Dodaj do ulubionych

Polski Forrest Gump

03.12.09, 12:53
Skoro osoba niepełnosprawna intelektualnie może zostać wybrana prezydentem miasta czy kraju... (historia zna takie przypadki)
Obserwuj wątek
    • tridentine Polski Forrest Gump 03.12.09, 12:55
      Ło matko! nie znam zadnego niepełnosprawnego umysłowo, szybko lecę jakiegoś
      poznań bo wstyd! Co do kierowców autobusów to duża częśc wydaje mi sie
      upośledzona, więc nie wiem o co chodzi!
      W moim gim jest nawet jakaś klasa integracyjna i chodza tam rozne stworki, ale
      nic do nich nie mam i większości (nie liczac bandy debili nie przeszkadzają),
      ale jakoś nie czuje specjalnej potrzeby zapoznawania się, bo po co?
      • cleo14 Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 13:38
        bo kiedyś (oczywiście tego ci nie życzę) możesz mieć dziecko upośledzone
        umysłowo i wspomnisz to co dzisiaj napisałeś(aś)i ci będzie głupio.
        • tridentine napisales 03.12.09, 15:11

I co ja niby takiego napisalem? Nawet dosc zyczliwie sie wyrazilem. A to o
          kierowcach autobusow, to niestety prawda, wiekszosc chyba lekko opóźniona
          dlatego nie wiem o co chodzi GW.
          • cleo14 Re: napisales 04.12.09, 08:41

Dobrze, napisałeś, że w szkole masz klasę integracyjną, dość "życzliwie"
            napisałeś, że chodzą tam jakieś "stworki". Moje doświadczenia oraz twoja
            wypowiedź potwierdzają tylko, że taką "integrację" o kant dupy można rozbić.
            Nadal nie wiesz, czemu się czepiam?
            ps. Jestem mamą dziecka autystycznego, 7 lat. Mogę się czepiać. I założę się, że
            ty w jego wieku nie śmigałeś tak sprawnie na komputerze jak mój syn. Pytanie
            tylko, czy nasze społeczeństwo da mu szansę się rozwijać w tym kierunku, czy za
            10-12 lat skończy na zmywaku, bo wg "normalnych" ludzi do niczego lepszego nie
            będzie się nadawać
            • tridentine Re: napisales 04.12.09, 17:24
              Bez obrazy, naprawde nie mialem na mysli nic zlego. Na komputerach smigam dosc
              dobrze i moze moglbym sie z pani synem porownywac bo kompa mam od malego.
              Autyzm z tego co wiem, pozwala na normalne funkcjonowanie w doroslym zyciu w
              wielu przypadkach.

Zreszta to niewazne, ja nie czuje pogardy do chorych i uposledzonych. Wychowano
              mnie tak bym ich szanowal, w Kosciele katolickim rowniez mi to wpojono, a te
              stworki to bylo takie cieple okreslienie, przykro mi ze pani tak to odebrala :(
        • jazmig Ilu takich ludzi zatrudnia GW? 03.12.09, 16:23
          Proszę o liczby. Łatwo pouczać innych, do dzieła redakcjo!!!
    • not.logged Jak to nie znamy? 03.12.09, 12:58
      "Większość Polaków nie zna nikogo niepełnosprawnego
      intelektualnie."

A pełno takich na parkingach - zajmują miejsca dla
      niepełnosprawnych, choć fizycznie są sprawni jak najbardziej.
    • extrafresh A Jarosław K. ps. "Prezes"?! 03.12.09, 12:58
      Przecież był premierem i jest szefem największej opozycyjnej partii.
      • krakus24kr taki niepełnosprawny że było się dumnym z Polski 03.12.09, 13:19
        a teraz? za cudacznego ryżego oszusta tylko wstyd.
        • guru133 Niepełnosprawni byli dumni, ale okazalo się że 03.12.09, 13:35
          większość wyborców podczas ostatnich wyborów tej dumy nie podzieliła.
    • zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 [...] 03.12.09, 13:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • transfery Polski Forrest Gump 03.12.09, 13:15
      To straszne bo przy słabej wymianie genów jaką mamy w Polsce grozi nam niejako fala osób niepełnosprawnych intelektualnie. Mam wrażenie że to coś jak otyłość w USA - dopiero po 50 latach zaczęto publicznie mówić jakim problemem jest otyłość. Mam taką cichą nadzieję że przy okazji przyszłorocznych imprez temat zostanie trochę nagłośniony i dotrze do kilku osób jednak żeby były jakieś zmiany to trzeba by już od dziecka mówić o odmiennościach a my polacy mamy nawet problem z zaakceptowaniem glam rockowców czy gotów rodem z Soho tylko dla tego że noszą inne ubrania. Jest ciężko.
    • guru133 Skoro większość Polaków boi sie ludzi 03.12.09, 13:31
      niepełnosprawnych intelektualnie, to skąd się wzięło tylu posłów z tym
      deficytem w naszym Sejmie?
    • primum_non Na złodzieju czapka gore 03.12.09, 13:34
      No comments Żal.pl
    • bleble1230 Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 13:50
      "Osoba niepełnosprawna intelektualnie" - to taka, która nie chce poznać odmienności innych, która rozmyślnie dostrzega tylko to, co chce dostrzegać. Jeśli na przykład ktoś ma wyraźnie krzywą czaszkę (choć nikt nie ma perfekcyjnej czaszki), to musi być taką gorzej myślącą osobą. Tylko czy ktoś, kto wygląda na osobę niepełnosprawną intelektualnie, jest nią?
      Na szczęście natura jest bezwzględna także dla zdrowych intelektualnie szyderców i oni również doświadczają niepełnosprawności intelektualnej, gdy zdarzy im się jakiś wylew czy coś podobnego. Zatem nie ciesz się bratku z cudzego nieszczęścia.
    • kazzwro Polski Forrest Gump 03.12.09, 13:53
      My sie pana prezydenta nie boimy.My sie go tylko wstydzimy.
    • misself Polski Forrest Gump 03.12.09, 13:57
      Smutne.
    • borabora3 Polski Forrest Gump 03.12.09, 13:57
      Znam przypadek dziewczyny chodzącej do zawodówki specjalnej, która nie rozumiała tego, że w wieku 15 lat zaszła w ciążę, domyśliły się tego nauczycielki wf-u, a ona sama twierdziła, że najadła się robaczywych jabłek i to robaki w brzuchu jej się ruszają, a nie płód...Po porodzie dziecko zostało oddane do domu dziecka, jej matka też była upośledzona.
      Jestem za przymusową sterylizacją/kastracją osób z upośledzeniem umysłowym umiarkowanym i głębokim, ponieważ po pierwsze brak im jakichkolwiek zahamowań związanych z seksualnością, po drugie - istnieje znacznie większe ryzyko przeniesienia chorób genetycznych na własne potomstwo, po trzecie - oni sami wymagają opieki, więc jak można spodziewać się, że będą odpowiedzialnymi rodzicami.

A w sumie to od wejścia do UE znacznie poprawiła się sytuacja upośledzonych umysłowo na moim podwórku- matka jednego chłopaka zwiedziła z nim prawie całą Europę podczas wycieczek dofinansowywanych z funduszy unijnych, szkoda, że moje zdrowe dziecko nie może liczyć na taką pomoc:(
      • bleble1230 Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:04
        Dziękuję borabora3. Twój post to mnjut na moje serce.
      • szalicja Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:13
        borabora3 napisała:

> Jestem za przymusową sterylizacją/kastracją osób z upośledzeniem umysłowym
        umiarkowanym i głębokim, ponieważ po pierwsze brak im jakichkolwiek zahamowań
        związanych z seksualnością, po drugie - istnieje znacznie większe ryzyko
        przeniesienia chorób genetycznych

Poczytaj kobieto na temat upośledzenia umysłowego, zanim napiszesz taką bzdurę.
        Upośledzenie może wyniknąć również z porażenia mózgowego, urazu mózgu i pewnie
        jeszcze całego mnóstwa innych zdarzeń, a geny są tylko jednymi z wielu przyczyn.
        >
        > A w sumie to od wejścia do UE znacznie poprawiła się sytuacja upośledzonych umy
        > słowo na moim podwórku- matka jednego chłopaka zwiedziła z nim prawie całą Eur
        > opę podczas wycieczek dofinansowywanych z funduszy unijnych, szkoda, że moje zd
        > rowe dziecko nie może liczyć na taką pomoc:(

Czy wiesz jaką piszesz głupotę?! Czy wogóle Masz jakiekolwiek wyobrażenie na
        temat tego, jak drogie w utrzymaniu jest niepełnosprawne dziecko? Czy Masz
        pojęcie,ile kosztują terapie, rehabilitacja, pomoce, których Państwo często nie
        refunduje albo rzuca jakieś nędzne ochłapy, które są jedynie namiastką tego,
        czego dziecko potrzebuje?!
        Masz żal, że kobieta korzysta z dofinansowania a Ty nie?! Skoro Masz zdrowe
        dziecko, to może zaadoptuj chore. Spróbuj je leczyć, wychowywać (tylko za własne
        zarobione pieniądze), przełamywać wszelkie bariery stawiane przez chore przepisy
        i ludzi Tobie podobnych, a potem możesz dopiero polemizować na takie tematy.
      • nomina Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:17
        Zazdrościsz jej tych wycieczek za cierpienie dziecka, za ciężar, który znoszą
        rodzice? Dziecko niepełnosprawne żyje kilkadziesiąt lat i cały czas pozostaje
        niepełnosprawnym dzieckiem. Ale wiesz? Mam świetny pomysł na Twój problem:
        zaadoptuj dziecko niepełnosprawne - pojeździsz sobie po tej Europie. Jeśli Ty na
        leczenie, rehabilitację i opiekę będziesz wydawała tyle, ile ci rodzice, jeśli
        tak jak matka tego chłopca zrezygnujesz dożywotnio z pracy, stając się
        dożywotnią opiekunką w każdej kwestii - będziesz raz na jakiś czas dostawała
        dotację do wyjazdu. A! I jeszcze co miesiąc 160 zł pielęgnacyjnego i 500 zł
        renty socjalnej - tu też masz powód do zazdrości.
        • bleble1230 Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:30
          Cześć, Nomino :)
        • polska_baba Niektóre wypowiedzi tutaj... Szok 03.12.09, 15:30
          Najgorsze, że takie poglądy wyrażają ludzie wykształceni i z pozoru kulturalni. Niepełnosprawne dziecko to takie cierpienie dla rodziców, że żadne pieniądze nie są w stanie tego zrekompensować. Dodatkowo w Polsce sytuację pogarsza nietolerancja wobec niepełnosprawnych, a osoby niepełnosprawne intelektualnie doświadczają jej w największym stopniu. Brakuje też systemu odpowiedniej opieki nad tymi osobami, gdy ich rodziców zabraknie.
    • ben-oni Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:02
      To co nas odróżnia od zwierząt to zdolność do logicznego i analitycznego
      myślenia. Nie może zatem dziwić, że ludzie nie umiejący tego budzą naszą
      nieufność a niekiedy strach. "A bo to wiadomo, co mu tam w głowie świta??".
      I ten strach jest w pełni uzasadniony, bo debil jest nieprzewidywalny.
      • bleble1230 Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:38
        ben-oni napisał:
        > To co nas odróżnia od zwierząt to zdolność do logicznego i analitycznego
        > myślenia.

Ten analityczny i logiczny umysł jest również autorem obozów koncentracyjnych, w
        których wymordowano miliony Żydów. Tak więc umysł logiczno-analityczny jest tak
        samo nieprzewidywalny jak umysł gorzej myślących.
    • wieprzowinapozydowsku Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:17
      "Większość Polaków nie zna nikogo niepełnosprawnego intelektualnie.
      Mimo to boimy się takich ludzi. Uważamy, że nie nadają się do pracy
      lepszej niż sprzątanie"

Nie chcialbym obrazic zadnego niewinnego Forresta Gumpa, ale...
      niepelnosprawnych umyslowo pelno w polskich wladzach. A ze sa
      niebezpieczni swiadczy... wysylanie wojsk do okupacji innych krajow.
      Takie sa fakty, potem sie narodowi dziwic ze sie ich boi...

Zadnych kaczorow, zadnych donaldow!
    • konto_w_gazecie Re: Polski Forrest Gump 03.12.09, 14:25
      W tych badaniach nie ujawniono żadnych sensacji ani anomalii. Taka jest
      ewolucja i selekcja naturalna. Słabszych odstawia się na boczny tor.
    • zapijaczony_ryj_banowany12razy I dlatego własnie boję się PiS i je zwalaczam 03.12.09, 14:29
      taraj napisała:

> Skoro osoba niepełnosprawna intelektualnie może zostać wybrana prezydentem mias
      > ta czy kraju... (historia zna takie przypadki)
    • the_rapist Polskie bagienko i piekielko. 03.12.09, 14:44
      Nawet nie chce mi sie komentowac wynikow tych sondazy. To, w jaki sposob
      traktujemy innych ludzi, mowi o nas o wiele wiecej niz sami chcielibysmy
      powiedziec. Mamy jedno z najbardziej zabobonnych, zadufanych w sobie,
      zapyzialych spoleczenstw. Ten fakt wyglada szczegolnie interesujaco w
      zestawieniu z naszym narodowym mesjanizmem, katolicka maniera nawracania
      ''bezboznej'' Europy.

Az prosi sie zeby zacytowac ustep z biblii o drzazdze i belce w oku, ale po
      co, i tak wiekszosc Polakow to funkcjonalni analfabeci.
      • tawika Re: Polskie bagienko i piekielko. 03.12.09, 15:25
        bardzo dobrze to ująłeś, zgadzam się
      • tridentine Tak, tak - wspaniala europa takich poddaje 03.12.09, 15:49
        eutanazji czyli zwyczajnie zabija, wiec nie wyjezdzaj mi tu z Europa i nie
        jezdzij po Polakach, ktorzy takie dzieci zwyczajnie wychowuja w przeciwienstwie
        do oswieconych Belgow, Szwajcarow albo Szwedow itd., ktorzy albo je zabijaja w
        ramach aborcji albo eutanazji. Wiec odp... sie od Polakow
    • cotbus76 Boże ty widzisz i nie grzmisz ... 03.12.09, 15:00
      przeczytałam posty powyżej i aż mną zatrzęsło. To są ludzie. Mają
      uczucia, problemy, radości. Widzą świat inaczej niż ja, ale to nie
      znaczy, że należy ich wysterylizować i zamknąć w gettach domów
      pomocy społecznej i innych tego typu placówek. Żyją obok nas tak jak
      sąsiad-idiota, który choć w pełni sprawny intelektualnie, to nie
      może pojąć, że czerpanie wody z kranu w pralni w moim bloku jest
      tylko pozorną oszczędnością, bo na rachunek za tę wodę zrzucimy się
      wszyscy solidarnie. Jak dziadkowie-debile jak najbardziej sprawni
      intelektualnie, którzy najpierw swojego wnuka podrzucali na całe
      tygodnie jak walizkę krewnym i obcym osobom by potem gdy stracili
      pracę połaszczyć się na pieniążki dla rodzin zastępczych i zażądali
      jego "zwrotu"od ludzi, którzy pokochali malca jak swojego syna.
      I .... przykłady ludzi "normalnych inaczej" mogłabym mnożyć. Sama
      mam rzadki kontakt z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie, ale
      jestem pełna podziwu dla nich i ich opiekunów, że muszą żyć wśród
      ludzi, dla których są to dwunożne, zaślinione warzywa kombinujące
      tylko jak by tu znienacka zarąbać siekierą "normalsa". Ale patrząc
      obiektywnie każde ludzkie zero lubi mieć kogoś na kogo może patrzyć
      z pogardą czego przykładem są różnego autoramentu rasiści.
      • tridentine Nie wiem o jakich pogardliwych komentarzach 03.12.09, 15:29
        mowisz.
        A caly artykul jest bzdurny, mam latac i szukac towarzystwa uposledzonych zeby
        bc fajnym i cool i tolerancyjnym? Mnie to nie interesuje, nie czuje do nich
        pogardy, ale nie wiem czemu mam sie nagle z kims takim przyjaznic ni z tego ni z
        owego
        Wiara mi nakzuje do nich szacunek (katolicyzm) ale nie obowiazek towarzyszenia
        im bez wiekszego powodu
        • polska_baba Przeczytaj te komentarze, to się dowiesz 03.12.09, 15:43
          Nikt Ci nie każe zaprzyjaźniać się, chodzi o to, by ci ludzie żyli na tyle normalnie, na ile jest to możliwe. Żeby pracowali, jeżeli mogą i to niekoniecznie w charakterze sprzątaczy. Żeby to, co mogą robić, zależało od ich faktycznych możliwości, a nie od uprzedzeń innych ludzi.
          • tridentine Re: Przeczytaj te komentarze, to się dowiesz 03.12.09, 15:56
            Ta, a jakie oni maja wielkie mozliwosci? Moze na nauczycieli, urzednikow albo
            policjantow ich zatrudnimy? Zdrowi ludzie maja problemy ze znalezieniem pracy,
            wiec co sie dziwic, ze daje im sie proste zadania. Mnie tez nikt nie wezmie na
            profesora astrofizyki za ladne oczy. Bez zartow
            • pasz-unia Re: Przeczytaj te komentarze, to się dowiesz 03.12.09, 16:20
              tridentine, nie wiesz co mówisz chyba. To tyczy się wszystkich Twoich wypowiedzi, po prostu wstyd
              • tridentine Re: Przeczytaj te komentarze, to się dowiesz 03.12.09, 16:22
                Ta, a ty wiesz. Swoje wiem i mi wystarczy
                • bleble1230 Re: Przeczytaj te komentarze, to się dowiesz 03.12.09, 16:49
                  tridentine napisał:
                  >Swoje wiem i mi wystarczy

Taka wypowiedź świadczy o upośledzeniu.
    • janwalzur Polski Forrest Gump 04.12.09, 02:11
      jak rozpoznać retarda? już wkrótce na bezkonserw.blox.pl
    • minipolak Aż 9 proc. uważa, 04.12.09, 02:18
      że niepełnosprawnością intelektualną można się zarazić!
      Tyle samo - że to kara za grzechy rodziców.

Chyba raczej trzeba sie bac tych pełnosprawnych umyslowo.
    • 1stanczyk Wszystko jest wzgledne: dla goscia, ktory robi 170 04.12.09, 09:57
      wszyscy wokol niego sa uposledzeni umyslowo.
      Dla tego co ma 130 uposledzonych umyslowo powszechnie zatrudniamy w naszych
      najwyzszych urzedach i wybieramy w wyborach.
      Jest nieomal pewne rowniez, ze nasza sfora dziennikarska jest sektorem w
      ktorym powszechnie zatrudnia sie roznych niedorozwinietych polglowkow.
      Gdyby bylo inaczej nie bylibysmy gdzie jestesmy.

• three-gun-max Ale dziwne! 04.12.09, 11:39
      Niesamowite, że ktoś nie chce jechać autobusem, w którym za kółkiem siedzie niedorozwój! Jeśli jesteście tacy tolerancyjni to może pozwólcie pisać artykuły gościowi, który jest śliniącym się warzywem.
      • 1stanczyk "nie chce jechać autobusem, w którym za kółkiem 04.12.09, 11:56
        "nie chce jechać autobusem, w którym za kółkiem siedzie nie dorozwój!"

Zupelnie inczej to postrzegam.
        Moze nie zyjemy w tym samym kraju: wszyscy jestesmy zgodni (bo gdybysmy nie byli
        nie byloby ich tylu na drogach) w naszej tolerancji wobec pijanych kierowcow:
        przeciez jezdzenie po pijanemu jest swiadectwem powaznego uposledzenia umyslowego.
        Ilu kierowcow autobusow jezdzi, nierzadko dumnie sie chwalac wsrod swoich
        kolegow, po pijanemu ?

Re: Ale dziwne!
        • three-gun-max Re: "nie chce jechać autobusem, w którym za kółki 04.12.09, 12:05
          No i po co piszesz nie na temat? Pijany kierowca a retard to dwie różne sprawy. Z jednym i drugim za kółkiem nie chciałbym jechać.
          • 1stanczyk "Pijany kierowca a retard to dwie różne sprawy" 04.12.09, 19:53
            Grubo sie mylisz: pijany kierowca to jest nic innego ja "retard".
            To Twoje "pomylka" poswiadczasz tylko nasza poblazliwosc dla jednych (pijanych
            kierowcow) i bezwzglednosc w traktowaniu tych, ktorych stworzono inaczej co nie
            znaczy gorzej.

Re: "nie chce jechać autobusem, w którym za kółki
      • cotbus76 Nie każdy niepełnosprawny umysłowo to "śliniące... 04.12.09, 13:36
        się warzywo" człowieku. W ogóle jak można innego człowieka określać
        w tak pogardliwy sposób. Ten rodzaj niepełnosprawności podobnie jak
        niepełnosprawności fizycznej ma różne stopnie. Problem tkwi w tym,
        że ludzie wrzucają do jednego worka osobę głęboko upośledzoną
        umysłowo niezdolną do samodzielnej egzystencji z osobą
        niepełnosprawną w stopniu lekkim, której umięjętności intelektualne
        w niewielkim tylko stopniu różnią od niektórych
        niewykształconych "normalsów" w związku z czym z niewielką pomocą
        byłaby w stanie żyć jak każdy z nas.
        • three-gun-max Re: Nie każdy niepełnosprawny umysłowo to "ślinią 04.12.09, 14:55
          No więc skoro do życia wymaga "niewielkiej pomocy" to nie jak każdy z nas, bo osoba normalna jest w stanie żyć sama bez niczyjej pomocy.
          • bleble1230 Re: Nie każdy niepełnosprawny umysłowo to "ślinią 04.12.09, 16:37
            three-gun-max napisał:
            > No więc skoro do życia wymaga "niewielkiej pomocy" to nie jak każdy z
            > nas, bo osoba normalna jest w stanie żyć sama bez niczyjej pomocy.

Znów ktoś zdrów formułuje niedorozwinięte wnioski. Czy three-gun-max chce powiedzieć, że wszystkie osoby zarejestrowane jako bezrobotni, to niepełnosprawni intelektualnie? Jeśli tak, to podatnicy muszą płacić im większy zasiłek.

Dzielenie ludzi bez faktycznego sprawdzenia na 'zdrowych intelektualnie' i 'niepełnosprawnych intelektualnie' powinno być karalne.
          • 1stanczyk "bo osoba normalna jest w stanie żyć sama bez 04.12.09, 19:45
            "bo osoba normalna jest w stanie żyć sama bez niczyjej pomocy."

W takim razie nie ma w naszym kraju zadnej "osoby normalnej" bo wszyscy zyjemy
            na koszt bezzwrotnej pomocy unijnej, wyprzedazy skromnego prlowskiego majatku,
            ktory w duzo trudniejszych warunkach zbudowaly poprzednie pokolenia, pieniedzy
            przysylanych przez milionowa emigracje wyslana na zarobek przez przez
            postkomunistyczne szambo rzadzace w naszym kraju do 2005 roku, i
            niewyobrazalnych dlugow, ktore splacac beda nasze wnuki.
            I na dodatek nie potrafimy zwiazac koniec z koncem.
            Mozna by sie zapytac czy w tym naszym kraju w ogole jest ktos kto pracuje ?
            Jestesmy wszyscy poniekad uposledzeni (i tak nas zreszta widza ci co funduja nam
            bezzwrotna pomoc).

Re: Nie każdy niepełnosprawny umysłowo to "ślinią
      • bleble1230 Re: Ale dziwne! 04.12.09, 16:49
        three-gun-max napisał:
        >Jeśli jesteście tacy tolerancyjni to może pozwólcie pisać artykuły
        >gościowi, który jest śliniącym się warzywem.

Jeśli takowa osoba pisze teksty poruszające ważne sprawy i na dobrym poziomie,
        to masz coś przeciw?

Poza tym nikt nikomu na nic zezwalać nie musi na tym świecie. Każdy może sobie
        wziąć tyle, ile ma inteligencji w sobie. Więc nie stawiaj siebie lub innych w
        roli autokratycznego władcy.
    • mandaryna.1 Polski Forrest Gump 04.12.09, 15:19
      Wydaje mi się,że to zależy od nas samych i od naszego
      wychowania,kultury.Mieszkam na dosc sporym osiedlu w duzym miescie,pod oknem
      lawki,plac zabaw.Przychodza mamy niepelnosprawne umysl.z dziecmi,czasem
      tez.Spotykam sie z chamskim zachowaniem i ze strony doroslych i dzieci,ale z
      dziecmi mozna porozmawiac,wytlumaczyc,na doroslych trzeba huknac.Kto te dzieci
      ma uczyc? Ci mlodzi rodzice?Nas inaczej uczono.Trzeba pogadanek w szkolach,dla
      rodzicow rowniez,a Kosciol? Tez nic w tej materii pozytecznego nie robi.Wola
      zajmowac sie czyms innym.Co robia nauczyciele?psycholodzy,ksieza? Czy sa tacy
      sami? Chyba tak.Zreszta wystarczy ich poczytac i posluchac.To jak ma byc?
    • goyahkla Tylko eutanazja 05.12.09, 09:23
      skróci ich męki i da zadowolenie innym. Pan profesor Hartman(etyk) już przeciera ścieżki w dążeniu do likwidowania ludzi ze względu na ich ograniczenia(fizyczno-psychiczne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka