funny5 26.11.09, 18:24 Jeszcze nie zostal wypuszczony a juz ostrzegaja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola.gioconda Polański ma chyba 13-letniego syna? 26.11.09, 21:53 Może pokażę mu kilka numerków? Tata przecież uważa, że to jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
supahg Re: Polański ma chyba 13-letniego syna? 26.11.09, 22:14 no chyba, ze mlody sie bedzie chcial zalapac na stare pudlo lola.gioconda napisała: > Może pokażę mu kilka numerków? Tata przecież uważa, że to jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polański ma chyba 13-letniego syna? 26.11.09, 22:37 Jak miał już dziewczyny, a lola.gioconda mu się spodoba i sam będzie tego chciał? Poza tym jak Polański będzie o tym wiedział. Ot takie "drobnostki", które zwolennicy teorii o gwałcie i pedofioli szybko zapominają. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Wystarczy... 26.11.09, 23:35 ze przebierze sie za takiego dupka jak ty i nikt go nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
quosoo Re: polański ucieknie 26.11.09, 19:01 > zobaczycie nie będzie ryzykował Ja obstawiam niestety smutne wyjście. Facet zrobi to czego w Szwajcarskim pierdlu nie mógł się podjąć zbyt łatwo tzn. targnie się na swoje życie. Nie będzie ryzykował dożywania reszty życia w amerykańskim pierdlu. Odpowiedz Link Zgłoś
thelowfatyogurt Też mi już to przyszło do głowy 26.11.09, 23:09 Facet jest między młotem a kowadłem. Dostanie się w jankeskie łapy oznacza dla niego koniec, bo wcześniej niż za 100 lat nie wyjdzie, z kolei ucieczka już go na amen usidli we Francji. Nie liczę na to, że Szwajcarzy pójdą po rozum do głowy i uniemożliwią jego ekstradycję, bo jak widać dla kasy zrobią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
pazdziernik2009 Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 18:42 Jak czytam tych wszystkich świętojebliwych dzisiaj, którym tak bardzo zależy na sprawie Polańskiego to robi mi się niedobrze. Sprawa sprzed 40 lat, dziewczyna "zrobiona" na 20 latke, czasy "wolnosci i marihuany" - teraz oceniane przez pryzmat dzisiejszego pojebanego systemu "jedynie słusznej ideologii europejskiej". Skażcie też tych wszystkich, krórzy wtedy palili trawe, spalcie na stosie dzieła Andre Gide'a i Passoliniego. Niech ten świat zdycha. Odpowiedz Link Zgłoś
derfidel Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 18:51 szacun stary, jest już niewielu ludzi którzy tak myślą jak my. wyprane mediami mózgi, bezkrytyczne łykanie papki propagandowej. jestem przeciw temu systemowi i zawsze będę zmieniał ludzi na lepszych Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 19:47 Nie wolno posuwać dziewczy/dzieci/kobiet poniżej 15 roku życia, nawet jeśli tego chcą. Kropka. Za przestępstwo KAZDY powinien odpowiedzieć przed sądem. Kropka. Temat wyczerpany, zajmijcie się czym innym. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 20:03 tak, no bo każda ma na twarzy napisane że ma mniej jak 15 lat. Dziejsze 13ki wyglądają czasami jak 18ki. 30 lat temu zapewne było podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
samira33 Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 20:20 W Polsce wolno z 15-latką, w Hiszpanii z 13-latką, w zapyziałych Stanach Zjednoczonych z 18-latką, a w Rwandzie 21-latką. Wszystko to kwestia umowna. Odczepcie się od faceta. Jeżeli sprzedaje się kobiety, to rodziców i opiekunów trzeba przede wszystkim ścigać, a nie wymagać od mężczyzn żeby byli grzeczni. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 20:27 samira33 napisała: > W Polsce wolno z 15-latką, w Hiszpanii z 13-latką... W RP tez beda musieli wiek obniżyć, bo za dużo 13-letnich galerianek cierpi finansowo w powodu restrykcji (potencjalni klienci sie boją). Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 27.11.09, 06:20 panjahwe napisał: > Nie wolno posuwać dziewczy/dzieci/kobiet poniżej 15 roku życia, nawet jeśli teg > o > chcą. Kropka. > Za przestępstwo KAZDY powinien odpowiedzieć przed sądem. Kropka. > Temat wyczerpany, zajmijcie się czym innym. wolno. np. gdy jest się królem Dawidem albo Jagiełłą Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ciemniakow Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 19:06 Ze wszystkim sie zgadzam, za wyjatkiem 20-tki. Obejrzyj zdjecia jakie zrobil Polanski. A potem przyjrzyj sie jak wyglada 20 letnia dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
janus9 Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 19:48 niech swiat zdycha ,,, razem z toba pedofilu Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Czy Januszek... 26.11.09, 23:53 nie jest czasami chory psychicznie? ...Na to mi wyglada, po tym ,co bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_grzesiek Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 23:52 Ciekawe, każdy pedofil ma te same argumenty... Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel Ucieknie napewno. 26.11.09, 18:46 Ucieknie do Indii i będzie pod pseudonimem Polan Romański kręcił bolywoodzkie romanso-trillery o tańczących w deszczu dzieciach szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
blondyn-3 niech wydzadza 23 agentow CIA skazanych w Wloszech 26.11.09, 18:47 skoro Interpol jest taki gorliwy, czemu sie nie domagaja wydania 23 agentow CIA skazanych we Wloszech za porwanie Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 Re: niech wydzadza 23 agentow CIA skazanych w Wlo 26.11.09, 18:52 USA sie sypia wiec lapia sie wszystkich mozliwych sposobow zeby odwrocic od tego uwage.N.p swinska grypa,Polanski itd Bydlaki niedlugo zostana drugim Afganistanem Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re:Ten polski przestepca musi byc ukarany 26.11.09, 19:02 Do czego to by na swiecie doszlo,gdyby pedofili puszczac bezkarnie tylko dlatego ,ze 1. przestepca jest Polakiem , 2. przestepca jest Zydem i 3. przestepca jest znana w swiecie filmu osoba.Do pier dla z tym pedofilem, by sie sprawiedliwosci stalo zadosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Re:Ten polski przestepca musi byc ukarany 26.11.09, 19:17 Zapomniałeś jeszcze o kościele katolickim w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
vasco2009 Re:Ten polski przestepca musi byc ukarany 26.11.09, 21:32 Dokładnie. Te setki księży też powinny być zamknięte? wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Szokujacy-raport-o-tym-co- robili-dzieciom-irlandzcy-ksieza,wid,11724404,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re:Ten polski przestepca musi byc ukarany 26.11.09, 19:19 Wyrok w tej sprawie już dawno zapadł i był wykonany. Amerykanie nie ścigają Polańskiego za ten tzw. gwałt (który de facto nie był gwałtem). Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A moze... 27.11.09, 00:04 ty bys go zastapil w tym pierdlu,co ?...Sprawiedliwosc by sie nie obrazila. Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m I dobrze - pospolity gwałciciel 26.11.09, 18:54 I czy tego Państwo chcecie, czy nie Polański beknie za to przestępstwo. Bo wymiar sprawiedliwości za oceanem to nie "niezawisłe polskie sądy". Odpowiedz Link Zgłoś
katypol Re: I dobrze - pospolity gwałciciel 26.11.09, 18:57 komisja.adama.m napisał: > I czy tego Państwo chcecie, czy nie Polański beknie za to przestępstwo. Bo wymi > ar sprawiedliwości za oceanem to nie "niezawisłe polskie sądy". rozumiem iz w sprawie paetza i innych pedofili w czarnych kieckach tez jestes tak pryncypialnie za ukaraniem i beknieciem??? Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Zgadzam się z Tobą w zupełności. 26.11.09, 19:06 Zdziwiony jesteś, że tak napisałem? Powinien beknąć i Polański i Paetz - żadne stanowisko nikogo nie nobilituje w świetle prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 26.11.09, 19:18 A czy ty w ogóle wiesz, że on już w tej sprawie był sądzony? Czy wiesz, że zapadł wyrok w tamtej sprawie? Czy wiesz, że w prawie amerykańskim (i nie tylko) nie wolno dwa razy sądzić za to samo? Amerykański system sprawiedliwości nie ściga Polańskiego z seks. Ściga go za to, że uciekł. Uciekł przed sędzią, któremu się odwidziało i zmienił zdanie - chciał go skazać na dokładkę. Każdy normalny człowiek by się zbuntował, a ty uważasz, że Polański powinien był pokornie godzić się na każdy wybryk sędziego, który chciał na nim zrobić karierę medialną? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 26.11.09, 21:58 > Czy wiesz, że zapadł wyrok w tamtej sprawie? Ja nie wiem. Podasz źródło z treścią wyroku? Mi się wydawało, że właśnie wyrok jeszcze nie zapadł. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 26.11.09, 22:35 Dokładnie to była tzw. "ugoda sądowa". Polański przyznaje się do winy w pewnym zakresie tego o co oskarżano, w zamian ma podlegać przez określony czas obserwacjom psychiatrycznym. Obserwacja trwała krócej niż mówiła ugoda, ale nie z winy Polańskiego. Najwyraźniej lekarze stwierdzili, że (tu już moja hipoteza) teza o gwałcie i pedofilii się nie utrzyma. Sędzia się wściekł, a poza tym cały czas się odgrażał (co było złamaniem prawa), że Polańskiego załatwi. Złamał więc ugodę i chciał Polańskiego wsadzić na zawsze do więzienia. Polański wykazał brak zaufania do amerykańskiego sądownictwa i zwiał. Czy słusznie? Czy powinien zaufać i miałby wtedy sprawiedliwy proces? Może. W każdym razie ten proces pierwszy, który miał sprawiedliwy bez wątpienia nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 27.11.09, 05:32 maaac napisał: > Dokładnie to była tzw. "ugoda sądowa". Polański przyznaje się do winy w pewnym > zakresie tego o co oskarżano, w zamian ma podlegać przez określony czas > obserwacjom psychiatrycznym. Masz racje, ze nastapila ugoda prawna (tzw. plea bargain), oparta na przyznaniu sie do winy przez oskarzonego. Dalej juz pojechales. Polanski nie poszedl na obserwacje psychiatryczna "w zamian" - bo to nie byla kara orzeczona przez sedziego - tylko w ramach czynnosci procesowych, dla stwierdzenia czy jest mentalnie kompetentny do wykonywania czynnosci prawnych (takich jak przyznanie sie do winy i dobrowolne poddanie sie wyrokowi). > Najwyraźniej lekarze stwierdzili, że (tu już moja hipoteza) teza o gwałcie i > pedofilii się nie utrzyma. Hipoteza mylna. Po pierwsze, lekarze - szczegolnie w Stanach i szczegolnie w przypadku obserwacji zlecanej przez sad, nie feruja wyrokow, czy teza oskarzenia sie utrzyma, czy nie, bo od tego sa prawnicy. Lekarze orzekaja tylko, czy oskarzony byl zdolny rozpoznac charakter czynu w momencie, kiedy mialo miejsce cale zajscie, czy jest wystarczajaco kompetentny umyslowo, by rozroznic czyn zabroniony i czy jest wystarczajaco stabilny umyslowo, by dac wiare jego wyjasnieniom i przyznaniu sie do winy (bywaly juz przypadki, ze osoby niezrownowazone lub wrecz szalone przyznawaly sie do popelnienia roznych zbrodni, z ktorymi w rzeczywistosci nie mialy nic wspolnego). Po drugie, kiedy juz okreslono, ze Polanski jest zdrowy na umysle, teza oskarzenia nie wymagala udowodnienia i "utrzymania sie" - nie bylo czego dowodzic, bo oskarzony przyznal sie do winy. > (co było złamaniem prawa), że Polańskiego załatwi. Złamał więc ugodę i chciał > Polańskiego wsadzić na zawsze do więzienia. Polański wykazał brak zaufania do > amerykańskiego sądownictwa i zwiał. Czy słusznie? Czy powinien zaufać i miałby > wtedy sprawiedliwy proces? Nie mialby zadnego procesu. Na tym wlasnie polega procedura ugody prawnej w Stanach: oskarzony przyznaje sie do winy i zdaje sie na decyzje sedziego. Nie ma procesu, w czasie ktorego oskarzyciel i obronca dowodza kazdy swojej racji, a przysluchuje sie temu lawa przysieglych. W istocie, normalny proces to cos w rodzaju "cywilizowanej klotni" pomiedzy oskarzeniem a obrona. Przysiegli sa tam po to, by zdecydowac, ktory z nich ma racje i w zaleznosci od tego orzekaja winny/niewinny. W przypadku Polanskiego taki proces nie mialby miejsca, bo przewod sadowy i ugoda wykluczaja sie wzajemnie. Sedzia w istocie byl na krawedzi zlamania prawa, poprzez samo wyglaszanie publicznie szumnych zapowiedzi, nie wspominajac juz o zlamaniu ugody (ktore w rezultacie nie nastapilo, bo Polanski nie stawil sie na ogloszenie wyroku, ale ktorego sedzia zamierzal - jak sie wydaje - dokonac). Teraz mozemy wdac sie w hipotezy. Gdyby Polanski nie uciekl i stawil sie na ogloszenie wyroku, i zostal skazany przez sedziego np. na 50 lat, to ten wyrok nie utrzymalby sie nawet przez jedna apelacje. Juz nawet nie potrzeba byloby kopii ugody Polanskiego z oskarzycielem, dosc byloby pokazac w sadzie apelacyjnym tasme wideo z nagraniem wywiadu, podczas ktorego sedzia odgrazal sie publicznie, ze planuje zlamanie ugody. Polanski wyszedlby z pudla natychmiastowo, oskarzenia nie mozna byloby wniesc przeciw niemu ponownie (tzw. double jeopardy), a wyrok sadu karnego bylby znakomita podstawa do wygrania procesu cywilnego przeciwko stanowi Kalifornia o sprzeniewierzenie sie ugodzie sadowej (bo to reprezentant stanu, w postaci sedziego, dopuscil sie sprzeniewierzenia). Nie wiem, czy sedziego usunietoby ze stanowiska - osobiscie przypuszczam, ze nie, ale jego dalsza kariera zamknelaby sie na rozpatrywaniu donioslych spraw o przekroczenie szybkosci w terenie zabudowanym. Polanski natomiast wyszedlby z tego drugiego procesu bogatszy o kilka milionow... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To sa chore mrzonki. 27.11.09, 06:25 Polanski, gdyby nie uciekl,by siedzial zgodnie z zyczeniem tego tluka amerykanskiego,ktory byl tam sedzia.. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: To sa chore mrzonki. 28.11.09, 05:53 edek47 napisał: > Polanski, gdyby nie uciekl,by siedzial zgodnie z zyczeniem tego > tluka amerykanskiego,ktory byl tam sedzia.. Slyszales kiedy, eduniu, o czyms takim jak apelacja? Odpowiedz Link Zgłoś
vasco2009 A ja patrzę na to inaczej... 27.11.09, 10:02 Czy w Iranie i Arabii Saudyjskiej obowiązuje prawo? Oczywiście, że obowiązuje!!! Nikt w to nie może wątpić. Ale jest ono zdaniem zwykłego europejczyka bardzo surowe wręcz represyjne, bo np akt homoseksualizmu jest karany śmiercią. Nic więc dziwnego, że europejczyk będzie protestował przed wydaniem swojego obywatela do Arabii Saudyjskiej, nawet jeżeli nie akceptuje on jego homoseksualizmu. Amerykanie mają zbliżony do naszego ale inny jednak system prawny, i inna jest wynikająca z niego ocena i prawna i moralna. Jako europejczyk mam prawo się z nią nie zgadzać. Co więcej, jeżeli się z nią zgadzam, to głosuję tym samym za zmianą systemu europejskiego na amerykański w tej sprawie, podobnie, jak zgadzając się z werdyktem trybunału Arabii głosuję za odpowiednią zmianą prawa w Polsce na wzór tego arabskiego. Otóż my w Europie uważamy, że czyn jakiego dopuścił się Polański 31 lat temu, który odpokutował wygnaniem, za który zapłacił grubą forsę, i który został mu wybaczony w naszym systemie prawnym ulega co najmniej przedawnieniu jeżeli nie zatarciu. Ja się tego trzymam. Nie tylko będę bronił Polańskiego przed ekstradycją, ale będę bronił go przed różnymi "stróżami moralności" takimi jak Gowin, czy inni politycy, którzy - to obrzydliwe, ale najchętniej by tu krew lub długoletnie więzienie zobaczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 27.11.09, 14:35 > Masz racje, ze nastapila ugoda prawna (tzw. plea bargain), oparta > na przyznaniu sie do winy przez oskarzonego. Dalej juz pojechales. > Polanski nie poszedl na obserwacje psychiatryczna "w zamian" - bo > to nie byla kara orzeczona przez sedziego - tylko w ramach > czynnosci procesowych, dla stwierdzenia czy jest mentalnie > kompetentny do wykonywania czynnosci prawnych (takich jak > przyznanie sie do winy i dobrowolne poddanie sie wyrokowi). Tak to przedstawiłem jak o tym czytałem, chociaż Twoja wersja wygląda racjonalniej. Oto artykuł: wyborcza.pl/1,102030,7085063,Polanski_w_matni___aresztowanie_i_historia_sprzed.html Polański poszedł na układ z sędzią Laurencem J. Rittenbandem, prowadzącym sprawę. Przyznał się do uprawiania seksu z nieletnią (choć nie do gwałtu), w zamian miał spędzić tylko 90 dni w areszcie na obserwacji psychiatrycznej. Gdy psychiatrzy wypuścili go po 42 dniach, sędzia stwierdził, że umowa nie obowiązuje. Chciał dalszego postępowania i wyroku za gwałt, co groziłoby Polańskiemu 50 latami więzienia. Polański uciekł do Francji i od tego czasu jest ścigany. Od 1978 roku nigdy nie odwiedził USA > Hipoteza mylna. Po pierwsze, lekarze - szczegolnie w Stanach i > szczegolnie w przypadku obserwacji zlecanej przez sad, nie feruja > wyrokow, czy teza oskarzenia sie utrzyma, czy nie, bo od tego sa > prawnicy. Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Oczywiście, ze to sędziowie, sąd wydają wyroki ale na podstawie opinii biegłych. W tym wypadku sądziłem, że badania dotyczyły między innymi faktu czy Polański jest pedofilem. Wcześniejsze wypuszczenie uznałęm za decyzję o tym, że nie stanowi zagrożenia dla społeczeństwa, czyli pedofilem być nie może. Jeżeli mieli badać "tylko" jego poczytalność to ok. Pytanie tylko po co tak długo? Tak jest zawsze? > Nie mialby zadnego procesu. (...) No własnie jak wskazuje cytowany artykuł miałby. Może pisza nieprawdę? > Sedzia w istocie byl na krawedzi zlamania prawa, poprzez samo > wyglaszanie publicznie szumnych zapowiedzi, Jeżeli dobrzez rozumiałęm, nie stał, przekroczył w ten sposób prawo. > nie wspominajac juz o zlamaniu ugody (ktore w rezultacie nie > nastapilo, bo Polanski nie stawil sie na ogloszenie wyroku, ale > ktorego sedzia zamierzal - jak sie wydaje - dokonac). No nie wiem dlaczego wierzyć Tobie a nie temu artykułowi? Rozumiem że złamanie umowy przez sędziego polegało na rezygnacji z postępowania ugodowego i przeprowadzenie normalnego procesu, a nie wyznaczenie kary niezgodnej z ugodą. > Teraz mozemy wdac sie w hipotezy. > Gdyby Polanski nie uciekl i stawil sie na ogloszenie wyroku, i > zostal skazany przez sedziego np. na 50 lat, to ten wyrok nie > utrzymalby sie nawet przez jedna apelacje. (...) Mam odmienna opinię. Było "społeczne zapotrzebowanie" na skazanie Polańskiego. Często coś takiego się zdarza. Sądy potrafią się temu oprzec lub nie. Za to wydaje mi się że dobrym "znacznikiem" jak mogły by się potoczyć dalsze losy Polańskiego były losy jego sędziego. Same zapowiadanie chęci złamania ugody już jest przestępstwem (mylę się?). O ile dobrze zrozumiałem sędziom, a także sędziom przysięgłym w żadnym wypadku nie wolno publicznie wygłaszać opinii o procesie. więc można było go pociągnąc do odpowiedzialności obojetnie co zrobił Polański. Jednak NIE zrobiono tego. Widac nie chciano. Dla mnie symbolem stosunku amerykańskiego systemu prawnego do Polańskiego była jego ostatnia przed aresztowaniem próba załatwienia sprawy. Chciał sie poddac osadowi amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości pod warunkiem uzyskania gwarancji, że go nie aresztują. Sędzia na to przystał pod warunkiem że po ten dokument Polański sam osobiście zgłosi sie u niego w sądzie. Propozycja sędziego była oczywiście odebrana jako kpina, bo by go aresztowano jak tylko dotknał by ziemi USA. Więc jak mozna wierzyć że potraktowano go by sprawiedliwie tzn jak innych obywateli? Ma nadzieje że nic tu nie przekręciłem. Jedno pytanie bo może się orientujesz. Czy pozostali partnerzy seksualni tej dziewczynki unikneli kary czy jednak byli osadzeni? Bo tylko raz słyszałem, że ktoś czytał, że jednak byli. Prawda to? Bo dla mnie to tez ciekawy fakt na temat obiektywności w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 28.11.09, 06:33 maaac napisał: > Tak to przedstawiłem jak o tym czytałem, > na obserwacji psychiatrycznej. Gdy psychiatrzy wypuścili go po 42 > dniach, sędzia stwierdził, że umowa nie obowiązuje. Chciał dalszego > postępowania i wyroku za gwałt, co groziłoby Polańskiemu 50 latami Mam wrazenie, ze Wyborcza sie myli - moze komus umknely niuanse prawne amerykanskiego systemu - ale z tego, co wiem, sedzia nie domagal sie "dalszego postepowania", tylko zapowiadal, ze "wysle tego polaczka do wieziena na 30 lat". W tym kontekscie byloby jednak prawda stwierdzenie, ze "sedzia stwierdzil, ze umowa nie obowiazuje". Osobliwosci prawne, ktore mam na mysli polegaja na tym, ze jesli sedzia zapowiada, iz umowa nie obowiazuje, to po pierwsze (jak sam zauwazyles) popelnia wykroczenie zlamania tajemnicy procesowej, po drugie daje wyraz temu, ze wzial udzial w negocjacjach "w zlej wierze", a po trzecie stwarza bardzo silne podstawy do obalenia jego wyroku w sadzie apelacyjnym, nie wspominajac juz o mozliwym postepowaniu dyscyplinarnym, na ktore sie naraza. Owszem, sedzia ma prawo odrzucic ugode prawna miedzy oskarzonym a prokuratura, ale wowczas musi zarzadzic jedna z dwoch rzeczy: albo oskarzyciel zmieni kwalifikacje prawna a oskarzony zgodzi sie na wyzszy wymiar kary, albo musi nastapic "pelnowymiarowy" proces z oskarzeniem, obrona i lawa przysieglych. Ja rozumiem to w ten sposob, ze sedzia popelnil blad polegajacy na tym, ze nie zglosil dodatkowch wymogow i, de facto, udawal, ze akceptuje umowe, tylko po to by potem planowac dowalenie Polanskiemu 30 lat. Byl przy tym na tyle prozny, ze nie zawahal sie zapowiedziec tego w wywiadach z dziennikarzami. Ten wyrok niewatpliwie bylby do obalenia w apelacji. > > Nie mialby zadnego procesu. > (...) > No własnie jak wskazuje cytowany artykuł miałby. Może pisza > nieprawdę? Jak juz napisalem, mam wrazenie, ze autor artykulu nie do konca sprawdzil jak to wyglada: w prawodawstwie amerykanskim jest albo proces, albo ugoda - jedno wyklucza drugie. > Dla mnie symbolem stosunku amerykańskiego systemu prawnego do > Polańskiego była jego ostatnia przed aresztowaniem próba załatwienia > sprawy. Chciał sie poddac osadowi amerykańskiego wymiaru > sprawiedliwości pod warunkiem uzyskania gwarancji, że go nie > aresztują. Tu juz popisal sie sam Polanski. Pod warunkiem uzyskania takich gwarancji, to i Al Capone sam by sie zglosil do komisariatu, i - w ponad pol wieku pozniej - John Gotti by sie zglosil i, jak podejrzewam, Hitler - gdyby udalo mu sie uciec do Ameryki - tez by sie sam zglosil. Przesadzam oczywiscie, ale w tego typu sprawie nie ma takiej rzeczy, jak "gwarancja, ze nie zostanie aresztowany". Takie gwarancje bywaja udzielane swiadkom koronnym, w zamian za zeznania, ktore prowadza do skazania innych oskarzonych, sadzonych za ciezkie przestepstwa. Swiadek koronny moze byc bylym przestepca, ktory posiada odpowiednio duza wiedze, zna odpowiednio duzo faktow i jego zeznania sa kluczowe dla uzyskania wyrokow skazujacych. Polanski nie byl w sytacji, w ktorej moglby uratowac swoja skore poprzez zeznawanie przeciw innym oskarzonym, bo takich w tym procesie po prostu nie bylo. > Jedno pytanie bo może się orientujesz. Czy pozostali partnerzy > seksualni tej dziewczynki unikneli kary czy jednak byli osadzeni? Z tego, co wiem, jednak nie byli. Jednego z nich, zdaje sie, nie ustalono (Samantha Geimer byla wowczas nieletnia i poszkodowana, i ani jej adwokat, ani sluzby opieki nad nieletnimi ("Children Services") nie pozwolily na naciskanie jej w sledztwie, wiec ujawnila tylko to, co chciala). Drugi jej partner sam mial chyba cos z 15 lat, wiec odpuszczono sciganie go na podstawie tzw. "prawa Romea i Julii", ktore, generalnie rzecz biorac, stanowi, ze jesli oboje sa maloletni i roznica wieku nie wynosi wiecej, niz 3 lata, to nie podlegaja sciganiu. Troche na zasadzie "oboje gowniarze i oboje glupi", a w dodatku jeszcze oboje zeznaja "jak oni sie strasznie kochaja" - nie bardzo w koncu wiadomo, co tu z nimi zrobic, wiec troche sie takie sprawy "zamiata pod dywan". Odpowiedz Link Zgłoś
katypol Re: Zgadzam się z Tobą w zupełności. 26.11.09, 19:19 komisja.adama.m napisał: > Zdziwiony jesteś, że tak napisałem? Powinien beknąć i Polański i Paetz - żadne > stanowisko nikogo nie nobilituje w świetle prawa! To dobrze ze odpisałes...bo ostatnio namnozyło sie na tym forum Katonów którzy dosc selektywnie podejmuja temat odpowiedzialnosci za pedofilie funkcjonariuszy krk tzn w ogole go nie podejmuja za to wylewaja tony pomyj li tylko na Polanskiego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Hmmm 26.11.09, 20:16 Oczywiście zdajecie sobie sprawę, że Polański nie tyle zgwałcił, co popełnił "statutory rape" co na nasze tłumaczy się jako uwiedzenie nieletniej; pamiętacie zapewne również, że Paetz nie jest pedofilem, bo uwodził jedynie pełnoletnich seminarzystów - ergo jest homoseksualistą który dopuszczał się nadużyć stanowiska służbowego. Wiecie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 :-))) 26.11.09, 20:24 A były szef Interpolu własnie staje przed sądem w RPA pod zarzutem wieloletniej korupcji. No, ale ponieważ to działacz ANC...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: I dobrze - pospolity gwałciciel 27.11.09, 04:56 katypol napisał: > rozumiem iz w sprawie paetza i innych pedofili w czarnych kieckach tez jestes > tak pryncypialnie za ukaraniem i beknieciem??? Zdecydowanie i tysiackrotnie TAK!!!!!!!! Zreszta, w sprawie czarnych jeszcze nawet bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 W cuda wierzysz, 27.11.09, 06:35 polski pedofilski biszkopt w Polsce nigdy by nie siedzial.Otrzymalby od sadu jakis wyroczek w zawiasach i przygarnalby go jakis zakon zenski. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Tiaaa.. 26.11.09, 19:06 Dobitnym przykładem "niezawisłego i bezstronnego" wymiaru sprawiedliwości za oceanem jest choćby casus O.J. Simpsona ;P Gdzie ty człowieku żyjesz? Obudź się , póki czas ;P Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m My tu o Polańskim (przypominam) 26.11.09, 19:10 Notabene - nie ma systemów doskonałych. Nasz, amerykański, czy francuski - każdy ma swoje wady. Ale Polański nie może się wyprzeć - wszystkie dowody są niezaprzeczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: My tu o Polańskim (przypominam) 26.11.09, 22:41 Czego nie może się wyprzeć? To jest podstawowe pytanie. Wyprzeć faktu stosunku? Oczywiści, że nie może. Nigdy tego nie zaprzeczał. Gwałtu? To, że prawo tego stanu automatycznie czyn lubieżny wobec 13 latki traktuje jako gwałt nie znaczy, że tam naprawdę doszło do gwałtu. Odpowiedz Link Zgłoś
first.toro Re: My tu o Polańskim (przypominam) 27.11.09, 01:36 TYMBARDZIEJ KOMISJO ADAMA?LUB BARDZIEJ SWIETA INKWIZYCJO ?CHYBA, bo tak zes sie na Pana Polanskiego, zawzial, ta suka klamie od samego poczatku, i z mamuska swoja , sie na Polanskiego zawziela ale juz z tonu spuscila bo primo trzydziesci lat temu, zeby moc sie wcisnac na przyjecie gwiazd, potrzebowala min.18 lat, i na zdjeciach na tyle wyglada, z zeznan polanskiego , powiedziala ze jest pelnoletnia, wiec gdzie jego wina? kazda lalunie sie opiera?bo to taka gra, nie wypada inaczej, zreszta zadzwonil do jej matki, jezeli ta byla by zszokowana natychmiast kazala by mu ja odwiesdz, lub sama by przyjachala pierwszy procez byl juz 30lat temu, ugodowy, i teraz drugi raz, za to samo sie go sciga, bez jaj , 3 melony i traktuje sie go jak morderce ,nawet gorzej jestscie , podli, i bez serc, bo suki zawsze beda sukami zenua Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Re: I dobrze - pospolity gwałciciel 26.11.09, 22:34 komisja.adama.m napisał: >Bo wymi > ar sprawiedliwości za oceanem to nie "niezawisłe polskie sądy". Miales kiedykolwiek do czynienia z amerykanskimi sadami, lub z ludzmi, ktorzy mieli? Mozliwosci dogadania sie z prokuratorem, jest cala masa. Nikt, kto ma pieniadze, odpowiednich adwokatow i znajomosci, nie siedzi w USA, za takie cos, jak Polanski. No, moze pojedyncze sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
wit Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 18:58 no właśnie, wszyscy już prześcigają się w snuciu scenariuszy jego ucieczki... Niby jego życie, od czasu wyjazdu z USA, to jedna wielka ucieczka, ale czy 76-latek będzie miał ochotę na ukrywanie się również w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
dyll No i znalazl sie temat 26.11.09, 19:01 po opuszczeniu aresztu piszemy o bransoletce Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello ciekawe o czym będą pisać ... 26.11.09, 19:07 po opuszczeniu bransoletki ... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dyll Re: ciekawe o czym będą pisać ... 26.11.09, 19:14 absurdello napisał: > po opuszczeniu bransoletki ... ;)) to nigdy nie nastapi. Polanski uciekajac zabierze bransoletke na pamiatke, przeciez ona dziala tylko w jego domu,a jak wyjdzie na spacer to koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
dyll ucieknie,nie ucieknie,ucieknie,nie ucieknie,uciekl 26.11.09, 19:03 raz dwa trzy gonisz go ty Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 19:04 Kazdy uczciwy czlowiek udzieli Polanskiemu schronienia. Moze mnie interpol straszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
helmuth1975 Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 19:06 wiej człowieku do izraela...oni chyba nie wydają swoich.. Odpowiedz Link Zgłoś
pnti A co tam z Edwardem Mazurem ? 26.11.09, 19:07 Czy amerykański wymiar sprawiedliwości będzie równie chętnie działał na rzecz wyjaśnienia tej sprawy (o mafijne zabójstwo jednego z najważniejszych osób w państwie) ze swoim kluczowym partnerem w Europie Środkowej ? Z tej sprawy robi się jakaś paranoja sprawiedliwości, a nie sprawiedliwość. Nie twierdzę, że upijanie 13-latek jest czymś właściwym, ale są granice absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
matt7893 Moje porwanie z USA za znaleziony Polski paszport 26.11.09, 19:10 USA nielegalnie legitymuje mnie na koncu Interstate I-15 po odbiciu sie od zewnetrzenj przeszkody uniemozliwiajacej opuszczenie terytorium USA, bez lawy przysieglych z naruszeniem konstytucji USA zapytuje o obywatelstwo po znalezieniu u mnie Polskiego paszportu, zabiera samochod o wadze 3-t, rewiduje torby zawierajace prywatne i tajne wyniki badan naukowych, sila wylacza prywatny superkomputer, aresztuje na przejsciu granicznym Coutts/Sweet Grass, konfiskuje karte Social Security, zamyka w ciezkim obozie deportacyjnym we Florence, Arizona, szykanuje kaucja 10 000 dolarow, odcina od prywatnej wlasnosci w Utah powyzej 1 mln dolarow: mkk.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Moje porwanie z USA za znaleziony Polski pasz 26.11.09, 19:14 matt7893 napisał: > USA nielegalnie legitymuje mnie na koncu Interstate I-15 po odbiciu sie od > zewnetrzenj przeszkody uniemozliwiajacej opuszczenie terytorium USA, bez lawy > przysieglych z naruszeniem konstytucji USA zapytuje o obywatelstwo po > znalezieniu u mnie Polskiego paszportu, zabiera samochod o wadze 3-t, rewiduje > torby zawierajace prywatne i tajne wyniki badan naukowych, sila wylacza > prywatny superkomputer, aresztuje na przejsciu granicznym Coutts/Sweet Grass, > konfiskuje karte Social Security, zamyka w ciezkim obozie deportacyjnym we > Florence, Arizona, szykanuje kaucja 10 000 dolarow, odcina od prywatnej > wlasnosci w Utah powyzej 1 mln dolarow: mkk.blox.pl Barbarzyńcy. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Moje porwanie z USA za znaleziony Polski pasz 27.11.09, 05:03 matt7893 napisał: > USA nielegalnie legitymuje mnie na koncu Interstate I-15 po odbiciu sie od > zewnetrzenj przeszkody uniemozliwiajacej opuszczenie terytorium USA, bez lawy > przysieglych z naruszeniem konstytucji USA zapytuje o obywatelstwo po > znalezieniu u mnie Polskiego paszportu, zabiera samochod o wadze 3-t, rewiduje > torby zawierajace prywatne i tajne wyniki badan naukowych, sila wylacza > prywatny superkomputer, aresztuje na przejsciu granicznym Coutts/Sweet Grass, > konfiskuje karte Social Security, zamyka w ciezkim obozie deportacyjnym we > Florence, Arizona, szykanuje kaucja 10 000 dolarow, odcina od prywatnej > wlasnosci w Utah powyzej 1 mln dolarow: mkk.blox.pl Tylko, biedaczku, zapomniales napisac, ze wiza sie wziela i skonczyla i wobec tego - w swietle prawa - przebywales w Stanach nielegalnie. Nie ma przy tym znaczenia, co wykladales i jak: fizyke na uniwersytecie, czy jezyk na brode. Wiem, ze nie ucza tego na wydziale fizyki, ale ludzkosc juz dosc dawno wynalazla taka zmyslna rzecz, jak kalendarz. W nim opisane sa dni poszczegolnych miesiecy i latwo zorientowac sie, ze np. 21 lutego nastepuje zaraz po 20-ym lutego, a przed 22-im... I mozna bylo sprawdzic, kiedy wygasa waznosc wizy i postarac sie o jej przedluzenie PRZED tym terminem. Ot i cala sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkow1 Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 19:11 Kuwa a w Watykanie można bzykać dzieci od 12 roku życia i co? Sr... na głupie amerykańskie prawo, tam można zabijać ludzi i pokazywać przemoc, ale seks i trochę nagości to zbrodnia, cholerni świętojebliwcy. Roman uciekaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarus25 Interpol to moze mnie cmoknac w wiadome miejsce 26.11.09, 19:18 bedzie trzeba udziele Mu schronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szopenowski Ostrzegam Interpol, nie wkur....e Polaków... 26.11.09, 19:24 Wam na pewno nie udzielą schronienia. Polska ma tradycje, gnojkom wara! Odpowiedz Link Zgłoś
behemlot Re: Interpol to moze mnie cmoknac w wiadome miejs 26.11.09, 19:27 Ja również. Pozdrawiam Cię, wiarus25 Odpowiedz Link Zgłoś
strange_email Re: Interpol to moze mnie cmoknac w wiadome miejs 26.11.09, 19:46 ja Was pozdrawiam chlopaki-chojraki! Wiecej takich jak Wy a Mu (krowa mu) nic sie nie stanie bo On jest prawie bogiem i dlatego piszemy Mu i On i Jego z duzej litery. boszz analfabetyzm.. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarus25 Re: Interpol to moze mnie cmoknac w wiadome miejs 26.11.09, 19:56 forma "mu" jest forma potoczna i dopuszczalna, a z duzej litery to wyrazenie szacunku dla danej osoby, wiec co ci nie pasi? Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Interpol to moze mnie cmoknac w wiadome miejs 27.11.09, 04:58 wiarus25 napisał: > bedzie trzeba udziele Mu schronienia. Tylko pamietaj nastoletnia corke wyslac na noc do dziadkow... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 19:23 A co moga zrobic w Polsce albo we Francji, gdzie jest on obywatelem? Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 19:43 mr_kagan napisała: > A co moga zrobic w Polsce albo we Francji, gdzie jest on obywatelem? Z Polski by go wydali.W odwrotną stronę już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 20:14 Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie pieprz tych farmazonow ... 27.11.09, 06:55 BO TEN , KTO TO POWIEDZIAL i TAK ZOSTAL ZABITY PRZEZ AMERYKANOW. Odpowiedz Link Zgłoś
dyll Polanski teraz wiecej zarobi na tej bransoletce 26.11.09, 19:23 niz na filmach ktore by nakrecil jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
benedick Re: Polanski teraz wiecej zarobi na tej bransolet 26.11.09, 19:27 jaki jest e-mail do Polanskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 19:45 Cześć jestem Ania, mam 13 lat i chętnie dam schronienie Polańskiemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
strange_email Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 19:50 droga zalobo n - haha nie prowokuj nie prowokuj, bo potem stalinska powie, ze sama sie do lozka pakowalas, chciwa panno :) a krzysztof zanudzi znowu przynudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polipoler2 Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 26.11.09, 20:42 W.........J! Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Interpol przestrzega przed udzielaniem schron 28.11.09, 06:36 zalobanarodowa napisała: > Cześć jestem Ania, mam 13 lat i chętnie dam schronienie Polańskiemu :) Tylko pamietaj pigulke wziac, albo chociaz kalendarzyk... Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Chyba tylko naiwniak by nie uciekł :) 26.11.09, 20:01 A do wszystkich hipokrytów, którzy uważają seks z dorośle wyglądającą dziewczyną która zaprasza do łóżka za pedofilie - leczcie sie :P Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Chyba tylko naiwniak by nie uciekł :) 26.11.09, 20:33 widzialem te zdjecia co jej polanski robil nie wyglada na wiecej niz 13!! wyglada jak dziecko. doprawdy ciezko jest pojac to co sie stalo, no chyba ze ma sie pociag do dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Chyba tylko naiwniak by nie uciekł :) 26.11.09, 20:51 www.bild.de/BILD/news/bild-english/PICTURES/gossip/2009/09/2009-09-29-roman-polanski-victim-samantha-geimer/polanski-13547477-qf,templateId=renderScaled,property=Bild,height=349.jpg Czy ja wiem - dałbym jej 15-16lat. W pełni rozwinięta. Pedofil to ktoś kogo pociągają dzieci przed dojrzewaniem i kopuluje z nimi - np 7letnie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
brzezie76 Pedofilowi Polańskiemu 26.11.09, 20:04 założom bransoletkę na jaja.Z taką bransoletką powinien chodzić każdy pedofil. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Bo mu jeszcze tego nie zalozyli... 27.11.09, 07:07 albo nie mieli na co zalozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
katypol Re: Pedofilowi Polańskiemu 26.11.09, 23:18 brzezie76 napisał: > założom bransoletkę na jaja.Z taką bransoletką powinien chodzić każdy > > pedofil. Mam wielka prosbe do adminów tego forum...panowie badźcie tak uprzejmi i kasujcie podobne w tresci kretynskie wpisy bo wystawiacie złe swiadectwo zarowno temu forum jak i GW. Dyskusja powinna miec jakis poziom a nie poziom zezy i 2 garsci mułu. Jezeli cos takiego sie pojawia jak ten wpis brzezie76 to powinien w ogole nie zaistniec na forum badx zniknac w ciagu kwadransa od ukazania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie badz juz taki powazny... 27.11.09, 07:13 bo tylko prowokujesz dzieci do pisania glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Polański nie jest pedofilem! 26.11.09, 20:10 a szwajczarzy nie lubią osób o narodowości żydowskiej, przecież to oni wyhodowali hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 20:17 Ale Olga Lipińska dała plame solidaryzując się z pedofilem.Czyżby solidarność zawodowa.Pedofil to pedofil niezależnie czy to ksiądz,tatus czy obcy zbok.Szacunek dla Pani miałem do dzisiaj.Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Podaj dowod na to, ze Polanski jest pedofilem. 26.11.09, 22:39 Podaj medyczny fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Interpol przestrzega przed udzielaniem schronie... 26.11.09, 20:30 Wstyd mi, że ten człowiek na całym świecie kojarzy się z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A mnie... 26.11.09, 23:24 jest wstyd,ZE JAKO POLAK,masz tak marne pojecie o narodzie, z ktorego pochodzisx. Odpowiedz Link Zgłoś