asasello_krakow 13.12.09, 19:38 to nie byłoby takie złe odłączyć sie od "cyntrali"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kognitywna Re: Bunt Katalonii 13.12.09, 19:57 Pewnie, że nie byłoby takie złe. Tylko, co zrobić, jeśli na fali,zechciałyby się odłączyć Galicja i Kraj Basków? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Gazecie też się maży oderwanie Śląska od Polski 13.12.09, 20:02 i zamieszcza obszerne wywiady Kucyka. ( błedy zamierzone) Bo to teraz ma nie być Polski tylko małe ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek [...] 13.12.09, 23:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mireky Re: Mala ojczyzna to jedyna ojczyzna 13.12.09, 23:35 jak ci tak zależy na zysku i masz gdzieś prawa człowieka to emigruj do Chin- tam cie przyjmą z otwartymi rękami a Polskę zostaw dla normalnych ludzi zarazo z UPR czy z jakiego szamba się tam wywodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
chudyszopen widzane z Katalonii 14.12.09, 13:04 Dobrze, ze pojawil sie artykul o tym temacie, ktory w Polsce jest stosunkowo malo znany, albo znany tylko powierzchownie (patrzac nie tylko po dotychczasowych komentarzach;). To zdecydowanie mi sie podobalo, jak i to ze autor staral sie byc w miare obiektywny, wyjasniajac aspekty dazen niepodleglosciowych (celowo nie uzyje tutaj terminu nacjonalizm, slowa o zdecyowanie negatywnym zabarwieniu) w Katalonii. Krotko takze o tym co mi sie nie podobalo. Nie chcialbym, zeby sprawa swiadomosci katalonskiej byla przedstawiana jedynie w kontekscie zmian w sytuacji politycznej w Hiszpanii w ostatniej dekadzie (i walki pomiedzy PP a PSOE). Problem jako taki jest duzo glebszy i duzo bardziej zlozony (kultura, jezyk, wolnosc wypowiedzi) i nie powinien zostac splaszczony do perspektywy spisku Liczyzlotkow, ktorzy nagle sie uaktywnili po tym jak budzet przestal sie zgadzac. To prawda ze istnieje stereotyp Katalonczykow-dusigroszy i jest on nagminny w pozostalych regionach Krolestwa, jednakze sprawa odrebnosci i daleko pojetej autonomii wykracza poza ramy przedstawione w artykule. Salutacions. PS. Mam prosbe o podanie zrodla badan w sprawie Statutu i swiadomosci (przyanleznosci) narodowej przyanleznosci zamieszczonych w tekscie Odpowiedz Link Zgłoś
rauxa Re: widzane z Katalonii 14.12.09, 14:56 :) za duzo "nowej" polityki i czarno-bialych kolorów, za malo historii, kultury i swiadomosci narodowej Katalonczykow.. a w mojej firmie dusigrosze to calkiem inne nacje;) Odpowiedz Link Zgłoś
nasan europa..... stara i glupia... 14.12.09, 20:29 pelno tu takich debilnych koncepcji jak jakies niepodlegle kosowo, katalonia i bog wie co jeszcze. a ci katalonczycy to bija rekordy glupoty. takie argumenty w stylu budujemy wierze z ludzi i to dowodzi naszej odrebnosci... buahahah. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 Bunt Katalonii 19.12.09, 22:59 Nikt nie dostrzega analogii? Hiszpania --> Polska Katalonia --> Górny Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś