tetradrachma wydawało mi się, że rozdzielenie religii od 21.11.09, 17:12 państwa, to był postulat Rewolucji Francuskie, a nie Lenina. Kodeks Napoleona też tego się domagał. Ale może Jego Eminencja wie lepiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Jaki cień ? Lenin wiecznie żywy. 21.11.09, 17:14 Rozdział kościoła od państwa to bardzo rozsądna zasada, tylko niestety kościół jej nie przestrzega.Jak się popatrzy co wyprawiają w tzw.państwach wyznaniowych to włosy się jeżą na głowie.Swoją postawą kler w Polsce wręcz odpycha ludzi od kościoła,szczególnie młodych ,którym prócz bzdurnych w dzisiejszych czasach zakazów właściwie nie ma nic do zaoferowania.Kościoły pustoszeją,a księża robią się pazerni i więcej zajmują się biznesem niż katechezą. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ula Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 17:16 pod znakiem krzyża w urzędach kwitnie korupcja. Czyż to nie profanacja krzyża? Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 17:22 "Prymas Polski, kard. Józef Glemp zapowiedział w Częstochowie, że Kościół będzie bronił obecności krzyża w życiu publicznym. - Czyżby cień Lenina znowu odżywał?" Panie Glemp, a kto wypowiedział słowa >co boskie Bogu, a co cesarskie cesarzowi?< Odpowiedz Link Zgłoś
kontakt_operacyjny miejmy nadzieje,Towarzysze,że Cień Lenina odżywa! 21.11.09, 17:30 Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah to nie cien lenina nad Polska 21.11.09, 17:42 ale cienie biskupow pedofilow zlodzieji kombinatorow typu Rydzyk,to jest to co n i s z c z y Polski narod . Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:lenin się tylko przefarbował 21.11.09, 17:43 www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20091121&typ=my&id=my14.txt Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.ablaze Od obłudy i hipokryzji sukienkowych, większa jest 21.11.09, 17:49 jedynie ich pazerność oraz głupota i ślepota ich wiernych. www.alamoministries.com/content/english/Antichrist/nazigallery/photogallery.html Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir Bo każda ideologia jest szkodliwa panie Glemp 21.11.09, 17:50 Przypominam co robił w swojej historii z ludźmi Kościół katolicki. Właśnie w imię krzyża i nim się zasłaniając. Leninizm i brak krzyża w świeckich miejscach publicznych nie mają nic ze sobą wspólnego, i dobrze o tym wiesz czarny gnomie. Ale dobrze jest zagrać na emocjach ciemnej gawiedzi, czyż nie? Taką wypowiedzią obrażasz właśnie moje uczucia i przekonania? Ale może stawiasz się wyżej od innych? Ciekawe, co na to powiedziałby Jezus? Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Wczoraj dziś i na wieki ten sam 21.11.09, 18:01 Pan Jezus zdania nie zmieni Mateusza 7:22-23 W owym dniu wielu mi powie: Panie, Panie, czyż nie prorokowaliśmy w imieniu twoim i w imieniu twoim nie wypędzaliśmy demonów, i w imieniu twoim nie czyniliśmy wielu cudów? A wtedy im powiem: Nigdy was nie znałem. Idźcie precz ode mnie wy, którzy czynicie bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jb.pach Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 17:53 PAN GLEMP WIDZI TYLKO SWOJ NOS A NIE BIEDE POLAKOW. PROSZE NIECH KLER SIE OPODATKUJE I PLACI PODATKI JAK KAZDY POLAK.JAK PODAJE WP/PORTAL/TO PANIE GLEMP DOSTANIECIE SZMALU AZ GLOWA BOLI NIE BIERZCIE OD PAQNSTWA FORSY,BO 1/5 DEFICYTU DLA WAS TO COS JEST NA RZECZY Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 17:54 Naprawdę ubogi jest intelektualnie ten polski Kościół, jeśli prymas w obronie krzyża używa analogii rodem z politycznego magla. Odpowiedz Link Zgłoś
sake-origami Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 17:54 Ciekawa logika;kto nie chce krzyża ten jest komunistą.Idąc dalej tym tropem można dojść do wniosku , że kto nie ma żony ten jest homoseksualistą. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu o 21.11.09, 18:04 Za Glempem widac cien Andrzeja Wyszynskiego.Prokuratora z baaardzo katolickiej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk To jest nasza bydleca "polityczna" tradycja: 21.11.09, 18:06 wykorzystywac dla wlasnych partykularnych celow nasze przewrazliwienie na te czy inne symbole: Lenin, krzyz, Katyn, Popieluszko, Ribbentrop-Molotow, Solidarnosc Stalin, KGB,Goebbels. Czynia to tak samo chetnie i bez zadnych zahamowan z ambony, z mownicy w Sejmie czy na lamach prasy. Kazdy "argument" jest dobry a wsparty patetycznym deklarowaniem "patriotyzmu" przeplatanym czestym wycieraniem sobie geby nazwa naszego kraju sklada sie na nasz wspolczesny "pejzaz medialno-polityczny" do ktorego obowiazkowo nalezy nasza zadna wladzy hierarchia koscielna. Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... Odpowiedz Link Zgłoś
conn-x-5 a idze klecho na te emeryture za nasza kase 21.11.09, 18:15 idze i nie zatruwaj nam zycia sflustrowany starczena sile pchajacy sie c rusz jakbys mial cos madrego do owiedzenia odejdz starcze i wstydu sobie i twoim oszczedz Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: a idze klecho na te emeryture za nasza kase 21.11.09, 18:32 Widziales jakie wielkie uszy ma ten facio? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "idze i nie zatruwaj nam zycia" 21.11.09, 18:53 Nam znaczy komu ? A moze to jest forma pluralis maiestatis ? "Klecho" ? "Za wasza kase" ? "odejdz starcze" "wstydu sobie i twoim oszczedz" Czego ja sie tutaj o sobie nie dowiaduje. Przyznaje, ze "klecha" nikt mnie jeszcze nie "zaszczycil" Emerytury rowniez nikt mi jeszcze nie proponowal: ile jest tej kasy? Ponizej miliona € nie mamy nawet o czym mowic. Do starosci brakuje mi pewnie tyle samo co do mojej daty urodzenia tak, ze nie bardzo mozesz liczyc na spelnienie Twoich zyczen w dajacej sie przewidziec przyszlosci : "idze i nie zatruwaj nam zycia" "sflustrowany starczena sile pchajacy sie c rusz jakbys mial cos madrego do owiedzenia" Nie da sie mnie ani obrazic ani zawstydzic. Tutaj nikt z Toba wlacznie nie ma nic madrego do powiedzenia: nie podoba sie nie czytaj. Re: a idze klecho na te emeryture za nasza kase Odpowiedz Link Zgłoś
ri-pi To nie cień Lenina 21.11.09, 18:13 To nie cień Lenina tylko normalność . Szkoła , urząd , jak i Sejm jest symbolem Państwa a nie religii. W salce katechetycznej powinien wisieć krzyż ale w instytucjach państwowych - NIE. Mam nadzieję , ze dożyję czasów że to ja będę decydował czy chcę być katolikiem czy wyznawać inną wiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
queserasera Czyżby cień Lenina znowu odżywał? Ależ nie, drogi 21.11.09, 18:22 szamanie! Odżywa cień rozumu - rzecz w klerykalnej Polsce na wagę złota Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 18:28 Prymasowi już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
armatkabuch Re: Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu o 21.11.09, 18:33 Niby tylu tutaj opowadajacych sie za rozsadkiem i za oswieceniem, a jakos nikt nie moze wyjsc z chalupy i glosno powiedziec co mysli. Tchorzostwo i realna ciemnota siedzi wlasnie przed komputerami i narzeka szeptem - jedyne co potrafi. Oh zal! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk To prawda: nie zdarzylo mi sie nigdy jeszcze w 21.11.09, 19:04 naszym kraju by ktos przerwal ksiedzu czeste przeciez polityczne wystapienia z ambony w czasie mszy swietej. Ludzie nawet nie wychodza nie mowiac juz o na przyklad o glosnej reakcji na przyklad "milcz klecho" czy tupanie nogami. "Wierni" nie reaguja na czesta polityczna propagande ksiezy, ktora z wiara i religia nie ma nic wspolnego to i ksieza czuja sie bezkarni. Re: Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu o Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo dobre 21.11.09, 19:48 1stanczyk napisał: > "milcz klecho" Zalozmy, ze ktos wierzacy i praktykujay by taki tekst rzucil. Zlozmy, ze nawet bylby to znany zebranym w kosciele katolik/katoliczka (-ka bardzo male prawdopodobienstwo wydania takiego okrzyku) z wielkiej wiary i oddania Bogu. Efekt? Osoba ta by nie mogla wiecej przestapic progu swiatyni. Co na to reszta wiernych? Nawet by z osoba taka nie rozmawiali na ulicy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mradec2 Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 18:34 panie prymasie, daj sobie pan spokoj i niech tak nie grzedzi jak stara baba......... Odpowiedz Link Zgłoś
tessah Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 18:39 czyżby Glemp zapomniał, że królestwo Jezusa jest nie z tego świata i dlatego potrzebna jest przemiana serca, przemiana wewnętrzna, duchowa. A jeżeli kościół uważa, że jest Chrystusowy, to niech swoim życiem daje przykład tak, jak Jezus dał przykład swoim życiem. Tym bardziej, że Jezus powiedział: kto chce iść za mną, niech mnie naśladuje. Poznacie ich po owocach. Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Re: Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu o 21.11.09, 18:58 Wtedy Jezus rzekł do swoich uczniów: "Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Dajcie odpór diabłu 21.11.09, 19:17 zbliżcie się do Boga ,poznacie prawde i ona was wyswobodzi, Prawdziwie wolnymi bądzcie w Jezusie Tylko uwierzcie Ew Marka 8;32-38 Chwała memu Panu chwała memu Bogu chwała Jezusowi Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo ale co jesli 21.11.09, 19:33 wolnosc mam bez Jezusa? aha, nawrocenie! marianclj napisał: > zbliżcie się do Boga ,poznacie prawde i ona was wyswobodzi, > Prawdziwie wolnymi bądzcie w Jezusie > Tylko uwierzcie > chwała Jezusowi Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Dajcie odpór diabłu 21.11.09, 21:16 marianclj napisał: > zbliżcie się do Boga ,poznacie prawde i ona was wyswobodzi, > Prawdziwie wolnymi bądzcie w Jezusie > Tylko uwierzcie > Ew Marka 8;32-38 > Chwała memu Panu > chwała memu Bogu > chwała Jezusowi jeśliś "wolny w Jezusie" to dlaczego mówisz o nim "mój Pan"? tak właśnie mówią niewolnicy, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Re: Dajcie odpór diabłu 21.11.09, 22:04 Wierzę w mego Boga i dobrze mi jest być Jego sługą wieczna radość owionie mą głowę. Kiedyś byłem sługą grzechu a według słów mego Boga któremu wierzę byłem niewolnikiem szatana ,a wydawało mi się że byłem wolnym człowiekiem Od przekleństwa wiecznej śmierci Jezus zbawił mnie i dla Niego żyć i służyć chcę. Dla mnie to zaszczyt być niewolnikiem z wyboru choć to On pierwszy umiłował mnie Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo alez marian 22.11.09, 00:13 zyj sobie jak ci sie podoba! Co mnie do tego jakie masz wierzenia, mnie one nie przeszkdzaja. Przeszkadza mi tylko ta twoja agitacja, to jest zenujace i tyle. To samo w zyciu spolecznym. marianclj napisał: > Wierzę w mego Boga i dobrze mi jest być Jego sługą > wieczna radość owionie mą głowę. > > Kiedyś byłem sługą grzechu a według słów mego Boga któremu wierzę > byłem niewolnikiem szatana ,a wydawało mi się że byłem wolnym człowiekiem > > Od przekleństwa wiecznej śmierci Jezus zbawił mnie i dla Niego żyć i służyć chc > ę. > Dla mnie to zaszczyt być niewolnikiem z wyboru choć to On pierwszy umiłował mni > e Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj ależ.. 22.11.09, 12:02 rzuć we mnie kamieniem jeśli agituje za krzyżem. Nie jestem zażenowany tym , że wyznaje Chrystusa co za mnie na krzyżu zmarł,za mą winę za każdy mój grzech Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo Re: ależ.. 24.11.09, 01:41 'rzuć we mnie kamieniem jeśli agituje za krzyżem.' no widzisz, nie jestes w stanie wyjsc poza swoje podworko, wiec co ja ci bede tlumaczyc :-) nie wszyscy bidulku paraja sie kamieniarstwem, chyba jednak do trenowania rzutu kamieniem musisz chetnych poszukac wsrod swoich... Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo ale 21.11.09, 19:39 marianclj napisał: > Wtedy Jezus rzekł do swoich uczniów: > "Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie > krzyż swój i niech Mnie naśladuje 1. ja nie chce pojsc z nim 2. nie mam zamiaru sie zaprzec ani zaprzac 3. nie biore krzyza 4. i nikogo nie nasaduje 5. nawracanie sie mnie nie dotyczy, bo gdyby tak, to do mnie musialby nalezec wybor pojscia za Nim - a nie nalezal I tutaj info dla geniuszy logiki: nie mam najmniejszego zamiaru dokonywac 'na dowod' apostazji. Mnie to nie dotyczy. Dla myslowego eksperymentu sprobujcie dowiesc ze ma duszyczka nalezy do kosciola katolickiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Re: ale 21.11.09, 20:02 szkoda że udziałem twoim ma być tylko to życie A może nie ? :) God bless you Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: ale 21.11.09, 20:09 marianclj napisał: > szkoda że udziałem twoim ma być tylko to życie > A może nie ? :) > God bless you bez łaski... poradzę sobie ;)) przynajmniej przeżywam to życie prawdziwie i w pełni a nie kisząc się w poczekalni :) Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo buhaha 21.11.09, 22:07 marianclj napisał: > szkoda że udziałem twoim ma być tylko to życie nie widze inaczej :-) > A może nie ? :) > God bless you bless urself, perhaps it will work :-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Re:Blessed be the name of the Lord 21.11.09, 22:24 I am blessed allready by my God I know whom I believed ... anyway I will bless You in Jesus' name to działa , a nie perhaps Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo dobra dobra 22.11.09, 00:16 dziala ci to spoko idz w pokoju i zstap do kuchni na parterze Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: ale 22.11.09, 00:41 Oh znawca jezykow ,wiec powiem ci cos , FQ U i badz pozdrowiony....... Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Mozna tez wyrzucic ten smiec tam gdzie jego :O) 21.11.09, 18:59 miejsce, czyli na smieci. Albo w kibel. Oczywiscie w jakiejs podnioslej i uroczystej oprawie, badz ot tak, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
bagdo Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 19:25 'A to właśnie Lenin rzucił hasło rozdziału religii od szkół - powiedział kard. Glemp.' Lenin czy nie, rozdzial kosciola od panstwa to podstawa.Szkola publiczna nie jest organizacja koscilna. W szkolach przykoscielnych nikt krzyzy zdjmowac nie nakazuje. '- Im więcej będzie wrogości wobec krzyża chrystusowego, tym wierniej będziemy z miłością stać przy znaku, który odsłania sens życia' Znak krzyza odslania sens zycia tylko jednej grupy - katolikow. Nich krzyze wisza w katolickij szkole przykoscielnej i domach katolikow. Nie ma tu zadnej wrogosci, wrogosc jest wobec innych wyznan. Skoro tak, niech w szkolach publicznych wisza symbole wszystkich wyznan i dodtkowo tabliczka ateistow 'Boga nie ma.' 'Wskazał, że krzyż, rozumiany jako "życiowe kłopoty i znoje" jest czymś nieuniknionym dla człowieka - zarówno wierzącego, jak i niewierzącego.' Ja np. mam zupelnie inny symbol dla 'zyciowych klopotow i znojow',ale nie mam zamiaru zmuszac nikogo by ten symbol ogladal, nawet za cene mojej wolnosci wyrazania pogladow. Jestem stanie pojc na to... ustepstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Co Glemp robil w Argentynie w 2005 roku? 21.11.09, 19:28 Cos, co bardzo musi lubic, skoro nie wrocil do Polski, gdy zmarl jego lider, papiez. Pewnie molestowal ministrantow. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
andykadafi Prymas o krzyżach: czyżby cień Lenina znowu odż... 21.11.09, 19:39 CZĘSTO CHOWA CZAR NA.... SOLI WIĘCEJ SOLI NA DROGI ZIMA IDZIE I TO Z KOPALNI TEJ ŚWIĘTEJ CO ZOSTAŁA OGŁOSZONA PRZEZ JP2 PO NIEDOJRZAŁYM NAMYŚLE! LUZ W CHŁODNICY WODA W KIEROWNICY .... I KRZYŻ NA DROGĘ A CHWILE PÓŻNIEJ OBOK DROGI! LAS KRZYŻY AMEN! Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Rodacy bojący się Boga 21.11.09, 19:48 Musicie się na nowo narodzić z Jego woli i stać się dziećmi żyjącego Boga a nie dziećmi kościoła (tego czy owego) Zadałem sobie trud perzeczytałem wszystkie posty tylko DWIE osoby blisko sedana sprawy lecz nie calkiem w swoich postach były >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> euro67 21.11.09, 15:04 A tu siie dobraali i komunisci i Jehowici wszelkiej masci znowu sie dobrali aby wlaczyc z krzzyzem bo to on im najbardziej przeszkadza. A prawda jest gdzie indziej: „nie znać niczego więcej, jak tylko Jezusa Chrystusa, i to ukrzyżowanego” (sw Pawel, 1 Kor 2, 2). Z kolei w Liście do Galatów św. Paweł wyraził to, co głęboko przeżywał w sercu: „Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa, dzięki któremu świat stał się ukrzyżowany dla mnie, a ja dla świata” (sw. Pawel, Ga 6, 14). oraz >>>>>>>>>>>>>> tessah 21.11.09, 18:39 czyżby Glemp zapomniał, że królestwo Jezusa jest nie z tego świata i dlatego potrzebna jest przemiana serca, przemiana wewnętrzna, duchowa. A jeżeli kościół uważa, że jest Chrystusowy, to niech swoim życiem daje przykład tak, jak Jezus dał przykład swoim życiem. Tym bardziej, że Jezus powiedział: kto chce iść za mną, niech mnie naśladuje. Poznacie ich po owocach. To szatan wam wciska "kit" jak Ewie Czy naprawde Bóg powiedział abyście szli na caly świat i głosili krzyż czy dobrą nowine -ewangelie A jesli mowa o krzyżu to czy fizyczny !!?? REALNY !!?? macie wziąść na siebie zaparwszy się samego siebie O !! NIEROZUMNI !!! Obódz sie ty który śpisz i powstań z martwych a zajaśnieje ci Chrystus Odpowiedz Link Zgłoś
marianclj Re: Rodacy bojący się Boga 21.11.09, 19:51 jeszcze raz przeczytaj Ew.Marka 8;32-38 Niech Bóg rozjaśni oblicze swoje nad tobą Jezus Panem jest Odpowiedz Link Zgłoś