drabinahaha1 17.10.10, 15:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boykotka cała prawda o IPN'nie 17.10.10, 15:11 Przesłuchano świadków. M.in. Marka Edelmana. - Miał wtedy 19 lat, był studentem medycyny. Powiedział: "Wiem, że Wiera Gran była współpracownicą gestapo". IPN-owskie akta z tego przesłuchania znalazłam na końcu pracy nad książką. Poszłam do Marka Edelmana i przeczytałam mu ten tekst. Powiedział coś? - Że to kompletna bzdura. "Zeznałem to, co kazał mi Jonas Turkow. Takie były czasy". Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: cała prawda o IPN'nie 18.10.10, 08:59 tez ten fragment zwrocil moja uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: cała prawda o IPN'nie 29.10.10, 00:21 izrael.org.il/historia/845-sendlerowa-o-gran.html Odpowiedz Link Zgłoś
plantin Trzeba mieć mentalność oprawcy aby kogoś 17.10.10, 19:01 oskarżać o coś tak strasznego i jednocześnie nie mieć dowodów za wyjątkiem tego że ktoś coś powiedział, ktoś inny słyszał itp. Zwyczajnie nie wierzę aby ta kobieta kolaborowała, całe jej późniejsze postępowanie temu przeczy. Ktoś może był zawistny o jej urodę, ktoś inny może był odrzucony, ktoś może był najzwyczajniej w świecie wprowadzony w błąd,a jeszcze ktoś inny był głupkiem. A nawet gdyby - była kilka razy w towarzystwie agentów - i co z tego ? ważne jeszcze czy donosiła, czy komuś zaszkodziła itd. To że młoda kobieta chciała zostać przy życiu także by wystarczyło na wytłumaczenie Jej. Nie każdy ma mentalność i odwagę bohatera, dopóki ktoś nie będzie w takiej sytuacji zagrożenia życia - nie ma prawa jej osądzać, podobnie jeśli ktoś nie ma na to twardych dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: Trzeba mieć mentalność oprawcy aby kogoś 17.10.10, 19:52 plantin napisał: > oskarżać o coś tak strasznego i jednocześnie nie mieć dowodów za wyjątkiem tego > że ktoś coś powiedział, ktoś inny słyszał itp. Zwyczajnie nie wierzę aby ta ko > bieta kolaborowała, całe jej późniejsze postępowanie temu przeczy. Ktoś może by > ł zawistny o jej urodę, ktoś inny może był odrzucony, ktoś może był najzwyczajn > iej w świecie wprowadzony w błąd,a jeszcze ktoś inny był głupkiem. A nawet gdyb > y - była kilka razy w towarzystwie agentów - i co z tego ? ważne jeszcze czy do > nosiła, czy komuś zaszkodziła itd. To że młoda kobieta chciała zostać przy życi > u także by wystarczyło na wytłumaczenie Jej. Nie każdy ma mentalność i odwagę b > ohatera, dopóki ktoś nie będzie w takiej sytuacji zagrożenia życia - nie ma pra > wa jej osądzać, podobnie jeśli ktoś nie ma na to twardych dowodów. Łojej! Jakie to mądre ;) Tekst jest tutaj tylko tekstem. Twarde dowody? Czyli co? Zeznania gestapowców? Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: Trzeba mieć mentalność oprawcy aby kogoś 17.10.10, 21:36 Twardym dowodem byłoby potwierdzone zeznanie np. Marka Edelmana, który by po latach powtórzył. Jednak odżegnał się od tego, co wcześniej rzekł. Jednak tak jak z każdym gwnem, łatwo się kogoś nim obrzuca, a smród, mimo wykruszenia się, zostaje. W ten sposób można zniszczyć każdego, przypisując mu coś, co jest w danych czasach najbardziej haniebne. Szkoda mi tej Wiery Gran. Odpowiedz Link Zgłoś
plantin No cóż niektórzy poslugują się rozumem i są 09.01.11, 11:02 wrażliwi na krzywdę ludzką a inni tylko szczekają, plują, psioczą i osądzają... Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Trzeba mieć mentalność oprawcy aby kogoś 18.10.10, 10:10 alez osadzac kogos to takie "ludzkie" mloda, ladna, samodzielna i niezwykle utalentowana - Zydowka w Ii wojnie i w gettcie - 1000 procentowy przepis na katastrofe po wojnie wielu Zydow - rzeczywistych zdrajcow,kolaborantow przezylo - bo taka wojne przezywaja glownie kanalie - w Wiera wiedzila z racji swoich kontaktow z `niemcami wiele rzeczy - cud ze przezyla co mogla w taiej sprawie zrobic - chyba sie tylko smiac - ale nie ona - z obledem walczyla - okazuje sie ze przegrala - ludzie uwielbiuaja bowiem taka fikcje - Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Zostałam z podłością ludzką 18.10.10, 08:05 a GW tylko o swoich pisze i o swojej historii czyli holocauscie, polska historia to wstydliwy temat katofaszystów Odpowiedz Link Zgłoś
swistakonline Re: Zostałam z podłością ludzką 19.10.10, 10:13 a gdzie to się zdarzyło - na księżycu? A kogo mordowano - kosmitów? Drabina - nie ukrywam - jesteś bałwanem! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp Bogu dzieki 18.10.10, 22:53 Bogu dziekei ze nie nigdy nie stanalem przed takimi wyborami oferowanymi przez faszystow. I chyba nie chce sadzic ludzi ktorzy na dobra sprawe mieli do wyboru tylko jedno zlo lub drugie. Ale najbardziej mnie dziwi ze ludzie traca tyle energii na dyskutowanie win nieszczesliwcow a nie wspominaja o tych co zniszczyli zycia innym - o tych wlasnie hitlerowcach i innych podludzi zaslepionych ideologia, pozbawionych skrupolow. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Bogu dzieki 19.10.10, 19:12 piotrpsp napisał: > Ale najbardziej mnie dziwi ze ludzie traca tyle energii na dyskutowanie win nieszczesliwcow Przecież głośne rozważanie kto był, a kto nie, godnym człowiekiem odwraca uwagę od swojej osoby. Doskonale dopracowali to Kaczyńscy, ale nie tylko oni oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mark230 Zostałam z podłością ludzką 19.10.10, 08:18 A książka Wiery Gran do tej pory nie doczekała się wydania a żyjemy 21 lat w wolnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Zostałam z podłością ludzką 22.10.10, 01:51 izrael.org.il/opinie/802-owiadczenie-syna-wadysawa-szpilmana.html Odpowiedz Link Zgłoś
klara2010 Re: Zostałam z podłością ludzką 24.10.10, 15:29 bardzo bym chciala ta ksiazke przeczytac. Mam nadzieje, ze ktos ja wyda. Tragiczne losy biednej kobiety, Zazdrosc, zawisc, ignorancja, podlosc i bezdusznosc komplet tych uczuc potrafi zabic kazdego, nawet najbardziej twardego i uczciwego. Wieczny odpoczynek racz jej dac Panie.... Odpowiedz Link Zgłoś
lxjan Tak przygladam sie tej hecy i dziwie sie. 31.10.10, 12:45 Turkow - klamca ?(wikipedia pisze, ze po wojnie oskarzyl 18 konfidentow gestapo) Edelman - "odszczekal" po 65 latach co wowczas zeznal? Nie moge wprost uwierzyc. Sa dowody? Sendlerowa - Klamie ?. Jej oswiadczenie sie przemilcza. (zapewne nie zdazyla odwolac) Wilczur - klamca ? (podobno juz sie wycofal l!!!! Mozna go jeszcze spytac.) A zlapal Demianiuka. Szpilman - policjant i gestapowiec ?- caly swiat milczal do tej pory - 65 lat udalo sie ten fakt ukryc przez jednego z bardziej popularnych ludzi w Polsce? Polanski - zalozyl bande ze Szpilmanem? Prof. Mark - w swojej ksiazce z 1959 roku tez klamal? Nagle pare panienek po teatrologii, zdemaskowalo ten spisek uknuty w celu przesladowania jednej "biednej, przesladowanej piosenkarki z getta" Wiery Gran, ktorej wszyscy by sluchali i byla by gwiazda. Gdyby nie wypiela sie na Polske przy pierwszej okazji i nie wyjechala do Izraela w 1950 roku. Spiewala przeciez w Polsce na estradach i w Radiu az do wyjazdu. Chyba dajecie sie nabrac i w cos wpuscic. Juz pisze sie na forach o antysemickim napadzie na Szpilmana w Polsce. Kto bedzie za rok pamietal, jakie poczatki mialy te oskarzenia. Sa jakiekolwiek dowody by oskarzac Szpilmana, poza oskarzeniami Gran ? Jakim autorytetem jest Gran wobec powaznych zarzutow (Irena Sendlerowa w 1983 roku podala nowe zrodla), ktore do dzis nie zdementowane na Gran ciaza? Opamietajcie sie! Czytalem dzis wywiad z Dr. Szpilmanowa w "VIVA". porazajacy! Odpowiedz Link Zgłoś
elemoretal Zostałam z podłością ludzką 24.11.10, 16:19 Historia Wiery Gran aż prosi się o sfilmowanie. Czuję że na kanwie jej życia można by zrobić wielki, wspaniały, poruszający film. Uważam że ona była niewinna. Padła ofiarą zawiści małych ludzi. Nie ma żadnych twardych dowodów jej winy, są tylko słowa jej oskarżycieli i jej obrońców. Zadziwiające, niepojęte jest w tym wszystkim to że Wiera Gran polska żydówka najbardziej zaciekle była prześladowana przez samych Żydów, bo przeżyła holokaust !!!??? Zamiast się cieszyć że przeżyła to ją prześladowali gdzie tylko mogli, jakiś obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś