mela_1 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 16:32 Rozumiem elektorat PiS, że broni swoich "purpuratów" jak niepodledgłości. Wszak do końca wierni żołnierze walczyli o "dobre imię" Hitlera. Taka sama gorliwość i zero krytycyzmu. Po tym, jak KK zaangażował się w politykę, gwałcąc świętą regułę neutralności - nie pójdę już do kościoła tak długo, jak nie zostaną wyciągnięte konsekwencje wobec "duchownych", zaangażowanych w politykę. Kiedyś byli "księża patrioci" na usługach komunistów. Teraz "księża prawi-Polacy" na pasku narodowosocjalistycznego PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 16:44 Powiedz mi ile masz lat ? To wazne bo nie wiem czy moge na te okolicznosc zwalic cala niedorzecznosc Twojej wypowiedzi. Ksieza patrioci na uslugach komunistow - tak, owszem. Otworzmy archiwa IPN zeby wiedziec i moc to rozsadzic ilu ich bylo. A Kosciol ma prawo wypowiadac sie w sprawach spolecznych, moralnych i wielu innych. Papiez Jan Pawel II tez mieszal sie do polityki Twoim zdaniem ? Chcieli byście zeby nie bylo w niej nikogo uczciwego - niedoczekanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 22:51 pieta_pieta napisał: > Powiedz mi ile masz lat ? To wazne bo nie wiem czy moge na te okolicznosc zwali > c > cala niedorzecznosc Twojej wypowiedzi. Mam wystarczająco tyle lat, by ci odpowiedzieć, że mam prawo do każdego rodzaju wypowiedzi w przeciwieństwie dc funkcjonariuszy kościelnych, którzy podobno SŁUŻĄ. Pytanie - komu i czym? Bogu? Wiernym? PiS i tylko PiS? > Ksieza patrioci na uslugach komunistow - tak, owszem. Otworzmy archiwa IPN zeby > wiedziec i moc to rozsadzic ilu ich bylo. Otworzymy? A jakie ty masz do tego prawo? Oprócz księży-patriotów było wielu, bardzo wielu ubabranych w bezpiekę i donoszenie. > A Kosciol ma prawo wypowiadac sie w sprawach spolecznych, moralnych i wielu > innych. Wypowiadać? Ok. Ale nie agitować, nie judzić, nie wartościować życia i śmierci. Papiez Jan Pawel II tez mieszal sie do polityki Twoim zdaniem ? Oczywiście!!! Do polskiej???Bardzo. Nie bądź hipokrytką, proszę. > Chcieli byście zeby nie bylo w niej nikogo uczciwego - niedoczekanie :) Kogo masz na myśli? Siebie czy funkcjonariuszy kościelnych? Jak siebie - to startuj w wyborach, kto ci przeszkadza. A kler niech się zajmie swoją robotą. A swoją drogą - skąd masz pewnośc, że jesteś uczciwa? Bo moim zdaniem nie. Bo rozgrzeszasz słowa, życzące komuś śmierci. Świeckim to nie przystoi, a co dopiero klerowi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 10:56 Bold tu nic nie pomoze :) Kosciol ma okreslony swiatopoglad i bedzie go bronil i glosil. Tak robil tez JP2 - i dobrze bo bysmy z tego komunistycznego chamowa nigdy nie wylezli. Odpowiedz Link Zgłoś
net.darek71 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 16:32 Pan Wajda swoją postawą w ostatnich tygodniach budzi mój ogromny podziw i szacunek. Jest dowodem że istnieje jeszcze w naszym społeczeństwie twór zwany dawniej "polskim inteligentem". Mam cichą nadzieję że w końcu głos takich ludzi zacznie się liczyć i wpływać na opinię publiczną. Musimy uwierzyć, że zmonopolizowanie przez kościół całej sfery etyki, tradycji i przeżyć patriotycznych narodu - doprowadzi nasze życie kulturalne i duchowe do straszliwego wyjałowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 16:45 Mam nadzieje, ze to zart ? Odpowiedz Link Zgłoś
staq nie to nie żart 18.05.10, 19:40 pieta_pieta to ty sam robisz sobie żarty ze swojej inteligencji albo po prostu sam się tak zakułeś, że jesteś głuchy i slepy na argumenty no cóż, żal Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: nie to nie żart 19.05.10, 10:57 Przeciez to nie byla Twoja wypowiedz. Robisz za adwokata ? Odpowiedz Link Zgłoś
ande77 Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 20:26 Pan Wajda zna się na filmie ale na polityce mniej. A nazywanie Wajdy "inteligentem" - słusznie ująłeś w cudzysłów, inteligent (bez cudzysłowa) dyskutuje z argumentami oponenta a nie korzystając z przewagi w sile głosu tworzy fłszywy obraz wroga żeby łatwiej mu było kogoś błotem obrzuicić Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Prezydent 18.05.10, 16:35 Moze trzeba zrobic kazanie aby uniknac na przyszlosc tak wielkiego glupstwa jakie zrobil byly Prezydent i jego kancelria. W jakis dziwny sposob prawie nikt nie pisze ze do wypadku doszlo juz w Warszawie kiedy podjeto bardzo zla decyzje o jednym samolocie. Kto podjal decyzje aby tylu ludzi napchac do samolotu, kto byl taki glupi o tym sie nie pisze. Zamiast wyciagnac jakies wnioski zaczyna sie podzial na Polakow, jak zwykle kosciol ma swoja racjie i ludzie maja swoja moze kosciol powinien godzic a nie dzielic!!. W narodzie nie ma zgody, stare polskie przyslowie mowi"Tam gdzie sie dwoch bije trzeci korzysta". Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Prezydent 18.05.10, 16:47 W sprawie samolotu pytaj Tuska. To za jego przyczyna obnizona range tej delegacji i spowodowal ze zamiast jednej zrobily sie dwie delegacje. W tej sprawie prezydent byl petentem wobec rzadu - on jest wlascicielem samolotow. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Re: Prezydent 18.05.10, 22:59 pieta_pieta napisał: > W sprawie samolotu pytaj Tuska. To za jego przyczyna obnizona range tej > delegacji i spowodowal ze zamiast jednej zrobily sie dwie delegacje. > W tej sprawie prezydent byl petentem wobec rzadu - on jest wlascicielem samolot > ow. Ranga prezydenta K. była,niestety, tak niska, że prezydent Miedwiediew nie miał ochoty się z nim spotykać. Natomiast premierzy obu państw mieli nawzajem wystarczające "rangi" by sie spotkać. Oszukujesz samego siebie - pan K. chciał za wszelką cenę pokazać się w Katyniu ze swoją świtą. Bóg uznał jednak, że będzie inaczej. Zrozum człowieku - nie ranga, nie Tusk, nie Putin - TO BÓG TAK CHCIAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Prezydent 19.05.10, 11:02 Oto przyklad patriotyzmu we wlasnej osobie :) Od kiedy to Polski Prezytent nie jest godnym zeby zostac przyjetym/podjetym przez jakiegokolwiek innego prezydenta ? Od kiedy to znasz zamysly Boga ? Od kiedy wola Boga jest smierc czlowieka ? Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Prezydent 18.05.10, 16:49 Acha - pozwolenie dla dowodztwa podpisal Bogdan Klich. Tlumaczac sie pozniej ze nie wiedzial ze poleca jednym samolotem. Zapytac juz przeciez nie mogl. Nie mogl tez zalatwic drugiego. Ten drugi chyba z reszta byl w tym casie w remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 154 18.05.10, 16:40 Moze trzeba zrobic kazanie aby uniknac na przyszlosc tak wielkiego glupstwa jakie zrobil byly Prezydent i jego kancelria. W jakis dziwny sposob prawie nikt nie pisze ze do wypadku doszlo juz w Warszawie kiedy podjeto bardzo zla decyzje o jednym samolocie. Kto podjal decyzje aby tylu ludzi napchac do samolotu, kto byl taki glupi o tym sie nie pisze. Zamiast wyciagnac jakies wnioski zaczyna sie podzial na Polakow, jak zwykle kosciol ma swoja racjie i ludzie maja swoja moze kosciol powinien godzic a nie dzielic!!. W narodzie nie ma zgody, stare polskie przyslowie mowi"Tam gdzie sie dwoch bije trzeci korzysta". Odpowiedz Link Zgłoś
conrad11 Nadaje Radio Tirana... 18.05.10, 16:44 ...Nie biskup - tylko ksiądz i nie "życzył śmierci" - tylko przypomniał, że tragedia jest ponadpartyjna. Nie samochody tylko rowery i nie rozdają.... Można przyjąć, że Wajdzie mogło się wszystko dokładnie pokićkać. Ale po co autorka brnie dalej w te absurdalne historie? Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Nadaje Radio Tirana... 18.05.10, 16:51 Prawda nas wyzwoli towarzyszu katopisobolszewiku. Historia jest jak najbardziej prawdziwa i w każdym normalnym raju mającym telewizję publiczną znalazłaby się w głównym wydaniu wiadomości. A hierarchowie kościelni też mi się kiczkają. Wszyscy grubi, nadęci i w purpurach... Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Re: Nadaje Radio Tirana... 19.05.10, 09:05 > Same konkrety :) jak to u POchylonego Odpowiedz Link Zgłoś
grba Znacie? No to posłuchajcie... 18.05.10, 16:47 ks. prał. Zbigniew Suchy Homilia wygłoszona podczas Mszy Swiętej w intencji ofiar katastrofy samolotu prezydenckiego w Smoleńsku Przemyśl - Archikatedra, 11 kwietnia 2010 r. www.przemyska.pl/duszp/start.php?go=shomilie Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Znacie? No to posłuchajcie... 18.05.10, 16:57 Jak widać i słychać kazanie wisi sobie na sajcie archidiecezji przemyskiej, a więc można było posłużyć się redaktorami z działu kościelnego GW dla dokonania egzegezy kazania... co księżulo prawił... zanim stadnie jak te łowiecki na hali w baranim pędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
anasell Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 16:49 Wiecie...mnie jest bardzo dobrze na tym świecie i nie mam zamiaru współczuć tym, którzy z chorej nienawiści do ludzi sukcesu, będą głosować na Kaczora!! A dobrze im tak! Glupim nie wspóczuję a ja sobie poradzę!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 17:05 A mi Ciebie szkoda, bo dla mnie kazdy z natury jest dobry :) Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 18:20 Ja tam jestem katolikiem i wybaczam temu ksiedzu za jego kretynskie kazanie. Ale nie wiem czy Bog mu wybaczy bo wielebny wiedzial co robi i mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyczek_55 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 18:26 Tak myśli prawie cały kościół, a już na pewno Michalik, znany endek. Więc o co chodzi ? Nie pochowają Wajdy na cmentarzu ? Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 11:03 No niestety moga nie zdazyc bo Wajda ma chyba zamiar sam sie pochowac - swoimi wypowiedziami :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamyczek_55 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 19:00 Największym wrogiem kościoła jest on sam. Popierając "swoich" polityków czeka na jeszcze więcej przywilejów, majątków, dobra, chociaż ma już tyle, że dławi się od własnego tłuszczu /patrz na chorobliwie otyłe sylwetki księży/. Będzie rządził materialnym światem i pustymi kościołami, bo kto będzie go potrzebował ? Chyba szatan ! Odpowiedz Link Zgłoś
h-mol Mądry artykuł! 18.05.10, 19:14 "Andrzej Wajda się pomylił, sprostowanie byłoby na miejscu. Przydałby się też drugi komunikat kurii przemyskiej: odcinający się od wypowiedzi prałata Suchego - niegodnej przecież ludzi Kościoła". Nic dodać nic ująć! Odpowiedz Link Zgłoś
s.im.123 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 19:17 Suchy i jego przełożony Michalik zachowalisię skandalicznie.Nie wierzę,że tacy ludzie mogą nosić sutanny!To zachowanie jest nieludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
never06 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 20:12 Kłamstwo powstało z przekręcenia słów księdza prałata Zbigniewa Suchego, który 11 kwietnia słowami, że mogło się zdarzyć inaczej, mógł trzy dni wcześniej spaść samolot z premierem, powiedział coś dokładnie przeciwnego, niż mu to przypisano: że tragedia nie ma charakteru partyjnego, że mogła dotknąć innych, że, ogólnie, nasze życie jest kruche i stale zagrożone. Kto chce, może sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
arnika8 Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 05:58 never, trele-morele. Jesteś jednym z kilku ciężko kapujących, który nie zrozumiał co mówił Suchy:) Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 11:05 Brak skutecznego argumentu wywoluje koniecznosc rzucania inwektywami ? Nerwy puszczaja ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 21:51 grisza wracaj do pissuaru, tam twoje miejsce. Wajda nie zasłużył sobie na to, żeby taka nędza jak ty wycierała sobie nim brudną gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 22:27 ...jestem chrzescijaninem wiary ewangielicznej i serce mi boli slyszac co mowi i czyni kosciol katolicki.Rozlam w kosciele widoczny ,slowo boze zostalo odlozone na czas inny,dzis polityka zaslonila oczy i serce biskupa kosciola,grzech czyni spustoszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a dobrze że ludzie- allertowicze monitorują księży 18.05.10, 22:31 j/w -- "bóg dla dorosłych jest tym samym czym miś dla dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
barbarka102 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 18.05.10, 22:52 Księdzem Suchym nie ma co się przejmować, często w jego kazaniach słychać nienawiść. Wajda pochówkiem też nie musi się martwić, ziemia jeszcze nikogo nie wyrzuciła. Zresztą jeden ksiądz odmawia to drugi spokojnie idzie - byle wiecej zapłacić. Tak było, jest i będzie. Uwielbiam czytać te najazdy na forum na GW - po co ją czytacie jak taka zła?. Zresztą zawsze można sobie założyć pismo i nikomu nie zazdrościć. Radzę poczytać ojca de Mello - co prawda kościół zabrania, ale warto być odważnym. Później łatwiej mieć własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 11:08 Po to zebyscie wiedzieli ze nie da sie nas zakrzyczec :) Odpowiedz Link Zgłoś
siedmiolatek Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 00:10 I po raz kolejny Wyborcza sie osmieszyla. Jak widac po artykuliku tradycje konferencji prasowych rzecznika rzadu Jerzego Urbana jest kontynuowana w agitce pod nazwa Gazeta Wybiorcza. Jasnym jest dla kazdego kto chce sluchac, ze ksiadz twerdzi, ze tragedia jest ponadpartyjna. Komredaktorzy wyborczej maja podstawowe problemy ze zrozumieniem jezyka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
arnika8 Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 05:44 Siedmiolatku, widać w twojej interpretacji rękę rydzyjka czy czegoś w podobnym stylu:) Czy warto ci się tak ośmieszać? Tylko nie mów, że masz trudności z samodzielnym zrozumieniem czytanego tekstu i dlatego słuchasz tłumaczenia "mądrzejszych" od siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pieta_pieta Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 11:10 Niestety ma racje. Doprowadzilo do tego nasze zbytnie uleganie komunistycznym towarzyszom. Pozwolilismy im zachowac stanowiska po 89 roku zamiast wywalic z polityki i zycia publicznego tak jak w Czechach. I to sa skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.pierdziel Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 02:14 Boże mój, co to było!?!? Ręce opadają! Ale gratulacje!!! Braaawoo! Komuniści nawet w swoim najlepszym okresie (czasu nocy stalinowskiej) nie byli tak dobrzy w propagandowym bełkocie jak to co nam przedstawiciel kościoła katolickiego zaprezentował. Jakieś płaczące matki (??), nienarodzone dzieci, katastrofa lotnicza, Katyń i co tam jeszcze nie było; żeby z tego wyważyć taką propagandową breję! chapeau bas! Nic dziwnego, że z kościoła uciekają (zwłaszcza) młodzi ludzie. Szkoda tylko tej wielkiej pracy JPII; tacy jak ten klecha wszystko marnują. Wybacz Jani Pawle II! Wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
pekepeke Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 02:34 Ksiądz Arcybiskup Józef Michalik to zacny człowiek, jedną z pierwszych rzeczy które zrobił gdy wylądował (spadochroniarz) w Przemyślu było otoczenie kurii biskupiej wysokim murem i co tu dalej pisać mur to mur. Przemyśl nigdy nie zapomni o swoim biskupie bohaterze Ignacym Tokarczuku a za to co jest teraz pana Andrzeja Wajdę i wszystkich moich rodaków przepraszam. Ps. A mury runą, runą, runą. I pogrzebią stary świat! Odpowiedz Link Zgłoś
arnika8 Re: Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 05:53 A co w Przemyślu mówią o udziale biskupa Michalika w historii byłego policjanta o imieniu Paweł? Pytam z ciekawości, bo poruszyła mnie bardzo historia tego policjanta. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
franekwolusz Wajdę żaden ksiądz nie pochowa 19.05.10, 08:47 Taka będzie naturalna konsekwencja jego chamskiego zachowania Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Dziadek wyszedł na Durnia. Uwierzył w matrix 19.05.10, 09:04 który sam współtworzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 10:00 Ksiądz nie ten, ale BREDNIE pana Wajdy i wybiórczej te same Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Ksiądz nie ten, ale słowa prawdziwe 19.05.10, 10:09 Straciłem resztki szacunku do P.Andrzeja Wajdy koryfeusza polskiej elity intelektualnej.Jego "opus magna" kończy się " Katyniem" chociaż tam nie zginął o ile mi wiadomo jego ojciec.Wcześniej ten Pan popełnił "wszystko na sprzedaż" i moim zdaniem to powinno wieńczyć jego dzieło. Komitet honorowy kandydata PO na Prez.RP,to nic innego jak próba odtworzenia "demokracji szlacheckiej" gdzie COŚ do powiedzenia ma wąska grupa ludzi,jakieś górne 10%.Reszta to zwykły motłoch. Odpowiedz Link Zgłoś