Dodaj do ulubionych

Kultura zaraża Polskę B

15.09.10, 17:26
sami tego chcą? Polska B , to PISdowate zaplecze małego PISiorka, tak wynika z mapy wyborczej.tylko szkoda ludzi
Obserwuj wątek
    • green-ola Kultura zaraża Polskę B 15.09.10, 20:18
      Brawo! Kultura dla wszystkich! Otwartosc umyslu przez wiedze i piekno! Przez innosc. Przez poznanie nowego. Przez wyjscie poza wlasne ograniczenia i zawezone horyzonty. Oklaski wsparcia dla wszystkich ktorzy maja odwage i entuzjazm by pojsc w szara i czesto zrezygnowana polska rzeczywistosc.
      • olias Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 14:55
        przeczytaj ten artykuł. ale przeczytaj. ze zrozumieniem. szczegolnej uwadze polecam kwoty, definicję "Polski B" (nie czyta gazet i książek, komp używa tylko do gier) i fakt ze kasa jest do podziału dla prowadzących ten biznes w Warszawie.
        • azsxdcf Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 16:19
          już lepiej niech czytają Na Żywo niż niektóre gazety udające że nie są brukowcem ...
    • adam81w Kultura zaraża Polskę 15.09.10, 21:23
      Brawo. Potrzeba nam w Polsce więcej takich ludzi.
      • szwalowski Re: Kultura zaraża Polskę 16.09.10, 08:15
        Szkoda, że wszystkie tego typu działania dotyczą małych miasteczek. Co z tymi, które są na tyle duże, że nikt się nimi nie przejmuje, a tam również panuje "niechiejstwo" i to na znacznie większą skalę.
        • audwork Kolejna dobra fucha J. Kozminskiego:)) 19.09.10, 16:22

Pijawka przyssala sie teraz do kieszeni Billa Gates, a naiwni Polacy sie ciesza:)))
        • olias Re: Kultura zaraża Polskę 19.09.10, 17:42
          młe miasteczka nic o tym nie wiedzą.
    • emissarius Kultura dla ludzi 17.09.10, 15:07
      Nie ma nic ważniejszego i wspanialszego nad pomaganie ludziom, w tym również - pomaganie im po prostu fajnie żyć, bez względu na okoliczności. Warto uczyć ludzi i pokazywać im, jak wspaniałe cudowne potrafi być życie, jeśli tylko spojrzeć na nie z odpowiedniej perspektywy. Czasem wystarczy naprawdę bardzo niewiele, by stać się szczęśliwym, choćby tylko przez chwilę. Jednak nawet dla tej jednej chwili - bardzo warto. Tym bardziej, jeśli wiąże się to z propagowaniem wartości kulturalnych i oświatowych.

Inicjatywa naprawdę cenna i ze wszech miar godna poparcia. Oby nigdy nie zabrakło Wam entuzjazmu, wytrwałości i środków. Brawo.
      • olias Re: Kultura dla ludzi 25.09.10, 12:38
        no nie ma cudów. z takimi poglądami to wiadomo - młode dziecię warszawskie pełne ideałów wyobrażające sobie "prowincje" jako busz z małpami pośrodku. dzięki serdeczne, ale jak już będziesz w rządzie (u nas się mowi że jak warszawiak umie pisać i czytać to wcześniej czy później bedzie pracował w rządzie albo w tv), no więc jak już będziesz w rządzie to załatw mi bym za taką samą pracę dostawał to samo wynagrodzenie co u was w warszawie. p.s. tylko mnie nie namawiaj bym się do warszawy przeprowadził. za jasną cholerę i chiny ludowe z mojego Podkarpacia nie ruszę się!!!!!
    • ubiquitousghost88 Muszę przyznać, że mieszane uczucia ogarniają... 19.09.10, 11:00
      ...człowieka, kiedy, w niedzielę, pod napisem BOŻA WOLA nalatuje na, wypisz wymaluj POLSKĄ DUPĘ...
      Michnik, po co Ci taka antyreklama, przecież nie tylko Twoi czytają GW...
    • 123jna Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 11:16
      Nareszcie dobry kierunek. Tak wlasnie Skandynawia zaczynala cywilizowac i "dyscyplinowac" (tak tu sie mowi) swoje spoleczenstwo. Od bibiotek dostepnych dla wszystkich. Byly i sa osrodkiem zycia spolecznego, mozna tam oprocz czytania ksiazek, obejrzec film, ma sie dostep do komputera i internetu, organizuje sie imprezy dla calych rodzin, uswiadamia co to jest spoleczenstwo, wybory i demokracja. W Polsce nawet wyksztalceni przeciez dziennikarze tak do konca demokracji nie rozumieja (porownuje to co pisza z zachodznia prasa, seksistowskie myslenie, niepoprawnosc polityczna - inwektywy, ocenianie postwa a nie argumentowanie) dlatego ta inicjatywa jest nieoceniona. To poczatek cywilizowania kraju.
      Tak jak tysiac lat temu czynil to kosciol. Nareszcie swieckie panstwo wkracza na arene.
    • dyngos "Na prowicję" jakież to warszawskie 19.09.10, 13:49
      Na prowincję - nigdzie, nikt tak nie gada ino w Warszawie. We wsi mojej prababci pracownie komputerowe były pierwsze w Polsce. Biblioteka wiejska może skromniejsza, ale na prawdę perełki w niej znaleźć można. Jeśli jest program sprzątania świata, to dzieci na wsi porządnie to robią, bez takiej popierduchy jak w miastach.

Śmieszy mnie to, jak w Warszawie ludzie myślą, że rzeczywiście są do przodu w stosunku do reszty kraju, jak na różnych konferencjach z całą powagą i odkrywczością tłumaczą rzeczy dawno w innych miastach wdrożone.

A co do działań. Mój ojciec kiedyś, w latach 70 nawiązał kontakt z Anglikami. Po powrocie do Polski temat ucichł. Po latach się wydało, że Anglicy przysłali mu zaproszenie, ale do ministerstwa i z ministerstwa jacyś ludzie sobie pojechali, mojemu ojcu nic o zaproszeniu nie mówiąc. Takie działanie to jedyny sensowny motor Warszawy.
      • olias Re: "Na prowicję" jakież to warszawskie 19.09.10, 17:41
        oto jak ... światły człowiek czyli dziennikarka widzi bibliotekarkę z prowincji: "Zna i Dostojewskiego, i Coelho. Często sprawnie porusza się w sieci, bywa, że mówi po angielsku, lubi podróżować. Nie tylko doradzi, jaką książkę przeczytać, ale pomoże napisać urzędowe pismo i przetłumaczy list z zagranicy. Pogada o nowym filmie Polańskiego, co tam w polityce. Ludzie ją szanują i cenią. "
        żałosne i śmieszne. dobrze że choć bibliotekarki, bo reszta prowincji siedzi przy ognisku czochra włosy i uczy się mówić.
        pyszna jest definicja Polski B - nie czyta gazet i książek, komp używa tylko do gier. czyżby ... mlodzież warszawska awansowała do ligii B? To zrozumiałe, dookoła mają tylko blokowiska (brzydkie jak cholera). U nas, na prowincji wyjdą z domu przejdą 100 m i mają albo las, albo rzeczkę, mogą więc odrwać sie od gier komputerowych.
        i najwazniejsze - ni ma u nas takich dziennikarek. bezcenne. zaś cały artykuł wygląda na SPONSOROWANY. widać darczyńca potrzebuje zobaczyć efkty, podrzuci się mu info że prasa ogólnokrajowa dostrzegła .... czy ktoś z Was słyszał kiedykolwiek wczesniej o tej akcji?
        p.s. oczywiście wiemy że takie ... organizacje nie muszą się rozliczać przed nikim z rozchodów kasy.
    • xolaptop Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 14:20
      W bibliotekach wystarczyłyby terminale, ale jak znam życie i jak czytam za czyje pieniądze, od razu wiem, co tam będzie na tych komputerach.
      • fiodor44 Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 14:36
        No, pewnie kompy w darze od M$ mają zaprogramowaną autodestrukcję przy próbie zainstalowania linuxa. Sam używam visty, ale w instytucjach publicznych dużo lepiej sprawdzają się linuxy - przede wszystkim o niebo taniej i mniej awaryjnie. Minus, że windowsowcy muszą się trochę przyzwyczaić, ale to kwestia paru godzin używania.

Inna sprawa, czy kiedyś nie przyjdą sobie dresy do takiej biblioteki i nie wyjdą z kompami pod pachą, sprzedawszy bibliotekarce cios bejzbolem. I po pięknym programie.
        • chavez666 Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 14:48
          ja w tej "charytatywnej bezinteresowności" widzę tylko inwestycję w nowe rynki zbytu... ale jeśli przy okazji da się trochę odchamić społeczeństwo... to czemu nie
        • xolaptop Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 14:52
          Rozwiązań terminalowych jest dużo. Nie miałem na mysli konkretnego. Przykre, że w naszym kraju musi być zawsze coś, co jest jedynie słuszne. Ta ułomność intelektualna trwa już zbyt długo.
    • czytelnik121 co ku... windowsa wszystkim zainstowal 19.09.10, 14:21
      bedzie wychowywac przyszlych klientow gownianego systemu gdy jest masa lepszych narzedzi, to zadne pieniadze a przejmowanie rynku na bezbronnych
    • aa_6 I to jest piękne! Tym powinny się 19.09.10, 14:37
      zajmować media, zwłaszcza telewizje z nazwy informacyjne, o tym informować i to wspomagać, a nie w kółko pokazywać nam jarkowo-rydzykowych ?????? pod krzyżem, którego już nie ma...
      • q-ku otóż to - więcej takich artykułów 19.09.10, 20:33
        a nie tylko oszołomy, pochodnie, krzyże i popsute zęby
    • olias Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 14:51
      artykuł dla debili z Polska A o mentalności i inteligencji Polki pozaklasyfikacyjnej. 28 mln zł na kilka lat? wystarczy by dać niezlą kase parunasu cwaniaczkom z "Polski A".
      "wybierają co roku 20-25 przyszłych menedżerów kultury i zapraszają na warsztaty w Warszawie. [....] Jeśli się im uda, dostają dotację (ponad 2 tys. zł) na jego realizację.

co można za 2 tys zł? krzesło kosztuje 150 zł, biurko, jeśli marne 400 zł.
      No, ale dodatkowo usługi architekta .... w sprawie wyboru tego krzesła?!
      gazety w bibliotece? 2 tys na rok nie wystarczy.
      żeby nie zapomnieć - dziękujemy panu dziennikarzowi że zauwżył iż bibliotekarki w Polsce B znają Dostojewskiego, potrafia mówić po angieslku i obsługują komputer. No, naprawdę, łzy ze wzruszenia ma na pewno cała bibliotekarska brać.
      • fanta9 Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 15:10
        Piękna fikcja. jak zawsze w Polsce. Mniejsza o to, czy to Polska A, B czy C. Ja akurat w Wielkopolsce. Małe miasteczko, gmina, 4 tysiace ludzi. Jedna biblioteka. Jeżdżę do niej z synkiem średnio raz na tydzień - w różnych porach, w różne dni tygodnia.
        I co?

Święto jest, gdy przychodzimy, bo oprócz nas wpadają tylko inni rodzice z dziećmi potrzebującymi lektury do szkoły, wpadają maturzyści z pytaniami o lektury do prezentacji maturalnej i...nikt więcej.

Stanowisk komputerowych jest około 7-8, w zależności od tego, czy akurat jest jakaś konserwacja sprzętu.

Żeby skorzystać z kompa, trzeba się zapisać w specjalnym zeszycie - z ciekawości spojrzałem. I co?
        W miesiącu średnio z komputerów korzysta około 15-20 osób. Często nazwiska się powtarzały.

Takie akcje to pokrywanie swieżą farbą butwiejących ścian.

Tyle. Najpierw zapomnijcie o Vacie na książki, potem usuncie debili z telewizji choćby publicznej i pokażcie Mostowiaków jak idą do biblioteki lub chociaż z książką. Bo jak na razie to Lucek tylko szachy i krzyżówki.

Że o Kisielu nie wspomnę.
        • marajka Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 22:18
          Patrz, a moje rodzinne miasto to Polska B, nawet C. W bibliotece zawsze stoję w kolejce. Czytelnia pięknie odnowiona, zawsze ktoś w niej siedzi nad książką czy gazetą. Czytelnia internetowa już raczej świeci pustkami, ale wiadomo, że net stał się bardziej powszechny. Mogę tylko uczciwie dodać, że miasto 10 razy większe.
    • gtpress Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 15:16
      a kto bedzie sledzil los tej kasy Fundatora? to wane, obecne badania dowodza, ze tylko niewielki procent /ok. 17/ idzie zalozony z gory "cel", reszte /87 proc. !!!!/ konsumuja struktury posrednie, firmy consultingowe czy zarzadzajacy ze struktur rownoleglych, fundacji, stowarzyszen.........
      • olias Re: Kultura zaraża Polskę B 19.09.10, 17:48
        no a niby po co są fundacje? ta to chociaż nie obżera polskiego budżetu tylko pasożytuje na obcych naiwniakach. ale inne rozdrapują dość solidną częśc naszych podatków.
    • r_mol A po co informatyzować biblioteki? 19.09.10, 15:16
      Żeby powiększyć rynek dla Microsoftu?
    • skrzynka_02 Biedacy nie potrzebują kultury 19.09.10, 15:30
      "Z takim potencjałem wiejska bibliotekarka mogłaby przenosić góry. Z biblioteki uczynić centrum kulturalne wsi, w gminę tchnąć nowego cywilizacyjnego ducha."

Haha, co za fantasmagoria. Przypomina mi to słowa lewicowego polityka który narzekał że w dzielnicach nizin społecznych pełno jest młodych agresywnych ludzi bo co kilometr stoi siłownia zamiast... teatru! HAHAHA, sam jestem z motłochu, i mimo wyższego wykształcenia przyszło mi trochę pożyć w biedzie i wiem, że ludzie zmuszeni za małe pieniądze ciężko pracować po 10-12 godzin dziennie przez 6-7 dni w tygodniu po przyjściu z pracy mają po całości wyjeb... na rozrywkę wymagającą intelektualnego wysiłku i zaangażowania. Lepszy jest tępy film, i wódka.
    • lichwa.i.kara Niemdomowienia michnika czyli ewangelia Judasza 19.09.10, 16:05
      Panie michnik, czy Bill Gates te pieniadze da czy pozyczy?
      Bo jesli pozyczy to my temu panu dziekujemy.
      Nie chcemy jego bibliotek i jego lichwy.

A kto bedzie decydowal co bedzie w tych bibliotekach? Panscy rodacy czy polscy bibliotekarze? Bo jesli bedzie tam "NAJWAZNIEJSZY DOKUMENT 2 WOJNY SWIATOWEJ"
      ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
      za ktory to dokumet michnik uwaza "liste schindlera", pare filmow pewnego pedofila ktorego POCHODZENIE uratowalo od odpowiedzialnosci karnej, czy pare "dziel" chodzacej do psychiatry Jellinek to tez wam za taki "dar" dziekujemy.
    • wybitniemadry fantastyczne marnowanie nie swoich pieniedzy 19.09.10, 16:56
      bedziemy zbierac smieci, rozwieszac facjaty na plotach i zaglowac, huraaa! tworzymy "kulture" , pojebalo was polaki? to gdzie idzie te 28 baniek? na szkolenia? najwiekszy przekret w pokomunie?
    • ubiquitousghost88 Bil Gates kulturtreger śmichy chichy... 19.09.10, 17:38
    • q-ku no tak, Coelho 19.09.10, 20:32
      grafomańska zaraza półinteligentek
      --
      ale wracając do tematu - te dziewczyny w małych miasteczkach robią dobra robotę
      ale troszkę się też tam marnują
    • kirke18 re: DUPA 20.09.10, 10:21
      Że tak powiem cytując w pewnym sensie gazetę, jak się ku..., pisze o kulturze, to po jakiego ciula ta dupa? Żeby bardziej swojsko było? Może pierdnąc do tego?
      • ubiquitousghost88 Oni w niej natchnienia szukają... 20.09.10, 11:35
        kirke18 napisała:

> Że tak powiem cytując w pewnym sensie gazetę, jak się ku..., pisze o kulturze,
        > to po jakiego ciula ta dupa? Żeby bardziej swojsko było? Może pierdnąc do tego?
    • kumpel_kolesia Andrzej Bursa 20.09.10, 15:51
      Bursa jeżeli już coś miał w... głębokim poważaniu... to pewnie takiego redaktorka, który wysyła młodego dziennikarza "na odcinek kultury". A to już sama Redakcja powinna wiedzieć, czy wysyła kogoś "na odcinek" czy też ten ktoś tak sam z siebie... Więc Bursy może lepiej w to nie mieszać. Najlepiej po prostu przypomnieć ciętego gościa, któremu młodo się zmarło.
    • dyspaszer Kultura zaraża Polskę B 25.09.10, 18:07
      Niestety kultura nie jest zaraźliwa. To trzeba mieć w genach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka