milu100 18.11.09, 08:06 od czego w takim razie jest pomoc społeczna, czym zajmują się opiekunowie w domu opieki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-1 Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 08:11 Jak widac, w duzo sytuacjach czlowiek byl bezpieczniejszy w czasach PRL. Czasy obecne, mozna porownac do tych kiedy "Demoludach" przeciwnikow politycznych czy ludzi niewygodnych, zamykano w domach wariatow. Odpowiedz Link Zgłoś
mimona11 Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 08:32 Czuję, że artykuł został napisany przez osobę, która nie poznała koszmaru rodzica chorego na otępienie starcze. Taka osoba traci zdolność rozumienia otaczającego świata, zaciąga nieraz ogromne pożyczki pod zastaw np. mieszkania i gubi pożyczone pieniądze (a raczej pozwala się okraść), zapomina wyłączyć gaz w kuchence czy zakręcić kran. Nie sposób pozostawić takiej osoby bez opieki stałej, a często osoby bliskie nie mogą się taka opieką zająć. Uzyskanie ubezwłasnowolnienia to często koszmar w polskiej rzeczywistosci. Wielu sędziów piętrzy trudności żądając, dla przykładu, aktualnych badań psychiatrycznych. Jak takie badanie uzyskać, skoro otępiały rodzic ani myśli poddać się jakiemukolwiek badaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
grzeniu22 Re: Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 08:40 A ja właśnie dziś całą noc nie spałem, bo mieszkający z nami "kochany dziadzio" chrząkał (hm... właściwie chrumkał) sobie całą noc odpluwając do wiaderka. Ot' taki sposób na przeziębienie. I co- kochaj bliźniego swego! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 08:42 no ok, ale zaraz ubezwłasnowolnienie?! Można inaczej, chyba że chce mieć się problem z głowy :( A to już nie człowiek katolik, ale sk...n! Bez obrazy, ale takie podejście to chyba gorsze od faszyzmu. Rodzic też się męczył jak byłem mały, też mogłem odkręcić gaz, zapalić ognisko w domu, no dobra - banki odpadają :) ale cała reszta to bardzo prawdopodobne :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 09:20 > no ok, ale zaraz ubezwłasnowolnienie?! Można inaczej, chyba że > chce mieć się problem z głowy :( A to już nie człowiek katolik, > ale sk...n! Ubezwłasnowolnić to nie koniecznie od razu oddać do domu opieki. Oddać do domu opieki to nie od razu zabrać temu człowiekowi pieniądze, a o nim samym zapomnieć. Jest prawdą, że wiele osób ubezwłasnowolnia krewnych by ich okraść, ale jest i prawdą, że jest to często niezbędne bo opisana wyżej historia z zaciąganiem kredytów a potem okradaniu staruszków też jest prawdą. Często jest taka sytuacja, że częśc rodziny chce ubezwłasnowolnienia, a reszta przed nią broni oskarżając o ciemne zamiary tą pierwszą. Naprawdę bez zagłebienia się w problem trudno wyrokowac wtedy kto ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
madrediez cillian, humanisto... 18.11.09, 09:50 Kiedy byłeś mały i trzeba było cię pilnować, twoja sytuacja prawna była równoważna właśnie z ubezwłasnowolnieniem. Najpierw całkowitym, a później, od początku czternastego do końca osiemnastego roku życia, częściowym. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cillian, humanisto... 18.11.09, 10:38 nie jestem HUMANISTĄ, ani ślepy z litości!!!!!! Po prostu nie umiem sobie wyobrazić takiej sytuacji, na którą się powołują ludzie, że chora osoba bierze kredyty pod mieszkanie, wystarczy wpisać jako właściciela drugą osobę, wtedy bank nie da, no ale... jak napisał poprzednik, nie da się określić wszystkich sytuacji. Niestety większość przypadków, to pewnie chciwość, nic więcej! :) Odpowiedz Link Zgłoś
madrediez "Wystarczy wpisać jako właściciela"??? 18.11.09, 11:31 Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, co to znaczy. Mówisz o odebraniu własności. Żeby "wpisać kogoś jako nowego właściciela" (czy tylko współwłaściciela), konieczna jest zgoda obecnego właściciela na wyzbycie się przynajmniej części własności. Czyli w praktyce jakaś forma umowy. Wobec braku takiej zgody oczywiście też można "wpisać kogoś", ale wyłącznie na drodze sądownego stwierdzenia, że obecny właściciel nie jest zdolny do rozporządzania swoją własnością i w związku z tym potrzebuje ochrony. Czyli powinno się przynajmniej ograniczyć go w zdolności do czynności prawnych. Jeżeli tak, to trzeba też ustanowić kogoś, kto pilnowałby interesów ograniczonego i reprezentowałby go w tych sprawach, których dotyczyło ograniczenie. Innymi słowy, przedstawiciela prawnego. A cały ten zespół działań określa się nazwą... no, zgadnij. Podpowiem, że słówko zaczyna się na literkę "u". Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Mój dom, zapłaciłem, na starość mogę go przepić 18.11.09, 09:31 Skoro to ja zapłaciłem za dom/mieszkanie stanowi on moją własność i mogę z tą własnością zrobić co chcę - zastawić, przepić, przegrać w zakładzie, wykupić sobie odwróconą hipotekę itd. Nie widzę w Twojej wypowiedzi troski o dziadka a jedynie strach że dziadek może nie zostawić Ci mieszkanka w spadku. Sam sobie zarób na mieszkanie a nie wyciągaj łapę po spadek... Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Mój dom, zapłaciłem, na starość mogę go przep 18.11.09, 19:20 palestrina owszem. Tylko jak juz przepijesz ten dom i umieszcza cie w domu opieki spolecznej to o zaplate za ten dps poprosza twoje dzieci. i kto bedzie lapy wyciagal? Odpowiedz Link Zgłoś
synowie2 Re: Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 09:39 Mimona11 nie wkurzaj się. Autor chyba myśli, że ubezwłanowolnienie jest jak pierdnięcie. Idzie się do sądu, cała sprawa zamyka się w 15 minutach i jest wydane postanowienie. Pozdawiam i trzymaj się ciepło. Też opiekuję się chorym na otępienie rodzicem. Życzę dużo zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia19734 Re: Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 09:49 do sybowie2: widziałam ostatnio wokandę, na której były same sprawy o ubezwłasnowolnienie. nie uwierzysz, ale na każdą był wyznaczone właśnie PIĘTNAŚCIE MINUT. tyle zajmuje w tym kraju sądowi zadecydowanie o cudzym losie. m Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Ubezwłasnowolnienie 18.11.09, 10:48 mimona11 napisał: > Czuję, że artykuł został napisany przez osobę, która nie poznała koszmaru > rodzica chorego na otępienie starcze. Taka osoba traci zdolność rozumienia > otaczającego świata, zaciąga nieraz ogromne pożyczki pod zastaw np. mieszkania > i gubi pożyczone pieniądze (a raczej pozwala się okraść), zapomina wyłączyć > gaz w kuchence czy zakręcić kran. Nie sposób pozostawić takiej osoby bez > opieki stałej, a często osoby bliskie nie mogą się taka opieką zająć. > Uzyskanie ubezwłasnowolnienia to często koszmar w polskiej rzeczywistosci. > Wielu sędziów piętrzy trudności żądając, dla przykładu, aktualnych badań > psychiatrycznych. Jak takie badanie uzyskać, skoro otępiały rodzic ani myśli > poddać się jakiemukolwiek badaniu ? -------------------------------------------------------------------- Widzę że bronisz zbrodniarzy czyli tych którzy zniewalają swoich rodziców a więc i ty jesteś taki sam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 08:41 Artykuł został streszczony przez osobę o nikłym pojęciu o czymkolwiek, bo jak nazwać brak informacji, że o ubezwłasnowolnieniu decyduje sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 08:48 ale to rodzina przedstawia dowody, nie sąd! A dowody od rodziny ciężko obalić, zwłaszcza jak cała rodzina cała jest za. Miałem taki przypadek, matka chciał zamknąć córkę w psychiatryku, naprawdę przykre dla mnie przeżycie! :( Odpowiedz Link Zgłoś
jarsza tak, ale nie do konca 18.11.09, 08:51 bardziej bym sie skłaniał ku tezie ze decyduje zasobność kieszeni tego kto chce kogoś ubeswłasnowolnić, w dzisiejszych czasach za pieniądze można - prawie - wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 12:52 wojtek33 napisał: > Artykuł został streszczony przez osobę o nikłym pojęciu o > czymkolwiek, bo jak nazwać brak informacji, że o ubezwłasnowolnieniu > decyduje sąd? Oj naiwny, naiwny, naiwny. Jak dziecko we mgle! Jak Goliat na pchle ! Z artykułu przede wszystkim wynika że sądy wydają postanowienia o ubezwłasnowolnieniu na podstawie zeznań rodziny a nawet osób trzecich, popartych opinią czasem jednego lekarza. Nie są zobowiązane do uzyskania uprzednio orzeczenia żadnego zespołu psychiatrów, zapoznania się z wynikami badań itp. A po wyroku osoba taka praktycznie nie ma możliwości odzyskania swoich praw wbrew woli wnioskujących. No i mamy częste sytuacje kiedy procedura ubezwłasnowolnienia wykorzystywana jest w sprawach, które powinny być sprawami rozwodowymi albo np. o podział majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Czy to wystarczajaca odpowiedz? 18.11.09, 08:42 bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,7259309,MOPR_chce_ubezwlasnowolnic_staruszke_wbrew_woli_rodziny.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewak224 Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 08:55 Te metody od dziesiecioleci stosuje sie w Domach Pomocy Spolecznej ,przejmujac domy,mieszkania i dostep do kont bankowch. Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 09:13 Ale w domu opieki jest kapelan i wisi krtzyż na ścianie, więc o nadużyciu nie może być mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ohot Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 09:19 Nie tak dawno czytaem o biednych staruszkach oszukiwanych przez banki i inne prowidenty. Wcale mnie dziwi ze liczba osob ubezwlasnowolnionych rosnie, spoleczenstwo wszak sie starzeje. Liczba bezwzgledna (uklony dla redaktora i pana specjalisty Teodora Bulenda) nie ma znaczenia i jej podawanie jako dowodu jest lekko demagogiczne. Należałoby podać liczbę ubezwłasnowolnionych w stosunku do np. osób po osiemdziesiątce teraz i w latach osiemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 09:23 tjaaaa, a ja sie chce szczepic przeciwko grypie i nie moge bo pani Kopacz jest niedouczona i nie kupila szczepionki. Czy to nie jest ubezwlasnowolnienie mnie? i to bez wyroku? Odpowiedz Link Zgłoś
igor.mal Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 09:25 Jest to czubek gory lodowej polskiej mafii biomedycznej. Wieksza ilość ubezwłasnowolnionych wynika z realnej wartości pieniędzy i dóbr jakie posiadają. W Warszawie powszechne jest "namierzanie mieszkania" przez jakąś osobe znajomą urzędnikowi, i ten juz nie pozwoli aby do mieszkania starzej osoby wprowadził się ktoś z rodziny kto się tą osobą zajmuje - po to by je potem przejąć. Odpowiedz Link Zgłoś
1a-z to metody stystemow totalitarnych 18.11.09, 09:29 w IIIRP coraz bardziej popularne Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_komentator Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 09:48 A powstał projekt, że "pracownicy socjalni" będą mieli prawo odbierania dzieci rodzicom. Nasze prawo jest kalekie i dawanie dodatkowych uprawnień urzędnikom (bez demokratycznej kontroli ich działań) prowadzi do nikąd (do nadużyć władzy) Odpowiedz Link Zgłoś
lil-a3 Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 10:48 teraz_komentator napisał: > A powstał projekt, że "pracownicy socjalni" będą mieli prawo odbierania dzieci > rodzicom. Nasze prawo jest kalekie i dawanie dodatkowych uprawnień urzędnikom > (bez demokratycznej kontroli ich działań) prowadzi do nikąd (do nadużyć władzy) > Urzędnicy socjalni nie powinni mieć prawa zezwalającego na odbieranie dzieci rodzicom na stałe, sprawy takie powinny być rozpatrywane przez sąd, decyzje sądu też powinny być w jakiś sposób też kontrolowane, przez sądy wyższej instancji, trybunał, w razie potrzeby nagłaśniane przez media, znane opinii publicznej. Dzieci powinny najpierw trafiać do tymczasowej opieki (pogotowie opiekuńcze, zastępcza rodzina). Konieczna jest jawność życia publicznego w Polsce, wtedy skończą się wreszcie te nadużycia powodujące krzywdzenie słabszych na dużą skalę w majestacie obowiązującego prawa. Najważniejsza jest jawność życia publicznego Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 10:36 milu100 napisał: > od czego w takim razie jest pomoc społeczna, czym zajmują się opiekunowie w > domu opieki? Jak to czym? Ubezwłasnowolnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja ejże,..aby napewno Polacy to wykorzystują ? 18.11.09, 10:38 Wołomin/Pruszków, to jeszcze nie "Polacy". Nieuprawnione uogólnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 10:44 Moi rodzice chcieli ubezwlasnowolnic babcie bo ta ma schizofrenie paranoidalna. Na leczenie sie nie godzi, wystarczy, ze przyjedzie karetka a zaraz normalnieje. Rodzice zabrali ja do siebie, mieszkanie mielismy wyremontowac i wynajac. Po dwoch miesiacach babcia uznala, ze chcemy ja otruc i ... mieszkanie sprzedala za dziesiec tysiecy zlotych. Poniewaz babcia nie byla ubezwlasnowolniona nie da nic sie z tym zrobic a czlowiek, ktory od niej kupil smieje nam sie w twarz, ze 55metrowe mieszkanie w kamiennicy prawie w centrum miasta kupil za wartosc 3 metrow kwadratowych w tym miescie. Jak babcia byla u nas to ciagle trzeba bylo uwazac. Przyklad jeden: wracam z uczelni, wchodze do domu i czuje gaz. Babcia postanowila odejsc z tego swiata przez zagazowanie, dzieki bogu nie zapalila niczego bo poszedlby z dymem caly blok. Przyklad drugi: wracam z uczelni a bacia stoi w oknie i wyrzuca pieniadze. Okazalo sie, ze wyrzucila przez okno cala emeryture, szczesliwie akurat przechodzilam ja i udalo mi sie pozbierac. Przyklad trzeci: wstaje w nocy do toalety a babcia chodzi po domu z nozem. Wynajelismy opiekunke bo z babcia musial ktos caly czas byc z powodu tych wydarzen. Wszystkie cztery rezygnowaly po jednym dniu. Karteka do psychiatryka nie zabierze dopoki nie zagraza sobie i innym, oczywiscie nie widzieli jak babcia chodzi po domu z nozem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewak224 Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 10:59 Black. Nikt nie neguje prawa do ubezwlasnowolnienia, jezeli sa przeslanki.Sam wiesz ,ze w niektorych przypadkach jest ono naduzywane aby przejac majatek. I z tym bezprawiem trzeba walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 11:05 milu100 napisał: > od czego w takim razie jest pomoc społeczna, czym zajmują się opiekunowie w > domu opieki? Jak to czym? Pobieraniem wypłat i opłat za opiekę a podopiecznymi wycierają podłogi. Ile już było afer z domami opieki ? A jeżeli samotny wujek wygrał w totka to ubezwłasnowolniamy go, mianujemy się jego opiekunem i mamy wolny dostęp do konta w banku. Prawo polskie, jakie jest widzi każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
my.day Re: Ubezwłasnowolnienie sposobem na niepokornych 18.11.09, 11:06 " To rzeczywiście ogromny wzrost - przyznaje w "DGP" specjalista od prawa karnego dr Teodor Bulenda." A od kiedy dr Bulenda (z całym szacunkiem dla jego osoby) jest specjalistą od prawa karnego - nie przypadkiem od socjalnego??? gazeto spadasz na psy... Odpowiedz Link Zgłoś
francessen Dziennikarz TVP2 04.12.09, 18:07 Witam, jestem dziennikarzem dużej polskiej stacji. Szukam bohatera/bohaterki do reportażu o ubeswłasnowolnieniu. Jeśli zetknęliście się osobiście z sytuacją, Waszym zdaniem niesłusznego, ubeswłasnowolnienia, proszę o pilny kontakt. Chciałbym zrobić kilkuminutowy reportaż o takiej sytuacji, który na pewno nagłośniłby problem i być może pomógłby go rozwiązać. Proszę o kontakt na dziennikarz.dziennikarz@wp.pl po dalsze szczegóły. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś