luxer 10.04.07, 10:43 Cześć! Macie może jakiś patent na zlikwidowanie "mydlanego" smaku flaków z soi? Kupiłam, spróbowałam i ...niestety, ta potrawa jest niezjadliwa. luxer Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamil_de_luxe Flaki, hamburgey, hot-dogi,szyka a nawet bekon. 10.04.07, 13:52 Wszystkie te specjaly mozna dostac w lepszych supermarketach w postaci oryginalnej jak i sojowej. Naprawde nie rozumiem i nie zrozumie nigdy wegetarian kupujacych ow produkty ( oczywiscie te sojowe ). Skoro jestes veggie to chyba mieso powinno Cie brzydzic, mnie przynajmniej odpycha bardzo, dlatego nigdy nie siegne po produkt wygladajacy i przypominajacy smakiem mieso nawet jesli jest w 100% wegetarianski. Kuchnia wegetarianska jest tak bogata, mozna tworzyc niesamowite pyszne i odzywcze potrawy i przekaski, zaopatrz sie w dobra ksiazke kucharska :) Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: Flaki, hamburgey, hot-dogi,szyka a nawet beko 10.04.07, 14:06 kamil_de_luxe napisał: > Wszystkie te specjaly mozna dostac w lepszych supermarketach w postaci > oryginalnej jak i sojowej. Naprawde nie rozumiem i nie zrozumie nigdy > wegetarian kupujacych ow produkty ( oczywiscie te sojowe ). Problem jest taki, że flaki kupiłam z ciekawości. Chciałam spróbować jak one smakuję w wersji wege. Mięsa nie jem dopiero od jakiegoś czasu i wiele potraw próbuję z czystej ciekawości. > Skoro jestes veggie to chyba mieso powinno Cie brzydzic, mnie przynajmniej > odpycha bardzo, dlatego nigdy nie siegne po produkt wygladajacy i > przypominajacy smakiem mieso nawet jesli jest w 100% wegetarianski. Bo ja wiem czy to obrzydzenie zadecydowało, że przestałam jeść mięso. Raczej innych czynnik. > Kuchnia wegetarianska jest tak bogata, mozna tworzyc niesamowite pyszne i > odzywcze potrawy i przekaski, zaopatrz sie w dobra ksiazke kucharska :) W tej mierze masz racje, kiedyś się zaopatrzę w ksiazkę. luxer Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a ja LUBIE schabowe veggie, flakow nie jadlam, 10.04.07, 20:38 ale takie rzeczy lubie z welu przyczyn: latwo i szybko zrobi sie obiad, tanie itepe jadlam pycha veggiegyros i nie widze powodow, aby sie brzydzic taka potrawa uzurpujesz, ze ja w veggieschabowych widze mieso, a to nieprawda Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Nie istnieją wege schabowe. 10.04.07, 21:30 Schab to mięso. Tak samo nie ma wege wieprzowiny, wege wołowiny, wege baraniny, wege jagnięciny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus veggie schabowy/smalec to nazwa umowna, czy 10.04.07, 22:52 znasz wlasciciela patentu na nazwe schabowy? jelsi tak, podaj mi linka Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw a znasz właściciela patentu na nazwę 'warzywo'? 11.04.07, 09:24 Bo planuję dziś na obiad bukiet warzyw z wieprzowiny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Flaki z soi 10.04.07, 14:09 Bo te wszystkie potrawy z soi to wyjatkowo niezdrowe chemiczne swinstwo. Wyrzuc to jak najdalej. Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: Flaki z soi 10.04.07, 14:13 are.1 napisał: > Bo te wszystkie potrawy z soi to wyjatkowo niezdrowe chemiczne swinstwo. Wyrzuc > to jak najdalej. Świństwo, jak sama nazwa mówi, to wieprzowinka :D pozdrawiam luxer Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Flaki z soi 10.04.07, 16:58 luxer napisała: > Świństwo, jak sama nazwa mówi, to wieprzowinka :D > pozdrawiam >.............. flaki to potrawa niezbyt wykwintna w wersji miesnej podstawa sa fragmenty rożnych częsci ciała zwierząt ktorych normalnie nikt by nie tknał caly trick potrawy: "flaki" polega na dodaniu takiej ilosci przypraw by to one zdominowały potrawę flaki sojowe- to potrawa niezbyt wykwintna -doprawic można majerankiem papryką pieprzem ziolowym, oraz dodac podduszoną marchew i seler pokrojone w drobne paski podobny ale lepszy efekt "flaków sojowych" mozna uzyskac stosując ajko "baze" tofu (np. wdzone) pokrojone w drobne paski Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Flaki z soi 10.04.07, 18:48 brumbak111 napisał: > flaki to potrawa niezbyt wykwintna Nie mniej wykwintna niż sojowy kotlet. > w wersji miesnej podstawa sa fragmenty rożnych częsci ciała zwierząt ktorych > normalnie nikt by nie tknał Bzdury opowiadasz, b***bak. Flaki to pokrojone kawałki jednej, konkretnej części ciała (jednego z żołądków) konkretnego zwierzęcia (krowy). Jada się ją w takiej formie, ponieważ widocznie jest ona najodpowiedniejsza. > caly trick potrawy: "flaki" polega na dodaniu takiej ilosci przypraw by to on > e zdominowały potrawę Cały trik polega na dodaniu odpowiedniej ilości odpowiednich przypraw - tak jak do każdej potrawy. Sama woda z dodatkiem takich samych przypraw nie będzie się nadawała do niczego. Na kuchni znasz się, b***bak, jak struś na fizyce kwantowej. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Taki wystarczy? 11.04.07, 09:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=60494089&a=60542576 Z podgardla i głowizny w ogóle to robi się salceson. Nie dziwota, że niektórzy patrzą na wegetarian jak wariatów, skoro oni nie wiedzą nawet, o czym piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Dzięki za przyznanie mi racji :) 16.04.07, 11:34 Zacytowana przeze mnie definicja dokładnie to potwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 co to są flaczki? 11.04.07, 07:25 flaczki (cztery żołądki;żwacz,czepiec,księgi,trawieniec) - info z wikipedii... termin: wołowina ble... jak miło, że sie nawzajem edukujemy :-D ps. misiu ile w kg zjadłes w życiu swoim przydługim flaczków ? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: co to są flaczki? 11.04.07, 10:42 ollaboga77 napisała: > ble... Soja? bleee... De gustibus non est disputandum. > jak miło, że sie nawzajem edukujemy :-D Z całym szacunkiem, nie przypominam sobie Twojego udziału w mojej edukacji. :-) > ps. misiu ile w kg zjadłes w życiu swoim przydługim flaczków ? Nie wiem. Nie ważyłem, nie liczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Flaki z soi 10.04.07, 22:49 > Cały trik polega na dodaniu odpowiedniej ilości odpowiednich przypraw - tak jak > > do każdej potrawy. Sama woda z dodatkiem takich samych przypraw nie będzie się > nadawała do niczego. Na kuchni znasz się, b***bak, jak struś na fizyce > kwantowej. Akurat przypraw wymagaja TYLKO potrawy z miesa. Roslinne maja zwykle wlasny zmak, zwlaszcza te nierafinowane. Jesli "struś" jest aluzja do mnie to odczytuje to jako ulzenie sobie po moim zarzucie ksenofobii pod Twoim adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Flaki z soi 11.04.07, 10:30 are.1 napisał: > Akurat przypraw wymagaja TYLKO potrawy z miesa. Roslinne maja zwykle wlasny > zmak, zwlaszcza te nierafinowane. Jeśli tak Ci się wydaje, to spróbuj zjeść ziemniaki bez soli albo chleb upieczony bez soli. Przejrzyj też sobie jakieś strony z przepisami wegetariańskimi i sam się przekonaj, czy nie polecają tam użycia przypraw. Ot, pierwszy z brzegu przykład: puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=736 > Jesli "struś" jest aluzja do mnie to odczytuje to jako ulzenie sobie po moim > zarzucie ksenofobii pod Twoim adresem. Aluzja do Ciebie? Wielce interesująca koncepcja. Skąd Ci przyszło do głowy takie skojarzenie? Widzisz u siebie jakieś podobieństwo do strusia? Fizyczne lub jakieś inne? I skąd przypuszczenie, że przejmuję się jakimiś absurdalnymi zarzutami? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Flaki z soi 23.05.07, 08:05 Gratuluję. Zjedz pomidora bez soli, fasolkę ugotowaną bez żadnych przypraw, albo choćby kotlteta sojowego bez dodadatków. Czy wiesz, że w książce kucharskiej krysznowców, jadnej z ciekawszych wege książek kucharskich jest cały rozdział poświęcony pryprawianiu potraw? O tempora, o mores... Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Flaki z soi 10.04.07, 23:20 > podobny ale lepszy efekt "flaków sojowych" mozna uzyskac stosując ajko "baze" > tofu (np. wdzone) pokrojone w drobne paski W ogole sama chec zastopienia sobie flakow czyms innym dowodzi, ze ktos do wegetarianizmu niezbyt pasuje. Kiedys przy podobnytm temacie pisales sam, ze tofu jest bez smaku. Poz tym tofu sojowe to taki sam shit jak te flaki sojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: Flaki z soi 10.04.07, 19:09 spróbuj ten przepis! i podziel sie wrazeniami ! puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=556 Odpowiedz Link Zgłoś
breblebrox Re: Flaki z soi 10.04.07, 23:35 Jest zjadliwa - diabeł tkwi w szczegółach. Sojowe flaczki, podobnie jak większość, żeby nie podiwedzieć, że wszystkie, potrawy mięsne, zyskują na smaku poprzez odpowiednie doprawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Flaki z soi 23.05.07, 07:59 Uwielbiam flaki sojowe i nigdy nie kupuję gotowych. Gotuję zwykłe kotlety w wodzie, jak zmiękną wyjmuję i kroję w paski. w tej samej wodzie gotuję marchwkę, starty seler naciowy i ziemniaki. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, dużo ostrej papryki i sporo czosnku. Czasem daję łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub grzybowego. Pod koniec zmażę na maśle dużo cebuli, jak zbrązowieje daję jeszcze więcej masła, trochę mąki, na to wrzucam pokrojone kotlety, posypuję majerankiem i trzymam chwilę razem zanim wrzucę do gara. Naprawdę palce lizać. Jak kto lubi może dać kostkę rosołową, ja nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś