Dodaj do ulubionych

Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla

29.09.10, 21:44
A co z Mrozkiem. Od lat mówiło sie o nim, jako kolejnym polskim kandydacie do Nobla, a teraz młodszy Zagajewski miałby go wyprzedzić?
Obserwuj wątek
    • wojtek-gdansk A cóż miał Roth powiedzieć :) 29.09.10, 23:21
      Poezja polska, zwłaszcza współczesna jest naprawdę interesująca. Nie należy zapominać, że na nasze sukcesy pracują wspaniali tłumacze naszych noblistów. Zwłaszcza tłumacza poezji Wisławy Szymborskiej na Szwecki powinniśmy na rękach nosić. Ale Szymborska ma świetnych tłumaczy na inne języki, włoski, niemiecki ... , a wyobrażam sobie jak się trudno (mimo pozornej prostoty przekazu i formy) Jej poezje tłumaczy. Kiedy w komunistycznej TV w parszywym dzienniku usłyszałem o noblu Miłosza to spadłem z fotela z wrażenia, a moje towarzystwo w ogóle nie wiedziało kto to Miłosz. Ja też znałem tyko trzy jego wiersze, ale słyszałem o nim w Wolnej Europie i byłem świadkiem jak cenzura zakazała studentce powiedzieć jego wiersza z udziałem publiczności w konkursie recytatorskim. Powiedziała go tylko do jurorów przy drzwiach zamkniętych, a publiczność zgromadzona w holu pod drzwiami urządziła owację. A teraz niejaka, że by nie powiedzieć nijaka, Sobecka kręci swoim patriotycznie-pobożnym noskiem na nazwisko Miłosz. Ciekawe gdzie wtedy była ta pani Sobecka i co zrobiła dla umęczonej Polski. Pewnie się tylko po cichutku modliła kiedy trzeba było dać świadectwo. Jest aktualnie sporo zasługujących, ale Zagajewski zasługuje także.
      • europaprykarz Szczekaj szczekaj 30.09.10, 11:09
        A Nobla dla Miłosza i tak się odbierze!
        • jurostach Re: Szczekaj szczekaj 30.09.10, 14:57
          Tobie rozum juz odebralo!
    • frankyy Dadzą Nobla Syryjczykowi zobaczycie... 30.09.10, 00:16
      • rockville Re: Dadzą Nobla Syryjczykowi zobaczycie... 30.09.10, 00:31
        Tak, najlepszym kandydatem jest Syryjczyk, rowniez Czarny, najlepiej homosexualissta, cierpiacy na ADD i walczacy z nalogiem narkotykow i dotkniety AIDS ma najwieksze szanse. Ale Nobel by sie Polsce przydal, podniosl by morale spoleczenstwa i mozna by podsrubowac VAT do 30 %.
    • ciemny_lud Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 01:12
      To by był ciekawy przypadek: poeta środowiskowy, celebrowany z namaszczeniem, którego praktycznie nikt nie czyta, bo nudziarz. Tymczasem wciąż żyje Różewicz...
    • kalasanty18 Bełkot Zagajewskiego... 30.09.10, 08:12
      W Ladbrokes obstawiam piłkę nożną - niezły bukmacher,tego Zagajewskiego to bym do ręki nie wziąąąłłł...Wolęęę Pilcha...tudzież Gretkowską...
    • hugow Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 08:30
      fajnie
      fajniej byłoby gdybyśmy mieli takich faworytów również w innych dziedzinach

| rdir.pl/sgz7i | rdir.pl/r9p9i | rdir.pl/ov3h6 | rdir.pl/r9o7f |
    • skandy5 Inny faworyt 30.09.10, 08:37

Niestety nie żyje. Jest więc pretekst by nagrody nie dostał. A przecież jego męczeńska śmierć 10.04 nie powinna iść w zapomnienie. Poległy w Katyniu powinien dostać także taki pomnik. Nie każdy na świecie zbłądzi na Krakowskie Przedmieście a o noblu słyszał każdy. Oczywiście Michnik i salon będzie atakować, że nie pisał, nie wydawał. To śmieszne. To oczywista oczywistość. Oni po prostu należą do innego kręgu kulturowego do którego ja nie chcę należeć.

PS. Zresztą może być także pokojowy - dla mnie.
    • bo-dek Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 09:11
      Świetnie, że znalazł się tam Polak, ale powinien tam być ktoś, kto mówi własnym językiem.
      Od wielu lat jest taki. Nazywa się Tadeusz Rożewicz. No, ale On sam jest NOBLEM. Nie
      potrzebuje żadnej protezy, jak Miłosz i Szymborska, by być WIELKIM!!!
      • awitold Re: Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 09:57
        Różewicz nie może być - nigdy nie pisał hymnów pochwalnych Stalinowi ani nie wychwalał socrealizmu - u GW nie znajdzie zrozumienia i poparcia...
    • cromio A opinia Rotha o literaturze amerykanskiej to ... 30.09.10, 09:42
      ... prowokacja czy wyraz głębokiego przekonania ? Jak myślicie ?
      • alterego4 Re: A opinia Rotha o literaturze amerykanskiej to 30.09.10, 09:59
        Chyba jedno i drugie. Ale idą nowe czasy, wielcy amerykańscy pisarze albo nie żyją, albo nie piszą :)
      • trawolta Re: A opinia Rotha o literaturze amerykanskiej to 30.09.10, 10:03
        Uważam że to prowokacja obliczona na sprowokowanie Szwedów do przyznania mu Nobla.
        Coś jak Nike dla Rymkiewicza :)
    • slavik222 Pocałunek śmierci dla Adama Zagajewskiego 30.09.10, 10:18
      Bukmacherzy mają inne gusta niż członkowie noblowskiego komitetu...
    • kaczka_dziwaczka_czyli_dziwna Adam Zagajewski wiersz dla wieszcza od kaczki 30.09.10, 10:31
      Tak się jakoś dziwnie poczułam, że mam ochotę napisać wiersz dla autora wielu wierszy.

Wiersz pod tytułem "wiersz"
      może być też "wiersz nad wierszami"
      albo bez tytułu. Obojętne.

znów się nie udało
      ale mogło się udać
      prawie się udało
      i udałoby się

na pewno się nie uda
      zawsze się nie udaje
      nigdy się nie udaje
      teraz też się nie uda

może gdyby się udało za którymś razem
      to potem już jakoś by się udawało jakby efekt domina
      udaje się udaje się udaje się
      i zawsze się będzie udawało

albo gdyby się zawsze nie udawało
      to chociaż raz mogłoby się udać
      przez pomyłkę albo jak na ironię
      to co się zawsze nie udaje

to co się nigdy nie uda
      to co się nigdy nie udawało
      to co się nie będzie udawało
      nawet jeżeli kiedyś się uda

• antonina63 Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 10:44
      Szymborska tez pisala hymny pochlebne...
    • oelefante A co z naszymi ścisłoumysłowcami? Na forach tak 30.09.10, 10:50
      plują na humanistów, przekonują, jacy to humaniści są durni i niepotrzebni, a ludzie po studiach technicznych - tak wspaniali, cudowni i niezbędni. No, po prostu śmietanka ludzkości.
      To kiedy w końcu jakiś polski przedstawiciel tej śmietanki zdobędzie Nobla? Lub będzie chociażby poważnym kandydatem do Nobla? Bo ci "niepotrzebni, głupi" humaniści przynoszą Polsce zaszczyty zdobywając Noble... a inżynierowie? Mają więcej dziedzin, w których mogą się wykazać. I co? I wielkie g... na forumowym pyskowaniu ich cała wiedza i wspaniałość się kończą.
      • acid.jazz Re: A co z naszymi ścisłoumysłowcami? Na forach t 30.09.10, 11:07
        Otóż właśnie niechcący potwierdziłeś ile jest warta Polska i Polacy. Potęgę i poważanie dają właśnie Noble z nauk ścisłych. Niestety na Skłodowskiej się skończyło.
        • aaannemarie Re: A co z naszymi ścisłoumysłowcami? Na forach t 30.09.10, 12:06
          Na Skłodowskiej znanej jako Marie Curie i którą Francuzi chętnie sobie przyswoili :)
      • tukafon zakompleksiony pajacyku śmieszny jesteś 30.09.10, 13:57
        czytaj sobie dalej wierszyki i wspieraj rozwój pędzenia bimbru w ziemniaklandii

inżynierwie wypie...ją z tego kraju matołów
    • aaannemarie Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 11:00
      Dla mnie Murakami też mógłby być, pochłonęłam prawie wszystkie jego książki, tłumaczony na wiele języków, uniwersalny, nutka melancholii i poczucie humoru jakie lubię :)
    • inte60 Adam Zagajewski 30.09.10, 11:10
      Oby się spełniło - to wielki poeta polski! Nie ma sobie równych......
      Życzę Mu Nobla, choć nie pisze dla nagród.
      Czytajcie Zagajewskiego, Polska stanie się lepsza.
      • fanta9 Re: Adam Zagajewski 30.09.10, 13:16
        Śmiejcie się z Zagajewskiego, a facet jeździ po świecie i promuje polską kulturę. Zrobił dla niej więcej niż stado młodocianych "poetów" bełkocacych bez ładu i składu.

Czyli - albo Zagajewski, albo Transtromer.

PS

Na Ashbery'ego też bym się nie pogniewał. A Różewicz to publicysta ostatnio bardziej niż poeta. Szkoda...
    • arekpw74 A kiedy Polak znajdzie sie wsrod faworytow 30.09.10, 13:46
      powaznych dziedzinach, czyli: medycynie; fizyce; chemii czy ekonomii. Przy czym mam na mysli prace prowadzone na polskich uczelniach lub w ktorych te uczelnie uczestnicza.
    • bolo_agent Przecież to idiotyzm 30.09.10, 13:51
      Trzeciąrzędny poecina, Różewicz to rozumiem, ale Zagajewski? Ze też GW-no wypisuje takie bzdury. Zresztą maja zapewne informacje z pierwszej ręki...
    • koham.mihnika.copyright literacka i pokojowa nagroda Nobla to pic na wode 30.09.10, 14:31
      nie ujmujac Miloszowi.
    • kognitywna Adam Zagajewski w czwórce faworytów do Nobla 30.09.10, 22:49
      Co na to IPN?
    • uran-238 Nagroda Nobla g.wno warta 30.09.10, 23:59
      Nagroda Nobla całkowicie się zdegradowała. Za co dostał tą nagrodę Obama? pokojową przypominam...
      A z polskich wspołczesnych noblistów czytaliście poezję Miłosza czy Szymborskiej, którzy opluwali Polskę za granicą? Pewnie nie... bo ta nagroda nie znaczy nic.
    • slavik222 Nobel się zdeprecjonował 04.10.10, 11:56
      Nie dostał tej nagrody Herbert... Nie dostał Mrożek,
      ale dostał Miłosz, dostała Pani od Stalina:)
      To Zagajewski jest lepszy od Herberta czy Mrożka?
      Pewnie ma ładniejsze nazwisko, bardziej poetyckie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka