miroslove "Istnieje stare prawo, które każe na grabież... 24.09.10, 11:20 ...odpowiedzieć grabieżą." Istniało też starsze prawo, które kazało na wykłute oko odpowiedzieć wykłuciem oka. Czyli np. na odzyskany bezprawnie majątek należało odpowiedzieć bezprawnym odzyskaniem majątku. Pan Biskup raczy nie opowiadać bzdur, proszę Biskupa. Chyba da się zauważyć, że za oknem nie biegają już Piastowie z toporami i dzidami. Kościół rości sobie prawo do bycia autorytetem moralnym ale odpowiedzialności za swoich członków, chierarchów i instytucje nie bierze. Ciekawy objaw schizofrenii, bądź podwójnych standardów. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 11:39 - Ile razy lewicy brakuje wyborców, tyle razy podnosi alarm i atakuje katolików - bp. Tadeusz Pieronek Proponuję nominować tę wypowiedź do nagrody "Truizm Roku". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
josif47 Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 11:42 A ja mysle ze chce sprawiedliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 11:46 Odium, którego tak się boi Pieronek, "wisi" od prawie 20 lat, bo tak długo trwają przekręty. Jakoś nie słyszałem, aby Pieronkowi ono przeszkadzało, bo choć miewał częste występy w mediach, to jednak o tym odium nie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
gregpio Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 12:11 "Ile razy lewicy brakuje wyborców, tyle razy podnosi alarm i atakuje katolików" - a ile razy Kościół coś przeskrobie, to podnosi larum, że się chce go zniszczyć w imię różnic politycznych czy światopoglądowych. Najlepiej pewnie, wg bp. Pieronka, żeby Kościół miał immunitet i władze świeckie się go przestały czepiać (tylko dalej dawały kasę, np. w postaci ulg podatkowych). No bo przecież "Instytucje kościelne działają w dobrej wierze". I to powinno uciąć wszelką dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pendel Najlepiej lewicę załatwić na stosie 24.09.10, 12:13 A może najpierw biskup Pieronek spróbuje skruszyć lewicę swoim ulubionym płynem, kwasem solnym. Stan umysłów katolickich hierarchów jest porażający. Biskup w ogóle nie postrzega, że to kościół katolicki sam, swoimi niecnymi i zakłamanymi postępkami , burzy zaufanie do siebie. Nie słyszałam o starym prawie, które każe na grabież odpowiadać grabieżą. Słyszałam natomiast, ze ktoś mówił, jeśli ktoś uderza cię w policzek to nadstaw drugi. I ten ktoś bardzo żle mówił o gromadzeniu wielkich majątków kosztem ubogich. Widocznie byłam wychowywana w innej religii. Dobre chociaż i to, że biskup Pieronek ma świadomość, że to co robi obecnie kościół katolicki jest grabieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
kajaphoto Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 12:28 lewica wykorzystuje bo kościół daje powody. no ale za 20mld zł warto zaryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 13:08 Pieronek próbuje odwrócić uwagę od skandalu i od KK i skierować ja na lewicę. Ale problem dotyczy KK a nie lewicy. Gdyby okazało się, że kwota 24 mld zł to kwota wg "wyceny biegłego" (niedoszacowana), to oznaczałoby, że przy średnio 10-krotnej przebitce (w Piekarach Śl. przebitka była 15-krotna!) KK wzbogacił się o 240 mld zł. Byłaby to afera nad aferami, afera tysiąclecia, która miałaby pod sobą wszystkie inne afery. Przy niej afera Rywina, która wstrzasnęla Polską, to byłoba jak mucha wobec słonia. Całkiem inny wymiar miałaby również afera Sawickiej z jej 50.000 tysiącami złotych. Wydaje się, że PIS celowo ukierunkował CBA na poszukiwanie czerwonego lub różowego układu, aby "czarny" układ mógł spokojnie działać. Zdaje się, że powiedzenie "najciemniej pod lampą" zostanie wyparte przez "najciemniej pod czarną sutanną". Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_zapatero Okupańci III RP do watykanika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.09.10, 13:22 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Zgadzam się do połowy z Pieronkiem 24.09.10, 13:25 Prawdą jest, że Lewica się "budzi" w sprawach kościoła jak im to potrzebne gdy brak im jest poparcia. Stają się wtedy bardzo pryncypialni w pilnowaniu by Polska nie stała się zbyt klerykalna. Jak mają wsparcie, wolą żyć z Kościołem dobrze. Z tym "zniszczeniem" jednak bym nie przesadzał. Kiedyś za dawnych czasów i głównie w Rosji nie w Polsce, to a i owszem niszczyli. W Polsce prócz nadgorliwców, bardziej symulowali niż niszczyli. Teraz to raczej chodzi o "tradycję" antyklerykalizmu niż jakieś konkretne nastawienie "anty". No i "druga strona medalu". Niech Pieronek nie udaje, że Kościół nie wpadł tu w bagno po uszy. O tym, że coś jest nie tak było wiadomo od dawna. Pojawiały się nie jedne artykuły. Na wszystkie nie była zawsze jedna odpowiedź - wszystko jest OK, a piszący o tym autor bezpodstawnie "atakuje" Kościół. Wychodzi na to, że jednak NIE było OK. Jakby Kościół był czysty dawno mógł zareagować. Bo jak już nie raz pisałem, poszczególne baranki z Owczarni Pańskiej i pojedynczy Pasterze maja prawo pobłądzić. Człowiek, wszakże istotą grzeszną. Kościół jednak to już zupełnie, zupełnie co innego. To już kolejna z rzędu sprawa w której zamiast oczyszczać się z grzechu Kościół woli udawać, że nic się nie stało i w zamian wysuwać oskarżenia o atakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 13:26 Panie Pieronek! Pieknie Pan powiedzial, ,,Jesli doszlo do przestepstwa, to winnych trzeba ukarac". Moze by sie Pan odniosl tu do udowodnionych przestepstw pedofilii, homoseksualizmu wsrod Pana wspolbraci w sukienkach. Pisze Pan, ze lewica atakuje kosciol. Zawsze, gdy cos zlego dzieje sie w Waszej, wg mnie najbardziej oszukanczej, obludnej, tumaniacej ,,maluczkich'', instytucji, to atak na kosciol. Dalej insynuuje Pan, ze o wsszystkich przekretach wiedzieli tylko szeregowi Waszej, obludnej organizacji. Czyz mozna uznac za zadoscuczynienie proceder tego typu, ze otrzymuje sie dobro trwale (samemu wskazujac i wyceniajac),ktorego ,,wartosc'' jest rowna wartosci ,,utraconego'' mienia i natychmiast sprzedaje sie je za wartosc wielokrotnie wyzsza. Jak by Pan Pieronek nazwal te roznice? Ja, bedac czynnym zawodowo, musialem pracowac bez urlopow po 12 godzin i wiecej na dobe. Teraz moj Syn robi to samo. A Wy, darmozjady, rozjezdzacie sie po ,,pielgrzymkach'' to do Watykanu, to do Lourdes, do Fatimy czy do jakiejs innej jeszcze Maryi w Meksyku. Swoja dforga , ciekawe ile jest tych Maryi? NIe wiem czy to komiczne, czy zalosne? Troche do Pani Redaktor. Dlaczego tylko kosciolowi nalezy sie zwrot, jak Pani pisze, w calosci? Dalej Pan Pieronek insynuuje, jakoby nie bylo mozliwosci stworzyc zapisu w ustawie o Komisji Majatkowej o procedurze odwolawczej. Tu juz calkowiicie poleciial po bandzie. Kiedys Karolek prosil, by zstapil duch i odmienil oblicze ziemi , tej ziemi. I rzeczywiscie odmienil. Po raz kolejny powtarzam apel o powolanie sejmowej komisji badajacej dzialalnosc Komisji Majatkowej. A sredniowiecze na stos! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 13:33 jak duchowni byli wyrzucani z domów, jak Kościołowi zabierano majątek, który służył przecież nie im, ale biednym Taak, dam przyklad sp. ks. Jankowskiego i jego mercedesa, ktory w sposob oczywisty sluzyl biednym. Ten niby oswiecony kleryk taki sam klamca jak cala reszta. A co do zasady: Pieronek sie skarzy, ze lewica chce zniszczyc kosciol. Po pierwsze: oby tylko tak bylo, ja nie widze takiej jawnej postawy lewicy. A po drugie: i co KK z lewica zamierza robic? pielegnowac i podtrzymac, to oczywista oczywistosc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 13:57 My chcemy świeckiego państwa! Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 14:05 Jedno jest pewne - albo będzie reformacja w polskim Kościele albo Kościół będzie malutką sektą ortodoksów. Innej drogi nie ma, ale Lutra też u nas nie znajdziesz. Poziom umysłowy i moralny polskich hierarchów jest tak niski, że nie ma w ogóle o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
1.stanley Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 24.09.10, 14:46 Porzadni ludzie nie chcą zniszczyć kościoła i Boga tylko wypasionych oszustów i darmozjadów. Kleryków kochajacych jedynie Boga,który nazywa się pieniadz.Dokonamy tego,juz niedługo,a raczej samo sie to dokona.Ludzie biedni i nie tylko,maja juz dośc rozpasanego bogactwa kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
1.stanley Dość już bajerowania narodu 24.09.10, 15:06 Porzadni ludzie nie chcą zniszczyć kościoła i Boga, tylko wypasionych oszustów i darmozjadów. Kleryków kochajacych jedynie Boga,który nazywa się pieniadz.Dokonamy tego,juz niedługo,a raczej samo sie to dokona.Ludzie biedni i nie tylko,maja juz dość rozpasanego bogactwa kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
1.stanley Rekiny 24.09.10, 15:27 Wychodzi na to,że każdy rząd pozwalał na okradanie nas przez klerykalnych oszustów i złodzieji.Mieli parasol ochronny wysoko,bardzo wysoko.Juz słyszymy o tych rekinach rządowych i parlamentarnych umoczonych w te chocki klocki.W Polsce opłaca sie grubo kraść,vide wyrok na Baksika.Wyrok parę lat,a pózniej życie jak w Madrycie.I oni o tym wiedzą.Dość,mówimy juz dośc,mordo moja. Odpowiedz Link Zgłoś
zwf Religie i kobiety... 24.09.10, 15:32 Poczytajcie sobie jak religie traktują kobiety. A kobiety lgną jak muchy do lepu... Chyba pierwszy raz w życiu będę głosował na lewicę, a myślałem, ze nigdy do tego nie dojdzie:) www.racjonalista.pl/kk.php/s,7208/q,Zakladnicy.Boga Odpowiedz Link Zgłoś
zgierski48 Wspaniała rola biskupa: rżnięcie głupa... 24.09.10, 22:13 Pamiętam, jak niegdyś bp Pieronek zagroził: "chcecie wojny z Kościołem?" - ożeż kwm, to już tak żeście się wyżarli? jeszcze chwila a może wykupicie Państwo? Basta - kończą się lata tłuste, przez kraj idzie powszechne wołanie o ukrócenie kościelnego bycia ponad stan a hierarchia lekceważąco tego nie słyszy? Obsiedliście fundusze Państwa jak szarańcza, wstydu nie macie, ani godności - wciskacie się na chama do polityki, manipulujecie wiernymi przy każdej okazji - MIARKA SIĘ PRZEBRAŁA! Wciskajcie te swoje mądrości i cuda wszystkim chętnym, lecz przestańcie bezwstydnie żerować i buszować po kieszeniach tych, którzy nie chcą was utrzymywać. I tylko o to chodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Lewica? KrK sam się zniszczy 24.09.10, 22:51 a bp. Pieronek do tego się przykłada broniąc pazerności, naginając fakty i atakując. KrK dzięki Komisji Majątkowej "odebrał" sobie już dwa razy tyle, ile mu czerwony zabrał. A Czerwony nie tylko zabierał - dał mu opuszczone zbory protestanckie na ziemiach zachodnich. Obecnie państwo - czyli my wszyscy, płacący podatki - składamy się sumą 3 miliardów rocznie na darmozjadów, którzy nie płacą podatków. Niemałe sumy wrzucamy na tacę, za obsługę ceremonialną chrztów, komunii, ślubów i pogrzebów - oraz opłacamy działalność charytatywną KrK (bo przecież ani jedna złotówka na biednych nie została wyprodukowana przez KrK, tylko pochodzi ze zbiórek od naiwniaków). Jako najwięksi posiadacze ziemscy zgarniają najwięcej dotacji z UE (to im załatwił PSL). A jeszcze prowadża działalność gospodarczą, nie płacąc podatków. Nic dziwnego, że nie zmniejsza się u nas bieda... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Ta sekta sama się niszczy, nie przeszkadzajmy jej! 25.09.10, 08:29 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Bp Pieronek: Lewica chce zniszczyć Kościół 26.09.10, 10:04 Wynika z wypowiedzi biskupa Pieronka - jeżeli instytucja kościelna grabiła przy pomocy przekrętów i korupcji popełnianych przez swego pełnomocnika i przez Komisję Majątkową (już pięciu łącznie członków zostało aresztowanych) nasze wspólne mienie - to jest cacy. Jak lewica domaga się sprawdzenia tych wszystkich przekrętów przy przekazywaniu publicznego majątku kościołowi - to jest "be". Wygląda mi to na mentalność niejakiego Kalego z powieści Sienkiewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Lewica chce zniszczyć Kościół 26.09.10, 20:51 Pieronek bezczelnie rżnie głupa. Kościół w tym kraju zniszczy się sam, za pomocą Rydzyka, Komisji Majątkowej, Caritasu i innych przewałów, które w imię tak miłowanej przez chrześcijan prawdy trzeba wreszcie ujawnić. Że co, że "prawdę to Kościół może ujawniać"? No patrzcie ich, hipokrytów... Odpowiedz Link Zgłoś