Dodaj do ulubionych

Obciachy Sikorskiego

02.03.10, 02:52
Mysle ze Sikorski wie co robi chociaz to co robi budzi niesmak.
Kampania wyborcza kieruje sie swoimi prawami ale teka ministra spraw
zagranicznych zobowiazuje do elegancji.
To co mowi Sikorski jest nieeleganckie.
Prezydent Kaczynski tez nie jest elegancki ale to nie znaczy ze jego
potencjalny nastepca ma miec te same znamiona.
Glosujcie na Komorowskiego bo on ma wieksza klase.
Obserwuj wątek
    • thorn5 Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 03:46
      Poczytałem trochę fora internetowe i zebrałem trochę opinii internautów o
      Sikorskim. Duża część internautów pisze o nim, że jest to idiota, dupek, gbur,
      cham, niedorozwój, psychicznie chory, pała, śmieć. Sikorski pochwalił się, że
      czyta fora internetowe i później publicznie mówi o tym, co internauci wypisują
      na temat prezydenta, więc może przeczyta także ten wpis i jeszcze raz
      przemyśli swoją decyzję o kandydowaniu, bo jak sam powiedział, czlowiek, który
      ma taką opinię nie może zostać prezydentem.
      • koloratura1 Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 06:34
        thorn5 napisał:

> Poczytałem trochę fora internetowe i zebrałem trochę opinii internautów o
        > Sikorskim. Duża część internautów pisze o nim, że jest to idiota, dupek, gbur,
        > cham, niedorozwój, psychicznie chory, pała, śmieć.

Z moich obserwacji wynika, że jeśli nawet "duża część internautów" tak pisze o Sikorskim, to na pewno - w sumie - jest to zdecydowana mniejszość.
        Większość nie tylko podziela opinie Sikorskiego, ale i akceptuje jego styl mówienia o pisprezydencie. Czemu niejednokrotnie dają wyraz na różnych forach.

Nie sądzę, jednak, że to Sikorski zostanie kandydatem PO na prezydenta - w końcu to nie internauci (wyłącznie / głównie / przede wszystkim) są członkami PO!
        Raczej - kandydatem zostanie Komorowski. Może to i lepiej?
        • koza_polska Sorry,ale nie popieram wysyłania żołnierzy do Iran 02.03.10, 10:14
          u...Może przesadzam, Sikorski może byłby atrakcyjniejszym prezydentem, ale z
          żoną - izraelskim jastrzębiem u boku chyba nie. Już Kwaśniewski dał dupy,
          Sikorski też wepchał się do Afganistanu, po co nam następne drogie i krwawe
          przygody? Co tam mamy za interesy?
          • koza_polska Z Komorowskim bardziej przewidywalnie. 02.03.10, 10:16
          • moa.k Re: Sorry,ale nie popieram wysyłania żołnierzy do 02.03.10, 13:27
            Oczywiście musiało zostać wypomniane pochodzenie żony Sikorskiego - ach ta
            polaczkowa zaściankowa paranoja.
            • jacggg Re: Sorry,ale nie popieram wysyłania żołnierzy do 02.03.10, 18:07
              Nie chodzi o pochodzenie jego żony, ale o wygłaszane przez nią poglądy. Po jej
              ostatnim jastrzębim artykule, gdzie podgrzewa atmosferę wojennego zapału
              przeciwko Iranowi na amerykańskim podwórku - moja sympatia do tej pary ostygła
              nieco. Zacząłem też niestety znowu przypominać sobie różne wyskoki samego
              Sikorskiego - teraz dochodzą jego własne jastrzębio-polityczne okrzyki na
              rodzimym podwórku. Za dużo tego "fighterstwa", jak dla mnie.

Popierałem Sikorskiego licząc na stworzenie jakiejś przeciwwagi (przyjaznej, ale
              przeciwwagi) dla niepodzielnych rządów PO, jeżeli ta partia wygra komplet
              najbliższych wyborów - ale suma summarum wolę jednak może i mało efektownego
              lecz bardziej obliczalnego Komorowskiego (czytałem też niedawno wywiad z nim w
              "Gościu Niedzielnym", gdzie mogłem sprawdzić czy tam nie mówi co innego, niż np.
              dla GW oraz przekonałem się, że przynajmniej deklaruje chęć utrzymania a nawet
              wzmocnienia roli prezydenta np. jako uczestnika procesu legislacyjnego - nie
              tyle jako hamulcowego, co uczestnika aktywnego - mogącego zgłaszać np. własne
              poprawki do projektów ustaw przed ewentualnym wetem, które będzie można z kolei
              łatwiej odrzucić).

Trzeba będzie zadowolić się aktywną opozycją w parlamencie i samorządzie (m.in.
              w postaci 20-30% PiS) plus bezpiecznikiem w postaci czwartej władzy (media
              różnej maści i koloru). Zobaczymy, jak będzie z TK i ogólnie władzą
              sądowniczą... Może to wszystko wystarczy, żeby PO się nie spsiła zbyt łatwo i
              zbyt szybko. Może... Pojedyncze afery (nie takie zupełnie nic nie znaczące i
              całkowicie wyssane z palca opozycji...), różne mniejsze wpadki już mają miejsce...

Na pewno nie będą mieli już wymówek, że im ktoś przeszkadza, coś ich blokuje w
              przeprowadzeniu niezbędnych reform oraz wdrożeniu (nie planowaniu!) długofalowej
              strategii szeroko rozumianego rozwoju. Zobaczymy wkrótce, czy w ogóle są zdolni
              do czegoś takiego...
      • jwasz1952 Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 09:28
        Fora internetowe sa przykladem ciemnoty i zacofania polskiego
        spoleczenstwa-w jakim procencie sami ocencie.Gdzie drwa rabia tam
        wiory leca przypomina tylko ze to nie Sikorski zaczal ta krucjate.A
        tak nawiasem mowiac Pan Prezydent Profesor Lech Kaczynski mial
        cztery lata zeby sie nauczyc angielskiego,cztery lata zeby pokazac
        ze jest sie przedstawicielem calego narodu.
        • maczimo Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 19:25
          A jwasz1952 miał całe życie by nauczyć się myśleć i nic. Został
          tylko przykładem ciemnoty i zacofania.
      • woda12345.1 Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 20:34
        A o tobie na forach piszą że jesteś zakończeniem ozdobnym i nie
        dotlenieńcem porodowym i co ty na to .Prawde piszą? moim zdaniem yes yes
        yes
    • wing2009 Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 06:24
      Nie będzisz mi mały człowieczku Sikorski pluł na mojego prezydenta.
      Jesteś ziro, jak mówię Anglicy.

Polecam:
      prawica.net/blog/magdaf/28-02-2010
      • wujaszek_joe Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 07:29
        na twojego prezydenta nie trzeba pluć. Zrobił to już m.in. brat i o. rydzyk
      • pabian-2 Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 14:40
        twoj prezydent jsst ciemniakiem z tytulem prof. ktory niestety nawet w jezyku
        ojczystym nie potrafi sie wyslowic na poziomie licealisty!
    • ziuta48 Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 08:21
      Radek Sikorski jak na razie jest szefem polskiej dyplomacji, członkiem
      polskiego rządu i jego zachowanie w roli kandydata na kandydata prezydenta RP
      uwłacza funkcji jaką sprawuje.
      W normalnym,europejskim kraju premier na drugi dzień podpisał by takiemu
      Sikorskiemu dymisję. Szef dyplomacji nie może być politycznym chamem i nie
      może publicznie ujawniać braku kompetencji.
      Nie wolno mu deprecjonować urzędu prezydenta kraju,w którym ma tekę szefa MSZ.
      To co zrobił całkowicie dyskwalifikuje go jako dyplomatę.
      W Polsce takie wyskoki są tolerowane, a nawet popierane.
      Sikorski ma niepohamowany apetyt na najwyższe stanowiska i wcale nie tak
      dawno dawał gorszące zachowean ia na scenie miezynarodowej ubiegajac sie
      niefortmalnie i za plecami rządu o stanowisko szefa NATO.
      Zapowiedź wizyty w USA w charakterze kandydata na kandydata, to objaw już
      szczeniackiej głupoty,ujawniającej jak mocno Radek Sikorski może być
      uzależniony od swoich amerykańskich mocodawców i sponsorów.
      Na miejscy premiera Tuska, abo wywaliłabym Sikorskiego natychmiast z MSZ albo
      wydała mu zakaz publicznych występów i wyjazdów zagranicę, by nieco uspokoił
      się i wyhamował.
      Kiedyś powiedziałam, ze Sikorski jako prezydent RP to gorsze zło niż obecny
      lokator Pałacu na Krakowskim Przedmieściu. Lech Kaczyński jest raczej
      przewidywalny, Sikorski ma zwyczaj wyskakiwania jak filip z konopi w
      najbardziej nieodpowiednich momentach. Czym skutecznie kompromituje polski
      rząd na międzynarodowej scenie. Poza tym nie ma grosz wyczucia dyplomatycznego
      i cały czas zachodzę w głowę, jakimi to przesłankami kierował się premier Tusk
      obsadzając go na czele MSZ. Bo kwalifikacji na to stanowisko Radek Sikorski
      nie ma najmniejszych.
      • esada Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 09:25
        CAŁKOWICIE się z Tobą zgadzam. NIESMAK i ZASKOCZENIE - to poczułam, jak
        wysłuchałam przemówienia R. Sikorskiego. Największym dramatem w Polsce jest
        fakt, że akceptujemy i zgadzamy się na chamstwo - to widać w polityce, szkołach,
        na ulicach. Przykro było zobaczyć, jak bardzo myliłam się wcześniej myśląc o R.
        Sikorskim, że to człowiek kulturalny, "z klasą" - to był na prawdę smutny widok
        - i pora się nad tym Panie Premierze Tusk zastanowić - bo to źle wróży kampanii
        prezydenckiej i szansom PO.
    • easy.teraz Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 08:39
      >Drogi Bronku, jestem dumny, że jest mi dane konkurować z tobą.
      Człowiekiem, którego cenię, szanuję i lubię - podkreślał Sikorski.

Powiedział więcej, że Bronek wprowadzał go do PO. Warto sobie
      uświadomić, że na wyżyny rządu PiSu wprowadzali go Kaczyńscy...
      Facet ma pecha. Musi ciągle walczyć z tymi którzy mu tak czy inaczej
      bardzo pomogli?
    • ajakzupa plemię soli 02.03.10, 09:31
      W tym jest dobre, plemię "Solidarności"!

Dobre jest to plemię w pogardzie dla wyborców, dobre w bluzgach.

Lista pogardy może być długa, ale najobrzydliwsze bluzgi to:
      - przypadkowe społeczeństwo
      - moherowe berety
      - wykształciuchy
      - dorzynanie watahy

Jak może polityk związany z "Solidarnością" tak bluzgać? W czym różni się od
      komunistów, którzy wręcz lubowali się w bluzgach pod adresem Polaków?
    • yanuss miny pozera 02.03.10, 09:45
      " To język zbliżony do PiS - język obrażania i insynuacji." Bez tego zdania caly ten tekscik traci dla autorek sens. Wredne pismaczki nie moga sobie odmowic insynuacji. Kto uzywa jezyka obrazania i insynuacji ? Do jakiej partii nalezy Palikot, Karpiniuk czy Nowak ? Jesli sie chce wytknac bufonowi Sikorskiemu skandaliczne zachowania to jednoczesnie trzeba dowalic PiS-owi - taka zasada panuje w wybiorczej. Kiedys spotkalem Sikorskiego w Oksfordzie, zrobil na mnie wrazenie zalosnego bufona, i tak mu zostalo. Zastanawiam sie nad przekazem, ktory ten osobnik przedstawia mlodym. Jak byc szczytowo nielojalnym, jak postepowac nieetycznie, jak sprzedawac sie dla kariery za wszelka cene ? Czy to jest ten przekaz, o ktory chodzi wybiorczej ?
      • tak_bywa Re: miny pozera 02.03.10, 19:20
        yanuss napisał:

> " To język zbliżony do PiS - język obrażania i insynuacji." Bez tego zdania cal
        > y ten tekscik traci dla autorek sens. Wredne pismaczki nie moga sobie odmowic i
        > nsynuacji. Kto uzywa jezyka obrazania i insynuacji ? Do jakiej partii nalezy Pa
        > likot, Karpiniuk czy Nowak ? Jesli sie chce wytknac bufonowi Sikorskiemu skand
        > aliczne zachowania to jednoczesnie trzeba dowalic PiS-owi - taka zasada panuje
        > w wybiorczej. Kiedys spotkalem Sikorskiego w Oksfordzie, zrobil na mnie wrazeni
        > e zalosnego bufona, i tak mu zostalo. Zastanawiam sie nad przekazem, ktory ten
        > osobnik przedstawia mlodym. Jak byc szczytowo nielojalnym, jak postepowac nieet
        > ycznie, jak sprzedawac sie dla kariery za wszelka cene ? Czy to jest ten przeka
        > z, o ktory chodzi wybiorczej ?
        To wyjaśnij mi jedno ; po co czytasz GW ? Ja szmatławców nie czytam ani w
        postaci gazetowej, ani internetowej.
    • imd50 Obciachy fightera sikorskiego 02.03.10, 09:47
      '[Sikorski] jest prawdziwym politycznym fighterem????' to juz nawet
      dziennikarze, a więc [ponoć] artyści języka pisanego czy mówionego, nie
      są wstanie znaleźć polskiego odpowiednika do takiego zwykłego słowa czy
      sformułowania?
    • imd50 Obciachy fightera sikorskiego 02.03.10, 09:49
      '[Sikorski] jest prawdziwym politycznym fighterem????' to juz nawet
      dziennikarze, a więc [ponoć] artyści języka pisanego czy mówionego, nie
      są wstanie znaleźć polskiego odpowiednika do takiego zwykłego słowa czy
      sformułowania?
      PS. nie wiem czemu 'Sikorskiego' w tytule pokazuje się z małej
      litery..ironia losu...na moim komputerze jest z dużej...
    • nieudonek "wysoki", butny i głupi Sikorski kandydatem? 02.03.10, 10:01
      A żydówka pierwszą damą? hm
      • moa.k Re: "wysoki", butny i głupi Sikorski kandydatem? 02.03.10, 13:29
        O BOŻE NIE, TYLKO NIE ŻYDZI!!!
      • tak_bywa Re: "wysoki", butny i głupi Sikorski kandydatem? 02.03.10, 19:22
        I co z tego ? Tylko tyle masz uwag ? To ci wystarczy ? Bidulek jesteś.
    • wojtek-gdansk Nie lubię tego stylu PiSowskiego 02.03.10, 10:40
      "Wystąpienie Sikorskiego było dokładnie przemyślane i wyreżyserowane."
      Nie do końca się zgadzam z tym stwierdzeniem. Było ono wyreżyserowane
      według dokładnego zredagowanego scenariusza. Przemyślane raczej nie. Po stylu,
      a raczej jego braku, odnosiło się wrażenie, że to jakiś człowiek z PiS
      przemawia. A przecież lwia część popierających PO nie jest w niej zakochana na
      zabój, a jedynie woli ją od PiS. I nawet wiadomo dlaczego.
      Zgadzam się z sam16 Komorowski ma większą klasę, dodam, nieco większą.
      • fastnet 100% poparcia dla Sikorskiego 02.03.10, 10:50
        precz z piso-komuną
        • pierot9 dziecko, nie wiesz, o czym piszesz 02.03.10, 12:31

• pogromca_ateuszow Sikorski 02.03.10, 10:51
      Lepszy Sikorski od Kaczyńskiego. Jeśli pytasz o elegancję, sam porównaj. Ponadto
      wykształcenie zupełnie inne. Nie wiem, czy mamy lepszego kandydata na
      prezydenta, aczkolwiek nie znam się tak na polityce, by się wykłócać.
    • a-ve15 Po co Polsce drugi PiS? 02.03.10, 12:05
      Sikorskiemu mimo kreowania się na Oxfordczyka brakuje kindersztuby - tego nie
      wynosi się ze studiów lecz z dziecińtwa i młodości, z domu, otoczenia etc. Do
      tego dochodzi porywczy charakter i brak umiejętności reflekcji. Ale nie do
      końca można winić tylko jego samego. W końcu on robi to, co cała reszta PO,
      która również nie ustaje w wysiłkach poniżania i ośmieszania Kaczyńskiego. A
      że przy okazji poniża i ośmiesza najwyższy urząd w państwie, że psuje obyczaje
      polityczne w kraju i pokazuje zagranicy wschodni, iście ukraiński (brakuje
      tylko jeszcze rękoczynów) sposób prowadzenia polityki, no to co? Obrazem
      Polski nikt się tu nie zamartwia. Trzeba sztachetą przyłożyć przeciwnikowi -
      ot cały program wyborczy. Ani śladu dyskusji merytorycznych, ani śladu
      pokazywania dotychczasowych osiągnięć kandydatów (co akurat w przypadku
      Sikorskiego zrozumiałe, bo co pokazywać?)

PO krytykując PiS w sposób paskudny, poniżej pasa, staje się jego wiernym
      odbiciem, Sikorski ma w swej porywczości i nieobliczalności wiele z
      Kaczyńskich. Tylko:
      po co Polsce drugi równie awanturniczy PiS?
      • pabian-2 Re: Po co Polsce drugi PiS? 02.03.10, 14:44
        juz mielismy jednego oxfordczyka Dyzma sie nazywyl!!!!!
        • henryk_49 Re: Po co Polsce drugi PiS? 03.03.10, 10:10
          Po zachowaniu sądząc, Sikorski jest taki sam oxfordczyk jak Dyzma.
    • eruve.elen Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 13:41
      Za to o urzędującym prezydencie mówił ostro, wręcz agresywnie i
      insynuacyjnie.

To, co pan Sikorski paplał, było żenujące. Nieistotne, jaki jest prezydent -
      takie słowa padające z ust Ministra Spraw Zagranicznych pod adresem
      urzędującego prezydenta były absolutnie nie na miejscu i jak najgorzej wróżą
      postawie Sikorskiego jako ewentualnego prezydenta.
      • piotrek410 Talib zostanie talibem 02.03.10, 14:14
        Od czasow wspolpracy z Talibanem nasz Radus nabyl zwyczajow, ktorych
        sie juz nie wyzbedzie... To stara szkola CIA, prawie jak moskiewskie
        KGB...
    • jurek4491 Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 14:12
      Sikorski nauczył się tego od PiSu bo tam pobierał nauki i terminował więc PiS
      powinien być z niego dumny że są jeszcze ludzie co prawda nieliczni którzy
      biorą przykład z tej formacji.Kiedy PiS doszedł do władzy jechał po
      wszystkich, najpierw oberwało się SLD ale kiedy doszli do wniosku że Sojusz
      jest cienki jak stringi zaczęła się jazda po Platformie jako największym wrogu
      PiSu i trwa do dzisiaj.Gromadzenie i zbieranie haków na przedstawicieli PO to
      norma, nie zajmują się niczym innym tylko grzebaniem w przeszłości. Tak zwana
      afera hazardowa miała wykończyć premiera i całą partię a stało się
      odwrotnie,cały PiS dostał nieodwracalnej wścieklizny że niecne knowania można
      o kant d..y rozbić.
    • pabian-2 Re: Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 14:35
      jedynym eleganckim w tym klubie byl pan Rokita vel Ratunku Niemcy mnie bija!
    • janus-z333 Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 15:13
      Mam prawo z tym tekstem się nie zgadzać i to robię.Szanuję jak jednego tak i drugiego kandydata PO,nie widzę też ataku p.Sikorskiego na p.Komorowskiego.Każdy z kandydatów używa języka,jaki mu w takich chwilach najbardziej odpowiada.Czy język p.Sikorskiego podobny jest PiSowskim atakom.Tak,ale to dobrze,gdyż nie wyobrażam sobie by polityk klasy Sikorskiego na każdy policzek ze strony przeciwnej,nastawiał pokornie drugi. Pan Stasiak użył sformułowania,P,Sikorski teraz atakując prezydenta będzie musiał zdawać sobie sprawę iż będzie musiał z prezydentem współpracować,a to nie będzie komfortowe dla niego.Czy prezydent może atakowć Sikorskiego i nie mieć świadomości o współpracy.Kampania L.Kaczyńskiego,rozpoczęła się wcześniej,niż on sam się o tym zorientował.Główny elear rozpoczął harce wypuszczając haki w stronę Sikorskiego.Z dziszejszej prasy dowiaduję się,że prezydent dopiero zacznie swoją kampanię do interesującego go stołka.To on nie wiedział (jak w znanym powiedzeniu ,nie wie lewica co robi prawica)że
      jego lustrzane odbicie rozpoczęło grę wstępną przed głownej batalią o pałac.Przecież to niemożliwe.Prezydent za pomocą brata i podległych mu szaraczków atakuje przciwników poniżej pas,czy takie ma prawo jako prezydent,kto mu je dał.Przecież to osoba fizyczna,ktorej wolno tyle samo co innym,To że jest orędownikiem prawa Kalego,to już całkiem inna sprawa.Prezydent,czy Sikorski,muszą zdawać sobie sprawę z tego,iż mieczem wojując mogą od niego zginąć.
    • kandydat.na.kandydata Sikorski to typ przywódcy, 02.03.10, 18:28
      a dupowaty Komorowski tylko zniechęca swoją osobą żeby w ogóle pójść na wybory
      • drugi.ewa Na szczescie wyplyna inni kandydaci 02.03.10, 18:57
        nie tylko Sikorski i Komorowski bedzie kandydowal.Ale Sikorskiego
        skreslam.Nie sprawdzil sie jako minister obrony,nie sprawdzil sie
        jako minister spraw zagranicznych-to ma sie sprawdzic raptem jako
        prezydent?! Nieeee!!!!!!!!!!
    • tak_bywa Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 19:09
      Niech sobie PO nie myśli, że ich wyborcy będą chcieli zamienić siekierkę na kijek. Jak w PO postawią na tego aroganckiego "młodzieniaszka", to znowu się obliżą smakiem i nici będą z prezydentury dla PO. Sporo osób z grona mojej rodziny i znajomych już mówi, że będzie głosować na kogokolwiek, byle nie na Kaczyńskiego ani Sikorskiego. Różnicy (poza wiekiem) nie widać żadnej. P.Sikorski już 2 lata jest szefem dyplomacji a jeszcze nie umiał się jej nauczyć, czyli ma problemy z nauką. Znowu mielibyśmy "zabetonowanego" prezydenta ?
      A te chóralne okrzyki działaczy PO na spotkaniu z kandydatem, coś mi przypomniały z dawnych czasów np."Niech żyje PZPR przewodnia siła narodu", albo "niech żyje pierwszy sekretarz Edward Gierek, niech żyje, niech żyje" - pusty śmiech ogarnia. Żenada do kwadratu.
    • maczimo Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 19:22
      Język Sikorskiego to język zbliżony do wybiórczej - język obrażania
      i insynuacji
    • geruzja Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 19:34
      Wygląda na to,że PO nie ma lepszych kandydatów na prezydenta.Szkoda.Ale czy
      inni kandydaci z są lepsi?Nie będzie na kogo głosować,chyba że na zasadzie
      wyboru mniejszego zła.
    • henryk_49 Obciachy Sikorskiego 02.03.10, 22:07
      To obciach? To celowe działanie PO. Wystawienie Sikorskiego i Komorowskiego,
      to zwykły blamaż. Wystawieni zostali po to , by błotem obrzucać urzędującego
      Prezydenta. Premierowi tego nie wypada robić, tym bardziej że Prezydent
      jeszcze nie kandyduje. Po zniszczeniu prezydenta, na kandydata zgłoszony
      zostanie TUSK.
    • ryszard34-dwa Obciachy Sikorskiego 03.03.10, 09:49
      Słuszne są reakcje ludzi na postawę Sikorskiego b.pisowca.Mo-
      ze tym chciał się odciąć od korzeni.Pozostanie duży niesmak z
      inie kulturalnej wypowiedzi.Że Prezydent jest do niczego to
      wiemy dobrze, ale troszeczkę powagi mu się należy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka