pantera03 26.07.10, 09:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
honoratka114 Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 09:29 A gzie są nasi duszpasterze?? Dlaczego żaden z tych brzuchatych biskupów i proboszczy nie stanął w tym wściekłym tłumie i przemówił do jego serc i miłosierdzia?? Jestem katoliczką i Polką i wstyd mi za zachowania i postawy naszego biernego - w walce o dusze swoich owieczek - kleru. Co robi cały ten EPISOPAT w swoich pałacach?? Widziałam tą romską rodzinę w TV. Niejeden z naszych rodaków mógłby wząźć z nich przykład. Jest mi wstyd za nas i przykro. Sercem jestem z Wami Romowie. Odpowiedz Link Zgłoś
na90procent uwielbiam 26.07.10, 19:28 pani honoratko. życzę pani aby zamieszkała pani kiedyś na osiedlu pełnym romów, muzułmanów arabów itd, naprawdę pani tego życzę! jestem też ciekaw po ilu miesiącach pani tolerancja "trochę" by osłabła? jeśli pani nie będzie miała okazji zamieszkać w takim miejscu, niech pani chociaż porozmawia z kimś kto ma takie doświadczenia. Bardzo łatwo być tolerancyjnym "teoretycznie", gorzej w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: uwielbiam -Bzdury wypisujesz ! 27.07.10, 00:44 Brak tolerancji i RASISZM jest ewidentny. W dodatku to byla zorganizowana PROWOKACJA. Kobita cos tam wrzeszczala i nagle ..w krotkicz obcugach ..CUD NAD CUDAMI..100 facetow wkracza w akcje w jej " OBRONIE" ?! na90procent napisał: > pani honoratko. życzę pani aby zamieszkała pani kiedyś na osiedlu pełnym romów, > muzułmanów arabów itd, > > naprawdę pani tego życzę! > jestem też ciekaw po ilu miesiącach pani tolerancja "trochę" by osłabła? > jeśli pani nie będzie miała okazji zamieszkać w takim miejscu, niech pani > chociaż porozmawia z kimś kto ma takie doświadczenia. > > Bardzo łatwo być tolerancyjnym "teoretycznie", gorzej w praktyce. Nie zamydlaj ludziom oczu i nie mac umyslow. Miliony obywately na swiecie zyja w " mieszanych etnicznie " osiedlach i nie ma z tego powodu zadnych wasni.A co lepsze ..ucza sie jedni od drugich wielu ciekawych rzeczy. Nie wszedzie to idzie gladko..ale to zalezy tylko i WYLACZNIE od postawy otwartosci " na innych". Oczywiscie polskie kalmuctwo nie podleglo jeszcze naturalnemu prawu " ewolucji swiadomosci kultury globalney"..i w tym jest sek. I uprzedzajac twoje kolejne klamliwe spostrzezenia...ja nie mowie o teorii niesprawdzonej poniewaz miezkam wlasnie w takim srodowisku.. - moi sasiedzi to ludzie z Iranu ,Jamajki, Serbii, Niemiec, Polski, Jordanii, Chin,Korei, Ghany.. To jest jedna z najlepszych enklaw w okolicy.Ceny sprzedazy domow sa nadzwyczaj wysokie ..pomimo(!??) a moze wlasnie DLATEGO ze mieszkamy w zgodzie i szacunku do siebie. Ja tu mieszkam od 25 lat..Nie bylo ANI JEDNEJ interwencji policyjnej tego rodzaju co w Limanowej. Kiedys ..dawno temu..Polska byla ponoc JEDYNYM osrodkiem tolerancji religijnej i etnicznej w Europie. Popatrz co sie porobilo..Totalny REGRES ! A przy okazji.." romow, arabow"..pisze sie z duzej litery! Romow, Arabow..No chyba ze ci nie przeszkadza gdy cie zwa " polakiem" Odpowiedz Link Zgłoś
tektek polski zascianek a europejska "tolerancja" 27.07.10, 01:36 wypisujesz tluste kawalki o braku polskiej "ewolucji swiadomosci kultury globalney" cokolwiek to by mialo znaczyc, kontrastujac jej brak z rzekoma wielokulkturalna utopia w ktorej sama mieszkasz. Hm... ciekawy wywod podworkowy, ale w toku naszego dyskursu i gwoli rownowagi, moge przytoczyc mnostwo przykladow ilustrujacych jak od zaplecza wygladaja relacje miedzyrasowe w tej oswieconej i pelnej "swiadomosci kultury globalnej" Europie... wystarczy wyguglowac :) sloneczna italia: www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1241843/Racial-violence-worsens-Italy-37-wounded-immigrants-riot-response-shooting.html kosmopolityczne wyspy: blog.taragana.com/law/2010/06/30/indians-face-more-racial-violence-in-britain-23267/ a o Francji i Holandii to gugle az peka od linkow... Odpowiedz Link Zgłoś
venusoid Re: polski zascianek a europejska "tolerancja" 27.07.10, 11:54 "wystarczy wyguglować" - uwielbiam to hasło. Jak nie mam więcej argumentów, bardzo pożyteczne. Tyle że "guglując" można znaleźć wszystko, czego się chce. Nawet naukowe potwierdzenie dziewictwa Maryi. Zależy co się wpisze i które linki się otworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
vexi Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 27.07.10, 00:35 serce nie sluga, jak to mowia. No i szczescie masz, ze tylko sercem, i tylko w przenosni, bo jakbys miala przyjemnosc mieszkac w poblizu przedstawicieli tego jakze wspanialego narodu, to by ten romantyzm z serca Twego bez sladu wyparowal. Odpowiedz Link Zgłoś
l-ma-dziadek55 Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 27.07.10, 12:34 Zapraszam do pomieszkania z ta rodziną.Jest wolny pokój w piwnicy dla 18-j osoby.Jak szybko się wprowadzisz tak szybko uciekniesz od nich.TV pokazało jak mieszkają ale jak szanują mienie to nie.Przyjedz zobacz a dopiero oceniaj "ZAPRASZAM" na Fabryczną!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 09:35 Rozwiązanie problemów przez nasze społeczeństwo wygląda tak - zebrać paru chłopa i obić. Żydzi byli niedobrzy, bo byli inteligentni i zaradni. Cyganie są niedobrzy, bo biedni i żebrzą. Czy jest jakaś mniejszość akceptowana w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku zapomniałeś o innej mniejszości: inteligencji 26.07.10, 10:44 to też prześladowana mniejszość w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: inteligencja mniejszość do skasowania 26.07.10, 18:53 Masz stuprocentowa rację q-ku. inteligencja to grupka jakichś szajbusów, co w PRL głównie żyła i nie umie ani zakombinować, ani dać w mordę tylko coś tam szemrze o wartościach, wiedzy, dobrym wychowaniu itp. bzdurach, nie wydziera się o narodzie itp. Tylko przeszkadza wszystkim, także politykom. Odpowiedz Link Zgłoś
zudrak Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 09:56 Osobiście nie popieram takiego sposobu rozwiązywania konfliktów, ale sam mieszkając w mieście, gdzie mieszka dużo Romów, widzę że władze traktują ich jak święte krowy. Większość Romów w ogóle nie uznaje prawa polskiego a nawet czasami przejawiają agresje (wystarczy nie dać na jałmużnę małemu Romowi a już możemy spodziewać się chociażby szturchnięcia a czasami nawet po prostu kopniaka w kolano). Raz miałem sytuację, że nie zamknąłem bramy do domu i jakaś Romka weszła na posesje. Gdyby nie to że akurat wyszedłem na podwórko nie wiadomo co by zginęło (no chyba ze tak chciała się przespacerować po moje działce..). W mieście gdzie mieszkam co chwile można spotkać ich "kolorową i barwną kulturę" czyli wszędzie biegające i żebrzące dzieciaki oraz matki drące się(nie, nie rozmawiające) do siebie, zamiast po prostu podejść i zwyczajnie porozmawiać. To jest po prostu denerwuję. Dodatkowo dochodzi strach przed pójściem gdzieś wieczorem w rejon gdzie Romowie lubią przebywać, bo skoro w środku dnia małe dziecko nie boi się konsekwencji i grozi Ci to czemu w nocy nie weźmie starszego brata i kolegów i wtedy nie pójdą na "skuteczne" żebry? Ja jestem zdania, że jeżeli żyją w Polsce to niech się przystosują do polskiego prawa i kultury (a jak tak bardzo chcą pielęgnować tradycje to mają "festiwale kultury Romskiej") Zastanawiam się czemu władze nic nie robią. Chociażby obowiązek wysyłania dzieci do szkół. Znałem jednego Roma, z którym chodziłem do gimnazjum i od razu dało się zauważyć różnice między nim a jego kolegami bez szkoły. Wiadomo zachowywał się inaczej, pokazywał swoją odrębność, ale nie robił tego w sposób agresywny. Takich przedstawicieli mniejszości mogę (i tu apel: powinniśmy) akceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
sagramor Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 10:19 ...jednym słowem "nie jestem rasistą ALE..." tudzież "jak chcą być akceptowani niech się dostosują...". Zaiste ciekawe, że słysząc doniesienia, że jakiś chrześcijanin poślizgnął się w Indiach na skórce od banana od razu podnoszą się głosy o pogromach żywiącej do chrześcijańskiej mniejszości skrajną nienawiść hinduistycznej większości, która tym broniącym własnej wiary biedakom nakazuje się dostosować do własnych standardów kulturowych. Wystarczy świadomość istnienia prostej prawidłowości, że im jakaś grupa napotyka większy mur niezrozumienia i brak tolerancji tym mocniej stosuje klasyczny mechanizm obronny sprowadzający się do autoizolacji i budowaniu niechęci do grupy większościowej. Rodzące się na tym gruncie patologie (w tym agresja i przemoc) wewnątrz grupy izolowanej są już naturalną konsekwencją takiego stanu rzeczy. Zresztą ile to już razy w naszej historii błahy powód stawał się przyczynkiem do masowych rzezi w których wykazywaliśmy się nadzwyczajną (w duchu iście chrześcijańskim) gorliwością (Jedwabne, Kielce, Sahryń, Pawłokoma...). Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 11:40 Zaiste ciekawe, że słysząc > doniesienia, że jakiś chrześcijanin poślizgnął się w Indiach na > skórce od banana od razu podnoszą się głosy o pogromach żywiącej do > chrześcijańskiej mniejszości skrajną nienawiść hinduistycznej > większości, Równie dobrze możesz napisać, że w Auschwitz jakiś Rom poślizgnął się na skórce od banana i zaraz podniosły się głosy o nazistowskim ludobójstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 10:00 "Przyznaję, że Romowie to nie jest łatwa społeczność, bo dotknął ich, z różnych przyczyn, problem wykluczenia." To niech ksiądz powie dokładnie i jasno z jakich przyczyn dotknął ich ten "problem wykluczenia". Odpowiedz Link Zgłoś
gumisia27 Pogrom cyganów-Mława 26.07.10, 10:01 Na początku lat 90-tych,w miejscowości Maława miał miejsce pogrom romów.Cygan potrącił na pasach parę nastolatków i uciekł, dziewczyna przeżyła nie jestem pewna chłopak chyba nie.Dprowadziło to do pogromu romów, w ciągu trzech dni uciekli z miasta tak jak stali pozostawiając swoje domy na wiele lat. Można w to nie wierzyc ale naprawdę tak było, nagle ich okazałe mini zameczki stały puste. Skończyło sie wystawanie wieczorami pod parkiem, poprostu znikneli.Po kilku latach wrócili i żyja dziś tak jak wszyscy nie afiszujac sie. Ta sytuacja na wiele lat zmieniła to miasto. Oby w Limanowej tak się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
kynos1 Inna relacja 26.07.10, 10:12 "Jak poinformował nas jeden z okolicznych mieszkańców do odrodzenia konfliktu doszło po piątkowej wieczornej bójce. Zamieszki rozpoczęły się już około godz. 22. Wkrótce konflikt się zaostrzył. – Jestem w ciąży, wyszłam na spacer i zaatakował mnie pies rodziny romskiej – relacjonowała nam jedna z mieszkanek. – Jego właściciel również zachowywał się agresywnie. Na szczęście sąsiedzi stanęli w mojej obronie. Błyskawicznie między blokami pojawiło się około czterdziestu mieszkańców. Chcieli dokonać samosądu na rodzinie romskiej. Na miejscu pojawiła się policja, która skutecznie oddzieliła zwaśnione strony. Jak się okazało z polskimi mieszkańcami byli również niektórzy Romowie. – Uczciwie pracuję i wychowuje swoje dzieci – mówiła jedna z Romek. – To nie jest konflikt polsko – romski, tylko problem z jedną rodziną. Chowają się za prawami mniejszości narodowej, ale to jest jedna wielka ściema. Robią co chcą i są bezkarni. Bezradna jest policja i nasze władze samorządowe. W małym mieszkaniu znajduje się kilkanaście osób. Mnie też wielokrotnie zaczepiają i mają pretensje, że trzymam z porządnymi ludźmi. Chcę wreszcie spokojnie i godnie żyć." "- Mieszkam na tym osiedlu już kilkadziesiąt lat i w życiu jeszcze czegoś takiego nie widziałem - komentuje jeden z mieszkańców Fabrycznej, proszący o zachowanie anonimowości. - Romowie z mieszkania rzucali w stronę boiska płonące butelki." Obiektywizm? limanowa.in/wydarzenia,2146.html Odpowiedz Link Zgłoś
www.malibu.lublin.pl Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 10:19 Ta "złota setka" to napewno ateiści, a w Limanowej zapewne też nie ma Parafii KK, bo wprawdzie Polska jest niemal w 100 % katolicka, ale zapewne z wyjatkiem Limanowej. Gdyby było inaczej - byli tam katolicy, był Kościół Katolicki z proboszczem na czele, to zapewne nie byłoby obawy, że może tam dojść do przykładowo takiego samego pogromu "obcokrajowców" czy też "innowierców" jak w Kielcach czy w Jedwabnem ... Stefan Odój www.malibu.lublin.pl <a rel="nofollow" href="mailto:malibu@malibu.lublin.pl">Aktywny adres e-mailowy</a> Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.cekin Pozwólcie nam żyć ! 26.07.10, 10:32 Zostawcie Romów w spokoju! Czy chcecie, żeby oni żyli w gettach?! Romowie są grupą etniczną o wiekowej tradycji, urodzeni wolni ludzie. Wbrew niektórym "opiniom",są nam przyjaźni i nie prowokowani są życzliwi i szczerzy. Pamiętam, jak w młodości młodzi Romowie, uczyli nas Polaków śmiesznej rymowanki: "Hopaj-paj, siupaj-paj, kaj tradesa koło graj?". To znaczy: dokąd biegniesz kary koniu?. "Cyganie są niczym wilki na rosyjskim stepie, które ścigane przez jeźdźców biegły dalej nawet wtedy, gdy odcięto im łby, tak przemożny był ich pęd do włóczęgi". Nie obawiajcie się nas, Romowie! Odpowiedz Link Zgłoś
sagramor Re: Pozwólcie nam żyć ! 26.07.10, 10:52 W tym przeklętym, zamkniętym na wszelką inność, pełnym budujących absurdalne przekonanie o dziejowej wyjątkowości swojego narodu bogoojczyźnianych nienawistników, kraju, potrzeba jeszcze kilku pokoleń aby hasła "dajcie nam skończyć z (wpisz dowolną nazwę grupy etnicznej, mniejszości seksualnej itd.) należały już tylko do wstydliwego wkładu w historię światowej nietolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Pozwólcie nam żyć ! 26.07.10, 13:23 Otóż to! Trzeba wielu lat, by to inercyjne, ksenofobiczne społeczeństwo zaczęło postrzegać złodziejstwo, chuligaństwo i pospolitą przestępczość jako kolorową i ubogacającą tkankę społeczną "odmienność kulturową". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
irekur Re: Pozwólcie nam żyć ! 26.07.10, 11:18 Ci twoi wolni "Rzymianie" zajmują się głównie inkasowaniem pieniędzy od starych ludzi "na wnuczka" występują też często jako "siostry PCK" "pielęgniarki środowiskowe", "panie z administracji" i "panowie hydraulicy (od wody)" to ich cała barwa i starodawna kultura Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.cekin Re: Pozwólcie nam żyć ! 26.07.10, 11:54 Ire kur Ci skradziono? Nie powielaj bredni (pogłosek), że każdy "Cygan" to złodziej! To są insynuacje! Odpowiedz Link Zgłoś
qelo Re: Pozwólcie nam żyć ! 26.07.10, 18:50 Romowie w 99% to pasozyty, zerujace na socialu. W Czechach i Slowacji wyglada to jeszcze gorzej. Czesi jakby mogli to by ich wyslali na ksiezyc. Jeszcze ani razu nie widzialem porzadnego Roma, ale za to widzialem wachajace benzyne bachory w tramwaju, zebraczki z dziecmi, zebraczki bez dzieci pod kosciolami. W czechach swego czasu byla afera bo jakas romke z patologicznego domu wysterylizowali przy ósmym porodzie. I co ona zrobila? Zamiast podziekowac lekarzowi ze powstrzymal rozwoj patologii to oskarzyla panstwo czeskie no i wykazala sie taka determinajac ze wygrala odszkodowanie. Ciekawe czemu nie wykazuje sie taka determinacja zeby znalezc prace ... Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Pozwólcie nam płacić podatki ! 02.02.11, 05:52 Z czyich podatków miała powstać ta świetlica? Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 10:39 Drobna uwaga: Gdyby to była rodzina Polaków, to na pyskówce by się skończyło, a najwyżej na wezwaniu policji. Jednak słynna polska tolerancja o mało nie doprowadziła do samosądu. Teraz każdy z uczestników zamieszek powinien iść do spowiedzi i po ciężką pokutę, bo nie wierzę, aby to byli sami ateiści, buddyści, mahometanie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
robert9998 Blokowisko już brzmi jak wyrok dalej już idzie ! 26.07.10, 10:46 Media same chcąc rozwiązać problem nagłaśniając go, najzwyczajniej w świecie go podsycają. Konflikty z narodowością romską będą wybuchać bo ktoś z tych grup pełnych nienawiści, jednak od czasu do czasu czyta GW i inne gazety. Dziś rozpierducha z Romami w Limanowej jutro jeszcze gdzieś, tam gdzie bieda tam nienawiść wystarczy iskra. Blokowisko - słowo wyrok, blokowisko słowo klucz, które ma odrzucać od społeczeństwa lepszego, kto dał prawo do eugeniki dziennikarzom a przede wszystkim ludziom władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 A co wyróżnia tych "Polaków-katolików" no co !? 26.07.10, 10:59 chyba tylko to że popierają PIS i należą do sekty Rydzyka.. Oskarżają Romów , może i słusznie, ale ich zachowania,ich "wyczyny" stawiają ich na równi ze zwolennikami Hitlera,Stalina,j.Kłamczynskiego czy Rydzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
pantera03 Re: A co wyróżnia tych "Polaków-katolików" no co 26.07.10, 16:18 Brzydko tak pisać o Polakach, kolego obrzezany, może najpierw zobacz na swoje podwórko czyli co robicie z Palestyńczykami? Przytulacie ich do serca, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 10:57 Czy w tym wszystkim chodzi o Romów, czy o bandytów albo tylko huliganów przez przypadek romskiego pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Dzis prawdziwych Cyganów juz nie ma? 26.07.10, 10:58 Na pewno nie chodzilo im o Cyganów? Dzis prawdziwych Cyganów juz nie ma? Tylko jacys Romowie? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk już się plebsowi mordowanie włączyło 26.07.10, 17:50 a kijów policja powinna nawsadzać hołocie, każdemu kto porządek publiczny będzie zakłócał, widać dzicz się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel1977 Re: Dzis prawdziwych Cyganów juz nie ma? 26.07.10, 18:05 Chodzi o ROM, czyli Rejon Obsługi Mieszkańców, bo o mieszkańcach jest artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa pod rządami PO 26.07.10, 11:04 Oto Polska pod rządami PO! Ale skoro ważny polityk rządzącej partii, poseł (Palikot) bezkarnie szydzi z nieboszczyka, wyżywa się na wdowie, oskarża trupa; ale skoro ludzi nazywa się moherami, watahą do wyrżnięcia, trudno się dziwić, że są gotowi rzucić się do linczu. Trudno się dziwić, że sięgają po gaz pieprzowy, aby się bronić przed prowokatorami. Zgoda buduje, widać oto, w jaki sposób PO tę zgodę czyni... Potępiam zachowanie Polaków chcących skończyć z Romami. Jednak pytam, dlaczego władza szczuje Polaka przeciwko Polakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 ajakupa .. przpominasz psią kupe 26.07.10, 11:15 zalegającą na chodniku..Żeby w ciebie nie wdepnąc,, trzeba omijać cie wielkim łukiem ! wyborcza.pl/1,75478,8139133,To_juz_jest_wojna_pod_krzyzem.html Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: ajakupa .. przpominasz psią kupe 26.07.10, 11:26 Cóż, dziękuję, że omijasz, ale być może też zechcesz skończyć lub dorznąć. Dlatego wolę być psią kupą, przynajmniej nie należę do ludzi, którzy dorzynają watahy, kończą z Romami itp. Dlatego też wolę cuchnąć jako psia kupa, niż pachnąć tak, jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: pod rządami PO 26.07.10, 13:50 Trudno się dziwić, że sięgają po gaz pieprzowy, aby się bronić przed prowokatorami. Ciekawe, co jeszcze mieli "przypadkowo" w kieszeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: pod rządami PO 26.07.10, 15:03 Należałoby przeprowadzić rewizję, jest policja, powinna działać. Skoro nie działa, to jedni prowokują, inni biorą ze sobą gaz. Państwo nie funkcjonuje, jak trzeba, więc obywatele linczują... Ps. Ciekawe, czy owa babcia z gazem to obrończyni krzyża, czy prowokatorka... No, policji guzik to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: pod rządami PO 26.07.10, 18:14 ajakzupa napisał: > Oto Polska pod rządami PO! A co ma piernik do wiatraka, tzn. ciągnące się od wielu pokoleń konflikty z Romami, do trzyletnich rządów PO? Sam już nie wiesz jakie brednie wypisywać. > Potępiam zachowanie Polaków chcących skończyć z Romami. Jednak pytam, dlaczego > władza szczuje Polaka przeciwko Polakowi. To już nie jest władza - teraz to opozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
dazheng Cygan nie Cygan 26.07.10, 11:19 Nikt nie wspomnial sprawcy wydarzenia. Pies powinien znalezc sie u hycla a wlasciciel powinien dostac taka grzywne, zeby zapamietal, ze jest odpowiedzialny za czworonoga. A jesli i wlasciciel ma mentalnosc jak jego pies to sa na to paragrafy. Niestety rzadko sie je stosuje, a poziom tolerancji przemocy na ulicach jest nadal taki jakby prawo istnialo istnialo tylko na wypadek narodowej katastrofy. Wolanie o interwncje klechow czy samego Pana Boga to paranoia. Czy to biskup czy Wszechmocny wara im od porzadku publicznego. Policja jest od tego. A nastepnym razem radze dziarskim chlopcom konczyc z okreslonymi osobami an nie z okreslona grupa etniczna i wszystko bedzie cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Chwila moment! 26.07.10, 13:24 Przecież z artykułu jasno wynika, że to nie jest próba pogromu etnicznego, a wspólna akcja Polaków i Romów przeciwko patologicznej rodzinie, której wszyscy mają dość! Więc o co chodzi GW? Kopa w zadek powinny dostać władze, które nie potrafią sobie poradzić z chuliganerią i tyle. Gdyby to były zamieszki etniczne, to po stronie atakujących byliby sami Polacy a tu jak widać są i Polacy i Romowie! Czyli jest to po prostu powtórka z linczu we Włodowie - zdesperowane społeczeństwo samo chce wymierzyć sprawiedliwość, bo nieudolne państwo sobie nie daje rady! Odpowiedz Link Zgłoś
sagramor Re: Chwila moment! 26.07.10, 14:09 Doprawdy chciałbym żyć w społeczeństwie, które w równie gorliwy jak tu sposób bierze sprawy w swoje ręce gdy Państwo i reprezentujące je służby sobie nie radzą. Gdy dresiarze katują człowieka w tramwaju reszta patrzy się w szybę i udaje, że nic się nie dzieje, gdy zostaje zgwałcona dziewczyna to nie sprawca tylko ona skupia na sobie agresję lokalnej społeczności... w Limanowej wystarczyło aby jedna baba podniosła wrzask, że Cygan ją znieważył, a już stu chłopa czekało w gotowości aby dokopać wszystkim mieszkającym w okolicy Romom. Wczoraj widziałem reportaż o pewnej dwunastoosobowej rodzinie romskiej o której sąsiedzi mieli jak najlepsze zdanie, a która z uwagi na swoją liczebność dostała od miasta większe lokum. I co? Społeczność sąsiedzka w nowym miejscu zamieszkania wykazała nieprawdopodobną jak na nasze warunki postawę obywatelską i jednomyślność kategorycznie sprzeciwiając się przeprowadzce Romów do ich spokojnej, katolickiej, czystej rasowo, prawdziwie polskiej kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
deci Re: Chwila moment! 26.07.10, 18:03 Jakby Twoja żona, w ciąży, została przewrócona i poturbowana przez psa, to pewnie sam poleciałbyś do właściciela czynić samosąd. Ale GW milczy o tym szczególe, że kobiecie się naprawdę coś poważniejszego stało, bo jeszcze ktoś GW o rasizm posądzi... Gdyby to był pies rdzennych Polaków - katolików, to byłoby wielkie halo i mrożący krew w żyłach opis ataku. A tak to jest biedny romski piesek, uciśniona rodzina i wredna "baba". Poza tym z tą jedną rodzinką (15 osób) całe osiedle od kilku lat ma problemy - okradają i Romów, i Polaków, nie pracują, a zasiłek z opieki społecznej głównie na wódkę idzie. Jak inni Romowie im chcieli do rozumu przemówić, to na noże poszło. Jednemu z synów udowodniono udział w rozboju (wbił człowiekowi nóż w plecy) - odbywa wyrok. Jednym słowem patologiczna rodzina z problemem alkoholowym, jakich w Polsce wiele i policja sobie z nimi radzi, ale ci są prawie nietykalni, bo reprezentują "uciśnioną mniejszość". Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 Pozwólcie nam skończyć z Romami 26.07.10, 14:23 uwazajcie, bo Lecha juz nie ma, a nowy prezydent za przygotowana zbrodnie was nie ulaskawi !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darino czy Szanowny Pan Rom 26.07.10, 14:59 miał zezwolenie na posiadanie psa rasy niebezpiecznej ? Od tego należałoby zacząć. A poza tym policja powinna zająć się tą patologiczną rodziną dużo wcześniej, ale nie zrobiła tego, bo są Romami. Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer Manipulacja mediów? 26.07.10, 14:59 Coś tu próbuje z konfliktu z agresywną rodziną zrobić konflikt narodowościowy - po co: limanowa.in/wydarzenia,2146.html wypowiedź ks. Opockiego była inna!!: limanowa.in/wydarzenia,2159.html Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer artykuł trochę tendencyjny, przemilczający 26.07.10, 18:35 ..wiele aspektów sprawy, a przecież inni Romowie też skarżą się na tę rodzinę: "Zaostrzenie konfliktu spowodowało, że w poniedziałek na ul. Fabrycznej z mieszkańcami spotkał się Krajowy Duszpasterz Romów, ks. Stanisław Opocki, burmistrz Limanowej Marek Czeczótka oraz starosta limanowski Jan Puchała. Na spotkaniu byli Romowie, którzy również są prześladowani przez wspomnianą rodzinę. – Nie podaruję tego, co się stało – mówiła jedna z Romek. – Ta rodzina grozi moim dzieciom. Powiedzieli, że ich wyzabijają. Ja jestem porządną osobą, nikomu nie przeszkadzam i żyję w zgodzie ze wszystkimi sąsiadami. Jednak przez tą rodzinę nikt na tym osiedlu nie może spokojnie żyć. Ciągłe awantury i prowokacje z ich strony. Od tak dawna to się ciągnie i jeszcze nikt z tym porządku nie zrobił. Burmistrz Limanowej podkreślił, że konfliktowa romska rodzina zalega z opłatami za mieszkanie na kwotę około 30 tys. zł. Mimo to nadal pozostają nietykalni. Do tego według jego rozeznania łączna suma zasiłków i pomocy udzielana tej rodzinie wynosi ok. 5 tys. zł miesięcznie. – Jak oni mają pójść do pracy skoro za darmo otrzymują tak duże pieniądze – powiedział Marek Czeczótka. – Nie mam żadnego wpływu na udzielane zasiłki. Mimo takiej pomocy postawa tej rodziny jest ciągle roszczeniowa. Limanowa nie ma problemu z Romami, bo wielu z nich zachowuje się jak należy. Sporym problemem jest ta jedna rodzina. Jednak to przede wszystkim sprawa organów ścigania. Miasto nie ma odpowiedniego lokalu, do którego można byłoby przenieść konfliktową rodzinę. Starosta limanowski Jan Puchała zachęcał, aby wszyscy poszkodowani w piątkowy wieczór złożyli zawiadomienia na komendzie policji. Z takim apelem zwrócił się zwłaszcza do kobiety w ciąży, która miała być poszczuta psem należącym do romskiej rodziny. Według relacji świadków od tego zaczęła się cała awantura. Mieszkańcy skrytykowali działanie policji. Ich zdaniem funkcjonariusze nie radzą sobie z problemem i często biernie reagują na prośbę o interwencję. – W piątek, ktoś z tej rodziny zaczął strzelać do nas z wiatrówki – opowiadał jeden z mieszkańców. – Wszystko to działo się na oczach policji. Wielcy stróże prawa nie zareagowali. Powiedzieli nam, że posiadanie wiatrówki nie jest przestępstwem. Tak jest zawsze. Możemy dzwonić po policję i się skarżyć. To nic nie daje." limanowa.in/wydarzenia/news,2160.html Odpowiedz Link Zgłoś
miro-24 katolik do katolika wilkiem ? 26.07.10, 18:43 Romowie są wyznania katolickiego. Jakie znaczenie ma deklaracja .."jestem katolikiem"..??? Karpia w galarecie i barszcz czerwony też lubię. Katolicki interpretator Terlikowski w TVP: "Będę się modlił o pańskie nawrócenie" Ps. Marszałek Marek Jurek w Sejmie nawoływał do modlitwy o deszcz. Modlitwa nie została wysłuchana. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Mniejszości inna kultura Francja 26.07.10, 19:29 Romowie dawniej Cyganie to bardzo ciekawy naród, próbujący zachować swoje normy i obyczaje mimo tego że są rozsiani po całym świecie. Jednak w sytuacji, wktórej są zmuszeni zmieniać swój tryb życia rodzą się różne zagrożenia i patologie. nie tak dawno romowie najczęściej ( zwłaszcza w Polsce nie osiedlali się. Tabor cygański wędrował i jeśli zatrzymał się w jakiej miejscowości to najczęściej jkedynie w jej pobliżu. Często bylo to żródłem rozrywki dla mieszkańców ale i też niepokoju o całość dobytku. Gośpodynie zaganialy kury do kurnika, cyganfom dawało się zapołatę za dobre wróżby. Bywało, że ginęły żle strzezone konie. Po czym tabor ruszał dalej. współcześnie dużo Romów osiadło i mieszka między nami ( nie myślę o żebrakach, którzy tylko w tym celu przyjeżdżają do Polski). Jednak ciąglę Ci którzy mieszkają z nami bardzo często uważają, że prawo polskie ich nie dotyczy. Mają swoich starszych, którzy ich osadzają alę zupełnie wg, innych kryteriów niż polskie przepisy. Dlaczego wladze polskie nie umieją spowodować aby ci którzy są w Polsce jednakm naprawdę podlegali naszemu prawu - nie wiem. Ale z mniejszościami agresywnymi należy się w Polsce upora praworządnie. Oby nie stało się tak w super liberalnej i poprawnej politycznie Francji,w które teraz francuzi czują się niekiedi jak obcy. Brigitte Bardot znana aktorka kie 20 lat temu podniosła ten problem została ukarana przez francuski sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
adam375 GW jak tabloid 26.07.10, 21:33 Lekka przesada z tym tonem pogromowym szanowni dziennikarze. Opisana sytuacja kwalifikuje się do chuligaństwa a nie konfliktu narodowościowego. Kto nigdy nie mieszkał na osiedlu na którym jest patologia polegająca na nieustannym dręczeniu sąsiadów hałasem, wulgarnością i zastraszaniem nie zrozumie o co chodzi. A że trafiło na Romów i sezon ogórkowy to pierwsza strona dla newsu była gwarantowana. A co do problemu mniejszości romskiej, to nie polega on na chuligaństwie a na słabej integracji z otaczającym społeczeństwem. Niestety rozwiązanie takich problemów (z czym całkiem nieźle radzi sobie wspomniany ksiądz Opocki) nie przychodzi tak szybko łatwo i spektakularnie jak nakręcanie emocji i pisanie o pogromach. Ciekawe ilu "oburzonych" zrobiło w swoim życiu coś konkretnego na rzecz integracji z polskim społeczeństwem jakiejkolwiek mniejszości... Odpowiedz Link Zgłoś
jaguarex Re: GW jak tabloid 27.07.10, 01:20 "Patologia - nauka zajmująca się ogółem zagadnień związanych z chorobami organizmów żywych." Jesli na osiedlu lub w rodzinie jest patologia, to zapewne znaczy to, ze mieszkajacy tam ludzie sa naukowcami badajacymi choroby? Odpowiedz Link Zgłoś
wronskipacewicz Cyganie zawsze niewinni , Wyborcza ich obroni 26.07.10, 23:47 a każde cygańskie dziecko ma "asystenta romskiego" w szkole , a czasem przychodzi do szkoły tylko na obiady i na imprezy , na które złożyli sie inni rodzice ( bo jak nie , to będzie afera , że dyskryminują Romów ) . Co o tym wie politruk z Wyborczej ? Nic ? smolensk-2010.pl/2010-05-14-54-pytania-nadal-aktualne-aktualizacja-13-05-2010.html Odpowiedz Link Zgłoś
vexi Re: Pozwólcie nam skończyć z Romami 27.07.10, 00:31 z ust mi to wyjales. Tez jestem pelen podziwu dla mieszkancow Limanowej za ich nienaganna poprawnosc polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś