malpa-z-paryza 11.03.10, 20:39 pytam sie a do czego mamy tylu ministrow? jesli sa dublowani albo przez pana Boniego a teraz przez Bielickiego.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakanek81 Bielecki, przystanek u Tuska 11.03.10, 21:39 Witam!!! Ja to sie tylko trochę znam na...ale Swoje powiem. JKB jak napisano jest człowiekiem zamożnym i funkcję Przewodniczacego Rady będzie pełnił podobno społecznie tzn.bez wynagrodzenia.Kiedy w RP zaczynały się zmiany wyskoczył jak "królik z kapelusza" na funkcję Premiera Rządu RP i zrobił co zrobił.Potem to już poleciało jak z płatka aż do zamożności.Zastanawia mnie to jak człowiek,który podobno chwalił się,że umie prowadzić "Stara" i nigdy nie prowadził własnej działalności gospodarczej na wiekszą skalę może dojść do wysokiego poziomu zamożności.Pieniędzy już mu wystarczy,teraz czas na władzę na forum europejskim.Władza to podobno najwiekszy afrodyzjak.Jednego ten Pan się nuczył.NALEŻY ROBIĆ SWOJE PO CICHU,BEZ WIĘKSZEGO ROZGŁOSU. W Polsce zostało jeszcze trochę do przekazania w obce ręce.Tak też za sprawą tegoż Pana i paru innych się stanie.A Polacy będą w większości "murzynami" w swoim miejmy nadzieję zmodernizowanym kraju.Ja raczej śmiem w to wątpić i jeszcze długo i ile nie na zawsze zostaniemy daleką prowincją Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Odpowiedź dla "kakanek81" 12.03.10, 09:05 "kakanek82" Twój tekst pełen insynuacji jest typowy dla środowiska moherowców. W perfidny sposób zastanawiasz się jak doszedł do "zamozności" tak jak byś nie wiedział, że JKB przez kilkanaście lat był prezesem PKO S.A. i zarabiał po 4 mln rocznie. Więc nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego, że JKB do tzw. "zamożności" doszedł w sposób uczciwy. Po drugie JKB nie wyskoczył jak "królik z kapelusza" na funkcję Premiera Rządu RP, tylko był czołowym przedstawicielem partii politycznej Kongres Liberalno Demokratyczny i został powołany na to stanowisko przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Polacy "murzynami" nie będą, będą! Natomiast "murzynami" intelektualnymi będą tacy jak Ty, którzy nie zauważyli, że świat się zmienia i funkcjonuje na zupełnie innych zasadach, że obowiązuje swobodny przepływ kapitału i usług. Ale z Twojego zaścianka umysłowego tego nie widać, więc będziesz plótł te bzdury w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Odpowiedź dla H.Sikory 12.03.10, 17:58 Twój tekst skoleji jest typowy dla środowiska liberalnych Platformersów bezrozumnie wierzących we wszystko co partia mówi. W środowisku tym nie należy zastanawiać się: dlaczego jest tak jak jest, dlaczego tylu ludzi myśli inaczej, jakie mają argumenty? W tym środowisku czyta się przekazy partyjne że premier coś powiedział i rozumieć to należy tak i tak. Tak że Panie Henryku, niech Pan się nie wysila. Co do Bieleckiego poprzednik ma sporo racji choć nie podzielam czepiania się akurat finansów. Początki kapitalizmu zawsze są takie same, pierwszy milion się kradnie. Czy to będzie ciepła posada EBOiR czy prezesura PKO SA to nie ma znaczenia. Ważne jest to że te funkcje nie pełnił z racji szczególnych umiejętności tylko z partyjnego nadania. W przypadku PKO SA nowi, prywatni właściciele trzymali Bieleckiego jako swego rodzaju gwaranta przychylności miejscowego rządu. Po ustabilizowaniu swoich interesów w Polsce dla właścicieli Bielecki przestał być potrzebny i został zwolniony. I tak znalazł się na giełdzie postaci do zagospodarowania z nadań partyjnych bo do biznesu jakoś nikt go nie chce. Co do murzynów to pewnie o tym nie wiesz ale już nim jesteś, a nie za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek kakanek81 12.03.10, 11:44 Znamienne... Nie znam się, ale swoje piszę dużą literą !!! Mówi to coś o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
pikofarad Bielecki, przystanek u Tuska 12.03.10, 06:44 No jak widac "chlopcy" Tuska zaczynaja sie dobierac do miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Bielecki, przystanek u Tuska 12.03.10, 07:52 > Rada może być wsparciem dla ministrów, którzy nie mają wizji, w jakim kierunku powinni iść w swoich resortach. To jakaś paranoja. Ministrowie bez wizji. Premier bez wizji (jak wynika z felietonu) i Bielecki, który jak rozumiem zawalił robotę w banku i ma być teraz najlepszym doracdą. To nie lepiej zbudować rząd z tych co wiedzą i postawić na jego czele premiera co wie. Podobno w takich krajach jak Niemcy Francja, Dania,... od dawna tak się robi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Bielecki, przystanek u Tuska 12.03.10, 08:09 Tylko temu przyklasną , ja klaszczę Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 I co on doradzi? 12.03.10, 08:52 Jak liczba samobójców za rządu Tuska skoczyła z 3.5tys do 5,5 tys i zrównuje się ze zgonami z powodu wypadków samochodowych. Większość tych samobójców to mężczyźni w wieku po 40 po utracie pracy. Rządy PO są prostą kontynuacją rządów które rządziły Polską przez ostatnie 20 lat z krótką przerwą na PIS. Rządzą w dużej mierze ci sami ludzie tylko nazwy partii się zmieniały. Jeśli nie pamiętacie, to mogę przypomnieć że Tusk był założycielem partii aferałów - Kongresu liberalnego który się spiknął z partią Balcerowicza - Unii Demokratycznej. Tusk uczestniczył w nocnym puczu który doprowadził do usunięcia rządu Olszewskiego. Zresztą to sam kierunek polityki wyznacza że PO jest kontynuatorką: - demontażu Państwa Polskiego - a więc ograniczania jego zadań i odpowiedzialności, - demontażu zaspokajania wszelkich socjalnych potrzeb obywateli - szkoda że ci obywatele nie zauważają że za tym nie idą obniżenie podatków ale za tą kasę buduje ciągle nowe urzędnicze stołki dla swoich. Ostatni ciągle powracający pomysł to płatne studia. - prywatyzacja - polegająca na tym aby najpierw doprowadzić do ruiny a potem sprywatyzować jako uzdrowiencze działania - teraz to się odbywa ze służbą zdrowia, bo już mało co zostało do zawłaszczenia. -Rozwój przemysłu tylko poprzez inwestycje zewnętrzne. Przez co w kraju powstają tylko słabo opłacane stanowiska pracy. Inwestorowi trzeba zapewnić znaczne ulgi podatkowe, lub inne profity, a odpłaca się on niskimi płacami, które nie pozwalają nawet na reprodukcję siły roboczej. Przez taką politykę Polska stała się Meksykiem Europy i dostarczycielem taniej siły roboczej dla wysoko rozwiniętych gospodarek zachodnich. Należy tylko żałować że PIS zbyt słabo akcentuje odrzucenie dotychczasowego kierunku polityki, który prowadzi do dalszego zubożenia większości społeczeństwa. I tutaj apeluję do tych wszystkich, którym się powiodło, proszę popatrzeć dalej w przyszłość. To że teraz mieszkacie w dużych aglomeracjach, zarabiacie przyzwoite pieniądze to nie znaczy że będzie to wam dane na zawsze. Wystarczy że uczelnie naprodukują np. dużo informatyków i zabraknie firm które będą mogły kupić wasze oprogramowanie jak np. zlikwidowane stocznie i ... będzie leżeć i kwiczeć albo zapierdzielać jak reszta ludzi za 1200 - 1500zł. Już niejedne grupy zawodowe - wielkich zwolenników Balcerowicza w ponad dwudziestoletniej historii taką drogę przeszły. Wystarczy sięgnąć do bardzo starych postów ilu było jego zwolenników ładnych parę lat temu, a ilu frustratów wiesza psy na nim teraz. PS. Nie jestem wielkim zwolennikiem PISu, ale niestety to jedyna realna siła na teraz, zdolna do obrania chociaż trochę innego kursu prowadzącego do zmiany dotychczasowej polityki. Dlatego jest tak silnie zwalczana za pomocą sztuczek socjotechnicznych przez media będące w rękach ludzi którzy najbardziej czerpią profity z dotychczasowej polityki państwa kosztem reszty maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Re: I co on doradzi? 12.03.10, 09:09 "myslacyszaryczlowiek1" Twój pseudnim jest bardzo słuszny, dodałbym do niego jeszcze "niedny na umyśle". Zdrowiej będzie w tym kraju jak dołączysz do 5,5 tysiąca, zrób to!!!:). Odpowiedz Link Zgłoś
august.k Kto pyta, nie błądzi... 12.03.10, 10:07 ...ale niczego złego nie odnajduję w swej (niezłej!) pamięci na Krzysztofa Bieleckiego w roli premiera... Doskonale natomiast pamiętam fakt, który usposabia mnie do niego sympatycznie... Otóż pierwszą swą w tej roli konferencję prasową na Foksal rozpoczął od skierowanego pod adresem żurnalistów dramatycznego pytania: "Słyszeliście państwo - nazwano nas kundelkami?!" Chodzi o wypowiedź kardynała Glempa, który faktycznie coś takiego rzucił z kapelusza (kardynalskiego). Lubię ludzi, którzy się nie obcyndalają w tym, co mówią (m.in. z tego względu lubię też abnegata Jarkacza). Czasami w takich spontanicznych wypowiedziach można palnąć (słuszne) głupstwo, jak wypowiedź, za którą ten czubek- rabin z NY (Weiss czy Schwartz?) prześladował Eminencję. Ale czasami bywa to nader celne. Dowodem: jak zabolało MFR określenie go przez Glempa "zawodowym polemistą" vs. robotnikowi Wałęsie w słynnej ich dyskusji ("Porozmawiajmy, jak doktor z doktorem...") Pamięc mam dobrą, ale pomyślunku mi brak, dlaczego premier Bielecki wziął określenie: "kundelki" do siebie i swojego rządu. A może miał na myśli Kongres Liberalno-Demokratyczny. Do nich by to rzeczywiście pasowało. Zresztą do obecnych polskich jelit też - zarówno tych herbu "Palikot", jak i tych spod wezwania " spieprzaj dziadu" Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Małpeczko paryska. 12.03.10, 11:36 Przed "wyślij" - przeczytaj, proszę. A pomyślałeś o dziesiątkach czy setkach ministrów kancelaryjnych prezydenckich wśród ponad 700 "pracowników" kancelarii ?!! (Szczygło, "Legendarna Fotyga z Najrobi", itp. itd). Tam są nasze podatki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Małpeczko paryska. 12.03.10, 18:01 Uważasz że jeżeli jeden urząd robi z siebie cyrk to drugi jak robi to samo to jest usprawiedliwiony? Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Bielecki, przystanek u Tuska 13.03.10, 10:36 Witam ponownie!!! Swoje piszę z dużej litery tylko z tego powodu,że jedyne co mi zostało z własności to możliwość własnej wypowiedzi.Innej własności nie posiadam.Zaliczanie mnie do "moherów" jest chybione chociażby dlatego,że jestem agnostykiem i nie słucham RM. Sam byłem dawno temu gorącym orędownikiem zmian,prof.Balcerowicza,KLD itp.Czytałem całą masę odpowiedniej literatury,a po przemyśleniu wyrzuciłem tę makulaturę do śmietnika. JKB jest orędownikiem i sługą wielkiego kapitału i tylko z tego powodu doszedł do zamożności.Uczciwą pracą np.kierowcy "Stara" z pewnością by do niej nie doszedł.Praca w bankach jakoś dziwnie nie kojarzy mi się z uczciwoscią,bo uczciwej bankowosci moim zdaniem nie ma. Uczono mnie,że wolny rynek to swobodny przepływ kapitałów,towarów i usług oraz LUDZI.Jak dotychczas zapewniony jest jedynie swobodny przepływ kapitałów właśnie,a im dalej to tylko gorzej.Ludziom stawia się różne bariery które ten swobodny przepływ wykluczają.Przeto trudno mówić o wolnym rynku.Na dodatek np.spekulacyjny atak kapitału potrafi jeżeli nie zniszczyć to przynajmniej osłabić całe państwo. Kapitał nie ma narodowości i nie zna takiego pojęcia jak granica.Moim zdaniem kapitalizm funkcjonuje dzięki żerowaniu na najgorszych cechach osobowości człowieka.Chciwość i przemożna chęć max.zysku zniszczą kiedyś naszą matkę Ziemię i nas wszystkich.Cieszę się ,że już niedługo będę na tym najlepszym ze światów i końca nie doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
czargi Bielecki, przystanek u Tuska 13.03.10, 11:06 Premier Tusk biorąc do siebie p.Bieleckiego i tworząc "radę"pewno dąży do dalszej poprawy stanu gospodarki.Takie kroki Premiera mają szanse powodzenia bo są to znani ekonomiści.Jakie szanse powodzenia miał kaczor robiąc z Leppera wicepremiera? Jestem przekonany,że gdyby w kryzysie rządził kaczor i jego "orły" to zamiast zielonej wyspy mielibyśmy kaczy gnój. Odpowiedz Link Zgłoś