Dodaj do ulubionych

Samorząd daje, państwo zabiera

26.08.10, 13:53
w prawdziwym kapitalizmie nie powinno byc zasilkow ale tez podatki powinny byc
zredukowane do minimum
jak zwykle GWno sieje lewactwo
a tzw wykluczeni to najczesciej ludzie ktorym sie nic nie chcialo w zyciu
Obserwuj wątek
    • mandaryna.1 Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:15
      Zamilknij!!! Obyś sam nie został takim "wykluczony" lub ktos z twojej
      najbliższej rodziny.Pewnieś żarliwy katolik???
      • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:27
        Czemu ma zamilknac?

To ty chcesz mu zabierac pieniadze, zeby dac tym ludziom wiec jak najbardziej ma
        prawo mowic co mysli!!!

Chcesz dawac na "wykluczonych" to daj pieniadze na organizacje charytatywna. Ja
        nie chce!

Ciekawe czy oprocz gadania na forum cokolwiek dla tych ludzi robisz? Ile oprocz
        1% dajesz na pomoc biednym co?

Dlaczego wszyscy mamy sie skladac na tych bylych dresikow i pijakow?
        • mnbvcx Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:44
          w ogole po co placic podatki? na drogi? ktos wybuduje i bedzie pobieral oplaty.
          na edukacje? chcesz wyksztalcic dzieci zaplac. na policje? wynajmij ochroniarzy.
          tak bedzie prosciej, sprawniej i sprawiedliwiej. a ze bedzie jak dzis w
          bagdadzie, gdzie panstwo nie funkcjonuje? glupek nie jest w stanie tego
          przewidziec, bo nie siega wyobraznia dalej niz konca swego nosa.
          • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:53
            Gdzies trzeba postawic granice.

To jest kwestia umowy spolecznej i pewnego sensu. To znaczy, ty zyskujesz na
            tym, ze sa drogi i darmowa edukacja (poza uniwersytetami, bo tu akurat tracimy
            na tym, ze sa panstwowe) bo np. masz tanszy transport potrzebnych materialow i
            dostepnosc uslug.

Na wspieraniu ludzi, ktorzy wczesniej NIE DOKLADALI SIE DO NASZEJ WSPOLNEJ KASY
            nic nie zyskujesz.

Zrozumcie, ze to nie sa ludzie, ktorzy pracowali i cos im sie stalo. To sa
            ludzie, ktorzy NIE PLACILI NA ubezpieczenie.

TO przez takich panow wladkow nasi dziadkowie maja niskie emerytury, a dzieci
            kiepskie przedszkola.

Ja nie chce wspierac takich nierobow i oszustow. Ty chces? Wejdz sobie na 1% i
            masz tam liste organizacji, ktorym mozesz pomoc.
          • zz26 Re: Samorząd daje, państwo zabiera 09.09.10, 21:08
            > w ogole po co placic podatki? na drogi? ktos wybuduje i bedzie pobieral oplaty.

obecnie placimy w podatkach na drogi i co w zamian mamy? dziury i platne autostrady

"na edukacje? chcesz wyksztalcic dzieci zaplac"

wskaz mi ktora biedna rodizna jest w stanie pozwolic sobie na to zeby powiedzmy trojka ich dizeci zamiast isc do pracy i na platne studia zaoczne puscila swoje dzieci na kolejne 5 lat dziennych studiow na ktorych owe dzieci do pracy nie pojda

"na policje?"

szczerze mowiac mi policja nie jest potrzebna jak mojemu znajomemu ukradli rower pod kamerami miejskiego monitoringu to jedyne co policjha zrobilato wyslala list o umnorzeniu potemsieokazalo ze nawet szanowni panowie p0licjanci nie pofatygowali sie po tasme abyobejrzec przestprstwo wierc poco mam na nich placic?
            itak nic nie robia
            jedyne co mi daje policja to mandaty bo przed zlodziejami nigdy jeszcze nie uchronila

"a ze bedzie jak dzis w
            > bagdadzie"

chcialbym zauwazyc ze w bagdadzie jest panstowwa policja prywatna policja jest miedzy innymi w stolicy somalii i ginie tam mniej osob niz w bagdadzie
        • hanishl Re: Samorząd daje, państwo zabiera 09.09.10, 14:48
          thegreatmongo napisał:

> Czemu ma zamilknac?
          >
          > To ty chcesz mu zabierac pieniadze, zeby dac tym ludziom wiec jak najbardziej m
          > a
          > prawo mowic co mysli!!!
          >
          > Chcesz dawac na "wykluczonych" to daj pieniadze na organizacje charytatywna. Ja
          > nie chce!
          >
          > Ciekawe czy oprocz gadania na forum cokolwiek dla tych ludzi robisz? Ile oprocz
          > 1% dajesz na pomoc biednym co?
          >
          Na pewno zdajesz sobie sprawę że z tego procenta na biednych , biedni otrzymują 30-40%.
          Rożnica to utrzymanie wszelkich fundacji których w Polsce jest ponad 6000.
          www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1503&NrSection=80&NrArticle=180806&IdTag=832
    • ambl Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:18
      W tym wypadku państwo jest w roli łajdaka-oszusta co nie dziwi jeżeli się
      wezmie POd uwagę kto tym "państwem" rządzi
      • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:28
        Tak tak to wszystko wina PO. Powodz w Pakistanie, pozary w Rosji i teraz ta
        epidemia w Nigerii tez....
    • thegreatmongo Dobrze jest jak jest 26.08.10, 14:25
      Dobrze jest jak jest. Ten facet musial prowadzic firme na czarno bo inaczej
      albo mialby rente albo emeryture.

Czemu ja mam placic na takich ludzi????

450 zl to malo, ale gdyby mieli 450 + 200 dodatku mieszkaniowego plus jakies
      znizki pierdoly itp to sie okaze, ze maja wiecej niz osoba pracujaca za
      minimalke i majaca np. male dziecko i placaca za przedszkole!

To nie fair!!! Kazdy!!! Moze troche pracowac. Nie mowie 8 godzin w kopalni,
      ale sa oferty pracy dla roznych strozow, zamiataczy itp ludzi, ktorzy naprawde
      czasem moga pracowac 3-4 godziny dziennie.

Nie zamierzam placic na biednych, ktorzy cale zycie przebimbali. Od wypadku
      jest renta i ubezpieczenie prywatne. Po 65 emerytura.

Lenie niech spadaja.
      • hanishl Re: Dobrze jest jak jest 26.08.10, 15:59
        thegreatmongo napisał:
        > Nie zamierzam placic na biednych, ktorzy cale zycie przebimbali. Od wypadku
        > jest renta i ubezpieczenie prywatne. Po 65 emerytura.
        >
        > Lenie niech spadaja.

Założymy się że zapłacisz a potem Ci jeszcze emeryturkę zrównają na korzyść
        "biedniejszych"
        wyborcza.pl/1,76842,8296244,Emerytury_wedlug_Tuska.html
        • thegreatmongo Re: Dobrze jest jak jest 26.08.10, 16:18
          Wiem. Co nie znaczy, ze to jest sprawiedliwe.....
          • hanishl Re: Dobrze jest jak jest 26.08.10, 16:34
            thegreatmongo napisał:

> Wiem. Co nie znaczy, ze to jest sprawiedliwe.....

Oczywiście że nie jest sprawiedliwe .Niestety ze sprawiedliwością jest tak jak z
            demokracją .Nie ma demokracji ponadklasowej . Co innego raz na 4 czy 5
            lat . Wtedy demokracja jest przy urnie a po odejściu od urny reklamacji nie
            uwzględnia się.
            Pozdrawiam
            • thegreatmongo Re: Dobrze jest jak jest 26.08.10, 17:05
              jasne, ale wiesz ja jestem w miare zadowolony jak glosowalem (PO). Nie dlatego,
              ze uwazam, ze ten rzad jest super, ale ze jest lepszy niz wszystko inne co bylo
              do wyboru.

Demokracja to niestety ograniczony wybor.

Co nie zmienia faktu, ze nalezy protestowac przeciw czemus co ci sie nie podoba.
      • hanishl Re: Dobrze jest jak jest 09.09.10, 15:11
        thegreatmongo napisał:

> Dobrze jest jak jest. Ten facet musial prowadzic firme na czarno bo inaczej
        >
        > Nie zamierzam placic na biednych, ktorzy cale zycie przebimbali. Od wypadku
        > jest renta i ubezpieczenie prywatne. Po 65 emerytura.
        >
        > Lenie niech spadaja.

Chcesz czy nie chcesz to itak zapłacisz . Rewaloryzacja rent kwotowa jak mówił premier i
        Twój staż pracy plus płacone składki na nic się nie zda . Socjalizm wraca i rewaloryzacja po równo . I jeszcze wiele , wiele podobnych
        np.
        www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/przywileje;branzowe;kosztuja;miliony,58,0,361018.html
    • marka.net Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:32
      Dawno powinno się zlikwidować wszelkie datki wypłacane z każdej
      strony, a ustanowione jako kiełbasa wyborcza (zasiłki rodzinne,
      becikowe itp), pieniądze przesunąć do opieki społecznej. Zatrudnić
      tam fachowców, którzy rozdysponują pieniądze wśród potrzebujących.

• thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:49
        "tam fachowców, którzy rozdysponują pieniądze wśród potrzebujących"

Tylko powiedz mi, kto to sa ci potrzebujacy? Czy sa to ludzie, ktorzy nei
        wykazuja dochodu? Moze pracuja na czarno? Za granica?

Becikowe to kicha, ale obnizka podatkow dla osob z dziecmi jest sensowna i nawet
        powiedzialbym powinna byc wieksza.

Prawda jest taka, ze w kazdym spoleczenstwie jest grupa ludzi, ktorym sie nie
        chce, ktorzy nie beda pracowac legalnie i ktorzy beda potrzebowali pomocy innych.

Wg. mnie od tego sa organizacje charytatywne zeby takim ludziom pomagac. Panstwo
        daje 450 ok. To prawie nic, ale na jedzenie wystarczy, reszte zalatw sam.
        • mandaryna.1 Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 15:23
          Nikt jakos nie wspomina o diesiątkach tysięcy bardzo młodych ludzi,którym
          nieuleczalna choroba nie pozwoliła nawet na podjecie czy to studiów,czy
          pracy.Byliscie kiedys w szpitalach onkologicznych?ortopedycznych? Jeśli maja
          rodzinę,to dopóki żyje ma jakąs opieke,ale gdy nie? I o takich trzeba mysleć,nie
          zganiając na nieróbstwo.Niektórym ludziom i to wielu obecny ustrój nie daje
          żadnych szans na podjęcie pracy,bo jej po prostu brak.Dlatego trzeba
          przefiltrowac pomoc społeczną,żeby ci,którzy nie mogą pracować żyli
          godnie.Przecież chyba jesteśmy jeszcze ludżmi??? Tysiące
          pomników,ochroniarzy,leniwych urzędników,przedwczesnych emerytur,pensje dla
          wielebnych to jest nasza polska zaraza.Dla biednych zawsze brak.
          • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 16:15
            Czy ja gdzies napisalem, ze mamy za malo urzedasow, pomnikow i czarnej mafii?
            Nie, jest ich juz o wiele za duzo.

Ale widzisz, zeby dac komus kto nigdy nie pracowal trzeba zabrac komus kto
            pracuje. To nie "panstwo" daje. To ja i ty.

Ja nie chce dawac na takich ludzi...

Jak ktos pracowal i jest chory to ma rente. Ci ludzie jej nie maja to znaczy,
            ze nie sa chorzy tylko im sie nie chce.

• zz26 Re: Samorząd daje, państwo zabiera 09.09.10, 21:13
              Jak ktos pracowal i jest chory to ma rente. Ci ludzie jej nie maja to znaczy,
              > ze nie sa chorzy tylko im sie nie chce.

a jak dziecko urodzi sie bez nog i rak? to tez znaczy ze mu sie nie chce?
              bo nie rpacowal wiec renty nie dostanie wypisz wymaluj nierob i pijak pewnie
          • maciekz70 Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 17:12
            Ależ po co o nich myśleć.Taniej wybudować komory gazowe.Przy okazji zagazuje się
            mamusię aby nie była ciężarem dla synka.
            • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 17:23
              Stary zastanow sie o czym mowisz.

Ja nie chce sie skladac na ludzi, ktorzy dla naszego spoleczenstwa cale zycie
              byli ciezarem. Inna kwestia jest wspieranie rodziny czy emerytow, ktorzy
              uczciwie pracowali.

Nie potrafisz dyskutowac nie sprowadzajac wszystkiego do absurdu
              • katmoso Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 18:20
                i ty oczywiscie będzie decydował kto jest ciężarem, a kto nie. jak
                przepracował przynajmniej 4 lata przed chorobą, to ok, ale jak trzy
                to już nie? czy może 10 będzie tą granicą.
                myslisz, że ktoś tak sam z siebie pracuje na czarno? jest zwykle
                jeszcze ten, kto mu tą pracę daje, nie podpisując umowy i nie
                odprowadzając składek. ponieważ więcej jest ewentualnych
                pracobiorców niż miejsc pracy, to zawsze będą stali oni na straconej
                pozycji. bo na to miejsce zawsze trafi się ktoś, kto się zgodzi na
                pracę na czarno. a skoro firma X zatrudniając na czarno będzie mogła
                taniej sprzedać swoje produkty lub usługi, to myślisz, że firmy Y, Z
                z tej samej branży będą zatrudniać legalnie? ile osób z tej
                przyczyny będzie tak pracowało bez praw i składek wiele lat, by na
                koniec trafić do systemu opieki społecznej?
              • maciekz70 Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 20:03
                Wiem o czym mówię.Tak rozumują ludzie twojego pokroju.W Trzeciej Rzeszy właśnie
                rozwiązano problem utrzymania nieproduktywnych jednostek poprzez komory gazowe
                lub zastrzyk fenolu.Jeśli nie chcesz się składać na tych ludzi twoja sprawa.Ja
                natomiast żądam aby w razie wypadku nie próbowano cię ratować.Nie życzę sobie
                aby moje podatki były marnowane na ratowanie ci życia.
                • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 27.08.10, 10:42
                  Ok tylko widzisz ja sie zgadzam na taka umowe. Kazdy placi za siebie ubezpieczenie.

Masz je, ok, nie masz, twoj problem.

Popatrz co sie dzieje z powodzianami. Mimo ustawowego obowiazku ubezpieczania
                  upraw rolnicy wola placic kary niz sie ubezpieczac po czym oczywiscie leca do
                  panstwa z raczkami wyciagnietymi.

Kazdy musi byc odpowiedzialny za siebie.

Zycie to nie bajka.

Dalej nie odpowiedziales na moje pytanie, dlaczego matka z dwojka dzieci w
                  przedszkolu i praca nawet za 1500 netto ma miec mniej na zycie niz ktos kto cale
                  zycie nasze spoleczenstwo dymal?
    • marka.net Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 14:36
      ps. do "pigmejazs"- czy Ty się słuchasz człowieku?
    • d_jak_zupa Stosunek do slabszych 26.08.10, 18:32
      Stopień ucywilizowania danego państwa po części jest widoczny po tym
      jak te państwo się opiekuję słabszymi. Polska kiepsko pod tym
      względem wypada. Wystarczy popatrzeć na kolejki w poradniach
      onkologicznych, pomoc i wsparcie dla powodzian, i teraz ten
      przypadek.

Wypowiedż posła że musieli wybierać pomiędzy pracą nad opieką
      społeczną czy rynkiem pracy jest karygodna. To jest sztuczny wybór,
      jak się pali i wali to zero wakacji i pracuję się aż jest lepiej. Tak
      działa każda pożądna firma.

Na koniec wszyscy ci którzy piszą że w prawdziwym kapitaliżmie
      organizację charytatywne powinny się opiekawać a nie Panśtwo z
      podatków. Dlaczego nie protestujecie przeciw zasiłkom państwa dla
      firm, wydatkom na rozwój technologii, ulgom podatkowym, etc. Przecież
      to wszystko jeden wielki zasiłek dla przedsiębiorstw. Czyżby w
      waszych oczach państwo było organizacją charytatywna dla firm, ale
      nie dla ludzi.

Prawdą jest że prawdziwy, czysty kapitalizm nie jest ustrojem, w
      którym się da żyć.
      • thegreatmongo Powiedz to ludziom w Hong Kongu i Singapoorze 27.08.10, 10:45
        czyli krajach, ktore w pol wieku z najbiedniejszych staly sie najbogatsze,
        dzieki kapitalizmowi.

W Hong Kongu nie bylo minimalnej pensji, zusuow itp. Nawet nie musiales zglaszac
        pracownikow nigdzie!!! Umawialiscie sie ile im placisz i za co i hop....

A kolejki w poradniach to masz bo polowa tego kraju jest na lewej rencie,
        krusie, pracuje na czarno albo jest na jakiesj wczesniejszej emerturze, a reszta
        sie sklada na ich leczenie....
    • pennies Re: Samorząd daje, państwo zabiera 26.08.10, 21:51
      pigmejazs napisał:

> w prawdziwym kapitalizmie nie powinno byc zasilkow ale tez podatki powinny byc
      > zredukowane do minimum
      > jak zwykle GWno sieje lewactwo
      > a tzw wykluczeni to najczesciej ludzie ktorym sie nic nie chcialo w zyciu

Tak, masz rację: wszyscy ci chorzy na raka, niepełnosprawni, ciężko chorzy psychicznie, opiekunowie ciężko chorych dzieci, emeryci i renciści - wszystko to nieroby i należy ich tylko zagonić do pracy... Że też takie egoistyczne buce po tym kraju chodzą. Choć właściwie to tłumaczy w jakiejś części, dlaczego mamy tu taki syf.

Cwaniak sobie poradzi, zawsze skądś lewą forsę wyciągnie. A ten, kto naprawdę ledwo wiąże koniec z końcem, zdechnie przy wtórze głosów takich pięknych i młodych "kapitalistów". Módl się, żeby ci się wypadek nie przydarzył, żebyś pracy nie stracił i dziecko nie zachorowało. Bo jak ci się kilka takich sytuacji na piękną, kapitalistyczną główkę zwali, długo tu nie pociągniesz.
      • thegreatmongo Re: Samorząd daje, państwo zabiera 27.08.10, 10:46
        On pracuje legalnie i jest ubezpieczony, ci ludzie nie.

Spoleczenstwo to obowiazki i przywileje.
    • mierwin Samorząd daje, państwo zabiera 27.08.10, 13:13
      1.
      Pomyłka! Zasiłek pielęgnacyjny dla inwalidów I gr. to 153,- zł a nie 173!
      2.
      Znam pewnego starego, biednego i chorego człowieka, któremu oczywiście
      odejmują dodatek mieszkaniowy od zasiłku stałego z opieki społecznej. Pewnego
      razu wyremontował dużym nakładem sił stary rower i sprzedał za 100 złotych.
      Nieopacznie przyznał się do tego Pracownikowi Socjalnemu.
      I tę stówkę też mu odliczyli od zasiłku! Huuurrrraaa! Złapali oszusta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka