boykotka 18.10.10, 07:05 Kościół posuwa się za daleko. Nie wiem z jakich źródeł czerpią swoją wiedzę o in vitro. W piśmie świętym o tym chyba nie było... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zartiepl Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:14 Kościół to podobno wierni! Ale jak widać czarnej bandzie od nicnierobienia we łbach się poprzewracało! W najbliższą niedzielę (24.) będą urządzać liczenie owieczek (a może raczej baranów?). Proponuję, żeby wszyscy, którzy popierają dostępność in vitro, a których kler swoimi opiniami wyklucza ze wspólnoty, zagłosowali nogami. BTW gdzie w Piśmie Świętym jest mowa o obowiązku chodzenia do kościoła ?!?!?!? Chrystus powiedział: "gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w imię moje, tam ja jestem". O żadnych specjalnych budynkach nie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr99 Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:28 zartiepl napisał: > BTW gdzie w Piśmie Świętym jest mowa o obowiązku chodzenia do kościoła ?!?!?!? > Chrystus powiedział: "gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w imię moje, tam ja j > estem". O żadnych specjalnych budynkach nie mówił. Wiadomo, że chodzi o kasę. Jakby ludzie nie chodzili do kościoła i nie dawali na tacę to te trutnie musiałyby się wziąć do roboty, żeby mieć co żreć. Odpowiedz Link Zgłoś
sramnakurewskiego Kolo w tak wspaniałej czapie ma u mnie szacun! 18.10.10, 07:46 Ukorz się ciemna maso chłopków-roztropków! Odpowiedz Link Zgłoś
swietajadwigostaniszkis I pan Bóg w koncu sie na grzeszników wku...! 18.10.10, 07:50 Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Dzieci z in vitro pójda wszystkie do piekła! 18.10.10, 08:21 Tam jest ciekawiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Straszne! 71% przeciw in vitro. Czy wiedzą przeciw 18.10.10, 09:23 czemu głosują. Wątpię ! To wychowani przez religię w szkołach. Czy mycie się po stosunku też będzie zakazane ? Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Kościół to duchowy McDonalds 18.10.10, 09:47 Ta sama syntetyczna papka msza za mszą, przeznaczona dla najmniej wymagającego odbiorcy. Tak samo z reklamą skierowana głównie do dzieciaków, żeby wychowywać sobie kolejne pokolenia papkożerców. McDonalds też najchętniej wywalczyłby finansowane przez państwo posiłki McDonalds w każdej szkole. Różnica jest tylko taka, że McDonalds nie wmawia ludziom, że jeśli zjedzą coś innego, to umrą w męczarniach. No i przedstawiciele McDonalds póki co nie mają honorowych miejsc na uroczystościach państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 Re: Kościół to duchowy McDonalds 18.10.10, 09:57 20 lat temu, w połowie beee-przemowy przemowy zwanej kazaniem wyszedłem ze stajni i już tam nigdy nie wróciłem. Obrażało to moją duchowosć, moje wszystko i cokolwiek. Nie jestem barankiem, baranem, ciolem ani wołem, a tak była serowana ustawiczna przemowa. Nie poczywam się do bycia łajanym i obrażanym bydłem. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 In vitro jest niegodziwe z punktu etyki swieckiej 18.10.10, 10:17 Dlaczego "in vitro" jest niegodziweW debacie o „in vitro” z rozmysłem chciałbym postawić z boku argumenty religijne, a podać tylko i wyłącznie argumenty rozumowe i etyczne. Jak już widać powszechnie, dziś dziecko stało się jak przedmiot, którego można nie chcieć (no to aborcja) lub przeciwnie - pożądać (no to in vitro) i nic więcej się nie liczy, tylko egoistyczna chęć lub niechęć do jego posiadania lub nie. Dlatego apeluję, zanim już powołamy sztucznie do życia nowe istnienia, dajmy najpierw szanse tym co już tu i teraz są! Tak długo jak choć jedno dziecko będzie oczekiwać na adopcje, każde żądanie procedur "in vitro" będzie dla mnie szczytem egoizmu i hipokryzji. Bo to niewyobrażalny egoizm, że ktoś tam sobie uzurpuje prawo, aby za każdę cenę (a najlepiej na koszt państwa!) mieć prawo DO DZIECKA Z "JEDYNIE Z WŁASNYM DNA"!!! To szczyt hipokryzji, który dodatkowo odbiera szanse na szczęście tysiącom czekającym na adopcje dzieciom! A druga sprawa, oczywiście, jeśli ktoś nie ma poglądów zgodnych z Kościołem, Państwo nie powinno ustawowo zabraniać tego, co nie szkodzi innemu człowiekowi, dlatego nie powinno np. zabraniać całkowicie „in vitro” pojedynczego, ale już powinno zabraniać produkcji i mrożenia tzw. zarodków nadliczbowych. Taka jest dla mnie moralna granica ludzkiej wolności. Natomiast, jeśli chodzi o „in vitro” dla innych związków niż małżeństwa (i przecież nie chodzi o małżeństwa sakramentalne), to dlaczego niby Państwo ma popierać „produkcje” dodatkowych dzieci pozamałżeńskich, tymbardziej gdy obowiązkiem Państwa jest wspieranie instytucji małżeństwa i rodziny? A co do płacenia za „in vitro”, to tak długo jak jeszcze nie stać nas na procedury RATUJĄCE życie i zdrowie, to postulat płacenia za „in vitro” jest po prostu podły. Poza tym, robi się medialny szum z powodu tego, że Owsiak zebrał 42 mln zł, które podobno mają uratować chore dzieci, a na „in vitro” chce się wyprowadzić z NFOZ kwotą 3 razy wyższa! To właśnie powód, dla którego projekt Widawy-Błońskiej (PO) i Balickiego (SLD) jest niegodziwy nawet z punku moralności całkiem świeckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: In vitro jest niegodziwe z punktu etyki swiec 18.10.10, 10:20 No to ADOPTUJ TE WSZYSTKIE NIECHCIANE DZIECI!!!!! A, wolisz mieć swoje? No tak, mogłem się domyślić .... Kto dał klerowi prawo decydować za jakąkolwiek rodzinę, ja się pytam!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indeedd4 _____70 procent Polaków akceptuje in vitro____ 18.10.10, 11:03 Odjąwszy od tego jakieś 5 - 10 % niewierzących ( lub przedstawicieli innych wyznań ) jest to 60% polskich katolików ( w tym również moja skromna osoba ) www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/sondaz--polacy-akceptuja-in-vitro,61527,1 I co Kościół zamierza z tym fantem zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Zazdroszczę tym posłom 18.10.10, 11:14 Zazdroszczę tym posłom. Wystarczy, że będą za in vitro, a Kościół automatycznie ich wykluczy. Nie będą musieli się użerać i tracić czasu na dokonanie apostazji, co księża cholernie utrudniają. Też bym tak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Zazdroszczę tym posłom 18.10.10, 12:30 Dlatego powinno się zorganizować ogólnopolskie referendum w tej sprawie. Od razu byśmy wiedzieli ilu katoli pozostało w szeregach :) Odpowiedz Link Zgłoś
indeedd4 Re: Zazdroszczę tym posłom 18.10.10, 12:38 A co - coś się zmieniło w proporcjach katolików i ateuszy ? Poproszę jakiś link :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Masz internet, to sobie znajdź. 18.10.10, 15:51 Czy może IQ za niskie i pozwala tylko na zalogowanie na forum GW? Odpowiedz Link Zgłoś
indeedd4 Czy coś jeszcze .... ? 18.10.10, 18:24 Mam ciekawsze rzeczy do roboty, niż poddawanie weryfikacji bzdetów ateuszy - zapisać, zapamiętać i nie wypisywać na przyszłość bzdur :-) Bye - bye. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Czy coś jeszcze .... ? 18.10.10, 22:29 Jednak miałem rację z niskim IQ. Przejdź na forum Naszego PiSdziennika. Tam się będziesz czuł jak u siebie, KATOLU. A musztrę możesz uskuteczniać na młodszych kolegach w gimnazjum, gó...arzu. Póki jakiś nauczyciel tego nie ukróci. A może jesteś po prostu dorosłym z rozumkiem gimnazjalisty? Ciężko zakwalifikować kogoś kto na forum dla dorosłych daje świadectwo, że jest rozgarnięty jak kupa siana. Odpowiedz Link Zgłoś
darktom Re: Czy coś jeszcze .... ? 21.10.10, 15:26 Reka Boża prowadzi mnie i oslania Jozef Pilsudzki Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zazdroszczę tym posłom 18.10.10, 16:01 Ekskomunika nie oznacza apostazji, ta procedura jeszcze przed nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
velogustlik Re: In vitro jest niegodziwe z punktu etyki swiec 20.10.10, 08:56 jaqbek2 napisał: > No to ADOPTUJ TE WSZYSTKIE NIECHCIANE DZIECI!!!!! A, wolisz mieć swoje? No tak, > mogłem się domyślić .... Kto dał klerowi prawo decydować za jakąkolwiek rodzin > ę, ja się pytam!!!!!! Albo jesteś głupi, bo nie rozumiesz prostych słów, albo masz powód, żeby nie rozumieć: „Ludziom szczególnie trudno przychodzi zrozumienie "oczywistej oczywistości", gdy ich posada zależy od jej niezrozumienia” Upton Sinclair ___________________________________________________________________ Dla dobra wspólnego: obywatel.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dodo20 Re: In vitro jest niegodziwe z punktu etyki swiec 18.10.10, 10:26 Jeśli już tak piszesz, to ile posiadasz dzieci na wychowaniu ? A jeśli już nie masz swoich to ile dzieci wziąłeś z domu dziecka ?, No bo wszystkie dzieci są nasze prawda ? Dla mnie jesteś zwykłym obłudnikiem i nic więcej, gdyż nie napisałeś ani słowa jak Państwo wspiera rodziny z dziećmi, jak łoży na dzieci już te które są, nie ma przedszkoli, zabierać się chce dodatki, robi się wszystko aby obrzydzić rodzinom posiadanie potomstwa w tym kraju. A Ty mi tu wyjeżdżasz z takimi pierdołami. Więc albo jesteś z PiS, albo jeszcze gorzej walnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Etyka świecka 18.10.10, 10:35 > chciałbym postawić z boku argumenty religijne, a podać tylko i wyłącznie argumenty > rozumowe i etyczne. Też byśmy chcieli, żebyś tak zrobił. Ale zupełnie ci się nie udało. > dziś dziecko stało się jak przedmiot, którego można nie chcieć (no to aborcja) lub > przeciwnie - pożądać (no to in vitro) i nic więcej się nie liczy, tylko egoistyczna chęć lub > niechęć do jego posiadania lub nie. Hmm... Czyżby? Czy prawo dopuszcza zabijanie narodzonych dzieci? Albo handel nimi? Czyli jednak coś innego się liczy, niż tylko egoistyczna chęć. Pierwszy twój argument jest czysto emocjonalny, z rzeczywistością ma niewiele wspólnego. Problem tkwi w tym, że utożsamiasz zarodki z dziećmi. Ale o tym później. > Bo to niewyobrażalny egoizm, że ktoś tam sobie uzurpuje prawo, aby za każdę cenę > (a najlepiej na koszt państwa!) mieć prawo DO DZIECKA Z "JEDYNIE Z WŁASNYM DNA"!!! Niewyborażalny egoizm? Wyobraźmy sobie, że w szpitalu każda rodząca matka dostaje losowe dziecko spośród urodzonych tego dnia. Czy jeśli jakaś matka będzie się upierała dostać własne dziecko, nazwiesz to "niewyobrażalnym egoizmem"? Bo upiera się przy swoim DNA? Znów - zajadle atakujesz coś, co jest dla człowieka zupełnie naturalne. Każdy chce mieć swoje dzieci, a nie cudze. Gdybyś potrafił z dystansem spojrzeć na ten problem, nie pisałbyś takich głupot. > Państwo (...) powinno zabraniać produkcji i mrożenia tzw. zarodków nadliczbowych. Taka > jest dla mnie moralna granica ludzkiej wolności. Takie jest twoje zdanie i masz do niego prawo. Ale jaki ono ma związek z "argumentami rozumowymi"? Czemu państwo ma dopuszczać mrożenie plemników i komórek jajowych, ale zabraniać mrożenia zarodków? Jest tylko jeden powód: religia, która mówi że w momencie połączenia plemnika z komórką jajową w tę komórkę "wnika dusza" i staje się ona człowiekiem. Fakty oczywiście temu przeczą, bo ta komórka może się podzielić na dwie osoby, albo z dwóch takich komórek może powstać jedna osoba, więc mówienie że "jest ona człowiekiem" jest czystą brednią. To jest tylko komórka, zawierająca tylko PROGRAM TWORZENIA CZŁOWIEKA. Ten program dopiero musi ZREALIZOWAĆ CIAŁO MATKI, żeby powstał człowiek. Bez ciała matki ta komórka nie jest bardziej człowiekiem niż komputerowy zapis jego DNA. Ale skoro panowie z ambony mówią co innego, to trzeba się ich słuchać, prawda? I warto też wynajdywać "argumenty rozumowe i etyczne" na poparcie tego co mówią. Tylko że argumentów rozumowych i etycznych nie ma, więc taka próba jest z góry skazana na porażkę. Odpowiedz Link Zgłoś
cmoscmos Re: In vitro jest niegodziwe z punktu etyki swiec 18.10.10, 12:29 @euro67 Tu nie zdzierżyłem. Weź ty coś poczytaj, zanim zaczniesz pieprzyć takie głupoty. "dlatego nie powinno np. zabraniać całkowicie „in vitro” pojedynczego," Co to jest in vitro "pojedyncze"? To znaczy pobrać tylko jedną komórkę jajową? A jak się nie podzieli? Co to dla ciebie za problem, kobieta ma zrobić kolejny cykl na stymulacji z ryzykiem hiperstymulacji, to nie ty ryzykujesz życiem. I jeszcze śmiesz zarzucać innym hipokryzję. "le już powinno zabraniać produkcji i mrożenia tzw. zarodków nadliczbowych." Jeszcze raz: Przeczytaj dokładnie, jaka jest procedura in-vitro, ale nie w gazetce kościelnej. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly_davisson Re: In vitro jest niegodziwe z punktu etyki swiec 19.10.10, 07:22 W Polsce nie ma zdrowych dzieci czekających na adopcję. Są tylko sieroty społeczne (rodzice są ale nie mogą wychowywać) i dzieci niepełnosprawne (oprócz bariery psychicznej dla potencjalnych rodziców jest też bariera ekonomiczna: dziecko niepełnosprawne=matka niepracująca zawodowo+zasiłki w łącznej miesięcznej wysokości nie przekraczającej jednorazowych wydatków średniozamożnego Polaka na stacji benzynowej). A może adoptujmy dzieci z Chin, Pakistanu i Afryki ? Bo tak rzeczywiście są sieroty zupełne. Co ty na to? Ja nie mam problemów z tym, że za 100 lat biała rasa będzie w tej części Europy rzadkością. A ty? A nasz dmiący w trąbkę ojczyźnianą kościółek administracyjny ? Odpowiedz Link Zgłoś
sramnakurewskiego Oskarżenia że Hauser z chojem na łby sie pomieniał 18.10.10, 10:00 uważam za nad wyraz niekulturalne! Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Tak jest. Ma rację! Za to 18.10.10, 10:22 wszyscy księża-pedofile idą z błogosławieństwem prosto do nieba. Na czele abp. Paetz Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian 71% - mnie też to przeraziło 18.10.10, 10:20 Mnie też przeraziło, że tyle ludzi jest przeciw temu. A w jaki sposób im to szkodzi? Widać za niski poziom edukacji mamy w szkołach. Owszem, in vitro (oraz każdy inny zabieg) nie powinno być refundowane, ale dostępne jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: 71% - mnie też to przeraziło 18.10.10, 10:39 > Owszem, in vitro (oraz każdy inny zabieg) nie powinno być refundowane, ale > dostępne jak najbardziej. A cokolwiek powinno w ogóle być refundowane? Czy też wolimy, żeby leczyli się tylko bogaci, bo biedni są tylko niepotrzebnym obciążeniem dla państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: 71% - mnie też to przeraziło 18.10.10, 11:09 > A cokolwiek powinno w ogóle być refundowane? Czy też wolimy, żeby leczyli się t > ylko bogaci, bo biedni są tylko niepotrzebnym obciążeniem dla państwa? Skoro nie chcą pracować, to są obciążeniem. Dlaczego ja mam za nich płacić? Nie dość, że miesięcznie ściągają mi z podatków kupę kasy na służbę zdrowia, to i tak gdy chcę się leczyć, robię to prywatnie (bo w tej publicznej wszystko jest pod górkę). A zatem płacę dwa razy tylko dlatego, że ktoś nie płaci nawet jeden raz. Oczywiście nie mówię tu o ludziach, których stan zdrowia nie pozwala podjąć JAKIEJKOLWIEK pracy. Ci powinni mieć zagwarantowaną opiekę. Ale reszta (i to spora większość) to darmozjady oraz ludzie, którzy w młodości zamiast skupić się na nauce, zajmowali się bzdurami i teraz narzekają na niskie zarobki. Ich nie chcę utrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: 71% - mnie też to przeraziło 18.10.10, 12:04 > Oczywiście nie mówię tu o ludziach, których stan zdrowia nie pozwala podjąć > JAKIEJKOLWIEK pracy. Ci powinni mieć zagwarantowaną opiekę. Wszystko to pięknie, tylko kto to będzie oceniał i na podstawie jakich kryteriów? Schorowana emerytka, która przepracowała 40 lat w jakimś zakładzie pracy, pewnie wciąż jeszcze może chodzić i czyścić kible w hipermarkecie. Tylko czy powinna? A przecież publiczna służba zdrowia jest konsumowana głównie przez takich ludzi. To emerytki wystają w kolejkach do przychodni i czekają miesiącami na kolejne zabiegi, spokojnie angażując swoimi problemami zdrowotnymi dowolne zasoby lekarzy i sprzętu. "Darmozjady którym się nie chce pracować i narzekają na niskie zarobki" to na tym tle niewielka grupa. Czy będziesz ich utrzymywać czy nie, to na twoje składki ma niewielki wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: 71% - mnie też to przeraziło 18.10.10, 10:51 Mnie nie przeraziło, bo liczba kliknięć kilkakrotnie przewyższa liczbę odpowiedzi w innych tutejszych sondażach. To raczej akcja zorganizowana przez organizacje tzw "ochrony życia". Jak widać, zorganizowana dość sprawnie (gratulacje!). Polacy są dość sprawni w organizowaniu się przeciwko czemuś, gorzej idzie z organizowaniem się za czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
zdz.janusz Re: 71% - mnie też to przeraziło 18.10.10, 11:43 Na szczescie, nie sa w stanie obleciec bardziej reprezentatywnych sondazy. Tam proporcje sa ODWROTNE. Niech sobie poklikaja- gdyby nawet pilnowali ~50%, to tez bym nie uwierzyl. Przegieli w gorliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zdz.janusz Re: 71% -spadło do 67% 18.10.10, 17:00 W Toruniu i Lublinie zabrakło komputerów. Klikają i dostają- "Już głosowałeś". Tak licznego udziału w ankiecie jeszcze nie było. Jakaś część z tych "67"% na dodatek coś napisała. Aż strach czytać komentarze. Gdyby ankieta jeszcze "powisiała", to wyszloby, że głosujących jest krotnie więcej, niz czytelników e-Wyborczej. Może dla jaj zmienić kolejność pytań? Wtedy głosowanie na "drugi/trzeci od góry" dałoby wynik jeszcze "ciekawszy". "Alleluja i do ... innych komputerów !!" Odpowiedz Link Zgłoś
gwamoniak Re: Straszne! 71% przeciw in vitro. Czy wiedzą pr 18.10.10, 10:35 Nie wierze ze to zwykli licealisci zrobili, to raczej robota studentow od Rydzyka plus jakies oszolomy Z KUL i innych katolickich szkol... Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax A ja decyduję o datkach na tacę. 18.10.10, 08:25 Do tej pory nie wiedziałem, czy jestem za, czy przeciw in vitro. Zresztą, specjalnie mnie to nie interesowało. Ale zawsze jestem przeciw dobrze odżywionym działaczom partyjnym, którzy roszczą sobie prawo do decydowania o moim życiu. Jeszcze bardziej jestem przeciw działaczom, którzy roszczą sobie prawo wypowiadać się w imieniu Boga. Jak to się nazywa? Pokora? Skromność? Służebność? Jakoś tak. Ten biskup powinien teraz przed Świętami Wielkanocnymi umyć nogi dzieciom "z probówki". Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Mylisz tu dwie sprawy. Nikt nie "potępia" dzieci z 18.10.10, 08:53 probówki, tak jak nikt nie "potępia" dzieci poczęte w wyniku gwałtu. Krytykowany jest sposób. Czy to tak trudno rozróżnić ? Tak jak nigdy nie istniał w Kościele przepis zabraniający chrzczenia dzieci urodzonych poza małżeństwem, choć państwa stosowały prawa dyskryminujące takie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Jesteś niedoinformowany. Przeczytaj 18.10.10, 09:13 mój wpis powyżej. Co więcej Kościół zakazuje zabicia takiego dziecka przed urodzeniem. Chodzi o poza stałe dzieci, o zarodki. Chodzi o troskę o ten cud który zostanie zmarnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika To dlaczego Kościół nie chrzci zarodków? 18.10.10, 09:14 Nie wciągaj do tego etyki, człowieku. Religia nie ma z nią nic wspólnego. Chodzi o to, że rodzice są skłonni wyasygnować kasę za szczęśliwie NARODZONE dziecko, a nie za POCZĘTE. Chrzest dziecka to zjawisko ekonomiczne, a nie transcendentalne. Kościół to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Z tego co wiem to nie ma w Polsce obowiązku 18.10.10, 09:23 chrzczenia dzieci. I nie używaj słowa "transcendentalny" tylko dlatego, że jest dla ciebie niezrozumiałe dla ciebie i w twoim środowisku. Zdanie: "Chrzest dziecka to zjawisko ekonomiczne, a nie transcendentalne" ośmiesza cię. A dlaczego nie napisałaś: "Chrzest dziecka to zjawisko ekonomiczne, a nie izobaryczne". Też jest zabawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Z tego co wiem to nie ma w Polsce obowiązku 18.10.10, 09:31 Zechciej zdefiniować słowo "izobaryczne" skoroś tak mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Można było napisać: 18.10.10, 09:46 Chrzest dziecka to zjawisko ekonomiczne, a nie sakralne. albo Chrzest dziecka to zjawisko ekonomiczne, a nie żaden artefakt ( też brzmi "mądrze", prawda?) Ale nie można tu użyć "transcendentalny" bo to jest nielogiczne. Jak dyskutować z bełkotem ? Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Ale na pytanie nie odpowiedziałeś. Mącisz tylko 18.10.10, 10:03 wodę, jak to macie w zwyczaju. Powtórzę: Dlaczego Kościół nie chrzci zarodków, skoro zarodki to ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Chrzest to takie działanie które ma o czymś ... 18.10.10, 10:28 zaświadczyć. Tak jak oficera pasuje się poprzez dotknięcie ramienia szablą (znak, forma) tak chrzest udzielany jest przez polewanie wodą. Nie można tego zrobić dzieciom - zarodkom. Może technicznie (trochę śmieszne, prawda?) dałoby się, ale nikt się w Kościele nie wygłupia. Kościół nie głosi że tylko człowiek "polany wodą" zostanie zbawiony, byłby to powrót do "szamanizmu". W kościele katolickim wierzymy, że Bóg zbawia człowieka (zbawienie="życie po śmierci z Bogiem", możesz w to nie wierzyć, ale przynajmniej wiedz jak katolicy wierzą), to jest łaska Boga, środkiem do zbawienia jest przynależność do Kościoła powszechnego, korzystanie z modlitwy,sakramentów i sakramentaliów. Warunkiem koniecznym jest "nawracanie", czyli stałe odrywanie się od złych sposobów życia i intencja aby żyć moralnie (tak jak rozumie to kościół). Niedopuszczalne jest kunktatorstwo: żyję źle, ale w chwili śmierci pożałuję. To jest świadome wykluczenie się z Kościoła, nawet gdy jest to niewidoczne dla innych członków Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 W kościele nikt się nie wygłupia? Poważnie? 18.10.10, 11:20 Ciekawe, że tak jak "kościół rozumie moralność", moralne jest zbieranie pieniędzy od emerytów, po to żeby za te pieniądze postawić sobie dębowe biurko w kancelarii parafialnej albo odnowić ociekający złotem obraz nad ołtarzem. Podejrzewam, że każdy kto choć raz wsłucha się w swoje sumienie, przestanie uważać takich ludzi za właściwych "przewodników moralnych". Jak rozumiem uzasadnienie tych działań jest takie, że emeryci te pieniądze dają dobrowolnie. Tak samo zresztą jak narkomani oddają dobrowolnie ostatnie pieniądze swoim dilerom. Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Kościół się nie wygłupia, ale "pasuje na oficerów" 18.10.10, 13:14 nieświadome nieczego dzieci, które nie mówią, nie piszą, a na dodatek muszą być donoszone na promocję, bo jeszcze nie chodzą. To nie jest śmieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
takisobienik a chrzest śródmaciczny? 18.10.10, 23:00 > chrzest udzielany jest przez polewanie wodą. Nie można tego zrobić dzieciom - zarodkom. O RLY? > Może technicznie (trochę śmieszne, prawda?) dałoby się, ale nikt się w Kościele nie wygłupia. Wygłupia się bardzo wielu. Na szczęście przynajmniej takie chrzty przestaliście praktykować. > Niedopuszczalne jest kunktatorstwo: żyję źle, ale w chwili śmierci pożałuję. A podobno większa radość z jednego nawróconego... Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 udowodnij że nie ma - gdy nie ma :)) 18.10.10, 10:11 bełkotem to jest dopiero żądanie by udowodnić nieobecność nieobecnego, przy braku wcześniej poprawnego dowodu na obecność rzekomo obecnego. To taka ochoczo powtarzana argumentacja wienych prostackiej teorii o sprawczej roli i obecnosci zewnętrznego stwórcy ich losu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Ja nie znam dowodu. Ja jestem wierzący 18.10.10, 11:23 A inni wierzą, że go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Ja nie znam dowodu. Ja jestem wierzący 18.10.10, 11:46 Ok. po mnie można się spodziewać że nie zabiję, nie ukradnę, nie będę pożądał cudzej żony (nadaremno?), przynajmniej można mieć taką nadzieję. A po Tobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Ja nie znam dowodu. Ja jestem wierzący 18.10.10, 12:24 > Ok. po mnie można się spodziewać że nie zabiję, nie ukradnę, nie będę pożądał c > udzej żony (nadaremno?), przynajmniej można mieć taką nadzieję. Po księżach też można się spodziewać, że nie będą seksualnie wykorzystywać swoich podopiecznych. A jednak niektórzy zachowują się "niespodziewanie". > A po Tobie ? Jego niestety trzeba poznać, żeby ocenić czego się można po nim spodziewać. Za to jeśli szczęśliwie okaże się, że nie zabija, nie kradnie i nie pożąda cudzych żon, to najwyraźniej czyni to z innych powodów niż "boskie przykazania" i strach przed piekłem. Może np. uważa innego człowieka za wartościowego i mającego prawo do szczęścia i wolności? Problem w tym, że katolicy też się zgadzają, że każdy ma prawo do wolności. Tyle że w terminologii Kościoła wolność=prawda="to co głosi Kościół". Czyli dokładnie tak, jak w terminologii KC PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
siupak1 Re: To udowodnij że Boga nie ma. 18.10.10, 19:46 Gdyby był zstąpiłby na ziemię i powywalał by całą tą czarną bandę NA ZBITY PYSK z roboty !!! Amen Odpowiedz Link Zgłoś
devojce Re: Z tego co wiem to nie ma w Polsce obowiązku 18.10.10, 09:56 wtes2 napisał: > chrzczenia dzieci. I nie używaj słowa "transcendentalny" tylko dlatego, że jest > dla ciebie niezrozumiałe dla ciebie i w twoim środowisku. Zdanie: "Chrzest dzi > ecka to zjawisko ekonomiczne, a nie transcendentalne" ośmiesza cię. A dlaczego > nie napisałaś: "Chrzest dziecka to zjawisko ekonomiczne, a nie izobaryczne". T > eż jest zabawnie. Takiś/aś mądry? A dlaczego kobieta, która poroniła nie może po katolicku pochować swojego dziecka? Wtedy to już nie człowiek? Księża odmawiają przeprowadzania takich ceremonii. A często kobietom po takim przejściu bardzo by to pomogło uporać się z traumą. Dlaczego według Kościoła zarodek po in-vitro to człowiek a obumarły płód to już nie człowiek? Wytłumacz mądralo. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 to już lepiej by żądali chrzczenia plemników :)) 18.10.10, 10:03 zamiast chczenia zarodków winni pójść dalej i chrzcić plemniki. Tam dopiero jest rzeż niewinniątek i używanie tego jedynego zamiast milonów które przecież dla niego właśnie umierają. Nie kilka zamiast jednego, ale miliony. Tego nie widzicie? Tyle że farsa byłaby wtedy aż nazbyt widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: to już lepiej by żądali chrzczenia plemników 18.10.10, 10:12 Plemnik to może niefortunny przykład. Jest ich tyle, by przetrwał ten najsilniejszy. Ale całkiem inną sprawą jest jajeczko. Zauważ ile tego się marnuje, a każde jest potencjalnie ludzką istotą. Żeby nie dochodziło do takiego ludobójstwa proponuję badać na ulicach kobiety na stwierdzenie dni płodnych. Mogłyby to przeprowadzać trójki parafialne, a wybrani członkowie PIS dokonywaliby natychmiastowej inseminacji w wypadku wyniku pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: to już lepiej by żądali chrzczenia plemników 18.10.10, 10:29 > Żeby nie dochodziło do takiego ludobójstwa proponuję badać na ulicach kobiety n > a stwierdzenie dni płodnych. Mogłyby to przeprowadzać trójki parafialne, a wybr > ani członkowie PIS dokonywaliby natychmiastowej inseminacji w wypadku wyniku po > zytywnego. Ty się śmiej, ale w Rumunii, za czasów Ceasucescu każda kobieta, która zaszła w ciążę, musiała ją rejestrować. Więc do Twojego pomysłu niedaleko Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: to już lepiej by żądali chrzczenia plemników 18.10.10, 10:16 No przecież kler już stwierdził, że onanizowanie się jest śmiertelnym grzechem, bo miliardy plemników, zamiast spładzać nowe owieczki dla kościółka, lądują w prześcieradłach lub kanalizacji. Zasada wg kleru powinna być taka: jeden stosunek - jedno poczęcie. Wróć, źle! Jeden PLEMNIK - jedno poczęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: to już lepiej by żądali chrzczenia plemników 18.10.10, 10:18 A jaką zbrodnią jest miesiączkowanie?!!!! Przecież z tej komórki jajowej powinno narodzić się NOWE ŻYCIE. Najlepiej takie biegające co niedzielę do kościółka i odmawiające zdrowaśki. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: to już lepiej by żądali chrzczenia plemników 19.10.10, 02:22 jaqbek2 napisał: > A jaką zbrodnią jest miesiączkowanie?!!!! Przecież z tej komórki jajowej powinn > o narodzić się NOWE ŻYCIE. Najlepiej takie biegające co niedzielę do kościółka > i odmawiające zdrowaśki. ??? -No, może nawet nie odmawiać, ważne żeby dało na tacę... Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Ty tez chyba troszkę nie rozumiesz tematu 18.10.10, 10:03 tak normalnie, życiowo a nie ideologicznie. Dlaczego odmawia sie prawa bycia rodzicami którzy bardzo tego pragną i chcą przeżyć prawdziwe macierzyństwo (nie każdy jest psychicznie gotowy na adopcję). Mówienie o zmarnowanych "cudach" czyli zarodkach jest zwyciestwem ideii nad zdrowym rozsądkiem, każdego któ się onanizuje trzeba potępić za marnowanie surowca, prawda? Każdego bezżennego potępić za uniemożliwienie nowego poczęcia zgodnie z prawm boskim. Jako praktykujący nigdy nie podpisałem tzw. "listy o aborcji" bo uważam że obowiązuja mnie zasady mojej wiary i to jest dla mnie wyznacznikiem. Jeżeli biskupi chcą ekskomunikować to niech się nie zasłaniają że to wynika z zasad tylko niech to powiedzą, niech wyłoza listy w kosciołach i niech kazdy przeciwnik in vitro się podpisze, resztę ekskomunikować, będę z zasady przecie, gdyż jest to wbrew boskiemu prawu które kazało sie ludziom rozmnażać i czynic sobie ziemię poddaną. Kościół jako zbiór spoełczny jest nam, ludziom potrzebny, głupi kapłani nie, wystarczą politycy. KK a głównie hierarchowie uczynili juz bardzo dużo złego dla Kościoła, wystarczy poczytać i posłuchac opinie młodych ludzi, którzy sa bardziej emocjonalni i krytykują wszystko, to nie jest dla nich dobry przykład, cierpią także wikarisze, proboszczowie i zgromadzenia zakonne - oni często wykonuja trudna pracę, są między przeciwnikami i zwolennikami, episkopat popiera ośrodki związane z RM, ale nie wszyscy parafianie sie z tym zgadzają i prosze mi tu nie wmawiać że tak być powinno, w historii pełno przykładów kiedy to szaman, ksiądz czy inny kacyk był za pazerny i za głupi przekraczając zdrowy rozsądek to go albo zjadali, albo truli albo zwyczajnie wieszali jak obwiesia. Jeszcze raz powiem to nie wierni dla biskupa a biskup dla wiernych i czekam albo na pokorę ze strony biskupów albo oficjalna ekskomunikę, niech się dzieje, nie lubie mieć nad soba głupszego i tchórzliwszego od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
greg44pol44 Re: A ja decyduję o datkach na tacę. 18.10.10, 08:59 a ja proponuje zebrac wszystkie dzieciaczki z probowki i zaprowadzic na msze i niech biskup popatrzy im prosto w oczy i powie ze on ich nie chce !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
was2000 razem z księdzami pedałami pedofilami i 18.10.10, 09:45 złodziejami a w pierwszej kolejnosci "polscy" za to że własy naród okradają Odpowiedz Link Zgłoś
dodo20 Re: Dzieci z in vitro pójda wszystkie do piekła! 18.10.10, 10:18 O Boże jesteś bardziej prymitywny od prymitywnych na tej ziemi. Człowieku, XXI wiek mamy a Ty o piekle ? Ludzie wysyłają sondy w inne galaktyki w inne światy a jakoś żadna z nich nie zameldowała o widoczności nieba. Bo jak można mówić o czymś czego nie ma ? Już nie wiedza jak otumanić naród to wprowadzili religie do przedszkoli i uczą dzieci tego o czym one wcale nie mają zielonego pojęcia o czym się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Dzieci z in vitro pójda wszystkie do piekła! 18.10.10, 11:40 W kosmosie jest sporo miejsca.... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: I pan Bóg w koncu sie na grzeszników wku...! 18.10.10, 08:21 Niewykonalne, bo Pana Boga nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wookiee.chewbacca pan bóg = Mister God 18.10.10, 09:34 pan bóg = Mister God, ale się usmiałem Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Kolo w tak wspaniałej czapie ma u mnie szacun 18.10.10, 07:59 w ogóle stroje mają w dechę! styl BLINK BLINK :) na kolana! i niech będzie pochylony... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Kolo w tak wspaniałej czapie ma u mnie szacun 18.10.10, 08:41 A co on, dzieckiem jest? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kolo w tak wspaniałej czapie ma u mnie szacun 18.10.10, 09:24 te_rence napisał: > w ogóle stroje mają w dechę! styl BLINK BLINK :) Przed samą taką czapą należy paść na kolana! O! Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:03 Od wieków - jakieś 1700 lat, kościół nie miał nic przeciwko karze śmierci - nigdy nie rzucał anatemy na władców karzących swoich poddanych przy pomocy kary śmierci - ba nawet wielu zostało świętymi, łącznie z papieżami - władcami państwa, gdzie obowiązywała kara śmierci. Co najmniej do czasów drugiej wojny światowej, kościół czytając te same księgi nie widział potrzeby aż tak rygorystycznego ochraniania życia, żeby je darować przestępcom. Co więcej, aż do końca dziewiętnastego wieku kościół potępiał i szykanował dzieci z nieformalnych związków. W Irlandii robił to aż do końca lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku umieszczając na siłę matki i dzieci w de facto obozach koncentracyjnych, gdzie duchowni mogli je bezkarnie maltretować i gwałcić (żadnego z oprawców w sutannach z nigdy nie ekskomunikowano - a wręcz przeciwnie zażarcie broniono, aż do obecnej dekady) . Dzisiaj ci sami ludzie, którzy bronili swoich ludzi w parafiach od Nowego Jorku po Dublin przed oskarżeniami o molestowanie seksualne, ogłosili się strażnikami życia, i obrońcami embrionów. To jest już szczyt szczytów hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Ci sami ludzie którzy w XiX wieku molestowali... 18.10.10, 09:15 samotne matki dziś są przeciw in vitro ? Toż ten biskup dobrze się trzyma jak na 150 lat ! Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Byłoby lepiej dla Kościoła gdyby 18.10.10, 09:41 ekskomunika groziła tym, którzy poprzez Komisje Majątkową wyłudzili ogromne majątki od państwa polskiego . Gdyby groźby biskupa jednak się spełniły, to myślę że posłowie ekskomunikowani za in-vitro nie powinni mieć oporów w zagłosowaniu za nacjonalizacją majątków kościelnych Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodzony. 18.10.10, 07:43 Chcę pomóc abyś się nie ośmieszał. Nikt z nas, członków Kościoła nie uczestniczy we mszy niedzielnej na podstawie Biblii. W Biblii jest tylko nakaz święcenia jednego dnia w tygodniu, poświęcenia go Bogu. Natomiast obowiązuje nas regulamin naszej organizacji: "Każdy katolik zobowiązany jest uczestniczyć we mszy świętej w niedziele i święta tzw.nakazane" Mamy takich wytycznych 5. Są jak regulamin w wojsku. Pozwalają utrzymać duchową formę, tak ja żołnierzom pomaga utrzymać to dyscyplinę i morale. Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad odwal się. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 08:00 wtes2 napisał: > Chcę pomóc abyś się nie ośmieszał. Nikt z nas, członków Kościoła nie uczestnicz > y we mszy niedzielnej na podstawie Biblii. W Biblii jest tylko nakaz święcenia > jednego dnia w tygodniu, poświęcenia go Bogu. Natomiast obowiązuje nas regulami > n naszej organizacji: > "Każdy katolik zobowiązany jest uczestniczyć we mszy świętej w niedziele i świę > ta tzw.nakazane" > Mamy takich wytycznych 5. Są jak regulamin w wojsku. Pozwalają utrzymać duchową > formę, tak ja żołnierzom pomaga utrzymać to dyscyplinę i morale. > Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad odwa > l się. zaskakujesz mnie.To Kosciół jest organizacją ??? takiej definicji nie słyszałam.A odnosnie Biblii to własnie w ta niedziele byl czytany fragment Starego Testamentu o walce z Amalekitami ktorych Bóg polecił wymordowac Mojżeszowi.Tak że "nie zabijaj" stosowane było wybiórczo . Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 08:20 Organizacja to zbiór ludzi których obowiązują określone zasady i podporządkowanie. Np. organizacją jest firma, drużyna harcerska lub fan-club Dody. Kiedyś nie pozwalano czytać wiernym całej Biblii właśnie ze względu na takie nieporozumienia. Księgi historyczne Starego Testamentu to historia ewolucji moralnej. Jasne że to były wojny pełne zbrodni. Ale przeczytaj całość - to historia powolnego wychodzenia od pierwotnej dzikości do coraz lepszego zrozumienia czym jest zło. Taka historia nie jest czymś wyjątkowym - ta sama ewolucja zachodziła i w starożytnej Grecji, Rzymie, Chinach. Wyjątkowa jest za to wiara w Jedynego Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpis nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 08:36 bóg też wam okazał okradać społeczeństwo, ostatnio PLN 24 107 000 000, żeby 'lepiej rozpoznać' zło sk*rwielna kościelna ciemnota wtes2 napisał: > Organizacja to zbiór ludzi których obowiązują określone zasady i podporządkowan > ie. Np. organizacją jest firma, drużyna harcerska lub fan-club Dody. > Kiedyś nie pozwalano czytać wiernym całej Biblii właśnie ze względu na takie ni > eporozumienia. > Księgi historyczne Starego Testamentu to historia ewolucji moralnej. Jasne że t > o były wojny pełne zbrodni. Ale przeczytaj całość - to historia powolnego wycho > dzenia od pierwotnej dzikości do coraz lepszego zrozumienia czym jest zło. Taka > historia nie jest czymś wyjątkowym - ta sama ewolucja zachodziła i w starożytn > ej Grecji, Rzymie, Chinach. Wyjątkowa jest za to wiara w Jedynego Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 08:42 Jeżeli masz wiadomość o popełnieniu przestępstwa jest zobowiązany pod groźbą kary do zgłoszenia tego faktu. Trzeba tylko złożyć odpowiedni list w biurze podawczym prokuratury w miejscu zamieszkania. Wzór zawiadomienia znajdziesz w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bpos Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 10:11 to co mówisz jest cynizmem w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
monique-b Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 09:12 daruj sobie manipulancie-nie słyszałeś, że chłopaki z SLD pomylili się o głupie 23 miliardy z hakiem?!!!Ekonomiści jak z koziej dupy trąba, co nie biorą pod uwagę denominacji z 1995 roku. No ale jak się chce kogoś oczernić, to się ma klapki na oczach. A ty jeszcze powtarzasz te kłamstwa-wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 09:28 No tak, jak księżulo powiedział to musi być prawda objawiona. A ziemia (60000 ha) i obiekty są bezwartościowe? Zastanów się nad tym "ekonomisto". Odpowiedz Link Zgłoś
monique-b Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 09:44 otoż nie tylko ksiądz...ale sami chłopcy z SLD. Tłumaczą się,że kolega nie wziął pod uwagę denominacji w 1995 roku ,przed podaniem opinii publicznej tej sensacyjnej sumy 24 miliardów. Akcja zamierzona, bo jak widzę, wielu tu nie jest w stanie przyjąć tego sprostowania do wiadomości. Ciekawe, czemu nie protestujesz, kiedy dawni właściciele kamienic po odzyskaniu swoich nieruchomości drastyczną podwyżką czynszu eksmitują lokatorów.Pewnie dlatego, że nikt tych rzeczy poza Jaworowicz, nie nagłaśnia. Nie ma to jak skandal w Kościele-to się sprzedaje i zawsze jakiś baran to kupi.;) Nasuwa się pytanie: kto tak naprawdę jest manipulowany? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 09:49 Jeżeli masz wiadomość o popełnieniu przestępstwa jest zobowiązany pod groźbą kary do zgłoszenia tego faktu. Trzeba tylko złożyć odpowiedni list w biurze podawczym prokuratury w miejscu zamieszkania. Wzór zawiadomienia znajdziesz w Internecie. Chyba się nie boisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 11:25 No dobra, kopiuj i wklej już opanowałeś - teraz pora na argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
monique-b Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 09:57 Cóż -sami chcieliście Świętej Unii Europejskiej...;) A ona daje nie tylko prawo do swobodnego spółkowania na prawo i lewo ,ale i narzuca święte prawo własności:) Co zagrabione należy oddać, nawet Kościołowi...Było się tam nie pchać, a tak coś za coś. Ty dziękuj poszczególnym rządom,że poczekały aż wymrą właściele majątków zabużańskich,bo to dopiero walnęło by nas po kieszeni...;)Nieetyczne ale jakże ekonomiczne,co? Idźcie chłopaki na kawę i przestańcie naparzać w te kompy z kilkunastu kont, bo ani Palikot nic wam nie odpali ze swojej fortuny ani nikt wam nie wierzy,bo kościoły nadal pełne.Alleluja!;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 11:30 Majątki zabużańskie niech oddają te państwa, które je przejęły. Kościół zaś dostawał ekwiwalent kilka razy więcej wart niż mienie zabrane przez PRL. Np. za zabrane gospodarstwo - duże działki w centrach miast. KK powinien się cieszyć, że Polska Ludowa była państwem skrajnie niechlujnym i przy wywłaszczaniu nie przestrzegała własnych praw. W przeciwnym wypadku nie byłoby podstaw do jakichkolwiek roszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: nie o "in Vitro", o księdzach złodziejach 18.10.10, 09:32 monique-b napisała: > daruj sobie manipulancie-nie słyszałeś, że chłopaki z SLD pomylili się o głupie > 23 miliardy z hakiem?!!!Ekonomiści jak z koziej dupy trąba, Jako rzecze Zaratustra..., przepraszam: nasz Kościół święty, Matka nasza! Ustami biskupa/biskupów, co to wszystko wiedzą najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
kontrabas24 Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 10:07 wiesz co, w Bibliii ogólnie nie ma zbyt wiele na temat dopuszczalności poddawania się procedurom medycznym. a interpretować można wszystko na wiele różnych sposobów. regulaminy, nauczania i różna literatura przedmiotu itd. do tej pory różnej maści nowinki interpretowały mocno ostrożnie i na nie, że przypomnę tylko historię o zakazie poruszania się koleją parowa obowiązującą katolików, ale najdłużej papieży i biskupów. więc jeśli teraz hierarchowie dochodzą do wniosku, że to jest metoda niedopuszczalna, to mi zdrowy rozsądek podpowiada, że może za 20-30 lat zmieni zdanie. jeśli tego nie zrobi - to pozostanie to co najmniej mocno dyskusyjna sprawa. swoją drogą, protestantów interpretacja zasad Biblii w sprawie iv prowadzi do wniosku, że to metoda dopuszczalna. jeśli więc ktoś iv popiera, to wciąż jest dobrym chrześlijaninen, nawet jeśli krytycznym katolikiem. zawsze to jakieś pocieszenie dla ekskomunikowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 No i racja. 18.10.10, 10:41 Zawsze można zostać protestantem ( z pełnym szacunkiem) niż fałszywym katolikiem (aby zostać w pełni zrozumiałym-protestant który uczestniczyłby w pielgrzymkach na Jasną Górę, byłby falszywym protestantem) O zakazie poruszania się koleją nie słyszałem, choć słyszałem o ostrzeżeniach przed koleją w protestanckiej Anglii na pocz. XiX w. Natomiast nie zaleca się biskupom prowadzenia samochodu-ale nie ze względów doktrynalnych tylko z powodu "zarządzania ryzykiem", spowodowanie śmiertelnego wypadku z winy biskupa byłoby ciosem dla wspólnoty (nie dla biskupa). Odpowiedz Link Zgłoś
kontrabas24 Re: No i racja. 18.10.10, 11:03 lub pozostać katolikiem w tej kwestii nieposłusznym, jeśli sumienie nie pozwala przyjąć argumentów nt zapłodnienia iv i w nadziei, iż akurat w tej kwestii kościół odstąpi od swojej nauki. czy wiesz może, jakie są konsekwencje dla katolika, jeżeli trwał w nieposłuszeństwie, jednak kościół potem w tej kwestii zmienił doktrynę? czy nawet wówczas już samo nieposłuszeństwo poczytywane jest za grzech? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: No i racja. 18.10.10, 11:43 Wczoraj kanonizowano kobietę która w XiX w została ekskomunikowana za pokazanie pedofilii wśród księży w Australii. Tak się może to skończyć. Odejdźmy na chwilę od spraw wiary. Jakakolwiek organizacja jeżeli chce przetrwać musi w niej istnieć dyscyplina, nawet w McDonaldzie do którego ktoś powyżej porównał Kościół. 100% dyscyplina powoduje skostnienie, brak - powoduje rozpad. Czyli powinna istnieć dyscyplina "statystyczna" Dlatego firmy mają ustalone sztywne procedury działania i jednocześnie pozwalają na "burze mózgów", jakieś "wnioski racjonalizatorskie" itp. Katolik-niespecjalista powinien popierać dyscyplinę i ... czekać. Tak to już jest. Wyobrażasz sobie system prawny według utworzony przez tutejszych forumowiczów ? Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: No i racja. 18.10.10, 13:29 > Wczoraj kanonizowano kobietę która w XiX w została ekskomunikowana za pokazanie > pedofilii wśród księży w Australii. > Jakakolwiek organizacja jeżeli chce przetrwać musi w niej istnieć dyscyplina, Jeśli jakaś organizacja próbuje uciszyć tych, którzy ujawnią popełniane w niej przestępstwa (a nie oszukujmy się, nie tylko Kościół tak robi), to znaczy że cała organizacja jest de facto przestępcza. I naprawdę, zrehabilitowanie takiego kogoś po 100 latach nie wystarczy. Należałoby chociażby potępić osoby, które ją ekskomunikowały. Podobnie należałoby oddać pod sąd tych księży, co do których dzisiaj są zgromadzone dowody. Ale tego Kościół nie robi. Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: No i racja. 18.10.10, 14:05 Poczytaj: pl.wikiquote.org/wiki/Daniel_Cohn-Bendit www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/newsweek_kultura/charlie-chaplin,46624,1 no i o Polańskim. Intencją biskupa było nie zgorszyć wiernych (tzn. osłabić ich wiarę). Intencje błędne, trzeba wypalać takie zachowania "rozpalonym żelazem". Stale przesiewać kandydatów do kapłaństwa, gdy brakuje kapłanów zanika krytyczne spojrzenie. Mieliśmy już biskupa który twierdził "wierz choćby w kozła tylko płać dziesięcinę" (i to było w XV w!), prymasa jawnego ateistę (XVIII w). Kościół przetrwał bo ludzie mają potrzebę wierzyć, a że znajdzie się cwaniak który ich oszuka - to się musi zdarzyć. My w Kościele nie mamy złudzeń - takie nieszczęścia będą nas dotykały. Wierzymy jednak w Bożą Opatrzność. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: No i racja. 18.10.10, 14:32 > Poczytaj: pl.wikiquote.org/wiki/Daniel_Cohn-Bendit > www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/newsweek_kultura/charlie-chaplin,46624,1 > no i o Polańskim. Nie bardzo rozumiem. Podajesz innych przestępców jako przykład czego? Że wolno popełniać przestępstwa? > Kościół przetrwał bo ludzie mają potrzebę wierzyć, a że znajdzie się cwaniak k > tóry ich oszuka - to się musi zdarzyć. My w Kościele nie mamy złudzeń - takie > nieszczęścia będą nas dotykały. Wierzymy jednak w Bożą Opatrzność. My natomiast uważamy, że takie przestępstwa należy karać. Zrozum: pretensje do Kościoła nie są o to, że wśród kapłanów zdarzają się pedofile. To jest oczywiste, tak jak to że zdarzają się wśród nauczycieli, polityków czy aktorów. Pretensje do Kościoła są o to, że zamiast takich pedofili ukarać i uniemożliwić im dalsze krzywdzenie ludzi, Kościół TUSZUJE takie sprawy, a pedofila przenosi gdzieś na inną placówkę, najlepiej do zapadłej wsi, gdzie ludzie są mniej wojowniczy i jest mniejsza szansa że ktoś ujawni KOLEJNE PRZESTĘPSTWA. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrabas24 Re: No i racja. 18.10.10, 15:13 przyznam, że sprawa kanonizowanej za ujawnienie pedofilii też przeszła mi przez myśl - ale celowo nie chcę kierować rozważań na te tory, bo przy iv jednak sprawa jest inna, a tamten przykład automatycznie znosi rozważania na temat pedofilii, a to jest sprawa już jasna (w sensie doktrynalnym). wracając do iv: aby kościół zaakceptował tę metodę to tak jak to widzę dziś musiałby zrewidować swoją naukę o seksualności (tylko w małżeństwie i w miłości itd.) oraz uznać, że mrożenie zarodków nie narusza godności ludzkiej. o ile jestem w stanie sobie wyobrazić to drugie, to zmiany nauki o seksualności nie, bo to jest fundament - pociąga za sobą od razu kwestie zmiany podejścia do antykoncepcji, prezerwatyw, seksu przedmałżeńskiego. musiałoby ono stać się dużo mniej dosłowne. mam jednak nadzięję, że to nastąpi i gorąco sobie tego życzę, bo j.w. na podstawie przekonania płynącego z sumienia i potwierdzonych "egzaminem" argumentów rozumu sądzę, że to dopuszczalna metoda. stąd wniosek: na dzień dzisiejszy od nauki płynącej z Encykliki odstępuję, więc jestem nieposłuszym katolikiem i trwam w grzechu. owszem, sama niesubordynacja, jak piszesz, jest niepożądana z puntku widzenia trwania instytucji, ale element "spontanicznego chaosu i nieposłuszeństa" dla higieny instytucji trudno jest z góry wpisać w system. i trudniej jeszcze uregulować, kto ma praco się buntować dla tejże higieny instytucji. dlaczego nie motłoch? kto jak nie on? nie mówimy przecież o pisaniu przez motłoch zasad działania kościoła, tylko tej kontroli przez bunt jak w wypadku tej kanonizowanej. co więcej, nie można postawić trwałości instytucji ponad swoje przekonanie, iż ta instytucja się myli. bo wówczas nie słucham sumienia i tracę duszę. odrzuciwszy więc te argumenty wracam do pytania: co z oceną nieposłuszeństwa tu i teraz? jaka jest sankcja nieposłuszeństwa, jeśli okaże się, że kościół jednak zmieni zdanie w sprawie iv? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Do Asteroidy2 i Kontrabasa 18.10.10, 16:13 Za dużo wątków otworzyłem i już się gubię. Ale nie chce zostawić tych pytań bez odpowiedzi. 1. Dla Asteroidy: trochę zbytnio uprościłem sprawę, chodziło mi o to, że pewne przekonania dojrzewają. Nasze pokolenie widzi jasno i wyraźnie że takie zachowania są złe, ja wierzę np. Banditowi, że w latach 7o-tych była jakaś niezdrowa atmosfera wokół seksualności dziecięcej i wierzę w szczerość jego wyznania że żałuje swoich publikacji. Wyobrażam sobie panikę jaka musiała ogarnąć australijskiego biskupa, prawdopodobnie go to przerosło. Dziś mamy za sobą inne doświadczenia które pozwalają NATYCHMIAST potępiać zachowania pedofilskie. I karać, żadnego zamiatania pod dywan. Tajenie tego to był poważny grzech. 2. Twoje wątpliwości są WAŻNE, POWAŻNE i TRUDNE. Co do IV to może jedna przesłanka rozjaśnia sprawę-tworzone są zarodki, które mrożone czy nie kiedyś zostaną zabite. Pozostałe sprawy - mogę wyobrazić sobie takie "zalecenia" Kościoła które wywołają mój sprzeciw i ... nie wiem co bym zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Do Asteroidy2 i Kontrabasa 18.10.10, 18:45 > Nasze pokolenie widzi jasno i wyraźnie że takie zachowania są złe, ja wierzę np. Banditowi, > że w latach 7o-tych była jakaś niezdrowa atmosfera wokół seksualności dziecięcej i wierzę > w szczerość jego wyznania że żałuje swoich publikacji. > (...) > Dziś mamy za sobą inne doświadczenia które pozwalają NATYCHMIAST potępiać > zachowania pedofilskie Chyba nie mówisz poważnie. "Nasze pokolenie"? "Dziś mamy za sobą inne doświadczenia"? Naprawdę uważasz, że w latach 70-tych ludzie "nie widzieli jasno i wyraźnie", że takie zachowania są złe? Nie wydaje ci się bardziej prawdopodobne, że ludzkie sumienie się nie zmieniło, za to zmieniło się tyle, że teraz trudniej takie sprawy zatuszować? Ale jakiś ksiądz w ten sposób próbował się bronić i ty uznałeś, że lepiej uwierzyć w jego zapewnienia, jakkolwiek bzdurne by były, niż go potępić? Odpowiedz Link Zgłoś
mirdek Do wtes2 18.10.10, 08:03 Dla "organizacji" dobrze jest gdy przestrzega własnych zasad, czego nie można powiedzieć w KK w Polsce. Są takie przykazania "Nie mów fałszywego świadectwa", "Nie pożądaj żony bliźniego ani ŻADNEJ RZECZY KTÓRA JEGO JEST" Nikt nie zmusza do chodzenia do kościoła :DD tia Widzę jak młodzież przed bierzmowaniem w zasadzie przez rok przychodzi po podpis, religia od 4 roku w przedszkolach Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Ale to się nazywa tchórzostwo. Co więcej jeżeli .. 18.10.10, 08:22 dziś boisz się opinii koleżanek i kolegów, to raczej nie wierzę że utrzymasz wiarę gdy zagrożona naprawdę będzie Twoja wolność, zdrowie lub życie. Chociaż... u Boga nie ma nic niemożliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: Ale to się nazywa tchórzostwo. Co więcej jeże 18.10.10, 08:29 wtes2 napisał: > dziś boisz się opinii koleżanek i kolegów, to raczej nie wierzę że utrzymasz wi > arę gdy zagrożona > naprawdę będzie Twoja wolność, zdrowie lub życie. Chociaż... u Boga nie ma nic > niemożliwego. biorąc pod uwagę, że Boga nie, to wszystko jest niemożliwe dla tego wymysłu dla sprawowania władzy nad takimi baranami, jak ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Jeżeli Boga nie ma... 18.10.10, 08:44 to tym bardziej nie trzeba słuchać Kościoła, świnko droga. Odpowiedz Link Zgłoś
mirdek Re: Ale to się nazywa tchórzostwo. Co więcej jeże 18.10.10, 08:53 :D Co Twoja odpowiedź ma wspólnego z moim postem?? Sprowadzenie religii do poziomu WF (w szkole) - a potem wprowadzenie jej na świadectwie dla zdyscyplinowania uczniów, zachowanie księży i hierarchów zapewne jak młodzież dorośnie raczej nie będą często odwiedzać kościoła, dzisiaj bawią się na dyskotekach przy "Gdzie jest krzyż" - co raczej z prawdziwą wiara nie ma wiele wspólnego Tchórzostwo - raczej nie wiele osób tak postępuje ponieważ to tradycja lub by uniknąć prześladowania Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Ale to się nazywa tchórzostwo. Co więcej jeże 18.10.10, 08:56 1. Co religii w szkołach-zgoda to był błąd, zapomniano o zasadzie: "nie rzuca się pereł przed wieprze" 2. Tchórzostwo to może zbyt mocne słowo-zamieniam na oportunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 08:06 wtes2 napisał: > Chcę pomóc abyś się nie ośmieszał. Nikt z nas, członków Kościoła nie uczestnicz > y we mszy niedzielnej na podstawie Biblii. W Biblii jest tylko nakaz święcenia > jednego dnia w tygodniu, poświęcenia go Bogu. Natomiast obowiązuje nas regulami > n naszej organizacji: > "Każdy katolik zobowiązany jest uczestniczyć we mszy świętej w niedziele i świę > ta tzw.nakazane" > Mamy takich wytycznych 5. Są jak regulamin w wojsku. Pozwalają utrzymać duchową > formę, tak ja żołnierzom pomaga utrzymać to dyscyplinę i morale. > Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad odwa > l się. wypie...j na Księżyc z waszymi zasadami katomłocie :) Odpowiedz Link Zgłoś
k-marian51 Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 08:21 Nie rozumiesz w ogóle o co chodzi. Jesteś katolikiem twoja sprawa. Ale jeśli już tak postawiłeś sprawę, to niech wierni się opodatkują na rzecz kk. Zobaczymy ile tych owieczek a raczej baranów będzie. Podejrzewam, że malutko. Sprawa następna. Poseł jest wybrańcem narodu. Nie obowiązują go żadne wytyczne wyborców. A więc jakim h...jem czarni uzurpują sobie prawo do wtrącania się do polityki? Za dużo sobie pozwalają po prostu. i pora z tym skończyć. Nie będzie czarnuch pluł nam w twarz i dzieci nasze gwałcił. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Najpierw definicja: Podatek to danina 18.10.10, 08:39 płacona obowiązkowo przez obywateli na rzecz państwa, którą to daninę państwo przesuwa dalej dając żołnierzom, bezrobotnym, budowniczym dróg lub ... Kościołom. Podatek kościelny to pocałunek śmierci złożony przez państwo Kościołowi. Nie istnieje państwo neutralne światopoglądowo. Jeżeli wybierzemy same działaczki feministyczne typu pani Szczuka, Środa czy Nowicka to państwo, reguły jego działania zostaną podporządkowane kościołowi (kościół=organizacja+ideologia) feministycznemu. To oczywiste. Ja np. nie chcę takiego państwa. Pomyśl jak bardzo byłaby rozczarowana pani Nowicka gdyby np. pani poseł (wiem, że nie jest teraz posłem) Środa głosowała za niefinansowaniem przez państwo in Vitro, np. z tego powodu że pani Środa w sumieniu uznałaby że państwa na taki wydatek nie stać. Stąd katolicy mają prawo wymagać aby poseł który publicznie ogłasza jestem katolikiem stosował zasady katolickie Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Najpierw definicja: Podatek to danina 18.10.10, 13:48 > płacona obowiązkowo przez obywateli na rzecz państwa, którą to daninę państwo > przesuwa dalej dając żołnierzom, bezrobotnym, budowniczym dróg lub ... Kościołom. Tyle tylko że zgodnie z Konstytucją Rzeczpospolitej Polskiej, "Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione." Co to znaczy? Analogicznie ludzie o wszystkich kolorach skóry są równouprawnieni. A więc subwencjonowanie jednego Kościoła z budżetu jest takim samym łamaniem konstytucji jak np. udostępnianie świadczeń socjalnych tylko białym obywatelom. I nawet jeśli biali stanowią 95% obywateli i odegrali największą rolę w historii i kulturze Polski, to WCALE NIE ZNACZY, że powinni być jakoś szczególnie wyróżniani spośród innych. > Stąd katolicy mają prawo wymagać aby poseł który publicznie ogłasza jestem > katolikiem stosował zasady katolickie A z tym się zgadzam w 100%. Kościół, jak każda organizacja, ma prawo wyrzucić ze swoich szeregów każdego, kto nie spełnia jej wymagań. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Dlatego napisałem że podatek kościelny to 18.10.10, 14:10 pocałunek śmierci dla Kościoła dany przez państwo. Zresztą Kościół powinien wystrzegać się datków od państwa bo znajdzie się nawet taki polityk-katolik, który będzie żądał przysługi za te datki. To jest poważny błąd. Podatek zmienia zresztą księdza w urzędnika państwowego - a jakie uczucia wywołuje w tobie zwrot: urzędnik państwowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Czy podatek kościelny powinien zostać zniesiony? 18.10.10, 14:39 Mówisz co sądzisz o podatku kościelnym i pewnie wielu katolików się z tobą zgodzi. Ale wyobraź sobie teraz, że propozycja jego zniesienia zostanie przedstawiona posłom (a pojawiają się takie głosy). I jakiś kapłan powie, że głosujący za jego zniesieniem sami wykluczają się z Kościoła. Co wtedy? Przecież sam pisałeś, że dyscyplina jest istotna i każdy katolik ma prawo żądać, żeby posłowie katolicy głosowali zgodnie z zaleceniami Kościoła. Czy w przypadku gdy zalecenia Kościoła kłócą się z twoim zdaniem, uznasz wyższość Kościoła i wypełnisz jego polecenia? Czy też będziesz bronił swoich racji, narażając się na ekskomunikę? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Czy podatek kościelny powinien zostać zniesio 18.10.10, 15:36 Dla jasności: w Polsce nie ma podatku kościelnego. Wyjaśnienie co do podatku: nie wiem, załóżmy że byłoby to 20% dochodu dodatkowo - byłoby to jawne zdzierstwo i nie płaciłbym. Przy stawkach i sposobie odliczenia jak we Włoszech - płaciłbym, ale wszędzie głośno ostrzegał, że jest to zabójcze dla Kościoła. Jak wprowadzą to zapytaj mnie jak się zachowałem. A poza tym podatek dochodowy jest sprzeczny ze sprawiedliwością (taką normalną) czyli niemoralny . Zniechęca do wysiłku, zaś państwowa opieka powoduje zanik chęci dzielenia się z innymi (przecież już wzięli ode mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Czy podatek kościelny powinien zostać zniesio 18.10.10, 16:00 > Dla jasności: w Polsce nie ma podatku kościelnego. Dla jasności, jest ukryty i obowiązkowy dla wszystkich. Każdy finansuje religię w szkołach, uczelnie katolickie, Fundusz Kościelny, kapelanów w służbach mundurowych i wiele innych świadczeń dla Kościoła. W zależności od tego jak to się szacuje, jest to od 0,5% do 2% budżetu Polski. pl.wikipedia.org/wiki/Dotacje_pa%C5%84stwa_dla_ko%C5%9Bcio%C5%82%C3%B3w_i_zwi%C4%85zk%C3%B3w_wyznaniowych_w_Polsce > A poza tym podatek dochodowy jest sprzeczny ze sprawiedliwością (taką normalną) > czyli niemoralny . Zniechęca do wysiłku, zaś państwowa opieka powoduje zanik chęci > dzielenia się z innymi (przecież już wzięli ode mnie) To interesujące podejście. Czyli jeśli komuś się dobrze powodzi, to niemoralne jest zmuszanie go do dzielenia się z tymi, którym się źle powodzi? Powinien każdy robić to dobrowolnie? A jeśli ludzie zachowają się zgodnie z własną naturą i 90% z nich nie da ani grosza, to emeryci mogą się pożegnać z jakąkolwiek darmową opieką medyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Czy podatek kościelny powinien zostać zniesio 18.10.10, 16:24 ...Kto wyświadcza dobrodziejstwa, naśladuje bogów... (Seneka Myśli III15.4) Jak naśladować Boga gdy do dobrodziejstwa zmusza cię poborca podatkowy (wtes2, Też myśli) Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Czy podatek kościelny powinien zostać zniesio 18.10.10, 16:41 > ...Kto wyświadcza dobrodziejstwa, naśladuje bogów... (Seneka Myśli III15.4) > > Jak naśladować Boga gdy do dobrodziejstwa zmusza cię poborca podatkowy (wtes2, > Też myśli) Można dobrowolnie dawać innym znacznie więcej, niż wymaga od ciebie podobrca. Ja nie uważam, żeby płacenie przeze mnie podatków było z mojej strony wystarczającym dobrodziejstwem - bo wiem, że znaczna większość idzie na idzie na wydatki, z których ja też korzystam (policja, drogi, administracja), albo jest marnowane po drodze. Do naprawdę potrzebujących dociera pewnie mniej niż 1%. Więc nie zniechęca mnie to do np. finansowania edukacji jakiegoś dziecka w Afryce, czy do wspomożenia jakiejś fundacji. Bo przeznaczając na to kilka procent moich dochodów nie zwiększam mojego wkładu o niewielką część - zwiększam go kilkukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jordanbull Hehehehehehe!! 18.10.10, 08:49 Aleś mnie katolu rozbawił!! Regulamin pozwala utrzymać duchową formę!! Zajebiste zdanko!! Dyscyplina i morale... no tak, to ważne!! Jak u niejakiego Petza, sie przydaje do garażowania w tyłkach ministrantów i kleryków. Bo dobre morale to katolickie morale, a myślenie nie jest potrzebne, podstawa to dyscyplina. Poza tym zawsze można przed śmiercia mocno i szczerze żałować za wszystko a kolega bóg to weźmie pod uwage i weźmie do swojego nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Załóżmy że pakujesz na siłowni. 18.10.10, 09:09 To jak to robisz. W poniedziałek 10 godzin, a potem do końca tygodnia luz ? No nie, 3 razy w tygodniu po 45 minut trening, regularne odżywanie, sen i koniecznie przerwy aby mięśnie mogły się budować. To się nazywa formacja(dyscyplina+działanie). Bez tego rozleziesz się i urośnie ci brzuszek. Właśnie o to chodzi w regularnym chodzeniu do kościoła w niedzielę-aby się nie rozlazło. I tak dla informacji: taki grzech jaki opisujesz stanowi przeszkodę w udzieleniu rozgrzeszenia (taki mamy w kościele regulamin), taka sztuczka nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirdek Re: Załóżmy że pakujesz na siłowni. 18.10.10, 09:56 Peatz nie dostanie rozgrzeszenie - to straszne już współczuje biedakowi, że spotkała go taka sroga kara przecież tylko ofiarowywał "miłość" Abp Peatz nie może udzielać sakramentu bierzmowania, nie może wyświęcać kapłanów, nie może konsekrować kościołów. Może natomiast brać udział w tych uroczystościach. Nadal może sprawować obowiązki „księdza” – odprawiać Msze, prowadzić procesje i inne uroczystości, które nie są związane z sakrą biskupią. :D wow Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Załóżmy że pakujesz na siłowni. 18.10.10, 13:10 > Właśnie o to chodzi w regularnym chodzeniu do kościoła w niedzielę-aby się nie rozlazło. Kto tak twierdzi? Księża? Przyjrzyj się kiedyś ludziom na mszy: przysypiającym, bezmyślnie powtarzającym formułki i pchającym się tłumnie do komunii, tak jakby miało jej za chwilę zabraknąć. I odpowiedz sobie na pytanie, czy to cotygodniowe chodzenie do kościoła rozwija ich, czy właśnie wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 A co proponujesz? Musztrę ? Jest pewne, że ... 18.10.10, 13:37 "statystycznie" człowiek nie podniesie głowy "z nad koryta do gwiazd". Ale ci którzy mają coś wartościowego do przekazania próbują wprowadzić coś co tego dokona. Tak jest wszędzie, nie tylko w kościele. Twórcy kultury (animatorzy) zachęcają: przeczytaj książkę, zobacz film, przedstawienie teatralne, ktoś inny zachęca aby pospacerować po lesie itp. - to wszystko są działania aby "podnieść łeb". I Pendereckiego możesz nie znosić (ja np.nie rozumiem tej muzyki), na mszę nie chodzić, po lesie nie spacerować - ale coś musi cię odróżnić od kury, nie możesz tylko żreć, s... i spać. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Proponuję różnorodność 18.10.10, 14:51 Proponuję, żeby zachęcać ludzi do spróbowania kuchni azjatyckiej, włoskiej i francuskiej. Proponuję, żeby ich zachęcać do samodzielnego eksperymentowania w kuchni i sprawdzenia, co im smakuje. Proponuję, żeby przestać im wmawiać, że tylko McDonalds dba o ich zdrowie i bez niego na pewno się zatrują, bo każdy inny sprzedawca jedzenia to potencjalny morderca, próbujący sprzedać im truciznę. A tak właśnie postępuje Kościół. Gdyby naprawdę zależało mu na duchowym rozwoju wyznawców, każda msza byłaby inna. Na mszach prezentowałoby się od czasu do czasu duchowość muzułmańską, żydowską, hinduistyczną, buddyjską czy taoistyczną. Odbywałaby się tam prawdziwa dyskusja i różne opinie byłyby doceniane. Ale Kościołowi wcale na tym nie zależy. Zależy mu na tym, żeby ludzie myśleli jak najmniej i byli jak najbardziej od niego uzależnieni. Dlatego prezentuje się tam w kółko tę samą papkę, wychwalając ją pod niebiosa i lżąc każdego, kto nie uważa jej za najlepszą na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
epapier Re: A co proponujesz? Musztrę ? Jest pewne, że .. 18.10.10, 15:35 Ale ty nie podnosisz głowy do gwiazd. Ty tylko powtarzasz to co wdrukowali ci do głowy inni. Nie jesteś wolnomyślicielem jesteś bezwolnym niewolnikiem, ograniczonym przez doktrynę, która na dodatek nie pozwala ci myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sp2aib Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 08:54 wtes2 napisał: Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad odwal się. Nie mam nic przeciwko waszym zasadom, ale przestrzegajcie je sami. Nie starajcie narzucać ich na siłę całemu społeczeństwu. Ustanowione prawo będzie niestety obowiązywać wszystkich, niezależnie od ich światopoglądu. A może można w ustawie zaznaczyć, że jako oparta na podstawie światopoglądowej, w kształcie restrykcyjnym dotyczy wyłącznie zadaklarowanych wyznawców KK? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Odpowiem cytatem z innego mojego postu: 18.10.10, 09:29 "Nie istnieje państwo neutralne światopoglądowo. Jeżeli wybierzemy same działaczki feministyczne typu pani Szczuka, Środa czy Nowicka to państwo, reguły jego działania zostaną podporządkowane kościołowi (kościół=organizacja+ideologia) feministycznemu. To oczywiste." Tak to jest, trwa siłowanie się ideologii - zawsze tak było, jest i będzie. To jest charakterystyczne dla społeczeństw ludzkich, tak jak walki byków w społeczeństwie saren i jeleni. Możesz się buntować, ale ten mechanizm zawsze będzie dzialać. Odpowiedz Link Zgłoś
asraz Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 09:39 wtes2 napisał: > Chcę pomóc abyś się nie ośmieszał. Nikt z nas, członków Kościoła nie uczestnicz > y we mszy niedzielnej na podstawie Biblii. W Biblii jest tylko nakaz święcenia > jednego dnia w tygodniu, poświęcenia go Bogu. Natomiast obowiązuje nas regulami > n naszej organizacji: > "Każdy katolik zobowiązany jest uczestniczyć we mszy świętej w niedziele i świę > ta tzw.nakazane" > Mamy takich wytycznych 5. Są jak regulamin w wojsku. Pozwalają utrzymać duchową > formę, tak ja żołnierzom pomaga utrzymać to dyscyplinę i morale. > Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad odwa > l się. Wielce Szanowny wtes2, dziękuję za szczerość. ZTwojej wypowiedzi wynika, że chodzenie do kościoła, uczestniczenie w różnych nabożeństwach nie ma nic wspólnego z wiarą w Boga. Według Ciebie wszystkie te pierdoły/wytyczne/ zostały wymyślone przez ludzi dla ludzi. Może napiszesz,czy jesteś w grupie wymyślającej te pierdoły/wytyczne/. Razem ze swoim arcybiskupem ODWAL SIĘ OD LUDZI mających inne zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Te "pierdoły/wytyczne" jak łaskawie napisałaś... 18.10.10, 09:54 rzeczywiście zostały wymyślone przez jednych ludzi dla drugich. Umknął ci tylko cel-aby zachować wiarę i zachować kult Boga. I aby umożliwić tym którzy mają takie potrzeby - umocnić wiarę i oddać cześć Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Te "pierdoły/wytyczne" jak łaskawie napisałaś 18.10.10, 15:56 Coś się wam, katolikom ten bóg rozmydlił. Jeden w trzech osobach, Maria i świętych na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Te "pierdoły/wytyczne" jak łaskawie napisałaś 18.10.10, 16:27 "Jestem szczęśliwy, że już jakieś sześć lat temu, kiedy rozpowszechniane przez prasę angielską oszczerstwa o Leninie prześcignęły nawet potwarze rzucane na Washingtona w roku 1780 – w dedykacji, jaką umieściłem na jednej z moich książek, którą posłałem Leninowi, powitałem w nim największego męża stanu Europy... Nie wątpię, że przyjdzie dzień, kiedy w Londynie obok posągu Wellingtona stanie posąg Lenina..." George Bernard Show. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Te "pierdoły/wytyczne" jak łaskawie napisałaś 18.10.10, 17:13 Czy byłbyś łaskawy odnosić się w swoich postach do moich postów, a nie do sygnaturek? Dziękuję. Poza tym, bywam w Londynie. Posągu Lenina nie ma. Ciągle powtarzacie jaki jakąś mantrę. Lenin=ateista, Lenin=komunista ergo ateista=komunista. Żałosne upraszczanie. Jeśli cię to bawi, mam coś podobnego. Hitlerowiec=antysemita, katolik=antysemita ergo katolik=hitlerowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 18.10.10, 09:44 wtes2 napisał: > > Mamy takich wytycznych [kościelnych] 5. Są jak regulamin w wojsku. Pozwalają utrzymać duchową > formę, tak ja żołnierzom pomaga utrzymać to dyscyplinę i morale. > Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad > odwal się. Wiesz, ja to od tych Waszych zasad "odwaliłam się" dawno temu. Gorzej, że wiele z nich - przekute w prawo państwowe - nie chce się "odwalić" ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Czy chodzi ci o "Nie kradnij ?" 18.10.10, 10:22 Głodnemu chleb na myśli. Też jesteś członkiem jakiejś kościelnej komisji majątkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Raczej pytam czego mogę się 18.10.10, 10:51 spodziewać. Gdyby Polskę opanował jakiś kalif arabski to wiedziałbym że Playboya już nie kupię, jak coś ukradnę to stracę rękę (upraszczam wiem), gdyby opanował jakiś Kim Dzong Il albo inny Fidel Castro to mój dom byłby państwowy, a ten państwowy dom nigdy nie byłby mój. Nie uznaję po prostu "mam inny światopogląd" - za takim zdaniem musi iść deklaracja jakie wartości szanujesz, a czego nie. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Raczej pytam czego mogę się 18.10.10, 13:01 Ok, a jaki ty masz światopogląd? Katolicki? "Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich"? Czy pod tym się podpiszesz? A pod tym: "Sześć dni będziesz wykonywał pracę, ale dzień siódmy będzie dla was świętym szabatem odpoczynku dla Pana; ktokolwiek zaś pracowałby w tym dniu, ma być ukarany śmiercią." A tutaj: nobeliefs.com/nazis.htm są zdjęcia twoich duchowych przewodników w jakże kompromitujących pozach. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Re: Raczej pytam czego mogę się 18.10.10, 13:47 "To szabat jest dla człowieka, a nie człowiek dla szabatu", NTest. Czy twoim przywódcą jest Stalin (ateista), Hitler (prywatna wiara w Opatrzność), Idi Amin (animista), Tamerlan (muzułmanin, kilka mln ofiar) ? Widzisz że te pytania są bez sensu. Według Kościoła: człowiek ma niezrozumiałą, idiotyczną skłonność do zbrodni, przestępstw, wykroczeń, występków i zwykłej głupoty. I w przeciwieństwie do tzw. humanistów wierzy że tylko współdziałając z Bogiem może swoje skłonności pokonać. I Kościół nie wierzy że te skłonności zanikną dzięki kapitalizmowi, socjalizmowi, teokracji, demokracji, edukacji czy czemuś tam jeszcze. Nie jest tak naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Raczej pytam czego mogę się 18.10.10, 14:20 Nie bądź taki skromny. Adolf wielokrotnie udowadniał, że jest członkiem kościoła katolickiego (a nie, jak niektórzy katolicy sugerują, protestantem). Wracając do postu. Żaden z wymienionych nie może być moim przywódcą, bo żaden nie żyje. Katolicy mają swojego przywódcę, nieomylnego papieża. Moim przewodnikiem jest MÓJ rozum. Niczego innego mi nie potrzeba. Nie kradnę, bo uważam, że było by mi źle gdybym został okradziony. Nie zabijam, bo nie chcę być zabity. Ale zabiłbym gdyby próbowano skrzywdzić mnie czy moich bliskich. Ogólnie rzecz biorąc robię co w mojej mocy by nie być łajdakiem, bo musiałbym się pogodzić z życiem wśród łajdaków. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czy chodzi ci o "Nie kradnij ?" 18.10.10, 14:15 Nie tylko i nie przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czy chodzi ci o "Nie kradnij ?" 22.10.10, 08:33 Nie rozumiesz co czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Re: Ja nie o "in Vitro" Wpis powyżej jest uszkodz 20.10.10, 11:54 wtes2 napisał: > Chcę pomóc abyś się nie ośmieszał. Nikt z nas, członków Kościoła nie uczestnicz > y we mszy niedzielnej na podstawie Biblii. W Biblii jest tylko nakaz święcenia > jednego dnia w tygodniu, poświęcenia go Bogu. Natomiast obowiązuje nas regulami > n naszej organizacji: > "Każdy katolik zobowiązany jest uczestniczyć we mszy świętej w niedziele i świę > ta tzw.nakazane" Chcesz przez to powiedzieć, że Bóg nie potrafił stworzyć swojego Kościoła i ludzie musieli go poprawiać ???? BLUŹNISZ !!!!!!!!! Dzieje się tak pewnie dlatego, że już od dawna nie modlisz się do Boga, lecz do ludzi i figur. Znasz drugie przykazanie? Ale to z Biblii, a nie w wersji przerobionej przez Watykan. > Nie musisz tego przestrzegać. Możesz robić co chcesz. Ale od naszych zasad odwa > l się. Nie interesują mnie wasze zasady, dopóki nie próbujecie ich narzucać innym. Mam wytłumaczyć? Proszę bardzo: Możecie sobie na przykład wprowadzić obowiązek skakania na dyńkę z najbliższego mostu w każdą niedzielę. Nie interesuje mnie to. Ale jak wasi szamani będą grozić rzuceniem uroku posłom, którzy nie będą za uchwaleniem takiego obowiązku dla wszystkich mieszkańców tego kraju, to będzie mnie to interesowało. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:50 > Kościół to podobno wierni! Podpobo... wierni to klienci Kościoła, przywioązani do marki. > Proponuję, żeby wszyscy, którzy popierają dostę > pność in vitro, a których kler swoimi opiniami wyklucza ze wspólnoty, zagłosowa > li nogami. Proponować oczywiście możesz, Kościół swoją strategię marketingową opiera na tym, że większość wierzy tylko troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tommyline Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:24 Kościół przypomina Apple'a - przereklamowane i bardzo drogie towary o średniej jakości a ludzie i tak stoją w kolejkach. Choś ostatnio coraz bardziej balon - zanim pęknie zaczyna trzeszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:40 Produkty Apple'a są białe, kościelne zgniło-czarne. Poza tym, Apple jest organizacją czysto biznesową, Kościół biznesowo-polityczną, co stanowi pewną różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpis złodziejski kościół grozi ?! 18.10.10, 08:25 abp H. powinien obawiać sie aresztowań księży złodziei, pedofili i gwałcicieli okradajacych społeczeństwo wysłać to kościelne bydło na placówki, najlepiej na dalekiej syberii Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: złodziejski kościół grozi ?! 18.10.10, 09:54 nadpis napisała: > wysłać to kościelne bydło na placówki, najlepiej na dalekiej syberii Wątpię czy ich tam wpuszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: złodziejski kościół grozi ?! 18.10.10, 09:55 nadpis napisała: > abp H. powinien obawiać sie aresztowań księży złodziei, pedofili i gwałcicieli > okradajacych społeczeństwo > > wysłać to kościelne bydło na placówki, najlepiej na dalekiej syberii Odpowiedz Link Zgłoś
tittii Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:26 Erotomani i pedofile straszą? Ich trzeba by zacząć kamieniować, zdaje się że takie kary były za cudzołóstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_fr Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:55 W pelni popieram! Kosciol juz dawno przestal zajmowac sie sprawami "ducha" a skoncentrowal sie na tych "cielesnych", politycznych, rodzinnych - o ktorych przeciez jego przedstawiciele nie maja pojecia! Wstyd na arenie swiatowej glosic taka ciemnote! Odpowiedz Link Zgłoś
sxati Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:47 zartiepl napisał: > BTW gdzie w Piśmie Świętym jest mowa o obowiązku chodzenia do kościoła ?!?!?!? > Chrystus powiedział: "gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w imię moje, tam ja j > estem". O żadnych specjalnych budynkach nie mówił. W Dziejach Apostolskich 17.24 czytamy, że Bóg nie mieszka w świątyniach ręką ludzką zbudowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
and-j1 Sukienkowi zaczynają kierować państwem-wstyd 18.10.10, 16:52 zartiepl napisał: > Kościół to podobno wierni! Ale jak widać czarnej bandzie od nicnierobienia we ł > bach się poprzewracało! W najbliższą niedzielę (24.) będą urządzać liczenie owi > eczek (a może raczej baranów?). Proponuję, żeby wszyscy, którzy popierają dostę > pność in vitro, a których kler swoimi opiniami wyklucza ze wspólnoty, zagłosowa > li nogami. > BTW gdzie w Piśmie Świętym jest mowa o obowiązku chodzenia do kościoła ?!?!?!? > Chrystus powiedział: "gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w imię moje, tam ja j > estem". O żadnych specjalnych budynkach nie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
abalysii obrzydliwy stary pajac w sukience 18.10.10, 07:18 przynależący do sekty pedofilów Odpowiedz Link Zgłoś
bzyk_origo Re: obrzydliwy stary pajac w sukience 18.10.10, 08:58 Polska to kraj gdzie skur wiele typu tego jeb nietego klechy moga zaistniec medialnie - obrzydliwe ! Co gorsze to ta masa moherow, ktorych katooszolomy koscielne oglupiaja do cna i zadajacych ustanowienia Chrystusa krolem Polski - ten ciemnogrod to poklosie JPII - smutne ale poprawy nie widac... Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:21 Cisnie mi się na usta tylko jedno stwierdzenie: sukienkowy kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:52 Niezupełnie kretyn. Kościół od setek lat buduje swoją polityczną pozycje na opozycji względem nauki, świata realnego, ludzkich pragnień itp. Jak widać, strategia ta okazała się skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:21 Naprawde czas juz rozdzielic religie od panstwa. Tak jak jest teraz w Polsce to moze wypadalo jeszcze w XVII i XVIII a nie teraz. Kosciol nie ma prawa wtracac sie jawnie do polityki, czyli organizowac petycji czy zastraszac poslow ekskomunika. Skoro Kosciol sam nie wiem gdzie jest jego miejsce to nalezy mu to miejsce pokazac. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:53 > Naprawde czas juz rozdzielic religie od panstwa. Właśnie sama się rozdzieliła, przytaczanymi w artykule słowami biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Aę przecież Kościół właśnie to robi! 18.10.10, 08:08 Ekskomunika za in vitro w dobrych układach pozwoli na wykluczenie z uroczystości kościelnych większości przedstawicieli władz, a biskupi też nie będą za bardzo mogli pojawiać się na uroczystościach organizowanych przez wyklętych. Niestety, taki rozwój wydarzeń wymagałby od polityków i księży postępowania uczciwego i konsekwentnego i zgodnego z głoszonymi przekonaniami, na co trudno liczyć. Politycy mogliby uciec w referendum, ale dla Kościoła wynik takiego referendum z każdym realnie możliwym wynikiem będzie porażką, bo szans na 95%, czy nawet 75% głosów przeciwko in vitro nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr99 Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:21 Ci posłowie na pewno spiskują z szatanem. Trzeba ich spalić na stosie, kolego biskupie. Odpowiedz Link Zgłoś
elfabito Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:22 skad urwała się ta czarna prostytutka? niech te k... raz na zawsze odczepia sie od zycia prywatnego. kosciol to sekta i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiadewaldeck moga exkomunikowac i 1000 razy 18.10.10, 07:23 Janusz, do roboty, wysmiej to, czarne glizdy, znowy podnosza swoj durny ryj Niedlugo juz nikt o tym nie bedzie nawet wspominal, niech sie zala do swoich swietych obrazkow, tam moga byc wysluchani Odpowiedz Link Zgłoś
gbplde Ludzie opuszczą kościół 18.10.10, 07:23 Dobrze, dobrze. Jeszcze trochę a będą się modlić do pustych kościołów. Zostaną im wyłącznie zatwardziali katole z różnych sekt kościołowych i starsze pokolenie. W każdym razie mnie w "takim" kościele nie zobaczą - co za tym idzie - pieniążków na tacy ani z okazji kolędy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:23 A pedofilia i gwałty wśród księży czym grozi? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:57 jak to czym? przeniesieniem na inną parafię ciekawe jak to było, zapytali Boga czy mu się in vitro podoba? a On odpowiedział NIE NIE PODOBA MI SIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:39 A według KK to matka boska jak zaszła? Przecież nie było to naturalne zapłodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis pedofilia zagrożona jest przeniesieniem do innej 18.10.10, 08:02 parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Biedny biskup- urwał sie ze średniowiecza. 18.10.10, 07:25 Oczywiście jego swiatobliwości nie przeszkadza robienie dziciom pa-ta-taj z kiełbachą w środku ! Załoze sie, że nie wie czym jest "in vitro". Pojecia nie ma , ze jedynie proces zapłodnienia zachodzi na zewnątrz a poza tym jest wszystko "jak bóg przykazał" I to jest właśnie CIEMNOTA ! Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:27 proponuje odpowiedziec tym samym: jesli sie nie uspokoi, my jako spoleczenstwo obdarzymy go spoleczna ekskomunika. Wykluczymy go z polskiego spoleczenstwa. :) Niech sie klesze nie zdaje, ze polskie ustawodawstwo lezy w brudnych lapskach kosciola. Jest poddanym Watykanu, niech sie tam wynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Niestety... 18.10.10, 10:07 gburiaifuria napisała: > Niech sie klesze nie zdaje, ze polskie ustawodawstwo lezy w brudnych lapskach > kosciola. Ależ jemu się nic nie zdaje! "Polskie ustawodawstwo [od dwudziestu lat, rzeczywiście] leży w brudnych łapskach kościoła". Odpowiedz Link Zgłoś
podkrecha Marginalizacja Kościoła 18.10.10, 07:27 Kościół idzie na wojne krzyżowa, z podstawowymi prawami takze jego wiernych, skoro tak sprawę stawia... ok, juz do Kościółka nie pójdę... a swoja drogą, to co gadaja o in vitro - to stek bzdur i same zabobony lub po prostu obliczone kąłmstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
gosc747 Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:30 Dziennikarz PAP robi dywersję, a Wy jesteście w to wkręcani. Odpowiedz Link Zgłoś
makalaka Re: Wyklęte in vitro a wojny do przodu 18.10.10, 07:30 myslalem ze wyklecie za popieranie wojny w afganistranie lub iraku?????????!!!!! wyrzucenie z kultu krzyza za zabijanie, a pochwala za dawanie zycia? nie, tu wszystko na odwrot, jak zawsze... ile ludzi wymordowal kosciol przez ost, 2 tys lat? Odpowiedz Link Zgłoś
harrypotterone Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:32 "i ty ksziężulku co masz kutasa zawiązanego na supeł, uważaj żeby ci nie pohasał - całujcie mnie wszyscy w dupę" J.Tuwim. Co też dedykuję wszystkim anty-in-vitrowcom, hodowanym przez czarnych pasterzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maro34 Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:34 Mysle ze ci panowie ktorzy nie maja pojecia o czym mowia, powinni zajac sie przede wszystkim robieniem porzadku z pedofilami na wlasnym podworku, albo zajac sie pomaganiem biednym, np oddajac ukradziony samorzadom majatek, a nie wtracac sie w zycie ludziom, co jest szkodliwe.Jezeli Hoser chce zostac politykiem niech wystartuje w wyborach, razem z Dziwiszem Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Też coś! 18.10.10, 10:12 maro34 napisał: > Jezeli Hoser chce zostac politykiem niech > wystartuje w wyborach, razem z Dziwiszem Oni wolą robić za szare eminencje. Jak to, zresztą, normalne w tej bandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdicja Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:34 Ile upłynie jeszcze czasu, zanim kościelny ciemnogród przestanie dyktować ludziom co mają robić? Nadzieja tylko w tym, że ludzie nie są już tak ciemni jak w średniowieczu, kiedy kościół w przeważającej części zniszczył dorobek światłych umysłów starożytności. Co do kwestii finansowania in vitro, to przecież nie z kasy "biednego" kościoła będą na to szły pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 W Biblii nie ma też nic o zatrzymywaniu się przed 18.10.10, 07:35 znakiem STOP. Natomiast jest mowa o tym aby nie mordować. Kościół swoją naukę, w przeciwieństwie do Kościołów protestanckich, opiera na Biblii i Tradycji (pisanej przez duże T) czyli także na orzeczeniach papieży i soborów. Do elementów tej Tradycji należy orzeczenie o sprzecznym z V przykazaniem (to tym o nie mordowaniu) zapładnianiu "in Vitro". Nie trzeba być członkiem Kościoła, ale jak się już jest to trzeba się kierować jego naukami. Przecież to proste: ogłaszam że nie jestem katolikiem i głosuję za "in Vitro". To tak jakby kibic Legii uparł się że musi chodzić na mecz w szaliku Wisły. Zasady to zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: W Biblii nie ma też nic o zatrzymywaniu się p 18.10.10, 07:54 wtes2 napisał: > znakiem STOP. Natomiast jest mowa o tym aby nie mordować. > Kościół swoją naukę, w przeciwieństwie do Kościołów protestanckich, opiera na B > iblii i Tradycji (pisanej przez duże T) czyli także na orzeczeniach papieży i s > oborów. Do elementów tej Tradycji > należy orzeczenie o sprzecznym z V przykazaniem (to tym o nie mordowaniu) zapła > dnianiu "in Vitro". > Nie trzeba być członkiem Kościoła, ale jak się już jest to trzeba się kierować > jego naukami. > Przecież to proste: ogłaszam że nie jestem katolikiem i głosuję za "in Vitro". > To tak jakby kibic Legii uparł się że musi chodzić na mecz w szaliku Wisły. Zas > ady to zasady. zaraz,zaraz- a gdzie to w Pismie świętym lub Tradycji jest mowa o in vitro ? Jesli masz na mysli przykazanie"nie zabijaj", - to św.Tomasz z Akwinu twierdzil że dusza w człowieku powstaje po kilku dniach a zatem noworodek nie jest człowiekiem.A bez żartów - gdzie były zasady przy płonących stosach i wojnach religijnych ? Gdzie jest potepienie wojen prowadzonych przecież przez zabijanie ludzi ? Czy Papiez potępił Hitlera i holokaust ? Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: W Biblii nie ma też nic o zatrzymywaniu się p 18.10.10, 08:00 "nie można kosztem życia wielu innych dzieci uzyskiwać poczęcia" jaim kosztem życia? jakich "dzieci"? to są brednie. nikt nie "morduje dzieci". jeśli pan biskup ma na myśli to, że nie wszystkie zarodki (przypominam - grudka komórek, która nie jest nawet ślimakiem, a co dopiero "dzieckiem") przeżywają, to niech się douczy. przy "naturalnym" zapłodnieniu ginie (niezauważalnie, bo bardzo wcześnie) około 50% zarodków. idąc tym tropem, należy w ogóle zabronić ludziom "naturalnego" rozmnażania i zezwolić WYŁĄCZNIE na zapłodnienie in vitro z PRZYMUSOWĄ inkubacją WSZYSTKICH zarodków, tak, żeby żaden, nawet najbardziej uszkodzony nie obumarł. będziemy wtedy mieli masową produkcję potworków, którymi pan biskup na pewno radośnie się zaopiekuje. niech wreszcie skompromitowana instytucja przestanie ludziom mówić, jak mają żyć i zacznie naprawę świata od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wtes2 Mylisz się, Kościół działa tu w ręka w rękę z 18.10.10, 08:30 neodarwinistami pokroju Dawkinsa którzy wykorzystanie tej techniki określają jako zwycięstwo memów nad genami. O ile Dawkins pokazuje tylko to zjawisko, a nawet wskazuje na śmiertelną pułapkę zastawioną przez memy nad genami, to Kościół pozwala sobie na ocenę tego procesu-stanowczo go odrzucając. Trochę trudne ? Do lektury, zamiast pisać to usłyszałeś u cioci na imieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Ręka w rękę z neodarwinistami? Brednia. 18.10.10, 16:09 Sam zresztą piszesz, że neodarwiniści nie potępiają zwyciężania memów nad genami. Byłoby to dziwne, bo ponieważ samo wychowanie dzieci jest już takim zwycięstwem. Gdy dziecko zamiast zachowywać się tak, jak mu "każą geny", jest zmuszane do zachowywania się zgodnie z normami społecznymi, to znaczy że geny przegrywają. Dla neodarwinistów zresztą każda religia jest jest zbiorem memów, więc na stwierdzenie, że "Kościół stanowczo potępia proces zwycięstwa memów nad genami" mogą się tylko roześmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nawet TO nie jest wyj ściem 18.10.10, 10:28 aeromonas napisała: > jeśli pan biskup ma na myśli to, że nie wszystkie zarodki (przypominam - grudka > komórek, która nie jest nawet ślimakiem, a co dopiero "dzieckiem") przeżywają, > to niech się douczy. przy "naturalnym" zapłodnieniu ginie (niezauważalnie, bo > bardzo wcześnie) około 50% zarodków. idąc tym tropem, należy w ogóle zabronić l > udziom "naturalnego" rozmnażania i zezwolić WYŁĄCZNIE na zapłodnienie in vitro > z PRZYMUSOWĄ inkubacją WSZYSTKICH zarodków, tak, żeby żaden, nawet najbardziej > uszkodzony nie obumarł. Niestety (a może raczej - na szczęście), takie zarodki i tak obumrą - ewentualnie, jeśli doczekają późniejszego stadium - zostaną poronione. > będziemy wtedy mieli masową produkcję potworków Masową, to chyba nie (patrz wyżej), ale jakiś procent zdoła się urodzić. > którymi pan biskup na pewno radośnie się zaopiekuje. Na szczęście dla "pana biskupa", większość tych potworków pomrze w bardzo wczesnym dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:35 Ciekaw jestem jak się mają podobne praktyki nacisków ze strony kościoła z Konkordatem i nie braniem udziału kościoła w zyciu politycznym. Rozumiem wypowiedzi przeciwko, bo takie jest stanowiwsko koscioła. Natomiast to zaprezentował arcy Hoser to chwyt poniżej pasa którego nie powstydziłby się Jarek K. Jest to bezprzykładne mieszanie się do polityki. Za coś takiego biskup czy arcy powinien odpowiedzieć przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
ekav Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:36 teraz okaze sie czyimi politykami sa nasi rzadzacy. Czy Polski i swojego narodu czy panstwa Watykan. A swoja droga czy ktos z was zastanawial sie dlaczego tak krytykowana jest ta metoda? mimo wszystko nie jest to tak jednoznacznie niewinne Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:39 .... ale wcześniej się kościół samounicestwi głupotą swoich piskupów. Odpowiedz Link Zgłoś
agzum A co z rozwodnikami i innymi podobnymi 18.10.10, 07:41 jakoś nie słyszałem o ekskomunice dla znanych rozwodników, zwolenników kary śmierci, itp. Wśród posłów wielu opowiada sie za karą śmierci. Z rozwodników wymienic można wielu sympatyków Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
manual2 zemsta za liczenie majątku kościoła 18.10.10, 07:42 za dużo ruchu się zrobiło odnośnie nieprawnie przejętego przez kościół majątku i odrazu czarni pokazali różki, niesttety jeszcze dużo wody w wiśle upłynie zanim ktoś im się przeciwstawi, jak dotychczas wszyscy wymiękali , nawet SLD Odpowiedz Link Zgłoś
oservattoreromano Wyklęte in vitro 18.10.10, 07:43 Kolejny debil w purpurowym berecie... Odpowiedz Link Zgłoś