stajniowy "salony" warszawskie dostaja wscieklizny 04.05.10, 14:56 "salony" warszawskie dostaja wscieklizny, ze narod zaczal sie zachowywac inaczej niz powinien! Praca "salonow" wykonywana od lat nad narodem poszla na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda POkomunistyczna "elita" boi się................... 04.05.10, 14:59 "Ludzie porządni, rozumni i przyzwoici" robią pod siebie ze strachu przed polskimi "demonami" o których tyle pisał Michnik. RATUJ ADAMIE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec elita jest rozbawiona 04.05.10, 15:04 to zabawne oglądać jak mohery wierzą we wszystko co zobaczą w TV Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy Re: elita jest rozbawiona 04.05.10, 15:10 „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: elita jest rozbawiona 04.05.10, 15:44 pakulec napisał: > to zabawne oglądać jak mohery wierzą we wszystko co zobaczą w TV "Kto nic nie wie, ten wierzy wszystkim - albo nikomu". Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec kilku aktorów to jeszcze nie naród 04.05.10, 15:03 nawet jak dodamy do tego radnego z Pisu to jeszcze na naród za mało - co najwyżej stado Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy A… a… Aaandrzej ... zdewaweluj Kaczora 04.05.10, 15:11 „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec zacięła ci się płyta? 04.05.10, 15:15 chyba 2 razy wkleiłeś ten sam sms z centrali - wyzluzj moher bo robisz z siebie głupka większego niż jesteś ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy A… a… Aaandrzej … zdewaweluj Kaczora 04.05.10, 15:22 „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "salony" warszawskie dostaja wscieklizny 04.05.10, 15:05 inaczej?????, zaczął brać pieniądze za tą waszą prawdę? A to już nie prawda, to zwykły klakier :) Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Janko Muzykant przerżnął sprawę 04.05.10, 14:56 ale nic mu się nie może za to stać bo Pis i Rydzyk go obroni Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 14:58 To był ten wysmiewany naród, miał ookazję wreszcie powiedzieć co myśli, ale już cenzura POwska tnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec naród miał okazję powiedzieć i jeszcze zarobić 04.05.10, 15:02 Pospieszalski dobrze potraktował naród - dał mu powiedzieć co myśli i jeszcze opłacił płacze angażując aktorów i radnych z Pisu Odpowiedz Link Zgłoś
opt Ale mi to naród 04.05.10, 15:09 To jest naród- Pośpieszalski, jakiś aktorzyna i dwóch klakierów z PiS-u. Naród , to prawie 80% Polaków , którzy nie uczestniczyli w żadnej formie w żałobie. Ja ich nie pochwalam, ale nie mogę przyjąć za reprezentatywne dla narodu wypowiedzi kilku nieodpowiedzialnych osobników, co posiedli całą prawdę, całą wiedzę i przesądzili poza ekspertami, prokuratorami... o winnych katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda Rodzice naszych "autorytetów" wiedzieliby, co..... 04.05.10, 15:07 ...zrobić z Pospieszalskim. Przecież to w wiekszości ubecy, enkawudziści, partyjniacy, patrioci od Wasilewskiej i podobna czerwona zbrodnicza swołocz. Dziś ich dzieci kontynuują ich dzieło: na razie nie zabijają - mordują ludziom mózgi i dokonują zabójstw medialnych. Ale i teraz chodzi o to samo - KOMUNIZM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec mówisz o Rajmundzie Kaczyńskim? 04.05.10, 15:17 bardzo ostro oceniasz ojca swojego autorytetu - ale pewno wiesz coś więcej niż ja więc nie będę się spierał Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy on mial na mysli ... 04.05.10, 15:40 „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy pakulec mysli ze mysli 04.05.10, 17:28 ... Marek Król, Nie polezie orzeł w GWna: „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec myszko, rozmowa z tobą to puste bicie piany 04.05.10, 17:36 nie masz nic konkretnego do powiedzenia więc na dzisiaj dam ci spokój i nie będę odpowiadać na twoje posty - możesz używać wolności i bezkarnie podopisywać jakieś głupotki do moich postów - pozwalam ci, Jutro dam ci nową lekcję Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy W biciu piany jestes mistrzem 04.05.10, 17:42 W biciu piany jestes mistrzem. -- Marek Król, Nie polezie orzeł w GWna: „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy A… a… Aaandrzej naa... na ... 04.05.10, 15:08 „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec espumisan chłopie espumisan 04.05.10, 15:18 inaczej pękniesz jak balon, a na Wawel cię nie wezmą Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy Re: espumisan chłopie espumisan 04.05.10, 15:28 --- „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy Doswiadczony pakulec ... 04.05.10, 17:48 Doswiadczony pakulec poucza innych aby nie wcierali tylko lykali. Odpowiedz Link Zgłoś
koncercik77 ja nie jestem oburzona 04.05.10, 15:24 a wręcz przeciwnie- aż z niedowierzaniem oglądałam program pana Pospieszalskiego, bo pierwszy raz się zdarzyło żeby bez manipulacji, cięć i innych medialnych sztuczek puścic wypowiedzi zwykłych ludzi Polaków, którzy mieli pierwszy raz swobodę wypowiedzi- SUPER PROGRAM- ja się nie dziwię że władzy PO Tuskowi Komorowskiemu Wałęsie czy Wajdzie (który swoją drogą w oczach wielu bardzo stracił jako autorytet) i innym bandytom się to nie podoba bo prawda w oczy kole ale mnie aż serce rosło jak słuchałam tych wszystkich ludzi bo okazało się że nie jestem jakimś jednym z niewielu którzy łakną poznania prawdy o tej zbrodni z 10 kwietnia br ale jest nas wielu- bardzo wielu I za to dziękuję panu Pospieszalskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: ja nie jestem oburzona 04.05.10, 15:33 Wajda chyba nie stracil wiele jako autorytet. Para prezydencka powinna zostac pochowana w Warszawie w katedrze sw. Jana. To byloby naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
atopos Re: REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalsk 04.05.10, 15:26 politol59 napisał: > Nareszcie się odważyli dopaść "świętą krowę". Tę bandę szkodników defraudujących publiczny grosz i produkującą marny ersatz papieru toaletowego, nazywającą się Rada Etyki, a będącą de facto Nową Cenzurą należałoby ubrać w drelich, doprawić ośle uszy i przegnać przez wieś - do jakiejś porządnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
sonix24 Po co się tak przejmować pospieprzalskim? 04.05.10, 15:27 Przecież i tak wiadomo, że we wszelkich Ziemskich językach nadal używanych lub martwych nie ma słów ani zwrotów na tyle obelżywych by go dobrze i prawidłowo opisywały :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pitor24 Co to jest Rada Etyki Mediów? 04.05.10, 15:29 Podajcie proszę nazwiska osób, które głosowały za stanowiskiem krytycznym wobec filmu Solidarni 2010, no bo jak na razie widzę, że to stanowisko Magdaleny Bajer, chociaż i to nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
cyrix22 REM zgodnie z reżimem Tuska 04.05.10, 15:30 ciekawe kiedy zajmą się Wojewódzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: REM zgodnie z reżimem Tuska 04.05.10, 15:36 a co ma do tego on? Pomagał Pospieszalskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz_pis Co ten manipulator tam jeszcze robi 04.05.10, 15:32 wywalić na zbity pysk do kopania rowów ! Odpowiedz Link Zgłoś
krem23 Re: Co ten manipulator tam jeszcze robi 04.05.10, 22:40 Jeżeli chcesz wywalić Pospieszalskiego, to zniszcz TVN, gdzie manipulacja goni manipulację! BYŁY FAN PO Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 15:38 Film mówił o jednej rzeczy której GW ani TVN nie może darować. O zakłamanych mainstreamowych mediach. Jak GW/TVN nie chce darować to niech się udławi swoją nienawiścią. Myślę ,że to co się w tej chwili liczy to wolnośc słowa i prawa autorów filmu "Solidarni 2010" wynikające z tego ,że są obywatelami demokratycznej Polski i demokratycznego UE. Pozdrawiam V Pozdrawiam V Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalsk 04.05.10, 15:47 to nie oglądają ludzie TVN, nie czytają GW? > demokratycznej Polski i demokratycznego UE. teraz UE wam nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Pośpieszalski na plakacie 04.05.10, 15:46 Facet gra ważną rolę w polskiej wersji "Marsjanie atakują". Plakat z tego filmu, który rozgrywa się w czasie rzeczywistym na naszych oczach do obejrzenia jest [url=http://tokida.blox.pl/2010/05/Rosjanie-atakuja.html]tu:[/url] -------------------------------------------- www.tokida.blox.pl I dlatego uważam, że ZUS należy zlikwidować Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 15:46 Precz z TVP -propagandową szczekaczką ultraprawicy i katomoherów! Precz z Pośpieszalskim i Wildsteinem - zakałami cywilizowanego dziennikartswa! Odpowiedz Link Zgłoś
robertus64 Re: REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalsk 04.05.10, 15:50 zajmij sie gruszka tak bedzie lepiej dla ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalsk 04.05.10, 16:01 Od 2 - 3lat nie oglądam TVP ...i cholerka coś mnie podkusiło wczoraj i Wiadomości" obejrzałam,a wcześniej" teleexpres"..no i załamałam się..co za propagandówka dla mało myslących i kiepsko wykształconych.JAK ONI ZROBIĄ KAMPANIĘ Jarosławowi?Kogo moga przeciągnąć i ilu Obywateli na strone PiSu? No jak? Dla Polski,to i bardzo dobrze,że tak durnych mają dyrektorów w TVP! Odpowiedz Link Zgłoś
pani_basia REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 15:49 Też jestem mocno zdegustowana tym filmem - nawet nie tyle opiniami ludzi, co montażem, z powodu którego główny wydźwięk filmu to atak na rząd Odpowiedz Link Zgłoś
robertus64 Re: REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalsk 04.05.10, 15:52 taak prawda w oczy kole... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalsk 04.05.10, 15:57 > taak prawda w oczy kole... jak k..a prawda? Że zapłacono im za tą prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
puchacz_sceptyk "Znamiona manipulacji", czyli to samo, co 04.05.10, 15:51 "jajeczko cuśkolwiek nieświeże". Zamiast wprost i bezpruderyjnie nazwać Pośpiecha oszustem i naciągaczem, to bawią się w ładne słówka. A takimi karci się rozrabiających uczniaków w szkole. Bo przecież miał to być film ze wszech miar dokumentalny o patriotyczno-martyrologicznym przesłaniu dla ciemnogrodu i jego pokoleń. Nikt poważny nie powie, że ktoś może być "trochę chorym", kiedy delikwent ma syfa! Odpowiedz Link Zgłoś
kobietacmentarna REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 16:02 JAK WIDZE I SŁYSZE CO PAN POSPIESZALSKI USKUTECZNIA W PAŃSTWOWEJ TELEWIZJI W PROGRAMIE 1 TVP, TO MOGE TYLKO ŻAŁOWAC, IŻ NIE BYŁO GO NA POKŁADZIE PREZYDENCKIEGO TU-154, Odpowiedz Link Zgłoś
reveri Po 20-u latach ... 04.05.10, 16:04 pozwolono Polakom przez ok. 40 min. mówić swoim, wolnym głosem !!! ( a nie głosem GieW, TVN-u, Faktu, Der Dziennika ) Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Po 20-u latach ... 04.05.10, 16:10 Prymitywny ten głos Polaków,jeśli masz racje,że to był głos Polaków,a nie Pospieszalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: Po 20-u latach ... 04.05.10, 16:22 cholera, Polacy sie znależli, pis-dupki zołędne a nie Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
atopos Re: Po 20-u latach ... 04.05.10, 16:26 simonh napisał: > cholera, Polacy sie znależli, pis-dupki zołędne a nie Polacy To co... Zyklonem B ich, nie, Ziutek? Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Re: Po 20-u latach ... 04.05.10, 19:26 Ja rozumiem że część ludzi jest rozgoryczona Polską ale wmawianie innym że Kaczyńcy cos tu pomoga jest tak idiotyczne, że po prostu slabo sie robi. PS znajduje się najbliżej skrajnej lewicy jak to tylko możliwe, patrz program Ikonowicz- Guzikowski.. Do czego lewica doprowadziła Grecję, przedtem Węgry widzimy dobitnie. W Polsce nie ma żadnej partii z liberalnym programem , jedyna Unia Wolnosci została wykluczona na własna prośbę z polityki. Wszystkie partie popierają rozbuchane państwo , masy urzędników i jak nawięcej swoich w róznych spólkach SP etc Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz7 REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 16:05 Ciekawe od kiedy to, REM jest taka wrażliwa? Ciekawe jak śp. Prezydenta nazywano "..kartoflem, pijakiem, nieudacznikiem, małym człowiekiem...", mało tego jak w tygodniu "NIE" szkalowano w dzień katastrofy z ofiar tragedii i itp.. - jakoś Rada Etyki Mediów tego nie zauważyła i taki tendencyjny i zafałszowany przekaz nie drażnił a wręcz w jej mniemaniu to wszystko mieściło się w standardach dziennikarskich, no tak ale w jakich: M. Szczepańskiego, Urbana z czasów PRL-SB a może "standardach wybiórczych GW, NIE, Polityki, TVN czasów III RP ?? REM do karykatura Rady Etyki - to jakaś z faszyzowana agenda prawomyślnego dziennikarstwa III RP, która nie ma nic wspólnego z obiektywizmem i prawdą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fan-po REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 16:07 Panie Pospieszalski rób Pan swoje,a Popaprańcy niech jazgoczą i pieluchy swoje moczą.Te oseski z Koziej wólki jazgot czynią jak psie burki. A Prezydentem będzie Pan Jarosław Kaczyński. I to jest pewne jak: 2 + 2 = 4 I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec jakaś dziwna ta twoja matetatyka 04.05.10, 16:09 bo wiesz może z dwóch półdupków jedna dupa powstanie ale z dwóch półgłowków nie zrobisz jednej głowy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy Z Ciebie taki wielki matematyk ... 04.05.10, 16:14 Z Ciebie taki wielki matematyk jak z Walesy wielki astronom, ktory wstrzymal ziemie i prouszyl slonce. --- „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec no widzisz trzeba było łykać 04.05.10, 16:17 widze że już ci lepiej - nie musisz dziękować za porady Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy i odpowiedzial wymijajaco wprost ... 04.05.10, 16:22 jak nasz dzielny wojak, strateg, filozof i astronom oraz uznany doktor wielu uniwersytetow swiata -- Nie polezie orzeł w GWna: „A… a… Aaandrzej naa… na… napisz list. Zde… zde… zdewaweluj Kaczora. Ty ma… ma… masz sukces z ty… tym »Katyniem«, to… tobie wolno. A my w… w… w »Gazecie« cię po… po… poprzemy”. zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy pakulec nie musi dziękować 04.05.10, 17:51 pakulec nie musi dziękować bo jest przypadkiem ciezkim i nic sie z tym nie da juz zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Re: pakulec nie musi dziękować 04.05.10, 18:34 Rozumiem,że twoim idolem "mówienia prawdy" jest Król, którego cytujesz w każdym poście? Ten sam Marek Król, którego za chamskie i kłamliwe teksty wywalono z redakcji na tzw. zbity pysk? No to gratuluję, nie musisz mówić nic więcej... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny Hahaha!!! Kolejny Janowski na prochach... :)) 04.05.10, 16:42 fan-po napisała: > Panie Pospieszalski rób Pan swoje,a Popaprańcy niech jazgoczą > i pieluchy swoje moczą.Te oseski z Koziej wólki jazgot czynią > jak psie burki. A Prezydentem będzie Pan Jarosław Kaczyński. > I to jest pewne jak: 2 + 2 = 4 I to by było na tyle. Niezle masz wizje, czegos ty sie nacpal ? Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Pospieszalski do tej pory nie wyspowiadał się 04.05.10, 16:07 Pospieszalski do tej pory nie wyspowiadał się proboszczowi ze swojej gry w diabelskim VooVoo. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Pospieszalski do tej pory nie wyspowiadał się 04.05.10, 16:13 Nie mieszaj Kościoła kat. do prymitywa Pospieszalskiego,to duże nadużycie.Kościół nie nakłania do krętactwa i złodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 16:10 Haha, jak już to głosem "Naszego Dziennia", "Niedzieli", "Gazety Polskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
rozbark226 REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 16:10 Czy jego nie mozna wywalic - nie tylko za to - z TV na zbita twarz ? Niestety, trzeba z tym poczekac, bo to wojak PIS, ktore tam rzadzi. Chwilowo ! Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxxl13 REM: Jesteśmy oburzeni programem Pospieszalskie... 04.05.10, 16:13 Pospieszalski, odkąd pamiętam, zawsze był "politrukiem" PISuaru. TVP to tuba propagandowa PISuarczyków. Pospieszalski jest tylko człowiekiem - może być dobrym dziennikarzem, może być szmatą. To on sam dokonał wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Głos dziennikarzy obywatelskich o filmie 04.05.10, 16:16 Waszym zdaniem » Dziennikarstwo obywatelskie » Wydarzenia Solidarni 2010 z prerspektywy czasu marekjagiello1, 4 Maja 2010, 14:19 Długi weekend w tym roku był dość krótki i pogoda nie zachęcała do grillowania na świeżym powietrzu więc sporo czasu spędziłem w necie. Trafiłem tam na artykuły dotyczący filmu "Solidarni 2010" i zarzucającą mu stronniczość i brak przedstawienia racji tak zwanej "drugiej strony". Takie stwierdzenia zwłaszcza te zarzucające dokumentowi manipulację i kłamstwo mnie zaskoczyły. Ja stałem w tej kolejce na Krakowskim Przedmieściu 11 godzin w piątek 16 kwietnia i nie słyszałem aby wśród tysięcy ludzi którzy tam wtedy byli ktokolwiek dobrze wyrażał się o PO, TVN, GW czy innych medialnych "autorytetach". Ludzie jeśli już o czymś mówili to o tym, że zostali oszukani przez media które szkalowały Prezydenta. Po południu wspominano także o tym, że kiedy ruchem kolejki przestali kierować Harcerze i Strzelcy a zaczęła to robić warszawska straż miejska to zrobił się bałagan i zator. Dokument Pospieszalskiego pokazuje tylko to co widział tam każdy kto stał w tej kolejce. Ludzi ze wszystkich grup społecznych i miejsc w Polsce, którzy mieli prawdziwe emocje i mówili to co naprawdę czuli. To nie było zmanipulowane, tam nie było kłamstwa, bo kłamstwo jest łatwą drogą, a stanie po 8-16 godzin nie było łatwe i wymagało samozaparcia. Dla mnie jako osoby, która tam była jeśli już ktoś manipuluje to ci, którzy próbują zakrzyczeć, zadeptać, wymazać z pamięci to co było w tej kolejce na Krakowskim Przedmieściu widać, a można było zobaczyć na prawdę sporo. Dziennikarze wykreowali obraz Prezydenta Kaczyńskiego popieranego przez "mochery" a tam było widać, że te emerytki to zaledwie niewielki strumień w potężnej rzece młodych ludzi, którzy przyszli by często wiele godzin czekać na to by przez te kilka sekund móc oddać osobiście cześć tragicznie zmarłemu Prezydentowi. Mieli go popierać ludzie ze wsi a oprócz pocztów sztandarowych wiejskich OSP, były tam poczty sztandarowe liceów z największych miast w Polsce. Mieli go popierać wyłącznie ludzie słabo wykształceni a pojawiły się dziesiątki tysięcy licealistów i studentów. Między Polakami, którzy czekali godzinami by oddać cześć Prezydentowi a dziennikarzami np TVN, była przepaść i właśnie tą przepaść było widać w wypowiedziach zawartych w dokumencie "Solidarni 2010". Niektórzy dziennikarze TVN boją się "demona polskiego patriotyzmu" (Miecugow coś takiego w przypływie szczerości powiedział na wizji). Tymczasem w kolejce z Krakowskiego przedmieścia patriotyzm był wszechobecny, dawał ludziom siłę by czekać. Poczucie, że Polska poniosła w Smoleńskiej katastrofie olbrzymią stratę powodowało, iż ludzie samorzutnie przybywali tam z całej Polski. Wiedzieli, że po godzinach jazdy pociągami, autobusami, samochodami czekają ich kolejne w tamtej kolejce a potem wielogodzinny powrót a mimo to coś dawało im siłę do tego. Patriotyzm jaki tam na Krakowskim Przedmieściu było widać często nie był łatwy, dawał siłę ale też wymagał wysiłku. Harcerze i Strzelcy w imię patriotyzmu i obowiązku wobec Polski pracowali przez wiele dni nad utrzymaniem porządku i służyli pomocą ludziom, którzy przyszli oddać cześć Prezydentowi. Nikt przecież nie wymagał by harcerki przez dwa dni tworzyły kordon niedopuszczający ludzi do tratowania się przy zniczach. Jednak one robiły bo tak było trzeba, nie tylko dla tego, że miejskim służbom Warszawy potrzeba było aż dwóch dni by dowieźć barierki. Strzelcy którzy tam byli mimo wielu wcześniejszych godzin wysiłku przy sterowaniu przepływem ludzi potrafili biegiem wracać po krótkiej przerwie do tej pracy. Wypowiedzi z dokumentu "Solidarni 2010" nie są ugładzone, nie są politycznie poprawne bo są szczere. Niektórych to najwyraźniej denerwuje, bo wolą gładkie obłudne sformułowania, plastikowe uśmiechy. Tymczasem w tej kolejce na Krakowskim Przedmieściu o katastrofie mówiło się szczerymi i często ostrymi słowami. Jeśli pytamy czy ten dokument był zmanipulowany? To odpowiedź jest jednoznaczna i brzmi NIE. Ci którzy tam byli i stali po te 8-17 godzin by móc uklęknąć na kilka sekund przed trumnami pary Prezydenckiej to wiedzą. Drugiej strony, tej która jest oburzona gdy po nazwisku przypomina się który celebryta czy dziennikarz pluł przez lata na Prezydenta Kaczyńskiego, tej strony która dostaje napadu histerii jeśli próbuje się dyskutować jakąkolwiek inną teorię katastrofy poza błędem pilota, po prostu tam nie było. Ona pojawia się teraz w rapie Wojewódzkiego, w teoriach Wałęsy i GW o tym, że Kaczyński zmusił pilotów do lądowania (ciekawe kto zmuszał załogę transportowego rosyjskiego Iła który podchodził kilka razy do lądowania na kilka minut przed naszym Tu - 154). Ta druga strona widząc, że nikt nie zamierza jej zapomnieć lat plucia ustami redaktora Kuźniara wypowiada wojnę gdzie nie ma zasad, szacunku, współczucia. Ta druga strona bała się wtedy ludzi a teraz straszy że zagra niepokornym deguello i pręży muskuły. Tylko od nas zależy czy za parę lat znów będziemy musieli się przez nią wstydzić że znów daliśmy się oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Re: Głos dziennikarzy obywatelskich o filmie 04.05.10, 16:22 Waszym zdaniem » Dziennikarstwo obywatelskie » Wydarzenia Redaktor i jego mikrofonelzbieta23, 27 Kwietnia 2010, 12:46 Na temat: "Efekt żałoby"; coraz więcej chętnych do PiS Wczorajszego wieczora wybuchł wulkan. Erupcja była tak silna, że zachwiała umysłami telewidzów. Oto, na własne oczy zobaczyli i na własne uszy usłyszeli to, czego nie spodziewali się nigdy ujrzeć na ekranie telewizora. Ulica przemówiła! Polska ulica otworzyła, zaciśnięte dotąd w milczeniu, usta. Nie skorzystała jak zwykle, z rozlicznych rzeczników społecznych opinii; komentatorów różnej maści i opcji politycznych, którzy to umiejętnie i zgodnie z wolą nadrzędnych instancji kształtowali te opinie. Rzecznicy owi zawiedli. Ludzie, zgromadzeni tłumnie przed pałacem Prezydenckim, postanowili sami wypowiedzieć to, co im na sercach leży. Zalega tam gorycz poniżenia. Emocje, które wywołała żałoba narodowa, znalazły ujście w postaci uzewnętrznienia skrywanych dotąd uczuć. Potok żalu i poczucia krzywdy, popłynął już w sobotę, kiedy pierwsze doniesienia o katastrofie w Smoleńsku, obiegły Polskę. Już wtedy, ludzie przed telewizorami, w szoku i przerażeniu zaczęli pytać siebie nawzajem, o to, co się naprawdę wydarzyło. Pytania stawiano wśród narastającego tłumu przed dziedzińcem Pałacu Prezydenckiego. Dyskutowano o tym w domach i na ulicach w całej Polsce. Media i politycy, nabrali wody w usta i woleli rozprawiać nad wstrząsem, jaki wydarzenie to wywołało na Rosjanach i reszcie świata, zapominając o swoim narodzie, który drżał z emocji. Przejazd konduktu z trumną Prezydenta, zgromadził na ulicach Warszawy 800 tysięcy ludzi. Tłumy otaczające ciasnym szpalerem drogę przejazdu konduktu, szemrały nieśmiało, ale groźnie. Szkoda, że istotniejsze dla dziennikarzy były zdjęcia tłumów i opinie polityków niż rozmowy z ludźmi. Redaktor Pospieszalski wiedział, że to, co się dzieje, przypomina spontaniczne zgromadzenia z roku osiemdziesiątego. Jako weteran tamtych zdarzeń, spostrzegł analogie. Dzięki jego dokumentacji, chwile utrwalone na taśmie, staną się kiedyś ilustracją początków przełomu, który dokonuje się na naszych oczach. Nic już nie będzie takie jak było. Na nic się zda zagłuszanie słów prawdy. Słowa uleciały i krążą jak ptaki pośród społeczeństwa. Ich wyrazistość sprawiła, że dotarły do uszu wszystkich obywateli naszego kraju. Wracając do analogii z rokiem osiemdziesiątym, to należy przypomnieć, że wtedy było o wiele trudniej niż obecnie. Nie mieliśmy środków masowego przekazu tej rangi, co internet, a telefon, należał do luksusowego wyposażenia mieszkania. Niełatwo było przekonać, ogłupionych PRLowską propagandą sukcesu, zapatrzonych w socjalistyczną telewizję, rodaków. Pierwsi opozycjoniści zatrzymujący maszyny w wyrazie protestu, zwani byli oszołamami, podżegaczami, płatnymi wichrzycielami i bandą nierobów. Ich wizerunek reprezentował Lech Wałęsa, świadomie przedstawiany w karykaturalnych pozach, z naciskiem na błędy językowe, wynikające ze słabego wykształcenia, co umiejętnie podkreślano. Teraz, odpowiednikiem ówczesnego Wałęsy, stała się „moherowa babcia”. Wszyscy, którym nie po drodze ze światłą elitą, lansowaną przez „środowisko manipulatorów”, okrzyczani zostali „motłochem o słabym wykształceniu, pochodzącym przeważnie ze wsi i małych miasteczek”, a przede wszystkim z „zacofanych” regionów naszego kraju. Taki obraz, miał skutecznie odstraszyć potencjalnych sympatyków „moherowych” partii, bo jak założono, trzeba być samobójcą -kretynem, aby pozwolić zaliczyć się do tej wykpionej i wyszydzonej grupy społecznej. Wobec niezmniejszającej się liczby „oszołomów”, należało podjąć radykalniejsze kroki. Trzeba było pozbawić głowy, tę zagrażającą dobrym interesom, „hydrę”. Naturalnym przywódcą dla „motłochu” , był Prezydent Lech Kaczyński. Jego wizerunek atakowano więc wyjątkowo agresywnie. Poobijany, zniekształcony i wyszydzony, trwał jednak nadal, pomny swojej misji i zaufania, którym obdarzyli go wyborcy. Dotrwał do końca… Kiedy 11 kwietnia, na trasie przejazdu konduktu, oczekiwałam wraz tłumem innych warszawiaków, na pojawienie się karawanu, zwróciła moją uwagę pewna kobieta. Trzymała w ręku wiązankę tulipanów, osłaniając ją jakby wstydliwie i chyba tym, ściągnęła mój wzrok. Zapomniałam o kwiatach! Poprzedniego dnia, co prawda złożyliśmy biało- czerwone róże przed Pałacem, ale, nie przyszło mi na myśl, żeby zabrać kwiaty na powitanie Prezydenta. Kobieta zauważając moje spojrzenie, nieśmiało szepnęła, że chciałaby je rzucić przed trumnę, ale nie dopchnie się do krawężnika. Była wyraźnie speszona i chociaż nie wyglądała na zakompleksioną moherową damę, a raczej na typową przedstawicielkę dominującej partii, to jednak zabrakło jej stanowczości, by rzucić kwiaty. Musiałaby przedrzeć się przez dziesiątkę osób stojących przed nią, a to, było ponad jej siły i chyba…odwagę. Tej, nie brakowało dziesiątkom tysięcy stojących w wielogodzinnych kolejkach ludzi. Z dumą podnosili głowy, widząc filmujących ich reporterów. Własnymi twarzami „podpisywali” listę obecności przy boku swojego Prezydenta. Film, przedstawiony wczoraj w TVP 1 jest dokumentem, o niepodważalnej prawdzie – rzeczywistości, której i ja byłam uczestnikiem. Co zaświadczam, w poczuciu odpowiedzialności za słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
stajniowy czyli spolecznie ... 04.05.10, 16:57 Ty tak zawsze czy tylko masz zly dzien? Pozdrowienia dla wszystkich co pracuja spolecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
rossaro Re: Głos dziennikarzy obywatelskich o filmie 04.05.10, 17:10 Oczywoscie, ze relacje z ulicy byly prawdziwe. Widac bylo zal i szok. Wypowiedzi byly rozne, nie tylko takie, jakie zycytowano w programie Pospieszalskiego. Byly wypowiedzi o zalu PONAD PODZIALAMI POLITYCZNYMI. Zostalo zranione PANSTWO POLSKIE. Zginal nie tylko prezydent z PiS. Wypowiedzi o spisku, o wrogim mocarstwie tez byly prawdziwe. Co nie znaczy, ze mowily prawde. Swiadcza o stanie swiadomosci i stanie ducha pewnej czesci spoleczenstwa polskiego. Tej czesci, ktora jak za sredniowiecza ulega irracjonalnym podejrzeniom, strachowi, ktora nie znajdujac od razu wyjasnienia przyczyn wydarzenia, szuka odpowiedzi w wyobrazni i wierzy w fantastyczne plotki. Nie wierzy natomiast w racjonalne wytlumaczenie faktow, gdy nie odpowiadaja one ich lekom i fobiom. Ludziska jeszcze wierza w duchy. Taki diabel to palcem zakreci i samolt wiruje nad lotniskiem. A potem, paniusiu, jak ten diabel dmuchnie, to taka mgla sie robi, ze piloci slepna, a paniusiu, ten diabel, to byl czerwony i mial komunistyczna gwiazde na czole, musi z Moskwy przylecial, przez KGB wynajety!!!! Kogos by sie spalilo na stosie i bylby spokoj nad Wisla. Odpowiedz Link Zgłoś