iwanniegrozny 06.10.10, 14:39 Co to jest: "Wo imieni..."? To po serbsku...? :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q-ku pie..oleni sędziowie z wygodnego fotela 06.10.10, 20:40 siedzi teraz jeden z drugim w cieple i sądzi wojennych bohaterów, z ich wszystkimi wpadkami, wzlotami i upadkami Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Re: pie..oleni sędziowie z wygodnego fotela 06.10.10, 21:05 Swięta racja !!! jak oni się nie wstydzą tych absurdalnych twierdzeń !!! ...autor stwierdził gdzieś tam ...mam swoje zasady ' .... o czym on mówi ? czy 'historyk' może pominąć uwarunkowania i wynikające z nich postawy , myślenie ??? W szkole średniej miałem lepszych HISTORYKóW. Oni mówili o nieszczęściu , o konieczności wyboru , a tragedii młodych ludzi ....Ten 'historyk' nie ma prawa ich oceniać !!! Niech się od nich uczy .... Bo prawdą jest ,że Francuzi , w imię dobra Francji , nawet Petaina usprawiedliwili ! Bo Petain to nie tylko współpraca z Niemcami. Świat jest bardziej skomplikowany niż 'tym młodzikom z IPN' się wydaje ... Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: pie..oleni sędziowie z wygodnego fotela 07.10.10, 09:48 menuet1 napisał: > Swięta racja !!! jak oni się nie wstydzą tych absurdalnych twierdzeń !!! ...aut > or stwierdził gdzieś tam ...mam swoje zasady ' .... o czym on mówi ? czy 'h > istoryk' może pominąć uwarunkowania i wynikające z nich postawy , myślenie ??? > W szkole średniej miałem lepszych HISTORYKóW. Oni mówili o nieszczęściu , o kon > ieczności wyboru , a tragedii młodych ludzi ....Ten 'historyk' nie ma prawa ic > h oceniać !!! Niech się od nich uczy .... > Bo prawdą jest ,że Francuzi , w imię dobra Francji , nawet Petaina usprawiedliw > ili ! Bo Petain to nie tylko współpraca z Niemcami. Świat jest bardziej skompli > kowany niż 'tym młodzikom z IPN' się wydaje ... Najlepiej zapomnieć o własnej historii, a pamiętać o "ludziach honoru" Pana A.M. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Podobne odczucia 07.10.10, 00:25 Jak IPNowiec stwierdził, że "choć mam swoje zasady" to sobie od razu pomyślałem - "Ty gnoju nie prawa porównywania się do tych ludzi i Twoje zasady są gó... warte". I to tak bardzo agresywnie to sobie pomyślałem. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: pie..oleni sędziowie z wygodnego fotela 07.10.10, 09:47 q-ku napisał: > siedzi teraz jeden z drugim w cieple i sądzi wojennych bohaterów, z ich wszystk > imi wpadkami, wzlotami i upadkami Nie sądzi, tylko opisuje fakty. Lepiej zapomnieć, co? Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Skunksy !!! 06.10.10, 20:48 Mam nadzieję ,że ten IPN [ opłacany też przezemnie ] nie ma prawa 'grzebać w życiorysie np. Tadeusza Kościuszki . Historycy IPN to niestety najgorsza część 'historyków" ! Oni nie rozumieją niczego .... Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re:T. Kościuszko był pedofilem 07.10.10, 22:35 U każdego można się czegoś doszukać. Marks był szowinistą męskim i gnębił swoją żonę. Charlie Chaplin miał 6 żon, w tym - 13-latkę. Wania donosił - by mu dali spokojnie żyć. r1111111111 prędzej wrzeszczy, niż myśli. Tylko Ja jestem bez wad... Odpowiedz Link Zgłoś
gosc747 Wania - bohater ze skazą? 06.10.10, 20:56 >"Wania" traci jedenastu zabitych. To oznacza, że zabrał zabitych z pola walki i ktoś mu ich zabrał... Takie było zamierzenie, czy może "Wania" traci jedenastu ludzi? Ludzie, przecież takie "kwiatki" obniżają rangę artykułu. Przez to czytam ten artykuł z przeczuciem, że napisał go młodzik z gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
ultra3m a może w końcu ktoś policzy 06.10.10, 21:04 Może w końcu ktoś policzy jaką cenę zapłaciła ludność cywilna za te AKowskie zabawy w wojenke ? ( piszę zabawy bo akurat wpływ na losy wojny to partyzantka ma żadne ) Odpowiedz Link Zgłoś
skydak Re: a może w końcu ktoś policzy 06.10.10, 22:27 ( piszę zabawy bo akurat wpływ na losy wojny to partyzantka ma żadne ) bezczelny, kretyński i niemerytoryczny tekst. Jeżeli nie wierzysz dokonania AK w czasie wojny to chociaż uświadom sobie, że Amerykanie przegrali w Wietnamie z partyzantką, Ruscy przegrali w Afganistanie, a teraz my z nią tam przegrywamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ultra3m Re: a może w końcu ktoś policzy 07.10.10, 02:27 co za bezczelna, kretyńska i naiwna odpowiedź. Konkretnie w takim razie. Jakie dokonania AK mające wpływ na losy wojny ma na swoim koncie AK ? (Tylko daruj sobie wyświechtane teorie typu, gdyby nie PW to Francja byłaby sowiecka bo tego nawet nie da się krytykować) Odpowiedz Link Zgłoś
skydak Re: a może w końcu ktoś policzy 08.10.10, 01:51 Bardzo nie lubię jak ktoś wypowiada kategoryczne osądy, bardzo krzywdzące i raniące uczucia wielu osób operując tylko i wyłącznie demagogią, bez merytorycznych argumentów. Oczywiście nie można porównywać działań AK do produkcji przemysłowej Stanów Zjednoczonych, ale żołnierze ci starali się robić wszystko co było w ich mocy służąc zwycięstwu nad Niemcami. Zdobywali cenne informacje wywiadowcze (choćby na temat V1 i V2 albo o zagładzie Źydów). Podczas akcji "Burza" brali czynny i znaczący udział w wyzwalaniu wschodnich kresów przedwojennej Polski. Każdy z tych ludzi gotów był oddać życie w walce o wolność, a ty nazywasz to "zabawą". Dlatego napisałem, że twój tekst jest bezczelny i kretyński. Odpowiedz Link Zgłoś
ultra3m Re: a może w końcu ktoś policzy 08.10.10, 04:03 to ja ci coś powiem apropo's kresów wschodnich i będą to kategoryczne osądy, a będę operował tylko i wyłącznie FAKTAMI. OUN-UPA wymordowała bestialsko na wołyniu blisko 60 tysięcy polaków. Kiedy nasilenie ataków na polskie osady osiągnęło apogeum w lecie 1943 AK liczyło do 1200 żołnierzy i nie odegrało prawie żadnej roli, bo ośrodki samoobrony tworzone były bez jej udziału. Warto wspomnieć, że Niemcy z Węgrami przez palce patrzyli na tworzące się oddziały, a czasem nawet dozbrajali je. ( wymieniali bron za np zywnosc ) Przykład obrony Przebraża pokazuje to najleiej. Sami Polacy mówili, że njlepszą ochronę dawała bliskość Niemieckich oddziałow. W 1944 kiedy zbliżał się front AK przystąpiła do akcji burza, zmobilizowano na Wołyniu 6000 żołnierza i przeciw komu wystąpiono ? Nie przeciw UPA tylko przeciw Niemcom i Węgrom. Oczywiście Wołyńska DP została poobijana a to przez jednych a to przez drugich i na tym się skończył jak to napisałeś "czynny i znaczący udział w wyzwalaniu wschodnich kresów przedwojennej Polski". Polacy jak byli wcześniej tak i teraz dalej byli rżnięci piłami przez UPA, bo akurat front zatrzymal się pod Kowlem. Tu ważna jest też postawa wojsk sowieckich i ich podejścia do tematu AK, co wiele wyjaśnia i powinno być wzięte pod uwagę przed wywołaniem powstania w warszawie, ale jak się ma za dowódców wariatów jak Okulicki to nie ma się czemu dziwić. Dla mnie osobiście AK to nic innego jak zbieranina frajerów i takie wykidajło anglosaskie w Polsce. Trzeba było w odpowiednim momencie bronić polskiej ludności na Wołyniu i Podolu, a nie biegać za niemieckimi rakietami. W czyim interesie to było ? na jakie miasta leciały te rakiety ? Jak nas w Powstaniu Warszawskim masakrowali w szpitalach, na ulicy i w piwnicach to jakoś Londyn nie stawał w naszej obronie. Do 150 tysięcy zabitych warszawiaków na poczet AK ja dopisuję 120 tysięcy kresowiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
skydak Re: a może w końcu ktoś policzy 09.10.10, 01:22 Ciekawe w jaki sposób od ogólnego tematu roli partyzantki podczas wojny przeszliśmy do bardzo konkretnego wycinka wojny, czyli kresów wschodnich tuż przed wyzwoleniem. A co do Twojej wypowiedzi: Problem AK polega na tym, że niezależnie od tego, jakie działanie by podjęła, skazana była na porażkę, podobnie jak wszyscy marzący o suwerennej powojennej Polsce. Na podstawie mojej wiedzy nie oceniam rozkazu o wybuchu Powstania Warszawskiego pozytywnie (podobnie zresztą uważało wielu ówczesnych żołnierzy AK), szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę traktowanie AK przez sowietów podczas akcji "Burza". Niemniej uważam, że należy się powstrzymać od ocen typu: "Dla mnie osobiście AK to nic innego jak zbieranina frajerów i takie wykidajło anglosaskie w Polsce." (znasz osobiście kogoś z AK?), szczególnie, że Państwo Podziemne to nie tylko wywiad i partyzantka, ale całe struktury z sądowniczą włącznie. > "Trzeba było w odpowiednim momencie bronić polskiej ludności na Wołyniu i Podolu, a nie biegać za niemieckimi rakietami." Bardzo łatwy osąd typu "teraz wiemy, że trzeba było". Każdy miał swoje zadanie i swoje rozkazy. Sam poza tym pisałeś, że AK miało ledwo 1200 żołnierzy w tym rejonie w najtrudniejszym czasie. Czy na tej zasadzie chcesz zrzucić na nią winę za wszystkie masakry, że akurat ich tam nie było? Bo ja za Wołyń winiłbym UPA (i Polaków, którzy brali odwet na Ukraińcach), a za Warszawę na Niemcach (czy wiesz, że mieli plany bronić Warszawy za wszelką cenę - ciekawe ilu cywili wtedy by zginęło). Rozszerzając Twoją retorykę możnaby za wszystkie zbrodnie drugiej wojny winić Jagiełłę, że nie dał rady zdobyć Malborka albo lepiej Mieszka I, że przyjął chrzest i stworzył odrębne państwo zamiast dać się wchłonąć Niemieckiemu Cesarstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
skydak Re: a może w końcu ktoś policzy 09.10.10, 01:34 > Jak nas w Powstaniu Warszawskim masakrowali w szpitalach, na ulicy i w piwnicach to jakoś Londyn nie stawał w naszej obronie Jeszcze tylko do tego się odniosę. Londyn to jeszcze w naszej obronie jakoś stawał, (tzn. mam na myśli Churchilla) , ale sam bez Roosvelta (który jawi mi się nawiększą kanalią pośród zachodnich sojuszników) nic na Stalinie wymóc nie mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
ultra3m Re: a może w końcu ktoś policzy 09.10.10, 17:09 Masz swoje zdanie, bardzo fajnie. Ja mam swoje. Dyskusje najlepiej prowadzic na konkretnych przykladach, dlatego Kresy. Jakie znaczenie ma czy znam jakiegoś AKowca czy nie ? a może znam Wołyniaka ? "teraz wiemy, ze trzeba bylo" Wtedy tez wiedziano to i tamto, ale ważniejszy był interes Londynu i pod jego dyktando działała AK i dlatego nazwałem ich frajerami. Jeśli Londyn nie maczał palców w akcji burza to tym bardziej są frajerami, że wcześniej nie wzmocnili sił na tamtym terenie, a przypomnę, że ten 1200 chłopa to właśnie odpowiedź na rzezie ukraińców. Churchil czy jak to sie pisze stawal za nami, ale nie tak normalnie tylko tak troche inaczej, czyli zwyczajowo mial nas w du.. i koniec tematu. Frajerzy po raz 3. "Kazdy mial swoje rozkazy i swoje zadania" Znaczy AK nie mogla interweniowac bo kazdy mial swoje rozkazy i zadania... Zostawie to bez komentarza, a 1943 to akurat nie jest najtrudniejszy okres na tym terenie, bo to 1944 i bliskość frontu, a to znaczy sporo Niemca. "Państwo Podziemne to nie tylko wywiad i partyzantka, ale całe struktury z sądowniczą włącznie" no wspaniale. Nawet podobno jakies wlasne piniądze byly tylko co z tego ? jaki efekt ? stricto dla Polski "Bo ja za Wołyń winiłbym UPA (i Polaków, którzy brali odwet na Ukraińcach)" z tymi Polakami toś dowałił... nawet nie będę tego komentował. Isakowicz Zaleski lepiej niech tego nie czyta bo to może go zabić. I nie odwracaj kota ogonem z ta retoryka. Odpowiedz Link Zgłoś
skydak Re: a może w końcu ktoś policzy 09.10.10, 21:21 "Kazdy mial swoje rozkazy i swoje zadania" Znaczy się, że jedni ganiali za rakietami, inni jechali na Wołyń, a inni przedzierali się do Londynu. To miałem na myśli. > no wspaniale. Nawet podobno jakies wlasne piniądze byly tylko co z tego ? jaki efekt ? stricto dla Polski No właśnie. Cały problem polega na tym, że AK nie miało po prostu szans. NIezależnie od tego co by zrobili i tak powojenna Polska nie byłaby suwerenna. I tak nie uratowaliby milionów mordowanych obywateli. Jednym z głównych celów AK było stworzyć struktury państwa gotowe do odtworzenia po wojnie. Jak się okazało, było to daremne. Efektu NIE MOGŁO być, ale to NIE jest wina AK. Jedyne co mogli tak naprawdę zrobić, to uratować konkretnych ludzi w konkretnej sytuacji. Czasem się udawało, a czasem nie. O tym jak się nie udawało były trzy ostatnie posty. Mój dziadek trafił do obozu w Oświęcimiu, bo będąc w AK organizował w Krakowie fałszywe dokumenty dla Żydów. (oczywiście tego akurat Gestapo nie wykryło, bo mnie tu by w takim wypadku nie było - ktoś na niego doniósł, nie znaleźli dowodów, ale na wszelki wypadek poszedł do obozu). Dla wielu ówczesnych to rzeczywiście było frajerstwo. Nie dla mnie jednak i przypuszczam, że również nie dla Ciebie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku tu się mylisz 07.10.10, 09:06 partyzantka ma ogromną rolę w wojnie niszczono wielkie ilości sprzętu i paliw zanim dotarły na front i w realny sposób zaszkodziły koalicji istotne znaczenie ma też morale ludności pod obcym panowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
ultra3m Re: tu się mylisz 07.10.10, 22:43 jedna armia niemiecka zużywała DZIENNIE ok 600 - 700 ton zaopatrzenia. Pytam konkretnie: ile partyzantka zniszczyła ? ile musialłaby pociągów dziennie wysadzać, żeby miało to jakieś znaczenie. Trochę wyobraźni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Re: tu się mylisz 08.10.10, 06:43 czytam tak ten wasz spor i powiem ze jak zeszliscie z tonu to mozna poczytac a co do twojego stwierdzenia : ile musialłaby pociągów dziennie > wysadzać, żeby miało to jakieś znaczenie. powiem ci ze wystarczyl by jeden duzy sklad i armia nie miala by co jesc ! a jak nie wierzysz to zapytaj kolejarza Choroba Psychiczna Jarka nie Usprawiedliwia Niczego nie Robienia Donek! Chcesz by Mowiono W Porzadku Gosc ? do Doboty !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Wania - bohater ze skazą? 06.10.10, 22:38 wanniegrozny napisał: > Co to jest: "Wo imieni..."? To po serbsku...? :))) ---- To znaczy: "w imieniu..." Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Re: Wania - bohater ze skazą? 07.10.10, 00:37 > wanniegrozny napisał: > > > Co to jest: "Wo imieni..."? To po serbsku...? :))) > ---- > To znaczy: "w imieniu..." Nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ranger1971 Wania - bohater ze skazą? 06.10.10, 22:39 w życiu takich bzdur nie czytałem!!!!-po co pisać artykuł o poziomie 1 klasy gimnazjum?-dla kogo to jest i po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Wania - bohater ze skazą? 07.10.10, 09:49 Polecam książkę "Generał ze skazą" Lecha Kowalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nigero Bo bez skazy jest tylko Kiszczak i Jaruzel 07.10.10, 11:22 No i może jeszcze paru morderców... ale to tylko w kategoriach GW. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Bo bez skazy jest tylko Kiszczak i Jaruzel 07.10.10, 12:37 A właśnie, że nie tylko. Podczas ostatniej kampanii wyborczej wydało się, że także w kategoriach prezesa Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Re: Bo bez skazy jest tylko Kiszczak i Jaruzel 07.10.10, 15:19 Mimo wszystko mam nadzieję ,że po głowie w stanie wojennym nie oberwałeś , choć wszystko na to wskazuje !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajr-on Wania - bohater ze skazą? 08.10.10, 09:20 . Kolejny tekst z manipulacją. Pokrętnie usprawiedliwia kolaborację z komuchami ludzi spod znaku Adama Michnika, esbeckich konfidentów, którzy w życiu maja również zasługi. Dobrae, że o "Wani" możemy znać prawdę, to nie polityk i każdy może go oceniać z własnym sumieniem. Napewno całokształt nie sprawia, że był postacią kryształową co nie znaczy, że postaci kryształowych Polacy nie posiadaą. Bermaniątka i staliniątka z GW za pomoca takich przykładów próbują przekreślić istnienie ludzi na wskroś uczciwych i bohaterskich. Niestety często w wyniku takiej postawy ginęli, tracili zdrowie, nie robili kariery ani pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś