Dodaj do ulubionych

Dziś atak na dopalacze

25.06.10, 07:50
Ten wiceminister to kompletny kretyn. Nie wiem czy jest to szkodliwe,
ale na wszelki wypadek zabronię, a potem będę sobie badał. Dokładnie to
samo zrobię z chlebem, kiełbasą i sałatą. Nie wiem czy to jest
szkodliwe, ale na wszelki wypadek zakażę dystrybucji bo mogę. A głupi
lud niech się cieszy bo ministra , który za niego myśli.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 08:36
      zbyszek.bejach napisał:

> Ten wiceminister to kompletny kretyn. Nie wiem czy jest to szkodliwe,
      > ale na wszelki wypadek zabronię, a potem będę sobie badał.

Skoro producent nie jest w stanie tego zrobić, to musi zrobić to za niego państwo.

• bojownik_wolnosci Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 11:49
        To czym się człowiek odurza to jego osobista sprawa, poza tym zabranianie nie ma
        sensu, bo od tego narkotyki ups...
        chciałem powiedzieć substancje psychoaktywne nie znikną
        www.narkomania.org.pl/czytelnia/9,Sens-i-bezsens-prohibicji-podsumowanie
        czy zgadzasz się z tą polityką?
        www.youtube.com/watch?v=KSywgA1A4Z4
        Potrzebna jest WIEDZA społeczeństwu bo tak gadają bez sensu, bez znajomości
        tematu, do tego wierzą co im powie televizorek:(
        archiwum.wiz.pl/1996/96122100.asp
    • drmuras Zjedz sobie chlebka ze sporyszem 25.06.10, 08:40
      To będziesz lepszym człowiekiem, popij nalewką z muchomorów
      osiągniesz moc wikinga . Spróbuj lisiczki i spotkaj swój cień...
      Możliwości jest wiele , ale nie trzeba aod razu tego pakować w
      kolorowe pudełka i sprzedawac dzieciakom, którym znudziło się
      nintendo. Zresztą do kogo ta gadka , wolnośc po co ci wolność żeby
      się ujebać ?
    • per_crucem Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 08:45
      W artykule jest napisane, że w Łodzi zmarły 2 osoby. Dodatkowo nie znamy nawet
      aproksymowanej liczby przestępstw, która zachodzi po dopalaczach. Zwłaszcza
      jeżeli chodzi o jazdę samochodem "na haju". Teraz de facto idzie się w kierunku
      "uaptecznienia" dopalaczy, czyli de facto każda nowa substancja, która będzie
      się pojawiać, wpierw będzie badana, a później dopiero udostępniania, dotąd
      stosowano zasadę "co nie jest zakazane jest dozwolone"
      • syn_jana Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 11:14
        W Łodzi zmarły dwie osoby i *znaleziono przy nich dopalacze*. A nie, jak chce
        autor artykułu "zmarły przez dopalacze". Poza tym jestem bardzo ciekaw, jak
        zostanie sformułowana rzeczona ustawa - czy teraz minister będzie mógł ot tak
        sobie blokować wprowadzenie jakiejkolwiek, do czegokolwiek używanej substancji
        (no to wtedy ładny by się burdel zrobił...)? Czy tylko tych służących do
        kolekcjonowania?
      • protoplex Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 20:52
        A znasz aproksymalną liczbę przestępstw do których dochodzi po alkoholu? Śmiem sądzić, że skala tego zjawiska przeważa znacząco nad skalą przestępczości "dopalaczowej", o czym można sie przekonać w najprostszy sposób - czytając GW. I co zrobią z tym rządzący? hahahaha.
    • zdzisiek_2 Kontrole nękające ?! 25.06.10, 09:17
      Co to ma k...wa znaczyć ! PRL cholera wraca. Mieliśmy mieć państwo prawa a nie
      jakąś bananową republikę gdzie o tym co jest legalne decyduje widzimisię
      urzędnika. Jeśli sprzedaż dopalaczy jest legalna to wara od nich urzędnikom i
      koniec. Tu nie może być tak że wprawdzie to legalne ale ponieważ nam się to
      nie podoba to będziemy ludzi nękać. To co nie jest jawnie zakazane jest
      dozwolone !
    • vladkru Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 09:21
      To paranoja! Wydano zezwolenia na handel tymi substancjami bez
      sprawdzenia skutków, jakie mogą dawać? A co z alkoholem? Po nim,
      nabywanym legalnie, też sporo się dzieje...
      • maruda.r Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 09:46
        vladkru napisał:

> To paranoja! Wydano zezwolenia na handel tymi substancjami bez
        > sprawdzenia skutków, jakie mogą dawać? A co z alkoholem? Po nim,
        > nabywanym legalnie, też sporo się dzieje...

Znamy dość dobrze skutki spożycia alkoholu. Natomiast skutki zażywania dopalaczy
        przypominają rosyjską ruletkę.

• syn.ksiedza.proboszcza Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 09:26
      "Nie ukrywamy, że akcja ma charakter nękający - tłumaczy urzędnik resortu finansów."

W państwie prawa urzędnik publicznie przyznaje się do takich rzeczy? Paranoja
      sięgnęła zenitu, a durne media się cieszą. Jutro przyjdą po was i zrobią wam
      "kontrolę" bo komuś na górze nie spodoba się jakiś krytyczny artykuł.
      • wojo.b Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 09:45
        Masz nad kim się użalać, naprawdę... Nad cynicznymi cwaniakami nabijającymi
        tłustą kabzę dzięki żerowaniu na głupocie smarkaterii...
        Brawo dla ministerstwa, pogonić szmaciarzy z torbami :-)
        • syn.ksiedza.proboszcza Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 10:02
          Nad nikim się nie użalam. Poczekaj aż Ty się nie spodobasz jakiemuś urzędnikowi.
          • bojownik_wolnosci Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 11:51
            Potrzebna jest WIEDZA społeczeństwu bo tak gadają bez sensu, bez znajomości
            tematu, do tego wierzą co im powie televizorek:(
            archiwum.wiz.pl/1996/96122100.asp
            To czym się człowiek odurza to jego osobista sprawa, poza tym zabranianie nie ma
            sensu, bo od tego narkotyki ups...
            chciałem powiedzieć substancje psychoaktywne nie znikną
            www.narkomania.org.pl/czytelnia/9,Sens-i-bezsens-prohibicji-podsumowanie
            czy zgadzasz się z tą polityką?
            www.youtube.com/watch?v=KSywgA1A4Z4
    • joanekjoanek Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 09:33
      No ładnie.
      Nie mamy na to prawa, ale nękanie - zawsze, kurde. Na życzenie.
      Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości co do efektywności demokracji
      parlamentarnej w Polsce?...
    • voozek Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 10:14
      ZALEGALIZOWAĆ MARIHUANĘ!!!!!!!!!
    • sw_x Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 10:53
      Czy tylko mnie to niepokoi, że urzędnicy państwowi oficjalnie mówią, że łamią
      prawo, żeby ,,nękac" legalnie działające przedsiębiorstwa?
    • robert.malolepszy Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 11:03
      To jest przerazajace - Kontrole nekajace. Ktos ma jeszcze watpliwosci, ze
      Polska jest dzikim krajem?
    • 4dagome1 Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 11:29
      no tak dilerom narkotyków spadły obroty więc trzeba się wziąc za te sklepy .A
      dlaczego tylko dzisiaj?A podwórko pozamiatane u Niemca ,Gdzie na świecie jest
      taki drugi rzecznik prasowy rządu który jest zatrudniony jako cieć u Niemca ?
    • poussin Dziś atak na dopalacze - to jakaś akcja wyborcza? 25.06.10, 11:57
      urzędnicy ministerstwa (ministerstwo to kawałek rządu, tak?),
      przyznają otwarcie, że pod pretekstem czynności urzędowych nękają
      legalnie działających przedsiębiorców i uniemożliwiają prowadzenie
      działalności.
      Klientami sklepów z dopalaczami są głównie młodzi ludzie - chodzi o
      to, żeby ich wkurzyć na rząd, czy co? jakaś pisowa piąta kolumna w
      ministerstwie?
      • syn_jana Re: Dziś atak na dopalacze - to jakaś akcja wybor 25.06.10, 13:01
        A tam od razu pisowa, wojna z dopalaczami to dzieło rządu PO - zresztą,
        najnowsza nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii (tzn. wpisanie
        kolejnych substancji na listę zakazanych) przeszła bez jednego głosu sprzeciwu,
        więc nie ma tu znaczenia orientacja polityczna.
    • pochodnia_nerona Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 12:52
      Większość wypowiadających się tutaj "miłośników wolności" jakoś nie zwraca uwagi
      na to, ze substancje sprzedawane pod nazwą "dopalacze", to rzeczy, których
      wpływu na organizm ludzki jeszcze nie przebadano. Nie wiadomo, co one potrafią
      spowodować, prócz krótkotrwałego odurzenia. Gdyby taki jeden z drugim mądrala
      kupił lek, na którego ulotce pojawiłoby się np. zdanie: "nie wiemy, jakie są
      skutki uboczne, lek nieprzebadany", to zażyłby go, licząc, że nie poczyni
      spustoszeń w organizmie? A co dopiero mówić o mózgu? A, najpierw trzeba umieć
      się tym mózgiem posługiwać, zanim zacznie się krzyczeć "wolność"!
      • syn_jana Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 13:04
        Na tym polega właśnie wolność, że jeśli chcę, to mogę napić się i Domestosa.
        Porównywanie leków i dopalaczy jest nie dość, że demagogią, to jeszcze bardzo
        słabą analogią, ale tego tłumaczyć chyba nie trzeba.
        Mniejsza zresztą o same dopalacze - nie kupuję - ale chodzi głównie o
        skandaliczne metody nękania legalnych przedsiębiorstw.
        • pochodnia_nerona Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 13:17
          Analogia jak najbardziej trafna, bowiem dopalacze są substancjami
          psychoaktywnymi, więc mają wpływ na organizm, a skutki ich zażywania nie są do
          końca poznane. Na takim Domestosie masz napisane, żeby go nie spożywać, bo Cię
          zatruje, zaszkodzi, więc, jeśli chcesz się wykazać idiotyzmem, to proszę bardzo,
          pij, ale ostrzeżono Cię wystarczająco. Na dopalaczach piszą, żeby je
          "kolekcjonować w klaserach", ale jakoś nie znam kolekcjonerów ziółek i
          psychoaktywnych substancji, tak jak nie znam osób spożywających Domestosa.
          Zaś przedsiębiorstwo parające się dystrybucją środków psychoaktywnych, których
          działanie nie zostało dostatecznie zbadane, nie powinien prowadzić swojego
          interesu, bowiem zagraża on zdrowiu i życiu ludzkiemu. Prościej chyba nie można?
          • syn_jana Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 13:31
            Sam sobie odpowiadasz. Na dopalaczach też jest napisane, żeby ich nie spożywać.
            Każdy myślący człowiek domyśla się, że zażywanie tego typu środków nie może nie
            być szkodliwe. Jeśli ktoś to robi, znaczy że jest głupi, ale to może lepiej
            zakazać głupoty?
            Piszesz, że dopalacze są subst. psychoaktywnymi, więc mają wpływ na organizm...
            Pokaż mi dziś substancję, która nie ma negatywnego wpływu na organizm...

Osobiście wolałbym, żeby sprzedawano je jak papierosy - po przebadaniu, z
            wyraźnym oznaczeniem, że są bardzo szkodliwe; i ściśle egzekwując zakaz
            sprzedaży nieletnim. Jak nas historia nie raz już nauczyła, zakazywanie nic nie
            daje, a może jedynie pogorszyć sprawę.
            • pochodnia_nerona Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 23:37
              Zarzucałeś mi demagogię, a sam ją stosujesz. Na dopalaczach jest napisane, żeby
              nie spożywać, ale co z nimi robić, do klasera je? Ty jesteś tak naiwny? Przecież
              to jawne obejście obowiązujących przepisów.
              Dopalacze kupowane są wyłącznie w celu spożycia, a więc państwo ma prawo czuć
              się zaniepokojone zdrowiem swoich obywateli. Poza tym piszesz:
              > Pokaż mi dziś substancję, która nie ma negatywnego wpływu na organizm...
              pokazuję lodówkę, przebadane i właściwie stosowane leki, kosmetyki, i inne
              takie, które jakoś nie interesują narkomanów.
              Zgodzę się jedynie, że zakazy mają słabą siłę, ale przyzwolenie jest jeszcze
              gorsze, bo nieważne, kto zarabia, ale kto zdrowie traci.
              • pochodnia_nerona Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 23:37
                Pokazuję wnętrze lodówki, czyli jedzenie, oczywiście ;-)
                • syn_jana Re: Dziś atak na dopalacze 26.06.10, 21:53
                  Oj, no i własnie o to chodziło...
                  W jedzeniu sprzedawanym w sklepach jest mnóstwo szkodliwych substancji (ostatnia
                  seria artykułów w Wyborczej pokazuje, że nawet specjaliści nie mogą się dogadać,
                  czy bardziej szkodliwe jest masło czy margaryna ;)). Zdecydowana większość
                  kosmetyków zawiera SLS (detergent), który jest w nich tylko po to, żeby się
                  ładnie pieniły, a na skórę działa negatywnie (wysuszanie, w wielu przypadkach
                  podrażnianie i łuszczenie...). Lekarstwa? Popularna aspiryna ma tyle poważnych
                  skutków ubocznych, że gdyby została wynaleziona dzisiaj, zapewnie nie zezwolono
                  by na wprowadzenie jej do sprzedaży! Otaczają nas szkodliwe czynniki.
                  Problemem jest to, że w naszej kulturze zakazuje się określonych substancji nie
                  ze względu na ich szkodliwość, ale sam fakt, że są psychoaktywne. Sztandarowym
                  przykładem jest LSD, o udowodnionej zerowej szkodliwości, a traktowane
                  powszechnie na równi z heroiną czy amfetaminą.

Zasadniczo chodzi mi o to, że nie ma niczego złego w tym, że ktoś ma raz na
                  jakiś czas ochotę coś zażyć. A ustawiczna walka o delegalizację wszelkich
                  środków psychoaktywnych spycha je do podziemia, gdzie nikt już nie skontroluje
                  ich składu, efektów ubocznych, niemożliwa jest też kontrola sprzedaży nieletnim
                  (co jest w tym przypadku najgorsze). Walka ta jest też niekonsekwentna, bo - jak
                  już ktoś na tym forum wspomniał - wiele substancji mogących posłużyć do
                  odurzania się jest powszechnie dostępnych w zwykłych sklepach...
          • crefff Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 15:02
            A ja dzisiaj widziałem w sklepie spożywczo-przemysłowym klej butapren,
            klej "kropelka", benzynę ekstrakcyjną, rozpuszczalnik ftalowy i butan w
            opakowaniach 200ml. Każda z tych substancji może mieć działanie
            psychoaktywne, i jest w dodatku szkodliwa dla zdrowia.
            Co więcej, bez problemu udało mi się ostatnio kupić bez recepty w aptece
            popularny lek na kaszel i popularny lek na katar. Pierwszy z nich
            przypomina działaniem heroinę, drugi amfetaminę. Co na to pan minister?
            W ogóle nie rozumiem dlaczego rząd mojego kraju wydaje grube pieniądze na
            kosztowne kontrole, jeżeli wiadomo że nie chodzi o to żeby cokolwiek
            skontrolować, tylko o "nękanie" właścicieli sklepów. Nie prościej byłoby
            wysłać patrol policji żeby powybijał szyby i skopał sprzedawcę?
            Panowie policjanci na to jak na lato, przyda im się trochę gimnastyki,
            cała akcja potrwa dajmy na to kwadrans dziennie, będą mogli wybijać
            szyby, niszczyć towar i bić sprzedawców dwa razy dziennie, jadąc na
            patrol i wracając.
            Prawo jest łamane przez państwo które służy żeby przestrzegania prawa
            pilnować, czy ktoś widzi różnicę między pomysłem pana ministra a moim?
            • pochodnia_nerona Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 23:33
              crefff napisał(a):

> A ja dzisiaj widziałem w sklepie spożywczo-przemysłowym klej butapren,
              > klej "kropelka", benzynę ekstrakcyjną, rozpuszczalnik ftalowy i butan w
              > opakowaniach 200ml. Każda z tych substancji może mieć działanie
              > psychoaktywne, i jest w dodatku szkodliwa dla zdrowia.

A kropelki i benzyny oraz leki to mają swoje zastosowanie, (zwłaszcza leki -
              odpowiednio dawkowane), inne od opisywanego tu przez Ciebie. Natomiast "produkt
              kolekcjonerski", hahaha, ma jedyne - służy do odurzenia się idiocie, który go
              kupuje.
    • crefff A ja dzisiaj widziałem 25.06.10, 15:11
      w sklepie spożywczo-przemysłowym klej butapren,
      klej "kropelka", benzynę ekstrakcyjną, rozpuszczalnik ftalowy i butan w
      opakowaniach 200ml. Każda z tych substancji może mieć działanie
      psychoaktywne, i jest w dodatku szkodliwa dla zdrowia.
      Co więcej, bez problemu udało mi się ostatnio kupić bez recepty w aptece
      popularny lek na kaszel i popularny lek na katar. Pierwszy z nich
      przypomina działaniem heroinę, drugi amfetaminę. Co na to pan minister?
      W ogóle nie rozumiem dlaczego rząd mojego kraju wydaje grube pieniądze na
      kosztowne kontrole, jeżeli wiadomo że nie chodzi o to żeby cokolwiek
      skontrolować, tylko o "nękanie" właścicieli sklepów. Nie prościej byłoby
      wysłać patrol policji żeby powybijał szyby i skopał sprzedawcę?
      Panowie policjanci na to jak na lato, przyda im się trochę gimnastyki,
      cała akcja potrwa dajmy na to kwadrans dziennie, będą mogli wybijać
      szyby, niszczyć towar i bić sprzedawców dwa razy dziennie, jadąc na
      patrol i wracając.
      Prawo jest łamane przez państwo które służy żeby przestrzegania prawa
      pilnować, czy ktoś widzi różnicę między pomysłem pana ministra a moim?
    • protoplex Re: Dziś atak na dopalacze 25.06.10, 20:59
      Dla mnie sytuacja w której wychodzi minister i mówi, że będzie nękać legalnie działające podmioty, jest nie do pomyślenia. Obojętnie czy jestem za dopalaczami czy przeciwko, taka sytuacja jest niedopuszczalna. Nie będę głosował w tych wyborach na rządzących.
    • hotslot PO hazardzie dopalacze i odszkodowania 26.06.10, 21:40
      PO dokładnie tak samo walczyło z hazardem. Z 7 różnych słóżb po
      aferze hazardowej zaczęło nękać bary z automatami. Celnicy
      pozabierali automaty, sądy nakazały zwrot, a właściciele wystąpili
      do skarbu państwa o odszkodowania. NĘKANIE - sprawdzone stalinowskie
      metody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka