zygmuntt0 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:15 chora administracja. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Słuszna kara 28.10.09, 19:28 Kara jak najbardziej słuszna i nie ma znaczenia, że to tylko 6 gr. Ta pani przyznała, że nikomu nie wystawiała rachunków, niezależnie od tego, czy ktoś przyszedł skserować jedną kartkę, czy całą książkę. Straty skarbu państwa były więc znacznie większe. Twierdzenie, że przecież "ona by kiedyś zapłaciła ten zaległy podatek", nie mają tu znaczenia. Ja jej nawet wierzę, ale sąd takiego tłumaczenia nie powinien brać pod uwagę, bo każdy następny winny tak by się tłumaczył i pytał, dlaczego tej kobiecie sąd uwierzył, a jemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad1 Re: Słuszna kara 28.10.09, 19:42 1.Kwota "uszczuplenia" w porównaniu z karą jest "zabójcza". 2.Szczególnie gdy się popatrzy na koszty postępowania. Rzeczywiste - nie sądowe. 3.Skoro został ukarany szef tej kobiety to mamy do czynienia z dwoma karami za jedno przewinienie. Ciekawe... Szczególnie w sytuacji gdy mamy taki ZUS jaki mamy takie Państwo i jego rządy jakie mamy. I szczególnie ze ta kobieta z pewnością by tam nie pracowala gdyby miała dobrą emeryturę. Ale jej składki szły na emerytury różnych mętów, jej podatki na składki dla wcześniejszych emerytów z polcji, wojska. Na wypłaty dla zawieszonych prokuratorów czy sędziów - o czym Wyborcza pisała swego czasu. Wielkanowski czy jakoś tak się ten sędzia nazywał. Na wypłaty dla takiego prokuratora jak ten od sprawy Olewnika. 4.Ale "sprawiedliwości" stało się zadość.... Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Słuszna kara 28.10.09, 20:18 po prostu ryzemu pinidzy brakuje to drze z ludzi jak sie da. przypuszczam sa,dy majo dyspozycje skrupulatnie egzekwowac nawet najdurniejsze przepisy jesli mozna wydoic piniodze. Mnie np. ukarano niedawno za brak dowodu przy kontroli drogowej, kontrola bez powodu zrezta.. A glupol nie chcial nawet sluchac ze do domu mialem doslownie 200 metrow i zaraz bym przyniosl. A moj znajomy dostal kare ze niepodbita legitymacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 "Słuszna kara" musiala rozweselic Zbycha, Rycha... 31.10.09, 16:18 ...Grzecha czy Donaldzika. Bo ostanio tak smutno bylo. aplus napisał: > po prostu ryzemu pinidzy brakuje to drze z ludzi jak sie da. > przypuszczam sa,dy majo dyspozycje skrupulatnie egzekwowac nawet > najdurniejsze przepisy jesli mozna wydoic piniodze. Mnie np. ukarano niedawno za brak dowodu przy kontroli drogowej, kontrola bez powodu zrezta.. A glupol nie chcial nawet sluchac ze do domu mialem doslownie 200 metrow i zaraz bym przyniosl. A moj znajomy dostal kare ze niepodbita legitymacje. Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Słuszna kara 28.10.09, 20:45 > 3.Skoro został ukarany szef tej kobiety to mamy do czynienia z dwoma > karami za jedno przewinienie. Bzdura. Szefa ukarano za to, że kazał nieewidencjonować przychodu. Za samo nieewidencjonowanie tę kobetę. Każde z nich skazano więc za z co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Pamietasz tego ucznia co podrobil legitke szkolna? 28.10.09, 19:42 System prawny w Polsce to jeszcze nie szwajcarski zegarek, ale i tak do jankeskiego to mu jeszcze daleko! Odpowiedz Link Zgłoś
vlad1 A pamiętasz tego smarkacza z Wrocławia 28.10.09, 19:54 który ukradł chyba jednorazówki do golenia w sklepie. Dostał taki wp... od panów policjantów że mu musieli wyciąć pękniętą śledzionę. Ot sprawiedliwość po polskiemu... Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_mis_ochodzki i słusznie ze dostał wpierdol 28.10.09, 22:03 slyszales aby gowniarz znowu cos ukradl? nie? no to kara skuteczna, tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: i słusznie ze dostał wpierdol 29.10.09, 00:00 standardy PO jak u Arabow, niedlugo pewnie chlosta i obcinanie ronk - zeby na 100% pewnosc ... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Słuszna kara 28.10.09, 19:51 dungeon.master napisał: > Kara jak najbardziej słuszna i nie ma znaczenia, że to tylko 6 gr. Ta pani > przyznała, że nikomu nie wystawiała rachunków, niezależnie od tego, czy ktoś > przyszedł skserować jedną kartkę, czy całą książkę. Straty skarbu państwa były > więc znacznie większe. Twierdzenie, że przecież "ona by kiedyś zapłaciła ten > zaległy podatek", nie mają tu znaczenia. Ja jej nawet wierzę, ale sąd takiego > tłumaczenia nie powinien brać pod uwagę, bo każdy następny winny tak by się > tłumaczył i pytał, dlaczego tej kobiecie sąd uwierzył, a jemu nie. A ja kiedyś pomyłkowo "uszczupliłem" dochody państwa o 70 zł, a więc kwotę o wiele poważniejszą niż 2 gr. Urząd Skarbowy wykrył "oszustwo" po 2 latach. I co? I nic wielkiego. Kazano mi tylko zapłacić zaległą kwotę z odsetkami, co wyniosło równo 222 złote. Obyło się jednak bez sądów. A tu za 2 grosze tyle odsetek? I jeszcze opłata sądowa! Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Słuszna kara 28.10.09, 20:47 > Kazano mi > A ja kiedyś pomyłkowo "uszczupliłem" dochody państwa o 70 zł, a więc > kwotę o wiele poważniejszą niż 2 gr. Urząd Skarbowy > wykrył "oszustwo" po 2 latach. I co? I nic wielkiego. Kazano mi > tylko zapłacić zaległą kwotę z odsetkami, co wyniosło równo 222 > złote. Ta. Dwuletnie odsetki od 70 zł wyniosły 222 zł? Kiedy to było? Osobie fizycznej rzeczywiście czasami udaje się uniknąć kary. Dla prowadzących działalność gospodarczą taka litość urzędu skarbowego zdarza się znacznie rzadziej. Ja zapłaciłem kiedyś karę 300 zł za nieterminowe wysłanie formularza VAT-7, mimo, że podatek zapłaciłem w terminie. > Obyło się jednak bez sądów. To był wybór tej pani, że nie przyjęła mandatu i poszła do sądu. > A tu za 2 grosze tyle odsetek? Jakich odsetek? To jest grzywna! >I jeszcze opłata sądowa! Przegrała sprawę. To też była jej decyzja i jej ryzyko, gdy decydowała się skierować sprawę do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
contri1946 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:45 jessss...... Wszyscy podniecają się tymi sześcioma groszami. A sąd skazał nie za sześć groszy a o prowadzenie sprzedaży z pominięciem kasy fiskalnej, gdy obowiązek jej używania był. Nawiasem, robiła to przez kilka dni, więc niech się cieszy, że tylko za sześć groszy. Przepis tę sprawę regulujący jest niespotykanie prosty i jednoznaczny. Sprzedawca nie mogąc używać kasy (awaria, brak kodu do jej uruchomienia) musi przerwać sprzedaż do momentu uruchomienia kasy. To jest jego obowiązek. I za to odpowiada. Odpowiedzialność właściciela sklepu, który nie dostarczył kodu do uruchomienia kasy, to odrębna sprawa. I znając się trochę na tym to chyba tak nie było. Znam przypadki nałożenia większych kar za sprzedaż paczki papierosów bez wydrukowania i wydania paragonu...... Odpowiedz Link Zgłoś
vlad1 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:59 A ja mam tylko jedno pytanie - ten "agent skarbowy" który nakrył starszą panią to ile wykrył firm z szarej strefy? Ile firm działających na czarno? Ile skonfiskował majątku gangsterów? Nic - bo albo nie wie jak, albo bał się że mu facjatę "wyremontują" albo zrezygnował jak iluś jego kolegom spalili samochodziki (przykład z życia).... Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 21:08 No przecież właśnie wykrył jedną z szarej strefy. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomasa1 Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:27 Tymi popier...ami w togach też czas będzie się zająć ,udowodnili teraz że są debilami ,prokurator to samo!My naród musimy zacząć się bronić jest nas 40 milionów minus ci debile.Traktują Polskę jak swój prywatny folwark! Odpowiedz Link Zgłoś
bah Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:28 Nie jest lekarzem ani prawnikiem. Ma mieć kasę fiskalną! Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:30 Sąd skazał oszustkę za 6 groszy. Taki powinien być tytuł tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:49 To jest "oszustwem" tylko z powodu drakońskiego polskiego prawa, które odbiera podstawowe wolności ekonomiczne - nie wolno skserować kartki bez kasy fiskalnej! Na przykład w USA takie prawo nie obowiązuje, podejrzewam, że próba ustanowienia takowego byłaby natychmiast odrzucona jako niezgodna z konstytucją (chociaż nie wiem, biorąc pod uwagę obecne poczynania, wszystko jest możliwe). W każdym razie w USA nie jest takie coś zakazane, jest jedynie nakaz zgłoszenia dochodu na koniec roku lub kwartału. Odpowiedz Link Zgłoś
birkut44 Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:30 Pani emerytka mogła się zwrócić do Ministra Sprawiedliwości pana Andrzeja Czumy kiedy sprawował ten urząd. Może jako dobry prawnik by jej doradził jak może wyjść z tak bardzo skomplikowanej sytuacji. Sprawa o tyle poważna bo ucierpiał skarb państwa, a ona sama uszczupliła dochód skarbu państwa. Poważna kwota uszczuplenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
phantomasa1 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:48 To wielka szkodliwość czynu,ten urzędnik skarbówki to kawał dziada i reszta zwykłej k..y,spodziewał się że płacąc za taką usługę tyle, może nie dostać paragonu,dlaczego nie kupił czegoś poważniejszego?,mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło bym paragonu w kiosku nie dostał,to był chwyt poniżej pasa,tak się nie robi wredni urzędasy,jesteście wrogami naszego narodu ,obywateli,traktujecie nas jak pachołków,a Feee paskudni oszczymórkowie.Rząd daje lekką ręką Zataiście Dziwiszowi majątek wart 500 milionów zł,tego nie żal,A fe ,6 groszy,wstyd!!!!!!brzydzę się wami jako obywatel! Odpowiedz Link Zgłoś
antypo-lityk Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:32 No, jakie odpowiedzialne rżnięcie w sprawiedliwość!!! Kara proporcjonalna do krzywdy i straty jaką wyrządziła! To jest odpowiednia grupa do wychowywania (sic!) zbyt poczciwego narodu! Ale,ale, z miasta Odzi, gdzie w akademikach od lat były najlepsze burdele pochodzi WÓDZ. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:32 Bohaterski Urzad Skarbowy wykryl olbrzymia afere finansowa,oddal sprawe do sadu a ten zamiast skazac przestepczynie na dozywocie przydzielil jej tak smieszna kare.Strata Skarbu Panstwa byla naprawde olbrzymia bo ilu emerytów,rencistów moglo miec wyzsze zasilki gdyby nie ta osoba.Panstwo jak lubi sie kompromitowac to wystarczy ze postepuje tak jak w takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek To nie Urząd Skarbowy tylko... 28.10.09, 19:45 ...agent Tomek zauroczył emerytkę i ta pozwoliła sobie na niewystawienie paragonu.Jeżeli nie potrafił więcej udowodnić niż tylko te 6 groszy to świadczy o jego nieudolności i niejaki Dzierżyński powiedziałby ,że emerytka została źle przesłuchana i agenta należałoby zgładzić.Co do argumentacji sądu to mnie nie zdziwiła:nasz wymiar sprawiedliwości w tych kwestiach przyjmuje optykę Urzędu Skarbowego,ZUSu,Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Komunistyczne myslenie ma sie dobrze u was 28.10.09, 19:41 Facet mogl chciec przy rozliczeniu rocznym dopisac te 30 groszy i je odpowiednio opodatkowac, no nie? Ale tam trzeba od razu komus dojebac, chocby za trzy grosze. Wolak Wolakowi wilkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Wolak Wolakowi wilkiem ale kruk krukowi oka nie.. 01.11.09, 20:25 ..wykole old.european napisał: > Facet mogl chciec przy rozliczeniu rocznym dopisac te 30 groszy i je odpowiednio opodatkowac, no nie? > Ale tam trzeba od razu komus dojebac, chocby za trzy grosze. Wolak > Wolakowi wilkiem > M: ale za to miafia moze sie czuc bezpieczmnie wiedzac, ze do takich SBeckich sluzb ochroniarskich dolaczyla kontrolowana teraz przez Tuska "CBA" Odpowiedz Link Zgłoś
aussie1inc Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:42 I pomyslec ze tej afery nie wykryl ani Kaminski, ani zadna z licznych organizacji tropiacych przestepstwa. Sedzine ktora wydala taki wyrok powinno sie pokazywac bezustannie, bo tak wyglada idiotka, przedstawicielka idotycznych sadow w idiotycznym kraju. W takim idiotycznym kraju wydaje sie kilka tysiecy zlotych na idiotyczne sady, by Skarb Panstwa odzyskal 2 grosze. I co sie dziwic ze te idiotyczne sady nie maja czasu na powazne sprawy, ze byle proces ciagnie sie latami? Skazanej radze zeby nie placila, tylko odwolala sie do Strasbourga. Niech cala Europa wie, jakie panstwo polskie jest durne. Odpowiedz Link Zgłoś
syndyk.iv.rp Ciąg dalszy nastąpi 28.10.09, 20:17 Terasz czujny pracownik Urzędu Kontroli Skarbowej wyśledzi jakiegoś mafioza od jednorękich bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
syndyk.iv.rp Ciąg dalszy nastąpi 28.10.09, 20:20 Terasz czujny pracownik Urzędu Kontroli Skarbowej wyśledzi jakiegoś mafioza od jednorękich bandytów, który oszukał państwo na więcej niż 6 groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 20:40 Jak słyszę o takich sprawach, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Poważne sprawy leżą odłogiem, mega-leniwi sędziowie pieprzą, że nie mają czasu, tacy są zapracowani, a tu proszę, na takie pierdoły to czas mają. I to wszystko, z moich ciężko zarobionych pieniędzy. Jak widać jest mafia w Polsce, świetnie zorganizowana. Sądowniczo- prokuratorsko-prawniczo-skarbowa. Camorra, Ndraghetta, mafia rosyjska i albańska nawet jej do pięt nie dorasta. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomasa1 Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 23:08 Gdyby ten pracownik skarbówki był moim synem dostałby po mordzie za to, że postąpił jak zwykła cwana hiena.Hieny zostawmy w spokoju,prokurator gdyby był mądry a okazał się głupi to zabiłby śmiechem i zapytałby a czemuś człowieku kobiety nie złapał na większej kwocie,bałeś się że to ci się nie uda?!Taki prokurator powinien w prokuraturze pucować podłogę szmatą,jeśli tacy ludzie kończą studia prawnicze to ja pierniczę! Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 19:43 oj oj i ma szefa, który został ukarany za ten czyn (to pachnie na przestępstwo zorganizowane) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo-liberal Zadufanie urzędasów i urzędowy "narcyzm" 28.10.09, 19:45 Cała ta banda jest zatrudniona tylko i wyłącznie po to, by służyć społeczeństwu, a więc przynosić także korzyści budżetowi, a nie "wychowywać" kogoś nie bacząc na koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
m1racle Oszustka i tyle 28.10.09, 19:58 Nie zbiedniał ani Szef ani Ona. Kserowali kilka (co najmniej) dni na lewo i juz trochę odłożyli. Nie chodzi tu o 6 groszy - przecież pracownik Urzędu mógł skeseorwać tam biblię i by to kosztowało więcej. Tylko po co? Złodziejem się jest jak sie ukradnie zarówno samochód jak i kolczyki. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek567 chcieliscie Unii , no to ja macie ! 28.10.09, 20:00 a posluchaj chlopie i chlopko unijna , co tam Ci w piersi gra ? a to Unia Biurokratycna nasza kochana ! To dla niej zyjemy ! I nie pytaj co Unia moze dac tobie lecz co ty jej Biurokratom mozesz z siebie dac !!! ( aczkolwiek : MIALEM SEN !!! Przysnila mi sie Unia zyczliwa swoim obywatelom , Unia solidarna , Unia madra i przewidujaca , Unia ze spojnym prawem sadowym ... i cholera ! - przeczytalem ten artykul !!! ) Odpowiedz Link Zgłoś
roszek11 Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 20:01 NAPISZCIE WRESZCIE PRAWDĘ - sąd nie skazał za 6 groszy ale za omijanie kasy i nie wiadomo ile tych "groszy" poszło bokiem poza ewidencją i bez podatku Odpowiedz Link Zgłoś
syndyk.iv.rp Czujny pracownik Urzędu Kontroli Skarbowej 28.10.09, 20:10 Czy 6 groszy nie podlega forumle "niska szkodliwość społeczna czynu"? Odpowiedz Link Zgłoś
kst666 Re: Czujny pracownik Urzędu Kontroli Skarbowej 28.10.09, 20:26 Absolutnie NIE ! Gdyby oszukała na 6 milionów to gość by z nią inaczej "pogadał" i nie musiałby już więcej tak się szmacić ! Ileż to prowizji gościu dostał za wykrycie "uszczuplenia podatku" na kwotę 2 grosze -20% daje jakieś 0,4 grosza . Ale się gość obłowił !!! Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Spoleczna szkodliwosc czynu 28.10.09, 20:27 Ciekawym co sie stalo ze stara juz dosc instytucja prawa w Polsce o "spolecznej szkodliwosci czynu", co polegala na tym, ze jezeli Sad ustalil, ze owa spoleczna szkodliwosc czynu jest znikoma to mozna odstapic od wymierzania kary mimo, ze z formalno-prawnego punktu widzenia oskarzony/pozwany(a) jednak zlamal prawo. No, moze Wysoki Sad uznal, ze odkad waluta polska nosi cechy waluty realnej to i dwa grosze to (duzy) pieniadz. Odpowiedz Link Zgłoś
myszykiszek Re: Spoleczna szkodliwosc czynu 28.10.09, 23:26 strzelec51 napisał: > Ciekawym co sie stalo ze stara juz dosc instytucja prawa w Polsce > o "spolecznej szkodliwosci czynu", co polegala na tym, ze jezeli Sad > ustalil, ze owa spoleczna szkodliwosc czynu jest znikoma to mozna > odstapic od wymierzania kary mimo, ze z formalno-prawnego punktu > widzenia oskarzony/pozwany(a) jednak zlamal prawo. Też sobie o tej formułce pomyślałem, szczególnie w kontekście kieszonkowców obrabiających Cię w tramwaju i w wyniku interwencji policji nie karanych (znikoma szkodliwość), ale za to znających Twoje dane. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 nie mogło tu być mowy o znikomości 30.10.09, 14:16 strzelec51 napisał: > Ciekawym co sie stalo ze stara juz dosc instytucja prawa w Polsce > o "spolecznej szkodliwosci czynu", co polegala na tym, ze jezeli Sad > ustalil, ze owa spoleczna szkodliwosc czynu jest znikoma to mozna > odstapic od wymierzania kary mimo, ze z formalno-prawnego punktu > widzenia oskarzony/pozwany(a) jednak zlamal prawo. Nic podobnego. Znikomość społecznej szkodliwości danego czynu (w tym przypadku - wykroczenia skarbowego) powoduje, że dany czym w ogóle nie jest przestępstwem / wykroczeniem skarbowym. Tyle tylko, że społeczną szkodliwosć czynu nie ocenia się "w ogólności" (bo wtedy w góle należałoby zaprzestać ścigania wykroczeń skarbowych, które z samej swej natury sa drobiazgami) lecz na tle innych przypadków tego samego czynu. Została ukarana z przepisu, który dotyczy własnie takich zachowań. Nie było w jej zachowaniu nieczego takiego, co by je różniło od tysięcy innych przypadków sprzedaży poza kasą fiskalną. Nie mogło być więc mowy o umorzeniu z powodu znikomości. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: nie mogło tu być mowy o znikomości 31.10.09, 15:34 Mam inne zdanie na ten temat Albo się mylę, albo praktycznie straty skarbówki mogły być tylko jednodniowe. A idź do adwokata, ilu z nich wystawia rachunek? Nie łatwiej zamiast wystawiać ewentualny rachunek byłoby im skorzystać z kasy fiskalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Dwa grosze i sprawa "znikomości". 01.11.09, 13:57 mn7 napisała: > ...społeczną szkodliwosć czynu nie ocenia się "w ogólności" (...) > lecz na tle innych przypadków tego samego czynu. Mnie tez nie chodzi o "ogolnosc" ale o te DWA GROSZE. Zamierzasz nalegac, ze owe dwa grosze konstytuuja wysoka spoleczna szkodliwosc czynu? Tym bardziej w sytuacji kiedy kasa, jak czytam, nie chciala wydac paragonu? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Dwa grosze i sprawa "znikomości". 02.11.09, 09:16 Istotą tego wykroczenia nie jest uszczuplenie, lecz prowadzenie sprzedaży poza kasą Jak to więc już kilka osób próbuje wyjaśniać, NIE JEST to w żadnym wypadku sprawa "o dwa grosze" ani "o pięć groszy". Spowodowanie uszczuplenia to poważne przestępstwo skarbowe, tyle, że takiego przestępstwa nikt tej oskarżonej nie zarzucał. Jej czyn zakwalifikowano jako drobne wykroczenie. To wykroczenie właśnie na tym polega, że ktoś nie wydał paragonu. Takich przypadków są tysiące. Wszyscy inni płacą groszowe mandaty. Nie ma powodu, by akurat ta jedna sprawczyni była traktowana inaczej, niż te setki sprawców identycznych wykroczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek uzupełnienie 02.11.09, 09:19 Jeszcze uzupełnie: Nikt nie twierdzi, że dwa grosze konstytuują wysoką szkodliwość czynu. Wtedy nie byłoby oczywiście mowy o drobnym wykroczeniu. Jest jednak oczywiste, że nie może tu być mowy o znikomości społecznej szkodliwości. Po drugie: nic dziwnego, że kasa "nie chciała wydać paragonu", skoro przez kilkanaście dni była w ogóle niepodłączona, czemu ta oskarżona nawet nie próboiwała przeczyć - sama przyznawała, że od wielu dni prowadziłą sprzedaż bez ewidencjonowania kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: uzupełnienie 04.11.09, 14:46 To wyjasnienie calkowicie zmienia sprawe. W rzeczywistosci szlo zatem o niewydawanie paragonow sprzedazy, nie o ta jedna transakcje ale caly ich szereg. Tego nie wyczytalem w tekscie artykulu. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: uzupełnienie 04.11.09, 16:00 Ściślej rzec ujmując - w sprawie sądowej chodziło o to jedno niezarejestrowanie sprzedaży. Wiadomo było (sama to przyznawała), że od dawna kasa była w ogóle (!) niepodłączona, niemniej nie zarzucano jej przestęstwa skarbowego, lecz tylko drobne wykroczenie skarbowe polegajace na tym jednym niezarejestrowaniu sprzedaży. Takich przypadków są w całej Polsce setki jeśli nie tysiące, załatwia sie to groszowymi mandatami i psa z kulawą noga to nie obchodzi. Tu akurat sprawczyni odmówiła przyjęcia mandatu, a więc sprawa do sądu trafić po prostu musiała. Pech chciał, że miała znajomych żurnalistów, którzy urządzili histeryczna kampanię w jej "obronie", kłamiąc, ze chodzi rzekomo o jakieś 2, 5 lub 6 groszy (były takie trzy wersje). Tymczasem nikt jej nie zarzucał żadnego uszczuplenia, lecz masowo popełniane wykroczenie skarbowe. Które musi być ścigane, bo Vatu jest ponad 40% wpływów państwa i gdyby takich zachowań nie ścigać, to w jednej chwili na całych ulicach wszystkie kasy byłyby nagle dziwnym trafem "zepsute", co się wiele razy juz zresztą zdarzało. Odpowiedz Link Zgłoś
radosiu Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 20:37 no palnąć tylko taki sąd tym cholernym młotkiem którego używa do robienia hałasu na sali... inns sprawa, że sąd tzw Grodzki... to głupi sąd. Bo jacy sędziowie trafiają do Grodzkiego? patałachy no i jest problem bo niektóre mają ambicję podeptaną i się wyżywają na emerytce, choć pewnie nie tylko ... pieprzyć takie sądy Odpowiedz Link Zgłoś
greenpiss Czy obicie mord sędziom zadziałałoby wychowawczo? 28.10.09, 20:45 Jak widać, kilka groszy podatku jest bardziej "społecznie szkodliwe" niż kradzieże, napady itp., nagminnie umarzane "ze względu na niską szkodliwość". Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 20:54 Niech się odwołuje, a potem płaci tysiące złotych kosztów sądowych, proszę bardzo. Co za pieniactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
j-agat Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 21:02 Taki wyrok to "piękny" obraz PRECYZJI GŁUPOTY !!! Tacy sędziowie powinni być otoczeni szczególną opieką,zwłaszcza psychiatryczną !!!!! /Zalecane/ Odpowiedz Link Zgłoś
uo.rety Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 21:15 znalezione na necie: "Zgodnie z art. 115 §2 kodeksu karnego przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu sąd bierze pod uwagę rodzaj i charakter naruszonego dobra, rozmiary wyrządzonej lub grożącej szkody, sposób i okoliczności popełnienia czynu, wagę naruszonych przez sprawcę obowiązków (w przypadku, gdy na sprawcy ciążył szczególny, ustawowy obowiązek ochrony danego dobra, który to obowiązek został naruszony – np. w przypadku złamania tajemnicy państwowej), jak również postać zamiaru (czyli zamiar bezpośredni lub ewentualny), motywację sprawcy (zasługującą na szczególne potępienie, bądź też inną), rodzaj naruszonych reguł ostrożności i stopień ich naruszenia (przy czynach nieumyślnych). Jak więc wynika z powyższej definicji niska szkodliwość społeczna czynu jest wielce relatywna i zależy w dużej mierze od jednostkowej oceny sądu, który w tej kwestii ma dość sporą autonomię. W przypadku jednak przestępstw przeciwko mieniu konkretną przesłanką oceny stopnia społecznej szkodliwości czynu jest wartość przedmiotu czynu. Obecnie gdy wartość ta jest mniejsza niż 250 zł mówi się o niskiej społecznej szkodliwości danego czynu, o ile nie stanowi on jednego z elementów ciągu przestępstw lub przestępstwa ciągłego." no i faktem jest, że sąd ma sporą autonomię, ale w tym przypadku Temida ne tylko była ślepa, ale chyba także pijana i to "w trupa". Opinia typu: "(...) emerytura kobiety wynosi 1,7 tys. zł, jeździ ona toyotą i stać ją na zapłacenie tej kary, która ma zadziałać na nią wychowawczo" jest kpiną ze sprawiedliwości i ośmieszaniem systemu prawnego. Za jeżdżenie toyotą można było karać w stalinowskiej Rosji. Wydawało się, że oddaliliśmy się wystarczająco od tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
kotartur Re: Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 22:53 Pani kioskarka na wcześniejszych rozprawach kwestionowała wysokość kary ,mówiąc m.in.: "-A kto da pracę emerytce? Wyleciałabym, a na ulicy czeka dziesięć osób chętnych na moje miejsce. Ja tam 200 złotych miesięcznie zarabiałam..." Sąd po prostu ustalił stan majątkowy osoby i uznał ,że taka wysokość kary będzie współmierna do sytuacji ekonomicznej emerytki. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Bzdury gadasz 30.10.09, 14:19 Po pierwsze, k.k. nie ma tu nic do rzeczy, bo to wykroczenie skarbowe. Po drugie - o znikomości stopnia społecznej szkodliwości może być mowa tylko wtedy, gdy dane konkretne zachowanie jest znikomo szkodliwe na tle innych "z tego samego przepisu". Tymczasem był to typowy przypadek tego wykroczenia, jak tysiące innych. Te tysiące innych [olegają tez na tym, że ktoś coś sprzedal poza kasa fiskalą. Tak tez chodzi niby o kilka groszy (z tym, że ta wartośc nie ma tu akurat nic do rzecz - nie jest to wykroczenie polegające na uszczupleniu nalezności). Absolutnie nie było podstaw do umorzenia, tym bardzoej, że byłoby to skrajnie niesprawiedliwe i demoralizujące. Dlaczego ten tysiąc sprawców przyjmujących mandaty miąłby je płacić a akurat ta jedna pieniaczka która zażądała skierowania sprawy do sądu miałaby się śmiac z ich naiwności? Odpowiedz Link Zgłoś
wajek12 Sąd skazał emerytkę za 6 groszy 28.10.09, 21:16 a za zabicie przechodnia wyrok nascie miesiecy w zawieszeniu 100 zlotych grzywny dla sprawcy Odpowiedz Link Zgłoś
op_par Re: świat ma ubaw i jest wesoło!bravo! 28.10.09, 21:36 Sprawy w Polsce ciągną się latami bo sądy przyjmują takie kretyństwa do sądzenia. Po jednej interwencji arcyszkodnika (urzędu skarbowego ) celowo piszę z małej litery zrezygnowałem z pracy na emeryturze. Po co mam jakiemuś niedokształconemu i......e z nadania tłumaczyć się że za wcześnie płaciłem podatek! Tacy urzędnicy (nie chcę pisać obelżywie) rozkładają nasze państwo za nasze pieniądze. Jak ktoś stosownie im zapłaci to i powód do zwolnienia i obniżenia się znajdzie. Żenada z tym procesem. Urząd Skarbowy przez kretynów tam [przechowywanych niszczy Polskę! Oni udowadniają tej Emerytce że [[u]b]powinna jak oni[/b][/u] wisieć na podatnikach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 po to istnieją sądy grodzkie. 30.10.09, 14:33 op_par napisał: > Sprawy w Polsce ciągną się latami bo sądy przyjmują takie kretyństwa do > sądzenia. Skoro Konstytucja gwarantuje prawo do sądu w każdej sprawie o czyn zabroniony przez prawo, to w wypadku, gdy - tak jak tutaj - sprawczyni odmawia przyjęcia mandatu i żąda skierowania sprawy do sądu, nie może byc mowy o żadnym "nieprzyjęciu" - od tego są sądy grodzkie, żeby właśnie takimi sprawami się zajmować. Po to istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś