angrusz1 14.06.10, 07:53 Ma już dość nadstawiania głowy , swojej głowy i ryzykowania swoim majątkiem . Trzeba to zrozumieć . A może państwo polskie nie dość pomaga ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiryloszomber Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku Po... 14.06.10, 07:59 Czemu ja tej pani jakoś nie jestem w stanie polubić... No czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 Pytanie kto ją odwołał ;) 14.06.10, 08:25 Służby naszych sojuszników za brak postępów, czy służby gospodarza przy pomocy np. ciekawych fotek ;) --- Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie! Odpowiedz Link Zgłoś
sq9dde Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 08:43 Moze jestes gejem ? Odpowiedz Link Zgłoś
kiryloszomber Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 09:32 Musi jestem. Eriki Sz. (że tak to fonetycznie ujmę) też nie lubię. To już druga babeczka, której nie lubię... I mógłbym jeszcze długo wymieniać... Odpowiedz Link Zgłoś
mario-z Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 10:37 A Angelę lubisz? kiryloszomber napisał: > Musi jestem. Eriki Sz. (że tak to fonetycznie ujmę) też nie lubię. To już druga > babeczka, której nie lubię... I mógłbym jeszcze długo wymieniać... Odpowiedz Link Zgłoś
kiryloszomber Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 10:53 Powiedzmy, ze odnoszę się do niej z przychylną obojętnością. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-z Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 10:36 Bo Ty nikogo nie lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kiryloszomber Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 11:13 Ależ skąd, lubię całe mnóstwo osób! Uwaga, wymieniam (chaotycznie): Bożena Umińska-Keff, Stephen Hawking, król Abdullach II, Agnieszka Osiecka, Francis Bacon, Margaret Thatcher, Peter Greenaway, Włodzimierz Cimoszewicz, Krzysztof Załuski, Grzegorz Chlasta, Miki (nie myszka, JEGO, bo to ON, nie trawię, ten tu to taki mój kolega), Richard Dawkins, Italo Calvino, Ludwig van Beethoven, Nigel (Ernest James) Mansell, Witold Gombrowicz, moi sąsiedzi (Krzysio i Ania), Agnieszka i Robert (to ci od załatwienia sprawy misia Mago i całej reszty tej afery), David Byrne, Lynch (też David), Bowie (znów David???), Monika (z mojej byłej pracy), Tom Waits... wystarczy, czy mam dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 12:02 kiryloszomber napisał: > Czemu ja tej pani jakoś nie jestem w stanie polubić... No czemu? ******************* Może dlatego że kochasz Łukaszenkę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 12:13 >> Czemu ja tej pani jakoś nie jestem w stanie polubić... No czemu? >******************* >Może dlatego że kochasz Łukaszenkę ??? "Kto nie z nami te przeciw nam"? Dlaczego ludzie tak lubią duże kontrasty i czarno białe wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku Po... 14.06.10, 08:03 Ilość komentarzy wskazuje, ile to PT Rodaków obchodzi... A poza tym może kobieta się zorientowała, że uzywają jej do gry przeciwko Łukaszence a za chwilę może być wyautowana i zostanie z samymi kłopotami... Odpowiedz Link Zgłoś
tauron10 Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 08:11 angrusz1 napisał: > Ma już dość nadstawiania głowy , swojej głowy i ryzykowania swoim majątkiem . > > Trzeba to zrozumieć . > > A może państwo polskie nie dość pomaga ? Dokladnie,wcale jej się nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
indris USA nie są już zaineresowane... 14.06.10, 08:14 ...dywersją na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: USA nie są już zaineresowane... 14.06.10, 08:34 indris napisał: > ...dywersją na Białorusi. Nie zdziwił bym się, gdyby się okazało, że Borys to taka kapitan Andrzej Czechowicz na służbie Łukaszenki;) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: USA nie są już zaineresowane... 14.06.10, 10:01 lubat napisał: > Nie zdziwił bym się, gdyby się okazało, że Borys to taka kapitan Andrzej > Czechowicz na służbie Łukaszenki;) Nie sprawiała wrażenia wystarczająco inteligentnej do takich zadań. Borys to fragment polskich błędów w polityce wschodniej i pierwsza ofira tej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: USA nie są już zaineresowane... 14.06.10, 10:26 A co jest błędnego w bronieniu niezależności mniejszości polskiej na Białorusi? Rozumiem, że KGB się to nie podoba, ale błędu w tym nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sq9dde Cos mi sie widzi,ze Pani Borys poczula sie kobieta 14.06.10, 08:42 Taka decyzja byc moze zwiazana jest z tym ,ze Pani Borys tak jak inne kobiety chce zalozyc rodzine .Jest to wylacznie moje przypuszczenie.Zycze Pani Borys wszystkiego najlepszego .Jest to decyzja najwazniejsza w syciu kobiety . Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Cos mi sie widzi,ze Pani Borys poczula sie ko 14.06.10, 10:03 sq9dde napisał: > Taka decyzja byc moze zwiazana jest z tym ,ze Pani Borys tak jak inne kobiety chce zalozyc rodzine. No tak a ja kobieta planuje założyć rodzinę to natychmiast kończy karierę zawodową. T oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Cos mi sie widzi,ze Pani Borys poczula sie ko 14.06.10, 10:58 ble!ble! to tylko belkot!bardzo dobrze ze ta intrygantka samozwanczego zwiazku w koncu odchodzi!!stracila glownego sponsora dla rozrob i jatrzenia!poszla!! Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku Po... 14.06.10, 09:38 Pani Andżeliko! Rozumiem Pani decyzję. Zawsze byłem pełen podziwu dla Pani i dziwiłem się jak Pani tak "daje radę". I to że już ma Pani dość to nie zmienia nic w moje ocenie Pani działalności. Ma Pani do tego święte prawo mieć dosyć, ale ja będę zawsze Pani fanem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.online Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku Po... 14.06.10, 09:41 "To realizacja scenariusza dawno temu opracowanego w polskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych – mówi inny polski polityk proszący o zachowanie anonimowości" www.rp.pl/artykul/493685_Andzelika_Borys_rezygnuje.html Myślę, że za taką decyzją Pani Borys stoi rząd Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Odblokowywanie kontaktów z Białorusią 14.06.10, 09:58 jola.online napisała: > Myślę, że za taką decyzją Pani Borys stoi rząd Tuska. A cóżby innego? To bodaj jedyna realna hipoteza. Rząd cichcem zwiją swą koncepcę walki z Łukaszenką, która nie przyniosła Polsce NICZEGO oprócz pata z Partnerstwem Wschodnim i złej sławy w EU jako "specjaliście" od spraw wschodnich. Klapa na całej linii i kolejny punkt dla Łukaszenki Pora więc na odwrót, a pierwszą ofiarą zmiany strategii jest Borys, którą zresztą trudno żałować. Gwoli sprawiedliwości trzeba przyznać, że Sikorski już kilka m-cy temu chciał zdjąć Borys i próbować połączyć oba Związki nowymi wyborami, ale Tusk był najwyraźniej innego zdania. O ile wtedy była jeszcze szansa na wyjście z twarzą i na połączenie, o tyle nie wiedomo, czy teraz Łukaszenko się na to zgodzi. Czemu miałby, skoro przeciwnik słaby? Ale z drugiej strony - kto wie, może to już z nim omówiono? Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Re: Odblokowywanie kontaktów z Białorusią 14.06.10, 11:02 Ostrzegałem Eva15, że jej nieudolna propaganda na tym forum skończy się degradacją na Łubiance. No i proszę: zamiast peanów na cześć Wielkiej Wspaniałej Rury i cara Władimira wolno jej pisywać co najwyżej komentarze o p. Borys :-( Odpowiedz Link Zgłoś
slabada Re: Odblokowywanie kontaktów z Białorusią 14.06.10, 11:34 >Gwoli sprawiedliwości trzeba przyznać, że Sikorski już kilka m-cy temu chciał zdjąć Borys i próbować połączyć oba Związki nowymi wyborami, ale Tusk był najwyraźniej innego zdania. Myslalem ze Przewodniczoncych zwiazkow narodowosciowych na Bialorusi nie przyznaczaja zza granicy:) Alexander Slabada, Bialorus Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 12:00 Mam dość anonimowych polityków. Do jasnej anielki ONI NIE SĄ ANONIMOWI. Jakiś debil może wszystko powiedzieć bez odpowiedzialności, albo jakiś dziennikarzyna może prowokować podając wymyślone źródła. Od plotek są inne gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 znalazla lepsze zrodlo dochodow? wyrobila sobie 14.06.10, 10:27 kontakty a teraz czas na biznesik? Odpowiedz Link Zgłoś
kiryloszomber Re: znalazla lepsze zrodlo dochodow? wyrobila sob 14.06.10, 11:27 Biznesik to już hula od dawna jak ta lala. To musi być coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Polska juz nie jest w stanie oplacac swojej Piatej 14.06.10, 10:52 ...Kolumny na Bialorusi?....Kryzys finansowy z powodu powodzi?....czy ofiarowali Angelike dla poprawy relacji z Rosja...? Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Polska juz nie jest w stanie oplacac swojej P 14.06.10, 11:00 heraldek napisał: > ...Kolumny na Bialorusi?....Kryzys finansowy z powodu > powodzi?....czy ofiarowali Angelike dla poprawy relacji z Rosja...? Jeśli każdą niezależną od Mińska organizację uznać za "piątą kolumnę" to rzeczywiście polska mniejszość nią jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 ta niezależność od Mińska to zależność od pol. MSZ 14.06.10, 11:25 dlaczego polska ambasada w Mińsku była tak solidnie nafaszerowana ludźmi w wywiadu jak choćby Paweł R. albo major Sławomir P. czy Krzysztof O. z ABW a bezpośrednia opiekę nad wyborami w ZPB dostał charge d’affaires Marek Bucko...przypadek ?! Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: ta niezależność od Mińska to zależność od pol 14.06.10, 12:10 Każda ambasada na świecie jest "nafaszerowana" agentami. Z choinki sie urwałeś? A pomyślałeś o tym, że "opieka" nad wyborami miała zapewnić zabezpieczenie przed działaniami wywiadu białoruskiego? Mińsk daży do likwidacji bądź przejęcia władzy we wszystkich niezależnych od władz organizacjach. Oczywiste, że białoruskie KGB ima sie różnysz sztuczek aby zaszkodzić organizacji polskiej mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiestatystyk Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 14.06.10, 12:43 "dwie wielkie różnice". Nie wiem, czy spodobałoby Ci się, gdyby np. na opolszczyźnie powstała organizacja mniejszości niemieckiej, która każdą inicjatywę polskich władz poddawałaby totalnej krytyce (i to starając się tą krytykę nagłaśniać na forum międzynarodowym), której władze bezustannie konsultowałyby się z rządem niemieckim i realizowałyby dyrektywy tegoż rządu a za swoją powinność uważałyby lojalność wobec władz właśnie niemieckich, a nie polskich. Myślę, że ani Ty jako Polak i polski obywatel nie bylbyś taką sytuacją zachwycony, ani nie byłby nią zachwycony polski rzad. Czasami trzeba starać się popatrzeć na sytuację z czyjegoś punktu widzenia - wówczas zdecydowanie łatwiej zrozumieć racje drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 14.06.10, 15:01 Polska to państwo demokratyczne. Nikt tu mniejszości niemieckiej nie gnębi, nie zakazuje działania, nie aresztuje działaczy, nie szantażuje, nie wywala z roboty. Na Białorusi tak się traktuje działaczy polskich. Tylko dlatego, że działaja w organizacji, która nie chciała wykonywać dyrektyw Mińska. Dlatego państwo polskie broni swych rodaków. Stara się im pomagać przez naciski dyplomatyczne, finansowo, organizacyjnie i tak dalej. To normalna postawa państwa w takiej sytuacji. Czy to jest takie trudne do zrozumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 skoro powstały dwa ZPB to logicznym jest że któryś 14.06.10, 15:48 z nich jest nielegalny...akurat wszystko przemawia za tym, że ten popierany przez Polskę był instrumentalnie wykorzystywany do celów politycznej dywersji aby dokonać czegoś w rodzaju pełzającej kolorowej rewolucji... Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiestatystyk Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 14.06.10, 16:10 Daleki jestem od gloryfikowania Łukaszenki - uważam, że bliżej mu do prymitywnego kołchozowego cwaniaka niż do wybitnego męża stanu, ale jeżeli chodzi o niekończące się problemy z ZPB - to uważam, że i tak zachowywał się dość powściągliwie. Nikt "nie zakazuje działania" mniejszości niemieckiej w Polsce - piszesz. To prawda, ale też działacze tej mniejszości działają w ramach polskiego prawa, podporzadkowują się polskim przepisom i uważają się za polskich obywateli narodowości niemieckiej. Pani Borys i jej sympatycy natomiast sprawiali wrażenie, jakby uważali się za obywateli polskich mieszkających na terytorium obcego państwa. Bezustanna krytyka białoruskich władz (jakie by one nie były) i ostentacyjne wręcz korzystanie z parasola ochronnego władz polskich niejako automatycznie stawiało tych działaczy w roli "piątej kolumny" nie tylko w oczach białoruskich władz, ale i w oczach większości tamtejszego społeczeństwa. A już "obrona swych rodaków" przez państwo polskie polegająca choćby na stosowaniu wieloletnich zakazów wjazdu na terytorium RP dla działaczy polskich opozycyjnych wobec pani Borys - to po prostu rzecz skandaliczna. Jednym słowem - ten tylko ma prawo czuć się Polakiem, kto bezwarunkowo podporządkowuje się dyrektywom płynącym z Warszawy. Pochwalasz takie podejście? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 14.06.10, 20:22 takisobiestatystyk napisał: > A już "obrona swych rodaków" przez państwo polskie polegająca choćby > na stosowaniu wieloletnich zakazów wjazdu na terytorium RP dla > działaczy polskich opozycyjnych wobec pani Borys - to po > prostu rzecz skandaliczna. Niestety praktyka wyjątkowo haniebna i stosowana nie tylko w stosunku do osób "opozycyjnych wobec pani Borys". Najbardziej drastyczny i kuriozalny przypadek, był związany z osobą Pani S.Romanowicz, wielce zasłużonej dla sprawy Wołczyna. Za swój wkład w ochronę na Białorusi polskiego dziedzictwa była nagrodzona dyplomem Ministra S.Z. W tym samym czasie odmówiono jej wjazdu do Polski, nawet nie podając uzasadnienia takiej decyzji. Takich przypadków namnożyło się wiele - zakazem objęto między innymi polskich pedagogów, a nawet weteranów - uczestników kampanii wrześniowej 39 r, nie mających niczego wspólnego z "prołukaszenkowskim" związkiem. Na Białorusi żyje ca. 400 tyś. Polaków, z tego ca. 900 należy do związku pani Borys. A co z resztą ? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 14.06.10, 22:24 walter622 co ciekawe, gwiazda prezydenta przestała błyszczeć i pani Borys ucicha a co "gorsze" wycofuje się z działalności w związku Polaków na Białorusi. ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Witaj Nie-tak 14.06.10, 23:31 nie-tak napisała: > pani Borys ucicha a co "gorsze" > wycofuje się z działalności w związku Polaków na Białorusi. Jeżeli ma polityczne ambicje to powinna założyć partię. Natomiast wykorzystywanie w tym celu organizacji polskiej mniejszości nie służy tej społeczności. Oba związki w sumie zrzeszają ca. 4% tam mieszkających Polaków. To chyba najlepiej świadczy, że pora poważnie zastanowić się jakie są tego przyczyny. Podział na "lepszych" i "gorszych" Polaków doprowadził do sytuacji, w której większość tam mieszkających Polaków nawet nie zna j.polskiego i nie chce mieć niczego wspólnego z tymi organizacjami. Jak dalej tak pójdzie to za kilka lat w ogóle zniknie "polski problem" na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 15.06.10, 10:52 walter622 napisał: > takisobiestatystyk napisał: > > A już "obrona swych rodaków" przez państwo polskie polegająca choćby > > na stosowaniu wieloletnich zakazów wjazdu na terytorium RP dla > > działaczy polskich opozycyjnych wobec pani Borys - to po > > prostu rzecz skandaliczna. > > Niestety praktyka wyjątkowo haniebna i stosowana nie tylko w stosunku do osób > "opozycyjnych wobec pani Borys". Najbardziej drastyczny i kuriozalny przypadek, > był związany z osobą Pani > S.Romanowicz, wielce zasłużonej dla sprawy Wołczyna. > Za swój wkład w ochronę na Białorusi polskiego dziedzictwa > była nagrodzona dyplomem Ministra S.Z. W tym samym czasie > odmówiono jej wjazdu do Polski, nawet nie podając uzasadnienia takiej decyzji. > Takich przypadków namnożyło się wiele - zakazem objęto między > innymi polskich pedagogów, a nawet weteranów - uczestników > kampanii wrześniowej 39 r, nie mających niczego wspólnego z > "prołukaszenkowskim" związkiem. > Na Białorusi żyje ca. 400 tyś. Polaków, z tego ca. 900 należy > do związku pani Borys. A co z resztą ? Masz jakieś dowody na poparcie swoich rewelacji czy wyssałeś je z palca, albo przeczytałeś w białoruskiej prasie? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Głuptasku 15.06.10, 11:31 post84 napisał: > Masz jakieś dowody na poparcie swoich rewelacji czy wyssałeś je z > palca, albo przeczytałeś w białoruskiej prasie? Głuptasku, zapoznaj się z treścią listu Pani S.Romanowicz opublikowanym ... w Gazecie Wyborczej pod koniec ubiegłego roku. W liście tym Pani S.Romanowicz akurat pisze o tym jak została potraktowana przez polską służbę konsularną. Mam nadzieję, że potrafisz się posługiwać google.pl i znalezienie tej publikacji nie powinno nastręczać kłopotów. A jeżeli nie potrafisz się posługiwać googlarką to daj znać - postaram się pomóc. Mogę ciebie zapewnić, że wybryki z odmowami udzielania wiz naszym rodakom, którzy się nie podobają Pani Borys, są wierzchołkiem góry lodowej. Kołchoźnik może nie jest sympatyczny, ale rozumu jemu nie można odmówić - mając w ręce atut w postaci afery "Sokol" on ze związkiem borysówny może zrobić co się jemu żywnie podoba. I tego maja doskonałą świadomość polskie Władze. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Głuptasku 15.06.10, 12:35 Czyli niczego na potwierdzenie nie masz. Ja też mogę list napisać i co? Nic. Dowiedz się co to jest "krytyka źródła" - i ją przeprowadź. Twoja zapewnienia to wiesz... P.S "Głuptasek", "kiciuś"... masz dziwne ciągoty. Nie jestem zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Leniwy głuptasku 15.06.10, 16:04 post84 napisał: > Czyli niczego na potwierdzenie nie masz. Głuptasku, nie tylko jesteś ograniczony, lecz w dodatku wyjątkowo leniwy. Niestety, muszę ciebie wyręczyć: wyborcza.pl/1,95892,7551268,Wiza_po_uwazaniu__czyli_co_zle_sluzy_Polsce___list.html > Ja też mogę list napisać i co? Kicuś, przypuszczam, że jesteś na tyle nieznaczącą istotą iż twój list można olać ciepłym moczem. Natomiast Pani S.Romanowicz jest powszechnie znaną osobą, szanowaną za wielki bezinteresowny wkład w zachowanie i rozwój polskiej kultury na białoruskiej ziemi. To dzięki jej osobistym staraniom, między innymi, zostały uregulowane stany prawno-własnościowe kościoła w Wołczynie, tym samym umożliwiając odbudowę tego istotnego dla polskiej kultury i historii zabytku. A czym się ty możesz pochwalić, by zwracać uwagę na treść twoich listów? Jest wyjątkowo przykrym, że takie Osoby, pomimo niewątpliwych wielkich zasług dla polskiej kultury w ten haniebny sposób są traktowane. A może właśnie te ich bezinteresowne działania są przyczyną kłopotów z otrzymaniem wizy? Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Leniwy głuptasku 16.06.10, 11:17 Widzę debilu, że inaczej niż łopatą w łeb to nie da rady. List listem. Musisz wysłuchać obu stron, zweryfikować fakty a potem dopiero ferować wyroki. Rozumiem, że komuś takiemu jak Ty takie praktyki są obce. Wy komuniści logikę i prawo zawsze mieliście w poważaniu. A kto ja jestem? A co cię to obchodzi? Pisałem ci już, że nie jestem zainteresowany. Jestem hetero i mam kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Bardzo leniwy głuptasku 16.06.10, 15:48 post84 napisał: > Widzę debilu, że inaczej niż łopatą w łeb to nie da rady. Brawo, typowo bolszevicko-proletariacka argumentacja, wyniesiona ze słusznego komuszego domu. Faktycznie, trudno się wyzbyć durnych przyzwyczajeń. > Jestem hetero i mam kobietę. > Musisz wysłuchać obu stron, zweryfikować fakty Ponieważ znam tylko twoją, niczym nie potwierdzoną deklarację, której nie jestem w stanie zweryfikować nadal twierdzę, ze jesteś wyłącznie głupiutkim Kicusiem z komuszym rodowodem, którego polewam ciepłym moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Bardzo leniwy głuptasku 17.06.10, 10:38 Oj komuś nerwy puszczają. Prawdziwego bolszewika jak Ty powinno cechować opanowanie. P.S Nie dość, że do obcych facetów zwracasz per "kiciuś" to jeszcze chcesz na nich oddawać swój mocz... Myślałeś kiedyś o wizycie u lekarza od głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Bardzo leniwy głuptasku 17.06.10, 14:28 post84 napisał: > Oj komuś nerwy puszczają. Najwidoczniej tobie. Nie masz żadnych argumentów tylko powołujesz się na jakieś konfidencjonalne dokumenty. Jeżeli masz do nich dostęp to możesz wyjaśnić przyczyny potraktowania Pani S.Romanowicz w tak niegodziwy sposób. Może ją również oskarżysz o "bolszewizm", żałosny Kicusiu? > to jeszcze chcesz na nich oddawać swój mocz.. Wszystkie pisuary w ten sposób traktuję - nie jesteś jakimś wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 kościoł w Wołczynie 23.06.10, 00:13 walter622 napisał: > Natomiast Pani S.Romanowicz jest powszechnie znaną osobą, szanowaną za wielki bezinteresowny wkład w zachowanie i rozwój polskiej kultury na białoruskiej ziemi. To dzięki jej osobistym staraniom, między innymi, zostały uregulowane stany prawno- własnościowe kościoła w Wołczynie, tym samym umożliwiając odbudowę tego istotnego dla polskiej kultury i historii zabytku. urban3p.ru/object7657/ pda.sb.by/post/21494/ Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 15.06.10, 10:50 "Konkurencyjny" związek jest tworem KGB. Prawie w ogóle nie ma w nim Polaków. Są tam ludzie, którym ze względu na korzenie nakazano w zakładach pracy zapisać się do tego "związku". ZPB zaczął krytykę władz Białorusi po tym, gdy Mińsk postanowił przejąć władzę w ostatniej dużej, niezależnej organizacji społecznej na Białorusi. Celem Mińska jest kontrola wszystkiego i wszystkich - Łukaszenko nie bez powodu płacze za ZSRS. Prawo na Białorusi, nie dość że nagminnie łamane, jest niedemokratyczne. Nie da się działać w ramach tego prawa i być niezależnym. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 15.06.10, 11:45 post84 napisał: > "Konkurencyjny" związek jest tworem KGB. Prawie w ogóle nie ma w > nim Polaków. Kicuś, "konkurencyjny" związek należy do Europejskiej Federacji Organizacji Mniejszości Narodowych natomiast związek borysówny do tej Federacji nie został przyjęty. > Nie da się działać w ramach tego prawa i być > niezależnym. Kicuś, napisz coś o aferze "Sokol". Czy osoby, które uczestniczyły w tym przekręcie również doszły do takiego wniosku ? Na marginesie, co to jest "ZSRS" ? Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 15.06.10, 12:31 Mało mnie interesuje gdzie należy konkurencyjny związek. (Swoją drogą co to za organizacja?) Dla mnie jest instotne kto ją stworzył i po co. Stowrzyło ją KGB dla swoich własnych celów. Nie dla mniejszości polskiej. Na marginesie: Związek Socjalistyczny Republik Sowieckich - wystarczy internetu użyć, żeby się tego dowiedzieć. I jeszcze: per "Kiciuś" zwracaj się do swego partnera, nie do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Kicuś 15.06.10, 16:18 post84 napisał: > Mało mnie interesuje gdzie należy konkurencyjny związek. "To widać, słychać i czuć..." Kicuś, Europejska Federacja Organizacji Mniejszości Narodowych zrzesza wszystkie europejskie organizacje mniejszości narodowych. Ma siedzibę w Niemczech. Jak sądzisz dlaczego związkowi borysówny odmówiono przyjęcia w szeregi tej międzynarodowej organizacji? > Dla mnie jest instotne kto ją stworzył i po co. ZPB został stworzony przez Polaków mieszkających na Białorusi. Natomiast związek borysówny wydzielił się z ZPB, po tym jak okazało się, że jej zwolennikom nie udało się opanować tego związku. Przy tym Borys poparło ca. 900 osób na 14 tyś. członków ZPB. > per "Kiciuś" zwracaj się do swego partnera, Pozwól, że per "Kicuś" będę się zwracał do ciebie - sądząc po twoich wypowiedziach jest to idealne pasujące określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Kicuś 16.06.10, 11:10 Bardzo ciekawa organizacja o której ani widu ani słychu w necie. Widzę, że zgodnie z sowieckimi tradycjami łżesz jak pies. To łucznikowcy wydzielili się z ZBP. Te 14 tysięcy to ludzie przymuszeni do zapisania się do "związku". Ludzie, którzy często gęsto z Polską nie mają nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Kicuś 16.06.10, 15:55 post84 napisał: > Te 14 tysięcy to ludzie przymuszeni do zapisania > się do "związku". Ludzie, którzy często > gęsto z Polską nie mają nic wspólnego. > Głupiutki Kicusiu, może wskażesz źródła tych rewelacji - inaczej uznam, że "zgodnie z sowieckimi tradycjami łżesz jak pies" (statecznie już ustaliliśmy, że masz komuszy rodowód). Tylko nie wyskakuj z jakimiś bajkami pucybuta, tyko konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
post84 Re: Kicuś 17.06.10, 10:54 Tak, tak ustaliliśmy... Lekarze kazali przytakiwać. A co do konkretów. Mam ci pisma rządowe wklejać? Jeżdżę na Białoruś rozmawiam tam z różnymi ludźmi na różnej stopie (służbowej i prywatnej) i wiem jak wygląda sytuacja mniejszości polskiej na Białorusi. Zamiast ślęczeć przed monitorem postaraj się wyjechać kiedyś, gdzieś dalej niż granica powiatu. P.S Czemu taki bolszewik jak ty, towarzyszu Walterze, nie pojedzie i nie zamieszka w raju na ziemi, czyli łukaszenkowej Białorusi? Będziesz się tam czuł niemalże jak w swym mateczniku ZSRS. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Kicuś 17.06.10, 12:34 post84 napisał: > A co do konkretów. Mam ci pisma rządowe wklejać? Czyli nie masz żadnych argumentów tylko pozostają sugestie, że masz jakieś poufne kwity. Jeżeli faktycznie masz dojście do takich dokumentów to z pewnością wiesz: 1. Na zjeździe w 2005 r. było dwóch kandydatów - Kruczkowski i Borysówna, która w tych wyborach nie miała żadnych szans. Zwolennicy Borysówny oskarżyli na zjeździe Kruczkowskiego o rzekomy gwałt. W celu wyjaśnienia tej sprawy zjazd przerwano. Oskarżenia okazały się całkowicie zmyślone - taka typowa powtórka z przekrętu z Jarucką (jakże to charakterystyczny sposób przeprowadzania "demokratycznych" wyborów). W międzyczasie obwołano Borysówne "prezesem", nie zważając nawet na fakt, że w nie było kworum. Tak więc traktowanie poważnie takich "wyborów" jest zwykłym żartem, lecz jak widać osoby uznający zasadę, że "cel przyświęca środki" w takim draństwie nie widzą niczego zdrożnego. W odróżnieniu od ciebie nie jestem zwolennikiem takich metod zdobywania władzy, niezależnie od motywów takiego działania. 2. Niewątpliwie również wiesz o aferze "Sokol", zarzutach wobec Pani Jaroszewicz i kwestiach swingowanych sprawozdań finansowych. Nie wiadomo na co były wydawane pieniądze, przeznaczone na finansowanie działalności "związku" Borysówny, bowiem deklarowane przez nią imprezy, wystawy i kursy szkoleniowe w większości były fikcją i się odbywały wyłącznie na papierze. 3. Również rzekome kursy j.polskiego są kompletną fikcją - faktycznie, "związek" Borysówny takie kursy organizuje, ale one są całkowicie odpłatne (choć na ten cel też otrzymywała znaczne subwencje), w związku z czym praktycznie nikt na te kursy nie uczęszcza. Rodzice, dokonując wyboru, wolą przeznaczyć pieniądze na naukę swoich dzieci np. j.angielskiego. W odróżnieniu od ciebie uważam, że jeżeli na pomoc Rodakom na Białorusi są przekazywane publiczne pieniądze, to powinny one być rozliczane w sposób sumienny i przejrzysty. Inaczej będziemy mieli do czynienia z ciągłymi aferami "Sokol". 4. Na Białorusi zamieszkuje ponad 400 tyś. Polaków. Natomiast "związek" Borysówny troszczy się wyłącznie o interesy 900 wybrańców - "prawdziwych Polaków", mających w nieskrywanej wzgardzie pozostałych "gorszych Polaków". W ten sposób dokonuje się kolosalnej, nie powetowanej szkody polskiej populacji zamieszkującej Białoruś. Niestety, oni w większości już nie znają języka polskiego i ich dzieci nie czują żadnej więzi z Polską. Jeżeli tak dalej będziemy postępowali to za kilka lat "polski problem" na Białorusi przestanie istnieć, bowiem nie będzie tam osób przyznających się do polskości. > postaraj się wyjechać kiedyś, Głuptasku, mam rodzinę w Witebszyźnie, w związku z tym doskonale wiem co się dzieje w ZPB i inwektywy jakiegoś pisuarowskiego bojówkarza nie zmienią mojej negatywnej oceny tego, co nasi rodzimi politycy wyprawiali z Polakami mieszkającymi na Białorusi. ZPB powinien się troszczyć o wszystkich mieszkających tam Polaków, a nie wyłącznie o interesy grupki samozwańczych "wybrańców". W chwili obecnej, bieżące polityczne kalkulacje postawiono wyżej niż interes narodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Do Watlera 22.06.10, 12:25 Bravo! Tak jest. Święta racja. Łajdactwo im powinno wyleźć bokiem, szanowny Panie "Walterze". Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Do Wdmuchowski 22.06.10, 13:53 wdmuchowski napisał: > Łajdactwo im powinno wyleźć bokiem, Akurat to jest najmniej istotnym problemem, choć trzeba przyznać wyjątkowo przykry. Zasadniczą kwestią, z której nikt w Polsce jak widać nie zdaje sobie sprawy, jest problem wyjątkowo szybko postępującego obecnie procesu wynaradawiania polskiej populacji, zamieszkującej Białoruś. Przyjmując kryterium wyznaniowe (Białoruś zamieszkuje 13% katolików) można sądzić, że ta populacja powinna wynosić w przybliżeniu 1 mln. Natomiast zgodnie z rezultatami spisu z 1999 r. polskie pochodzenie wskazało ca. 400 tys. (4%) ludności. Przy tym tylko 17% z tych osób uznało polski język za język ojczysty. Oznacza to, że kolejne pokolenie przyznające się do polskości będzie znacznie mniejsze. Z pewną obawą oczekuję wyników obecnego spisu powszechnego (maja być opublikowane na jesieni), na podstawie którym będzie można oszacować straty w polskiej populacji. Można tylko dodać, że z podobnym zjawiskiem mamy do czynienia nie tylko na Białorusi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Re: Do Wdmuchowski 22.06.10, 21:30 Katolik na Białorusi, to nie zawsze, daleko nie zawsze Polak. Proszę pamiętać. Znam temat i rzeczywiście przyznających się do polskości obywateli Białorusi nie uzbieramy więcejm jak 400 000. Myślę nawet, że mniej. Bo mam kilku znajomych z Białorusi, których ojcowie i dziadkowie byli Polakami, natomiast ta białorusizacja tak mocno im wyprała mózg, że zapomnieli kim byli ich przodkowie i się ich wyrzekli nazywając siebie BIAŁORUSINAMI czy jeszcze lepiej LIĆWINAMI i czy Żmudzinami. Przodkowie ich zapewne przewracają się w grobach i klną! Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Do Wdmuchowski 23.06.10, 11:02 wdmuchowski napisał: > Katolik na Białorusi, to nie zawsze, daleko nie zawsze Polak. Owszem, doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Kryterium wyznaniowe dość często brane jest za punkt wyjścia przy szacowaniu polskiej populacji na Białorusi z prostej przyczyny - 13% to nie 4%. W efekcie mamy do czynienia z kompletnie abstrakcyjną cyfrą ponad 1 mln. Polaków zamieszkujących Białoruś. Lecz w rzeczywistości może się okazać (na podstawie najnowszego spisu), że ta populacja nawet nie przekracza 250-300 tyś. > zapomnieli kim byli ich przodkowie i się ich wyrzekli nazywając > siebie BIAŁORUSINAMI czy jeszcze lepiej LIĆWINAMI i czy > Żmudzinami. Przodkowie ich zapewne przewracają się w grobach i > klną! Ostatnio zowią się Żmudzinami. Ale czemu tu się dziwić? Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Re: Do Wdmuchowski 23.06.10, 15:35 Nie rozumiem. Jak to czemu się dziwić? Przecież od dziada pradziada byli Polakami i modlili się po polsku i rozmawiali po polsku, a teraz ci "wykształciuchy" uważają, że ten język ich przodkom był narzucony od góry. Fanatycy bez sumienia, czci i świętości! Pół życia mówili po rosyjsku, drugie pół po polsku, a teraz wyłącznie po białoruski, nazywając wszystko co polskie białoruskim... Myślę, że rozumie Pan o co tu chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Re: Niezależna od Mińska a zależna od Warszawy to 22.06.10, 12:18 I postawiło w roku 1988 niejakiego Tadeusza Gawina - wszystko się zgadza. Ludzie naiwni uwierzyli, że nastąpiła odwilż i zacznie się rozwój polskości na Białorusi, a nastały czasy oszustwa, łajdactwa i pazerności. Za pieniądze polskiego podatnika nabijano kieszenie i budowano nieruchomości. Dopóki do Polski się nie przesiedliłem, nawet i nie podejrzewałem, iż w tak dużym stopniu prano dolary i polskie złotówki. Białoruscy śledczy wiedzą co robią! Bravo. Odpowiedz Link Zgłoś
szabelka50 Re: Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku 14.06.10, 11:16 To tylko rozpoczęcie nowej gry. Szachy na szachownicy dopiero się rozstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
chynek PO trzyma z Łukaszenką, Borys nie ma pomocy władz 14.06.10, 12:15 Polska zostawiła Borys i jej związek na pastwę Łukaszenki. Po śmierci Płażyńskiego nie mają znikąd pomocy. Rząd, a szczególnie Sikorski, robią to, co każe Rosja. A więc wspierają - na razie cichcem - ZPB "łukaszenkowski", POprawny POlitycznie. Ma być "PO europejsku". Więc co się będzie dziewczyna szarpać, jak może przedwcześnie "umrzeć śmiercią naturalną"? Odpowiedz Link Zgłoś
oberfeldkurat_katz Re: PO trzyma z Łukaszenką, Borys nie ma pomocy w 14.06.10, 12:23 Nima kasy - nima Aniołkowatej Patryjotki. Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Re: PO trzyma z Łukaszenką, Borys nie ma pomocy w 15.06.10, 22:16 Pomoc od Płażyńskiego?? To są żarty! Odpowiedz Link Zgłoś
mm-18 Rezygnacja... 14.06.10, 12:40 Pseudo polscy rozrabiacze z Białorusi tracą grunt pod nogami po idiotycznej śmierci ich sponsora. Widać brat zmarłego nie pali się do dalszego ich opłacania. Ma na razie ważniejsze sprawy na głowie. Wróci do tematu, jak wygra. Andżelika B. ma widać ważne przyczyny osobiste, no bo jak ktoś przestał płacić za robotę, to z jakiej racji dalej pracować? Za darmo?! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Andżelika Borys rezygnuje. Działacze Związku Po... 14.06.10, 18:15 O jakim losie pani Borys pisałam wcześniej? Wycisnęli ją jak cytrynę i teraz porzucają na pastwę losu, tak postępuje się najczęściej z głupimi i naiwnymi którzy dają się na sztuczki nabrać. Polskie media donosiły o rożnych Polakach z krwi i kości, z rożnych krajów i co los o nich zaginał, teraz nie są potrzebni? Po prostu wykorzystani do cna, porzuceni z swoimi problemami na śmietnik według motta: jak byli głupcy, naiwni, teraz niech sobie sami radzą. ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Re: Wszędzie tnie się koszty... 15.06.10, 22:18 I tak, właśnie, Panie draniu Pluto 37, miało być i tak samo będzie z... Odpowiedz Link Zgłoś
prostowicz Borys to pijaczka - alkoholiczka 18.06.10, 00:44 "Wcześniej informowaliśmy, że żałoba w Grodnie, związana z tragicznym wypadkiem pod Smoleńskiem, przeszła bez Andżeliki Borys. Wtedy pojawiła się informacja, że prezes nieuznawanego przez władze Białoruskie Związku Polaków znajduje się w stałym zamroczeniu alkoholowym. Do świętowania Dnia Konstytucji 3 maja Andżelika Borys też odniosła się z lekceważeniem. I teraz mamy dokładną informację. Andżelika pije, na serio. Z niektórych danych Borys zrezygnowała z świet z powodu więciej niż tydniowego odurzenia alkoholowego." polaki.org/?p=161#more-161 Odpowiedz Link Zgłoś