ben-oni Re: Nie rozumiem 27.02.10, 12:56 No to teraz głupot napisałeś dość. Możesz już odpocząć. Film to z założenia fikcja. Reklama z założenia ma na celu: kształtować gusty i skłaniać do pożądanych przez reklamodawce zachowań. Reklamy są przekazem jednostronnym. Mówią: jaki jesteś i jaki będziesz (względnie jaki powinieneś być) kupując nasz produkt. Reklama jest zawsze manipulacja - tu ta manipulacja przekracza normy. Ta reklama krzyczy: bądź cool, bądź prawdziwym skaterem, a prawdziwi skaterzy celują z pistoletu do policjanta, bo nie lubią policji. Piękny wzorzec. Odpowiedz Link Zgłoś
afriatyk Re: Nie rozumiem 27.02.10, 13:50 > No to teraz głupot napisałeś dość. Możesz już odpocząć. Film to z założenia > fikcja. a reklama z zalozenia mowi prawde :))))))))))))))))))))) Reklama z założenia ma na celu: kształtować gusty i skłaniać do > pożądanych przez reklamodawce zachowań. a filmy niby nie ksztaltuja gustow, mód, ludzie nie wzoruja sie na bohaterach? w owiele wiekszym stopniu niz reklamowki. reklamowki tylko wiaza pewien przekaz z marka. ale przekaz filmu ma wieksza moc razenia niz jakiejs tam reklamowki. Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Jesteś taki nierozgarnięty czy udajesz? 27.02.10, 16:04 W filmach policjanci z reguły są dobrzy, a jeśli są źli, to zazwyczaj ponoszą tego konsekwencje. Role są jasne i czytelne wiadomo kto jest zły, a kto dobry. W komentowanej reklamie też wiadomo kto jest zły. Zły jest policjant, potwierdza to ten, pożal się boże, przedsiębiorca, gdy mówi, że policjanci i ochroniarze są grupą znienawidzoną przez skejtów. Jakie rozwiązanie podsuwa się skejtom? kulka w łeb i wszyscy skejci żyli wszyscy długo i szczęśliwie. W przeciwieństwie do filmu ta reklama nie mówi nic o konsekwencjach takiego czynu. Nie przestrzega przed nim, tylko go zaleca jako remedium na problemy. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
afriatyk :-o 27.02.10, 16:19 holyfido napisał: > W filmach policjanci z reguły są dobrzy, a jeśli są źli, to zazwyczaj ponoszą > tego konsekwencje. Role są jasne i czytelne wiadomo kto jest zły, a kto dobry. a jak policjant jest zly i nie ponosi za swoje zlo konsekwencji, to film jest karany kara grzywny zapewne, a jak role jeszcze w dodatku za malo czytelne dla losowej grupy przecietnych polakow to kara aresztu dla tworcow filmu. bohaterowie psow pasikowskiego calkiem dobrze sie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Re: :-o 27.02.10, 16:33 Sprowadzaniem do absurdu niczego nie uzyskasz, bo nie zwiększasz mocy swojej argumentacji, tylko ją osłabiasz. Nie jestem przekonany czy istnieje film pochwalający zbrodnie i zabijanie policjantów. Odpowiedz Link Zgłoś
afriatyk Re: :-o 27.02.10, 16:58 buhahaha malo jest filmow w ktorym przemoc jest atrakcyjna? podalem ci przyklad psow pasikowskiego. malo jest filmow o atrakcyjnym zyciu gangsterow? bony end klaid, ach jakze atrakcyjna para. Odpowiedz Link Zgłoś
afriatyk Re: :-o 27.02.10, 17:03 przeciez to nie chodzi o to kto jest zly w kinie czy dobry i ze dobro wygra bo na koncu dadza moral tylko o to ze kino masowo uatrakcyjnia przemoc. na filmach nie widac bolu realnej smierci krwi widac za to ze ten agresywny jest bohaterem. tam pokazuje sie twardzieli, rambo miesniak jest twardzielem. Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Re: :-o 27.02.10, 17:15 Czy to znaczy, że skoro w filmach występuje przemoc to w reklamach też powinna? Tylko proszę o odpowiedź "tak" lub "nie" bo "ale" to nie będzie odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
afriatyk Re: :-o 27.02.10, 17:28 to ja sie pytam czemu przemoc w czyms nazwanym reklamowka wywolala o wiele wieksze zbulwersowanie niz przemoc wystepujaca w filmach. nie widzialem zeby po agresywnym filmie w kinie czy w telewizji artykol trafial na pierwsza strone wiadomosci wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
instytut_barana Bunt młodzieżowy??? 27.02.10, 12:57 Sorry, ale ta reklama i ten styl życia ma tyle samo wspólnego z buntem młodzieży co słoń ze słońcem. To jest karykatura "buntu" w formie "jestem zawsze przeciw!!!" - "przeciw czemu???" - "nie wiem. jestem zawsze przeciw!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
maxtown Re: Na kolana, psie!!! 27.02.10, 12:59 chyba nie tylko do nawolywania do przemocy ,ale torowniez obraza munduru policjanta ,rozumiem ze pryszczate gnojki mja za wzor nieudolnosc policji (np mandaty w szczerym polu etc)ale policja to rowniez organ wladzy ,nad swoim wizerunkiem powinna pracowac , ale ta reklama to zenada i obciach pob wgledem graficznym Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntt0 Pisanie o tym tylko realizuje cel reklamodawcy 27.02.10, 12:59 Pisanie o tym tylko realizuje cel reklamodawcy. Jedynym rozwiązaniem jest po prostu karanie finansowo za ewidentną szkodliwość społeczną, a nie robienie afery w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurwiony_max Wolnosc nie ma granic. 27.02.10, 13:01 Nie wydaje mi sie zebym zlamal choc jeden punkt regulaminu . Czy stwierdzenie ze policja ma sie bac obywateli tak samo jak obywatele policji jest lamaniem regulaminu ? Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Re: Wolnosc nie ma granic. 27.02.10, 13:07 "policja ma sie bac obywateli tak samo jak obywatele policji" Ke? Głupich nie sieją - dojrzewają na forach jak pryszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Autor tej reklamy był molestowany przez tatusia ? 27.02.10, 13:02 Ciekawe co na psycholodzy? Jak trzeba być pokręconym, aby coś takiego spłodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
velobase Re: Autor tej reklamy był molestowany przez tatus 27.02.10, 23:19 autor tej reklamy ma chyba problemy z osobowością. Odpowiedz Link Zgłoś
grymas50 Re: Nie rozumiem 27.02.10, 13:04 archeus . Ty naprawde tak myślisz? . Jesteś żałosny. Tak z ciekawości..Może wytlumaczysz na czym miaLoby polegać to SŁUZENIE? Odpowiedz Link Zgłoś
archeus_pl Nie będę odbijał piłeczki 27.02.10, 16:45 Sam sposób twojej wypowiedzi wskazuje na to że nie ma nawet z czym dyskutować a co dopiero z kim."Żałosny".Na czym ma polegać publiczna służba państwu to chyba każdy w miarę rozgarnięty człowiek powinien wiedzieć.Sposób przedstawienia tej reklamy ,wziął się ze sposobu myślenia.Skądś to myślenie musiało się wziąć.Wypracowała je jedna jak i druga strona."Może wytlumaczysz na czym miaLoby polegać to SŁUZENIE?"cyt. pisownia oryginalna.Co rżniesz głupa?Skoro nie wiesz .Znaczy nie znasz fundamentalnych praw moralnych i podstawowych przepisów do których można dodać odrobinę ludzkiej empatii.Wtedy nie byłoby takich głupich reklam."Żałosny".Sam się zastanów po co są takie służby porządkowe jak policja a wtedy wypisuj głupoty.Jak nie wiesz po co są i jak powinny działać być może sam jesteś z tych co po łebkach dla karierki swoje obowiązki wykonują w opacznym pojmowaniu.Bo w tych waszych szkółkach to chyba uczą jak traktować obywatela jak cham i bydło a nie jak człowieka.No to masz efekty.Jest akcja -jest reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
stasio_paluch Kretyńska reklama dla kretynów. 27.02.10, 13:07 Przymrużenie oka? Ty masz gościu oczy zamknięte na amen. I jeszcze te pretensjonalna angielszczyzna. Może jakiś dres się skusi na ten chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Re: Kretyńska reklama dla kretynów. 27.02.10, 13:11 Twórca tej i podobnych reklam powinien być ukarany sądownie. Odpowiedz Link Zgłoś
weishaupt Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:08 Krótka piłka. Gdyby pojawiła się reklama proszku do prania z panami w dobrze znanych czarnych mundurach z napisem "Czysta rasa, czyste ciuchy", to pewnie tego samego dnia sprawa trafiłaby do prokuratury i szybko skończyła się wyrokiem skazującym. Tutaj mamy to samo, tylko patologia inna (ale podstawa prawna ta sama - nienawiść wobec ściśle określonej grupy bądź grup). I nie mówię, że takich reklam nie powinno być. Tylko albo ignorujemy wszystkie skargi (pozwalając na wszystko, co bezpośrednio nie oczernia innych), albo rozpatrujemy wszystkie skargi, niezależnie od kogo przychodzą. Inna sytuacja to parodia sprawiedliwości. A tak nawiasem mówiąc, gdybym był młodszy (bo w tym wieku oferta już niestety, nie dla mnie), to w życiu nie dałbym zarobić człowiekowi, który bez żenady przyznaje, że ma mnie za potencjalnego bandytę. Trochę szacunku do siebie trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
da_markos bredzisz głupcze 27.02.10, 13:08 dziewczynka zginela - to tragedia, nikt nie twierdzi inaczej. jak wiesz sprawcy zostali zlapani. "dlaczego tam nie bylo wtedy policji"?? glupszego populizmu dawno nie slyszalem. czy w kazdej chwili dnia przy tobie jest jakis "pies"?czy jest to mozliwe do wykonania? gdyby tak bylo wolalbys znowu ze jestes inwigilowany w kazdej chwili. policjant zginal robiac dobra rzecz - pilnowal porzadku i za to zostal zabity. chwala mu za to. oczywiscie to nie zmienia faktu ze wielu policjantow to karierowicze, przestepcy (lapowki). ale takie osoby zdarzaja sie w kazdym zawodzie. gdyby podazac tokiem twojego rozumowania co 2 dni mielibysmy rewolucje Odpowiedz Link Zgłoś
archeus_pl To samo co wyżej 27.02.10, 16:54 Tylko tyle potrafisz -wyzywać?Ała ale mnie zabolało.Swój swojego zawsze pozna.Skoro ja jestem głupi to ty też(rozpoznałeś mnie w tłumie ,znaczy zwracasz uwagę na cechy ,które sam posiadasz w tym wypadku głupotę).Tylko że w przeciwieństwie do ciebie wiem gdzie moja głupota się kończy a twoja to bezmiar kosmosu a i ten nawet blednie przy twoich żałosnych popisach.Czytaj też wiadomości ze zrozumieniem.Analfabeto.Człowiek który został zamordowany był policjantem ale na urlopie i nie pełnił swoich zawodowych obowiązków(nie był nawet uzbrojony).Ponadto był przeszkolony do walki wręcz.Oczywiście że jego śmierć jest wstrząsem.Ale jak śmierć każdego człowieka w słusznej sprawie.I wielu takich ginie tylko ty i reszta takich matołów jak ty tego nie zauważają.I nie domagam się rewolucji tylko dobrego funkcjonowania.Możesz mi wciskać kit że policja wypełnia swoje obowiązki wzorowo ale niestety nie wypełnia ich nawet poprawnie i stąd tak głupia reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir Fajne spoełeczeństwo sobie "wyrządzimy" 27.02.10, 13:09 Najlepszy przykład był ostatnio na warszawskiej Woli. Ale przecież nie ma problemu, bo policjantowi odmawia się bycie człowiekiem. Pomijam już stosunek do zwierząt, bo widać te też nie są wiele warte. A gnojki copywriterzy śmieją się teraz z wszystkich, bo osiągnęli to, o co im chodziło. Zwrócili uwagę. Jesteście tacy cool, że najchętniej zrobiłbym z Wami to samo, co ten kretyn w idiotycznej koszuli w kratę policjantowi. Mniej więcj na to zasługujecie na tym etapie ewolucji, na którym się obecnie znajdujecie. Bye Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:09 henryk-sikora napisał: > Wolność ma swoje granice!!! Taka reklama nie tylko powinna byc > natychmiast usunieta, ale jej twórcy i dystrybutorzy powinni zostać > pociągnięci do odpowiedzialności za nawoływanie do przemocy. wolność nie ma granicy (prócz wolności drugiej osoby ludzkiej)... to po pierwsze. Twórcy tej reklamy nie powinni być "pociągnięci do odpowiedzialności", gwarantuje to fundamentalna swoboda obywatelska jaką jest wolność słowa (w tym również wolność do dowolnego poczucia humoru, wolność do kpiny i żartu itd.). Głupawy ewentualny argument: "no tak, no właśnie, to znaczy, że jak jestem wolny to mogę ci palnąć w łeb!" jest kretyński - mówimy tu o wypowiedziach o strzelaniu w łeb a nie o strzelaniu w łeb! Może zakażmy pojawiania się krucyfiksu publicznie BO MOZE ZACHĘCAĆ DO KRZYŻOWANIA LUDZI? Odpowiedz Link Zgłoś
ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:20 > wolność nie ma granicy (prócz wolności drugiej osoby ludzkiej)... Przystawienie Ci spluwy do głowy narusza Twoją wolność czy nie? > Może zakażmy pojawiania się krucyfiksu publicznie BO MOZE ZACHĘCAĆ DO > KRZYŻOWANIA LUDZI? Owszem, ostatnio sporo było o zakazywaniu wieszania krzyży. A na serio polecam jedną z wcześniejszych wypowiedzi. Reklama ma na celu kształtowanie umysłu i zachowań odbiorcy. Dlatego ta reklama szokuje bardziej niż film gore. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 Re: Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:42 To nie jest wolność słowa, to jest podżeganie do nienawiści. A to już jest karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
beblok Re: Na kolana, psie!!! 27.02.10, 16:54 Piszesz bzdury bo temat nie dotyczy cie bezposrednio. Gdyby tak bylo to plakalbys jak dziecko. Zamiast policjanta wstaw swoja matke, corke, zone. Czulbys sie z tym dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:09 I_dio_tycz_ny "komunikat": - obraza policjantów + publiczne autorytety - zagraza policjantom, utrudnia robote - zagraza mlodziezy (opowiedzialnosc za tragedie???) - kolportuje pogarde i ogólny "anarchizm"/"rad.tumiwisizm" - ...... Faul wobec dobrego smaku i prawdziwego humoru, sobistym prawom fukcjunariuszy, regulom gry na rynku reklamowym, prawu cywilnemu, fairplay w biznesie, ...... itd. itp. Swinska firma, nalezy sie wycofanie, kara i BOJKOT !!!! Powinni dostac w leb z wielu stron, np. ze strony "cechu" marketingowcow, prokuratury i policji, izby handlu i przemyslu, organizacji biznesmenów, .......... "Nawet" w USA czy Kanadzie nie do pomyslenia ! FUJ. (=krajach-"matkach" tego sportu) Odpowiedz Link Zgłoś
prosiaczkowa Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:10 I o to pewnie marce chodzilo...wywolac skandal, a reklama sama sie robi Odpowiedz Link Zgłoś
roblaz Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:15 współwłaściciel firmy i współautor reklamy Łukasz Kosy ??? panie kosy jesteś kawałkiem żałosnego sku...syna. Mam nadzieję że ktoś zrobi reklamę pomocy głodującym dzieciom na której będzie jak wygłodniała wataha psów rozszarpuje twoje parszywe flaki . Skretyniały pie...u wtedy też ktoś sobie mrugnie okiem że niby to nie tak na serio . Nie wiem skąd biorą się takie niedorozwoje jak ty za dużo się brandzlowałeś w młodości ??? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Sezon ogórkowy? 27.02.10, 13:15 Ciekaw jestem tylko czy to taka zapchajdziura na weekend czy wyborcza będzie się nad tym brandzlowała przez przyszły tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Zamiast policjanta niech wstawi swoje dziecko 27.02.10, 13:16 Pryszczaty nastolatek celujący w głowę jego dziecka. Ale nie ma problemu, przecież to żart. "Follow no one" więc można celować. Taka zabawa. Przecież jest otwartym człowiekiem i z pewnością to zrozumie. Moralność nie jest dokładnie wyznaczona, można jej granice naciągać... jeden martwy dzieciak jest jeszcze ok. Zamiast celować w jego głowę, pokażmy jak już leży rozwalony z wypływającym mózgiem. I niech oko mu wypłynie - to zawsze robi wrażenie. Chwytliwe hasło, nazwa firmy i dziecko z wypływającym mózgiem. Dla mnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Propagowanie przemocy? 27.02.10, 13:17 Moim zdaniem to zdjęcie jest wytworem wątpliwej jakości pomysłodawcy. Możliwe, że powinien za to odpowiedzieć. Taka scena może być w filmie, z akcją, sensem. Zdjęcie jest zdjęciem, obrazkiem, nie akcją i może oznaczać wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Re: Propagowanie przemocy? 27.02.10, 13:23 przedstawia pojeba terroryzującego bronią policjanta Odpowiedz Link Zgłoś
nocti_1982 Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:20 Gdyby głupota miała skrzydła, to autor tej reklamy fruwałby sobie wysoko... DEBILIZM! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni chore 27.02.10, 13:21 odpowiedzialne za to osoby powinny odpowiedzieć karnie Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: ZOMO wróć! 27.02.10, 15:04 Jeden z drugim by zebral wpiedrol pala po plecach, to by deskorolke obsral. Odpowiedz Link Zgłoś
beblok Re: ZOMO wróć! 27.02.10, 16:11 Za komuny nawet nie pomysleliby o tym co napisali. Mieliby wjazd na sklep spalowane mordy a caly ten szajs zamkniety i tak by sie to skonczylo. Kochana komuno wroc i zrob porzadek! Odpowiedz Link Zgłoś
love_hina Re: ZOMO wróć! 27.02.10, 19:38 Oj wróć - za przeglądanie amerykańskich stron też by ci mordę spałowali. Jeśli byś dostał w ogóle zgodę z centralnego biura w warszawie zgodę na użytkowanie komputera i internetu... zresztą - Korea Północna, Kuba... a to tylko dwa państwa komunistyczne - sprzedaj co masz i wyjedź. Odpowiedz Link Zgłoś
marcjank Nie jestem za powrotem ZOMO, ale... 27.02.10, 16:23 ... uważam, że co niektórym wpierdziel długą białą szturmową pałką się jak najbardziej należy. Może jak tyłek będzie siny, to i rozumu od razu przybędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mek-ong Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:22 Ta... SUPER... I znowu deskarze są pogrążeni! Teraz każdy dziad będzie myślał ze to deskarze mordują policjantów i kradną samochody! Co z tego, że robimy sobie miejscówki, powstają nowe parki, jak społeczeństwo będzie nas utożsamiać z dresiarstwem? Sorry, ale ktoś znowu zwalił sprawę... Teraz nie łudźmy się, że taki "pies" podaruje nam rysowanie marmurowego murka w centrum miasta... Nara Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:36 I dlatego powinniscie o tym krytycznie dyskutowac, sie zebrac do kupy i dac tej firmie, jako czesc sceny i jako klienci, mocnego "kokosa". Bo Wam zaszkodzili ! Odpowiedz Link Zgłoś
mrotom Nie ważne co mówią! Ważnce, że mówią! 27.02.10, 13:24 Zgodnie z tą maksymą można zrobić zdjęcie psiej kupy i zawiesić w centrum Warszawy. Z całą pewnością usłyszy o niej każdy. Marka reklamująca się we wspomniany w artykule sposób powinna być zlikwidowana wyrokiem sądowym, bądź obłożona karą oznaczającą de facto jej niewypłacalność. Sprawi to, że nikomu już nie przyjdzie do łba próbować zaistnieć poprzez tak daleko posuniętą prowokację. Sam fakt, że opisujemy nasz stosunek do wspomnianej reklamy świadczy o jej fenomenalnym sukcesie. Producent zarobi dzięki niej krocie! Ale już nie interesuje go, że dzieciaki na ulicy uznają, że wyzywanie policjanta od "psa" jest super, nie wspominając o zastrzeleniu go. Trochę z innej beczki: Tygidnik "Wprost" odebrał swoją lekcję, gdy za oczernienie Włodzimierza Cimoszewicza wyrokiem sądu w Chicago został zmuszony do wypłacenia odszkodowania w wysokości 5 mln USD, co oznaczało de facto, że Marek Król musiał sprzedać tygodnik. Mrotom Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Na kolana, psie!!! 27.02.10, 13:30 Mysle ze wogle powinni wziasc tych kretynow mateusz i piotrka co wlasnie zabili policjanta i zrobic z nich modeli. Reklama byla by wiarygodniejsza i pewnie "zart" tez lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś