salwaburtowa życzę Pani Chapman aby wygrała! 07.04.10, 14:22 pełna nienawiści ofensywa wrogów chrześcijaństwa w Europie zaczyna przybierać zatrważające proporcje! Zdziera się krzyże ze ścian szkół, z ubrań ludzi - kiedy zacznie się wysadzać w powietrze kościoły? A jednocześnie islamizacja Europy trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
mwiercik Re: życzę Pani Chapman aby wygrała! 07.04.10, 14:35 salwaburtowa napisał: > pełna nienawiści ofensywa wrogów chrześcijaństwa w Europie zaczyna przybierać > zatrważające proporcje! Zdziera się krzyże ze ścian szkół, z ubrań ludzi - > kiedy zacznie się wysadzać w powietrze kościoły? > TAK MÓWI PRAWDZIWY CHRZEŚCIJANIN ----wystrzelać z wszystkich luf tych co nie z nami.Tam sądy nie klękają przed czarnymi jak u nas.Czy jesteś katolik,czy muzułmanin to każdego własny wybór.I w instytucjach świeckich masz sie zachowywać tak jak nakazują przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa za to ewidentnie klękają przed muzułmanami 07.04.10, 14:54 bo o ile krzyż im śmierdzi, to chusty islamskie już nie... co jest ewidentna dyskryminacja! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: za to ewidentnie klękają przed muzułmanami 07.04.10, 15:02 Najważniejsze jest to, że wiemy już że chrześcijaństwo nie broni nikogo przed islamem. Dlatego w Europie spokojnie można się owego chrześcijaństwa pozbyć jako bezużytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa jest dokladnie odwrotnie 07.04.10, 15:06 to wlasnie odejscie Europejczykow od chrzescijanstwa sprawilo, ze zaczęli wymierać, a ich miejsce zaczęli zajmować wyznawcy religii butnej, okrutnej i przede wszystkim fałszywej... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: jest dokladnie odwrotnie 07.04.10, 15:09 Nie nie nie. To istnienie chrześcijaństwa sprowadziło tu islam by ten wytłukł swoją konkurencję. Tylko wyzbycie się zgubnego chrześcijaństwa uratuje Europę przed atakiem islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa teraz wiem, ze sie ze mna droczysz 07.04.10, 15:15 bo jesli piszesz to serio, to jestes oblakany - uprzejmie Ci przypominam, ze muzulmanie traktuja wszelkie religie pogańskie jeszcze STOKROC gorzej niz judaizm i chrzescijanstwo! O ateistach juz nawet nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: teraz wiem, ze sie ze mna droczysz 07.04.10, 15:21 No ale liczy się to, że chrześcijaństwo nie uratuje nikogo przed islamem, altego możemy się tego balastu spokojnie pozbyć i nie ma sensu upierać w trwaniu przy tej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa cel chrzescijanstwa to nie ratunek przed islamem 07.04.10, 15:30 ale wskazywanie ludziom drogi do zycia zgodnego z przykazaniami Bozymi i czynienia tego swiata lepszym - Pro Gloria Dei! Chrzescijanstwo nie jest balastem - przeciwnie, to ono dalo ludzkosci skrzydla na których wspiela sie na szczyty o ktorych wczesniej nawet nie śniła! Rzuc okiem na mape swiata - obszary najwiekszej wolnosci, najwiekszej zamoznosci i najwiekszego rozkwitu nauki i sztuki, to wszystko obszary zachodniej cywilizacji, opartej na dziedzictwie grecko rzymskim i zwlaszcza judeochrzescijanskim. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: cel chrzescijanstwa to nie ratunek przed isla 07.04.10, 15:40 salwaburtowa napisał: > ale wskazywanie ludziom drogi do zycia zgodnego z przykazaniami Bozymi i czynienia tego swiata lepszym - Pro Gloria Dei! ciekawy sposób wskazywania... przez wymordowanie ich ale skoro tak lubisz... forum.gazeta.pl/forum/w,902,109720903,109724219,i_Bogu_niech_beda_dzieki_za_to_.html > Chrzescijanstwo nie jest balastem - przeciwnie, to ono dalo ludzkosci skrzydla na których wspiela sie na szczyty o ktorych wczesniej nawet nie śniła! Rzuc okiem na mape swiata - obszary najwiekszej wolnosci, najwiekszej zamoznosci i najwiekszego rozkwitu nauki i sztuki, to wszystko obszary zachodniej cywilizacji, opartej na dziedzictwie grecko rzymskim i zwlaszcza judeochrzescijanskim. ale też obszary największej biedy, największych masakr ludności cywilnej i największej degeneracji obyczajów Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa kpisz, czy o droge pytasz? 07.04.10, 15:44 pokaz mi jeden obszar zachodniej cywilizacji, który w dzisiejszym swiecie pokrywa sie z obszarem największej nędzy?? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: kpisz, czy o droge pytasz? 07.04.10, 15:49 salwaburtowa napisał: > pokaz mi jeden obszar zachodniej cywilizacji, który w dzisiejszym swiecie pokrywa sie z obszarem największej nędzy?? Haiti - 601% to katolicy Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa Haiti to nie jest zadna zachodnia cywilizacja! 07.04.10, 15:53 Haiti od 1804 roku zerwało wiezy z dawna metropolia i jest po prostu krajem afrykańskim przeniesionym na Karaiby! Zas prawdziwa religia 2/3 Haitanczykow jest voodoo! I to jest zreszta jeden z glownych problemow tego kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Haiti to nie jest zadna zachodnia cywilizacja 07.04.10, 16:06 salwaburtowa napisał: > Haiti od 1804 roku zerwało wiezy z dawna metropolia i jest po prostu krajem afrykańskim przeniesionym na Karaiby! Zas prawdziwa religia 2/3 Haitanczykow jest voodoo! I to jest zreszta jeden z glownych problemow tego kraju! za Wikipedią: * Katolicyzm: 61,4% * Zielonoświątkowcy: 6% * Baptyzm: 5,5% * Adwentyzm: 5% * Kościół Nazareński: 3,2% * kult Voodoo: 2,5% * Anglikanizm: 1,5% * Świadkowie Jehowy: 0,6% zresztą, zwróć uwagę, że zanim powstało Chrześcijaństwo właśnie centrum rozwoju było Morze Śródziemne, w średniowieczu prym zaczęły wieść kraje Dalekiego Wschodu bo nas gnębił kościół, jak odpuścił znowu doganiamy wschód (też dzięki komunistom, którzy w międzyczasie zniszczyli Chiny) Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa pudlo w obu punktach! 07.04.10, 16:19 Jesli dobrze przeczytasz artykul w tejze wikipedii, zauwazysz, ze voodoo jest praktykowane przez 2/3 ludnosci Haiti - ludnosci, ktora praktykuje na papierze chrzescijanstwo, ale w rzeczywistosci kompletnie wypaczyla jego przeslanie i zbrukala je elementami najdzikszego poganstwa, wykluczajac sie tym samym skadinad z cywilizacji zachodniej. Haiti NIE MA NIC WSPOLNEGO z cywilizacja zachodnia (jest po prostu odszczepka Afryki w Ameryce), "chrześcijaństwo" lokalne nie ma wiele wspólnego z chrześcijaństwem (bo w innych kosciolach raczej nie uswiadczysz zazynania kogutow i babrania sie w zwierzecych wnetrznosciach), ba, nawet miejscowy jezyk "francuski" nie jest zrozumiały dla innych frankofonów... Co do sredniowiecza, to bylo dokladnie odwrotnie - cywilizacja starozytna zostala starta na proch przez najazdy poganskich barbarzyncow trwajace nieprzerwanie od bitwy pod Adrianopolem w 378 roku do bitwy pod Clontarf w 1024 roku - miedzy tymi dwiema symbolicznymi datami zawiera sie 650 lat nieprzerwanych niszczycielskich najazdow! Jesli w ogole cokolwiek ocalalo ze starozytnej cywilizacji, to zawdzieczamy to wlasnie Kosciolowi i cierpliwej, zmudnej pracy zakonnikow, ktorzy przez cale stulecia przechowywali i kopiowali ocalale z zaglady ksiegi i manuskrypty - az wreszcie po roku 1000 wielkie inwazje ustaly i Europa zaczela droge powrotna! A na poczatku tej drogi byl wielki pontyfikat papieza Sylwestra II (Gerberta d'Aurillac) w latach 999-1003, a pozniej pierwsze uniersytety - zalozone przez Kosciol... i budowniczowie katedr - przybytkow Bozych takze wznoszonych przez Kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: pudlo w obu punktach! 07.04.10, 16:34 teraz już rozumiem, dlaczego tam taka bieda: "Innym polskim akcentem było obwołanie królem Faustina Wirkusa, żołnierza wojsk amerykańskich okupujących Haiti na początku XX wieku. Ten syn polskiego górnika był wyznaczony przez Amerykanów do rozstrzygania lokalnych sporów. Kiedy odkrył, że część tubylców jest pochodzenia polskiego i ogłosił, że również jest Polakiem uznano, że zstąpił do nich zbawiciel. Haitańczycy uznali również za znak to, że jeden z lokalnych władców nosił to samo imię co Wirkus" :D Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa trafiles w sedno - poganstwo i balwochwalstwo 07.04.10, 16:48 sa jednym z fundamentalnych problemow Haitańczyków i jednym ze źródeł ich nędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: trafiles w sedno - poganstwo i balwochwalstwo 07.04.10, 18:35 > trafiles w sedno - poganstwo i balwochwalstwo > sa jednym z fundamentalnych problemow Haitańczyków i jednym ze > źródeł ich nędzy No ale bez wątpienia nie jest to problemem tych, którzy obdarzają religijną czcią zamiast niewidzialnego Boga, jakże widzialny i namacalny krzyż powieszony u siebie na szyi. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: trafiles w sedno - poganstwo i balwochwalstwo 07.04.10, 19:00 uważasz za bałwochwalstwo wiarę, że zstąpił do nich zbawiciel? hmmmmmm, ciekawe :) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: jest dokladnie odwrotnie 07.04.10, 15:26 Islam jest dokladnie tak samo falszywa religia jak chrzescijantswo. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa przeczytaj chocby jedna Ewangelie 07.04.10, 15:32 a potem chociazby jedna biografie Mahometa - i potem pomysl przez PIEC MINUT nad tym co przeczytales! Sadze, ze jesli to zrobisz, juz nigdy wiecej nie napiszesz czegos tak niemadrego, jak to co napisales przed chwila! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: przeczytaj chocby jedna Ewangelie 07.04.10, 15:37 Kazda religia jest falszywa. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa hmm.. ateizm tez? 07.04.10, 15:40 No bo skoro we wszystko można wątpić... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: hmm.. ateizm tez? 07.04.10, 20:57 W ateizm tez mozna watpic. :) Jak najbardziej. Ale poniewaz ateizm nie zaklada istnienia czegos czego istnienia nie udowodniono, jak n.p. roznego rodzaju bostw, bogow, bogin, cudow (jak n.p. dzielenie morza, wstrzymanie ruchu Slonca na niebie, chodzenie po wodzie, "przetwarzanie" wody w wino, podroz na rumaku do nieba na konsultacje z Allahem, etc.), zycia pozagrobowego, zbawienia (whatever that is), matek-dziewic, duchow, aniolow, i innych podobnych wymyslow ludzkiej wyobrazni, wiec trudno mowic o falszywosci ateizmu bo wtedy trzeba by bylo udowodnic ze cos z tych rzeczy jednak istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantoronto Re: hmm.. ateizm tez? 08.04.10, 20:27 elucipator napisał: "wiec trudno mowic o falszywosci ateizmu". Zakładam że elucipator jest chorym z nienawiści cymbałem i proszę udowodnić że jest inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: hmm.. ateizm tez? 08.04.10, 21:01 bogdantoronto napisał: > Zakładam że elucipator jest chorym z nienawiści cymbałem i proszę > udowodnić że jest inaczej! Prosisz zeby udowodnic, ze nie jest prawda, ze cos zakladasz. Swiadczy to o wyjatkowym braku znajomosci elementarnych zasad logiki. To tak jakbys napisal "Zakladam, ze jestem idiota, prosze udowodnic ze jest inaczej". Nie dyskutujac oczywistosci takiego zalozenia stwierdzic trzeba, ze nie ma mozliwosci rozstrzygniecia czy rzeczywiscie poczyniles to zalozenie. Powinienes byl je zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantoronto Re: hmm.. ateizm tez? 22.04.10, 03:58 Mylisz się koteczku jeżeli zakładasz że tą filipiką wykpisz się od konkretów. Fruwa mi co prawda co sobie o mnie myślisz jako ten czy ów, ale pomimo wszystko myślę że trzeba pewną sprawę postawić jasno: ateizm jest taką samą doktrynerską wiarą jak te które niby (?)zwalcza. Nie ma tyle wspólnego z logiką ile raczej z erystyką. Operuje sofizmatami (wykręcanie kota ogonem) jak te powyżej i udaje że niczego nie zakłada(?!). Przecież zakładacie że Boga nie ma, że macie rację, że wiedza jest nieomylna etc. itd. Tyle że gdy wam to rzucić w twarz to zapieracie się wykręcając właśnie kota ogonem. Szczyle i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: hmm.. ateizm tez? 08.04.10, 21:58 Po co? Masz prawo zakladac co ci sie zywnie podoba. Mi osobiscie serdecznie zwisa co ty zakladasz na moj temat. bogdantoronto napisał: > elucipator napisał: "wiec trudno mowic o falszywosci ateizmu". Zakładam że > elucipator jest chorym z nienawiści cymbałem i proszę udowodnić że jest inaczej > ! Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Ta cala Chaplin promowala pedofilie. 07.04.10, 14:23 Krzyz to symbol mafii pedofilskiej. Kazdy kto to popiera, niech wie na co sie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krzyżyk 07.04.10, 14:24 "Wygląda na to, iż prawo nie jest po stronie chrześcijan" - czuję się chrześcijaninem, ale właśnie z tego powodu nie chciałbym mieć więcej praw. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:26 lokalne kołtuny lewackie uważają że mogą krytykować co kto sobie na szyi nosi, o tempora! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:27 Krzyz jest symbolem najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię miłości do ludzi. Nie bardzo rozumiem komu i dlaczego to przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:32 Krzyż nie ma nic wspólnego z miłością do ludzi. A co do cierpienia to racja. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:44 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Krzyż nie ma nic wspólnego z miłością do ludzi. A co do cierpienia > to racja. No cóż , masz po prostu podejście "historyka ad starożytności" , który w krzyzu widzi jedynie narzędzie do zadawania smierci. Ja - katolik widzę znacznie więcej . Widzę w krzyzu symbol milosci do ludzi , gdyż widzę poświęcenie życia , śmierc w cierpieniu pewnego Ciesli z Nazaretu w imie tejże milości do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:53 Ty to widzisz tak, a cala masa niechrzescijan, w tym m.inn. ateistow, muzulmanow i zydow, ma innne, o wiele bardziej bolesne doswiadczenia z krzyzem i widzi to inaczej. Maja ku temu pelne prawo, tak samo jak ty masz prawo widziec to tak jak widzisz. Dlaczego narzucasz im swoja wlasna interpretacje, skoro oni maja prawo do swojej? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:56 elucidator napisał: > Ty to widzisz tak, a cala masa niechrzescijan, w tym m.inn. ateistow, muzulmano > w i zydow, ma innne, o wiele bardziej bolesne doswiadczenia z krzyzem i widzi t > o inaczej. Maja ku temu pelne prawo, tak samo jak ty masz prawo widziec to tak > jak widzisz. Dlaczego narzucasz im swoja wlasna interpretacje, skoro oni maja p > rawo do swojej? > Nikomu nierzego nie narzucam. Tylko pytam co zlego jest w tej mojej jak to nazwałeś "interpretacji" ? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 15:00 Mi np. nie podoba się że uznajesz za ogólnik coś co nim nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 18:14 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Mi np. nie podoba się że uznajesz za ogólnik coś co nim nie jest. Gdzie i kiedy uznałem to za ogólnik ? Wprost przeciwnie. Bardzo wyraźnie pisałem ,że jest to symbol milosci i poświęcenia w rozumieniu chrześcijan ( a nie np "historyka starozytności"). I dlatego pytałem co złego jest w tak rozumianym przez nas chrześcijan krzyzu. Na to pytanie Obrazo nie umiesz odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 21:00 Nie ma w tym nic zlego. Ale nic zlego nie ma tez i w innych interpretacjach krzyza, tych dla chrzescijan mniej przyjemnych, i te inne interpretacje tez nalezy uszanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 21:55 elucidator napisał: > Nie ma w tym nic zlego. Ale nic zlego nie ma tez i w innych interpretacjach > krzyza, tych dla chrzescijan mniej przyjemnych, i te inne interpretacje tez > nalezy uszanowac. > A czy interpretacje chrześcian tez nalezy uszanowac? I nie zabraniac im noszenia krzyza który uważaja za symbol milosci cierpienia za ludzi - w imie tego szacunku ? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 22:34 remik.bz napisał: > A czy interpretacje chrześcian tez nalezy uszanowac? I nie zabraniac im noszeni a krzyza który uważaja za symbol milosci cierpienia za ludzi - w imie tego szacunku ? w opisywanym przypadku nikt tego nie robi, jedynie wymaga się od pani dostosowania do przepisów sanitarnych obowiązujących w miejscu pracy Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 23:17 Personelowi medycznemu zabrania sie z powodow higienicznych nosic wszelkich naszyjnikow, lancuszkow, bransolet, pierscionkow itp. Dlaczego mieliby zrobic tutaj wyjatek? Bo symbole religijne sa bardziej higieniczne niz inne? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Ja pytam w sensie ogólnym 08.04.10, 08:11 elucidator napisał: > Personelowi medycznemu zabrania sie z powodow higienicznych nosic wszelkich > naszyjnikow, lancuszkow, bransolet, pierscionkow itp. Dlaczego mieliby zrobic > tutaj wyjatek? Bo symbole religijne sa bardziej higieniczne niz inne? Ja pytam w semsie ogólnym. W opisywanym przypadku od biedy jestem skłonny przyznać rację szpitalowi , chociaż mam przypuszczenie graniczące z pewnością ,że nie o zadne BHP tam chodziło tylko o dokopanie "katolom" (bo taka moda , wiadomo ,że nie uzyją trotylu jak Islam). Mnie po prostu ciekawi jak rozwiązac nastepujący dylemat. Nalezy szanowac uczucia zarówno przeciwników jak i zwolenników krzyża. Zgoda No to co zrobic , gdu krzyz noszony przez katolika razi niekatolika? Jak pogodzic konieczność uszanowania uczuc obydwu równocześnie? Zakaz noszenia- obraza uczyuc katolika, pozwolenie noszenia- obraza uczuć niekatolika. Jak rozwiązać ten problem ? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ja pytam w sensie ogólnym 08.04.10, 09:02 A ja odpowiadam w sensie ogolnym. :) Prywatnie kazdy moze nosic to co chce. W pracy w ktorej obowiazuja okreslone reguly co do stroju sluzbowego pracownicy maja sie dostosowac do tych regul albo zmienic prace. Nikt nikomu nie kaze pracowac tam gdzie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Ja pytam w sensie ogólnym 08.04.10, 10:15 elucidator napisał: > A ja odpowiadam w sensie ogolnym. :) Prywatnie kazdy moze nosic to co chce. W > pracy w ktorej obowiazuja okreslone reguly co do stroju sluzbowego pracownicy > maja sie dostosowac do tych regul albo zmienic prace. Nikt nikomu nie kaze > pracowac tam gdzie pracuje. > Pieknie odpowiedziałeś w stylu szczególnym. No to ja też w stylu szczególnym zapytam: jesli w domu , prywatnie będę nosił krzyzyk jako wyraz moich uczuc i przyjdzie do mnie słuzbowo policjant niewierzący , którego ten mój krzyżyk bedzie raził- to co robic? Czy ja mam uszanować jego uczucia , czy on moje ? PS sorry za "upierdliwość", ale naprawde nie jestem w stanie zrozumieć co złego niektórzy widzą w katolickim krzyzu jako symbolu (pisałem juz czego). Po prostu uważam ,ze ten krzyz nie rani zadnych ich uczuć , a działają wyłącznie z niskich pobudek - chęci dokopania "katolom"- a ranienie uczuc to tylko dorobianie wzniosłej ideologii do dzialania z niskich pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ja pytam w sensie ogólnym 08.04.10, 10:32 Przyklad zupelnie hybiony. To policjant, podobnie jak pielegniarka, ma dostosowac swoj stroj do wymogow stawianych przez pracodawce, a nie ty bedac w domu. Ty jestes w sytuacji prywatnej i mozesz sobie nosic co chcesz. Policjant nie ma prawa wymagac od ciebie noszenia lub nienoszenia jakichkolwiek symbolow, chyba ze sa to symbole zabronione przez prawo. Jezeli jednak pracujesz jako n.p. policjant czy pielegniarka, to w pracy musisz sie dostosowac do wymogow dotyczacych ubioru sluzbowego stawianych przez pracodawce. W domu, i w ogole w sytuacjach prywatnych, mozesz sobie nosic co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 11:53 elucidator napisał: W domu, i w ogole w sy > tuacjach prywatnych[/i], mozesz sobie nosic co chcesz. > Doceniam wielkodusznośc przeciwników krzyża . Jestem niezmiernie wdzięczny ,że jak na razie jeszcze pozwalacie mi nosić ten wazny dla mnie symbol w sytuacjach prywatnych. Z ciekawości zapytam : jak długo będziecie tacy wiekoduszni? Kiedy noszenie symbolu krzyża ( w kazdej sytuacji) będzie zabronione przez prawo ? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 11:59 A kiedy noszenie krzyża będzie nakazane przez prawo? Że tak sobie zadam pytanie infantylizmem nawiązujące do twojego. A swoje pytanie zadajesz gdy cała twoja pisanina okazała się bezsensowna. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 12:13 obraza.uczuc.religijnych napisał: > A kiedy noszenie krzyża będzie nakazane przez prawo? Że tak sobie > zadam pytanie infantylizmem nawiązujące do twojego. To ja tez infantylnie odpowiem : gdy w jamkiś kraju starej UE do władzy dojdzie legalnie partia islamska , ale taka umiarkowana, nie radykalna. Taka nowa władza uzna ,ze ateizm jest zbrodnia ale wielkodusznie nie będzie ścigał innych religii. Nakaze tylko noszenie znaków swojej wiary, aby wyłuskać ateistów. A swoje pytanie > zadajesz gdy cała twoja pisanina okazała się bezsensowna. Jęsli chociaz jeden z dyskutantów zrozumiał ,że dla katolika symbol krzyża to znak (pisałem juz wiele razy czego),to moja "pisanina" absolutnie nie była bezsensowna. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 12:18 Krzyż to znak religiantów od islamu? Pierwsze słyszę. Twoja pisanina była bezsensowna bowiem przykłady które przytaczałeś sa zupełnie nieprawdziwe, naie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 12:10 Bedziemy dobroduszni tak dlugo jak bedziemy zyli w demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 12:15 elucidator napisał: > Bedziemy dobroduszni tak dlugo jak bedziemy zyli w demokracji. Ale jak demokracja uzna,ze krzyże mozna nosić równiez publicznie to przestaniecie byc dobroduszni? Pójdziecie w ślady wojowników islamu ? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 12:19 A jak demokracja uzna że krzyże należy zdjąć ze ścian w szkołach to oczywiście będzie kwik o walce z chrześcijaństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Doceniam wielkoduszność przeciwników krzyża 08.04.10, 12:21 Krzyze mozna nosic publicznie. Nikt tego nie zabrania. Nie wolno natomiast personelowi medycznemu podczas pracy nosic na szyji lancuszkow. I slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa ale tej pani powiedziano 08.04.10, 13:08 ze ma krzyzyk nosic POD UBRANIEM albo w KIESZENI! Czyli inaczej mowiac powiedziano jej "Schowaj swoj zasr... krzyzyk pod ubranie, albo won z oddzialu! Bo takich ja ty tutaj nie chcemy!". Sadze, ze gdyby zezwolono jej nosic krzyzyk wpiety w sposob widoczny NA UBRANIU, sprawa by zostala zakonczona. ALE EWIDENTNIE NIE POZWOLONO! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: ale tej pani powiedziano 08.04.10, 13:09 Kłamiesz ordynarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa przeczytaj uwaznie artykul! 08.04.10, 13:17 "Dyrekcja zaproponowała pielęgniarce, by krzyżyk nosiła w kieszeni lub przypięty do wewnętrznej strony służbowego ubrania." Wiec sorry Winnetou, ale nawet jesli nie uzyto slow, jakich ja uzylem w swoim poscie, to sens decyzji dyrekcji szpitala byl dokladnie taki, jaki ja opisalem. Ja go tylko odarlem z opakowania uprzejmej falszywosci! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Salwab. ma rację 08.04.10, 13:25 Bardzo słuszne spostrzeżenie ze strony Salwab. Gdyby chodziło wyłącznie o sprawę nazwijmy to "przepisów BHP" to by powiedziano pielegniarce: "noś krzyzyk w takim miejscu , aby nie łamać naszych przepisów " Jak rozumiem te przepisy dotyczyły noszenia czegoś na szyji. Noszenie krzyżyka w widocznym miejscu ale nie na szyji juz by tych przepisów nie łamało. Tej pani kazano ewidentnie krzyzyk ukryć. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nie ma racji. 08.04.10, 13:33 Powiedziano pielęgniarce, że noszenie przez nią biżuterii narusza przepisy BHP. Dlatego powiedziano jej: noś krzyżyk w takim miejscu by nie naruszał naszych przepisów. Pani nakazano krzyżyk schować gdyż jego eksponowanie (tak jak innej biżuterii) łamało przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych To jest maksyma która pięknie tobie przyświeca. 08.04.10, 13:41 Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: przeczytaj uwaznie artykul! 08.04.10, 13:30 Nie. Dyrekcja szpitala poprosiła by pielęgniarka zdjęła (bądź ukryła) biżuterię bo takie są zasady higieny. Dodatkowo dyrekcja uszanowała wiarę pielęgniarki i pozwoliła na noszenie krzyżyka przy sobie jeśli tylko nie będzie miało to znaczenia dla warunkow septycznych (czyli nie wyeksponowanych). Dyrekcja postąpila rozsądnie, pielęgniarka z powodu swojej pychy nie potrafiła tego docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych No właśnie-czemu zmieniasz fakty gdy są tobie 08.04.10, 13:42 niewygodne? Ładnie to tak? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ale tej pani powiedziano 08.04.10, 14:11 Powiedziano ze moze go sobie nosic gdzie chce, poza tym miejscem w ktorym przepisy higieniczne tego zabraniaja, czyli na lancuszku na szyji. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: sorry, ale w artkule stoi inaczej - jak wol! 08.04.10, 14:23 Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa tak - i oto cytat 08.04.10, 14:47 "Dyrekcja zaproponowała pielęgniarce, by krzyżyk nosiła w kieszeni lub przypięty do wewnętrznej strony służbowego ubrania." Rzeczywistość jest uparta - i skrzeczy..))!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: tak - i oto cytat 08.04.10, 15:02 Kieszeń lub wewnętrzna srona ubrania to jest miejsce biżuterii w tym zakładzie pracy. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i nawet Jezus nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Ja pytam w sensie ogólnym 08.04.10, 13:12 remik.bz napisał: > Ja pytam w sensie ogólnym > Zakaz noszenia- obraza uczyuc katolika, pozwolenie noszenia- obraza > uczuć niekatolika.Jak rozwiązać ten problem ? > Ogolnie tego problemu nie da sie rozwiazac. Jest to jeden z wielu problemow nierozstrzygalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa przeciwnie - jest latwy do rozstrzygniecia 08.04.10, 13:19 albo wolno nosic symbole WSZYSTKICH religii albo ZADNYCH religii - obie propozycje sa do przyjecia w miejscach publicznych! Ale niedopuszczalne jest dyksryminowanie samych tylko chrzescijan (labo jakiejkowiek innej religii). Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: przeciwnie - jest latwy do rozstrzygniecia 08.04.10, 16:11 salwaburtowa napisał: > albo wolno nosic symbole WSZYSTKICH religii albo ZADNYCH religii - obie propozycje sa do przyjecia w miejscach publicznych! Ale niedopuszczalne jest dyksryminowanie samych tylko chrzescijan (labo jakiejkowiek innej religii). ale w tym przypadku nie chodzi o to czyje symbole tylko w jakiej formie, Ty o tym doskonale wiesz ale walka jest Twoim sposobem na wiarę więc w czambuł zaprzeczasz oczywistym oczywistościom Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz nie chodziło o forme tylko o treść 08.04.10, 18:03 jamnnik napisał: ale w tym przypadku nie chodzi o to czyje symbole tylko w jakiej formie, Problem w tym , ze w tym przypadku nie chodziło o forme tylko o treść - moim zdaniem. Nakaz ukrucia symbolu ( w kieszeni lub pod klapa) wyraźnie dotyczył treści . Chodzilo to aby krzyzyka nie bylo widac- czyli aby nie bylo jego "treści" publicznie widocznej. Gdyby chodzilo tylko o forme to nakazano by jej po prostu umiescic krzyzyk w dowolnym miejscu (na ubraniu np), byle nie na łańcuszku szyji , a problemu ukrywania go wogóle by nie poruszano. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: nie chodziło o forme tylko o treść 08.04.10, 18:41 remik.bz napisał: > Nakaz ukrucia symbolu ( w kieszeni lub pod klapa) wyraźnie dotyczył > treści . > Gdyby chodzilo tylko o forme to nakazano by jej po prostu umiescic > krzyzyk w dowolnym miejscu (na ubraniu np) O jakich nakazach mowisz? Dyrekcja niczego tej pani nie nakazywala a jedynie proponowala. Dostrzegasz roznice? Jedyna motywacja byly przepisy BHP. Kapujesz? Jezeli ta pani ma zyczenie wytatuowac sobie krzyzyk na jednym policzku oraz wplantowac krzyzyk na drugim, to moze to uczynic bez konfliktu z dyrekcja. Dotarlo? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: nie chodziło o forme tylko o treść 09.04.10, 08:23 kongreszydowski napisał: > > krzyzyk w dowolnym miejscu (na ubraniu np) > > O jakich nakazach mowisz? Dyrekcja niczego tej pani nie nakazywala a jedynie > proponowala. Była to tzw "propozycja nie do odrzucenia"( a więc nakaz)jak widac po finale sprawy Jedyna motywacja byly przepisy BHP. Kapujesz? Jaja se robisz? Jakos dziwnie te przepisy nie dotyczą islamu (pewnie z obawy przed trotylem) > Jezeli ta pani ma zyczenie wytatuowac sobie krzyzyk na jednym policzku oraz > wplantowac krzyzyk na drugim, to moze to uczynic bez konfliktu z dyrekcja. Dota > rlo Ale bajki opowiadasz. Dopiero wtedy by jej "dowalili" . Zaraz grupa politycznie poprawnych pacjentów zrobilaby raban ,że to "obraża ich uczucia" a grupa radykalnych muzułmanów zagroziła jakąś "bombką" Przyjacielu - dyskryminacja chrześcijan w starej UE jest po prostu faktem skrywanym pod szyldem poprawności politycznej. > > Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: nie chodziło o forme tylko o treść 09.04.10, 10:10 remik.bz napisał: > Jedyna motywacja byly przepisy BHP. Kapujesz? > > Jaja se robisz? Jakos dziwnie te przepisy nie dotyczą islamu (pewnie > z obawy przed trotylem) jeśli przepis mówi, że nie można nosić żadnych wisiorków to gdzie Ty tu widzisz rozróżnienie ze względu na wyznanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: nie chodziło o forme tylko o treść 09.04.10, 10:24 remik.bz napisał: > Była to tzw "propozycja nie do odrzucenia"( a więc nakaz)jak widac > po finale sprawy Tzw przez ciebie a nie w rzeczywistosci. Pani ta zwiazana byla podpisana przez siebie umowa o prace zakazujaca noszenia na szyi swiecidelek. Pracodawca zwrocil jej na to uwage. Niewiasta mogla umiescic wisiorek w kieszeni, w bucie czy w/na dowolnej czesci ciala dozwolonej przez regulamin i byloby po sprawie. Jednak kobiecina uwazala ze jej osoba i ozdoba sa ponadregulaminowe. Sad stwierdzil ze mylila sie. > Jakos dziwnie te przepisy nie dotyczą islamu Kto ci zapodal takie wredne klamstwa? > Dopiero wtedy by jej "dowalili" . Zaraz grupa politycznie > poprawnych pacjentów zrobilaby raban ,że to "obraża ich uczucia" > a grupa radykalnych muzułmanów zagroziła jakąś "bombką" > dyskryminacja chrześcijan w starej UE jest po prostu > faktem skrywanym pod szyldem poprawności politycznej. To sa twoje spekulacje i nie maja one nic wspolnego z decyzja pracodawcy i sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa hmm.. zle doswiadczenia muzulmanow z krzyzem? 07.04.10, 14:57 czy masz na myśli, ze jakiemuś muzułmaninowi drzazga weszła w palec, jak zdzierał krzyż z szyi człowiekowi, któremu zamierzał poderżnąć gardło? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: hmm.. zle doswiadczenia muzulmanow z krzyzem? 07.04.10, 14:58 No nie wiem, ale z tego co piszesz widać, że krzyż (czy też ogólnie chrześcijaństwo) nie ratuje przed islamem. Redakcja Frondy już szuka nowych sposobów na straszenie przed odejściem od chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa krzyz nie jest magicznym amuletem 07.04.10, 15:04 sam w sobie przed niczym nie chroni - ale jest symbolem wiary i nauki objawionej przez Boga, która gwarantuje zbawienie - i tym samym chroni przed wszystkim! Zas przed nożem wyznawcy Fałszywego Proroka najlepiej chroni silna armia... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: krzyz nie jest magicznym amuletem 07.04.10, 15:10 Nie chroni. Jest bezużyteczny. Podobnie jak islamskie bibeloty. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: krzyz nie jest magicznym amuletem 07.04.10, 21:02 A skad pewnosc ze to nie Jezus byl tym falszywym prorokiem, a n.p. Muhamed tym prawdziwym? Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa przeczytaj chociaz jedna Ewangelie, a potem 08.04.10, 09:42 chociaż jedna biografie Mahometa - wtedy bodziesz miał pełną jasność... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: przeczytaj chociaz jedna Ewangelie, a potem 08.04.10, 10:36 Przeczytalem. Juz dawno temu. I nadal nie widze argumentow na to dlaczego A ma byc falszywym prorokiem a B prawdziwym, albo na odwrot, i dlaczego religia R ma byc bardziej albo mniej prawdziwa od religii S. Ani ewangelie ani Koran, ani Tora, nie sa dla mnie wyznacznikami prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa no to przeczytaj jeszcze raz, tym razem uwazniej 08.04.10, 10:39 i jesli wtedy ponownie uznasz, ze Jezus i Mahomet sa moralnie równoznaczni, to moge tylko poradzić psychoterapie... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: no to przeczytaj jeszcze raz, tym razem uwazn 08.04.10, 11:04 Nie mowie o moralnosci. Mowie o wiarygodnosci opowiadan. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: no to przeczytaj jeszcze raz, tym razem uwazn 08.04.10, 13:23 salwaburtowa napisał: > i jesli wtedy ponownie uznasz, ze Jezus i Mahomet sa moralnie > równoznaczni, to moge tylko poradzić psychoterapie... Nie ma o czym mowic, gdyz liczy sie jedynie zwyciezca a obie te postacie przegrywaja wyscig ze Swiatowiden. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantoronto Re: przeczytaj chociaz jedna Ewangelie, a potem 08.04.10, 20:46 Hej elucipiatorze! Dla mnie stałbyś się bardziej wiarygodny gdybyś w stopce swoich postów wyraźnie zaznaczył które religie uważasz za fałsz, obłudę, kłamstwo itd. Koniecznie z uwzględnieniem TYCH wyznań których wyznawcy mogą posunąć się do tego że osobiście Cię odnajdą i zrobią Ci kuku! Wtedy MOŻE uwierzę że masz własne zdanie a nie że jesteś tchórzem który atakuje tylko tych o których wiadomo że nie odpłacą pięknym za nadobne. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: przeczytaj chociaz jedna Ewangelie, a potem 08.04.10, 22:01 Wszystkie religie uwazam za falszywe. I od wyznawcow wszystkich religii oczekuje kuku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: hmm.. zle doswiadczenia muzulmanow z krzyzem? 07.04.10, 15:01 Poczytaj sobie o wyprawach krzyzowych. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa jedyny zarzut wobec krucjat - ze sie nie udaly! 07.04.10, 15:11 Wyprawy krzyzowe byly KONTROFENSYWA chrzescijanstwa, po ponad pieciuset lat brutalnej agresji muzulmanskiej na ziemie gdzie zyli wczesniej wyznawcy Chrystusa - w szczytowym momencie tych najazdow zagony arabskie doszly do srodkowej Francji i nawet w okolice Rzymu! Chrzescijanskie rycerstwo probowalo tylko odebrac to, co wczesniej muzulmanscy najezdzcy zagarneli ogniem i mieczem! Niestety - nie udalo sie... i dlatego Bliski Wschod i Afryka Polnocna sa do dzis ostoja dzikich ludzi zyjacych w nedzy - gdyz ominely ich Renesans, Reformacja, Oswiecenie i wielki skok cywilizacyjny XIX wieku - ktore wszystkie byly mozliwe tylko w chrzescijanskiej zachodniej cywilizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa i Bogu niech beda dzieki za to! 07.04.10, 15:25 bo dzieki temu sukcesowi zostaly unicestwione kultury prekolombijskie opierajace sie na wyuzdanym sadyzmie (Majowie, Aztekowie), ludożerstwie (Karibowie, Anasazi) i imperializmie tak niesamowicie brutalnym, ze podbite narody ze lzami w oczach witaly Hiszpanow jako wyzwolicieli (poddani zarowno Azteków jak i Inków). Cortez, Pizarro, Orellana, Coronado i reszta zrobili kawal dobrej roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: i Bogu niech beda dzieki za to! 07.04.10, 15:30 > Azteków jak i Inków). Cortez, Pizarro, Orellana, Coronado i reszta zrobili kawal dobrej roboty! hmmmmm widzę, że ludobójstwo jest Ci bliskie mentalnie Odpowiedz Link Zgłoś
szaroszczur Re: jakie ludobojstwo? 07.04.10, 15:40 Abstrahująć od dyskusji o religi w d**** mam państwo które nie broni wolnosci sumienia/pogladow/religi swoich obywateli.Mam nadzieje ze sąd jej królewskiej mości pojdzie po rozum do glowy i przpeorsi ja za wszelkie niedogodnosci... A co do muzulmanek to co>Jak zwykle są równie i równiejsi? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: jakie ludobojstwo? 07.04.10, 19:04 szaroszczur napisał: > Abstrahująć od dyskusji o religi w d**** mam państwo które nie broni wolnosci sumienia/pogladow/religi swoich obywateli.Mam nadzieje ze sąd jej królewskiej mości pojdzie po rozum do glowy i przpeorsi ja za wszelkie niedogodnosci... A co do muzulmanek to co Jak zwykle są równie i równiejsi? co jest ważniejsze w czasie pracy? obowiązki czy religia? co byś powiedział, gdyby na ojomie, równo o dwunastej połowa personelu zaczęła modły do Allaha albo w czasie reanimacji wszyscy nagle przerywali i zaczynali się modlić bo przechodzi akurat ksiądz z monstrancją? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantoronto Re: jakie ludobojstwo? 08.04.10, 20:59 Te jamnik a czytasz Ty prasę czasami? Słyszałeś o kierowcy który zatrzymał autobus aby wypiąć tyłek na wszystko poza Mekką? Nawiasem mówiąc żaden angielski Bobbi w twarzowym turbanie (a jakże) nie poprosił go nawet o wypuszczenie pasażerów ZAMKNIĘYCH w tymże autobusie na cały czas tej modlitwy. To wszystko dotyczy praktykowania religii podczas (nie) wykonywania obowiązków służbowych w tym samym kraju! Czy na podstawie tych faktów można bronić tezy o równym traktowaniu wszystkich wyznań włącznie z ateizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: jakie ludobojstwo? 08.04.10, 23:50 bogdantoronto napisał: > Te jamnik a czytasz Ty prasę czasami? Słyszałeś o kierowcy który zatrzymał autobus aby wypiąć tyłek na wszystko poza Mekką? Nawiasem mówiąc żaden angielski Bobbi w twarzowym turbanie (a jakże) nie poprosił go nawet o wypuszczenie pasażerów ZAMKNIĘYCH w tymże autobusie na cały czas tej modlitwy. To wszystko dotyczy praktykowania religii podczas (nie) wykonywania obowiązków służbowych w tym samym kraju! Czy na podstawie tych faktów można bronić tezy o równym traktowaniu wszystkich wyznań włącznie z ateizmem? te, z Toronto Bogdanie, A słyszałeś żeby ten kierowca dalej pracował na swoim stanowisku? Szajbus nie jednego jest wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: jedyny zarzut wobec krucjat - ze sie nie udal 07.04.10, 15:41 Po ilu stuleciach były możliwe pierwsze ożywcze, budujące trendy ?. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:54 Ty możesz sobie widzieć co chcesz co nie oznacza że krzyż symbolizuje miłość do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Krzyż nie ma nic wspólnego z miłością do ludzi???? 07.04.10, 14:47 A co ma? Talmud? ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO www.revisionisthistory.org/talmudtruth.html Sanhedrin 57a . A Jew need not pay a gentile ("Cuthean") the wages owed him for work Sanhedrin 57a . When a Jew murders a gentile ("Cuthean"), there will be no death penalty. What a Jew steals from a gentile he may keep. Baba Kamma 113a. Jews may use lies ("subterfuges") to circumvent a Gentile. Yebamoth 98a. All gentile children are animals Minor Tractates. Soferim 15, Rule 10. This is the saying of Rabbi Simon ben Yohai: Tob shebe goyyim harog ("Even the best of the gentiles should all be killed"). Ciekawe czy tego niedojde znow cenzura uchroni od osmieszenia. On kazdego dnia lzy Katolikow na forum Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Krzyż nie ma nic wspólnego z miłością do ludz 07.04.10, 14:54 Co tam remuś, znów udajesz Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:47 Dla innych krzyz jest symbolem przymusowego nawracania (n.p. tzw. chrzest Polski), wypraw krzyzowych, inkwizycji, polowan na czarownice, plonacych stosow, wyniszczania lokalnych kultur, przesladowan, pogromow, antysemityzmu, zwalczania zdobyczy naukowych ktore nie podobaly sie kosciolowi, nietolerancji, zabobonow, ciemnoty, nachalnego narzucania swoich wartosci innym, obludy, itd. itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:50 elucidator napisał: > Dla innych krzyz jest symbolem przymusowego nawracania (n.p. tzw. chrzest > Polski), wypraw krzyzowych, inkwizycji, polowan na czarownice, plonacych stosow > , > wyniszczania lokalnych kultur, przesladowan, pogromow, antysemityzmu, zwalczani > a > zdobyczy naukowych ktore nie podobaly sie kosciolowi, nietolerancji, zabobonow, > ciemnoty, nachalnego narzucania swoich wartosci innym, obludy, itd. itd., itd. Jęsli ktoś jedynie tak pojmuje symbol krzyza to tylko mogę współczuć. Napisałem wyraźnie czym dla katolika jest krzyż i jakoś nikt nie chce mi odpowiedziec na moje bardzo proste pytanie - co złego jest w tak postrzeganym (po katolicku) krzyżu ? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 14:57 remik.bz napisał: > Jęsli ktoś jedynie tak pojmuje symbol krzyza to tylko mogę > współczuć. > Napisałem wyraźnie czym dla katolika jest krzyż i jakoś nikt nie > chce mi odpowiedziec na moje bardzo proste pytanie - co złego jest w > tak postrzeganym (po katolicku) krzyżu ? a kto stawiał krzyże na żwirowisku w Auschwitz? nie katolicy czasem? i czego one symbolem tam były? Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Fakty z 2 wojny ++++++++++++++++++++++++++++++++++ 07.04.10, 15:09 Architektem masowej zaglady zydow byl: en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich o jego zydowskich korzeniach mozesz rowniez poczytac tutaj www.spiritus-temporis.com/reinhard-heydrich/jewish-ancestry.html A tak twoi rodacy walczyli o wyzwolenie z obozu www.kansaspress.ku.edu/righit.html www.kansaspress.ku.edu/righitpix.html Tobie tolek nikt nie przeszkadza obnosic sie z gwiozda i lichtorzem. Wiec zostaw Krzyz i Katolikow w spokoju. I skonczcie wreszcie ukrywac wasza nieudolnosc umyslowa w dyskusji stalinowska cenzura. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa a chociazby smierci 100 tys. Polakow-katolikow 07.04.10, 15:41 których zakatowano w Oświęcimiu.. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Remik... to też czytałeś? 07.04.10, 16:00 salwaburtowa napisał: > których zakatowano w Oświęcimiu.. "Krzyz jest symbolem najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię miłości do ludzi." - to Twoje słowa Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa moj drogi, ty chyba nie rozumiesz, co czytasz 07.04.10, 16:06 krzyze ustawiane swego czasu w Oswiecimiu mialy uczcic pamiec tych pomordowanych, ktorzy byli chrzescijanami i zgineli z rak zbirow w sluzbie poganskiego totalitaryzmu.. co jest jasne dla kazdego, kto czyta ten post w dobrej wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Remik.... trochę się powtarzam, wybacz 07.04.10, 16:20 salwaburtowa napisał: > krzyze ustawiane swego czasu w Oswiecimiu mialy uczcic pamiec tych > pomordowanych, ktorzy byli chrzescijanami i zgineli z rak zbirow w sluzbie poganskiego totalitaryzmu.. "Krzyz jest symbolem najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię miłości do ludzi." - to Twoje słowa Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Co złego jest w symbolu krzyża? 07.04.10, 21:08 Dokladnie to samo co w innych, dla chrzescijan mniej przyjemnych postrzeganiach krzyza. Chrzescijanie nie maja monopolu na interpretacje symboliki krzyza. Narody, religie i inne grupy ktorym chrzescijanstywo dalo sie porzadnie we znaki maja prawo interpretetowac ta symbolike na swoj sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa jest rowniez symbolem cywilizacji w ktorej zyjesz 07.04.10, 14:53 cywilizacji wolności, dobrobytu i praw człowieka - i zapewniam Cie, ze kiedy już zostaną zewsząd zdarte krzyże, ta cywilizacja która po nich nastąpi spodoba Ci się jeszcze mniej, niż cywilizacja chrześcijańska... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: jest rowniez symbolem cywilizacji w ktorej zy 07.04.10, 15:11 Istotnie, jest znakiem towrowym który nielegalnie jest przypisowany do naszego rejonu geograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny O zydowskich "zdobyczach naukowych" 07.04.10, 14:55 A coz za "zdobycze naukowe" zrobili zydzi w indiach, chinach, krajach arabskich? spojrz zydzie wkolo siebie. Elektrycznosc - chrzescijanie Samochod - chrzescijanie Zarowka - chrzescijanie Zegarek - chrzescijanie Pociag - chrzescijanie Samolot - chrzescijanie rower - chrzescijanie antybiotyki - chrzescijanie komputer - chrzescijanie KOMUNA - zydzi LICHWA - eh cenzorze, wiem jak cie oswiecili LUCZYWEM instrukcji Oswiec niePOLSKICH klamcow blaskiem FAKTOW historycznych Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: O zydowskich "zdobyczach naukowych" 07.04.10, 15:03 Chrzescijanstwo - zydzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Chrzescijanstwo - zydzi :) 07.04.10, 15:12 Re Chrzescijanstwo - zydzi :) he he he gdyby tak naprawde bylo to nie zwalczalibyscie tak zaciekle chrzescjanstwa. ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO bo tylko kretyn, imbecyl, niedorozwiniety umyslowo down zwalcza swoje wlasne dzielo. ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Chrzescijanstwo - zydzi :) 07.04.10, 15:32 Nie, nie Żydzi ?. To któż u licha ?. Gdzie są te najświętsze ziemie, kolebka chrześcijaństwa ?. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: O zydowskich "zdobyczach naukowych" 07.04.10, 15:30 I to niewątpliwie najważniejszy żydowski wynalazek. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Brak odpowiedzi na moje proste pytanie 07.04.10, 14:54 remik.bz napisał: > Krzyz jest symbolem najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię > miłości do ludzi. > Nie bardzo rozumiem komu i dlaczego to przeszkadza. No cóz jak widać przeciwnicy krzyża nie potrafią odpowiedzieć na moje bardzo proste pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Brak odpowiedzi na moje proste pytanie 07.04.10, 15:01 remik.bz napisał: > remik.bz napisał: > > > Krzyz jest symbolem najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię > > miłości do ludzi. > > Nie bardzo rozumiem komu i dlaczego to przeszkadza. > > No cóz jak widać przeciwnicy krzyża nie potrafią odpowiedzieć na > moje bardzo proste pytanie bo tu nie ma przeciwników krzyża, są tylko przeciwnicy ludzi używających tego symbolu do celów propagandowych Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Nikt nie odpowie na moje pytanie ? 07.04.10, 18:24 remik.bz napisał: > Krzyz jest symbolem najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię > miłości do ludzi. > Nie bardzo rozumiem komu i dlaczego to przeszkadza. No i cóz Szanowni Przeciwnicy. Jakos nie potraficie odpowiedziec na moje pytanie. Widac nie takie proste. Podajecie przyklady z historii, odpowiadacie pytaniem na pytanie, podajecie własna interpretację krzyża. Ale odpowiedzi nie potraficie dac. Może ja zacznę a Wy dokończycie: "Remiku.bz- złe w sybolu krzyża jako symbolu najwyższego poświęcenia i cierpienia w imię miłości do ludzi jest to ,ze.......... i dlatego tak rozumiany krzyz nam przeszkadza" Prosze uprzejmie o wpisanie uzasadnienia tam gdzie sa kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:29 a tymczasem każdy liberał, także lewacki, powinien bronić wolności noszenia sobie na własnej szyi co kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:37 loppe napisał: > a tymczasem każdy liberał, także lewacki, powinien bronić wolności > noszenia sobie na własnej szyi co kto chce oczywiście... chyba, że przepisy BHP w zakładzie pracy tego zabraniają Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:40 o liberalizację przepisów BHP też się walczy, same się nie zliberalizują Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:42 loppe napisał: > o liberalizację przepisów BHP też się walczy, same się nie > zliberalizują ich się nie liberalizuje, tym bardziej z powodu czyjegoś widzimisie Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa ale na skutek walki przeciw dyskryminacji tak 07.04.10, 15:01 bo w tej chwili chrzescijanie sa juz otwarcie dyskryminowani w coraz wiekszej ilosci krajow Europy... a w Afryce, Azji i na Bliskim Wschodzie byli przesladowani juz od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: ale na skutek walki przeciw dyskryminacji tak 07.04.10, 15:05 salwaburtowa napisał: > bo w tej chwili chrzescijanie sa juz otwarcie dyskryminowani w coraz wiekszej > ilosci krajow Europy... a w Afryce, Azji i na Bliskim Wschodzie byli > przesladowani juz od dawna... no fakt... już odkąd weszli tam nawracać bezbożników Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa na Bliskim Wschodzie chrzescijanie sa od 2 tys.lat 07.04.10, 15:18 czyli o 600 lat wiecej niz muzulmanie - prawie tak samo dlugo sa w Indiach i w Afryce Polnocnej - ale teraz ta obecnosc sie konczy - nie na skutek braku wiary - ale na skutek przesladowan i wyboru miedzy walizka i trumna w coraz wiekszej ilosci krajow... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: na Bliskim Wschodzie chrzescijanie sa od 2 ty 07.04.10, 15:33 salwaburtowa napisał: > czyli o 600 lat wiecej niz muzulmanie - prawie tak samo dlugo sa w Indiach i w Afryce Polnocnej - ale teraz ta obecnosc sie konczy - nie na skutek braku wiary - ale na skutek przesladowan i wyboru miedzy walizka i trumna w coraz wiekszej ilosci krajow... no i te walizki trafiają do Europy Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: ale na skutek walki przeciw dyskryminacji tak 07.04.10, 15:34 Zawsze ci co byli w mniejszośći, byli dyskryminowani, choć bóg ponoć jeden dla wszystkich. Widać w tych kościołach, cerkwiach, meczetach, synagogach źle nauczają. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:48 Na ubraniu cywilnym tak. Na stroju sluzbowym, o ktorym decyduje pracodawca, nie. loppe napisał: > > > a tymczasem każdy liberał, także lewacki, powinien bronić wolności > noszenia sobie na własnej szyi co kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa Sikhom policjantom wolno nosic turban do munduru 07.04.10, 14:59 a muzułmańskim pielęgniarkom chusty na głowie... co więcej, nastoletni Sikhowie z liceach mogą nawet nosić rytualne sztylety! I tylko tym śmierdzącym zawszonym chrześcijanom, co to są gorsi od nazistów, zabrania się noszenia symbolu ich wiary.. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Sikhom policjantom wolno nosic turban do mund 07.04.10, 15:06 Jezeli jakas religia nakazuje jakis stroj, jak u sikhow, to sie to szanuje tak dlugo jak to sie da pogodzic z wykonywanymi obowiazkami. Chrzescijanstwo nie nakazuje noszenia krzyza. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa chrzescijanstwo nakazuje dawac swiadectwo wiary 07.04.10, 15:13 i noszenie lancuszka z krzyzykiem jest sposobem wypelniania tej powinnosci - skadinad bardzo dyskretnym, zwlaszcza w porownaniu z nakryciami glowy stosowanymi przez inne religie. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: chrzescijanstwo nakazuje dawac swiadectwo wia 07.04.10, 15:29 Chrzesijanstwo nie nakazuje noszenia krzyza. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa ale zakazywanie tego wiernym jest dyskryminacja! 07.04.10, 15:37 Zwlaszcza jesli jednoczesnie wyznawcy innych religii nie sa podobnym zakazem objeci. Kropka! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: ale zakazywanie tego wiernym jest dyskryminac 07.04.10, 15:44 salwaburtowa napisał: > Zwlaszcza jesli jednoczesnie wyznawcy innych religii nie sa podobnym zakazem objeci. Kropka! ale kobiecie nie zabronili nosić krzyża Przecinek tylko nosić łańcuszek Kropka :D Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa nakazano jej ukryc pod ubraniem lub w kieszeni 07.04.10, 15:49 symbol jej wiary, podczas gdy jednoczesnie jej kolezankom innego wyznania pozwolono nosic otwarcie symbole ich wiary.. a to jest jawna i otwarta dyksryminacja. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: nakazano jej ukryc pod ubraniem lub w kieszen 07.04.10, 16:18 salwaburtowa napisał: > symbol jej wiary, podczas gdy jednoczesnie jej kolezankom innego wyznania pozwolono nosic otwarcie symbole ich wiary.. a to jest jawna i otwarta dyksryminacja. Kropka. nie zabroniono jej go nosić, tylko nie dopuszczono do wykonywania pewnych czynności w których ten wisiorek mógł stanowić zagrożenie dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa przestan dobry czlowieku - sam w to nie wierzysz! 07.04.10, 16:21 uznano, ze jej glupia chrzescijanska wiara jest problemem i kazano jej schowac ja do kieszeni, podczas gdy wobec wyznawcow innych religii stosuje sie inna miare, bo te religie albo mniej smierdza "postepowcom" (Sikhowie), albo sedziowie sie ich boja (islam). I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: przestan dobry czlowieku - sam w to nie wierz 07.04.10, 18:57 salwaburtowa napisał: > uznano, ze jej glupia chrzescijanska wiara jest problemem i kazano jej schowac ja do kieszeni, podczas gdy wobec wyznawcow innych religii stosuje sie inna miare, bo te religie albo mniej smierdza "postepowcom" (Sikhowie), albo sedziowie sie ich boja (islam). I tyle! Ciekaw jestem czy jesteś równie sprawiedliwy i nie masz nic przeciw noszeniu przez muzułmanki burki wszędzie. Myślisz, że pozwoliliby tak pracować pielęgniarce? Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa burka to symbol upodlenia i niewolnictwa kobiet 08.04.10, 09:45 nie mowiac juz nawet o tym, ze symbolizuje wiare w falszywego Proroka. Co wiecej, pozwala ukrywac twarz w miejscach publicznych, co jest zagrozeniem dla bezpieczenstwa i nie przyjete w krajach cywilizowanych - wreszcie w szpitalu stanowilaby prawdziwy problem higieny i zwlaszcza skutecznosci w wykonywaniu wszelkich delikatniejszych zabiegow. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: burka to symbol upodlenia i niewolnictwa kobi 08.04.10, 11:31 Dla wyznawcow innych religii falszywym prorokiem jest Jezus. Tak samo jak tobie wolno sie w ten sposob wypowiadac o Mahomecie, tak samo im wolno sie tak wlasnie wypowiadac o Jezusie. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: tyle, ze ci inni się mylą... 08.04.10, 12:11 A wedlug nich to ty sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik pycha 08.04.10, 16:00 za wikipedią: "Pojęcie i postawa człowieka, charakteryzująca się nadmierną wiarą we własną wartość i możliwości, a także wyniosłością. Człowiek pyszny ma nadmiernie wysoką samoocenę oraz mniemanie o sobie. Gdy jest wyniosły towarzyszy mu zazwyczaj agresja." ale i grzech :) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: przestan dobry czlowieku - sam w to nie wierz 07.04.10, 21:24 W Szwecji, gdzie mieszkam, medyczny personel w szpitalach musi z powodow higienicznych zdejmowac w pracy wszelkie lancuszki na szyje, bransoletki, zegarki, pierscionki, obraczki etc. Z tego samego powodu ubior sluzbowy personelu medycznego ma zawsze krotkie rekawy. Muzulmanska chusta na glowe, jezeli jest czysta, jest natomiast z punktu widzenia higieny czyms pozytywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa kto chce dyskryminowac, znajdzie wytlumaczenie 08.04.10, 09:47 a Szwecja jest chyba koronnym przykładem nadmiernej tolerancji dla wszystkich kultur - poza chrześcijańską! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: kto chce dyskryminowac, znajdzie wytlumaczeni 08.04.10, 10:54 Widze ze nie masz pojecia o tym jak Szwecja funkcjonuje. Ja tu mieszkam od bardzo wielu lat i moje doswiadczenie mowi mi ze to co napisales to belkot. N.p. jeszcze do niedawna, bo do r. 2000, szwedzki kosciol luteranski byl kosciolem panstwowym. Mimo tego panowala tutaj wolnosc religijna. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: kto chce dyskryminowac, znajdzie wytlumaczeni 08.04.10, 13:14 salwaburtowa napisał: > a Szwecja jest chyba koronnym przykładem nadmiernej tolerancji dla > wszystkich kultur - poza chrześcijańską! Uzasadnij! Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: nakazano jej ukryc pod ubraniem lub w kieszen 08.04.10, 12:51 salwaburtowa napisał: > jej kolezankom innego wyznania pozwolono nosic otwarcie symbole ich > wiary.. a to jest jawna i otwarta dyksryminacja. Kropka. Chusta nie jest symbolem wiary. Wykrzyknik. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ale zakazywanie tego wiernym jest dyskryminac 08.04.10, 11:18 Zakaz noszenia n.p. lancuszkow na szyji przez pielegniarki pracujace w stroju sluzbowym dotyczy rowniez lancuszkow z wszelkimi symbolami, wlacznie z symbolami wszelkich religii. Nie wolno wiec tez nosic lancuszkow z symbolem polksiezyca, gwiazdy Dawida, menory, krzyza prawoslawnego, kola Dharmy, yin i yang, khandy, symbolem ateizmu (jezeli by takowy istnial), etc. Gdzie wiec tu widzisz dyskryminacje? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 15:03 Chrzanisz tam. Gdyby się okazało że w jakimś gminnym urzędzie zakazali komuś nosić "Kocham Jurka Owsiaka. Róbta co chceta!" to byś inaczej śpiewał i podobni tobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Fundamentalizm religijny i fanatyzm 07.04.10, 14:30 Jawne i bezkarne obnoszenie sie z zabobonem, zmuszanie postronnych do podzielania wlasnego, fanatycznego a bezmyslnego sposobu widzenia swiata - to glowne cechy idiotycznego ateizmu, pseudoreligii lewicy. Kurczowo podczepiajac sie pod kazdego sojusznika, od islamstwa po komunizm, faszyzm i zboczencow (byle nie kler, jemu nie przysluguje "ekspresja orientacji") ciemna masa lewackiego motlochu ze wszelkich sil stara sie walczyc z objawami kultury, ktorej zawdziecza swe nedzne istnienie. Tak malpom bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
leon000 Re: Fundamentalizm religijny i fanatyzm 07.04.10, 15:38 A w domu wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Fundamentalizm religijny i fanatyzm 08.04.10, 23:41 To nie ma nic wspólnego z wiarą,a przepisami bezpieczeństwa.Jeżeli nie wolno nosić naszyjników/bo pacjent np mógłby podusić tę panią łapiąc za łańcuszek/,to albo się je stosuje,albo zmienia pracę.A tak po prostu biżuteria w takiej pracy to lekka przesada.I nie ważne czy na szyi ma się symbol religijny/a od kiedy zewnętrzne atrybuty,typu krzyżyk świadczą o prawdziwości,czy głębokości wiary/,czy perły,czy plastikowe koraliki,przepisy są jasne,nie wolno i już. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krz 07.04.10, 14:30 niekulturalna wypowiedź funny pokazuje jaka jest jej umysłowość - to umysłowość kołtuna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
donaldthedean Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krzyz 07.04.10, 15:13 I dobrze! Religia to wewnetrzna i bardzo prywatna sprawa miedzy czlowiekiem a Bogiem! Odpowiedz Link Zgłoś
konikoni A wystarczyło napisać biżuteria 07.04.10, 15:13 nie dostała zakazu noszenia krzyżyka jako symbolu tylko zakaz noszenia na szyi łańcuszka, który przy np pochylaniu zwisał. Mógł nie wiadomo o co się dotykać i ewentualnie przenosić różne rzeczy np bakterię. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: A wystarczyło napisać biżuteria 07.04.10, 15:30 Dokladnie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A wystarczyło napisać biżuteria 07.04.10, 16:45 I o to, że ona z sprawy o biżuterię zrobiła sprawę o religię. Przypomniał mi się odcinek "Włatców Móch", w którym jeden z głównych bohaterów miał byc z powodu problemów ekhmmm być obrzezany. Zaczął się przyzwyczając do tej mysli oświadczając że odtąd bedzie "Żydem". Zachował się identycznie jak ta pani pielęgniarka krzycząc na lekcji gdy go Pani Frau wezwała do tablicy, że to "antysemityzm". Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb A wszystko to oczywiście w duchu... 07.04.10, 16:12 tolerancji bezbożnej i pluralizmu ateistycznego obowiązujących miłościwie we współczesnej Europie. A kysz... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: A wszystko to oczywiście w duchu... 07.04.10, 16:23 ...poprawy Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, którą to zadufani w sobie Katoliccy radykałowie kompletnie ignorują Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: A wszystko to oczywiście w duchu... 08.04.10, 11:23 Przeciez sama wiara zastapi higienie. Ludzi wierzacych bakterie i inne mikroby sie nie imaja. :) Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Bo krzyż to symbol zła i zakłamania 08.04.10, 00:08 Osobiście nie chce aby w chorobie opiekowała się mną osoba religijna, mogłaby mi wyrządzić celową krzywdę z powodów irracjonalnych. Jeśli dla kogoś ideałem jest człowiek który za swoje poglądy poniósł śmierć na krzyżu to ja bardzo dziękuję. Ale to nie jest mój ideał. Zdecydowanie preferuje towarzystwo osób bardziej stonowanych i zrównoważonych... ]:) PS No i jeszcze ci r'chacze dzieci. Niesmaczne i niegodziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Bo krzyż to symbol zła i zakłamania 08.04.10, 11:27 Religijnosc sama w sobie nie jest szkodliwa. Osobiscie nie przeszkadza mi n.p. religijna pielegniarka czy religijny lekarz, tak dlugo jak jest dobrze wyszkolony(a), wykonuje swoje obowiazki fachowo, przestrzega wszelkich niezbednych regul w tym regul higieny, i - najwazniejsze - nie miesza swojej religijnej wiary z profesjonalnym wykonywaniem swojego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa masz racje i ja tez absolutnie Ci nie zycze 08.04.10, 11:52 zeby kiedykolwiek dogladala Cie osoba tak irracjonalna jak Matka Teresa, ojciec Maksymilian Kolbe lub Jan Pawel II. Mam za to szczera nadzieje, ze zgodnie z Twoim zyczeniem zawsze beda sie toba opiekowac racjonalni az do bolu pracownicy polskiej państwowej służby zdrowia... ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: masz racje i ja tez absolutnie Ci nie zycze 08.04.10, 12:14 Ja tez sobie tego nie zycze, ale z innego powodu: braku medycznych kwalifikacji u wymienionych przez ciebie osob. Jeszcze by sie zaczeli modlic w mojej intencji zamiast poprawnie i fachowo wykonac niezbedny zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa na przyklad tak niekompetentni jak Pasteur? 08.04.10, 12:20 niewątpliwie wierzący katolik, ktoremu setki milionow ludzi zawdzieczaja zycie? Lub Mendel, ojciec genetyki, ktory skadinad byl takze mnichem? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: na przyklad tak niekompetentni jak Pasteur? 08.04.10, 12:28 Religijnosc czy niereligijnosc mi nie przeszkadza. Przeszkadza mi brak kwalifikacji medycznych u wymienionych przez ciebie w poprzednim poscie osob. Pasteur i Mendel tez by mi przeszkadzali, ale tylko dlatego ze nie mieli medycznego wyksztalcenia. Do medycznej pracy bezposrednio z pacjentem nie wystarczy kompetencja li tylko laboratoryjna. Jeszcze mniej, i to duuuuzo mniej, wystarcza komptencja teologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: na przyklad tak niekompetentni jak Pasteur? 08.04.10, 13:37 salwaburtowa napisał: > na przyklad tak niekompetentni jak Pasteur? > niewątpliwie wierzący katolik, Mylisz sie, Pasteur byl Zydem i zydem. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa alez nie, byl Czukczem wyznajacym satanizm..))) 08.04.10, 13:41 twierdzenie rownie prawdziwe co Twoje...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
voiceinthedesert Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie w Polsce! 07.04.10, 18:19 Krzyż przeszkadza osobom złym z natury. Zło jest we wszystkich ludziach, ale dominuje tylko w niektórych. Na pozór są to normalni ludzie. Niemiecki poeta Wolfgang Goethe nienawidził krucyfiksów, ale był wielkim poetą. Krzyż, to symbol Dobra. Nie lubieć go, to szukać pomocy u szatana, a nie u Boga Dobroci! Żal mi tej pielęgniarki, bo na jej miejscu nie mógłbym pracować! Nikt nie ma prawa zagłuszać w człowieku religii w żadnym momencie życia! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie w Pol 07.04.10, 18:50 voiceinthedesert napisał: > Krzyż przeszkadza osobom złym z natury. Zło jest we wszystkich > ludziach, ale dominuje tylko w niektórych. Na pozór są to normalni > ludzie. Niemiecki poeta Wolfgang Goethe nienawidził krucyfiksów, ale > był wielkim poetą. Krzyż, to symbol Dobra. Nie lubieć go, to szukać > pomocy u szatana, a nie u Boga Dobroci! Żal mi tej pielęgniarki, bo > na jej miejscu nie mógłbym pracować! Nikt nie ma prawa zagłuszać w > człowieku religii w żadnym momencie życia! dobrze, że nie nosicie krzyży naturalnej wielkości bo mielibyście pretensje do kierowcy autobusu, że nie mieścicie się w drzwiach Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Wolność !!! 07.04.10, 20:23 A ja drogi biedaczku nie rozumiem zupełnie jakim prawem państwo ma mi mówić w co mam się ubierać a w co mi się ubierać nie wolno. Zaczekaj niech Ciebie kiedyś takie państwo dopadnie. Dopadnie karze ogolić głowę ubrać szary drelich i gumofilce (albo w coś innego np. w sukienkę w kwiatki faktazja urzędasów nie zna granic) Nie podoba Ci się to trudno masz robić to co władza każe albo poznasz siłę jej pięści. Ps. A właściwie (jak już urzędasy zrobią porządek z twoim strojem) to powinni ci kazać zamieszkać w psiej budzie albo chlewie. Może wtedy byś się wreszcie obudził i zrozumiał czym jest wolność jednostki. Bez pozdrowień V Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Wolność !!! 07.04.10, 20:40 viptocat napisał: > A ja drogi biedaczku nie rozumiem zupełnie jakim prawem państwo > ma mi mówić w co mam się ubierać a w co mi się ubierać nie wolno. o czym Ty piszesz? Skup się trochę, mówimy o stroju roboczym! Wyobrażasz sobie strażaka w wyciągniętym swetrze, bermudach, sandałach i bejsbolówce założoną daszkiem do tyłu wbiegającego z bosakiem do płonącego domu? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Wolność !!! 07.04.10, 23:20 Prywatnie mozesz sie ubierac w to co chcesz. Jezeli jednak pracodawca stawia wymagania co do ubioru sluzbowego w pracy ze wzgledu na n.p. higiene, to albo sie do tego dostosowywujesz albo zmieniasz pracodawce. Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Re: Wolność !!! 08.04.10, 01:39 Ok z dress codem sprawa robi się nieco bardziej skomplikowana. Żeby uzyskać odszkodowanie trzeba dowieść dyskryminacji albo mobbingu. Pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Wolność !!! 08.04.10, 13:01 viptocat napisał: > Wolność !!! > A ja drogi biedaczku nie rozumiem zupełnie jakim prawem państwo > ma mi mówić w co mam się ubierać a w co mi się ubierać nie wolno. Nie ma wolnosci dla twojej nagosci! Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Re: Wolność !!! 08.04.10, 21:32 Wiesz mógłbym zacytować Freuda ale się wstrzymam to byłoby klasyczne znęcanie się nad słabszymi (słabość intelektualna to też słabośc prawda ??) Skoro tak długo myślałeś nad tym meilem to może pomyśl jeszcze trochę i wymyśl coś lepszego. V Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Wolność !!! 09.04.10, 10:52 Mozna tez cytowac Freuda na temat wstrzymywania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie w Pol 08.04.10, 12:56 voiceinthedesert napisał: > Krzyż przeszkadza osobom złym z natury. Bluznisz nikczemnie! Krzyz przeszkadzal Jezusowi! Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Krzyz to symbol smierci milionow ludzi. 07.04.10, 23:37 Ludzi, ktorzy zostali wymordowani w imie tych dwoch, prostopadlych deseczek. Bardzo dobrze, ze ludzie nie zycza sobie, zeby wyznawczyni kultu ludobojczo-pedofilskiego machala im tym amuletem przed oczyma. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: a takze nadziei i obietnicy zycia wiecznego 08.04.10, 11:18 Falszywej obietnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa o tym to sie obaj kiedys nieuniknienie przekonamy 08.04.10, 11:49 i sadze, ze bedziesz mial mila niespodzianke, gdy zrozumiesz, ze cale zycie sie myliles... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: o tym to sie obaj kiedys nieuniknienie przeko 08.04.10, 11:52 Ty będziesz miał niespodziankę gdy przekonasz się że przez całe życie się myliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa nie mylilem sie i nie myle sie 08.04.10, 11:56 ale co do niespodzianki zapewne masz racje - bo cokolwiek Stworca wymyslil dla nas po drugiej stronie, zapewne przekracza to we wspanialosci wszystko co możemy sobie naszymi ograniczonymi umysłami wyobrazić... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: nie mylilem sie i nie myle sie 08.04.10, 12:00 To ja się nie mylilem, nie mylę się i się nie pomylę. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: a takze nadziei i obietnicy zycia wiecznego 08.04.10, 11:50 Chrzescijanie nie mieli zadnego symbolu az do roku 325 kiedy to na soborze w Nicei, cesarz Konstantyn upanstwowil chrzescijanska sekte a swoj wlasny symbol- krzyz ustanowil jako symbol wszystkich chrzescijan. Konstantyn był wyznawcą i czcicielem boga – słońca. Krzyż od wielu lat był jego symbolem. Naiwniacy uwazaja ze krzyz jest symbolem jakiejs wydumanej milosci boga do ludzi. Smiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa bzdurki piszesz dobry czlowieku... 08.04.10, 12:02 i sam o tym dobrze wiesz - znakiem, który Konstantyn Wielki przyjął dla swojego sztandaru był tak zwany symbol "Chi-Ro" - o ktorym race co nieco poczytac. Krzyż natomiast byl jednym z glownych symboli chrzescijanstwa od poczatku, nawet jesli najpierw byl uzywany wraz z innymi (znak ryby lub rysunek Dobrego Pasterza) - wszelako juz na poczatku II wieku n.e. stal sie symbolem glownym i centralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: bzdurki piszesz dobry czlowieku... 08.04.10, 12:10 Uzupelnij elementarne braki w wiedzy historycznej na temat swojej wlasnej religii. Moze ten artykul ci pomoze: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa jesli kiedys dasz mi link na zrodlo godne zaufania 08.04.10, 12:16 to zapewne za nim pojde - wszelako strona internetowa, ktora definiuje sie jako "alternatywa dla mediow masowej manipulacji i dezinformacji" takowym zrodlem nie jest. Zas tekst do ktorego mnie odsylasz niestety nie ma wiele wspolnego z prawda - przeciwnie, jest swietnym przykladem manipulacji i dezinformacji, w duchu nienawiści do religii chrzescijanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: jesli kiedys dasz mi link na zrodlo godne zau 08.04.10, 12:36 Nie rozumiem jednej rzeczy. Jak mozna negowac fakty, w duchu milosci do religii chrzescijanskiej? Jak mozna bez zajakniecia mowic o manipulacji i dezinformacji, biarac za dobra monete bajania pasterzy owiec sprzed tysiecy lat. Wielokrotnie modyfikowane lub najzwyczajniej pisane na nowo historyjki sa dla ciebie niekwestionowanym zrodlem prawdy, poniewaz jakiemus kozojebcy z pogranicza afryki i azji ubzduralo sie ze to sa "slowa boga" ha, ha zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa blogoslawieni pokorni 08.04.10, 12:51 albowiem do nich nalezy Krolestwo Niebieskie. Pycha zasie nieprzypadkowo jest pierwszym i najstraszliwszym z grzechow smiertelnych. Wzbijajac sie w pyche i okazujac innym pogarde myslisz, ze wiesz wszystko, i zwlaszcza, ze nauka Chrystusa, niesiona przez Kosciol to jeno bajanie pasterzy owiec (kozojebcow) sprzed tysiecy lat. W tym punkcie jestes dzisiaj - i wiesz co? Na swoj sposob zazdroszcze Ci, albowiem masz przed soba tak piękną i tak dluga droge ku Prawdzie.. SZEROKIEJ DROGI I PRZYJEMNEGO WĘDROWANIA! SZCZĘŚĆ BOŻE! PS. To, ze krzyz byl dla chrzescijan (z powodow raczej oczywistych) glownym symbolem wiary od II wieku n.e. - nonobstant fakt, iz wczesniej uzywali go takze czesto poganie - akurat jest faktem raczej niezbitym i przyjetym przez wiekszosc historyków.. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: blogoslawieni pokorni 08.04.10, 13:06 Jezeli tak cie razi pycha to jak wytlumaczysz fakt istnienia panstwa Watykan, w kontekscie propozycji zlozonej na pustyni Jezusowi przez szatana? Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: nie rozumiem tego pytania - wyjasnisz? 08.04.10, 13:36 Ociekajacy zlotem Watykan to wrecz wzorcowy przyklad pychy ktora tak cie razila w moim komentarzu. Jak wytlumaczysz fakt negowania woli Chrystusa (ktory odrzucil podobno krolestwa ziemskie proponowane przez szatana) przez hierarcow KK? Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa OK - teraz to jest jasniejsze 08.04.10, 13:53 a oto moja odpowiedz - nie widze w czym istnienie panstwa koscielnego jest przeciwne nauce Chrystusa. Watykan jest NAJMNIEJSZYM i NAJSLABSZYM panstwem swiata, kompletnie niezdolnym do narzucenia swej woli innym krajom i w istocie pozostajacym na lasce i nielasce kazdego, kto akurat kontroluje Wlochy (jak zostalo to dobitnie pokazane w latach 1943-44). Watykan jest po prostu siedziba zarzadu Kosciola katolickiego, ktory zostal zalozony z woli i polecenia Chrystusa - i tyle. Czy Watykan jest naprawde ociekajacy zlotem? Niewątpliwie jest w nim kilka pieknych budynkow i ma wielkie zbiory dziel sztuki (i ksiazek) zebranych przez stulecia. Czy powinnismy zniszczyc te budynki? Rozbic posagi takie jak Pieta? Spalic ksiegozbiory i obrazy? Sadze, ze nie. Kosciol, chociaz zalozony na polecenie Boga, jest jednak instytucja ludzka, potrzebuje wiec ludzkich rzeczy: siedziby, kadry zarządzającej, budżetu, dokumentacji, archiwów, centralnego miejsca spotkań, łączności, etc. I tym wszystkim w zasadzie jest Watykan. Skadinad jestem pewien, ze nawet gdyby Kościół nie mial żadnej stalej siedziby, a jego hierarchowie spotykaliby sie w przyczepie kampingowej na pustynii, ci ktorzy Kosciola nienawidzą, albo przyczepiliby sie do ceny przyczepy, albo wyśmiewaliby się wtedy z nas katolików, ze jesteśmy gołodupce.. Podsumowując - nie, nie widze w fakcie istnienia Watykanu żadnej sprzeczności z przekazem Ewangelii. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: OK - teraz to jest jasniejsze 08.04.10, 14:16 No tak. Innej odpowiewdzi nie moglem sie spodziewac. Ten ociekajacy zlotem azyl dla dewiantow seksualnych to nie zadna tam pycha, tylko uswiecone przez samego Jezusa centrum moralnosci, skromnosci i madrosci wszelakiej. Przez takie wlasnie podejscie do sprawy owieczki masowo odwracaja sie od tych waszych swietosci. Dalej wciskac ciemnote motlochowi, ale z ambony bo watpie aby ktokolwiek na tym forum bral twoje slowa na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa dziekuje Ci za nieprzyjemna odpowiedz 08.04.10, 14:22 i mimo wszystko zycze Ci wszystkiego dobrego - Tobie i Twojej Rodzinie. A o przyszłość Kościoła nie martw sie az tak bardzo - jeszcze nigdy w calej historii nie bylo tylu katolików co AD 2010. Wiec sadze, ze jakoś jeszcze trochę pociągniemy. W szczegolnosci zas dosc dobre perspektywy dalszej ekspansji w Afryce i w Azji sprawiaja, ze przyszlosc naszego Kosciola jawi mi sie w daleko jasniejszych barwach niz Tobie. A to, ze Europa zaczyna potrzebowac ponownej ewangelizacji, no coz - raz juz Kosciol tego dokonał (miedzy 500 i 800 rokiem) - a byl wtedy znacznie slabszy i mniej liczny niz dzis. Wiec jak trzeba bedzie - zrobi sie to jeszcze raz... Gwoli ścisłości - nie jestem duchownym. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dziekuje Ci za nieprzyjemna odpowiedz 08.04.10, 14:43 Co do jednego to musze sie z toba zgodzic. Afryka tkwiaca w zacofaniu cywilizacyjnym, jest wysmienita pozywka dla tej patologii jaka jest nauczanie i dzialalnosc przenajswietszego kosciola katolickiego. Nigdzie swiatelko religii nie prezentuje sie tak dobrze, jak w ciemnocie. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa niechcący powiedziałeś coś bardzo prawdziwego! 08.04.10, 14:46 albowiem chrześcijaństwo jest zaiste odejściem od ciemności i droga ku światłu! Dziękuje Ci! Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: niechcący powiedziałeś coś bardzo prawdziwego 08.04.10, 14:58 > albowiem chrześcijaństwo jest zaiste odejściem od ciemności i droga ku światłu! > Dziękuje Ci! Ja tylko powiedzialem ze chrzescijanstwo najlepiej funkcjonuje w ciemnocie i zabobonie, ale co tam, prosze cie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: OK - teraz to jest jasniejsze 08.04.10, 14:55 Z woli i polecenia kogo, prosze ksiedza? Jezus nie tworzyl zadnej nowej religii. Jezeli w ogole istnial jako postac czysto historyczna (co wcale nie jest takie pewne), to urodzil sie, dzialal, nauczal i umarl jako Zyd i zyd, nie majac zupelnie zadnego pojecia o tym, ze z jego imieniem (a wlasciwie ze zhellenizowna forma jego hebrajskiego zydowskiego imienia Jehoszua-Joszua-Jeszua, z ktora to forma on sam najprawdopodobniej nigdy sie nie zetknal) bedzie zwiazana jakas nowa religia ktora nie bedzie forma owczesnego (czyli przedtalmudycznego) judaizmu. Nigdzie w ewangeliach (ktore zreszta tez nie sa wiarygodnym dokumentem historycznym) nie ma mowy o zakladaniu nowej religi, o kosciele, o strukturach organizacyjnych, o przyszlych chrzescijanskich dogmatach religijnych etc. To wszystko wymyslono i przypisano Jezusowi duuuuzo pozniej, dziesieciolecia i stulecia po jego smierci. Osoba ktora stworzyla kosciol (jeszcze nie katolicki, bo katolicyzm jako jedna z form chrzescijanstwa powstaje pozniej) jako instytucje byl Szaul-Paulus-Pawel, ktory sam z Jezusem nigdy sie nie spotkal i zaczal dzialac po jego smierci. To Pawel wygrywa debate z bratem Jezusa Jakubem na tzw. soborze jerozolimskim w polowie I w. o tym czy nie-Zydzi ktorzy chca zostac zwolennikami niezyjacego juz Jezusa najpierw musza przejsc na judaizm. Jakub twierdzi ze tak, Pawel ze nie, otwierajac tym samym drzwi do odlaczenia sie tej nowej i na poczatku malenkiej wewnatrz-zydowskiej sekty od judaizmu. To Pawel pisze pierwsze teksty o Jezusie (ktorego sam nigdy nie spotkal i nigdy nie slyszal). To Pawel wydaje pierwsze instrukcje o strukturach organizacyjnych nowej sekty, ktora pozniej zamienia sie w kosciol. Innymi slowy to Pawel tworzy chrzescijanstwo jako nowa religie i kosciol. Jezus - jezeli istnial - nigdy nie wydawal polecen tworzenia nowej religii, kosciola, czy struktur organizacyjnych kosciola. salwaburtowa napisał: > a oto moja odpowiedz - nie widze w czym istnienie panstwa koscielnego jest > przeciwne nauce Chrystusa. Watykan jest NAJMNIEJSZYM i NAJSLABSZYM panstwem > swiata, kompletnie niezdolnym do narzucenia swej woli innym krajom i w istocie > pozostajacym na lasce i nielasce kazdego, kto akurat kontroluje Wlochy (jak > zostalo to dobitnie pokazane w latach 1943-44). Watykan jest po prostu siedziba > zarzadu Kosciola katolickiego, ktory zostal zalozony z woli i polecenia > Chrystusa - i tyle. > > Czy Watykan jest naprawde ociekajacy zlotem? Niewątpliwie jest w nim kilka > pieknych budynkow i ma wielkie zbiory dziel sztuki (i ksiazek) zebranych przez > stulecia. Czy powinnismy zniszczyc te budynki? Rozbic posagi takie jak Pieta? > Spalic ksiegozbiory i obrazy? Sadze, ze nie. > > Kosciol, chociaz zalozony na polecenie Boga, jest jednak instytucja ludzka, > potrzebuje wiec ludzkich rzeczy: siedziby, kadry zarządzającej, budżetu, > dokumentacji, archiwów, centralnego miejsca spotkań, łączności, etc. I tym > wszystkim w zasadzie jest Watykan. > > Skadinad jestem pewien, ze nawet gdyby Kościół nie mial żadnej stalej siedziby, > a jego hierarchowie spotykaliby sie w przyczepie kampingowej na pustynii, ci > ktorzy Kosciola nienawidzą, albo przyczepiliby sie do ceny przyczepy, albo > wyśmiewaliby się wtedy z nas katolików, ze jesteśmy gołodupce.. > > Podsumowując - nie, nie widze w fakcie istnienia Watykanu żadnej sprzeczności z > przekazem Ewangelii. > > Pozdrowienia > Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa moj drogi - to po prostu nieprawda 08.04.10, 15:05 i na cały Twój wywód odpowiem tylko jednym cytatem z Ewangelii: Jezus do Piotra "Ty jesteś Piotr (Kamień) i na tym kamieniu zbuduje mój Kościół i bramy piekielne go nie przemogą. Powierzę Ci klucze Królestwa Niebieskiego, etc. etc." Gwoli ścisłości - nie jestem księdzem! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: moj drogi - to po prostu nieprawda 08.04.10, 15:15 Co dokladnie nie jest prawda w tym co napisalem? BTW. Nie ma zadnych dowodow na to ze Piotr (Kefas sie lepiej tlumaczy jako "skala" niz jako "kamien") kiedykolwiek byl w Rzymie. To jeszcze jedna z wielu co prawda gleboko zakorzenionych, ale mimo wszystko legend. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa nieprawda jest to co napisales, jakoby Chrystus 08.04.10, 15:29 nie chcial tworzyc nowej religii i zakladac Kosciola - cytat, ktory Ci podalem dowodzi czegos zupelnie przeciwnego. Co do obecnosci Sw. Piotra w Rzymie i okolicznosci jego smierci ja osobiscie wierze, ze przekazy o tych wydarzeniach sa prawdziwe - ale faktem jest, ze dowodow naukowych na to nie ma. Wiec jesli nie chcesz w to wierzyc - prosze uprzejmie, Towje prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: nieprawda jest to co napisales, jakoby Chryst 08.04.10, 17:18 Domniemana rozmowa miedzy Jezusem i Piotrem, oddana w ewangelii Mateusza (i tylko tam), odbywala sie po aramejsku. Jakiego aramejskiego slowa uzywal Jezus nie wiemy, ale w wersji greckiej wystepuje slowo "ekklesia", ktore pozniej, po pewnym skonsolidowaniu sie chrzescijanstwa, przetlumaczono jako "kosciol". W oryginalnym greckim slowo znaczy to jednak cos innego, mniej wiecej "zgromadzenie", bez religijnych konotacji. Tak wiec Jezus nie zakladal kosciola. Zostalo mu to przypisane pozniej, jak slowo "ekklesia" zmienilo znaczenie i zaczeto go uzywac w znaczeniu "kosciol". Zreszta rowniez przekonanie o tym ze matka Jezusa byla dziewica (w seksualnym znaczeniu tego slowa) jak urodzila Jezusa tez wynika z blednego tlumaczenia i zmiany znaczenia slow. No, ale to inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: nieprawda jest to co napisales, jakoby Chryst 08.04.10, 17:27 Ponadto ponawiam pytanie: Co dokladnie nie jest prawda w tym co uprzednio napisalem? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Pytanie jest całkiem jasne. 08.04.10, 13:41 Tyle, że trzeba traktować chrześcijaństwo jako zbiór nauk Chrystusa i jego uczniów, a nie jako "nasze plemie kontra wasze plemie". Weź raz w życiu Biblię i poczytaj jej treść Mt4,1-11; Łk 4,1-13. Chodzi o ofertę władzy "ziemskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: Pytanie jest całkiem jasne. 08.04.10, 13:53 Chrzescijanstwo nalezy traktowac jako sposob na latwe zdobycie wplywow i wladzy, przez hipokrytow uwazajacych sie za jakis lepszy rodzaj czlowieka. Skoro zabrales juz glos to moze odpowiesz mi na moje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa Twoje twierdzenie jest z zasadzie sluszne 08.04.10, 14:06 z wyjatkiem slow nastepujacych slow: "latwe" - w chrzescijanstwie nie ma nic latwego "zdobycie wplywow i wladzy" - Kosciol katolicki nie pragnie wladzy doczesnej "hipokryci" - jest milion i sto tysiecy latwiejszych i bardziej dochodowych karier, niz kaplanstwo; miazdzaca wiekszosc ksiezy i zakonnikow katolickich szczerze i gleboko wierzy, w to co glosi - nawet jesli pierwszy przyznaje, ze czasami mogliby miec lepszy PR i troche wiecej szkolen w komunikacji... "uwazajacych sie za lepszy rodzaj czlowieka" - pycha jest w chrzescijanstwie uwazana, za najstraszniejszy grzech Poza tymi slowami Twoje twierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: Twoje twierdzenie jest z zasadzie sluszne 08.04.10, 14:26 "Kosciol katolicki nie pragnie wladzy doczesnej" Z postu na post coraz komiczniej tu sie zaczyna robic. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa podaj mi przyklad jednego panstwa poza Watykanem 08.04.10, 14:33 w ktorym urzedujacy (nie pozbawiony swiecen) duchowny katolicki sprawuje wladze! Prosze, podaj mi CHOCIAZ JEDEN przyklad! Potem zas mozesz mi podac jakikolwiek przyklad kraju, w którym jakiś duchowny katolicki jest ministrem... w tym punkcie byc moze nawet jakis przyklad znajdziesz, jeśli dobrze poszukasz (w koncu jest duzo krajow i duzo ministrow) - chociaz osobiscie takiego nie znam! Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: podaj mi przyklad jednego panstwa poza Watyka 08.04.10, 14:48 salwaburtowa napisał: > podaj mi przyklad jednego panstwa poza Watykanem w ktorym > urzedujacy (nie pozbawiony swiecen) duchowny katolicki sprawuje > wladze Podaj przyklad jednego panstwa poza Watykanem, w ktorym jedynymi osobami oskarzonymi o molestowanie seksualne sa duchowni katoliccy. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa podaj mi przyklad jednego panstwa poza Watykanem 08.04.10, 14:50 którego wszyscy mieszkańcy są duchownymi katolickimi..)) Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: podaj mi przyklad jednego panstwa poza Watyka 08.04.10, 14:52 Polska jest takim krajem gdzie politycy czolgaja sie przed koscielnymi hegemonami, a ci z kolei zabieraja glos w debatach politycznych, chociaz nikt ich nigdy nie wybieral w zadnych wyborach, ktore uzasadnialy by ich publiczne wystapienia polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa kazdy ma prawo wyrazic opinie! 08.04.10, 14:59 i zabrac glos w debacie publicznej - Ty masz takie prawo, ja mam takie prawo i kazdy ma takie prawo! I jesli debata zahacza o tematy, ktore pozostaja w sferze zainteresowania Kosciola, to biskupi i ksieza takze maja takie prawo! Ale pociesze Cie, ze sa takie kraje, gdzie duchownym katolickim nie wolno zabierac publicznie głosu - KRLD, Kuba, Chiny, Birma, Iran, Arabia Saudyjska i wszystkie inne państwa muzułmańskie! Gwoli scislosci - w III RP jeden z prezydentow (Kwasniewski) byl agnostykiem, a przynajmniej jeden premier (Buzek) byl luteraninem. Wiele ustaw zostalo po 1989 roku przyjetych wbrew opinii Kosciola (chocby ta o przerywaniu ciazy). Wiec nie gadaj o tym, ze w tym kraju trzeba sie "czolgac" przed Kosciolem! Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: kazdy ma prawo wyrazic opinie! 08.04.10, 15:14 Jezus podobno uwazal co innego. No ale przeciez w tym waszym kosciele nikt tak naprawde nie przejmuje sie Jezusem, bo nie o to chodzi. Najwazniejsza jest kasa, wladza i jak sie okazuje ukrywanie pedofili w sukienkach. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa mozesz mi podac cytat z Ewangelii? 08.04.10, 15:16 taki cytat, w ktorym Jazus nakazywal chrzescijanom milczec, nie dawac swiadectwa wiary i nie wyrazac swojej opinii??? Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: mozesz mi podac cytat z Ewangelii? 08.04.10, 16:53 salwaburtowa napisał: > taki cytat, w ktorym Jazus nakazywal chrzescijanom milczec, nie > dawac swiadectw a wiary i nie wyrazac swojej opinii??? Ewentualny Jezus nic nie nakazywal chrzescijaninom, ewentualnie z tego powodu, ze za jego ewentualnego zycia nie bylo chrzescijan. Jesli zas chodzi o cytaty nakazujace chrzescijanom milczenie, to dziwne, ze nie masz wiedzy na ten temat (tak samo dziwne, ze nie masz wiedzy na temat Jana Chrzciciela). Kobieta niech milczy w kosciele! salwaburtowa niech milczy w kosciele i poza kosciolem! Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa z pokora chyle przed Toba czolo, o medrcu! 08.04.10, 16:59 i prosze Cie, oswiec mnie i podaj mi cytat z Ewangelii, w ktorym Jezus nakazuje wiernym milczec, nie brac udzialu w debatach, nie bronic swoich zasad i nie zabierac publicznie stanowiska. A jesli masz odpowiedz na pytanie, kto ochrzcil Jana Chrzciciela, to tez mozesz mi ja przy okazji podac...)) Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: z pokora chyle przed Toba czolo, o medrcu! 08.04.10, 17:23 Zdumiewajace! Otrzymales pelne wyjasnienie w sprawie cytatow. Otrzymales mawet dwa cytaty. Czytaj baranie bozy, czytaj! forum.gazeta.pl/forum/w,902,109720903,109776606,Re_mozesz_mi_podac_cytat_z_Ewangelii_.html?wv.x=2 Jesli chodzi o Jaska, to nikt go nie ochrzcil wiec pochowany jest wsrod pogan. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa a co do kasy 08.04.10, 15:19 to sam nie wierzysz w to co mowisz - ksieza zyja z reguly malo wystawnie - wyzszy standard jest zarezerwowany dla biskupow i kardynalow i moim skromnym zdaniem jest sluszne, ze dygnitarze Kosciola sa dobrze ubrani i zachowuja dobry standing! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: a co do kasy 08.04.10, 21:32 salwaburtowa napisał: > to sam nie wierzysz w to co mowisz - ksieza zyja z reguly malo wystawnie - wyzszy standard jest zarezerwowany dla biskupow i kardynalow i moim skromnym zdaniem jest sluszne, ze dygnitarze Kosciola sa dobrze ubrani i zachowuja dobry standing! uważasz też za słuszne, że dochody Kościoła są wyjęte spod jakiejkolwiek kontroli Państwa? (choćby kontroli podatkowej) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Twoje twierdzenie jest z zasadzie sluszne 08.04.10, 14:59 Co do wplywow i wladzy: Od ogloszenia chrzescijanstwa religia panstwowa Rzymu, hierachowie ciagle dazyli do wzmocnienia swojej wladzy. Tak wlasnie powstala wojskowo-podobna hierarchia koscielna i instytucja papieza, w ktorego rekach gromadzilo sie coraz wiecej wladzy, stopniowo rowniez nad ksiazetami i krolami. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa tyle, ze od 500 lat Kosciol zmienil kurs 08.04.10, 15:11 i nie szuka już władzy doczesnej, nauczywszy się na swoich błędach... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: tyle, ze od 500 lat Kosciol zmienil kurs 08.04.10, 18:40 Nie kupuje twojej interpretacji historii kosciola. Kosciol zmniejszyl swoje aspiracje do jak najwiekszej wladzy "z musu", a nie dlatego ze uczy sie na swoich bledach. Wsrod najwazniejszych komponentow tego "musu" byly procesy spoleczne poza kontrola kosciola jak n.p. reformacja, oswiecenie, sekularyzacja, demokratyzacja, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Pytanie jest całkiem jasne. 08.04.10, 19:44 > Skoro zabrales juz glos to moze odpowiesz mi na moje pytanie? :) A zauważyłeś do kogo była skierowana moja wypowiedź? A zrozumiałeś jej treść? > Chrzescijanstwo nalezy traktowac jako sposob na latwe zdobycie > wplywow i wladzy, przez hipokrytow uwazajacych sie za jakis lepszy > rodzaj czlowieka. To nie problem chrześcijaństwa. To dotyka każdą filozofię / ideologię / religię i obejmuje nie wszystkich jej wyznawców, a wyłącznie pewną grupę spośród tych osób. Ot na przykład pewna garstka osób spośród licznych twórców SKOKów (sama idee SKOKów jest piękna) powoli zagarnęła w nich całą władzę. Tak samo równie interesująca idea pracowniczych (rodzinnych) ogródków działkowych została zmonopolizowana przez jeden Polski Związek Dzaiłkowców, który rości sobie prawo do bycia "właścicielem" wszystkich terenów działkowych w Polsce. To takie przykłady w skali mikro. W skali makro porównaj idee jakże piękne (tyle, że głupie bo nie wykonalne) pierwszych komunistów utopijnych w porównaniu do tego co z tej ideii wyszło dzięki takim kreaturom jak Stalin. Także nie porównaj chrześcijaństwa do tego co niektórzy z niego robią. Ci co nie pamiętają, że jak proszą to masz dać, jak pukają otworzyć, nadstawiać drugi policzek itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa ale Watykan nie ma zadnej wladzy ziemskiej! 08.04.10, 13:54 w istocie jest najmniejszym i najslabszym panstwem świata... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ale Watykan nie ma zadnej wladzy ziemskiej! 08.04.10, 15:00 Ale za to jakie ma wplywy. N.p. w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa czy to jest cos zlego? 08.04.10, 15:36 Kosciol katolicki byl ostoja dla Polakow w najgorszych momentach naszej historii, a setki ksiezy katolickich zaplacilo najwyzsza cene za trwanie przy swojej wierze - i przy polskim narodzie. I do dzis wiekszosc Polakow uznaje Kosciol za autorytet moralny - czyz jest wiec czyms dziwnym, ze Kosciol ma pewne wplywy i jest konsultowany w kwestiach najwazniejszych? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: czy to jest cos zlego? 08.04.10, 18:42 Wiec nie mowmy ze jest slaby, bo nie chodzi tu o te przyslowiowe stalinowskie dywizje papieza a o wladze nad ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: czy to jest cos zlego? 08.04.10, 21:22 salwaburtowa napisał: > Kosciol katolicki byl ostoja dla Polakow w najgorszych momentach naszej historii, a setki ksiezy katolickich zaplacilo najwyzsza cene za trwanie przy swojej wierze - i przy polskim narodzie. I do dzis wiekszosc Polakow uznaje Kosciol za autorytet moralny - czyz jest wiec czyms dziwnym, ze Kosciol ma pewne wplywy i jest konsultowany w kwestiach najwazniejszych? Zauważ, że polscy księża to nie jest Kościół Katolicki, to że kościoły stanowiły dla Polaków ostoję nie znaczy że KK ich popierał czasem wręcz przeciwnie. Watykan chce być ponad państwami i ustawia się tak żeby jemu było najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: a takze nadziei i obietnicy zycia wiecznego 08.04.10, 13:29 smarek12 napisał: > Chrzescijanie nie mieli zadnego symbolu az do roku 325 Owszem mieli. Symbolem byl znak ryby. Dokladniej, byl to karp po zydowsku. www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6790 Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa bardziej serio obok ryby,krzyza i Dobrego Pasterza 08.04.10, 13:37 wczesni chrzescijanie uzywali takze symboli wody (ze wzgledu na chrzest) , ognia (zrodlo swiatla i ciepla), a takze gołębicy (symbol Ducha Swietego) i drzewa (symbol podrozy od upadku czlowieka przy drzewie w Raju az do nowej nadziei przyniesionej przez Jezusa, symbolizowanej przez Drzewo Zycia). Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: bardziej serio obok ryby,krzyza i Dobrego Pas 08.04.10, 13:47 A propos chrztu. Kto ochrzcil Jana Chrzciciela? Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa przyznaje, ze nie wiem 08.04.10, 14:00 rytualne oczyszczenie od grzechow poprzez zanurzenie sie w wodzie bylo praktykowane juz przez Zydow i sadze, ze dlatego Jan Chrzciciel przyjal ten zwyczaj na potrzeby swojego nauczania - logiczne byloby, gdyby sam takze poddał sie chrztowi i logiczne byłoby, gdyby poprzez pokore poprosil o chrzest jednego ze swych uczniów - ale czy to zrobił, tego nie wiem. Jesli wszelako Ty znasz odpowiedz na to pytanie, prosze, podaj mi ja - z checia sie od Ciebie czegos naucze. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: przyznaje, ze nie wiem 08.04.10, 14:31 No nie wiem czy to takie logiczne. Nauczac religii chrzescijanskiej, jednoczesnie chlapiac sie woda w mysl judaistycznych rytualow? Jak dla mnie to absurd, jak cale te chrzescijanskie bajania zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa chrzeescijanstwo ma korzenie w judaizmie 08.04.10, 14:37 sa one jasne i ewidentne i nikt wsrod chrześcijan ich nie podważa. Skądinąd Jan Chrzciciel nie nauczał chrześcijaństwa, lecz tylko zapowiadał nadejście Mesjasza (Chrystusa) zgodnie z przepowiedniami Proroków Izraela. Byc moze gdybys - zamiast zbywac wszystko lapidarnymi formulkami - poczytal sobie troche Biblii (albo chociazby na poczatek jakas dobra historie Izraela i narodu zydowskiego), zrozumialbyc jak gleboko sie mylisz okreslajac nauke chrzescijanska mianem bajania... w koncu to wlasnie chrzescijanstwo uksztaltowalo swiat, w ktorym zyjesz i daklo poczatek cywilizacji zachodniej, ktora wyniosla ludzkosc do poziomu wolnosci, dobrobytu i rozwoju nauki jakiej nigdy wczesniej ludzie nie zaznali. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa tak - i oto cytat 08.04.10, 14:28 "Dyrekcja zaproponowała pielęgniarce, by krzyżyk nosiła w kieszeni lub przypięty do wewnętrznej strony służbowego ubrania." Rzeczywistosc jest uparta - i skrzeczy..))!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: tak - i oto cytat 08.04.10, 14:48 No właśnie. Poprosili ją by zgodnie z przepisami nie eksponowała biżuterii natomiast umożliwili jej dalsze noszenie krzyżyka przy sobie. Nie zabrali go jej i nie wyrzucili do śmieci. Jak się gdzieś pracuje to do różnych rzeczy trzeba się przystosować a nie wszczynać raban z powodu biżuterii. Odpowiedz Link Zgłoś
salwaburtowa kazano jej schowac pod ubranie symbol wiary! 08.04.10, 14:52 podczas gdy jej kolezanki innych wyznan moga dalej manifestowac swoja przynaleznosc religijna - i chocbys pekl, nie mozna tego nazwac inaczej niz dysskryminacja! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: kazano jej schowac pod ubranie symbol wiary! 08.04.10, 15:00 To wina tej wiary że nakazuje nosić niedozwoloną w niektórych zakładach pracy biżuterię. Ważne mogło być w tej wierze zakladanie podwiązki i nikt by się jie przyczepił. No ale chrześcijaństwo musi zawsze napytać biedy swoim biednym ofiarom. Inne kobiety też nie moga nosić biżuterii w pracy, dlatego nie mozna mówić o dyskryminacji. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: kazano jej schowac pod ubranie symbol wiary! 08.04.10, 15:07 Jakby jej muzulmanskie kolezanki nosily polksiezyce na lancuszku na szyji to by im tez tego zabronili z powodow higienicznych. Muzlumanskie husty na glowach, jezeli sa czyste, sa natomiast z puntku widzienia higieny czyms pozytywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik to mogła nosić katolicką chustę 08.04.10, 16:19 salwaburtowa napisał: > podczas gdy jej kolezanki innych wyznan moga dalej manifestowac swoja > przynaleznosc religijna - i chocbys pekl, nie mozna tego nazwac inaczej niz dysskryminacja! jeśli sprawa dotyczy tylko manifestacji to jaka to różnica czym się to manifestuje? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik dzięki żeś mnie oświecił 08.04.10, 19:47 teraz już wiem, że tylko połowa mojej wiochy to Katoliczki (moherowe) bo druga połowa to Muzułmanki Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Brytyjska pielęgniarka przegrała sprawę o krzyżyk 08.04.10, 20:47 Oni to mają problemy! Odpowiedz Link Zgłoś