i nieludzko. W Wietnamie i w Bagdadzie mieli tanie prostytutki a w Afganistanie tylko kozy. Ami - go home! Odpowiedz Link Zgłoś
old.european A gdyby Talibowie wydali bin Ladena USA...... 04.10.09, 13:05 nie byloby tej agresji, okupacji, tej wojny. Nie byloby wyzwalania Afganczykow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: A gdyby Talibowie wydali bin Ladena USA...... 04.10.09, 13:15 wierzysz w to?czy ironizujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: A gdyby Talibowie wydali bin Ladena USA...... 04.10.09, 13:31 A gdyby amerykanie wydali Mazura... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: A gdyby Talibowie wydali bin Ladena USA...... 04.10.09, 20:03 kain_brat_abla napisała: > A gdyby amerykanie wydali Mazura... Nie ma rady; wychodzi, że musimy napaść na Amerykę. Tak mi przyszło do głowy: czy my, przypadkiem, kogoś nie hołubimy? Bo może ktoś zechce napaść na nas... Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: A gdyby Talibowie wydali bin Ladena USA...... 05.10.09, 14:13 Ale byłyby inne wojny.Walczą przecież w Somalii czy w Jemenie.Skoro nie ma tam zachodnich wojsk to i dziennikarze tych walk tak często nie relacjonują.Jakiś ośmiu żołnierzy somalijskich czy jemeńskich też ginie w walce z ekstremistami z dżihadu.Ale czy to aż tak ciekawi zachodniego czytelnika,skoro nie płaci na te wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a 8 okupantów zginęło w walce z partyzantami. 04.10.09, 14:35 Taki powinien być nagłówek. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: 8 okupantów zginęło w walce z partyzantami. 05.10.09, 14:20 Pewnie w Pittsburgu "umówiono się",że Afganistan trzeba zająć.Wielki kawał kamiennej pustyni.Bez niego USA Obama nie śpi po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodnim ... 04.10.09, 17:25 Jezeli Amerykanie chca zaprowadzic w Afganistanie pokoj i lad powinni przekazac wiecej wladzy lokalnym milicjom plemiennym. Nawiazanie dobrych stosunkow ze starszyzna plemienna, wycofanie sie do baz i przekazanie miejscowym wiekszej ilosci srodkow i broni bedzie ostatecznie tansze jak prowadzenie bezsensownej wojny. Bylby to pierwszy krok do rozpoczecia negocjacji nt. sprawnego i bezpiecznego wycofywania z Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
dena33 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodnim ... 04.10.09, 18:51 Drugi Wietnam.Za jakiś czas będą uciekać z jak szczury z pokładu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: 8 żołnierzy USA zginęło w walkach we wschodni 04.10.09, 18:59 Afganistan nie stanie dla USA drugim Wietnamem ,poniewaz niema juz ZSRR,co tak wspieral Wietnam w walkach.Afganistan nie stanie dla USA i tym,czym byl dla ZSRR,poniewaz talibowie nie maja takiego wsparcia ,jak mudzachedziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Afganistan jest juz chyba stracony. 05.10.09, 00:14 Sytuacja w Afganistanie jest zla i albo wojska koalicji beda liczyc co najmniej pol miliona zolnierzy, albo lepiej spakowac manatki, bo obecna liczba jest za mala. Politycy poslali wojsko do walki, niech zapewnia to, czego wojsko sobie zyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Co to jest 8 zabitych? 05.10.09, 00:28 W 1916 pod Sommą zgięło milion ludzi, z czego 20 tysięcy pierwszego dnia. To była bitwa! Dzisiaj ginie 8 żołnierzy i robi się z tego cyrk na pół świata. Z militarnego punktu widzenia 8 zabitych to żadne straty! Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Co to jest 8 zabitych? 05.10.09, 14:23 Głównie prasa tak lamentuje i przynosi informacje o każdym trupie. Odpowiedz Link Zgłoś