prus_709 Wasz plan nie wypali 28.04.10, 03:56 Pani Katarzyno, Ma Pani absolutną rację. „Mieliśmy szanse rzeczywiście być razem, ale zniszczyliście to, rozpętując wojnę w chwili, gdy potrzebna była cisza. Tak, można było być przeciwko pochówkowi na Wawelu i płakać po prezydencie.” Jak zwykle winny jest PiS i jego medialne sługusy, którzy nie uszanowali żałobnej atmosfery i rozpoczęli bezwzględną polityczną walkę. Mimo apeli wielu moralnych autorytetów o spokój, zadumę, pojednanie, czego najlepszym wyrazicielem był sławny pan Wajda, korzystający wszak z tak gościnnych łamów. Nie o co innego jak o jedność moralno-polityczną chodziło też przeciwnikom pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Oni nie dzielili, oni łączyli, to takie proste! Nie przez przypadek zatem zyskali takie nagłośnienie, żeby nie powiedzieć wsparcie, medialne w GW. Dwuszpaltowy tekst w sobotniej Gazecie o niedoszłym lądowaniu w Tbilisi to też piękny przykład, jak na tych samych łamach można zalewać się łzami i jednocześnie niedwuznacznie sugerować, że szanowny, opłakiwany nieboszczyk mógł się jakoś przyczynić do swojej śmierci (i przy okazji pozostałych 95 ofiar tragedii). Słowem: jak to szło ze źdźbłem w oku bliźniego i belką we własnym. Nadobna Kasiu (przepraszam za tę familiarną formę, ale ten zwrot i to, co napiszę dalej to parafraza z dwóch światowych klasyków literatury, zatem nie objaw lekceważenia Pani, lecz przeciwnie uznania dla licznych talentów): 1) bądź zdrowa, lecz zdrowie moralne Polaków pozostaw ich własnemu rozsądkowi i trosce, 2) przekonuj, że ludzie lżący czcigodnych zmarłych za ich życia, po ich śmierci, bez cienia zażenowania, skruchy czy choćby zwykłego „przepraszam, strasznie się myliłem”, łzy wylewają nie tylko na pokaz, ale nie staraj się wmówić , że nawrócenie jest powszechne (pokłosie polityki miłości z opóźnionym zapłonem?), wreszcie 3) pożycz może kałacha od Bogusia L. i zastrzel ich wszystkich, tych wrednych PIS-maków, ale zmiłuj się – dopuść do siebie myśl, że czyta Cię nie tylko wierny legion prenumeratorów, ale także ludzie próbujący wyciągnąć jakąś korzyść z faktu posiadania mózgu. I nie obrażaj ich inteligencji. Z ukłonami. „Bądź zdrów, lecz nie śpiewaj, zabijaj, lecz nie pisz wierszy, truj, lecz nie tańcz, podpalaj, lecz nie graj na cytrze…” Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: Wasz plan nie wypali 28.04.10, 04:13 prus_709 napisał Bądź zdrów, lecz nie śpiewaj, zabijaj, lecz nie pisz wierszy, truj, lecz nie tańcz, podpalaj, lecz nie graj na cytrze…” powinienes to na poczatku napisac pasuje to do tego co napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah p.pospieszalski..... 28.04.10, 04:10 pana Niby-patryjotyzm,skrecil bardziej na idiotyzm ,wiec niech sie pan Pospieszalski - pospieszy na wizyte u psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: p.pospieszalski..... 28.04.10, 10:11 niestety spora część społeczeństwa ma podobne zaburzenia emocjonalne yanfhowah napisał: > pana Niby-patryjotyzm,skrecil bardziej na idiotyzm > ,wiec niech sie pan Pospieszalski - pospieszy na wizyte u > psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: p.pospieszalski..... 28.04.10, 14:15 eee.obaj nie jestescie godni by nawet lizac mu stopy Odpowiedz Link Zgłoś
lj-3 Wciska się takie teksy o podziałach 28.04.10, 05:34 a potem winą obarcza się tych, co się zjednoczyli w wyniku katastrofy. Ci dziennikarze są jak hieny. POtrzeba im padliny, bo inaczej ta żywa im umyka spod pióra. Należy więc wpierw POdzielić, by POtem rządzić. Napuszczanie jednych - My, na drugich - Oni? Tylko to wam pozostało po czasach komuny ?? Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Wciska się takie teksy o podziałach 28.04.10, 10:46 Poczytaj Rzepę, posłuchaj RM i pooglądaj TVP i dowiesz się kto jest hieną... Zacznij myśleć samodzielnie człowieku, bo kolejnego tego typu komentarza już czytać nie można. To tamci dziennikarze używają języka "my" - "oni". To tamci odmawiają prawa do żałoby innym. To wielu ludzi reprezentujących takie poglądy o których pisze Kolęda-Zalewska, uważa, że nie ma żadnego zjednoczenia w obliczu tragedii. I oczywiście nie ma, bo w ich mniemaniu jedność narodu polega na tym, że wszyscy mają takie same poglądy - "ich" poglądy. lj-3 napisał: > a potem winą obarcza się tych, co się zjednoczyli w wyniku katastrofy. > Ci dziennikarze są jak hieny. POtrzeba im padliny, bo inaczej ta żywa im umyka > spod pióra. Należy więc wpierw POdzielić, by POtem rządzić. Napuszczanie jednyc > h > - My, na drugich - Oni? Tylko to wam pozostało po czasach komuny ?? Odpowiedz Link Zgłoś
izarys Wasz plan nie wypali 28.04.10, 06:53 Pani tekst umocnił mnie mnie jeszcze bardziej w żalu, że w pierwszym odruchu w kilka godzin po katastrofie poszłam pod Pałac, a nie powinnam, bo nie jestem prawdziwą Polką według tych Panów. Gdybym przewidziała, że mnie tak będą oceniać, zostałabym w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
awa-nti Wasz plan nie wypali 28.04.10, 07:03 absurdalne zachowanie stadne p.Kolendo wyłania się z kręgu ludzi i środowisk które poczuły się zagrożone tym co zobaczyły.Przebąkiwanie że jednak Prezydent taki dobry nie był,epitety o ludziach oddających szacunek są żałosną próbą zamazywania faktów.Hektolitry wylanych pomyj i oszczerstw musi zawsze mieć taki koniec.Chciała by dusza do nieba ale grzechy trzymają Odpowiedz Link Zgłoś
apodemik Wasz plan nie wypali 28.04.10, 07:44 Co ma na myśli Pani Kolenda ? Katastrofa smoleńska już poprawiła wyniki PiS. Trzeba zatem znaleźć wroga zastępczego i się pożalić na "bandę trojga" Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Wasz plan nie wypali 28.04.10, 08:08 Katarzyna Kolenda-Zaleska napisła: > Ma prawo Małgorzata Szumowska uznać, że to, co się działo, to "absurdalne zachowanie stadne, zbiorowa histeria"? Oczywiście, że ma, bo żyjemy w demokratycznym państwie, gdzie każdy ma prawo myśleć, mówić i pisać, co mu się podoba. < No chyba, że myśli, mówi i pisze, co mu się podoba, O. Rydzyk, to wtedy nie ma prawa i trzeba mu założyć kaganiec cenzury, najlepiej rękami przedstawicieli Kościoła, do czego bezczelnie nawołuje Katarzyna Wiśniewska (czytaj: Gorsząca nowina Radia Maryja) > Czy można z jednej strony wpisywać się w eksplozję narodowych emocji z ducha romantyczną, patriotyzm budować na micie Polski, która jest mesjaszem narodów, a równocześnie być dumnym z Polski nowoczesnej, tolerancyjnej, światopoglądowo otwartej, otwartej na Europę? < Po analizie tekstów w Gazecie Wyborczej (np. "Patriotyzm jest jak rasizm") rozumiem, że odpowiedź "tak" oznacza wykluczenie z "Salonu". Przy okazji warto zwrócić uwagę na użycie sława-wytrychu: nowoczesny. Co ono oznacza nie wiadomo, wiadomo natomiast, że jak coś 'nowoczesne' nie jest to jest wsteczne, czyli 'be'. Czyli Katarzyna Kolenda-Zaleska stosuje te same chwyty, o które oskarża tych, przeciw którym skierowała ten artykuł. -- Ta cała Gazeta Wyborcza to przecież "gadzinówka" - nazwa znana powszechnie. Prymitywna, wręcz groteskowa w swej przewrotności i hipokryzji. Szczekaczka ubeckich kapusiów, trybuna intelektualistów stalinowskiego chowu, z patologicznych rodzin. Kto to czyta? - wpis na www.kościół.pl Odpowiedz Link Zgłoś
conrad11 Uwielbiam Kolendę-Zalewską 28.04.10, 08:51 Uwielbiam Kolendę-Zalewską, bo to żywy przykład jak osóbki o ptasim móżdżku brylują w serwisach informacyjnych i komentatorskich studiach prywatnych telewizji. Tylko błagam nie pozwalajcie Jej pisać, bo tego bełkotu nie sposób czytać bez złośliwych komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
utrata1947 Wasz plan nie wypali 28.04.10, 09:33 Brawo p.Kasiu.Zgadzam się z pani wnioskami Odpowiedz Link Zgłoś
szabo "Oni" się niczego nie boją 28.04.10, 09:38 Po prostu nie potrafią myśleć inaczej. Zakleszczyli się we własnych wymysłach wyrobionych przez ostatnie 6-7 lat.Dzielenie Polaków, także tych "prostych" na lepszych i gorszych to podstawa ich myślenia o tym kraju, inaczej nie potrafią myśleć i analizować rzeczywistości. Czy nikt nie zauważył, że w Rzepie od paru lat wszystkie komentarze są na jedno kopyto, że nie ma jakiejkolwiek różnorodności, i to niezależnie co się opisuje, od problemu pedofilii w kościele do budowy dróg. Wszystko podciągane zawsze pod jeden schemat. No i wymyślili sobie "siebie" i "nas". Na początku nie chciało się przyjmować tego punktu widzenia, no ale jak ktoś wyklucza mnie ze wspólnoty "swojej" to ja tam się pchał nie będę... Jak wielu, poszedłem pod pałac prezydencki, zapaliłem świeczkę (jeszcze nie było barierek) a wieczorem dowiedziałem się od redaktora z Rzeczpospolitej, że jestem dowodem na jego absurdalne wynużenia. Potem się dziwią, że ludzie ich nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
plnk Wasz plan nie wypali 28.04.10, 09:42 ......na wszystkim sie zna,wszystko wie najlepiej.... Ziemkiewicz na prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
rembka Wasz plan nie wypali 28.04.10, 10:39 Pani Katarzyno, sluszny poglad. Wydaje sie, ze model patrioty w Polsce, to: Katolik, nacjonalista, tradycjonalista, smutny i biedny, przesladowany, nieufny przede wszystkim wobec Rosji, a potem w ogole wobec wszystkich innych nacji. Dobrze sie adoptuje przez Radio Maryja i PiS. To jest rowniez modelowy 'prawdziwy Polak'. Natomiast prawdziwym Polakiem nie moze byc: Polak pro-europejski, niewierzacy, radosny przedsiebiorczy optymista, patrzacy z nadzieja w przyszlosc kraju. Z historii znam takich, ktorzy mieli swoje koncepcje prawdziwych patriotow i tych niegodnych, takich ktorzy sie nie wpisywali w konkretnie zdefiniowany profil swojej nacji. Ten facet mial taki charakterystyczny wasik i mial na imie Adolf. On rowniez mial przeogromna charyzme (wg. pani Kluzik-Rostkowskiej bez niej Komorowski jest nikim!), a jego popularnosc zaczela sie od takich calkiem przekonywujacych argumentow opartych na My-lepsi i Oni- gorsi. Reszte tej smutnej historii wszyscy znamy. Pozdrawiam Kasia Rembiasz Odpowiedz Link Zgłoś
marusia691 Wasz plan nie wypali 28.04.10, 13:12 A ten spokój i umiar takimi zjadliwościami rujnujesz dziennikarko z bożej łaski. Eskalujesz nienawiść, waź sobie na wstrzymanie kobieto. Ja wiem że to dla ciebie trudne , no ale postaraj się nie rzucać gównem bo sama się chlapiesz Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Wasz plan nie wypali 28.04.10, 13:31 Nie wypali,chyba,że 'ciemny lud' to kupi... Odpowiedz Link Zgłoś
fi77ga Wasz plan nie wypali 28.04.10, 13:41 Zgadam się z autorką tego felietonu. To, co wyrabiają autorzy tych wypowiedzi, enuncjacji i programów urąga pamięci tych, którzy zginęli podczas tej wyprawy do Katynia. Oni koniecznie muszą mieć wroga /wrogów/, bo bez nich nie mogą żyć, nie mają racji bytu. Kiedyś o historycznej już partii mówiło się, że jest niereformowalna i że cały system był niereformowalny. Co można powiedzieć o takich Pospieszalskich, Mazurkach? Przecież my płacimy abonament i nie chcemy słuchać ani oglądać takich "wypotów"! Z czyim mlekiem wyssali tyle złości i nienawiści? To są "nieprości" podżegacze do rozróbek! Odpowiedz Link Zgłoś
grazka58 Re: Wasz plan nie wypali 28.04.10, 15:03 Tak, płacę abonament i wolę Pośpieszalskiego niż Lisa. Bo Pośpieszalski szkody nie narobi. Czasem kogoś zdziwi, że można tę dla niektórych prostą rzeczywistość widzieć zupełnie inaczej. Ale Lis robi Wam wodę z mózgu, tak, że nie potraficie rozróżnić, co On wam przekazał, a co sami zobaczyliście. I tego się bójcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus.4 Wasz plan nie wypali 28.04.10, 16:34 Miotacie sie ze strachu jak GWno w przereblu! Odpowiedz Link Zgłoś
czargi Wasz plan nie wypali 29.04.10, 09:28 Gratulacje dla Pani Redaktor za mądry artykuł.Jestem też przekonany,że "ich"plan nigdy nie wypali bo oparty jest na dzieleniu Polaków i na nienawiści.Nie wypali też plan budowy w Polsce kaczyzmu bo jest on wbrew woli większości prawdziwych patriotów.Dziwne,że redaktorzy "rzepy' i tvp uważający siebie z "inteligentnych" wierzy w tę utopię.' Odpowiedz Link Zgłoś
projektant2010 Re: Wasz plan nie wypali 29.04.10, 14:42 Proszę uważnie przeczytać swój własny tekst.Tekst przywołujący "kaczyzm" (cokolwiek to by znaczyło), "wolę większości prawdziwych patriotów" jest przykładem złej dyskusji, bo zniechęca do rozmowy na samym wstępie -DZIELI, a przecież "to oni dzielą". Jest sam w sobie sprzeczny i niekonsekwentny. Co to znaczy prawdziwy patriota?, czy patriota to za mało? Nie oburzałbym się na dzielenie na patriotów i nie-patriotów.Nie będzie podziału, gdy wszyscy będą patriotami. Prawda, że pięknie. I wtedy nie było by Pana/Pani tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
ft-35 Wasz plan nie wypali 29.04.10, 12:02 Pani Kolendo- Zaleska współczuję Pani ,że Pani znalazła się na ulotce. Ale słuchałem Pani wypowiedzi , to nawet nie zauważyłem by z tego powodu się zaczerwieniła. A może to u Pani nie występuje ,a szkoda. Jeśli Pani się tak strasznie dziwi „kto to są dzisiaj Oni, a kto My” to albo Pani udaje naiwną albo Pani nią jest. I jedno i drugie mnie nie odpowiada. Pisze Pani ,że „ Ma prawo Małgorzata Szumowska uznać , że to, co się siedziało,to „ absurdalne zachowanie stadne , zbiorowa histeria” Opowiadam Pani i tej wymienionej ,że ja się z tym nie zgadzam , więcej to potępiam taką wypowiedz, bo to jest naturalny odruch narodu. Ona i Pani cytując ją i broniąc dajecie „wyraz pogardy do „prostych Polaków” Pisze Pani „oczywiście że ma , bo żyjemy w demokratycznym państwie , gdzie każdy ma prawo myśleć , mówić i pisać,co mu się podoba” A wiec dlaczego nie dotrze do Pani głowy i to że tym ludziom też wolno okazywać swoją sympatię lub antypatię i zachowywać się tak jak się zachowali.? Co Pani ma patent!. Chce Pani pouczać że jak ludzie myślą inaczej jak Pani ,to nie mają prawa tu żyć. A odnośnie tego „ gdzie każdy ma prawo myśleć, mówić i pisać, co mu się podoba” to niech Pani zajrzy do kodeksu karnego , Konstytucji. To chyba Pani wolno? Tylko nie wiem dlaczego.? Może kiedyś Pani to wyjaśni i się zgodzę z Panią. A tymczasem korzystam z tego jak Pani mówi „wolno” wyrażam taką opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
projektant2010 Wasz plan nie wypali 29.04.10, 14:10 Pani redaktor! Film o naszej noblistce zrobiła Pani piękny! Ale to wszystko co mogę ocenić pozytywnie. Pani bezrefleksyjne wywiady z Wałęsą budziły mój niesmak - zawierały jego wypowiedzi, które w imię poprawności dziennikarskiej nie należało pozostawiać bez komentarza, a pozostawiała je Pani wpisując się w ogólny klimat negatywnej publicystyki dotyczącej PiS'u, a głównie Prezydenta L. Kaczyńskiego. Takie były wtedy czasy - można było z niego drwić do woli - drwić, a nie krytykować.Nie natknąłem się na Pani teksty, w których oburzała się Pani na "dorzynanie watah", na "Były prezydent Lech Kaczyński", obraźliwe pytania do Prezydenta, małpki, zygzaka i inne podobne. Przywykliście do tego. Była to działalność - tu przytoczę Pani słowa - "Nieodpowiedzialna, jednostronna, zafałszowująca obraz Polski i pełna elementarnych błędów dziennikarskich." "Elit" to nie raziło, mnie tak i, jak widzę ludzi na ulicach i placach, również. Swój sprzeciw wobec zachowania mediów wykrzyczeliśmy podczas ostatnich dni - wykrzyczeliśmy na różne sposoby.Szczególna ocena TVN zademonstrowana została na Rynku w Krakowie przed uroczystością pogrzebową pary prezydenckiej. Krzyczano "...TVN, TVN", ale poprzedzone "Precz z...". Czy to również budzi Pani oburzenie? Wdzięczny będę za analizę tego zjawiska. Wdzięczny będę za chwilę spokojnej refleksji, bo ostatnie Pani wypowiedzi spokojne nie są, wpisują się niestety w poprzednią, odrzuconą, retorykę.I proszę się nie bać! Z ulgą przyjmę chęć naprawy i ze zrozumieniem odniosę się skruchy, do wielkiego łomotu piersi tych, co oczerniając wartościowych ludzi pozbawili mnie przyjemności, że tacy ludzie kierowali mym krajem. Należy się nam "PRZEPRASZAM". Odpowiedz Link Zgłoś