Dodaj do ulubionych

Episkopat: Wykluczyć in vitro

• nukam a przeszczepy, szcztuczne oddychanie akceptujecie? 16.10.10, 12:18
      Chciałabym , żeby hierarchowie Kościoła i wierni, którzy są przeciwko in vitro, mieli cywilną odwagę, aby w swej moralności być konsekwentnymi do końca. Dajcie świadectwo swojej wiary i zrezygnujcie- w odniesieniu do siebie- z przeszczepów, sztucznego oddychania, operacji wycięcia nowotworów, nastawiania złamanych kończyn czy brania leków na cukrzycę i alergię. Ba, odstawcie proszki od bólu głowy. Jeśli wolą Boga było, byście zachorowali na nowotwór, cukrzycę, mieli zawał, cierpieli i umarli, widać tak miało być. Zostawcie więc swoje zdrowie i życie w Jego rękach. Poddawanie się jakiejkolwiek terapii czy operacji wykonywanej przez lekarzy jest sprzeciwianiem się Jego woli, buntowniczym decydowaniem przez człowieka (pacjenta i lekarza) o życiu i śmierci. A jednocześnie zostawcie osoby świeckie i innej wiary w spokoju. Nie każcie im żyć według swojego widzimisię.
    • 2anexton Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:19
      To znaczy, że musi być para: usztywniony penis + wagina i to użyte w specyficzny sposób: właściwy, zgodny z nauką Kościoła. Ale, jako katolik praktykujący przez ponad pół wieku (obecnie już nie, a mam lat 72), nigdy z ambony nie usłyszałem, jak to się powinno robić. W Katechizmie też tej informacji nie ma. Spłodziłem dwoje dzieci (obecnie dorosłe) i zaczynam mieć wątpliwości, czy to zrobiłem w sposób dopuszczalny; przecież niekiedy używaliśmy jakichś technik i środków wspomagających (nie będę ich tu szczegółowo opisywał), które, być może, X Biskup mojej diecezji potępiłby. Czy wobec tego moje dzieci są legalne? A co mam teraz zrobić, jeśli by się okazało, że zostały spłodzone z użyciem technik niepoprawnych tzn. niezgodnych z nauką Kościoła? Przestać je traktować jako moje dzieci? Wyrzec się ich? Wydziedziczyć? (a pozostały po mnie majątek przekazać Kościołowi, oczywiście katolickiemu?) A co powinni zrobić ci rodzice, którzy skorzystali z techniki "in vitro", a następnie - już po urodzeniu się takich sztucznych dzieci - "przejrzeli" i "nawrócili się"? Może wstąpić do klasztoru, a dzieci oddać na wychowanie rodzinom zastępczym? Żeby po śmierci nie "pójść do piekła"?
    • pregierz Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:24
      Czarne szowinistyczne klechy chętnie by innym rozkazywały a sami onaniści po burdelach sie włóczą. Palec do dupy a nie mieszac sie do nauki, zabobonne dziady.
    • janu5 Świat się przeludnia po co komu in vitro ? 16.10.10, 12:26
      50 lat temu było nas 4mld obecnie prawie 7. górna granica pojemności ziemi to 12 mld ale to będzie już zycie w syfie własnych odchodów. Po co komu in -vitro niejestesmy gatunkiem zgrozinym wyginięciem. A juzgłupota jest refundacja in -vitro z budzetu. Mamy dziurę budzetowa niech przynajmniej bezpłodny ojciec mamusia zarobi na to in-vitro.
      • janonet4-4 zero tolerancji dla głupoty!!! 16.10.10, 12:34
        zero tolerancji dla głupoty!!!-tak oto jest polska czyli państwo wyznaniowe -czyli Iran Europy i GŁUPOTA ŚWIATA-ciemnogrodzie czyli polska katolicka!!!!!od 966 roku -czyli wielkie nieczyszczenie narodu jakim jest wiara katolicka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • janu5 Głupotą zarażasz się czytając własne wypociny? 16.10.10, 12:39
          Zgadłem?
      • roosevelt5 Do janu5 16.10.10, 13:12
        Abp Hoser nie mówił o refundacji in vitro.
        Mówił o zakazie całkowitym. Przynajmniej tak wynika z jego wypowiedzi.
        Cykl reprodukcyjny w społeczeństwie musi się bilansować.
        Brzydkie określenie ale odpowiednie.
        Z czasem może okazać się, że problemy z potomstwem może mieć tyle rodzin, że nastąpi z czasem ujemny przyrost naturalny.
        A to oznacza, że w obecnym systemie emerytalnym państwo nie będzie stać na wypłaty emerytury z ZUS.
        Emeryci będą dzielić się na bogatych i żebraków.
        Przyrost populacji ludności na świecię występuje nie z powodu przyrostu naturalnego w tzw świecie zachodnim.
        Tylko dzięki nadmiernemu przyrostowi populacji rodzaju ludzkiego w krajach tzw trzeciego świata oraz państw , które w wyniku swojej kultury i tradycji oraz decyzji państwowych sprawia nienaturalny przyrost populcji ludności w danych krajach.
        W tym przypadku określenie nienaturalny nie dotyczy in vitro lub innych technik,a dotyczy zachować społecznych.
        Owszem przybywa ludności
        • janu5 W sprawach reprodukcji KK jest konsekwentny 16.10.10, 13:26
          od tysiąc leci. Zauwaz ,że KK dba tu o dobra kondycję populacji. Nie udziela sie małżeństw jak jedna z e stron jest psychicznie chora lub ma widoczne wady genetyczne. Równiez in -vitro jest przeciw naturze i tzw sellekcji naturalnej. W sprawach in- vitro popieram kościół . Z tym ,ze dopuszczam mozliwość zabiegu za własne pieniązdze. Co do emerytur to jasnym jest ,ze obecny system emerytalny jest zły .Sytem emerytalny nalezy bezwzględnie i to szybko porawic,. Nie mozna w nieskończonoc porawiac demografi w imię jedynie słusznego systemu emerytalnego. System ma by cdostosowany do demografiii a nie na odwrot . Rozdzielając ludzkośc na świat zachodni i resztę wpadasz w sidła rasizmu niestety.
          Ilość ludzi na świecie wcale nie maleje ,ale rosnie i to niepkojąco rosnie. Nie ma powodu ,żeby sponsorowac in - vitro. Powiedz Chińczykom ( druga gospodarka świata) ,ze mają sponsorowac in - vitro to cię wysmieją. In -vitro nie jest tym samym co zapłodnienie naturalne. Natura bierzę swoja cene za in-vitro skazując ponad połowę tak poczetych dzieci na nowotwory.
          • zdz.janusz Re: W sprawach reprodukcji KK jest konsekwentny 16.10.10, 18:52
            Tobie, janu5, wszystko sie kojarzy z emeryturą. Jak poborowemu z ...
            Pisz na temat. Że krkat chciałby(chce), zabronić in-vitro WSZYSTKIM Polakom. Wpływa już na posłów groźbą ekskomuniki. Napisz, co sądzisz NA TEN temat. Bez podpierania się opowieściami o naturze Natury. I o systemach emerytalnych- to NIE TO Forum.
            Z szacunkiem,
            • janu5 Re: W sprawach reprodukcji KK jest konsekwentny 16.10.10, 19:07
              > Tobie, janu5, wszystko sie kojarzy z emeryturą. Jak poborowemu z ..
              >I o systemach emerytalnych- to NIE TO Forum.
              Chyba nie przeczytałeś postu na który odpowiadałem tam było o emerytutach.
              Natomiast co sądze o poglądach KK na in vitro tez napisąłem. Zgadzam się z Kościołem aczkolwiek dopuszczam ,że każdy może sobie kupic taki zabieg jesli to w zgodzie z jego sumieniem ( jezeli nie wierzy biskupom na temat grzechu niszczenia zarodków).
              Prosze zauwazyć ,że KK jest tu prowokowany. Stan obecny tzn in-vitro prawnie dozwolone za kasę mnie bardzo odpowiada a i nie zauwazyłem ,żeby to było specjalnie przez kościół zwalczane. Komu to przeszkadzało?
              Cała banda oszołomów tu na tym forum daje się wodzić za nos takim Napieralskim, i Palikotom ,ktorzy refundacje in-vitro wpisali sobie na partyjne sztandary, ale równiez rządzącej PO do której znalazło dojście lobby in-vitrowców, sięgających po budżetowa kase ,żeby zwiekszyc obroty swojego interesu. Cała ta medialna nagonka na przeciwników in -vitro jest w konsekwencji obliczona na dopisanie in-vitro do wydatków budżetowych. Przeciez tak jakjest nie jest źle . Prawnie in-vitro jest dopuszczone ale za kasę.
              • zdz.janusz Re: W sprawach reprodukcji KK jest konsekwentny 17.10.10, 01:14
                Właściwie, to pogląd na in-vitro mamy podobny. Wolałbym jednak, by zbudowano tę Twoją klinikę onkologiczną, niż ładowano pieniądze w Fundusz Kościelny i utrzymywanie księży katechetów- na przykład. I dołożono do szpitali, zamiast do KUL-opodobnych zabawek.
                Wolałbym, by Episkopat nie wpływał na posłow groźbą ekskomuniki, by nie narzucał swojego światopoglądu. Czyni to właśnie.
    • krisp_2007 Precz z postępem w medycynie ! 16.10.10, 12:35
      Nie chcecie in vitro ? OK. Oczekujecie ochrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci ?! OK. Ale bądźcie konsekwentni i odrzućcie zdobycze medycyny. Zesłał na Was Pan cukrzycę, zapalenie wyrostka, zawał serca, raka i inne choroby ? - Zesłał, nieście zatem dzielnie swój krzyż i niech Was nawet nie korci iść do lekarza po insulinę, na operację itd. W przeciwnym razie sprzeciwiacie się woli Bożej. Nie chodźcie też do stomatologa, nie noście okularów. Jak krzyż, to krzyż. Oczekuję, że abp Henryk Hoser ze wstydem wywali do kosza leki, okulary i protezy zębowe. I zachęci do tego innych.
    • margotje Re: Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:35
      Ta banda hipokrytow, zlodziei, pedofili i mordercow te ladacznice w czarnych i purpurowych kiecach maja zamilczec w tej i innych sprawach spolecznych i nie wp****c sie w sprawy, ktore ich nei dotycza. Najpierw porzadaek na wlasnym podworku zrobic, bo jest burdel, sodoma i gomorra!
      Precz z klechami!
      .
    • mgrek Re: Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:35
      Im szybciej tych pasożytów wyślemy do jakiejś normalnej roboty tym lepiej
    • sanmartino Wykluczyć Episkopat - bandę dormozjadów 16.10.10, 12:35
      Chrzanić Episkopat. Zlikwidować im fundusz emerytalny, płace katechetom, kapelanom i opodatkować tacę i zweryfikować reprywatyzację. Zobaczymy czy im brzuchy opadną i będą mieli siłę do kierowania Sejmem.
    • asd616 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:35
      Niech się lepiej prokuratura nimi zajmie.
    • zuza-19 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:41
      Czarna Mafia siedzi i obraduje, mordy zadowolone, brzuchy pełne. Zamiast zająć sie biednymi z popegierowskich wsi, to czym sie zajmują ? Oczywiście sexem bo to ich pasja. Nowoczesny świat przyznał Nobla dla twórcy in vitro , a ciemnota katolicka oczywiście pod prąd nauce. Zakaz in vitro dla par katolickich, żeby nie rodziły sie nastepne dewotki i dewoci. Najwyzszy czas pognać KLECHY DO WATYKANU i tam niech sobie wydaja zakazy i nakazy . A Rokitę i Suchocką za podpisanie Konkordatu powinno sie zamkąć w zakonie do konca ich dni , tam razem z klechami niech się modlą i nie korzystają z życia , za to że wprowadzili ciemnotę do Polski.
      • sher-rif Re: Wykluczyć klerykałów z tej dyskusji 16.10.10, 12:50
        Jeśli tak bardzo nie lubią in vitro to wystarczy by wielce mądrzy biskupi i szacowne grono profesorów z KIK-ów zlikwidowali bezpłodność.Pokażcie katoliccy profesorowie,że na swoje tytuły z medycyny żeście zasłużyli.
    • jqu Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:46
      Kolejny autorytet moralny. Panie Hoser, łaskawie powstrzymaj się pan od pouczania kogokolwiek dopóki się z własnych brudów nie oczyścicie. A duuuużo macie do czyszczenia: ukrywanie przestępstw seksualnych kleru, machloje finansowe w róznych zakonach, diecezjach i parafiach, a przede wszystkim - komisja majątkowa. Dopóki to wszystko nie zosstanie wyjaśnione, zwyczajnie ZAMKNIJ SIĘ PAN.
    • bianna Re: Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:50
      Jak im się drastycznie zmniejszy liczba owieczek w niedzielę, dających na tacę to pierwsi przybiegną z pomysłem na in vitro. Niepłodność to choroba cywilizacyjna i nie uchronimy się przed nią.
    • jowita81 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:51
      Myślę,że zarówno życie intymne rodziny ,jak i to w jaki sposób dochodzi do zapłodnienia nie jest sprawą KK
    • mineyko Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:56
      Dziecko powinno być owocem najprawdziwszej miłości.
      Zwłaszcza w małżeństwach z rozsądku dla majątku.
      No a dziecko zrodzone z qrestwa?
      To też jest owocem, czyżby miłości?
      A z gwałtu?
      Z miłości do gwałtu? O rany!!
      Za chwilę zacznę wyć ze zgrozy!
    • p1rat wykluczyć kościół z życia publicznego !!! 16.10.10, 12:56
      "Zespół Ekspertów Episkopatu ds. Bioetycznych"

od kiedy to szamani są ekspertami ?!
      kto dał im prawo do zabierania głosu w kwestiach daleko wykraczających poza ich kompetencje (jeśli w ogóle jakiekolwiek posiadają poza czarowaniem i odczynianiem czarów) ?

i jeszcze chieliby narzucić swój - może nie tyle idiotyczny co wynikający z zakłamania w jakim sami żyją - tok myślenia.
      a WON !!
    • jqu Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:01
      Ja zwykle, apel: WYSTĘPUJCIE z KRK! Po 250 tys. wystąpień politycy zaczną myśleć, a po pierwszym milionie działać. Jeśli jesteście wierzący, to żaden Hoser nie jest Wam potrzebny jako pośrednik w kontaktach z Bogiem. Jeśli jesteście niewierzący - to na co jeszcze czekacie? www.apostazja.pl/
    • mbppolka Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:04
      tia, a wyzdrowienie ma być dziełem pana Boga a nie lekarzy.
    • amuzc Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:21
      a gdy rodzice są technikami, lub jedno z nich jest - to jak proszę księdza, można zapłodnić czy nie??? A może tylko przy księdzu można i tylko po Bożemu?
    • marych a kto i jakim prawem pyta się czarnuchów o opinię? 16.10.10, 13:21
      konsultacje społeczne powinno się prowadzić z najbardziej zainteresowanymi, a nie z sektami pedofili
    • prusak2 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:23
      Heniu nie bredź. Kościół to my, wy jesteście urzędnikami Pana B. jeno i to najmarniejszymi z marnych. Trochę pokory klecho.
    • 6.smiech Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:23
      Ten klub pedofili powinien zamilkanc we wstydzie. Tylko o wykluczeniu pazernego kosciola katolickiego z zycia publicznego w Polsce moze byc mowa. Wierzacy ludzie nie potrzebuja
      ich palacow, swiecidelek i gledzenia aby sie modlic i kochac Boga. Spadajcie!!!
    • the_rapist Termodynamika objawien maryjnych. 16.10.10, 13:28
      Czy wniebowstapienie nie lamie drugiej zasady termodynamiki, a cudowne rozmnozenie chleba i ryb nie stoi w sprzecznosci z zasada zachowania energii? Czy ktos wie? Oczywiscie wiedza biskupi. Wystarczy, ze zbierze sie ich dostatecznie duza liczba, rychlo zostanie przekroczona ''masa krytyczna'' biskupiej madrosci, a wtedy wszystkie zagadki i tajemnice wszechswiata stana przed nami maluczkimi otworem. Nie potrzeba nam astrofizykow, chemikow, biochemikow, programistow, inzynierow, fizykow wysokich energii, wystarczy sped starcow w sukienkach i ich jasniejace od nadmiaru wypoczynku oblicza madroscia dwoch tysiecy lat tradycji (a raczej praktyki) obwieszcza PRAWDE, te jedyna, z ktora nikt na swieckich uniwerkach ksztalcony nie smie polemizowac.

Dlaczego jeszcze nikomu nie przyszlo do glowy, zeby caly polski sejm, senat, ministerstwa, samorzady, wreszcie stolec prezydenta RP obsadzic klerem katolickim? Oni i tak rzadza tym zjebanym kraikiem, a przynajmniej nie musieliby sie uzerac z bydlem dla zartu nazywanym Polakami. Mogliby juz bez cienia strachu krasc nasze pieniadze, gwalcic nasze dzieci i nasze umysly, wciskac sredniowieczna ciemnote, a tych nielicznych niepokornych sprowadzac na ziemie tak jak to mieli w zwyczaju przez setki lat.
    • yan.nick Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:30
      |"Ale mówił także, że "z perspektywy polityka katolika projekt, który deprecjonuje podmiotowość ludzką, jest nie do zaakceptowania".
      To przeciez Kosciol odmawia swoim wyznawcom podmiotowosci.
    • rekkoon Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 13:32
      Ja w sumie też jestem przeciwny metodzie In Vitro. Tzn. Powinna ona być dozwolona, dopuszczalna ale tylko i wyłącznie na prywatne życzenie chętnych i za ich pieniądze. Jeżeli ktoś chce mieć dziecko to powinien mieć na nie pieniądze. Czy wszyscy muszą się zrzucać, żeby finansować fanaberie ludzi, których nie stać na dziecko a chcą je mieć? Co potem? Finansowanie samochodów dla biednych, bo chcą mieć samochód ale mają za małe zarobki? Posiadanie dziecka nie jest obowiązkiem a jego nieposiadanie nie jest niczym niewłaściwym. Za leczenie zębów NFZ płaci, bo to jest zabieg konieczny (nieleczone zęby mogą być przyczyną kłopotów zdrowotnych). Ale przecież NFZ nie finansuje implantów!
    • rekkoon Jestem przeciwny finansowaniu in vitro! 16.10.10, 13:33
      Ja też jestem przeciwny metodzie In Vitro ale z innych powodów. Metoda ta powinna być dozwolona i jak najbardziej dopuszczalna ale tylko i wyłącznie na prywatne życzenie chętnych i za ich pieniądze. Jeżeli ktoś chce mieć dziecko to powinien mieć na nie pieniądze. Czy wszyscy muszą się zrzucać, żeby finansować fanaberie ludzi, których nie stać na dziecko a chcą je mieć? Co potem? Finansowanie samochodów dla biednych, bo chcą mieć samochód ale mają za małe zarobki? Posiadanie dziecka nie jest obowiązkiem a jego nieposiadanie nie jest niczym niewłaściwym. Za leczenie zębów NFZ płaci, bo to jest zabieg konieczny (nieleczone zęby mogą być przyczyną kłopotów zdrowotnych). Ale przecież NFZ nie finansuje implantów!
      • janu5 I co z tego ,że masz rację? 16.10.10, 14:14
        Cała banda oszołomów tu na tym forum daje się wodzić za nos takim Napieralskim, i Palikotom ,ktorzy refundacje in-vitro wpisali sobie na partyjne sztandary, ale równiez rządzącej PO do której znalazło dojście lobby in-vitrowców, sięgających po budżetowa kase ,żeby zwiekszyc obroty swojego interesu. Cała ta medialna nagonka na przeciwników in -vitro jest w konsekwencji obliczona na dopisanie in-vitro do wydatków budżetowych. Przeciez tak jakjest nie jest źle . Prawnie in-vitro jest dopuszczone ale za kasę.
        • antropoid Re: I co z tego ,że masz rację? 16.10.10, 18:04
          Jest w tym co piszesz sporo racji, ale zapewniam, że to akurat nie troska o budżet państwa przemawia przez biskupów. Raczej nie chcą konkurencji, bo sami doją go po stokroć bardziej, od wielu lat...
          • janu5 KK został tu wyrwany do odpowiedzi. 16.10.10, 19:14
            Przeciez zabiegi in-vitro wykonuje się u nas od wielu wielu lat. Koscioł to krytykuje bo ma do tego prawo. Taka jest głoszona przez KK wiara. Jak ktos nie chce niech nie wierzy. Ale kościół nie domagał się wyjęcia spod prrawo in-vitro. Natomiast jak posłowie zaczynają majstrowac przy in vitro chcąć dopisać te zabiegi do budżetu mimo dziury budżetowej to KK musi wydać swojaopinię . To się nazywa konsultacją społeczną. Trudno ,żęby biskupi milczeli w takich sprawach. To co powiedzą było jasne.
            • rekkoon Re: KK został tu wyrwany do odpowiedzi. 18.10.10, 10:44
              Bzdury opowiadasz. Kościół, głosami swoimi a przede wszystkim swoich posłów, chce zakazać InVitro ze względów ideologicznych. Dlaczego? Jak to w przypadku kościoła - bo może. W Irlandii chcieli zakazać rozwodów (świeckich) bo mogli, bo był odpowiedni klimat społeczny do tego typu protestów. W Polsce nawet o tym nie pisną, bo nie mogą - nie mają szans powodzenia. W przypadku InVitro jest podobnie - nagle kościół głośno krzyczy i stara się zabraniać, bo mu się na to pozwala! Kościół nie ma żadnych merytorycznych argumentów (zabiegi nie są niebezpieczne, dzieci nie rodzą się upośledzone itd. po prostu brak tu rozsądnych argumentów przeciw) ale mają za to swoją wiarę i na jej podbudowie robią wielki szum - zakazać, zabronić, zawetować! Ja nie chcę finansowania InVitro ze środków publicznych, bo posiadanie dziecka to jest prywatna sprawa każdej pary i nie jest to obowiązek zapisany ustawowo ale dopuszczalność InVitro powinna być całkowita dla wszystkich, których na to stać. I tyle. Proszę nie przypinać mi łatki PiSowca ani katolika, wypraszam sobie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka