o.b.laden 04.05.10, 10:46 Cadykowie z Trybuny piszcie o Dodzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 11:03 o.b.laden napisała: > Cadykowie z Trybuny piszcie o Dodzie Odpowiedz Link Zgłoś
o.b.laden Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 11:19 > > Nie sądzisz, o.b.laden, że masz kłopot z ogarnięciem pewnej ilości informacji? odpowiem pytaniem: skąd taka biegunka u fanów gazety redagowanej przez brata Stefana Szechtera? Toż Bronek ma 60% i mu rośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 12:34 o.b.laden napisała: > odpowiem pytaniem: skąd taka biegunka u fanów > gazety redagowanej przez brata Stefana Szechtera? Pewien jesteś, że nie stosujesz tego, co psychologia określa jako projekcję? Konkretnie: własna "biegunkę" przypisujesz innym? Odpowiedz Link Zgłoś
benny_nihill Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 15:32 To typowe PiSowskie plugastwo ,że ciężko dotkniętej dziewczyny nie zostawią teraz zwyczajnie w spokoju i dadzą jej się zwyczajnie pozbierać. ______________________________________________________________________ Pissmani,endecy, mohery ,kompulsywni onaniści raz prawi Polacy!! Dlaczego zatruwacie to forum? Spadajcie do Rzepy albo Frondy. Nie czytam Waszych postów, bo was nie szanuję i nie chcę mieć z Wami nic wpólnego. Mnie nigdy do głowy nie przyszło,żeby np - w przeciwieństwie do Was - wchodzić i narzucać się na portalu Rzepy , czy Frondy. Spieprzać dziady! Odpowiedz Link Zgłoś
fikomyko Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 11:06 pani teresa toranska to moze kiedys klase miala, ale jej o tym powiedzieli i od dawna utracila. jej pytania sa zmanierowane, az zal czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 11:26 Oho. Pryncypialna i rzeczowa krytyka. Po pierwsze nie musisz pogrążać sie w żalu i czytać. To trąci masochizmem. Po drugie Torańska dla mnie klasę zawsze miała i ma. Klasę nieosiągalną dla Ziemkiewicza, Wildsteina czy Pospieszalskiego , że wezmę przykłady pierwsze z brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
fikomyki Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 13:01 a czy napisalem, ze musze i czytam? a na czym jej klasa polega? chyba na tym co klasa pani redaktor ireny dziedzic :))) niektorzy uznali, ze im starsi sa tym lepsi jak zakowski i toranska. ale niestety raczej przekroczyli granice przydatnosci do spozycia. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 13:59 Skoro nie czytasz to jeszcze głupiej brzmi ten pasus o klasie i żalu przy czytaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniuch102 Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 13:21 iq-ok napisał: > Oho. Pryncypialna i rzeczowa krytyka. > Po pierwsze nie musisz pogrążać sie w żalu i czytać. To trąci > masochizmem. > Po drugie Torańska dla mnie klasę zawsze miała i ma. Klasę > nieosiągalną dla Ziemkiewicza, Wildsteina czy Pospieszalskiego , że > wezmę przykłady pierwsze z brzegu. Gdybyś przeczytał cokolwiek Torańskiej czy o Torańskiej wiedziałbyś, że jej metoda wywiadu polega na udawaniu "głupiej gęsi". Sprawdzała się, póki odpytywała emerytowanych działaczy partyjnych, później już - średnio. masz rację w tym, że porównywanie jej do Wildsteina czy Ziemkiewicza to nieporozumienie. Przerastają ją o głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 14:12 Mam taki niemodny zwyczaj, że najpierw czytam a potem się wypowiadam. Ziemkiewicza np niestety też. Możesz oczywiście uważać sobie, że Wildstein to tytan dziennikarstwa przerastający innych o głowę. Dla mnie osobiście to żaden problem. Cenię sobie np Gajosa choć są tacy co uważają, że bracia Mroczkowie przerastają go o głowę. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
fikomyki Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 14:34 > Dla mnie osobiście to żaden problem tak zaden to chyba nie skoro sie na ten temat wpisujesz gazeta ma drazniaca maniere wywyzszania ciagle swoich na bog wie jakie autorytety i feudalne szukanie mistrzow swych a pozniej sie dziwia ze sa wysmiewani. pozniej zdziwienie pana zakowskiego w sprawie odbioru biografii kapuscinskiego. sami go wywyzszali, zeby pozniej odbrazawiac. a pani toranskiej juz od dawna nie mam ochoty czytywac, ale ostatnio przeczytalem jej udzielanie sie w sprawie powyzszej biografii i wywiad z aspirujacymi na pierwsze damy i zal czytania sie odnowil Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty 04.05.10, 15:20 Nie zrozumiałeś chyba. Czyjeś dziwne gusta nie są dla mnie problmem. Problemem natomiast bywają gołosłowne i nie poparte żadnymi argumentami arbitralne oceny, które ich posiadacze z lubościa wypowiadają. PS. Wiem, że dla niektórych sam fakt pisania w GW dyskwalifikuje ale mnie te klimaty umysłowe jakoś nie biorą. A wywiad Torańskiej z Domosławskim (bo chyba ten miałeś na myśli) jest bardzo dobry. Rozmowa dwójki rozumnych ludzi. Od poziomu chamskich idiotyzmów Wildsteina na ten sam temat www.rp.pl/artykul/443204,451782_Wildstein__Rzetelny_jak_Kapusc inski_.html dzielą ją lata świetlne. Odpowiedz Link Zgłoś
nabbuko narodziny legendy 04.05.10, 11:21 Pięęęknie! Dorobiliśmy się własnego klanu Kennedych! Jest piękna legenda, która pozwoli żyjącym odcinać kuponiki. Zięciu już z lewactwa nawrócon został i poczuł moc do kontynuowania. Tylko czekać aż tu i ówdzie pojawiać się będą stryja żony brata matki szwagrowie również gotowi kontynuować. Pytanie tylko jakie dzieło? Na odpowiedź zapraszamy widzów do oglądania kolejnych odcinków telenoweli fantastyczno-niemożliwej pt. polityka po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.fiutin Re: narodziny legendy 04.05.10, 11:27 > Tylko czekać > aż tu i ówdzie pojawiać się będą Ciasną wyobraźnię macie POsrańcu.... Tylko czekać aż Tuksu sprokuruje następnego męczennika Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszelwood Re: narodziny legendy 04.05.10, 11:42 Dlaczego w komentarzach bogoojczyżnianych popaprańców zawsze są inwektywy rodem z szaletu ? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.fiutin Re: narodziny legendy 04.05.10, 11:51 mariuszelwood napisał: > Dlaczego w komentarzach bogoojczyżnianych popaprańców zawsze są inwektywy rodem > z szaletu ? dostosowują się do poziomu dresów--żelaznego elektoratu Pochylonych Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt40 Re: narodziny legendy 04.05.10, 15:23 Uwaga POsrańcy i PISdzielcy! Gazetę Wyborczą w większości czytają normalni ludzie. Swoje boje przenieście w strefę kiboli, ten sam poziom inteligencji. Proszę, bo hatko słóuchać> Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: narodziny legendy 04.05.10, 12:51 tow.fiutin napisała: > Ciasną wyobraźnię macie POsrańcu... Nie ma to jak "argument"! WOW! Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Jak widzisz nabbuko reakcja wskazuje że... 04.05.10, 11:47 Prosty (a ściślej prostacki) lud bardzo się zdążył do legendy przywiązać i zazdrośnie strzeże copyright. Obawia się plagiatorów. Jest coraz zabawniej choć nie jestem pewien czy o taki efekt autorom scenariusza "Karawanem do prezydentury" chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ród Kaczyńskich polskim klanem Kennedych 04.05.10, 11:58 nabbuko napisał: > Pięęęknie! Dorobiliśmy się własnego klanu Kennedych! Ha, ha, to ci się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
mroowa49 Re: narodziny legendy 04.05.10, 11:59 Mnie to wygląda bardziej na telenowelę brazylijską. Ten tekst: "Wstawała pierwsza, a gdy mąż o godzinie 7. wychodził z sypialni, wciąż się łapał na tym, że zdumiewa i zachwyca go widok Marty, która - stojąc przy futrynie - bez najmniejszego wysiłku robi szpagat, przeciągając się i wzmacniając mięśnie". :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 11:36 no coz, jak zwykle w TAMTYM srodowisku - mamy do czynienia z nieudolnym budowaniem symboli - symboli ponad wszystko - jakas blizej mi nieznana Marta robi szpagat i chodzila do szkoly baletowej. Plotki w necie mowia, ze niezle sie nabaletowala, ale bujne zycie towarzyskie niejakiej pani Marty nie jest tematem tego postu. O mezu tej pani, trudno cos powiedziec, bo jak widac pozno zwleka sie z wyra, prawie jak jego niezyjacy tesc, ktory mial problemy ze wstaniem przed 12. Jakie symbole taka i elita. Chodza w necie hipotezy, ze Rydzyk boi sie opuscic granice Polski, bo sa jakies nakazy aresztowania? -m25 Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Kiedy zaczniemy budowac swoje symbole 04.05.10, 11:50 demokratycznej opozycji ?? Gdzie sa artykuly o zaslugach Michnika, Kuronia,Mazowieckiego, Milewicz, gdzei sa artykuly o deorbku w bezkrwawym przewrocie w kraju ??? Ja tez chcialbym miec w Warszawie ulice imienia Adama Michnika, czy ulice KOR !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kiedy zaczniemy budowac swoje symbole 04.05.10, 12:59 wasylzly napisał: > demokratycznej opozycji ?? Gdzie sa artykuly o zaslugach Michnika, Kuronia,Mazo > wieckiego, Milewicz, gdzei sa artykuly o deorbku w bezkrwawym przewrocie w kraj > u ??? Ja tez chcialbym miec w Warszawie ulice imienia Adama Michnika, czy ulice > KOR !!!! Z tym to się spóźniłeś o jakieś 20 lat. A - oprócz tego - wśród tamtych - nie było bałwanów spod znaku szpagatu... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam3 Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 11:44 Ooooo! Szpagat z samego rana! Prawie jak ninja... Odpowiedz Link Zgłoś
tow.fiutin Patrząc na okładki pisemek typu TwójStyl 04.05.10, 11:55 w Trybunie panika... przecież nie od dziś wiadomo, że: Większość ludzi myśli kategoriami emocjonalnymi. Na ich sposób działania mniej wpływa rozsądek a o wiele bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Patrząc na okładki pisemek typu TwójStyl 04.05.10, 13:11 tow.fiutin napisała: > Większość ludzi myśli kategoriami emocjonalnymi. Na ich > sposób działania mniej wpływa rozsądek a o wiele bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polskojęzyczni bez znajomości polskiego? 04.05.10, 12:07 "(...)od nowa musimy walczyć o duszę narodu, którą zatruwają polskojęzyczne środki masowego przekazu". (...) Bardzo radiomaryjna to homilia, te polskojęzyczne środki masowego przekazu" ____________________ Zupełnie nie wiem, kogo bp Ryczan mógł mieć na myśli mówiąc o "polskojęzycznych środkach masowego przekazu". Ja nie wiem, ale GW reaguje jak nożyce po uderzeniu w stół, więc najwyraźniej przypuszcza, że to o nią. Ja na miejscu GW nie brałabym tego do siebie. Polszczyzna GW jest bardzo słaba, w każdym artykule aż się roi od błędów, więc to chyba nie o nią mogło biskupowi chodzić. No chyba, że zebrało mu się (wszak to ksiądz) na kadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polskojęzyczni bez znajomości polskiego? 04.05.10, 12:22 korekta: Ja nie wiem, ale GW reaguje jak nożyce po uderzeniu w stół, więc najwyraźniej przypuszcza, że to o nią chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 eva15, to było walnięcie twojego łaba o stół... 04.05.10, 16:31 odpowiedziało echo... Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Cytowany fragment o Marcie z "PolskI" - 04.05.10, 12:13 - "Stalin co usta słodsze miał od malin" wysiada ! Zawsze twierdziłem, że komuna tkwi w ludziach a nie że przyszła na ruskich bagnetach. Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 12:32 kontynuowanie dziela ojca, to znaczy co? Bedzie wetowac? Gdzie i co? Odpowiedz Link Zgłoś
marian391 Brzydko 04.05.10, 13:28 Nie jestem zwolennikiem PiS, ale nuszę stwierdzić, że tytuł artykułu jest ochydny. Widać autorce jego kompletnie brakuje wyczucia i deliktanosci. mówienie o kulisach sławy Mart Kaczyńskiej, jest po prostu podłe.Przykro, ze moja ulubina Gw coeaz częściej zniża się do pozimu tabloidu. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek A teraz, kobieto, poslouchaj uwaznie... 04.05.10, 13:56 czyta Pani GW? a inne? a wie Pani, co oznacza slowo "judzenie"? lanie trucizny... Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 14:08 No coz jaka "dynastia" takie dokonania .Pan prezydent tez ciagle musial wszystkim przypominac , ze jest najwazniejsza osoba w panstwie.Pamietam jak dzis jak zapewnial mnie i informowal ,ze prywatnie wybierze sie do Katynia i nikt mu nie zabroni.Fakt dopial swego ale dlaczego ja i moje panstwo ma za to placic miliardy to nie wiem.Samolot ,renty,pogrzeby,wawel a po wyborach dowiemy sie ile rzad tzn.zwykly zjadacz chleba zaplaci odszkodowan.Pol miliarda/500 milionow ,mysle ze wiecej/ Ma kos na ten temat pojecie? Zaloba zaloba ale szpitale potrzebuja pieniedzy ,tam tez ludzie umieraja mimo ze nie sa przy korycie ale to oni wlasnie za zabawki tych przy korycie placa a walka o te zabawki wlasne trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Czy Rada Etyki Mediów może zająć się tym artykułe 04.05.10, 14:15 Czy Rada Etyki Mediów może zająć się artykułem Miłady Jędrysik? Tak ohydnego tekstu wstydzić powinna się nawet elita intelektualna z Wybiórczej. AntyPISowska i anykaczystowska obsesja, natręctwa, ohyda, żenada, brak klasy. Artykuł nie jest w niczym ani błyskotliwy, ani inteligentny, to jest chamskie, prymitywne, rynsztokowe GWno. Wstyd, wewnętrzna etyka środowiska Wyborczej powinna już znacznie przyhamować te zapędy prącej na afisz młodzieży, bo granica i klasy i etyki już dawno została przekroczona. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 14:26 Czy Rada Etyki Mediów może zająć się artykułem Miłady Jędrysik? Tak ohydnego tekstu wstydzić powinna się nawet elita intelektualna z Wybiórczej. AntyPISowska i anykaczystowska obsesja, natręctwa, ohyda, żenada, brak klasy. Artykuł nie jest w niczym ani błyskotliwy, ani inteligentny, to jest chamskie, prymitywne, rynsztokowe GWno. Wstyd, wewnętrzna etyka środowiska Wyborczej powinna już znacznie przyhamować te zapędy prącej na afisz młodzieży, bo granica i klasy i etyki już dawno została przekroczona. Odpowiedz Link Zgłoś
jasny-brunet Autorka przezarta jest zla polskoscia 04.05.10, 14:40 "Nie ma wyjścia - musimy przeżyć tą kampanię wyborczą pod znakiem smoleńskiej katastrofy. " A dlaczego? A dlatego, ze nie ma szans na nadanie toku uczciwemu wyjasnianianiu sprawy, trwa mataczenie i spychanie winy, a winni w sposob oczywisty kryja wlasna dupe jak moga. Patrz: niby- minister Klich. I stad to , prosze autorki, ze kilkanasie milionow ludzi, ktorzy nie sa w koncu idiotami i maja oczy, musi na codzien ogladac ten cyrk. Gdyby winni oczywistych zaniedban i niedociagniec , ktore przyczynily sie w oczywisty sposob do katastrofy JUZ podali sie do dymisji przyznajac do swej nieudolnosci zamiast zwalac na innych, to prawdopodobnie klimat bylby calkiem inny. Ale na to nie ma szans, bo przeciez tylka nadstawic musialby i rzad Tuska, a wyboru ida..... Ale- tak sie t ozalatwia w krajach cywilizowanych, budowanie nowych centrow handlowych to nie wprowadzanie do Polski cywilizacje zachodniej, niestety. Zobaczymy. Nie wykluczam ,ze narod widzac co wyprawia komorowki jeszcze przed wyborami, zaglosuje inaczej. Wtedy sie dopiero zacznie na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
mchenry Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 14:46 Nie ma wyjścia - musimy przeżyć tą kampanię wyborczą pod znakiem smoleńskiej katastrofy. "tę kampanię" Odpowiedz Link Zgłoś
pikofarad Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 15:08 Czytam ta "wybiurcza" dla zasady by znac co "pejsaci" podlegli nadredaktorowi A.szecterowi vel michnik maja do powiedzenia wszak jest wolnosc prasy i wypowiedzi.Ale jedyne wolne mysli i wypowiedzi sa pod nadzorem oszusta Szechtera vel Michnika milosnika trockizmu i lojalnego wyznawcy komunizmu wszak musi wykonywac testament OJCA nie wspominajac mordercy Akowcow STEFANA MICHNIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek kobiety od brudnej roboty 04.05.10, 15:15 przykre, GW wykorzystuje ladne panie do brzydkiej pracy... z drugiej strony, moze bąki , ktore one puszczaja, nie smierdza tak bardzo... __________________ jak to sie robi??? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: kobiety od brudnej roboty 04.05.10, 17:02 A gdzie ty w Wyborczej widziałeś jakieś ładne panie? Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 sharn1, ty popatrz na swoją starą...Brrrrr...! 04.05.10, 17:06 jak sie golisz, to zamykasz oczy? Bo patrząc na siebie, podciął byś sobie gardło !.. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.fiutin Re: kobiety od brudnej roboty 04.05.10, 18:25 > A gdzie ty w Wyborczej widziałeś jakieś ładne panie? facetowi pomyliły się raszple zatrudnione w Trybunie z niektórymi babkami ze zdjęć tamże... Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek ładne panie 04.05.10, 19:21 oczywiście, uroda - to kwestia gustu... ale ... albo ... i inne ... (<<--ciekawe!) _____________________ trajkotek pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek marcie kaczynskiej trzeba przypieprzyc, bravo!!! 04.05.10, 15:24 Mija okres zaloby medialnej, wplywy z nekrologow spaly, czas na ... kwasne wisienki Odpowiedz Link Zgłoś
arverne Re: marcie kaczynskiej trzeba przypieprzyc, bravo 05.05.10, 00:57 Tak, czas na prawde a nie na falszywe symbole ,wizje ,dretwe mowy. Zycie toczy sie dalej.Czekamy wreszcie na NORMALNOSC,wspolprace i jednosc mimo roznicy pogladow. Dosc bufonady i nadecia prosimy o NORMALNOSC i zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaaaaaabbbbbbbbbbb Pani Jędrysik tak młodziutka ? Nie pamięta czasów 04.05.10, 16:01 stanu wojennego ? W ciągu pierwszych iluś dni, tygodni stanu wojennego telefony były wyłączone. Po podniesieniu słuchawki nic nie było słychać, a nie jakieś teksty, że rozmowa kontrolowana. Dziennikarze GW to ignoranci. Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 Życiorys Marty Kaczynskiej mówi o niej... 04.05.10, 16:29 forum.gazeta.pl/forum/w,902,110930935,110937697,Wybory_2010_Rodzina_Marty_Kaczynskiej_w_fotore_.html Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 18:04 A może zrobić z Panią Martą wywiad i spytać jak to było z tabloidami z przed 5 lat, którymi wraz z Ojcem wprowadzali w błąd wyborców ? Tam - jako szczęśliwa rodzina (dziadkowie Kaczyńscy, Ona z dzieckiem i "mężem który już mężem nie był" ...) nie będę plotkował - niech sama opowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_321 Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 18:13 Trudno jest mi zrozumieć, jak tak słaby artykuł mógł zdobyć w opinii internautów aż 3,5 gwiazdki. Dlaczego nie ma w nim odsyłacza do artykułu pani Anity Czupryn, z którym polemizuje? Nie wiem nawet, czy można to nazwać polemiką, gdyż wybiórcze przytoczenie kilku zdań z tego całkiem pokaźnego artykułu służy tu raczej zwykłemu ośmieszeniu, niż polemice. Prawdę mówiąc - jedyne co mnie tutaj śmieszy to puenta. W tak niechlujnie napisanym, pełnym błędów interpunkcyjnych tekście trudno mówić o "klasie". Rzeczywiście, z podobnymi głosami publicystycznymi ciężko będzie przeżyć "tą kampanię". A może nawet tę kampanię. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 19:58 lena_321 napisała: > Trudno jest mi zrozumieć, jak tak słaby artykuł mógł zdobyć w opinii > internautów aż 3,5 gwiazdki. Dlaczego nie ma w nim odsyłacza do > artykułu pani Anity Czupryn, z którym polemizuje? Nie wiem nawet, czy > można to nazwać polemiką, gdyż wybiórcze przytoczenie kilku zdań z > tego całkiem pokaźnego artykułu służy tu raczej zwykłemu ośmieszeniu, > niż polemice. Prawdę mówiąc - jedyne co mnie tutaj śmieszy to puenta. > W tak niechlujnie napisanym, pełnym błędów interpunkcyjnych tekście > trudno mówić o "klasie". Rzeczywiście, z podobnymi głosami > publicystycznymi ciężko będzie przeżyć "tą kampanię". A może nawet tę > kampanię. Co do błędów interpunkcyjnych i jednego gramatycznego, o którym wspominasz to zgoda, choć to norma w elektronicznych wydaniach gazet i GW w tym nie przoduje. Dziwi mnie natomiast Twoja pretensja odnośnie braku odnośnika. Autorka podaje wszak dokładne źródło a i cytowane fragmenty rzeczywiście w tym tekście się znajdują. Nie chcesz chyba sugerować, że jedynie cytowanie obszernych fragmentów tekstu uprawnia do komentowania tez w nim zawartych. Żródło podane , kto chce może sprawdzic. Ja sprawdziłem i przeciwieństwie do Ciebie nie odniosłem wrażenia by cytowane fragmenty czytane w pełnym kontekście zyskiwały walor powagi. To że Ciebie nie śmieszy styl p.Czupryn jest kwestią gustu i poczucia humoru, ale nie możesz mieć o to pretensji do p.Jędrysik. A już końcowa fraza sugerująca, że potknięcia językowe autorki odbieraja jej prawo do wysokiej oceny klasy T.Torańskiej rozśmieszyła z kolei mnie. Co do jednego zgoda. Kampanię przeżyć będzie w istocie ciężko choć powodów tego upatrywałbym raczej w tekstach innych publicystów niż Jędrysik. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_321 Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 20:34 Szanowny Panie! Pisze Pan: "Ja sprawdziłem i przeciwieństwie do Ciebie nie odniosłem wrażenia by cytowane fragmenty czytane w pełnym kontekście zyskiwały walor powagi." Nie przypominam sobie, bym pisała coś o powadze. Być może nawiązuje pan do słowa "pokaźnego", które rzeczywiście można w moim wpisie znaleźć. O gustach oczywiście się nie dyskutuje - przypominam tylko, że poza gustem i poczuciem humoru, by być w stanie jakiś tekst ocenić należy również posiąść niełatwą umiejętność czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 21:39 Szanowna Pani, Wszak pisała Pani "Nie wiem nawet, czy można to nazwać polemiką, gdyż wybiórcze przytoczenie kilku zdań z tego całkiem pokaźnego artykułu służy tu raczej zwykłemu ośmieszeniu,niż polemice". Antonimem śmieszności jest powaga więc nie bardzo rozumiem czemu użycie tego słowa uważa Pani za nieuzasadnione. Ale być może ma Pani rację, że określenie "powaga" w odniesieniu do tekstu red. Czupryn było pewnym nadużyciem leksykalnym. Trafniej byłoby powiedzieć, że cytowane fragmenty w pełnym kontekscie nie są wcale mniej śmieszne. Tak rzeczywiście będzie lepiej. O gustach i poczuciu humoru zaiste nie zamierzam dyskutować. Zgadzam się również, że umiejętność czytania ze zrozumieniem jest niezbędna (nie tylko przy ocenie tekstów zresztą), choć w przeciwieństwie do Pani nie uważam jej za niełatwą. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_321 Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 22:50 Szanowny Panie, muszę przyznać, że prócz tego, że niełatwo czytać ze zrozumieniem, niełatwo również deliberować z kimś, kto woli rozmawiać sam ze sobą. Ponieważ w przytaczanym przez Pana kontekście nie posłużyłam się również sformułowaniem "śmieszność", a jak podpowie każdy szanujący się słownik "ośmieszanie" nie jest synonimem "śmieszności" mam wrażenie, że nasz dialog coraz bardziej przeradza się w monolog. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 05.05.10, 05:43 Szanowna Pani, Nie wiem jakie słowniki Pani szanuje, ale większość znanych mi jako antonim czasownika "ośmieszać" ( a tego sformułowania użyła jednak Pani z całą pewnością) podaje "traktować serio, traktować poważnie", zaś przymiotnik poważny tłumaczy jako "charakteryzujący się powagą, utrzymujący powagę, pełen powagi". Nie chciałbym ferować pochopnych wniosków ale odnoszę wrażenie, że zbyt wiele prostych czynności intelektualnych określa Pani słowem "niełatwo". Zalecałbym życzliwie więcej wiary we własne siły. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_321 Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 05.05.10, 14:22 Szanowny Panie! Diabeł jak wiadomo - tkwi w szczegółach. Tym razem skrywa się perfidnie w słowie "traktować". Jednak ten mały spór o definicje powoduje, że naszą dyskusję o komizmie (i nie tylko) musielibyśmy prowadzić - nomen omen - ab ovo. Proszę wybaczyć, ale wydaje mi się, że to chyba ślepy zaułek. Jeśli chodzi o sprawy niełatwe, to - jak Pan słusznie zauważył - nie kryję, że niektóre rzeczy czasem przychodzą mi z trudnością - mam nadzieję, że wybaczy mi Pan tę prostotę. Dysonans poznawczy towarzyszy mi podczas lektury niejednego tekstu. Pan dla przykładu, czytając o autorce, której zmysł krytyczny zaatakował meteoryt bezbłędnie rozpoznaje, iż chodzi o Anitę Czupryn. Widząc określenia: "prawdziwa perła" i "wiekopomny tekst" myśli natychmiast (może nie bez racji) - "Marta Kaczyńska założy fundację imienia rodziców". Nie każdy tak potrafi. Proszę jednak mieć na względzie, że niektórzy czytelnicy potrzebują - jeżeli już nie nazwiska autora i tytułu - to chociaż odsyłacza... Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 05.05.10, 16:25 Szanowna Pani, Również odniosłem wrażenie, że leksykalny spór ( choć zaiste nie ja byłem jego inicjatorem) istotnie wiedzie nas w ślepy zaułek. I choć doprawdy nie rozumiem jakiż diabeł tym razem ukrył się w słowie "traktować" z radością przyjmuję propozycję porzucenia dyskusji na ten temat. Co do braku odnośnika w tekście to oczywiście mógłby być (tak jak w przypadku innych omawianych w tym samym tekście artykułów), ale trudno byłoby mi uznać, że ilość informacji (nazwa gazety i temat) była niewystarczająca by móc odnaleźć artykuł i wyrobić sobie własne zdanie o jego "wiekopomności". Jeśli jednak uznamy (być może i słusznie) , że red. Jędrasik nie dołożyła należytych starań by zaoszczędzić czytelnikom dysonansu poznawczego (jak to Pani ładnie ujęła) to współczuję Pani szczerze na samą myśl o tym jaki dyskomfort musi Pani odczuwać czytając blogi publicystów Rzepy. Oni odsyłaczy w ogóle nie stosują a jednemu (cieszącemu się szczególna estymą wśród wielbicieli IVRP) zdarza się (i to nie sporadycznie) dyskutować z opiniami "salonu" nie podając nawet strzępa informacji o źródle a cytaty zastępując własnymi (gdybyż jeszcze trafnymi) interpretacjami poglądów adwersarzy. Tu już chyba nie o dysonansie a o rezonansie poznawczym raczej może być mowa. Pozdrawiam pełen troski i życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_321 Re: Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 05.05.10, 22:57 Szanowny Panie! Bywa, że pewien poziom niezrozumienia trudno jest przezwyciężyć. Jestem wdzięczna za troskę, zastanawia mnie jednak, co pozwala Panu zakładać, że czytuję blogi publicystów "Rzepy"? Pozdrawiam i życzę dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Kulisy sławy Marty Kaczyńskiej 04.05.10, 18:37 ..chcialbym obudzic sie i uwierzyc ze to sen;czytam,slucham,patrze i nadal nie moge uwierzyc to nie sen to prawdziwa glupota polska Kosciol katolicki i jego media Radi Maryja,Nasz Dziennik,tvTRwam TVP-1 ,Rzeczpospolita.i inne,opluwaja rzad,szczuja ludzi na ludzi glosza klamstwa,dziela ludzi namawiaja do wojny polsko -polskiej ...zygac sie chce ...ale Bog to widzi i ...... Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek histotyczne chwile 04.05.10, 19:33 jestesmy swiadkami pewnego zjawiska, może groźnego, a może jedynie śmiesznego. JUDZENIE - to słowo najlepiej pasujące do tego procesu... albo damy się w TO wciągnąć, szlag nas potem trafi, bo się zażremy, albo ośmieszymy TO, i po prostu, będzie śmiesznie... ______________ wolę, żeby było śmiesznie Odpowiedz Link Zgłoś
w1958 Łajdactwo. 04.05.10, 19:34 Wyjątkowo łajdacki tekst. Autorka zasługue na tytuł "Hieny roku" Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek najgorsze, to że... 04.05.10, 19:50 spadnie to potem wszystko na Adama Michnika, a on niczemu niewinny, szanował prezydenta, a może nawet jego rodzine... zwyczajnie, starszemu Panu wymkła się młodzież spod kontroli ojcowskiej Odpowiedz Link Zgłoś