ulanzalasem Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 12:30 Obecnie ludzi w armii i policji trzyma system emerytalny. Gdy go zniesiemy, tylko frajerzy będą w nich służyć - twierdzi aspirant sztabowy Antoni Duda, przewodniczący NSZZ Policjantów, najpotężniejszego związku zawodowego policji, występującego też w obronie żołnierzy. - Czyli ci ludzi przychodzą po to żeby być emerytem w wieku 40 lat? Takich nie potrzebujemy, obiboków, krętaczy, leni należy pogonić. Pensje w ciągu 2-3 lat w górę o od 5 do 15% w górę, ale nie potrzebujemy 40 letnich oszustów emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 13:42 Też prawda. Jiż chłopcy w wieku 10 lat, pytani przez dziennikarza, dlaczego chcą iść do wojska odpowiadają w następujący sposób: 1) bo będzie fajnie i szybko będzie można przejść na emeryturę albo 2) szybko będzie się emerytem. To najlepiej wyraża jaką patologię stworzyło i pogłębia nasze chore Państwo. Najlepiej niech od razu ich wyślą na emeryturę po 2 latach, po co się mają tak męczyć. A co niech im idzie na to "chore" zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Gdzie jest pis? tyle głosów do wykorzystania! 17.02.10, 12:38 kaczyńscy na znak solidarności powinni zacząć chodzić w mundurkach. Jarek Harcerza a leszek Zucha... Odpowiedz Link Zgłoś
asr1 spokojnie panowie mudurowi !!! 17.02.10, 12:41 Jeżeli Wam się wydaje, że na wolnym rynku pracy na was czekają kokosy to się grubo mylicie a większość z was nie ma żadnych sensownych kwalifikacji ani doświadczenia ani praktyki aby oczekiwać kokosów. Jestem dziwnie spokojny o masowe zwalnianie się : macie dzieci i rachunki i pewną pracę a to też jest jakś wartość co nie zmienia postaci rzeczy, że policjanci pracująćy na ulicy powinni bc dobrze opłacani !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafiboss Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 12:52 I to jest ok jak z dnia na dzień są USTAWIENI do KOŃCA życia !? Bo jak inaczej nazwać w wieku 35-40 lat dożywotnią EMERYTURĘ oczywiście z ubezpieczeniem? Zkłada taki jednen z drugim np działalność gospodarczą i płaci GROSZE Gdzie kur.. sprawiedliwość? Nie każdy "mundurowy" nadstawia karku ! żeby było jasne ! Ja odchodzę na bezzrobocie i pół roku mam ubezpiecznie a potem co? WIELKIE "G" Pracuję od 16 lat i albo szukam pracy albo płacę 900 zł ! i zakładam firmę tj CHORE ! Mało tego nawet jak mam STRATY to i tak nikt nie zwolni mnie z płaceni CHARACZU ! Czemu zagraniczny kapitał przez 5 lat nie musi płacić u nas PODATKÓW!? W Polsce POLAK to chyba zło konieczne :-( Przykro żyć w tak niesprawiedliwym i pojeb... kraju :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jaziun Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 13:03 Chce być frajerem i pracować w policji. Dajcie nam ! - frajerom Wasze stołki, a Wy won do Powiatowych Urzędów Pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Przy pensjach jak w Berlinie-dyskusja.Zmiany?Nie. 17.02.10, 13:11 Polska policja i wojsko maja makabryczne pensje w EU. Prosze zachowac spokoj i dyskutowac.Analizowac....... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przy pensjach jak w Berlinie-dyskusja.Zmiany? 17.02.10, 13:42 > Polska policja i wojsko maja makabryczne pensje w EU ta, bo całe reszta ma k...a zajebiście! I tylko prosi się żeby łożyć na 40 latków siedzących w drugiej pracy! Koniec z tymi śmiesznymi "zasiłkami" na koszt społeczeństwa! Żeby jeszcze to oni szanowali, a tu dooopa! Złodziej ucieknie, a ciebie złapią na przejściu w złym miejscu i innych strasznych rzeczach! i kara!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 13:35 Żeby wprowadzać reformę od przyszłych roczników rozpoczynających "służbę" to kompletny idiotyzm. Bo oszczędności wynikające z wprowadzenia normalności w tym zakresie osągniemy za lat 16, a do tej pory dług naszego Państwa m.in. tytułu "postkomunistycznych" emerytur wzrośnie o jakieś 60 mld zł, skoro co roku dopłaca się ok 5 mld zł z kieszeni podatników. Tłumacenie, że zmian nie można wprowadzić już od roczników będących na etatach jest kolejnym idiotyzmem, bo oczywiście można zmienić odpowiednią ustawę czy nawet konsytucję. A tak mamy klepanie komunistycznych wymysłów, aby tylko nie denerwować mundurowych. Oczywiście nie mam do nich żalu że konsekwentnie wykorzystują możliwości, które stwarza głupie polskie prawo. Też bym tak zrobił na ich miejscu. Tusk ze Schetyną nie chcą zmian wprowadzać na rocznikach w służbie, bo im punkciki polecą - chore, prawdziwe. Nie doceniają natomiast tego, że mimo głębokich zmian, mogliby jeszcze zyskać u wyborców, gdyby przedłużenie wieku emerytalnego wiązało sie z jasnym i sensownym wzrostem apanaży. Oczywiście doceniło by to więszość woja i pozostałych służb. Jedynie obraziliby się ci, którzy w służbach znaleźli się przez pomyłkę lub są pierdołami. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 13:54 > Żeby wprowadzać reformę od przyszłych roczników lepiej nic nie robić?! Trwać w starym? Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 13:56 Uprawnienia emerytalne zostały przyznane przez sejm demokratycznego Państwa Polskiego w 1993 i 1994 roku. Chyba, że szanownym forumowiczom w ogóle każdy mundur kojarzy się tylko z komuną. Te obelgi i nagonka na pewno spowodują odpływ z szeregów, także nie musicie do tego zachęcać, ludzie sami pójdą. To co w tej chwili robi wasza gazeta jest tylko przestrogą dla każdego młodego człowieka aby się trzymał z dala od służ mundurowych III RP, bo inaczej zostanie niewolnikiem, takim burkiem na każde zawołanie i rozkaz za psie pieniądze, bo i tak państwo mu więcej nie zapłaci, a jak straci zdrowie to go wywali na bruk. Ponadto można mu bezkarnie naubliżać. Mam wrażenie, że niektórzy wypowiadający się na tym forum są reprezentantami jakiegoś półświatka, któremu mundurowy przeszkadza robić ciemne interesy. Proponuję zlikwidować te formacje i tak jak chciał pan Czuma wszystkim udostępnić broń. Zobaczymy co będzie za miesiąc. Jeżeli się chce robić reformy to trzeba z ludźmi, których to dotyczy, rozmawiać, a nie za pomocą mediów robić z nich wyrzutków i nierobów, którymi nie są. Ponadto z racji noszenia munduru mają ograniczone prawo do obrony własnych interesów. Dlatego są bardzo łatwym celem dla panów Mordasewicza, Nagiela, Gwiazdowskiego itp. Żaden z tych panów nigdy nie ryzykował własnym zdrowiem lub życiem. Na razie to się tylko mądrzą bo chcieliby aby mundurowi pracowali jak tani pół niewolnicy, którym można tylko przypinać różne łatki. Opowiadają o pieniądzach, których rząd liberalny nigdy mundurowym nie zapłaci. Jak już rozwalą te służby ,, miasto'' też w końcu zapuka do ich drzwi, bo dobrego policjanta lub żołnierza nie da się zrobić z byle jakiego bezrobotnego. Potem jak już się to rozleci będzie znowu szykanie winnych. I tak bez końca. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 14:03 > Polskiego w 1993 i 1994 roku. mimo masy kasy, nic nam się nie polepszyło ;) Moxe te cięcia faktycznie odstraszą cffaniaczków w mundurach? > także nie musicie do tego zachęcać, ludzie sami pójdą. jak to w piosence: "szczęśliwej drogi już czas..." EOT Odpowiedz Link Zgłoś
janspruce Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 17:17 << Proponuję zlikwidować te formacje i tak jak chciał pan Czuma wszystkim udostępnić broń. Zobaczymy co będzie za miesiąc.>> Kiedy w Teksasie przyznano prawo noszenia broni (nie tylko posiadania w domu) liczba napadow i rozbojow spadla o 70%! Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 17:32 W Polsce tez by spadła ale liczba pozostających przy życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 17:59 > W Polsce tez by spadła ale liczba pozostających przy życiu. wybacz, ale nie wszyscy mają umiejętność strzelania jak policjanci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
henr59 Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 14:17 Mogą spokojnie iść do cywila.Może ci nowi policjanci , przyjęci do pracy na nowych zasadach lepiej będą spełniać służbę. Sprawna i kompetentna policja jest puki co tylko w serialach telewizyjnych. Frajerami są ci którzy muszą pracować do 65 lat a jeszcze straszy się ich przedłużeniem okresu pracy. Natomiast nic nie ma dla tych ,którzy zaczynali pracę jako młodociani i już obecnie mają okresy składkowe powyżej 40 lat. Co dla nich ma RP? Odpowiedz Link Zgłoś
andgad Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 14:18 To jest hańba to co mówi Duda. To nie policjant a polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 15:23 Jasne, w razie czego zrobi się przymusową brankę do wojska, policji i straży pożarnej. W pierwszej kolejności padnie na dzisiejszych pyskaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 15:27 coś mi się zdaje, że właśnie na siłę to tych "nie frajerów" policjantów tam trzymają! Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 15:35 o - odezwała się alfa i omega To w razie czego juz się zdarzyło - ja jestem ofiarą takiej łapanki - będę bronił twego tłustego dupska, kiedy generałkowie i cała soldateska będzie spieprzać do Rumunii i na Węgry (vide 1939 r.) Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 16:17 Miło Cię czytać, zacny Hooliganie. Już kiedyś czytałem i nie mogę wyjść z podziwu, jak to prawie 20 lat temu zbudowałeś swój dom. Jest to niezły wyczyn, zważywszy na fakt, że masz 33 lata (jak deklarujesz). Nie mogę tylko zrozumieć Twego dzisiejszego postu - deklarowałeś kiedyś, że do SPR-u poszedłeś na ochotnika, no to gdzie była owa łapanka? Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 16:36 Nie wiem, o jakim domu piszesz, ale już nic mnie chyba nie zdziwi. a co do takiej czy innej mojej decyzji, otóż widzę, że nie znasz realiów systemów odłowu frajerów na początku obecnej dekady. Otóż - przez wszystkie lata studiów ani razu nie byłem w WKU po odroczenie - przypomnieli sobie zimą, kiedy byłem na czwartym roku. No i straszonko, że g...no ich obchodzą moje studia, że bilet do zetki i takie tam. Albo jako zamiennik wczasy w SPR w Poznaniu. Najpierw miałem być w żadnarmerii, w całej 8-lutonowej kompanii był jeden pluton żadnarmerii właśnie, ale na miejscu okazało się, że jestem logistykiem, czyz to nie burdel? :) Mój wolontariat polegał na tym, że się jeszcze przed wręczeniem biletu nie wypisałem z tej imprezki, latem sie okazało, ze nagle zainteresowanie nagle przerosło podaż - rozumiesz - rok 2000, środek kryzysu. A tu i 350 zeta do ręki dla młodych absolwentów, i karencja w spłacie kredytu studenckiego i co najwazniejsze MON płacił na dziecko i współmałżonke jakieś pieniążki. więc i kupa trutniów (pardon koledzy :) się połasiła - nie byłem im tak strasznie niezbędny. Tyle. Zreszta cały przebieg służby mógłbym udokumentować, poskanowac i wrzucić na sieć po wypikselowaniu nazwiska. wszystko inne (data urodzenia, miejsce zamieszkania, pesele, numery książeczki woskowej, imię ojca) wszedzie jest to samo. Ale PO CO mam wiedzącym lepiej udowadniać, ze nie jestem wielbłądem? mam to w dooopie, poza tym i tak napiszecie, że jestem mistrzem Photoshopa Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 17:00 Nie przejmuj się Hooliganie, gdyby ktoś dokładnie podłubał w archiwum forum, to i mnie mógłby złapać za słowo. Forum to nie poważna publikacja, gdzie odpowiada się pod groźbą ośmieszenia za każde zdanie. Póki co potwierdzę raz jeszcze - miło i lekko się Ciebie czyta. A jeszcze dodam, że mam nieco starszego od Ciebie syna, który jest kapitanem w czynnej służbie (nie w wojsku). Ma już uprawnienia emerytalne ale wierz mi, że najgorsze co mógłby zrobić, to odejść na emeryturę. To dla niego i jemu podobnych żaden biznes i każdy z nich z drżeniem serca podchodzi do corocznych badań lekarskich i prób sprawnościowych... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 17:11 OK - tyle, że obawiam się, że pozostawanie w służbie jego i jemu podobnych w służbie to żaden biznes dla circa 38 milionów obyteli tego kraju. Bo widzisz - koszt jest, a ew. efekt raczej wątpliwy - z drżeniem serca myślę o wyniku wojny (w domyśle obronnej) dowodzonej przez nasze orły - czy to nie gen. Stachowiak stracił 90% żołnierzy w pierwszym dniu symulowanej operacji na grach wojennych NATO? Ja też w końcu pozostaję w służbie - i nic z tego nie mam, nie gardłuję o tryznstki, mundurówki i dodatki na wczasy pod gruszą. Cała ta armia to bardzo droga wieś Patiomkinowska - w 2001 służyłem w tzw. elitarnej jednostce, 10 Warsz. Pułku Samochodowym - w pułku prawie same osobówki - do wożenia dup rozwydrzonej soldateski, panów generałków, pułkowniczków i ich flam. wierz mi - widziałem dużo, za dużo. Z relacji kolegi wiem, że do dziś niewiele się zmieniło. choć i tak gwoździem programu, apoteozą tej armii był garaż ciężarówek - potrzebnych wg. założeń do ewukuacji MONu, szatbu generalnego, dowództwa Garnizonu etc. Od frontu w garażu wszystko OK - w rzeczywistości ok. 30 taboru na chodzie, wszystko rozkradzione, zabiedbane i nie sprawne - szyby i opony pomalowane na zielono w miesięcu technicznym. z czym do ludzi. rozwiązać ten cyrk, zburzyć i łubin posiać, to jakis pozytek będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 18:02 No cóż, można zlikwidować Państwową Straż Pożarną (bo tam mój syn służy), zastąpić to ochotnikami lub inną cywil-bandą (było to zresztą dość chwytliwym hasłem solidaruchów podczas strajku w Wyższej Szkole Oficerów Pożarnictwa pod jesień 1981. roku). Można też rozpędzić policję, powołując jakąś współczesną mutację ORMO lub Straży Obywatelskiej. Wreszcie można rozpędzić armię i liczyć na to, że NATO będzie wieczne (tylko co ono na to). Zaoszczędzone w tym ostatnim przypadku środki można już przeznaczyć na doskonalenie nauki języka rosyjskiego. Ja jestem cywilem i w młodości czułem awersję do wszelkich służb, z biegiem lat jednak przychodzi pora na refleksję. Myślę, że przyczyną tych histerycznych pomysłów jest katastrofalny stan państwa, będący skutkiem nieustannego pasma sukcesów z ostatniego dwudziestolecia. Najprawdopodobniej nawet rozpędzenie służb mundurowych, likwidacja KRUS-u i ZUS-u niewiele tu dadzą, obecnie wchodzimy w fazę korkociągu (jak to obrazowo określają lotnicy). I jeszcze jedno - czy zastanawiałeś się, czemu furia forumowiczów nie jest kierowana np na młodzieńców, którzy świeżo po skończeniu studiów siedząc w różnych bankach i funduszach emerytalnych biorą udział w rozkradaniu pieniędzy klientów. Zarobki tych młodzieńców są na ogół na poziomie trzykrotności pensji majora WP. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 20:32 A to jeszcze coś na deser. Czyżby krasnoludki jedynie szczały do kawy? Pozdr. forum.gazeta.pl/forum/w,752,106495173,106500566,Bardzo_przytomny_facet_lol_no_nie_moge.html Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 PO jak janosik zabiera biednym daje biznesmenom. 17.02.10, 15:42 Reformy platformy są niesamowite. Najpierw chcieli zabrać ludziom chorym na raka ostatnią nadzieję na życie, teraz chcą zabrać pieniądze Policji i Wojsku. Jest to im w sumie na rękę. Słaba policja i Wojsko to zysk dla takich ludzi jak Piskorski, Drzewiecki , Sobiesiak i wielu innych w szeregach PO, cwaniaków oraz malwersantów państwowych pieniędzy. Ludzie mają krótką pamięć i zapomnieli już kto wstępował do PO. Biada naszemu krajowi jak ta banda tzw. "biznesmenów" będzie dłużej rządziła naszym krajem. Całokształt rządów PO pokazuje afera hazardowa. Kpina, jawne "lecenie w konia" i fałsz. Starczy już tych cudów Tuska i jego bandy. Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy z... 17.02.10, 15:53 Gratuluję Gazecie Wyborczej poziomu większości jej forumowiczów -,,wykształciuchów". Wykidajło, hooligan czy kto tam jeszcze to akurat właściwy dla was poziom. Teraz już wiem dlaczego tak atakujecie tą policję. Jej słabość lub jej brak spowoduje, że wymienieni wyżej założą kaptury na łyse łby i ruszą w miasto. Uważajcie tylko Panowie i Panie z Wyborczej żebyście się nie napatoczyli na nich bo możecie zebrać niezłe manto. Wtedy znowu będziecie mieli pretensje. A co na to wszystko tow. Szechter ? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:04 > Jej słabość lub jej brak spowoduje, że wymienieni wyżej założą > kaptury na łyse ROTFL Bo teraz jest tak odpowiedzialna i kompetentna, a jak k..a wyszkolona, o umiejąca poradzić sobie ze zwykłymi przestępcami - nożownik z WOLI! Daj na luz!!!!!! A pisanie o poziomie, może zaczniemy od policyjnego poziomu?!!!! PiSia mać!? Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:09 Kolego ochłoń, jesteś chory z nienawiści. Nie tędy droga. szkoda polemiki z tobą. Możesz sobie ubliżać. Ale to nie zmienia rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:30 A komu ja tam naubliżałem??? Pytam serio! To raczej ja, po twoim poście zostałem obrażony. Jak można tak pisać, kiedy wiadomo jak jest w policji?!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 wal się, lamusie 17.02.10, 16:15 nikogo nie atakuję, jesli już to nie policję, tylko system emerytalny MON-u. Nigdy nie miałem łysego łba (w odróżnieniu od ciebie - sam masz kwadratowy, słyszałem że w zasadniczej w panice nałożyłeś hełm na lewą stronę). Nie ma ani jednej części garderoby z kapturem. Nie rusze namiasto, bo mieszkam na wsi. Wykonuję zawód tłumacza i dziennikarza specjalistycznych czasopism. Więc ZAMKNIJ RYJ bo ci jedzie. i jeszcze pie.....lisz głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Re: wal się, lamusie 17.02.10, 16:25 Jak na tłumacza i dziennikarza to po tonie wypowiedzi wychodzi z ciebie prawdziwy inteligent. Maintenant je sais qui sont les ,,wykształciuchy'' mon interpreteur. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:22 Może tak przeczytasz raz jeszcze, to zrozumiesz co napisałem wcześniej. Zresztą chyba nie ma potrzeby - jaka baba taki rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:31 Przepraszam i zwracam honor, po prostu ta ilość pseudonimów mnie trochę przerosła, naprawdę nie chciałem cie urazić. Pomyłka przy pracy. baba.23 wykidajlo2 napisał: > Może tak przeczytasz raz jeszcze, to zrozumiesz co napisałem wcześniej. Zresztą > chyba nie ma potrzeby - jaka baba taki rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:37 Nic się nie stało, ja traktuję popołudniowe rozpisywanie się na forum jako sposób odreagowania na codzienne kłopoty (nie ma ich już tak wiele, dzieci dawno wyrosły i wyjechały). Na forach zbyt wyszukane konwenanse nie obowiązują. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marszal78 Bóg Honor Ojczyzna 17.02.10, 16:06 Ci związkowcy to Boga mają gdzieś, honoru żadnego, a ojczyznę w dupie. Wprowadzać związki do służb mundurowych? To przecież powrót do szlacheckiego pospolitego ruszenia! Będziemy walczyć, jak król da nam ziemie i dukaty. Albo nie będziemy walczyć, bo to nie leży w naszym interesie, bo jeszcze przez przypadek coś się nam stanie. Wojsko czy policja to dyscyplina - bez niej mamy zbieraninę i każdy dba o siebie. Jeżeli chcesz mieć dużą kasę z wojaczki to zostań najemnikiem np w Blackwater. Niektórzy zastępują Boga Honor i Ojczyznę kasą, kasą i jeszcze raz kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
t.wolny Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy z... 17.02.10, 16:23 Nie oszukujmy się. Jeszcze zbyt mało czasu upłynęło od PRL-u, by Wojsko i Policja zmieniły się. Nikt wierzący w siebie, w mozliwości swego mózgu nie zaciagnie sie do tych formacji. W jednej byłem i do dzis dziękuje Bogu, że nikt na Nas nie napadl. Skretynienie w wojsku było potężne! Owszem, z pewnością sie poprawiło, ale do normy (NATO-skie?) daleko, daleko. Myślę, że manewr z ZUS-em jest doskonałym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
baba.23 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 17.02.10, 16:36 A w którym to roku kolego byłeś? t.wolny napisał: > Nie oszukujmy się. Jeszcze zbyt mało czasu upłynęło od PRL-u, by Wojsko i Polic > ja zmieniły się. Nikt wierzący w siebie, w mozliwości swego mózgu nie zaciagnie > sie do tych formacji. W jednej byłem i do dzis dziękuje Bogu, że nikt na Nas n > ie napadl. Skretynienie w wojsku było potężne! Owszem, z pewnością sie poprawił > o, ale do normy (NATO-skie?) daleko, daleko. Myślę, że manewr z ZUS-em jest dos > konałym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
marszal78 Tylko 4.5 mld 17.02.10, 16:23 W artykule jest, że na emerytury mundurowych idzie 4.5 mld z budżetu rocznie. Do KRUS trzeba dopłacać 18 mld rocznie a do ZUS 30 mld rocznie. Także rząd powinien dobrać do KRUS i do ZUS. Na końcu powinien się zając mundurowymi. Bezpieczeństwo jest ważniejsze niż portfel rolników. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tylko 4.5 mld 17.02.10, 16:41 czujesz się bezpieczniej bo: idą młodo na emerytury, czy pracują tam cfaniaki?! Bo podobno tylko frajerzy zostaną! Odpowiedz Link Zgłoś
gallaa Lepsze 2 na spocznij - niż ..... 17.02.10, 16:40 ... 4 na baczność!!!! A potem przy komputerze wyleję swoje żale. Odpowiedz Link Zgłoś
yuppie_wiertara Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy z... 17.02.10, 17:12 dlaczego emerytura TYLKO dla mundurówki ma być P-O 15 latach, dlaczego TYLKO rolniki mają być w KRUSie za 200 zeta na kwartał, na zielonym kartoflisku unio-kołchozu przywileje należą się SOLIDARNIE wszystkim ziomalom płemieła :) tylko FRAJERY zostają w ZUSie i męczą się do 65 wiosen Odpowiedz Link Zgłoś
irekur Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 17.02.10, 22:48 wszelkiej maści dewianci, wystarczy zlikwidować testy psychologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
rozammm Re: Przez ZUS chcą iść do cywila 18.02.10, 13:05 DOBRE!! BARDZO DOBRE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
barabarabaszek służba czy praca? 18.02.10, 00:10 Zbliżają się wybory, i bęc, padło na mundurowych. KRUS dotyka paru milionów potencjalnych wyborców, a więc jest politycznie bardzo niewygodny. Mundurowych jest teraz stosunkowo niewielu, a więc można spróbować. Ale problem podstawowy, to zagadnienie następujące; czy np. żołnierz ma pracować czy służyć? Obecnie żołnierze podlegają stosunkowi służby, a nie pracy. Nie ma zastosowania do ich służby "Kodeks pracy". Jeżeli zaczną pracować, a nie służyć zacznie obowiązywać ich "Kodeks pracy". Z wszelkimi wynikającymi z niego uprawnieniami. Tak stanowi prawo. Ciekawe jak wtedy będzie wyglądać demonstracja lub strajk Związku Zawodowego np. Czołgistów RP, etc. Tego nawet Mistrz Mrożek by nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
fuckgoogleaskme Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy z... 18.02.10, 11:22 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,7573858,Policja_bezmyslnie_sciga_chora_na_stwardnienie_rozsiane.html Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy 18.02.10, 12:40 Pod tym adresem jest tabela wynagrodzen niemieckich policjantow.Od poczatkujacego do komendanta glownego. www.kredit-beamten.de/pdf/besoldungstabellen2009/bundesbesoldungsordnung_a_ueberleitung.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Uwaga - koniec miesiąca policja na drogach 18.02.10, 13:59 Dzisiaj pierwszy raz w tym miesiącu ujrzałem na drodze policjanta z drogówki. To znak ,że zbliża się koniec miesiąca i policjanci wyszli robić wyniki. Normalnie to w początku miesiąca w ogóle do roboty nie wychodzą ,no chyba żeby babcię pogonić albo inwalidzie zrobić wniosek . Zimą na śnieg i zawieruchę w ogóle nie wyłażą dopiero kiedy zbliża się koniec miesiąca a w kapownikach pusto muszą zrobić wypad i zdobyć wyniki. Wiadomo ,że taki gość nie będzie stał i marzł jak głupi więc dopieprza z marszu mandaty kilku przechodniom którzy od wieków przechodzą zawsze w tym miejscu , kilku kierowcom co to jada bez pasów ,jeśli przypadkiem stoi na oblodzonym chodniku to dosoli cieciowi o ile ten ma pecha wleźć na niego i w ten sposób w godzine udokumentuje pół miesiąca pracy. Uważajcie państwo bo gliny muszą mieć te wyniki więć chociaż wasze wykroczenie jest banalne gliniarz potraktuje je jak zbrodnię stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 przez 15 lat gliniarz przeczekuje do emerytury 18.02.10, 14:04 Gliniarz mając w perspektywie emeryturę praktycznie na drugi dzień po podjęciu pracy nie będzie się narażał tylko bierze to na przeczekanie i miga się od niebezpieczeństw jak tylko się da. Ale nie miałbym nic przeciwko szybszej emeryturze dla policjantów antyterrorystów tyle ,że postulowałbym zmniejszenie stanów osobowych tych oddziałó bo normalnie ich robota to 99% ćwiczeń a roboty bywa jak rok długi nie mają . Odpowiedz Link Zgłoś
rowerzysta.3 Re: przez 15 lat gliniarz przeczekuje do emerytur 18.02.10, 15:31 Jeśli jest tak jak mówisz, to robota policjanta jest zajebista. Dlaczego więc nie wstąpisz do policji, tylko biadolisz z zazdrości? Pół miesiąca będziesz odpoczywał, w połowie wyjdziesz na pół godziny i zrobisz miesięczną normę. A do tego po 15 latach będziesz już miał emeryturę. Do tego jeszcze służbowe mieszkanko. Żyć nie umierać. Na co czekasz? Służba w policji czeka. Tam jest jak w raju. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_in_uk Re: przez 15 lat gliniarz przeczekuje do emerytur 18.02.10, 16:08 Moze dlatego zeby nie pracowac z takimi jak ty? Jest rowniez druga mozliwosc, tak mocno trzymacie sie stolkow, ze wpuszczacie tylko swoich? Wyplakujecie sie na forum gazety jak jest ciezko, odejdzcie z pracy - normalni ludzie tak robia, uwierzcie to nie boli. Sprawdzilem pare razy na wlasnej skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
amfaber99 Przez ZUS chcą iść do cywila. "Tylko frajerzy z... 18.02.10, 14:29 W POLSCE JEST KILKA MILIONÓW BEZROBOTNYCH.WŚRÓD NICH SA OSOBY Z WYZSZYM WYKSZTAŁCENIEM,KTÓRE OD JUTRA POSZŁYBY Z PRZYJEMNOŚCIA DO PRACY W POLICJI KONCETRUJAC SIĘ NA TYM CO JEST DO ZROBIENIA W DANYM DNIU,A NIE NA TYM CO BĘDZIE ZA 10,20 CZY 30 LAT. PAMIETAJMY,ŻE 2000.- ZŁ,3000,ZŁ,4000,- ZŁ TO WYNAGRODZENIE NETTO.ABY POLICJANT MÓGŁ OTRZYMAC TAKA KWOTĘ SKARB PAŃSTWA - MUSI WYDAC DWA RAZY TYLE (NA ZUS i inne świdczenia ). PAMIETAJMY ,ŻE Z PUSTEGO NAWET SALOMON NIE NALEJE .WIĘC SZKODA CZASU,ENERGII I ZYCIA NA NIEREALNE ŻĄDANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
rados2 Przez ZUS chcą iść do cywila. 18.02.10, 15:12 TO WON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rowerzysta.3 Typowe polactwo 18.02.10, 15:15 Ech, polactwo. Aby tylko ktoś nie miał więcej, lepiej niż ja. komuś chcą zabrać przywilej- oklaski. A jaki był szum jak planowali wiek emerytalny podnieść do 70 roku życia? A jaki był szum że górnicy nadymili w Warszawie i dostali co chcieli.? A teraz na forum głosy ze górnikom się należy. Ciekawe co by mówiła większość z komentujących gdyby to im chciano odebrać przywileje emerytalne. Bo co to za praca jak się przez 8 godzin przekłada papierki z miejsca na miejsce, co pół godziny wychodzi się na 10 minut na papierosa i dostaje jeszcze 2000 miesięcznie. Spójrzcie czasem obiektywnie a nie po polsku. Bo jak się dobiorą do waszych przywilejów emerytalnych to będzie lament. P.S. Nie mam w rodzinie policjanta, ale umiem spojrzeć obiektywnie na sprawę, w odróżnieniu od 95% tu komentujących. Odpowiedz Link Zgłoś
rowerzysta.3 Re: Typowe polactwo 18.02.10, 15:20 I dziwie się jednemu. Mamy wolność. Jeśli aż tyle osób uważa że w policji jest tak świetnie, to przecież mogą wstąpić w jej szeregi. Dlaczego tego nie robią? Przecież po 15 latach dostana emeryturę, mieszkanie służbowe i nie będą musieli nic robić na służbie. Nic nie stoi na przeszkodzie. No może poza badaniami psychologicznymi. Tutaj większość komentujących miała by problem. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Typowe polactwo 18.02.10, 17:40 Skoro ci tak zle to dlaczego trzymasz sie policji niczym przyslowiowy rak torby? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Typowe polactwo 18.02.10, 17:50 Ziemkiewiczem poleciales.Tego nalezalo sie spodziewac.Po pierwsze nie rozumiesz czytanego tekstu.Nikt nie chce zabierac przywilejow lecz zatrudnic nowych na nowych zasadach.Po drugie nikt nie mowil o pracy do 70 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś