bozenan19 01.02.10, 15:07 Przeczytałam ten przejmujący artykuł dopiero dziś - 1 lutego i bardzo chciałabym wierzyć, że już jest po sprawie. Trzymam kciuki i proszę o epilog. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepek.informator Kto daje i odbiera 01.02.10, 17:25 Nie ma czegoś takiego jak perkopan, przynajmniej wśród leków. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.s Re: Kto daje i odbiera 02.02.10, 10:27 Proszę człowiek, któremu nie zdarzają się literówki... Jest Parkopan. A artykuł no cóż... "Żyję w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ch..." SNL Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Kto daje i odbiera 02.02.10, 11:20 Oczywiście , ze nfz powinien zapewnić te baterie. ale z drugiej strony przez te 4 lata tzreba bylo szukać sponsorów, odkładać , wziąć kredyt.... Odpowiedz Link Zgłoś
eifl Re: Kto daje i odbiera 02.02.10, 14:06 Nie wydaje mi się aby czytanie ze zrozumieniem stanowiło Twoją mocną stronę.. Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Kto daje i odbiera 02.02.10, 15:55 chyba rzeczywiście, bo nie rozumiem twojej uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
jajcarniatnie Re: Kto daje i odbiera 02.02.10, 22:23 Chyba chodziło o te 500 zł renty. Jaki kredyt? Poza tym, jak profesorki zapewniają, że akumulatory będą to raczej większość ludzi wierzy. Szukasz problemu w tym gościu, zamiast w nfz i w monopoliście, który baterie za 20tys. sprzedaje, na prawdę??? Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Re: Kto daje i odbiera 06.02.10, 16:56 Oczywiście,masz rację,ciekawe ile te akumulatory faktycznie kosztują /produkcja/,kto jest właścicielem tej firmy?Czy nie mogłby dać chłopcu taniej,lub jako akcja charytatywna.Jesteśmy tacy hojni dla pewnych grup nie-podatnikow "kościół katolicki",a tu jakoś bra.ALE TO SPRAWA nfz-U ABSOLUTNIE.cIEKAWE,JAK TO JEST W INNYCH KRAJACH ue? Odpowiedz Link Zgłoś
ffstv Re: Kto daje i odbiera 07.02.10, 09:15 wlascicielami sa akcjonariusze - lud pracujacy miast i wsi, emeryci i rencisci w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
nevalainen Re: Kto daje i odbiera 07.02.10, 10:36 jak sobie wyobrażasz działalność charytatywną, skoro firma produkuje baterie WYŁĄCZNIE dla niepełnosprawnych? chociaż szkoda mi gościa, wygląda na sympatycznego, to tutaj nie mogę się z tobą zgodzić, każdy musi jednak z czegoś żyć, firma tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
novonet Re: Kto daje i odbiera 07.02.10, 10:55 Po co ma odkładać pieniądze , w końcu jak miał baterie to płacił podatki i ubz. zdrowotne, bo mógł pracować. Państwo ma obowiązek leczyć chorych ludzi a NFZ stworzono po to aby było na kogo zwalić odpowiedzialność za nic nie robienie , mimo że to czasami jest bardziej kosztowne. Pomyślmy ( refundacja leków , rehabilitacja, opieka pielęgniarska POZ, MOPS , renta ... )i to wszystko przez 4 lata musi więcej kosztować niż 2 baterie raz na 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: Kto daje i odbiera 08.02.10, 20:11 Jakiś ty mądry człowieku,jaki mądry.Myślisz,że gdyby mogł. to nie odkładałby? A może zamiast bzdurnych, propagandowych komisji śledczych odkładalibyśmy te pieniądze na takie alumulatory i baterie? A może zamiast "poczekalni" dla czekających na nowe wybory w Kancelarii Prezydenta, odłożylibyśmy te grosze na ten zbożny cel? A może zamiast budować ku swej czci nową świątynię miłosierny o.Rydzyk dorzuciłby parę groszy?A może, może.... Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 02.02.10, 15:27 Polska zrobilla w ciagu ostatnich 20 lat ogromny skok naprzod, nie ma watpliwosci co do tego. A jednak...mieszkam w USA, gdybym byl w podobnej sytuacji, to po prostu kupilbym sobie te pie..one baterie i juz. $10 700, raz na 4 lata co a problem ??? Wiecej wydaje na zarcie w knajpach na lunch ! Ditto. Odpowiedz Link Zgłoś
jachay Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 02.02.10, 21:42 Dwa akumulatory po 20000 PLN. Dawid ma 504 PLN renty. Jaką rentę miałbyś w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
jajcarniatnie Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 02.02.10, 22:18 to mu kup i przyślij albo zamkinij... Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 03.02.10, 09:16 jesczcze raz napiszę: oczywiście że nfz powinien. ALe nfz zanedbuje tysiące innych chorych i naprawdę dziwię się , że czekał do końca a nie szukał kasy dużo wczesniej. Bo myślał ze nfz da? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_ewa_scotland Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 04.02.10, 21:33 Och jasne, lepiej byc zdrowym i bogatym - to morał Twoich wypowiedzi. Zaraz pewnie dodasz, że Ty zdrowa nie po to płacisz składki, zeby wydawać je na takich lekkomyślnych chorych. I pewnie jeszcze sądzisz, że matka bohatera artykułu powinna była przewidzieć (jako nosicielka wadliwego genu) te problemy i wziąć ten kredyt zanim zdecydowała się na dziecko! Brak elementarnego współczucia wśród przestawicieli tak ostentacyjnie i deklaratywnie katolickiego narodu mnie po prostu dobija! Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 05.02.10, 10:02 Nie wkładaj w moje usta słow, których nie wypowiedziałam. Nie zarzucaj mi braku współczucia i niezrozumienia. Nie mam nic przeciwko temu ( co też mi zarzucasz), żeby nfz sfinansował te baterie, ale ja nie czekałabym do wyczerpania kolejnego zestawu , tylko szukałabym pomocy wczesniej. A sytuacji temu Panu oczywiście współczuję, co nie ma oczywiście żadnego związku z postawą "należy mi sie i niech mi ktoś załatwi " Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 08.02.10, 20:17 Czy myślisz męski inteligencie,że gdyby jeszcze mu działały te baterie to ktoś by wspomagał go finansowo?Zanim dalej będziesz wiódł pomysł z tym odkładaniem coś ci zaproponuje: bądź jego sponsorem i już od dzisiaj odkładaj mu na baterie, , albo przestań głupich rad udzielać, tu nie jest potrzebna darmowa rada, potrzebna konkretna pomoc.Więc rusz t..ek i pokaż co trzeba zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 07.02.10, 09:30 Różne badania pokazują, że Polacy, to naród o jednej z najniższych empatii, widać to z resztą codziennie, wypowiedzi tutaj też o tym świadczą. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 07.02.10, 10:36 Jak codziennie są karmieni balcerowiczem, nawet w szkole na przedsiębiorczości mają pranie mózgu to co się dziwisz? Świat jest dla młodych, pięknych i zdrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kwant0 Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 07.02.10, 10:55 Chore jest to, że bateryjka kosztuje $10000. Ja rozumiem, że sprzęt medyczny jest drogi, zwłaszcza taki zaszywany w ciało, ale taka kwota to już mocna przesada. To nie jest uzasadnione medycznie, to jest monopol jak w artykule zostało napisane. Prawdopodobnie producent dba o to, żeby monopol utrzymać... są różne nieuczciwe metody na to! Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Czy ja dobrze zrozumuialem? 30 000 PLN? 07.02.10, 11:42 Otwieraj biznes i sprzedawaj po 5 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
sjermak Kto daje i odbiera 03.02.10, 16:13 ta suma co jest potrzebna do zakupu tych bateri, to w okresie 4 lat jest mniej niz pensja jednego darmozjada w Ministerstwie Zrowia lub w NFZ-cie, wiec po co dublowac to co i tak utrzymac musimy??? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiazewlondynie Kto daje i odbiera 05.02.10, 22:36 Dzisiaj usłyszałem w TV (TVN 24)o pewnym mężczyźnie,którego POLICJA ukarała pięciuset złotowym mandatem(500zł!) za to,że jakoby używał niecenzuralnych słów idąc w nocy polną drogą,przez zaspy śniegu do domu.Ten SYSTEM jest chory..:(( Odpowiedz Link Zgłoś
pnti Wspaniały facet, super tekst 06.02.10, 02:34 Co tutaj jeszcze dodać - to dobrze, że niektórym niepełnosprawnym można tak skutecznie pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany III RP to jednak wyjątkowo qurew.kie państwo ... 06.02.10, 06:36 jednym - CZARNYM OKUPANTOM daje co roku lekką raczką ponad 15 000 000 000 zł, zaś drugim - nie patrząc na oczywistą i jaskrawą krzywdę - NIC !!! WYJĄTKOWO PERFIDNE ZACHOWANIE, WYMAGAJĄCE PUBLICZNEGO NAPIĘTNOWANIA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Re: Kto daje... 06.02.10, 08:24 Opisany tu jest szczególnie przykry przypadek choroby. Lecz nie wyjątkowy dla naszej służby zdrowia. Logika powinna być taka, iż w zasadzie każdy człowiek płaci składkę, bo może mu się trafić choroba, albo w rodzinie, wśród znajomych czy nieznajomych. Od takich sytuacji razem się ubezpieczamy. Praktyka służby zdrowia - jak uciekać od odpowiedzialności. To nie tylko polska specyfika. Dopiero ogólnoświatowa awantura w sprawie umierających ofiar katastrofy na Haiti spowodowala, że zaczęto je znowu wpuszczać do szpitali USA. Także o kasę chodziło. Ja rok czekałem na skierowanie i wizytę u specjalisty - który mi potem powiedział iż w d... ma, że rano bedą wyniki badań, bo zaczyna urlop i mogę się jesienią do kolejki zapisać. Potem zapożyczyłem się u rodziny i znajomych na operację w pewnej klinice. Kosztowna, lecz przyzwoicie zrobiona. Nie przedłużenia członka, lecz sklejenia dwóch kręgów. Niestety dalej kręgosłup się sypie i na następna operację mnie nie stać. Kiedyś pięciominutowy spacer do najbliższego sklepiku dziś zajmuje godzinę. Niedawno nie na zalodzonym chodniku, lecz w domu i na trzeźwo w domu się przewróciłem = zwichnięta noga, w szpitalu na kilka godzin przytomność straciłem. Przez 10 dni do toalety jak zwierzę, na czworakach chodziłem, bandażując kolana bo skórę z nich zdarłem. W takiej sytuacji jest nie tylko bohater artykułu, nie tylko ja - także dlatego, iż myli się opiekę medyczną z biznesem. Jak pan czy pani chce sobie zrobić ładniejszy nos - niech za to płaci. Jeśli ktoś jest chory - powinien mieć prawo do pomocy. Także dlatego, iż zaniedbany przez służbę zdrowia potem będzie wymagać znacznie kosztowniejszej opieki... Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Kto daje... 07.02.10, 09:39 Przypomina mi się scena z Dnia Świra, z Adasiem w szkolnej toalecie - po odebraniu 777 złotych pensji - "dlaczego nie jestem chamem ze sztachetą w ręce, wtedy ktoś by się ze mną liczył". Żyjemy w kraju, w którym klasa polityczna dopiero się tworzy. Wina leży również po naszej stronie, bo nie interesujemy się tym, czy nasi wybrańcy realizują swoje obietnice, i decyzje przy urnie podejmujemy na podstawie bełkotu serwowanego nam podczas kampanii wyborczej. Dlatego politycy wolą dać pieniądze chamowi ze sztachetą - pijanemu górnikowi i kolejarzowi, w nagrodę za to, że ich firmy od lat przynoszą straty, albo rolnikowi, bo zimą nie mają dochodów (ciekawe czemu nie są z teog powodu dotowani właściciele knajp czy pensjonatów nad morzem), a skoro ma fantazję utrzymywać się z parohektarowej działki, to "państwo" musi mu to zapewnić. Bo oni przecież żywią i bronią, i na dodatek mają reprezancję w Sejmie w postaci partii, która ma zawsze takie poglądy, jakie ma partia rządząca, i przez lata opanowała do perfekcji metodę przyspawywania się do koryta. Nic się nie zmieni, jeżeli my - wyborcy - nie zaczniemy myśleć. Nie przestaniemy słuchać pięknych słówek i bredni o honorze i ojczyźnie, i nie popatrzymy, które rządy najwięciej zmieniają - budują, reformują i pozwalają spokojnie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
lamerka Panie Dawidzie, podziwiam Pana! 06.02.10, 16:33 I racje ma wspomniana w artykule psychoterapeutka: jest Pan swietnym facetem. Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Kto daje i odbiera 06.02.10, 17:01 Strona główna > O firmie Medtronic > Informacje dla pacjentów Medtronic Informacje dla pacjentów Stany Chorobowe Serca Napady i Omdlenia Niewyjasnione Omdlenia Cukrzyca Choroby Kregoslupa Spastycznosc Choroba Parkinsona Ból Nowotwór Problemy z Kontrolowaniem Pecherza Moczowego lagodny Rozrost Prostaty (powiekszona prostata) Tremor wstrzasowy Problemy ukladu pokarmowego Kontakt Medtronic Medtronic Medtronic Medtronic Informacje dla Pacjentów Ta sekcja jest przeznaczona dla pacjentów i ich rodzin oraz przyjaciół, którzy już mają lub wkrótce otrzymają urządzenie lub dostęp do terapii firmy Medtronic. Co roku miliony ludzi są poddawane leczeniu przy użyciu produktów firmy Medtronic, które pomagają im odzyskać zdrowie i poprawić jakość życia. Wybierz stan chorobowy poddawany terapii przy użyciu środków leczniczych firmy Medtronic, które wymieniono po lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
jahortus Ile kosztują na konsultanci ??? 07.02.10, 10:15 mamy modę na mrowisko niepotrzebnych często stanowisk; i nie są to honorowe,ale opłacane synekury(chyba niemało w stosunku do pracy/skutecznosci);chyba nie podlega tajemnicy info.,czy mies. koszty (łączne)owych uczonych nie przekraczają wartości baterii... Chory system gdy Krajowy Kons. jest przeciw interesom pacjenta ! czy nie udałoby sę kupować owych baterii tam,gdzie są tańsze(z refundacja NFZ)?? po co tyle centralnych gremiów skoro wiele leków w RP kosztuje więcej niz w UE ? Odpowiedz Link Zgłoś
microb66 Kto daje i odbiera 07.02.10, 10:50 Wychodzi 13 zł/dzień funkcjonowania baterii. Czy NFZ na to nie stać? Stać, ale musi płacić za diagnostykę każdego pijaka, którego karetką wiezie się do szpitala, bo nie ma izby wytrzeźwień. Trafiłem raz na toksykologię po wypadku, to wiem, jakich tam mają pacjentów, jakie pieniądze idą w nich. Wykluczam tu zatrucia lekami, grzybami, wypadki; ale paru gości, którzy tam się tam przewinęli w tym czasie jak leżałem należało by po prostu uśpić, a nie inwestować w ich zdrowie i ratunek. Będzie na 100 baterii. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Kto daje i odbiera 07.02.10, 10:54 To jest cos co przekracza ludzka wyobraznie.Dlaczego urzednicy szkodza temu czlowiekowi i innym zreszta tez i pozostaja bezkarni..? Przeciez oni o tym wiedza i co? Dlaczegoprokuratorzy nie zajma sie takim szkodnictwem a z zapalem badaja "afery",ostatnio hazardowa.Komu to przynosi korzysc??? Takich pytan mozna zadawac tysiace i co? Czy tak trudno ulozyc rejestr ludzi,ktorzy sa uzaleznieni od wymiany baterii? Ratunku!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fushigi_hato Jak coś się wydarzy na świecie. np Haiti i itp.... 07.02.10, 11:06 ...to my jeszcze nie wiemy dobrze co jest potrzebne,ale pierwsi z pomocą.A w kraju ludzie zamarzają czy jak w tym przykładzie nie mają na baterie czyniące życie normalnym.Ile by nie kosztowały NFZ powinien to finansować.No ,ale Polska to przecież katolicki kraj to czego można się spodziewać.Taki prezesik z NFZ sam bierze pensji ze 25 tys. zł,biegnie przynajmniej w niedziele do kościółka,a ludzi cierpiących ma w d....Co za parszywy kraj. _____________________________________ Mądra Kobieta To Zaproszenie Do Raju Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Jak coś się wydarzy na świecie. np Haiti i it 07.02.10, 11:41 25 tys dla prezesa nfz to smiesznie malo. Watpie aby ktokolwiek rozsadny zgodzil sie za takie pieniadze pracowac w takiej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: Kto daje i odbiera 07.02.10, 11:40 Przeciez tych baterii nikt nie podłączy do jakiegos playstation...ilu w Polsce pechowców ma to schorzenie ...kilku ?.. W ogóle nie powinno być dyskusji w tym całym biznesie pod nazwą Niestety Fundusz Zawalił Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz Tylko dlaczego do cholery kosztuje to 20 czy 30tys 07.02.10, 11:40 To tu jest przede wszystkim problem. Finansowanie z NFZ na wymianę baterii jak najbardziej tak ale nie na zasadzie pompowiania komuś kabzy skoro można taniej?! Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal To się w pale nie mieści... 07.02.10, 11:45 żeby kawałek bateryjki kosztował 20K? A co w niej ku... jest? Czy jakiś inny prąd elektryczny, z Marsa sprowadzany? Odpowiedz Link Zgłoś
fushigi_hato Re: To się w pale nie mieści... 07.02.10, 11:51 W bateryjce jest zamontowana pazerność tego skur...... co jest właścicielem firmy ,która je produkuje. _____________________________________ Mądra Kobieta To Zaproszenie Do Raju Odpowiedz Link Zgłoś
dorci741 Kto daje i odbiera 07.02.10, 12:09 Ja uważam zupełnie inaczej. Taka operacja i urządzenie, kosztowała zapewne bardzo drogo. Moim zdaniem, taka firma powinna za tą kasę przejąć dozywotnią gwarancję działania. Cena powinna być skalkulowana w ten sposób, żeby objąć to wszystko, bo takie postępowanie jak tu przedstawiono jest nieludzkie. Firma nadal ma monopol na te baterie, a biedny pacjent jest bezsilny. Rozumiem, że firma musi zarabiać, tylko dlaczego nie weźmie tej kasy jednorazowo? Takie postępowanie dotyczy wielu procedur medycznych. Ktoś powinien zadbać o interes pacjentów i pomyśleć o innym konstruowaniu umów- na dozywotnią obsługę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Kto daje i odbiera 07.02.10, 12:48 Komunista się znalazł. Firma jest monopolistą bo prawdopodobnie jako jedyna opracowała technologię i produkuje te baterie. Czyli musieli wyłożyć kupę kasy na projekt, na prototypy i później na testy. Kasa musi się zwrócić z nawiązką - sam napisałeś że firma musi zarabiać. Do tego pierwsze baterie pacjent otrzymał bezpłatnie. Większość nowoczesnych procedur i technologii jest opracowywana obecnie w USA - głównie dlatego że jest to intratny biznes. O interes pacjenta ma dbać pacjent i ew. jego rodzina. Nikt nie podpisze dożywotniej umowy - jeden pacjent może żyć 5 lat a inny 50. Uświadom sobie że jest sporo sprzętu, technologii które nigdy nie będą dostępne w Polsce z jednego powodu - firmie aby wejść na polski rynek musiała by przejść przez rejestracje, testy a potem negocjować ceny z naszym lokalnym monopolistą - NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
rumianek88 Re: Kto daje i odbiera 07.02.10, 23:49 Rozumiem, że podczas gdy baterie działały, ten człowiek mógł normalnie pracować, ukończył bardzo dobre studia i uzbieranie takiej kwoty powinno być dla niego pestką. Dlaczego tego nie zrobił, dlaczego o tym nie pomyślał? Jasne, może i NFZ ma obowiązek załatwiać te baterie, ale mógł się zabezpieczyć finansowo, mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś