and_nowak Mój kraj zrobił coś proszę pani 08.02.10, 12:32 Otóż "Mój kraj" zrzekł się odszkodowań wojennych. Zrobił to dla dobra rodzącej się NRD, pod naciskiem ZSRR, ale zrobił. Ojcu tej pani nikt życia nie przywróci, żadne pieniądze. A czy te pieniądze się należą? Prawnie - nie wiem, ale sądzę że nic nie wskóra. Moralnie - NA PEWNO NIE. Nie po tylu latach i nie ona jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Rozliczenie z Niemcami powinno wyglądać tak: 08.02.10, 12:33 - za wywołanie wojny, ogrom zbrodni, krzywd i sprowadzonych nieszczęść - 1000 miliardów euro. W ramach rozliczeń Polska powinna zapłacić za krzywdy wyrządzone niemieckim cywilom - 10 miliardów euro i za zawłaszczone majątki prywatnych osób - 50 miliardów euro dla Niemców i 70 Żydów. Tymczasem w rzeczywistości rozliczenie wygląda tak: - za wywołanie wojny, ogrom zbrodni, krzywd i sprowadzonych nieszczęść - Mazowiecki otrzymał uścisk ręki i klepnięcie w plecy. Co prawda w ramach różnych funduszy i fundacji Niemcy zapłacili ok. 700 milionów euro. - za zawłaszczone majątki prywatnych osób Polska czyli polscy podatnicy zapłacą ok 120 miliardów euro - ale to jeszcze przed nami - za krzywdy wyrządzone niemiecki mcywilom będziemy musieli do końca świata przepraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
bris-ingr Trzeba odwrócić trend przypiswyania Polakom 08.02.10, 12:45 Trzeba odwrócić trend przypisywania Polakom wszelkich brudnych sprawek. Może dzięki nagłośnieniu tego typu spraw trochę ludzi na świecie zastanowi sie kto tak naprawdę był sprawcą wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
ministrant15 Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 12:51 Niech ta pani skarzy o odszkodowanie AK, które znało reakcje Niemców za zamordowanie swoich żołnierzy. Mimo to decydowało się na obłąkańcze akcje za które śmierć ponosiła cywilna ludność w proporcjach przeważnie 1:50. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak268 Cholera kiedy ruscy zaczna wyplacac za wymordowany 08.02.10, 12:55 Kiedy ruscy wyplaca odszkodowania za wymordowanie Polskich i nie tylko Obywateli.KIEDY?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Dzieki tym ruskim torchę Polaków jeszcze zyje 08.02.10, 13:24 Gdyby ci ruscy szwaba nie pogonili z Polski to byś misiu nigdy się nie urodził. Gdzieś tak koło roku 1955 zagazowany zostałby przez Niemców ostatni Polak. Muszę ci donieść misiu , że Stalin to nie był ruski i że tępił przede wszystkim inteligencję i mniejszości narodowe. Ten satrapa zabił dużo więcej Rosjan niż Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Dzieki tym ruskim torchę Polaków jeszcze zyje 08.02.10, 13:52 > Gdzieś tak koło roku 1955 zagazowany zostałby przez Niemców ostatni > Polak. tak na logikę, kto by na nich pracował, przecież nie po to się podbija kraj/naród, żeby samemu zapierdzielać :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
maximus999 wojne 08.02.10, 13:21 josef_miejski napisał: josef_miejski napisał: > satelitka1 napisała: > > > ja drugiemu. Ze strony Niemiec była to bandycka napaść, która niestety > > przeciągnęła sie w czasie. > Zaden cywilizowany kraj w ostatnich 1000 lat nie wypowiedzial wojny burakom > nadwislanskim. > To uwlaczaloby godnosci tych Panów, którzy pofatygowali sie w te strony w celu > zrobienia porzadku. Czesto poniesli spore koszta i straty we wlasnych ludziach. > Szkoda prawdziwych Europejczyków. > Dlaczego od Najwiekszych Panów Niemców domagasz sie wyjatku? > Czy ty tez wypowiadasz wojne swiniom, kiedy wchodzisz do chlewa? Pewnie nadawalbys sie do tej pracy. kat Palitzsch - przystojny chłopak, który w lagrze nikogo nie bił, bo to nie było w jego stylu - wewnątrz zamkniętego dziedzińca był głównym autorem scen makabrycznych. Skazani, w rzędzie, stawali nago przy "ścianie płaczu", on im kolejno przykładał małokalibrowy karabinek pod czaszkę z tyłu głowy i kończył im życie. Czasami do tego celu używał zwyczajnego bolca do zabijania bydła. Sprężynowy bolec wrzynał się w mózg, pod czaszkę i kończył życie. Czasami wprowadzano grupkę cywili, których dręczono w podziemiach zeznaniami, Palitzschowi dając ich do zabawy. Dziewczętom kazał się Palitzsch rozbierać i biegać w koło po zamkniętym dziedzińcu. Stojąc w środku, wybierał długo, po czym mierzył, strzelał, zabijał - kolejno wszystkie. Żadna nie wiedziała, która zginie zaraz, a która jeszcze pożyje chwilę, czy też może znowu wezmą na badania... On zaprawiał się w celnym mierzeniu i strzelaniu. Innym razem widziano z 12 bloku przywiezioną jakąś rodzinę, stojącą na dziedzińcu przed "ścianą płaczu". Palitzsch strzelił najpierw w ojca rodziny i zabił go na oczach żony i dwojga dzieci. Po chwili zabił małą dziewczynkę, trzymającą się kurczowo ręki bladej matki. Później wyrwał matce malutkie dziecko, które nieszczęśliwa kobieta tuliła mocno do piersi. Chwycił za nogi - rozbił główkę o ścianę. Wreszcie zabił matkę wpółprzytomną z bólu. Jest to scena powtarzana mi przez kilku kolegów-świadków, tak dokładnie i tak jednobrzmiąco, że nie mogę mieć żadnej wątpliwości, że tak właśnie było. " - z raportu z Oswiecimia W.Pileckiego Odpowiedz Link Zgłoś
bobbie2 Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 13:32 Ta tragedia jest nie do naprawienia. Szkoda tylko ze ta pani, idzie do Sadu, nawet jezeli pojdzie do Strassburga, jezeli tak dlugo te cala przepychanke przezyje, to jedno jest pewne, w tej spawie wygra tylko adwokat i ten skasuje pieniadze za te sprawe. W obecnej sytuacji prawnej, nie ma podstaw, zeby ta pani i jej siostra dostaly odszkodowanie, ta sprawa jest zamknieta. Jedyna sprawa ktora by mozna bylo ruszyc, to skarzyc panstwo polskie za odebranie renty kombatanckiej, bo to byla represja za przynaleznosc do AK, to jest jedyna droga, innej nie ma, jest za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
maximus999 Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 13:39 bobbie2 napisał: > Ta tragedia jest nie do naprawienia. Szkoda tylko ze ta pani, idzie do Sadu, > nawet jezeli pojdzie do Strassburga, jezeli tak dlugo te cala przepychanke > przezyje, to jedno jest pewne, w tej spawie wygra tylko adwokat i ten skasuje > pieniadze za te sprawe. W obecnej sytuacji prawnej, nie ma podstaw, zeby ta > pani i jej siostra dostaly odszkodowanie, ta sprawa jest zamknieta. Jedyna > sprawa ktora by mozna bylo ruszyc, to skarzyc panstwo polskie za odebranie > renty kombatanckiej, bo to byla represja za przynaleznosc do AK, to jest > jedyna droga, innej nie ma, jest za pozno. Moze nie do konca.Ostatnio glosno bylo o roszczeniach rodzin ofiar egzekucji w jedej z wiosek we Wloszech.Ustalono ,ze takim odszkodowaniem moga byc dzialki i wlasnosc niemieckich firm czy Niemiec na terenie Wloch.Ostatecznie po ostrym sprzeciwie Niemiec ustalono odszkodowanie dla tych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
yesname Zastanowiło mnie stwierdzenie... 08.02.10, 13:35 "jej bliscy działali w AK i z tego powodu matce odebrano przyznaną tuż po wojnie rentę po ojcu". Może ktoś łaskawie zechciałby to sprawdzić. Wydaje mi się, że mamy do czynienia z cwaniarą usiłującą wyłudzić pieniądze od Niemiec. Cwaniarą nie przebierającą w środkach, piszącą nieprawdę byle tylko dorwać się do kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Zastanowiło mnie stwierdzenie... 08.02.10, 13:52 Nooo a co tu jest takiego nieprawdopodobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Syndrom drugiej generacji 08.02.10, 14:02 "Na to rozstrzygnięcie czeka też Krzysztof Skrzypek z Warszawy, którego ojciec był ofiarą pseudomedycznych eksperymentów w Oświęcimiu. Skrzypek cierpi na syndrom tzw. drugiej generacji, ma zaburzenia psychiczne i fizyczne." Jak rozumiem ewentualny syn Pana Krzysztofa Skrzypka narażony jest na syndrom trzeciej genaracji i powinien domagać się 2 tys zł renty? Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo A mojego ojca zabili Polacy 08.02.10, 14:03 A mojego ojca zabili Polacy w akcji Wisla gdzie byly pacyfikowane cale wsie.Domy palone a ludzie mordowani. Tez przydaloby sie mi odszkowanie za straty moralne.Gdzies tak okolo 1 miliona. Gdzie mam zlozyc wniosek?? Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: A mojego ojca zabili Polacy 08.02.10, 14:20 Analogicznie jak ta Pani złóż wniosek do Państwa Polskiego. Zapominacie że jest trójpodział władzy i sądy nie muszą się zgadzać ze stanowiskiem rządu czy też parlamentu Odpowiedz Link Zgłoś
x-01 Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 14:21 KOMORNIKOW NIE ŻAŁUJĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 14:31 > KOMORNIKOW NIE ŻAŁUJĘ!!! Takie coś może napisać tylko oszust albo złodziej. Komornik stoi na straży prawa własności, a zatem fundamentu naszej cywilizacji. Zwierzęca nienawiść do przedstawicieli tego zawodu świadczy o bandyckim światopoglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 15:56 > komornik stoi na straży prawa własności, wiesz co, nie rozśmieszaj mnie, tak chamskich i agresywnych kolesi to można spotkać tylko na stadionach! Jest troszkę filmików i programów o ich pracy, wczuwają się w robotę tak, jakby to o ich życie chodziło!!!!! Stanowczy tak, ale nie prostak i cham, a i często bezduszny s%$^%$^$%$n Odpowiedz Link Zgłoś
aivlys_2008 Re: Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 20:18 A o policjantach też jest parę filmów. Czy oni są źli, że łapią przestępców? Człowieku, użyj choć 1 % swego mózgu(?) i przemiel najpierw trochę faktów i analogii, zanim się tak beztrosko wypowiesz. A'propos wilków - nie są one znowu takie wolne: żyją w watahach o ściśle określonej hierarchii- mam nadzieję, że wiesz, co to słowo oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
elegancja_francja Pani Winczewska ma racje 08.02.10, 18:39 Sam stracilem bliskiego krewnego w Oswiecimiu. Mozna mowic, ze to dawno, ze czas zapomniec, ale uderzenie w rodzine bylo duzgocace, a konsekwencje sa odczuwalne do dzis. Oczywiscie, Niemcy nigdy nie pokryja strat, ale zaplacenie symbolicznej sumy, takie uznanie wyrzadzonej krzywdy bylo by bardzo dla naszej rodziny wazne. Dlaczego tylko Zydzi potrafia egzekwowac? Nie wolno zapominac ile nasza pro-Europejskosc Polske kosztowala. Odpowiedz Link Zgłoś
bolekso Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 19:25 Rosja radziecka wymordowała tysiące Polaków a jakoś nikt nie występuje o odszkodowanie.Trzeba też rozliczyć zaborców za rozbiory. Nie dajmy się zwariować ! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Zacznijmy golenie od "wzorców zach. demokracji"! 08.02.10, 21:20 bolekso napisał: > Rosja radziecka wymordowała tysiące Polaków a jakoś nikt nie > występuje o odszkodowanie.Trzeba też rozliczyć zaborców za rozbiory. > Nie dajmy się zwariować ! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Życzę mojej cenzorce szybkiego powrotu do zdrowia! 12.02.10, 18:51 ubiquitousghost88 napisał: > bolekso napisał: > > > Rosja radziecka wymordowała tysiące Polaków a jakoś nikt nie > > występuje o odszkodowanie.Trzeba też rozliczyć zaborców za rozbiory. > > Nie dajmy się zwariować ! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Niemcy stracili jej ojca. Chce odszkodowania 08.02.10, 21:58 A dlaczego niby ma się nie domagać ? Ostatecznie to przecież nie Polska rozpętała tę haniebną wojnę. Ludzie powinni walczyć o swoje i domagać się zadośćuczynienia, tak od Niemiec, jak i Rosji. Przez całe wieki wszelkiej maści hołota, czy to ze wschodu, czy z zachodu (a zdarzyło się, że i z północy), jak nie samemu, to do spółki z sojusznikami pchała tu mordy, siejąc śmierć i obracając ten kraj w ruinę. Przez ostatnie dwa stulecia "uzbieraliśmy" raptem 40 lat niepodległości. To w dużej mierze odpowiedź na to, dlaczego w Polsce wciąż panuje dziadostwo i dlaczego jesteśmy ubogim krewnym Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 żałosna "elita" z Radomia!!! Żebractow w czystej 08.02.10, 22:45 postaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
w.german Chce odszkodowania 09.02.10, 09:59 A do kogo mam się ja udać skoro mój dziadek zginął podczas bombardowania Warszawy UWAGA przez aliantów? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Do Św. Hitlera, oczywiście... 09.02.10, 19:30 w.german napisał: > A do kogo mam się ja udać skoro mój dziadek zginął podczas bombardowania Warsza > wy UWAGA przez aliantów? Odpowiedz Link Zgłoś