dorrie 22.06.10, 10:05 Muszę chyba wyemigrować na zachód (Polski). Dobrze że chociaz moje miasto jest taka wysepką niebieską w morzu fioletu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kieliszki Jak głosowali Polacy 22.06.10, 10:08 No tak, podziały jak zabory. Mam już dość tych chadziai! Tych warszawiaków, lwowiaków i innych brudasów! Ocieplali wizerunek Kaczyńskich: Maria nalewa herbatkę z czajniczka... na Śląsku klozety są czystsze niż ten czajniczek! Drugi ćmok o złotych zębach - Komorowski: "poznaniacy są skąpi". Tylko leniwy chadziaj może gospodarność skąpstwem nazywać! Zupełnie kojarzy mi się to z przezywaniem pilnych uczniów "kujonami". Albo ten... Kurski, co dziadków z wehrmachtu wyciągał innym. Xuj jeden! Taka jest historia zachodniej Polski chadziaju nasiedlony! Taka Warszawa... wszyscy z okolicznych wsi, co tak bardzo chcą być miastowi, że nienawidzą wszystkiego co wiejskie. U warszawiaków ulubione inwektywy: wiejskie, wieś, wiocha, wieśniak... . Wszystkie filmy państwowe kręcone na wsi dzieją się u jakichś podwarszawskich debili w drewnianych chatach. Biercie mi to dziadostwo! Nie powiem. Chadziaje mają i pozytywy.... są otwarci, utalentowani artystycznie... każdy pięknie śpiewać umi... jak w Neapolu. I syf jak w Neapolu też robią! Polska powinna się oddzielić od tych chadziai! Niech sobie wpierdzielają świerzop grdyką jak śnieg białą, ale od gospodarowania moim krajem wara! Miejscie swój skansen i krzyżyk wam na drogę... brudasy. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Jak głosowali Polacy 22.06.10, 14:46 Wyraznie widac - Polaka "A" - niebieska i Polska "B"... Bieszczady na niebiesko - czyli akcja "Wisla" odniosla jednak pelny sukces :) Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Powiaty lubiński i polkowicki-drobn przekłam mapki 22.06.10, 12:22 powiaty polkowicki i lubiński w Dolnosląskiem głosowały na Kaczyńskiego a nie na Komorowskiego w wiekszości! oto niezbity dowód! prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/021600.htm prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/021100.htm Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Fenomenalne dane do pokazania panie marszalku 22.06.10, 20:51 i wytyczne, ze przed druga tura potrzebna jest absolutne mobilizacja. Kim jest glowny elektorat Kaczynskiego? Geograficznie, to ludzie z dawnej Kongresowki i Galicji, obszarow tradycyjnie zapoznionych spolecznie i gospodarczo. Demograficznie to ludzie ze wsi,w wieku emerytalnym, i bez wyksztalcenia. Zreasumujmy: elektorat Kaczynskiego to glownie niepismienni chlopi i gorale z zacofanych regionow Polski. Apel do marszalka i PO. Pokazujcie te mape i wykresy barowe NIEUSTANNIE. Niech ludzie zdaja sobie sprawe, ze jestesmy zagrozeni tym, ze nowego prezydenta Polski XXI wieku, kraju aspirujacego do swiatowej I ligi wybiora glownie bezzebni chlopscy analfabeci posluszni swojemu plebanowi i ojcu dyrektorowi. Polska XXI wieku nie takiego prezydenta potrzebuje. Kraj w niebezpieczenstwie!!! Mobilizacja absolutnie konieczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrprzekota Eeee, bzdety 23.06.10, 13:51 Kolor niebieski/błękitny oznacza tylko, że więcej ludzi (nawet o 0,0001%) zagłosowało na gajowego, a nie, że WSZYSCY na niego zagłosowali. Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Bzdety? 24.06.10, 01:41 A jednak mapka idealnie odbija Kongresówę + Galicję. Czyżby politycy zgrabnie zaczęli wykorzystywać jakieś stare podświadome podziały i przekładać to na swoje strong/weak constituencies? Czy mamy jakieś anglosaskie nowe otwarcie w systemie partyjnym, czyli takich polskich Demokratów i Republikanów, bo to przecież prędzej niż Konserwatyści i Lejburzyści? Byłoby zabawnie, ale mi się wydaje, ze to oszustwo wreszcie się porozwala znów na części. A to z tego prostego powodu, że do konwergencji i "postpolityki", czy też zrzeszania pod dwoma szyldami wszelakiej maści środowisk trzeba mieć jakąś historię - z jakichś pozycji konwergencja musi nastąpić lub na jakieś poglądy trzeba się otwierać mając już jakieś. Musiałyby wcześniej jakieś programy wyraźnie opozycyjne wobec siebie istnieć. A tu mamy spór o "niewidzialną rękę aferzysty" i mity założycielskie typu upadek rządu Olszewskiego. Reasumując, nawet, jeśli to ma być bliższe systemowi partyjnemu amerykańskiemu niż brytyjskiemu i powoli się do niego upodabniać, jakoś ciężko mi uwierzyć w to, że Polacy będą chcieli się dzielić PO- PiSowo, jakby sobie tego życzył niejeden aktualnie zakorzeniony w naszym "supernowym" systemie polityk. Europejski ten system partyjny w żaden sposób nie jest, bo dwa ugrupowania - konserwatywno-liberalne i konserwatywno-chadeckie niezmiernie rzadko występują w Europie w jednym systemie. Ale okej, ja niczego tu nie chcę przekreślać. Jeżeli chcemy systemu dwupartyjnego, to oczywiście możemy mieć. Jednak, jeśli sobie przypomnimy jaka historia wiąże się z dwoma partiami amerykańskimi i jakie tu krwawe rzeczy leżały u podstaw szyldów, które wraz z biegiem czasu odrywały się od swych pierwotnych desygnatów, to "niewidzialna ręka aferzysty", "okrągłostołowa zdrada" oraz opozycja zmodernizowanej Polski liberalnej i skonfesjonalizowanej zapóźnionej solidarnej jawi się jako farsa. Może w tym sensie tak, ta mapka to bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Re: Bzdety? 24.06.10, 02:19 Chyba, że dostrzeżemy opozycję, którą zauważał Leszek Nowak. humanizm.free.ngo.pl/nowak.htm Wtedy Bronisław powinien się zradykalizować i nie jeździć na żadne ingresy prymasowskie. A to chyba niemożliwe. Więc ja dalej nie kumam fundamentów podziału na PO-PiS. Mapka z zaborami mi nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś