buhaj_z_rogiem coś pięknego 17.11.09, 17:01 szkoda, że już nie przeprowadza się takich testów na powierzchni ziemi i w atmosferze - chętnie bym zobaczył ale nie traćmy nadziei, Iran dostarczy nam zapewne silnych wrażeń Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: coś pięknego 18.11.09, 07:04 Iran? A czemu nie kosmici z planety Umpalumpa? Te grzybki zrobiły miłujące pokój Stany Zjednoczone, pokaz z dużego bliska mieli okazję oglądać mieszkańcy Hiroszimy i Nagasaki. Jak do tej pory tylko Amerykanie użyli bomb atomowych. Więc czemu boisz się jakiegoś tam Iranu, nie USA? Odpowiedz Link Zgłoś
awrukawrukawruk Re: coś pięknego 18.11.09, 08:59 oj dzieci dzieci :) USA uzylo bomb atomowych podczas II WOjny Swiatowej, walczac z sojusznikiem Hitlera. Nie podoba ci sie, ze z Hitlerem walczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
fullgore 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Gallery 17.11.09, 17:12 "ochrona klimatu" made in USA Odpowiedz Link Zgłoś
awrukawrukawruk Re: 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Galle 18.11.09, 08:57 możesz jaśniej? Jaka "ochrona klimatu", to sa zdjecia z prob atomowych, co to ma wspolnego z klimatem? Odpowiedz Link Zgłoś
ku.ku.lka Re: 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Galle 18.11.09, 10:03 Myślałem, po pierwszym twoim wpisie, że możesz mieć problem z logiką albo używać jej w sposób opaczny. Teraz wiem, że ty stary nie jarzysz i to jest ten problem. Nie czytaj Lema bo i tak ci to nie pomoże to dla "jarzących". Ty się nie łapiesz. Tak bywa co zrobić..twoich wpisów nie ma co komentować bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
fullgore Re: 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Galle 18.11.09, 11:46 Powietrze jest dobrym ośrodkiem dla radiacji termicznej, której niszczycielska moc związana jest z gwałtownym wzrostem temperatury. Bomba, która jest 100 razy większa od tych zrzuconych podczas II WŚ może wyprodukować równie intensywną radiację cieplną nad obszarem stukrotnie większym. A obecnie mamy programy ograniczania emisji CO2 w gospodarstwach domowych w celu ograniczenia efektu cieplarnianego. Moim zdaniem próby z tymi bombami miały również wpływ na pogłębianie się tego efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_mat Re: 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Galle 20.11.09, 14:24 Ale ostatni wybuch w atmosferze USA przeprowadziły w 1962 roku, więc , co to może mieć wspólnego z efektem cieplarnianym i redukcją CO2 ...? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.jurgielewicz Zarodniki grzyba? 17.11.09, 17:33 Na niektórych zdjęciach obok grzyba widać szereg równoległych smug. Ktoś wie co to takiego? (proszę nie pisać, że to Kaczyński ze świtą, albo że to przez Tuska, to oczywiste ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
nh2501 Re: Zarodniki grzyba? 17.11.09, 19:25 maciej.jurgielewicz napisał: > Na niektórych zdjęciach obok grzyba widać szereg równoległych smug. > Ktoś wie co to takiego? Są to smugi dymne (jak z pocisków smugowych) stanowiące skalę odniesienia. Wiedząc co ile metrów są rozmieszczone można ze zdjęć, takich ja te wystawiane, łatwo oszacować rozmiary obłoku, kuli ognia w danym momencie eksplozji. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.jurgielewicz Genialne w swojej prostocie 18.11.09, 16:23 Dziękuję za info.:) Odpowiedz Link Zgłoś
radqq Re: Zarodniki grzyba? 17.11.09, 20:17 Są to ślady rakiet smugowych. Smugi takie służyły do badania rozchodzenia się fali uderzeniowej. Na granicy fali światło się załamuje i na filmach w zwolnionym tempie wyraźnie widać jej rozchodzenie się na tle smug. Odpowiedz Link Zgłoś
moje-moje 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Gallery 17.11.09, 21:17 Śliczne...Szkoda, że takie śmiercionośne... Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra O cholera, to ognisko w moim ogrodzie... 18.11.09, 01:00 Żeby tylko Straż Miejska mi mandatu nie wlepiła. Odpowiedz Link Zgłoś
blackmark 100 atomowych słońc na wystawie w Yours Gallery 18.11.09, 02:58 choć ekspertem nie jestem, wydaje mi się, że te cienkie pionowe smugi to ślady jakichś rakiet kontrolnych. dzięki ich spalinom można zaobserwować rozchodzenie się fali uderzeniowej i innych zmian w bezpośrednim otoczeniu grzyba atomowego. oczywiście, mogę się mylić. faktycznie, zdjęcia są piękne, rzekłbym nawet, przerażająco piękne. wierzę jednak, że nawet najbardziej tępi terroryści oszczędzą nam tego typu widoków w przyszłości... delektujmy się zatem tymi już powstałymi fotosami! Odpowiedz Link Zgłoś