Dodaj do ulubionych

Ta wstrętna równość laicka

24.09.10, 07:28
—– Original Message —–
From: Stanisław Remuszko
To: kontakt@kprm.gov.pl ; rzecznik@rpo.gov.pl
Cc: apel@mamaitata.org.pl ; bprt@kprm.gov.pl
Sent: Thursday, September 23, 2010 6:42 PM
Subject: Poparcie

Wielce Szanowny Panie Premierze,
Wielce Szanowna Pani Rzecznik
Jako człowiek, jako ojciec, jako obywatel i jako dziennikarz (z prawie czterdziestoletnim stażem) wyrażam swe poparcie dla pani minister Elżbiety Radziszewskiej oraz swe zaniepokojenie agresją ze strony radykalnych środowisk politycznych i społecznych, które domagają się dymisji pani minister. W pełni podzielam wiadome „kontrowersyjne poglądy” pani minister.
Mam nadzieję, że Dostojni Państwo będą konsekwentnie bronić esencji naszej demokracji, czyli wolności słowa : – )
Z głębokim respektem
Stanisław Remuszko
Dunikowskiego 8, 02-784 Warszawa
remuszko@neostrada.pl, +22 641-7190, 504 830-131
Obserwuj wątek
    • cmoscmos Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 07:39
      Panie Remuszko.

Jeżeli szkoła katolicka nie powinna zatrudniać nauczycielki lesbijki, to dlaczego Kościół Katolicki może zatrudniać biskupa homoseksualistę? Albo są jakieś zasady, albo ich nie ma.
      • maura4 Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 08:30
        Zasady są, ale dla owiec i to nie dla wszystkich a dla tych biedniejszych. KK zatrudnia nie tylko biskupów homo, ale też księży pedofilów i mających dzieci, kochanki. Oni zasad nie łamią.
        • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 09:16
          Ustalmy tylko, że w chwili "zatrudniania" (znane w niektórych kręgach jako święcenia kapłańskie) ci panowie nie chwalą się swoimi pedofilskimi lub innymi preferencjami. To subtelna różnica, bo napisałaś tak, jakby świadomie i celowo przyjmowano do stanu kapłańskiego maniaków seksualnych lub pedofilów.
          • maura4 Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 09:51
            Ustalmy również, że w chwili kiedy owe skłonności wychodzą na jaw, przenosi się ich do innych parafii, roztaczając nad ich biednymi główkami parasol ochronny. Roboty nie tracą. Popraw mnie, jeżeli niezbyt dobrze pamiętam, ale zdaje się, że sam papież nakazał księżom płacenie alimentów na dzieci. Nie pamiętam, aby była mowa o tym, że przestają jednocześnie być kapłanami mimo, że zasady ewidentnie złamali.
            • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 10:13
              Z tym bywa różnie, ale literatura na ten temat jest tak obszerna, że trudno cokolwiek dodać :)

I gwoli ścisłości: kapłanem nie da się w Kościele katolickim przestać być. Co by taki chłop nie nabroił - święceń cofnąć się nie da.
        • 0721x Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 10:58
          jedyną zasadą KK jest brak zasad a poza tym mają poparcie najwyższego i cała reszta może im skoczyć
      • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 09:13
        Jeżeli szkoła katolicka nie powinna zatrudniać nauczycielki lesbijki, to dlaczego Kościół Katolicki może zatrudniać biskupa homoseksualistę?

Jeśli A, to B. (Tak piszesz).
        Na fałszywym założeniu możesz sobie budować dowolną teorie. Ale bez sensu.
        Dyskusja nie jest o tym, że "szkoła katolicka nie powinna zatrudniać nauczycielki lesbijki", tylko o tym, czy MOŻE nie zatrudniać. Zadaj sobie trochę trudu, żeby tę różnicę przetrawić i zrozumieć.
        • kr_kap Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 11:36
          Właściwie wszystko mogłoby się odbić od słówka "zadeklarowana", jak przypuszczam, w razie procesu, ale szkoda musieć szukać kruczków i się procesować, skoro sprawa jasna, bo:

Szkoła katolicka, gdyby chciała być w zgodzie ze swoją katolickością, powinna przyglądać się wszystkim zatrudnionym, i na przykład nie dawać roboty rozwodnikom, ludziom żyjącym w wolnych związkach, tym, którzy porzucili zakony, tym, którzy mają nieślubne dzieci, tym, którzy tłuką współmałżonka, oszustom podatkowym, nałogowym palaczom, i tak dalej i tak dalej. Powiesz: to nie to samo, bo zachowań homoseksualnych (jak to rozumiał minister Giertych a teraz pani Radziszewska) zboczeńcy będą dzieci uczyć, a jeden z drugim rozwodnik, na przykład, czy zwykły złodziej, z tych ściągających filmy i muzę z internetu, nie będzie uczył jak żyć grzesznie i niezgodnie z nauką Kościoła, bo zwyczajnie nie będzie miał ku temu okazji.
          Otóż jest tak samo deprawujące dla dziecka jawne niespełnianie jednych czy innych zasad, którym teoretycznie hołduje szkoła. Bez różnicy. I tak w konsekwencji przestają wierzyć w słonie, jeśli kojarzysz Mrożka.

Ja na przykład nie widzę powodu, żeby moje dziecko dowiadywało się o życiu seksualnym swoich nauczycieli. Ot, taki kaprys. Czy to homo czy hetero, bez różnicy. Poza lekcjami przedmiotowymi, gdzie mowa o życiu w rodzinie, i tymi, gdzie mowa o seksualności czy o biologicznym rozwoju człowieka, nie widzę miejsca dla rozważania tematów seksualnych w szkole, a tym bardziej dla rozważań o życiu seksualnym nauczycieli. Ale fakt, że istnieją ludzie homoseksualni, jest faktem, który prędzej czy później dziecko dostrzeże na ulicy, bo w przeciwieństwie do minister Radziszewskiej urodziło się w XXI wieku, kiedy wiadomo, że homoseksualizm nie jest chorobą ani zboczeniem, w żadnej z klasyfikacji medycznych. Ale pani Radziszewska, wraz z "Gościem Niedzielnym" i jego czytelnikami, jak przypuszczam, prezentuje takie typowe myślenie życzeniowe, dotyczące w ogóle większości dorosłych , a już szczególnie dorosłych edukatorów, niestety. Czyli: jeśli zabronię dziecku patrzeć, to ono, durne, nie dostrzeże. I nie zapyta. I nie zastanowi się. I łyknie jak gęś.

Chyba lepiej nauczyć się mądrze współżyć ze wszystkimi niełamiącymi prawa, także z tymi, którzy nie podzielają naszego systemu wartości. Nawet "zboczeń" nie da się zakazać w szkole, seminarium, Kościele, choć wielu próbuje. A skoro się nie da, to może należy się skupić na uczynieniu naszego życia mądrzejszym, nie - sprawniej przez innych sterowanym, bezmyślnym. A tak na marginesie, choć to truizm aż zęby bolą, jest cała masa rzeczy, które nauczyciel powinien przekazać uczniom. Jedną z ważniejszych jest pokazanie na własnym przykładzie jak uczciwie pracować, zamiast się opierniczać w czasie przeznaczonym na lekcje.
          • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 12:36
            To chyba niekoniecznie do mnie...
            Ja tam nie wiem, czemu bycie lesbijką miałoby przeszkadzać w nauczaniu matematyki czy historii w szkole katolickiej. Zgadzam się z prawie wszystkim, co napisałaś. Ale jeśli jakiś ksiądz widzi to inaczej, to ma do tego prawo. Nie wolno go zmuszać, by postępował wbrew sobie czy musiał wyrzekać się swoich przekonań. To też jest miarą tolerancji. Nie należy z tą poprawnością polityczną popadać w paranoję. A cała histeria wywołana wokół jednej wypowiedzi Radziszewskiej jest jakimś absurdem. Rozdmuchano to ponad granice zdrowego rozsądku.

(Poza tym już widzę te tłumy gejowskich aktywistów, walących drzwiami i oknami do pracy w szkołach katolickich. Problem jest z dziedziny czysto akademickich).
        • cmoscmos Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 12:23
          "Dyskusja nie jest o tym, że "szkoła katolicka nie powinna zatrudniać nauczycielki lesbijki", tylko o tym, czy MOŻE nie zatrudniać. "

Prawnik? Ja nie mam na myśli prawa świeckiego tylko zasady głoszone przez Kościół. I dokładnie tak to sformułowałem, Ty natomiast formułujesz po prawniczemu i wychodzi zupełnie inne zagadnienie. Zadaj sobie trochę trudu, żeby tę różnicę przetrawić i zrozumieć.
          • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 12:39
            Prawnik?

Broń Boże!
            Informatyk. Dlatego cenię sobie logikę i precyzję sformułowań :)
            • cmoscmos Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 12:51
              "Informatyk. Dlatego cenię sobie logikę i precyzję sformułowań :)"

Ja też. Nie przełączyłeś kontekstu przed parsowaniem mojej wypowiedzi.
          • asiazlasu Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 14:55
            cmoscmos napisał:

> "Dyskusja nie jest o tym, że "szkoła katolicka nie powinna zatrudniać nauczy
            > cielki lesbijki", tylko o tym, czy MOŻE nie zatrudniać. "

>
            > Prawnik? Ja nie mam na myśli prawa świeckiego tylko zasady głoszone przez Kości
            > ół. I dokładnie tak to sformułowałem, Ty natomiast formułujesz po prawniczemu i
            > wychodzi zupełnie inne zagadnienie. Zadaj sobie trochę trudu, żeby tę różnicę
            > przetrawić i zrozumieć.

ta pani jest przedstawicielka rzadu wiec wladzy swieckiej wiec wladzy kierujacej sie prawem. Nie zasadami gloszonymi przez kosciol.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 07:54
      Bardziej skomplikowana jest kwestia, czy instytucja kościelna ma prawo dobierać pracowników wedle wartości, które wyznaje.

Cóż, Kodeks Pracy w poniższy sposób reguluje tę kwestię. Nie oceniam, czy jest to sprzeczne z prawami człowieka i unijnymi dyrektywami, tylko cytuję:

Kodeks Pracy
      Art. 183b.
      § 4. Różnicowanie pracowników ze względu na religię lub wyznanie nie stanowi naruszenia zasady równego traktowania w zatrudnieniu, jeżeli w związku z rodzajem i charakterem działalności prowadzonej w ramach kościołów i innych związków wyznaniowych, a także organizacji, których cel działania pozostaje w bezpośrednim związku z religią lub wyznaniem, religia lub wyznanie pracownika stanowi istotne, uzasadnione i usprawiedliwione wymaganie zawodowe.

W tym przypadku sąd musiałby rozstrzygnąć, czy sprawa z nauczycielką-lesbijką jest
      "różnicowaniem ze względu na religię lub wyznanie". Jeśli interpretować to tak, że osoba otwarcie uprawiająca homoseksualizm nie jest prawdziwym katolikiem, to niestety dałoby się to podciągnąć pod powyższy paragraf. Ale mam nadzieję, że nikt w ten sposób nie będzie oceniał. Z kilku powodów, lecz jednym z nich jest poczucie, że mierzi mnie zaoczne wypisywanie z Kościoła i ocenianie z zewnątrz, czy osoba jest prawdziwym katolikiem, czy nieprawdziwym.
    • klezmatics ETPC to nie ETS! 24.09.10, 08:06
      "Trybunał Praw Człowieka tworzący standardy Unii"
      Oj bo mnie zaraz coś trzaśnie. Pani Redaktor, zanim się Pani zabierze za krytykowanie niekompetencji kogos innego, proszę się samodzielnie dokształcić! Europejski Trybunał Praw Człowieka nie ma nic wspólnego z Unią - to organ wdrażający Europejską Konwencję praw Człowieka, całkowicie niezależny, działający w państwach-sygnatariuszach Konwencji, a temu gronu bliżej do Rady Europy niż do Unii Europejskiej.

No matko...
      • baruebar Re: ETPC to nie ETS! 24.09.10, 10:43
        No wlasnie, juz myslalam ze nikt tego nie zauwazyl... Ciagle takie bzdury sie czyta w polskiej prasie, trzeba by tych dziennikarzy troche doksztalcic.
    • nie_biker a za co agora zwolniła ziemkiewicza 24.09.10, 08:12
      a potem janke? za obrazę uczuć religijnych wyznawców GW?
    • kociewiak2 Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 08:20
      szukam pracy a mam 59 lat i jestem wszedzie za stary czy to jest lamanie prawa??
      a jak byl bym homoseksualista to prawo bylo by po mojej stronie??
      demokracja,pani minister dala prawidlowa odpowowiedz,
      • asiazlasu Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 10:02

kociewiak2 napisał:

> szukam pracy a mam 59 lat i jestem wszedzie za stary czy to jest lamanie prawa?
        > ?
        > a jak byl bym homoseksualista to prawo bylo by po mojej stronie??
        > demokracja,pani minister dala prawidlowa odpowowiedz,

I owszem, to lamanie prawa.

• pak4 Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 08:58
      Co tu tak totalitaryzmu Pan broni :)
      Poważnie
    • mer-llink Dyskryminacja nauczycielki.... 24.09.10, 09:20
      Co do dyskryminacji pedagoga w polskiej szkole katolickiej, Kodeksu etc.:
      W Stanach Zjednoczonych n.p. uniwersytety JEZUCKIE zatrudniają Żydów (ba, biją się o wykładowców), pod warunkiem, że są wybitni w swojej dziedzinie. I korona im z głów nie spada..
    • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Trochę to trwało... 24.09.10, 09:25
      ...ale cieszę się, że wreszcie ktoś w GW zadał sobie trud i przeanalizował, co tak naprawdę Radziszewska powiedziała i jak to się ma do stanu prawnego. Lepiej późno, niż wcale. Bo do tej pory na łamach GW można było spotkać jedynie histeryczne krzyki i niskie granie na emocjach. Ciężko było znaleźć tu coś innego, niż "Radziszewska musi odejść!", zaś samo przywoływanie słów Radziszewskiej graniczyło z manipulacją.

Szkoda tylko, że na artykuł taki, jak ten trzeba było czekać tyle czasu. Słabo to świadczy o Gazecie...
    • ksiadz_gazeta to po prostu skandal! 24.09.10, 10:11
      >> Pani Radziszewska ma prawo rozumieć te pojęcia, jak chce.

otóż takie prawo ma tylko i wyłącznie GWno... to skandal przypisywać je sobie bez pozwolenia GWna, kapeha i brzydkich polskich lesbijek
    • mentatd_at_gmail Radziszewska powinna zostać odwołana 24.09.10, 10:12
      i tyle.

Polska nie jest krajem wyznaniowym i nie chce by takim Polska się stała ponadto myślę, że znakomita większość obywateli podziela mój pogląd.
    • agnostic5 Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 10:13
      Panie Remuszko, a gdyby Pani Radziszewska nie zgadzając się z Pana poglądami sugerował z kim Pan spędza noce, to uważa Pan, że wszystko byłoby ok?
      To ma być rzecznik rządu do spraw równego traktowania? Ja wiem, że można nie lubić homoseksualistów i się z nimi nie zgadzać, ale w takim wypadku nie można pełnić takiej funkcji. Amen
    • tom.gorecki zwisa mi i powiewa 24.09.10, 10:14
      pogląd pani Radziszewskiej, partii, Unii i gejów wszelakiej maści
      uważam jednak, że szkoła katolicka powinna mieć prawo decydowania, czy chce zatrudnić osobę, która dopuszcza się czynów, których katolicyzm zabrania
      to też jest wolność a dopóki wszystkie szkoły w kraju lub większość katolickimi z zasady nie są (mniejsza o stan faktyczny), to krzywda takiej np lesbijce z cofniętym podbródkiem się nie dzieje...
    • gemelar A w "Rzepie" ani slowa o lesbach i pedałach... 24.09.10, 10:18
      ...choć uchodziła za gazetę antyplatformerską... Wychodzi na to, że jest poważniejszą... Albo tam mniej... Mniejsza o to...
    • 0721x Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 10:52
      pańcia nadaje się na rzecznika prasowego kurii li tylko
    • rolex12 państwo totalitarne... 24.09.10, 11:13
      ...charakteryzuje się tym, że próbuje wpływać i regulować wszelkie dziedziny życia ograniczając swobodę wyboru jego obywatelom. Jedną z takich swobód jest prawo pracodawcy prywatnego do zatrudnienia takiego pracownika jak mu się podoba. Każda szkoła niepubliczna jest takim pracodowcą prywatnym i powinna mieć swobodę doboru kadry, natomiast rodzice powinni mieć swobodę oceny tejże kadry i związanego z tym wyboru szkoły.
      A na czym polega swoboda (wolność) obywatelska potencjalnego pracownika (w tym wypadku lesbijki)? Na tym, że może starać się o pracę w wielu szkołach. Szczerze mówiąc aplikowanie akurat do szkoły katolickiej nosi wszelkie znamiona prowokacji, którą oczywiście lewackie media chętnie wspierające totalitaryzacje państwa w mig podchwyciły.
      Swoją drogą, szkoły katolickie uchodzą za najlepsze w Polsce, więc z pewnością psują komuś plan totalnej debilizacji społeczeństwa.
    • pal666 Bądźmy konsekwentni 24.09.10, 11:14
      Skoro ta Pani upubliczniła swoją przypadłość, nie powinna dziwić się, ze szkoła katolicka nie chce jej zatrudnić. Tak samo nie zdziwiłbym się, gdyby właściciel klubu dla pederastów, szukając pracowników preferował osoby np. rekomendowane przez tzw. kampanię przeciw homofobii. Nota bene, dziwię się tej Pani, że będąc zboczeńcem, szukała pracy w szkole katolickiej. Ja nie szukałbym pracy w klubie dla homosiów. A gdybym już to robił (załóżmy na chwilę hipotetycznie) to nie zdziwiłbym się, gdybym tej pracy nie dostał bo jestem normalny.
      Jeżeli z jednej strony oczekujemy od Państwa, że tzw. orientacja seksualna nie będzie brana pod uwagę przy przyjmowaniu do pracy, to przyjmijmy, że jest to wyraz zasady, że żadne nasze sprawy prywatne nie stanowią kryterium podejmowania decyzji, np. metraż naszego mieszkania, wiek, płeć, liczba dzieci, stan konta, zainteresowania, inne choroby (no, chyba, że uniemożliwiają one wykonywanie danej pracy: ociemniały nie zostanie kierowcą i nie będzie to w żadnym wypadku przejaw dyskryminacji). Lecz jednocześnie - zachowując konsekwencję - nie upubliczniajmy ich.
      • ksiadz_gazeta ty jesteś normalny? 24.09.10, 11:47
        >> nie zdziwiłbym się, gdybym tej pracy nie dostał bo jestem normalny...

twoje słowa świadczą o tym, że jesteś tylko zwyczajnym, paskudnym katohomofobem i możesz za te słowa słono zapłacić! pamiętaj, że normalność jest dzisiaj homo, a wstrętni heterycy powinni się podporządkować!
        • pal666 Re: ty jesteś normalny? 24.09.10, 12:19
          No cóż.... kto nie riskujet tot szampaskovo nie pjot.
          A propos normalności i nienormalności: z premedytacją będę nazywał pederastów chorymi zboczeńcami Napiszę Ci dlaczego: otóż w 1973 roku, członkowie Amerykańskiego towarzystwa Psychiatrycznego, POPRZEZ GŁOSOWANIE orzekli, że chorzy psychicznie zboczeńcy - homoseksualiści, odtąd nie są chorymi psychicznie zboczeńcami. Bardzo mi się podoba głosowanie jako metoda dochodzenia prawdy naukowej, dlatego czekam z niecierpliwością na głosowanie w sprawie np. kulistości Ziemi, albo prawa powszechnego ciążenia.
          • ksiadz_gazeta Re: ty jesteś normalny? 24.09.10, 16:39
            o tym głosowaniu wie już pół świata... nie mogli głosować inaczej, ponieważ część z nich po prostu była pedałami, a żadne pedał nie powie o sobie, żadne nie przyzna się, że jest pedałem, ponieważ kiedyś był wykorzystywany i gwałcony przez faceta, nawet taki, który pieprzy się z facetami, bo zdradziła go żona i nabrał obrzydzenia do kobiet... to wszystko jest normalne, a jeśli ktoś nazywa geja pederastą, to nadaje się pod sąd, jest nadętym homofobem i powinien być ukarany... poza tym uważaj, wszystkie teksty z forum są monitorowane i jest bardzo prawdopodobne, że kiedyś pedałowie cię znajdą i dobiorą ci się do kiszki stolcowej :))))
            • pal666 Re: ty jesteś normalny? 24.09.10, 17:52
              no co Ty ! Przecież to tacy światli i tolerancyjni Europejczycy !!!! Wierni czytelnicy GW ! To ja przeceiż jestem ciemnogród, nienawiść i nietolerancja, nie odwracaj stereotypów, bo tu oberwiesz !
              • ksiadz_gazeta Re: ty jesteś normalny? 24.09.10, 22:52
                paskudny kato-homofobie, nietolerancyjny i ciemnogrodzki... my, gejowie polscy, jesteśmy najnormalniejszymi ludźmi na świecie, będziemy rządzić w tym kraju i zaprowadzimy tutaj prawdziwą tolerancję, a nietolerancyjnych katoli zamkniemy w więzieniach!!!
                • pal666 Re: ty jesteś normalny? 25.09.10, 13:20
                  jawohl !
    • robokopo Zgadza się! 24.09.10, 11:37
      Radziszewska won! Jej się wszystko pomyliło. Powinna raczej zajmować się sprawami Radia Maryja, a nie dyskryminacją. Smutne to, bo wyszło szydło z worka. Wiemy, jakie poglądy mogą mieć naprawdę ci politycy, którzy mienią się obrońcami dyskryminowanych. I jeszcze jedno; mam nadzieję, że pan Śmiszek wytoczy jej proces i Radziszewska przegra go.
      • pal666 Re: Zgadza się! 24.09.10, 12:32
        jak już dopisujesz do nazwiska tego pederasty słowo "pan" to bądź konsekwentny (kindersztuby od Ciebie nie oczekuję) i przede nazwiskiem "Radziszewska" pisz "pani". Ale jeżeli tego nie zrobisz -zrozumię Cię: jesteś zwolennikiem nierównego traktowania ludzi, faworyzujesz zboczeńców, olewasz normalnych.
    • 55_latek Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 11:58
      Radziszewska w celu zdyskredytowania swego adwersarza ujawniła że jest gejem.
      Reprezentuje mentalność inną niż laicka.
      To dwa powody dla których nie może pełnić żadnych funkcji publicznych.
      • piotr7777 Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 22:42
        > Radziszewska w celu zdyskredytowania swego adwersarza ujawniła że jest gejem.
        > Reprezentuje mentalność inną niż laicka.
        > To dwa powody dla których nie może pełnić żadnych funkcji publicznych.

Na tym polega równość - funkcje publiczne mogą pełnić osoby wyłącznie o "mentalności laickiej". I to już nie jest dyskryminacja.
        Weź, się puknij.
    • kajaphoto Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 12:36
      nic dodać, nić ująć...
    • tanczacy.z.myslami A skąd szkoła zna preferencje seksualne belfra? 24.09.10, 13:45
      Jeżeli nauczyciel/ka nie przyzna się sam/a, że jest homo, to skąd szkoła będzie o tym wiedzieć? Przecież nie wolno przy zatrudnianiu zadawać pytań o preferencje seksualne?

A na podstawie plotek / pomówień typu "inni mówią, że jakoby podobno itd." - też nie może podejmować takich decyzji.

Więc jakim prawem nawet katolicka szkoła może zwalniać za bycie gejem / lesbijką?
      • pioro111 Re: A skąd szkoła zna preferencje seksualne belfr 24.09.10, 14:51
        Myślę że chodzi raczej o zdeklarowanych homoseksualistów obojga płci, jezeli można tak to nazwać, podobnie jak "heterycy" nie powinni informować o swoich szczegółach życia intymnego! Jednak lesbijka po "comin oucie" niejako informuje wychowanków o swoim życiu intymnym. I jak tu uczyć Języka Polskiego na przykład he he Uczniowie nie są zobowiązani do rozumienia niuansów z życia dorosłych.
    • ryszard34-dwa Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 17:24
      Popieram w całej rozciągłości stanowisko red E.Siedleckiej.Pani Radziszewska nie powinna pełnić tej
      funkcji bo szkodzi nie tylko PO ale całej Polsce.To przy-kry wypadek nie przy pracy a prawie w maglu.
    • echem Kto na miejsce Elżbiety Radziszewskiej? 24.09.10, 18:42
      Czy wiadomo już, która z postępowych pań nie ma zajęcia i szuka jakiegoś stołka do objęcia? Jakieś propozycje?
    • aekielski Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 19:00
      Jeżeli ktoś ostentacyjnie afiszuje się ze swoją orientacją seksualną czy też wyznaniową to niestety nie powinien pełnić funkcji w których wykonywaniu jego ortodoksyjność mu przeszkadza. Nie może być tak,że kobieta chwaląca się wszystkim,że jest lesbijką,biorąca udział w paradach i dyskusjach o wyższości dewiacji seksualnych nad tym co Pan Bóg przykazał,będzie nauczać przykazań boskich.
      • sedaluk Re: Ta wstrętna równość laicka 24.09.10, 20:36
        Za to wypomnienie o orientacji seks. to pani minister przeprosila-moze sie zdarzyc ( ale nie powinno)
        Swoja droga to ten pan sam mogl to powiedzic- to pomaga w takich dyskusjach.
        A stwierdzenie faktu, ze szkoly katolickie jako kryterium przyjecia do pracy maja m.innymi
        katolickie normy moralne i nie jest to zlamaniem jakiegokolwiek prawa - to tylko swiadczy
        o zdrowym rozsadku i odwadze cywilne pani minister.
    • etykieta.zastepcza "Pan jest gejem" - obraźliwe? 24.09.10, 21:37
      Kuriozalne to są Wasze, tow. Siedlecka, komentarze w GW. Kiedy tak czytam komentarze jaśnie oświeconych gejokomentatorów GW, to normalnie mi mózg na poprzek staje ze zdziwienia tymi karkołomnymi konstrukcjami myślowymi.
      Generalnie to się wszystko kupy nie trzyma - przede wszystkim negujecie prawo związków wyznaniowych i kościołów do życia w zgodzie z wyznawanymi wartosciami. Kiedy Kosciół wyznaje od wieków zasadę, ze praktyki homoseksualne są grzeszne,to na życzenie GW czy też Eurokołchozu nie zmieni zasad. Choć warto zauważyć, że nie tylko Kościól, ale i cała ludzkość poprzez mijające lata przeszła długą drogę od bezwzględnego tępienia homoxów do akceptacji człowieka (ale nie jego grzesznych wg Kościoła praktyk). Wydaje się, ze na tym tzw. tolerancja powinna poprzestać - żądania dalej idące, w tym oczekiwanie, że szkoły katolickie będą zatrudniać zdeklarowanych (a co to właściwie znaczy?) homoseksualistów są równie kuriozalne jak oczekiwania obecne np. w Wielkiej Brytanii, że katolickie organizacje zajmujące się adopcją dzieci będą bez problemu pomagać parom homo.
      Litości! Wykażcie się odrobiną tolerancji dla innych poglądów, które nie zachwycają się tak jak wy całym tym homoseksualizmem.
      Poza tym czegoś nie rozumiem - z jednej strony organizujecie parady zboczeńców, afiszujecie perwersje, "nie wstydzicie się orientacji", ale powiedzenie o kimś, że jest "gejem" to już obraza? Litości po raz drugi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka