zigzaur 05.02.10, 17:25 Czystka się szykuje? Czy może jakaś noc długich noży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubat Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 17:37 zigi, nie przeżywaj tak. GW jak zwykle ocenia Putina jak zaafektowana dziewica w obliczu doświadczonego podrywacza. I wyszło, że to poważny gość chcący naprawić Rosję, a przecież nie taki miał być wydźwięk. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Naprawić Rosję ???????????????????? 05.02.10, 18:13 W swym inauguracyjnym przemówieniu obecny rosyjski prezydent Miedwiediew zapowiedział bezwzględną walkę z korupcją. W ten sposób jednoznacznie podsumował dwie poprzednie kadencje prezydenckie? Naprawić Rosję? A czy Rosja jest w ogóle naprawialna? Gdyby to był koń, to by się zastrzeliło. Gdyby to był samochód, to by się wysłało pod prasę i na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Naprawić Rosję ???????????????????? 05.02.10, 18:52 > Gdyby to był koń, to by się zastrzeliło. Gdyby to był samochód, to by się > wysłało pod prasę i na złom. Jak Polske? Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Re: Naprawić Rosję ???????????????????? 05.02.10, 18:55 o scierwojad juz jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana Re: Naprawić Rosję ???????????????????? 05.02.10, 20:07 towarzyszlepper napisała: > o scierwojad juz jest.... nawet dwóch, ty i zydzaur Odpowiedz Link Zgłoś
lactum Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 20:43 lubat napisał: > zigi, nie przeżywaj tak. GW jak zwykle ocenia Putina jak zaafektowana dziewica > w > obliczu doświadczonego podrywacza. I wyszło, że to poważny gość chcący naprawić > Rosję, a przecież nie taki miał być wydźwięk. Trudno ocenic obiektywne relacje od subiektywnych komentarzy? Na to potrzeba czasu, jak go wastarczy w calym zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Szef burdelu Sam siebie zbesztal?! 05.02.10, 17:38 No ten typ jest prze....uj!:) Wszyscy naokolo sa winni, wszyscy obiecuja tylko nie ON:) On jest przeciez tylko szefem tego burdelu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Szef burdelu Sam siebie zbesztal?! 05.02.10, 18:03 towarzyszlepper napisała: > No ten typ jest prze....uj!:) Wszyscy naokolo sa winni, wszyscy obiecuja tylko > nie ON:) On jest przeciez tylko szefem tego burdelu!!!! towarzyszulepper, ty jesteś idealnym użytecznym idiotą i łykasz dokładnie to, co sobie życzą politruki gazowyborcze. Gdybyś znał języki, przeczytał tekst źródłowy, to byś wiedział, że Putin nie powiedział nic innego, co w takiej sytuacji (przedwyborczej) mówią do swoich najważniejszych ludzi Tusek i Kaczyński, Merkel i Sarkozy, Obama i Busz. On tam nikogo nie beształ, to marzenie ZBiRów. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szef burdelu Sam siebie zbesztal?! 05.02.10, 18:14 A gdybyś ty znał języki, to byś napisał "Tusk" i "Bush". Te nazwiska są naprawdę łatwe w pisowni ale dla ciebie być może za trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Znalazł się nauczyciel 05.02.10, 18:43 zigzaur napisał: > A gdybyś ty znał języki, to byś napisał "Tusk" i "Bush". > Te nazwiska są naprawdę łatwe w pisowni ale dla ciebie być może za trudne. Przypomnij sobie jak ty piszesz nazzwisko Schröder lub Putin. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Znalazł się nauczyciel 05.02.10, 20:25 Nie zawsze mam ochotę przełączyć na niemiecką klawiaturę, co do pana Gerdzia. A o co chodzi z tym Putinem? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Znalazł się nauczyciel 05.02.10, 22:54 Schikelbaum czy jak go zwiesz nie ma nic wspólnego z klawiaturą. Putin ateż jakoś przekręcasz. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Znalazł się nauczyciel 06.02.10, 08:57 Czasami zdarzy się mi przezwać pana Gerdzia jako Schicklgruber. Owszem. Ale żebym Putina przekręcał? Przecież to bardzo proste nazwisko. No, chyba żeby zastosować żartobliwe określenie "Pute". Podobnie jak braci Kaczyńskich wszyscy nazywają kaczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Re: Szef burdelu Sam siebie zbesztal?! 05.02.10, 18:30 Lubart: znam biegle dwa obce...Rosyjski i Niemiecki...Mam z nimi CODZIENNIE do czynienia, i uwierz mi wiem co pisze. Putina nie mozna porownywac do Tuska. Czy Tusk wydal kiedykolwiek rozkaz bombardowania cywili?!!!! A Putinska dziwka wlasnie to zrobila! Sam slyszalem i WIDZIALEM gdy mowil na konferencji prasowej: "nikt nie ma czego sie obawiac, wojna zakonczona, mozna wracac do domu"-powiedzial to na konferencji prasowej w Berlinie PO NIEMIECKU, i uwierz mi ZROZUMIALEM. A co sie stalo nastepnego dnia? Nastepnego dnia zrownany prawie z ziemia Grozny dostal kolejna (najwieksza w historii) porcje przyjaznych Ruskich bomb. Wiec skoncz pie......ic tata! Nie porownoj mordercow mieniacych sie politykami, do Tuska! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Szef burdelu Sam siebie zbesztal?! 05.02.10, 18:57 Czyli Putin mowil po niemecku na konferencji prasowej... A kiedy? Bo o ie wiem, jako prezydent nigdy nie mowil w obcym jezyku na konferencji prasowej. Mogl jakies zdania wymeniac, ale nie caloksztald odpowiedzi. Jak by rozmawial, to tak, mogl. Zna kilka jezykow, ale zawsze na pytania na roznych konferencjach mowi po-rosyjsku. Co do twojej bajki, to schowaj ja na swoje sumenie :) A najlepiej poucz wreszcie rosyjski i poczytaj sobie co i kto mowia. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper A po niemiecku cie nauczyli agencie spiochu? 05.02.10, 19:26 Jezeli tak to CZYTAJ i stul pysk!!!!„Kein Krieg mehr in Tschetschenien, ist schon vorbei. Sie können nach Hause gehen. Frohe Weihnachten.” So verhöhnte noch im Dezember 2004 der russische Präsident Flüchtlinge, die anlässlich eines Staatsbesuches in Schleswig gegen die russische Militärgewalt in ihrer Heimat protestierten. www.frsh.de/schl_32/s32_46-47.pdf Te slowa powiedzial w Niemczech! Po niemiecku!!I cale Niemcy to slyszaly!!! Wiec stul scierwojadzie twoj niedojebany ryj! Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A po niemiecku cie nauczyli agencie spiochu? 05.02.10, 20:25 towarzyszlepper napisała: > Jezeli tak to CZYTAJ i stul pysk!!!!„Kein Krieg mehr in Tschetschenien, > ist schon vorbei. Sie können nach Hause > gehen. Frohe Weihnachten.” So verhöhnte > noch im Dezember 2004 der russische > Präsident Flüchtlinge, die anlässlich eines > Staatsbesuches in Schleswig gegen die > russische Militärgewalt in ihrer Heimat > protestierten. > > www.frsh.de/schl_32/s32_46-47.pdf > Te slowa powiedzial w Niemczech! Po niemiecku!!I cale Niemcy to slyszaly!!! Wie > c > stul scierwojadzie twoj niedojebany ryj! Zaprawdę powiadam wam ,ze godna to odpowiedź , słuszna i zbawienna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: A po niemiecku cie nauczyli agencie spiochu? 05.02.10, 22:09 Czyli niczego zlego nie powiedzial. Powtarzam, kulturo ty nasza, wsadz swe bajki do swego naiglebszego mejsca. Niemcy wszystko slyszali i wiedza ze tak i jest. Przeciez nie sa zwierzetami, jak niektozy. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper A "Busz" to sobie musisz chyba zgolic... 05.02.10, 18:33 Widze ze tu i tam ci sie czacha przegrzewa... Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: A "Busz" to sobie musisz chyba zgolic... 05.02.10, 19:01 A jak sie pisze? Busz. A jak inaciej? Nie macie wlasnego jezyka? Czy tylko gebe macie na lamanie rosyjskich nazw i imion? Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Oj pizdisz.... 05.02.10, 19:28 pizdisz kak dyszysz...a dyszysz tsiasto....blatttt....prejetrachal by ja tjebja w twoj krasny rotttt...oj prejetrachyl by.... Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Oj pizdisz.... 05.02.10, 22:12 Widzie pan, jest problem w panskich zyczeniach. Bo poki sie pluje i bluzga, my, czyli obywateli Rosji, cos robimy, pracujemy. A nie "walimy konia" co minute jak szanowny pan. Choc z tym panskim przypadkiem chyba do ksiegi rekordow sie trafi... Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Szef burdelu Sam siebie zbesztal?! 05.02.10, 19:22 lubat napisał: > towarzyszlepper napisała: > > > No ten typ jest prze....uj!:) Wszyscy naokolo sa winni, wszyscy obiecuja > tylko > > nie ON:) On jest przeciez tylko szefem tego burdelu!!!! > > towarzyszulepper, ty jesteś idealnym użytecznym idiotą i łykasz dokładni > e > to, co sobie życzą politruki gazowyborcze. > Gdybyś znał języki, przeczytał tekst źródłowy, to byś wiedział, że Putin nie > powiedział nic innego, co w takiej sytuacji (przedwyborczej) mówią do swoich > najważniejszych ludzi Tusek i Kaczyński, Merkel i Sarkozy, Obama i Busz. > > > On tam nikogo nie beształ, to marzenie ZBiRów. Jakiej przedwyborczej???....tam juz wszyscy wybrani. Ty jestes glupi bo sluchasz i fascynujesz sie jedna naganna wypowiedzia (samokrytyka) twojego fiutyna. Koles, pierwszy raz slysze cos takiego z ust tego kgbowca,nie oznacza to ze on tak mysli. Ale znajac was kacapy wierzycie co wam "wladza"powie az do smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod po co obiecywać, wystarczy parę bomb 05.02.10, 17:40 i już Kacapy tańczą, jak im Fiutin zagra wydawnictwopodziemne.com/2008/03/21/burza-w-moskwie/ Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Głupie komentarze 05.02.10, 17:42 zigzaur napisał: > Czystka się szykuje? Czy może jakaś noc długich noży? Raczej szykuje się seria głupich komentarzy. Początek już zrobiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Głupie komentarze 05.02.10, 17:47 No i od razu pojawiło się paru twoich równie bystrych kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Głupie komentarze 05.02.10, 17:57 eva15 napisała: > No i od razu pojawiło się paru twoich równie bystrych kumpli. nie płacz czekistko, wódz już leci cię pocieszyć :) www.youtube.com/watch?v=uOQhxDHwtzw Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Re: Głupie komentarze 05.02.10, 17:52 Nie napisal niczego glupiego! Dokladnie w taki sposob "rozwiazywalo" sie w Rosji problemy...Winni sie zawsze znalezli, i najczescie sadzono ich i...rozstrzeliwano. Nie wiedzialas o tym? To chyba czas troche poczytac, bys na zawsze nie zostala gluptaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Głupie komentarze 05.02.10, 17:59 towarzyszlepper napisała: > Nie napisal niczego glupiego! Dokladnie w taki sposob "rozwiazywalo" sie w Rosj > i > problemy...Winni sie zawsze znalezli, i najczescie sadzono ich > i...rozstrzeliwano. Nie wiedzialas o tym? To chyba czas troche poczytac, bys na > zawsze nie zostala gluptaskiem. Dokładnie tak samo jak w innych krajach w tym USA. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Re: Głupie komentarze 05.02.10, 18:24 W USA robiono to takze, ale na bank nie na taka skale, i nie z taka perfekcja jak w Rosji. W 30-tych i pod koniec 40-tych lat wybito miliony ludzi. Zaczynalo sie to wlasnie w taki sposob jak teraz: szefo zaczynal pierdo....ic o nidociagnieciach, o bledach, o SPISKACH i ruszala lawina. Teraz nie bedzie inaczej. Nie moze byc dwoch wladcow Rosji...A w tej chwili mamy dwoch. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Kolejny spec się znalazł 05.02.10, 18:39 towarzyszlepper napisała: > Dokladnie w taki sposob "rozwiazywalo" sie w Rosji > problemy...Winni sie zawsze znalezli, i najczescie sadzono ich > i...rozstrzeliwano Specu. W Rosji od 1812r. po 1917r. orzeczono łącznie 120 wyroków śmierci. Skazanych nie "rozstrzeliwano" ich wieszano. > Nie wiedzialas o tym? To chyba czas troche poczytac, bys na > zawsze nie zostala gluptaskiem. Tow. Lepperze, słuszna rada. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 18:51 A po 1917to niby co to byl za kraj? "Zwiazek" Socjalistycznych Republik Radzieckich? Ty w to wierzysz? Bo ja jestem przekonany ze byla to Rosja pod inna nazwa, z jeszcze wieksza liczba podbitych,upodlonych narodow. Jak by sie ten kraj nie nazywal, to ROSJANIE nim rzadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 18:58 Dać tobie zestaw obowiązkowych lektur do przeczytania? Od czego zaczniemy? Od Sołoviewa i Kluczevskiego, czy może od razu przejdziemy do Avtorchanowa, Sołżenicyna, Dzillasa i Conqesta ? > to ROSJANIE nim rzadzili. Lenin, Trocki, Dzierżyński, Stalin, Beria, Kaganowicz, Ordzenikidze, Mikojan, Radek ... Sami Ruscy, jak w pysk strzelił. Super. Tow. Lepper do książek. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 18:59 A ja, jako obywatel Rosji, nie jestem pzekonany ze zylem w Rosji do 1992 roku. Bo na tyle zwalczano rosyjska odrebnosc, ze powiedziec ze byla Rosja jest niemozliwe. A i patrzac na narodowosc wiekszosci wladcow zsrr - niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:04 kacap_z_moskwy napisał: > A ja, jako obywatel Rosji, nie jestem pzekonany ze zylem w Rosji do 1992 roku. Biedny Kacap. Ten palant nie odróżnia Rosji od sovietów. To chyba wyłącznie jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:10 Rosja ? jak to Kacap, nawet nie dostrzegł, że żyje w kagiebowsko- mafijnym gospodarstwie hehe thoughtsfromatexan.com/wp-content/uploads/2009/08/Putin-Pooh2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:16 abhaod napisał: > Rosja ? jak to Kacap, nawet nie dostrzegł, że żyje w kagiebowsko- > mafijnym gospodarstwie hehe Asshold, dasz się wciągnąć w dyskusję to porozmawiamy ile twoich rodaków służyło w KGB. 34% składu osobowego tej ulubionej przez ciebie instytucji stanowili chyba twoi rodacy. Kiepską jak widać masz pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:21 walter622 napisał: Asshold i tak to jest walterku, zanim rozpocząłeś dyskusję, już ją zakończyłeś, a w Ameryce Murzynów biją !!! Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:26 abhaod napisał: Asshold, nie chcesz podyskutować o zasługach swoich rodaków w działalności tej instytucji? Zapewniam ciebie - oni nie byli murzynami. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:31 nie rozumiesz przygłupie ? w Ameryce Murzynów biją!!! Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:43 abhaod napisał: > nie rozumiesz przygłupie ? w Ameryce Murzynów biją!!! Asshold, nie zetknąłem się z żadną publikacją, w której by wspominali o jakimś murzynie w KGB. To za co ich w tej Ameryce biją? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:55 www.limon.com.ua/KOMSOMOLCY_poster_web.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:09 Denis,oni cie nie uwierza w to,ze W ZSRR mozno bylo dumnie powiedziec-jestem-Kazachem,Tadzykiem,Ukraincem,ale powiedziec-jestem Rosjaninem,nie bylo poprawnie. Istnial jezyk rosyjski,rosyjska literatura,ale nie bylo Rosjan (paradoks).Ja osobiscie z tym spotkalem sie w 1977 roku,kiedy na republikanskim konkursie mialem przygotowany wiersz na 350 rocznice zjednoczenia Rosji i Ukrainy ,pod tytulem " Spasibo ciebie russkij narod",mnie w bardzo stanowczy sposob powiedzieli,ze niema russkiego narody,jest radziecki,a na moje "naiwne" pytanie,jak to tak,jest narod ukrainskij,ale nie moze byc rosyjskiego,bylem od konkursa "odstranion". Ty napewno wiesz o czym ja pisze,ale tam cie "specjalisci" od Rosji temu nie uwierza. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:53 igor-53 napisał: > Denis,oni cie nie uwierza w to,ze W ZSRR mozno bylo dumnie > powiedziec-jestem-Kazachem,Tadzykiem,Ukraincem,ale powiedziec- jestem > Rosjaninem,nie bylo poprawnie. Istnial jezyk rosyjski,rosyjska literatura,ale > nie bylo Rosjan (paradoks).Ja osobiscie z tym spotkalem sie w 1977 roku,kiedy n > a > republikanskim konkursie mialem przygotowany wiersz na 350 rocznice zjednoczeni > a > Rosji i Ukrainy ,pod tytulem " Spasibo ciebie russkij narod",mnie w bardzo > stanowczy sposob powiedzieli,ze niema russkiego narody,jest radziecki,a na moje > "naiwne" pytanie,jak to tak,jest narod ukrainskij,ale nie moze byc > rosyjskiego,bylem od konkursa "odstranion". Ty napewno wiesz o czym ja pisze,al > e > tam cie "specjalisci" od Rosji temu nie uwierza. 350-TA rocznica zjednoczenia,ciekawe ktorej Ukrainy....tej wschodniej czy zachodniej??? Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:58 snellville,czy to jest istotnie,ktora Ukraina?Ja pisalem o czyms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 20:03 igor-53 napisał: > snellville,czy to jest istotnie,ktora Ukraina?Ja pisalem o czyms innym. Troche jest,zabieracie ....oddajecie,pozniej chcecie wasze ekspansje swietowac. Co jest Igor,jeszcze bedziesz sie klocil i przekonywal mnie ze nie jestescie zaborczym narodem??? Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 20:06 snellville,a wiesz dla czego doszlo do tego zjednoczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Miało wyjść zupełnie inaczej ... 05.02.10, 20:29 "Między Rzecząpospolitą i Rosją już od dłuższego czasu nie doszło do poważniejszych działań wojennych i ostatecznie 30 stycznia 1667 zawarty został traktat rozejmowy w Andruszowie na trzynaście i pół roku. W tym okresie oba państwa miały starać się o zawarcie trwałego pokoju. Na podstawie traktatu wracały do Rzeczypospolitej Inflanty polskie, województwo połockie i witebskie, ale bez Wieliża. Rosja dostała utracone przez nią w pokoju polanowskim Smoleńsk i Siewierszczyznę, a ponadto lewobrzeżną Ukrainę oraz na dwa i pół roku Kijów, który w praktyce pozostał już w rękach Rosji. Zaporoże miało być wspólnym protektoratem Polski i Rosji jako zasłona przed Tatarami. Obie strony dały sobie prawo do protekcji nad religiami – Polska otrzymała prawo do protekcji nad religią katolicką na terenie Rosji, a Rosja uzykała prawo protekcji nad religią prawosławną na terenie Rzeczypospolitej. Jednak katolików w Rosji było bardzo niewielu, za to ludność prawosławna stanowiła znaczący odsetek ludności Polski i Litwy. Zawarty traktat na ponad sto lat podzielił Ukrainę na dwie części – rosyjską i polską. Skutki tych decyzji dają o sobie znać aż do dziś, gdy Ukraina istnieje już jako wolne państwo. Rozejm andruszowski w swojej idei miał być zalążkiem sojuszu wojskowego obu mocarstw zwróconego przeciw Turcji i Tatarom." pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_polsko-rosyjska_1654-1667 Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 20:48 snellville napisał: > 350-TA rocznica zjednoczenia,ciekawe ktorej Ukrainy....tej > wschodniej czy zachodniej??? Ten ciemniak powtarza sowieckie brednie i sowiecką prop-agitkę . Tak został nauczony i nie można od niego wymagać za wiele .. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Czyżby? 06.02.10, 23:52 igor-53 napisał: > W ZSRR mozno bylo dumnie > powiedziec-jestem-Kazachem,Tadzykiem,Ukraincem, A czy można było powiedzieć - jestem Polakiem? Olga Korbutt narzekała, że musiała ukrywać swoją narodowość gdy reprezentowała ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:30 A Ukraincy to sie sami zrusycyfizowali???? A w jakim jezyku mowilo sie we WSZYSTKICH URZEDACH TEGO FUCKEN ZSRR??????Po GRUZINSKU?Po Ukrainsku?? A moze litewsku???? Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Hm...Taki madry jestes? Dzieki wikipedii? 05.02.10, 19:32 przeczytaj uwaznie moj post,chwile zostanow sie,a dopiero pozniej cos napisz.Widze,ze z mysleniem masz duzy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 jegor byłeś uczony po sowiecku :) 05.02.10, 20:32 "Najważniejszym skutkiem Ugody było poddanie Ukrainy dominacji moskiewskiej i wstrzymanie procesu polonizacji elit ukraińskiej szlachty i kozactwa. W dalszej perspektywie Ukraińcy wyrywając się spod protekcji polskiej popadli pod protekcję caratu. W opcji utworzenia równorzędnego składnika Rzeczpospolitej wybrali protekcję Moskwy przez co stracili niezależność na ponad 350 lat. Podlegali w tym czasie silnej rusyfikacji, jak choćby Ukaz emski z 1876, zabraniający używania nazwy "Ukraina", czy drukowania książek w języku ukraińskim i używania języka ukraińskiego w ogóle. W okresie caratu ograniczony sukcesywnie samorząd Ukrainy Lewobrzeżnej (prawa szlachty ukraińskiej i języka ukraińskiego na tym terenie) wynikające z ugody perejasławskiej, pomimo likwidacji Siczy Zaporoskiej przez Katarzynę II, były przez cara i administrację rosyjską respektowane. Stąd pojęcie Ukrainy Słobodzkiej – do dziś wyodrębnionej socjologicznie części lewobrzeżnej Ukrainy. W czasach sowieckich fakt Ugody perejasławskiej był silnie wykorzystywany w celach propagandowych. Propaganda miała na celu podkreślenie braterstwa narodów rosyjskiego i ukraińskiego, przez co wzmocnienia wewnętrznego sztucznego i zróżnicowanego państwa bolszewickiego. Przykładem, jak ważna była historia Ugody dla sowieckiej władzy może być to, iż w 300 rocznicę Ugody perejasławskiej, w 1954, miało miejsce włączenie Krymu do Ukraińskiej SRR. Nawet w dzisiejszej Rosji w szkołach uczy się eufemistycznie, iż Ugoda była "pierwszym przyłączeniem Ukrainy do Rosji"." pl.wikipedia.org/wiki/Ugoda_perejas%C5%82awska Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: jegor byłeś uczony po sowiecku :) 05.02.10, 20:40 aSSmal,kiedys cie tlumaczylem,ze Jegor i Igor to calkowicie rozne imiona.A co dotyczy mojej wiedzy,to ty masz ,jak widze na codzien,tylko ta co pobral z Wikipedii. A teraz przeczytaj to samo,tylko w jezyku ukrainskim.>>Історичні передумови Під час національно-визвольної війни українського народу під керівництвом Богдана Хмельницького 1648—1657 рр. уряд Гетьманщини підтримував дипломатичні стосунки і укладав воєнно-політичні союзи з багатьма державами — Кримським ханством, Туреччиною, Московією, Молдавією та ін. Постійні зради Кримського ханства, ненадійність з боку інших союзників штовхали гетьмана на підтримання тісних контактів з Московією, яка була зацікавлена у зростанні свого впливу в Україні.<<.A to po angielsku >>The outcome of the treaty differed from Khmelnytsky's intentions; originally a political manoeuvre intended only to secure the support of powerful allies, it revealed the full extent of its far-reaching consequences over time.[1] Major results of the treaty included the separation of Ukraine from formerly dominant Catholic Poland, the re-strengthening of Orthodoxy in the historic center of Ukraine, and the eventual domination of Ukraine by neighboring Orthodox Russia, with Ukrainian clergy dominating the church.<<. Jak widzisz twoja wiedza jest nic nie warta,bo zrodlo twojej wiedzy jest niezbyt powazne.Kazdy narod pisze wlasna strone na Wiki,dla tego w sprawach historycznych polegac sie na Wikipedii nie mozno. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: jegor byłeś uczony po sowiecku :) 05.02.10, 20:46 Nie chcieli unii na równych prawach(jak Litwa) to zostali zniewoleni na 350 lat . Teraz jest EU i NATO. Oby Ukraińcy zorientowali się w porę kto jest ich prawdziwym wrogiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Co do Chmielnickiego: 06.02.10, 09:09 Igor, postać Chmielnickiego została przez historię oceniona jednoznacznie: 1. Wiosną roku 1648 występując przeciwko Rzeczypospolitej Chmielnicki zawarł sojusz z Chanem Krymskim. W zamian za pomoc wojskową Tatarzy mieli prawo rabować i porywać ludność w niewolę bez żadnych ograniczeń. Chmielnicki potrzebował tatarskiej pomocy a niczym innym nie mógł zapłacić. To tak postępuje przywódca "narodu walczącego o wolność"??? 2. W czasie ugody w Perejasławiu w 1654 Chmielnickiemu kazano złożyć przysięgę wierności carowi. Chmielnicki złożył ale zażądał, aby car również zaprzysiągł przez swych upoważnionych posłów. Usłyszał, że o tym nie ma mowy. Czy tak postępuje mądry polityk??? A ty kiedyś podpisałeś umowę nie czytając jej? A co do dominacji religijnej, to było inaczej. Ukraińska szlachta i magnateria dobrowolnie wybierała swoją wiarę. Co ciekawsze, w XVI wieku bardzo często zmieniali wiarę z prawosławnej na protestancką, bo reformacja była w modzie. Gdy władzę objął Zygmunt III, fanatyczny katolik, wielu magnatów o wyznaniu protestanckim nagle przeszło na katolicyzm, aby przypodobać się królowi. W każdym razie król nie miał żadnych możliwości, by zmusić np. Jeremiego Wiśniowieckiego do przechrzczenia się na katolicyzm, gdyby Wiśniowiecki sam tego nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Co do Chmielnickiego: 06.02.10, 12:27 zigzaur,ty swoim postem tylko podtwierdzasz to,co ja napisalem wyzej.Kadzy narod ma wlasnych bohaterow i kazdy narod ocenia ich po swojemu.Nigdy nie pisz kategorycznie-: > Igor, postać Chmielnickiego została przez historię oceniona jednoznacznie<. Moze przez historykow polskich Chmielnicki i byl oceniony "jednoznacznie",ale w innych krajach nie koniecznie. SDo reszty rowniez mozno bylo by odniesc sie w podobny sposob,ale po-co,ty wiesz swoje,a ja swoje.Dla mnie Suworow ,tak samo jak i dla Bulgarow,postac wielka,dla polakow to pogromca powstania i co,tez napiszesz ,ze historia ocenila go "jednoznacznie".Dla Polakow rzeczpospolita obojga narodow to swiatla karta w historii,a jak by zapytal Litwinow,to oni na to patrza inaczej.Dla ciebiue Wilno,to zagrabiono przez "ryskich" polskie miasto,a dla Litwinow,to jest historyczna stolica ich panstwa.I tak mozno w bezkoniecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co do Chmielnickiego: 06.02.10, 13:33 No to oceńmy obiektywnie Chmielnickiego: Podniósł bunt i rozpoczął wojnę domową, której wygrać nie mógł. Zamienił Ukrainę w morze krwi, głównie ukraińskiej. Ściągnął na Ukrainę obce wojska: tatarskie i moskiewskie. Tatarom za pomoc płacił jasyrem, głównie z Ukraińców. Moskwie zapłacił poddaństwem. Osiągnięcia innych ukraińskich wodzów, np. Mazepy czy Bandery, były wcale nie lepsze. Co do Wilna: Żaden rozsądny Polak nie uważa Wilna za miasto polskie. Ludność Wilna i okolic to są wolni ludzie, którzy DOBROWOLNIE kultywują język polski jako ojczysty ale jednocześnie są lojalnymi obywatelami Litwy. Dawna Litwa (Wielkie Księstwo) było państwem wielonarodowym, wieloreligijnym i wielojęzycznym. Tam mówiono językiem ruskim, polskim i litewskim (a do tego niemieckim i jidysz). Po I wojnie światowej i po rozpadzie CCCP (a także Jugosławii) powstawały małe nacjonalistyczne państwa, niejednokrotnie pogrążone w konfliktach. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Co do Chmielnickiego: 06.02.10, 15:03 zigzaur,nie brni w glupotie dalej (z przekory?).Jak isc twoim rozumowaniem,to objektywnie patrzac na historie Polski (a zadne powstanie Polacy nie wygrali),to Polska rzadzili tylko zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Co do zigzaura 06.02.10, 15:08 zigzaur napisał: > Igor, postać Chmielnickiego została przez historię oceniona jednoznacznie: Zigzaur, jak zwykle głosisz pseudo naukowe herezje. W skrócie: 1. Pojęcie "narodu" (w tym ukraińskiego) jest pojęciem bardzo młodym (tj. od czasów wojen napoleońskich). Tak więc w czasach Chmielnickiego "interes narodowy" nie był jakimkolwiek wyznacznikiem. 2. W ramach zawartego sojuszu Tatarzy mieli prawo do łupów zdobytych na wrogach, w tym na przeciwnikach Chmielnickiego na ziemiach Ukrainy (owszem, takowi byli). Podobnie rzecz się miała w czasie Potopu i wyprawy tatarskiej na Prusy Wschodnie. Zresztą, w tym czasie Krymscy Tatarzy regularnie zapędzali się na te tereny, niezależnie od jakichkolwiek "porozumień". 3. Za Zygmunta III protestancka szlachta nie przechodziła na katolicyzm. Protestancka szlachta (i arystokracja) masowo poparła Szwedów w czasie Potopu (vide - przysięga nieświeżska). Jeżeli jesteś takim "ekspertem" to może napiszesz kiedy i w jakich okolicznościach pojawiła się "niebiesko-żółta"? Jak zdołasz na to pytanie odpowiedzieć to może podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kolejny spec się znalazł 05.02.10, 20:28 W czasie Powstania Styczniowego na Litwie sam tylko Murawiew-Wieszatiel wydał około 700 wyroków śmierci. Fakt, po procesach. W XX wieku to jest ilość wręcz "śmieszna". Ale nie mów o 120. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Kolejny spec się znalazł 05.02.10, 21:33 heheh. Murawjow (tak powinno, a nie jest:( - ukraińska z dziada-pradziada szlachta:)) Odpowiedz Link Zgłoś
savrin "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władzy"... 05.02.10, 17:58 Gdzieś koło 7 rano na tvp kultura był program z Iwanem Wyrypajewem, standardowa godzina w temacie misyjności telewizji polskiej. Powiedział sporo rzeczy o różnicach i przyznam, że nie miałem poczucia negacji. W tym co mówił na pewno było sporo prawdy. Narody się raczej niestety nie skomunikują :( Rosjanie jakoś lubią ślepo wierzyć i czuć sercem. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 18:00 Przepraszam, czy Putin przypadkiem też się do władzy nie dorwał? Odpowiedz Link Zgłoś
rix10 "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władzy"... 05.02.10, 18:05 O to to !!! Święte słowa. Putin 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
elegancja_francja At - polityczny czlowiek! 05.02.10, 18:07 Prezydencki material ten Putin. Czy mozemy tez zaprosic na kandydata do polskich wyborow Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Car jest dobry. To ministrowie są źli. 05.02.10, 18:09 To sprawdzony scenariusz stosowany w Rosji od co najmniej dwu stuleci. Paru kozłów ofiarnych da głowę, a przynajmniej grzbiet pod bat - tymczasem grube ryby będą jeszcze grubsze. A Rosjanie? Że zacytuje klasyka z nad Wisły "Ciemny lud to kupi". Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Re: Car jest dobry. To ministrowie są źli. 05.02.10, 18:36 A Rosjanie zawsze byli jeba....ni, sa jeba....ni i beda jeba...ni! Ten narod tego potrzebuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Obiecujcie wszystko by sie dorwac do wladzy! 05.02.10, 18:34 Nie zdziwil bym sie gdyby tak wlasnie powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Po tylu latach w partii powinien wiedziec 05.02.10, 18:42 ze wlasnie o to chodzi w politykowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Putin jest WIELKI! 05.02.10, 18:43 I jak tu nie szanowac tego goscia! Kazde jego slowo,kazdy gest nie ujdzie uwagi swiata.Nawet tak "solidna" gazeta,jak GW komentuje wszystko ,co zrobil ten Wielki czlowiek.Ja osobiscie mam do niego neutralny stosunek,nie uwazam go a nie za wielkiego polityka,a nie za zbrodniarza.Putin okazal sie potrzebny na swoj czas,taki czlowiek MUSIAL w Rosji porzadzic po latach balagany jelcynowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 19:05 No cos ty! To najwiekszy wrog Polski. Choc on nawet nie wie co jej zrobil, ze tak go nienawidzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 19:24 kacap_z_moskwy napisał: > No cos ty! To najwiekszy wrog Polski. Choc on nawet nie wie co jej zrobil, ze t > ak go nienawidzi :) Nic nie zrobil,dlatego trzeba na tego kundla uwazac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 19:34 snellville,Putin nie jest kundlem,bo jak by takowym byl,to nie bylo by dziesiejszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 19:40 jak to nie ? ciągle szczeka, tak jak ty, przepraszam :) podszczekujesz www.eclipptv.com/viewVideo.php?video_id=413&title=Holly_Cow__Vladimir_Putin_vs_Pink_Floyd Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 19:45 andrzejku, czy ty musisz z kazdej dyskusji robic chlew? rozumiem,ze masz taka nature i w chlewe najlepiej sie czujesz,ale innym to moze nie odpowiadac,ty o tym nie pomyslales? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 19:53 to w chlewie kacapskie świnie szczekają ludzkim głosem ? Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 20:01 andrzejku,twoj inteleky jest tak maly,ze nawet swinia obok ciebie poczuje sie Albertem Einsteinem.twoi "zarciki" sa na tak nizkim poziomie,ze chiba tylko ciebie rozsmiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 20:03 Nigdy nie dyskutuj z igorkiem: najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, a potem zabije doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 20:12 andrzejku,ciebie podniesc na moj poziom nie jest mozliwe.Tak co nie matrw sie,nie ma takiej opcji ,zeby ja cie zabil doswiadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 20:14 igorek, co z tym papierem toaletowym, gdzie twoi koledzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 20:30 znowu zasrałem fotkę twojego wodza :)twoją zresztą też :) 1.bp.blogspot.com/_k1LURZUjip0/Rx8C1bIKlyI/AAAAAAAAALE/JxL3ihfRX3k/s400/putin.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 20:42 andrzej,to nawet jak na ciebie,jest obrzydliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Putin wielki??? Putin akbar!!! 05.02.10, 20:54 forum.gazeta.pl/forum/w,902,106838327,,Wielki_Penis_nie_zostanie_ambasadorem_w_Arabii_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Putin wielki??? Putin akbar!!! 05.02.10, 21:04 zigzaur,a powiedz,tylko szczerze,czemu ty uzywasz roznych nickow? przeciez nie musisz,zauwazylem ze na tym samym forum,raz piszesz,jako zigzaur,a nastepny komentarz wpisujesz pod nickiem-everet..O co chodzi?A do twojego komentarza nie odnosze sie,poniewaz jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Putin jest WIELKI! 05.02.10, 21:45 igor-53 napisał: > Kazde jego slowo,kazdy gest nie ujdzie uwagi swiata. Dokonana przez niego naprawa każdego płotu też będzie zauważona. Każda sukienka kupiona małej dziewczynce też... Odpowiedz Link Zgłoś
lubat "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władzy"... 05.02.10, 19:27 Znamienną rzeczą jest, że politruki gazowyborcze, a także forumowe orzełki intelektu (zaklinających się, że biegle znają języki) tak się przyczepiły do rutynowych wypowiedzi Putina, jakie by wygłosił przed wyborami każdy szef partii rządzącej, a zupełnie przemilczają dzisiejszą wypowiedź Miedwiediewa. A ona jest o wiele bardziej doniosła, bo może w przyszłości dotyczyć nas, i to bardzo dotkliwie. Miedwiediew ogłosił mianowicie nową doktrynę wojenną Rosji, która przewiduje m.in. możliwość prewencyjnego uderzenia atomowego. I nic, cisza. Aż taki strach obleciał? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejberlin Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 21:11 niedźwiadek to pacynka Kaputtina, nie ma się do czego odnosić Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Jaka cisza...Kacap czyta..albo mu tlumacza.. 05.02.10, 19:37 Czytaj, czytaj! I badz dumny z "osiagniec" tego mordercy Putaina! Pod sciane z Putinska kurrr....wwwaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper <a href="http://www.frsh.de/schl_32/s32_46-47.pdf" target="_blank" 05.02.10, 19:38 www.frsh.de/schl_32/s32_46-47.pdf Oto jaki "prawdomowny " jest Putin Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Zamiast kretynsko wysmiewac moze sprobowalibysmy 05.02.10, 20:06 dorownac osiagnieciom, ktore ma Putin w Rosji. Zamiast wyszydzac premiera Rosji moze dobrze byloby obawiac sie Jego skutecznosci, ktora usadzil w koncie nie tylko nasza gazetowa oglupiala sfore dziennikarska ale rowniez niezliczone rzesze polglowkow "zaabonowanych" na forum GW. Zamiast czepiac sie detali tylko po to by zaspokoic swoja durna proznosc wyrosla z rusofobi moze lepiej byloby spojrzec po calosci: North Stream, Sud Stream, amerykanska baza w naszym kraju wraz z systemem obrony przeciwko rakietom miedzykontynetalnym nie wspominajac juz o tym co dzieje sie obecnie na Ukrainie a co osmieszylo nie tylko naszych pajacow politcznych i ich dwudziestoletnia polityke ale ujawnilo rowniez bezkres bezmozgowia jaki reprezentuje i propaguje od dwudziestu lat w naszym kraju gazetowa sfora dziennikarska pod kierownictwem Michnika. "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władzy"... Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Zamiast kretynsko wysmiewac moze sprobowaliby 05.02.10, 20:38 1stanczyk napisał: > dorownac osiagnieciom, ktore ma Putin w Rosji. Chcesz wysadzać budynki z ludźmi w środku ?? -------------------------------------------- "22 września 1999 roku miastem oraz całą rosyjską opinią publiczną wstrząsnęła nieudana próba zamachu bombowego na dom przy ulicy Nowosiołow 14/16, sprowokowana przez Federacyjną Służbę Bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej. Wieczorem rzeczonego dnia Aleksiej Kartofielnikow zatelefonował na milicję i poinformował, że trójka podejrzanych ludzi, w samochodzie z zaklejoną tablicą rejestracyjną, kręci się w pobliżu zejścia do piwnicy bloku mieszkalnego przy ulicy Nowosiołowa. Kiedy (po ponad półgodzinie) milicjanci zjawili się w rzeczonej piwnicy odkryli trzy pięćdziesięciokilogramowe worki z napisem "cukier". Jeden z milicjantów, zaintrygowany odkryciem, rozciął jeden z worków. W środku zauważyli urządzenie detonujące. Ostatecznie okazało się, że worek nie zawiera cukru, tylko heksogen. Ogólnokrajowa opinia publiczna została poinformowana o "udaremnieniu zamachu terrorystycznego". Dwa dni później, to jest 24 września, gdy riazański oddział FSB trafił na trop zamachowców, który powiódł go do siedziby głównej FSB w Moskwie. Tego samego dnia dyrektor FSB poinformował, że w Riazaniu odbyły się ćwiczenia mające ocenić współdziałanie między służbami specjalnymi a służbami publicznymi. Wydarzenie to sprowokowało wybuch II wojny czeczeńskiej." pl.wikipedia.org/wiki/Riaza%C5%84 Wiedziałem ,ze jesteś bydłem ,ale żeby tak się z tym obnosić ... Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "jesteś bydłem ,ale żeby tak się z tym obnosić .. 05.02.10, 21:19 "jesteś bydłem ,ale żeby tak się z tym obnosić ..." Wladza jest walka i poziom na ktorym sie odbywa zalezy glownie od poziomu cywilizacyjnego i kulturowego jaki reprezentuje zbiorowosc o wladze ktorej sie walczy. Na przyklad Tusk z LK walcza o samolot, wejsciowki i krzeslo na europejskie salony ... Nie jestem wcale pewny czy to wlasnie napawa mnie duma jako tego rzadzonego. W Rosji (i nie tylko) walka o wladze (jak w latach powstawania Ameryki) jest ryzykiem i wylania tego, co nie tylko ma odwage sie do nie wlaczyc ryzykujac niejednokrotnie wlasnym zyciem ale rowniez, w przeciwienstwie do naszych pajacow politycznych posiada cenna dla tych, ktorymi rzadzi, umiejetnosc wygrywania z rywalami zarowno na tej plaszczyznie, ktora akurat "teraz" z racji takiej czy innej przeszlosci "tutaj" (czytaj tam w Rosji) obowiazuje, jak i tej funkcjonujacej w oparciu bardziej wyszukane, jak ta na przyklad demokratyczno liberalna, zasady. Bo Putin wygrywa nie tylko w Rosji (swoim dzialaniem swoja popularnosc) ale rowoniez, w jaskrawym przeciwienstwie z naszymi pajacami politycznymi, swoje zamierzenia na arenie miedzynarodowej. Coz nam po tym naszym "uswieconym" wstecznictwem narodowo-religijnym polswiatku polinteligentow czy tez po tym sprzedajnym karierowiczowskim post-pzrp-owskim scierwie skoro nie potrafia nic innego jak albo zlodziejsko szabrowac albo sie modlic w Watykanie albo w Waszyngtonie by Bog wyreczyl ich w tym, czego sie podjeli, a czego, jak sie okazuje, nie potrafia. Re: Zamiast kretynsko wysmiewac moze sprobowaliby Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "jesteś bydłem ,ale żeby tak się z tym obnosi 06.02.10, 12:42 > > Bo Putin wygrywa nie tylko w Rosji (swoim dzialaniem swoja popularnosc) ale > rowoniez, w jaskrawym przeciwienstwie z naszymi pajacami politycznymi, swoje > zamierzenia na arenie miedzynarodowej. Odstrzeliwując przeciwników politycznych, napadając na bezbronne kraje, przykręcając gazowo-ropny kurek, jest pospolitym bandytą, tolerowanym przez zgnuśniały Zachód. wydawnictwopodziemne.com/2008/03/21/burza-w-moskwie/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Zamiast kretynsko wysmiewac moze sprobowaliby 05.02.10, 21:36 bugaga. Tępy spambot jak zwykle wkleja kawałki. Poczytaj Łatyninę. Podobno Felsztyński powiedział, dosłownie: "To ja wymyśliłem tę wersję." :)) Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Tępy spambot jak zwykle wkleja kawałki." 05.02.10, 22:22 "Tępy spambot jak zwykle wkleja kawałki." Pozwolisz, ze moje lektury wybierac bede samodzielnie co nie oznacza, ze pomine Twoje propozycje. Zawsze ciekawi mnie jak "rodza" sie te wszystkie oderwane od realiow poglady. Re: Zamiast kretynsko wysmiewac moze sprobowaliby Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: "Tępy spambot jak zwykle wkleja kawałki." 06.02.10, 15:35 1stanczyk napisał: > Zawsze ciekawi mnie jak "rodza" sie te wszystkie oderwane od realiow poglady. To chyba nie są poglądy tylko bezmyślnie wyuczone cytaty. Jak bojówkarzom organizacji zaczynającej się na literę "h" brakuje inwektyw (ich zdaniem najsilniejszy argument) to sięgają po kolejną "Czerwoną Książeczkę" i zaśmiecają forum głupimi cytatami. Żałuję, że w sierpniu 1966 r. nie było internetu - nasi forumowi bojówkarze dzielnie by wsparli swoich chińskich kolegów w walce z "czterema elementami". Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Pomylilem sie bo przeciez nie na moj post 05.02.10, 23:25 odpowiadales. Przyzwyczajony do roznych epitetow ten Twoj "spambot" tak mi sie spodobal :) , ze wzialem go pomylkowo do siebie. I stad pozniej moja dalsze bledna kontynuacja. Re: Zamiast kretynsko wysmiewac moze sprobowaliby Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władzy"... 05.02.10, 21:01 putin jak krzaklewski i skonczy tak jak on Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 21:03 W Rosji władzę traci się inaczej niż w Polsce. Bardziej, że tak powiem, definitywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 21:14 zigzaur,jak cos powiesz,to jak do kaluzy pierdniesz.Zdazylo sie na przestrzenie wiekow,ze pare wladcow rosyjskich stracilo zycie w wyniku roznych okolicznosci,ale ty juz wszystko generalizujesz.Wbrew roznym pie...watym "znawcam " Rosji,wymiana wladcow na Kremlu nie byla czyms bardziej krwawym od tej,co istniala w innych europejskich panstwach.Pod tym wzgledem,to raczej Polska byla ewenementem (w tym masz racje),gdzie wladcy tracili wladze na skutek balaganu i warcholstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 21:51 No to policzmy: Aleksander I, Mikołaj I - okoliczności śmierci zagadkowe Aleksander II - zginął od bomby Mikołaj II - zastrzelony przez bolszewików Stalin - okoliczności śmierci bardzo zagadkowe Chruszczow - obalony w wyniku przewrotu pałacowego Andropow - objął władzę jako pełen energii i nie taki stary (jak na sowiecką wierchuszkę) a nagle zakończył życie Gorbaczow - obalony w wyniku zbrojnego przewrotu Jelcyn - zmuszony do rezygnacji Trochę dużo, nieprawdaż? A niby jacy to polscy władcy tracili władzę "na skutek bałaganu i warcholstwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 22:07 zigzaur.Aleksandr 1,Mikolaj1,nie wiesz to odrzuc.Aleksandr2 z zginal z rak Polaka Ignacego Hryniewieckiego,Stalin zmarl smiercia naturalna (twoi sugestii tylko podtwierdzaja ,ze twoja wiedza o Rosji jest znikoma).Chruszczow byl izbran na post I sekretarza partii przez plenum KC KPZR i przez ten plenum byl odwolany,mozesz to nazwac przewrotem palacowym,to twoja sprawa.Gorbaczow zlozyl urzad ze wzgledu na znikniecie panstwa,ktorym kierowal.To ze Jelcyn byl zamuszony do oddania wladzy,to tylkjo twoi przypuszczenia.zigzaur,troche wiecej konkretnej wiedzy tobie by przydalo sie,ale to potrzebuje czasu i cierpliwosci,a ty na to nie masz czasu,poniewaz caly twoj wolny czas tracisz na zmiany loghinow na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 06.02.10, 13:35 Nagłe zniknięcie osoby sprawującej pełnię władzy jest zawsze podejrzane. Naprawdę nie pamiętasz słynnego zdania Jelcyna "Ja uchożu w otstawku!" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 06.02.10, 15:00 zigzaur,oczewiscie pamjetam to zdanie,tylko w nim niema nic nadzwyczjnego,kazdy kto sklada urzad w jezyku rosyjskim mowi,ze " ухожу в отставку ".Co w tym takiego? Chiba ze nie rozumiesz znaczenia tego slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 21:09 ashruc napisał: > putin jak krzaklewski i skonczy tak jak on<.czlowieku,cos cie popieprzylo sie,kiedy to Krzaklewski byl wybrany na prezydenta,chociaz by na jedna kadencje,on nawet nigdy nie byl prezesem rady ministrow.Tak co twoje porownanie nie jest na tyle nie trafne,ze trudno do niego odniesc sie. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Wyłazi szydło z worka 05.02.10, 21:35 ... że forumowi rusolodzy znają po rosyjsku parę słów identycznych z polskimi i nic poza tym. Jakiś czas temu napisałem, że Miedwiediew podpisał dzisiaj nową doktrynę wojenną. Sądziłem, że to może bardziej zainteresować bystrzaków yntelygentnych inaczej, i pewnie zainteresowało, ale mimo solennych zapewnień o biegłej znajomości rosyjskiego, czeka się na omówienie z właściwym komentarzem GW. Linka celowo nie podaję, bo kto zna język, bez trudu znajdzie. Jestem całkowicie pewien, że jak już ZBiRy to odpowiednio skomentują, to się dopiero będzie działo na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Wyłazi szydło z worka 05.02.10, 21:44 lubat napisał: > Jakiś czas temu napisałem, że Miedwiediew podpisał dzisiaj nową doktrynę > wojenną. Medwiediewowi też pewnie jest przykro, że nikt nie zwraca na niego uwagi. Nikt go nie traktuje poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Wyłazi szydło z worka 05.02.10, 22:20 ... gdzie jednym z glownych zagrozeni uwarza sie bazy nato kolo naszych granic... Odpowiedz Link Zgłoś
rix10 Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 05.02.10, 22:02 W historii minionego stulecia systemy totalitarne - faszystowski i komunistyczny,ukazały swoje mordercze oblicz.Historyk rosyjski,generał Dymitrij Wołkogonow,mając dostęp do tajnego archiwum NKWD,ujawnił,że poczawszy od rewolucji bolszewickiej 1917 r.do śmierci Stalina w marcu 1953r.system ten w gułagach,czystkach przez głód na Ukrainie - łacznie z ofiarami II wojny światowej - pochłonął 80 milionów obywateli ówczesnego ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 05.02.10, 22:14 rix10,jest niescislosc w twoimrozumowaniu.Wolkogonow nigdy nie mowil o tym ze ten system,razem z wojna pochlonal 80 mln obywacieli,on mowil ,ze jak by nie to wszystko,to liczebnosc populacji ZSRR mogla by byc wieksza o 80 mln.Czyli on mowil o potencjalu demograficznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 05.02.10, 22:19 Wokonogow nie mogl powiedziec o glodzie na Ukrainie, tylko o glodzie lat 30-ch. Bo glod byl na calym Poludniu zsrr, wlaczajac Kazachstan jak naibardziej. I do jakich archiwow mial dostep? Jak zaciol pracowac jako historyk, to mial dla siebie archiwum Ministerstwa obrony. A papery nkwd okazali sie w archiwum kgb. Mogl tylko w czasach Gorbaczowa cos nieduzego zobaczyc. Nie jest, jak wiekszosc naszych historykow, jakims medium zeby wiedziec wszystko :) Ale i tak jest lepszym niz gwaltowna wiekszoc na Zachodzie, o Europie Wschodniej nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 05.02.10, 22:50 kacap_z_moskwy napisał: > Wokonogow nie mogl powiedziec o glodzie na Ukrainie, tylko o glodzie lat 30-ch. > Bo glod byl na calym Poludniu zsrr, Mówiąc o Wielkim Głodzie ciągle powtarza się ewidentne przekłamania, autorstwa otoczenia Juszczenki. Ofiar Wielkiego Głodu szacuje się na ponad 10 mln. osób, z tego ca. 3,5 mln. na Ukrainie. Czy o pozostałych 6,5 mln. nie powinniśmy mówić, tylko dlatego, że nie byli Ukraińcami? > włączając Kazachstan jak najbardziej. Tu sytuacja była najtragiczniejsza - Kazakhom odebrano stada, co było równoznaczne ze śmiercią, bowiem w tym czasie na tych terenach dominowało pasterstwo, a nie uprawy rolne. Procentowo (w stosunku do populacji) Kazakhowie ponieśli w czasie Wielkiego Głodu największe straty. Przy tym, tylko Kazakhowie powstali w tym czasie zbrojnie przeciw sovietom i prowadzili ponad dwa latawyjątkowo zacięte walki. Konsekwencją zduszenia tego powstania przez sovietów była masowa emigracja Kazakhów do Chin (szacowana na ca. 1,5 - 2,0 mln. osób). W efekcie (głodu, walki i emigracji) kazakhska populacja zmniejszyła się o ca. 35%. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 05.02.10, 23:24 walter622 napisał: > Tu sytuacja była najtragiczniejsza - Kazakhom odebrano stada, co było > równoznaczne ze śmiercią, bowiem w tym czasie na tych terenach dominowało > pasterstwo, a nie uprawy rolne. Procentowo (w stosunku do populacji) Kazakhowie > ponieśli w czasie Wielkiego Głodu największe straty. Przy tym, tylko Kazakhowie > powstali w tym czasie zbrojnie przeciw sovietom i prowadzili ponad dwa > latawyjątkowo zacięte walki. wieksza tragedia kazachowie mieli od dziungarskiego naszestwia. zreszta pozniej szurszuty wybily dziungarow w pien. Konsekwencją zduszenia tego powstania przez > sovietów była > masowa emigracja Kazakhów do Chin (szacowana na ca. 1,5 - 2,0 mln. osób). W > efekcie (głodu, walki i emigracji) kazakhska populacja > zmniejszyła się o ca. 35%. a nie na teren dziesiejszej mongolii? p.s.nie podzielam twej fastynacji srodkowoazjatami, ale "na wkus na cwet..."( Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 05.02.10, 23:40 rusek11 napisał: > wieksza tragedia kazachowie mieli od dziungarskiego naszestwia. Zgoda. Ale to było w pierwszej połowie XVIII w. > zreszta pozniej szurszuty wybily dziungarow w pien. Nie do końca tak. Niedobitki Dzungarów zwiały w stepy Powołża (stąd się wzięli buddyści na Powołżu). Po pewnym czasie część z nich powróciła do Kaszgarii. > a nie na teren dzisiejszej Mongolii? Nie. Wyemigrowali głównie do Kaszgarii (Wsch. Turkiestan). A stamtąd sporo emigrowało dalej (poznałem takich emigrantów w Szwajcarii). > p.s.nie podzielam twej fascynacji srodkowoazjatami Każdy ma jakiegoś "hopla" (grunt by był nieszkodliwy). Salem Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 06.02.10, 00:15 masz obszerna wiedze i ciekawie piszesz. mylisz sie z tym dpni, ale to rzecz ludzka:) salam. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Rosjanie - wielki naród o tragicznej historii 06.02.10, 01:07 rusek11 napisał: > mylisz sie z tym dpni, ale to rzecz ludzka:) Akurat w tej sprawie bardzo bym chciał się mylić. Po prostu tego się panicznie obawiam. Salem www.youtube.com/watch?v=Qrzsfpe8iE0 www.youtube.com/watch?v=y8x3uqwOOow Odpowiedz Link Zgłoś
kafrek11 Re: "Obiecujecie wszystko, by dorwać się do władz 05.02.10, 23:04 tego bym sie nie spodziewal niezle sie dzieje tnij.org/wydarzenia-z-ost-chwili Odpowiedz Link Zgłoś
kangur_01 nie bierze przykladu z "zachodnich rzadow" ???? 06.02.10, 03:19 Premier Rosji Władimir Putin ostro skrytykował rządzącą partię Jedna Rosja zarzucając jej, że składa społeczeństwu obietnice bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy niech putin idzie za ciosem 06.02.10, 09:12 i zbeszta tuska i jego partie za to samo, gdy spotkaja sie w katyniu... Odpowiedz Link Zgłoś