wojtasb81 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 27.04.10, 23:41 Szanowni czytelnicy, zwróccie uwagę na "cudowny" zbieg okoliczności - szyfranta szukano od ROKU, tymczasem kilka dni temu pojawiła się informacja na szanowanym francuskim portalu wywiadowczym IntelligenceOnline, że Zielonka został podkupiony przez chiński wywiad i mieszka z rodziną w Szanghaju? To jest oczywiste, że teraz polskiemu wywiadowi zależało, żeby sprawić, aby cały świat dowiedział się, że szyfrant "wpadł do rzeki", co potwierdzi lekarz i prokurator, po to, żeby nikt na świecie (rosjanie, NATO) nie spekulował, że Polacy narazili na szwank bezpieczeństwo całego NATO. Poza tym to wpłynęło zarówno na naszą opinię w świecie, jak i nasze bezpieczeństwo. Także tuż po pojawieniu się informacji o chińskim wątku Zielonki, nasz wywiad postanowił szybciutko przykryć tą "błędną spekulację" podrzucając do Wisły pierwszego lepszego bezdomnego truposza z jednej z warszawskich kostnic i zaprosić tam prokuratora i telewizję. Droga AW (Agencja Wywiadu)! Komu Wy chcecie zrobić wodę z mózgu? Liczycie, że "ciemny lud to kupi"? :-) P.S. Absolutnie nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych. To, co budzi jednak poważne wątpliwości w każdym inteligentnym człowieku to fakt, że poszukiwany przez rok, nagle znalazł się tuż pod nosem w rzece, tuż po publikacji info o Szanghaju przez francuski wywiad... Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 27.04.10, 23:49 To oczywista oczywistość, że wszystkie wywiady są zobligowane do umieszczania sprawozdań ze swoich działań w InteligenceOnline. Odpowiedz Link Zgłoś
smileordie Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 28.04.10, 00:33 Ta informacja rownie dobrze mogla byc proba skompromitowania polskiego wywiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
smileordie Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 28.04.10, 00:41 To rowniez moze oznaczac, ze go "odtajnili" w celu zaciemnienia proby kompromitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zma 28.04.10, 00:35 Po zjedzeniu chińskiego dania nad Wisła,poszedł zwymiotowac,potknął sie no i... szlus. Odpowiedz Link Zgłoś
smileordie hmmm, hmmm.... 28.04.10, 00:11 No na analize policji nie mozna liczyc, a ze to ciekawy temat,szybka analiza... Najpierw fakty ... 1. Zielonka byl szyfrantem i mial informacje dot. siatki szpiegowskiej. Posiadal klucze - klucze sa kluczem do zdekodowania przejetych wczesniej informacji dot. siatki szpiegowskiej. To oznacza, ze mogl byc zwerbowany przez kontrwywiad. Zaden kontrwywiad na swiecie dzis by nie usunal polaka. Nie jestem pewien, ze to byl chinski kontrwywiad. Podczas ostatnich swiat chinska MAFIA (LUB WYWIAD??? choc raczej mafia) dokonala skandalicznej kradziezy informacji z brytyjskiego parlamentu (zlamali system poczty), brytyjskich korporacji (ukradli technologie) i brytyskich instytucji rzadowych (mieli bardzo slabe zabezpieczenia). Skala byla OGROMNA i to nie byla tylko anglia, ale kazdy rozwiniety kraj na ziemi i trudno powiedziec, zeby to byl rzad, jako iz glownym celem bylo przejecie technologi i informacji dot. ekonomii, finansow i gospodarki oraz ludnosci. Jedynie sprawa wlamania do Google wskazuje na to, ze to byl wywiad z chin - byla to chinska rzadowa cyber-armia, ktora zatrudnia ekspertow z zach. korporacji. Ja sie rzadu chin nie obawiam. Chinskiej mafii owszem. Ja widzialem jak mi weszli w moja siec (korporacja) i czego szukali oraz co juz mieli. Oni maja wglad we wszystkie informacje na tej planecie a szyfrant faktycznie moglby pomoc krasc dane na duza skale, szczegolnie tych rzadowych, dla rzadu. Chinczycy dziennie potrafia zwedzic 100GB tajnej dokumentacji np. citrixa czy fiata i zadne zabezpieczenia nie pomoga, bo w dzisiejszym swiecie wszystko jest w sieci a oni zbieraja, segreguja, archiwizuja i sklejaja do kupy.. tak tak, oni robia wielka biblioteke ktora jest strategiczna w dominacji w XII w. Ale o tym psst! Tylko najstarsi hakerzy o tym wiedza ;-) Koncowy wniosek jest taki, ze faktycznie, chiny przejmuja informacje i klucze sa im potrzebne do ich zdekodowania, z ta roznica, ze oni musza miec te klucze w tajemnicy i ciagle aktualizowane, wiec raczej nikomu nie zalezalo na smierci Zielonki, bo to bylo by bez sensu. 2. Zaginal w drugi dzien swiat. To wskazuje na to, ze akcja byla raczej zaplanowana. Teraz trudno powiedzic, czy byl to plan wywiadu, czy Zielonki, bo Zielonka byl oficerem wywiadu i znal te same procedury. Mnie sie wydaje, ze okres swiat to okres gdzie czlowiek dokonuje rowniez glebokich przemyslen wzgledem siebie oraz bliskich osob. Jest mozliwe, ze sobie przemyslal i postanowil, ze przekroczyl pewna granice i postanowil sie zabic. To moglo byc tak: "zdradzilem 20 swoich ludzi za marne pieniadze. Nie moge zyc z ta mysla, nie chce skrzywdzic swoich bliskich, nie jestem juz dluzej czlowiekiem, zasluguje na smierc, bo to juz nie ja". Wniosek koncowy: samobojstwo w wyniku sumienia wzgledem siebie i bliskich. 3. Po roku odnalazlo sie cialo, ktore niestety nie zdradzi nam, czy bylo to morderstwo, czy samobojstwo. Moze tak: "Skocze do zbiornika, nabiore wody w usta i sie udusze". To nie wyglada na scenariusz desperata. W odludnionym, bezpieczym miejscu, bez oznak demonstracji czy oznak natrectw myslowych, skutecznie, po mesku. Drugi scenariusz, to spotkanie z kontrwywiadem i morderstwo. Mnie sie wydaje, ze kontrwywiad by to zorganizowal lepiej, w celu ukrycia dowodow. Wniosek koncowy: samobojstwo 4. Posiadal dokumenty i wyciagi z bankow. Jako czlowiek zorganizowany posiadal przy sobie dokumenty oraz wyciagi z banku (pewnie swistki z bankomatu), ktore pomogly we wstepnej identyfikacji, ale nic wiecej sugerowac nie moga, jednie tyle, ze jest to 1-szy slad i najprawdopodniej to jest jego cialo, wiec powyzsze rozwazania sa tym podparte. Wniosek koncowy jest taki, ze chlopisko prawdopodopnie sie zabilo z powodu sumienia... Sumienie moze byc tu powiazane z cechami, ktore pozwole sobie zabarwic negatywnie: "pazernosc, chciwosc" oraz cos innego - chec bycia kochanym, obdarowania bliskich. I na koncu, sumienie. To moglo byc to. Ja stawiam 95%. Odpowiedz Link Zgłoś
smileordie Re: hmmm, hmmm.... 28.04.10, 00:24 Rodzinie zycze nowego szczesliwego zycia. Zielonka to byl ziom "po fachu". Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry co on takiego do cholery szyfrowal? 28.04.10, 00:28 ten glupiutki kraj ciagle "w najwyzszej gotowosci!" sluzby, szyfranci, kontrwywiad - czyli banda kretynow wykrecajacych zarowki, bo w ciemnosci mozna straszyc Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: co on takiego do cholery szyfrowal? 28.04.10, 00:38 ...a morale w wojsku i zdrowie psychiczne na najwyższym poziomie.? Odpowiedz Link Zgłoś
3w3l Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 28.04.10, 01:08 oczywiście było to samobójstwo z pomocą "innych", bo zapewne zbyt wiele wiedział :) Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 28.04.10, 01:48 Podejrzewam grubymi nićmi szytą mistyfikację, po to, aby wyciszyć sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
wulkanytoswinie Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 28.04.10, 01:58 no....tak se qrwa plywal przez rok... i nikt go nie widzial ani do baltyku nie zjechal... rotfllllllllllllllll , sposob w jaki usiluje sie wkrecac ciemnote spoleczenstwu byl moze i dobry 50 lat temu,,..a nasz MON ciagle w ziemiankach z faszystami walczy pod lenino... Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 28.04.10, 04:22 Srali muchy, będzie wiosna, będzie lepiej trawka rosła. Akurat, wam uwieżę. Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 28.04.10, 04:45 A jeszcze potem, będzie konkluzja A. Michnika i Wyborczej, że to wszystko przez? No kogo? No? Macierewicza oczywiście! Powiem Państwu, że mam tu pewne wątpliwości, co do szczerości Gazety, zastanawia mnie mianowicie, dlaczego Wyborcza puszcza bezkrytycznie niektóre nasze wypowiedzi, pomimo że ich koledzy z grupy ITI, tego nie puszczają, bo cenzura tam jest! Dlaczego? Jest tu ukryty Machiawellizm raczej, niż tzw. szczerość uczuć politycznych, i emitacja swobodnych wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
roman.wurster dokumenty byly na 28.04.10, 06:40 chinskim papierze drukowane,co sie w wodzie nie rozklada ,na takim z wloknami weglawymi - ciekawi mnie czy to spostrzezenie policjanta z pragi poludnie czy ze stolecznej Odpowiedz Link Zgłoś
alhanroel Znaleziono ciało szyfranta Zielonki? Przy zmarł... 28.04.10, 07:22 oczywsicie w naszym kraju przed poznaniem prawdy juz wszyscy skazali tego czlowieka za dezercje, a tu pech mu sie przytrafil, nie dosc ze zginal pewnie napadniety to jeszcze wszyscy go zdrajca okrzykneli, ale to tylko w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnymak dobrze że sprawdzą DNA 28.04.10, 07:33 każdemu trupowi można dać dokumenty i zatopić w Wiśle. Dobrze, że sprawdzą dna by mieć pewność na "120%" Odpowiedz Link Zgłoś