dorasia Kołtuństwo 18.10.10, 08:48 następne będą stosy? A kaska za chrzest dziecka poczętego metodą in vitro w łapki nie parzy szanownych dobrodziejów? Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba444 Ale pedofile w sutannach, to norma wśród kleru... 18.10.10, 08:58 oni nie są wyklęci, dla nich jest wysokie "zrozumienie" wśród episkopatu, czyli zgrai zboczeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:49 boykotka napisała: > Nie wiem z jakich źródeł czerpią swoją wiedzę o in vitro. W piśmie świętym o ty > m chyba nie było... I *dlatego* fundamentalistyczni chrześcijanie są przeciw. Swoją drogą, abp. Hoser był dotąd opisywany jako wyjątkowo cywilizowany - jak na polskie warunki - hierarcha. A tu taki pasztet... Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:49 pie...ny pedał (przepraszam ale inaczej napisać sie nie da!) Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Proponuje wypisac sie z KK . 18.10.10, 08:50 To chyba jedyna metoda walki z wpieprzaniem sie KK do wszystkiego. Jak wszyscy nie chodzacy do kosciola i nie zgadzajacy sie z jego naukami opuszcza ten zwiazek, to czarni nie beda mogli twierdzic, ze wypowiadaja sie w imieniu 98% spoleczenstwa i ma cos do powiedzenia o tym swieckom kraju. Ja tak zrobilam i leje na nich. Odpowiedz Link Zgłoś
jpsi Politycy na pewno sa przerazeni :) 18.10.10, 08:52 przeciez nic gorszego nie moglo ich spotkac jak ekskomunika. Mam znajemego, ktory sam ekskomunikowal sie z kosciola. Jest z tym cholernie duzo problemow... Odpowiedz Link Zgłoś
greg44pol44 Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:53 STARY, ZACOFANY CZLOWIEK i pewnie bardzo samotny, chyba nie doznam milosci i szczescia rodzinnego w zyciu a straszenie ekskomonika???? haha w dzisiejszych czasach w XXI w ciekawe kto z ludzi oswieconych i wyksztalcony boi sie gusel, klatw czy ekskomuniki kosciol umiera naturalna reakcja na takich jak ten czlowiek, wywodze sie z barzo religijnej rodziny ale juz malo kto z nas chodzi i ma potrzebe bycia w kosciele, niech sie pan hoser zajmie tym czym powinien;;; gloszeniem slowa bozego a nie wkraczanie w dziedzine o ktorej nie ma pojecia. rozumiem, ze to obala mit boskosci / no bo tylko bog daje i odbiera zycie: ale coz zycie pedzi swoim torem i ewouluje a koscio zostaje w tyle i to coraz czesciej sam mam kilkoro znajomych, ktorzy dzieki tej metodzie sa PRAWDZIWYMI LUDZMI kochajacymi i dobrymi RODZICAMI i kto smie im uwlaczac i zabierac im ich CZLOWIECZENSTWO!!!!! moj szwagier jest zrodzony z ojca ksiedza!!! moze pan H zajmie sie takimi ludzmi a uczciwych zostawi w spokoju!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
carmamir DOŚĆ 18.10.10, 08:54 Kościół za bardzo pcha się tam gdzie nie powinien !!! Gdzie równouprawnienie gdzie przywileje dla innych religi w tym kraju ? Który z tych katolików tak naprawdę przestrzega choćby 10 przykazań ??? DOŚĆ KOŚCIOŁA W POLSCE !!! DOŚĆ OGRABIANIA PAŃSTWA POLSKIEGO NA KWOTE PRAWIE 8MLD ZŁ ROCZNIE ! DOŚĆ OGRABIANIA I KRADZIEŻY TERENÓW NALEŻĄCYCH DO MIAST, UNIWERSYTETÓW NA RZECZ KOŚCIOŁA ! DOŚĆ DAWANIA KASY NA ICH KOŚCIOŁY I ZŁOTE SUTANNY ! DOŚĆ BRAKU KONTROLI NAD PRZEPŁYWEM PIENIĘDZY W POLSKIM KOŚCIOLE !! DOŚĆ KATECHEZY NA OPŁACONEJ PRZEZ PODATNIKÓW W SZKOŁACH !!! DOŚĆ RASIZMU I NIENAWIŚCI POLSKIEGO KOŚCIOŁA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka2010 Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:54 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego "czarnego matoła" przy najbliższej okazji obrzucić jajami. Najwyższy czas aby tym kundelkom, posługującym się językiem polskim pokazać miejsce w szeregu. A co do samej metody " in vitro ", nikt nie każe katolikom stosowania tej metody. Jeśli chodzi o pozostałych, to mają prawo do własnego wyboru, to wolny kraj i żaden "czarny pasożyt" nie ma w tym temacie nic do gadania. A jak się nie podoba, droga wolna i kierunek Watykan jest otwarty, to jedyne miejsce dla " czarnych oszołomów ". Oj niejeden z nich marzy o powrocie " świętej inkwizycji", ale na całe szczęście mogą tylko pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_nienumerowanej_rp Pozbawić praw obywatelskich hierarchów... 18.10.10, 08:58 ... którzy - niezgodnie nawet z haniebnym konkordatem - wpie...ją się w życie publiczne, społeczne i polityczne. I zaraz będzie spokój. Zostanie im tylko jedno - to ważniejsze obywatelstwo - watykańskie - i won na garnuszek do B16... Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.michal Wyklęte in vitro 18.10.10, 08:59 Ogromnie zaskoczony byłem wynikami sondy... 74% przeciw in vitro?! Ludzie, opamiętajcie się, rozbawił mnie do łez tekst tego biskupa, jakoby in vitro było zabijaniem wielu dla poczęcia jednego. Człowieku, ale bez tej metody nie byłoby ŻADNEGO! Poza tym spójrzmy prawdzie w oczy, codziennie 'giną potencjalne dzieci' w efekcie masturbacji, czas skończyć z tym średniowieczem i mówić wprost, Kościół jest tak skostniały i sztuczny w Polsce, że opadają ręcę... Bronią wartości, których sami są zaprzeczeniem... W każdym razie, in vitro powinno być powszechnie dostępne i sądzę, że przynajmniej częściowo refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś
d4d_bydg Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:00 dostepne tak ale w żadnym wypadku nie refundowane z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
stei Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:00 Hierarcha tłumaczy, że "nie można kosztem życia wielu innych dzieci uzyskiwać poczęcia". Może taka para, która nie może mieć dziecka powinna zająć się wychowaniem dziecka, które spłodził jakiś księżulek? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Sondaż 18.10.10, 09:01 Z sondażu zamieszczonego obok artykułu wynika, że 75% osób głosujących jest... przeciwko metodzie in vitro. Bardzo ciekawe. Swoją drogą, po co to ciągłe nagłaśnianie stanowiska kościoła w każdej jednej sprawie? No tak, przecież nie żyjemy w państwie świeckim. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_glosny Ekskomunika 18.10.10, 09:07 Bardzo proszę o ekskomunikę, o wykreślenie mnie z tej beznadziejnej instytucji jaką jest KK. I nie w...trącanie się w moje życie, w to co robię. Uznajmy, że dla KK ja nie istnieję, tak jak KK nie istnieje dla mnie, wzajemnie się nie znamy, nie wpływamy na swoje tory życia itd Co oznacza, że KK nie będzie wpływać na prawo w państwie Polskim, w moim państwie, w państwie, które nie podlega prawodawstwu państwa Watykan. I w ten sposób postąpiłoby zapewne około 50% społeczeństwa, gdyby nie jedno ale: - babcie, cioteczki: tylko ślub cywilny? Dlaczego nie kościelny? Co ty - Żyd jesteś? Dlaczego Wasze dziecko ma 4 lata i nie ochrzczone? Co??? Na religię nie chodzi? A pierwsza komunia? Pogrzeb bez księdza? A kto da księdzu 1500 zł w kopercie za ślub? Co? Księdza po kolędzie przyjąłeś? Jesteśmy zakłamanym narodem, tchórzliwym - bo boimy się księdza przynajmniej tak samo jak Ruskich. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
lisowski.piotr Wyklęte in vitro - i dobrze 18.10.10, 09:08 ja nie popieram tej metody i nie chcę aby z moich pieniędzy były sponsorowane korporacje. In vitro to ostateczność a nie rozwiązanie! Odpowiedz Link Zgłoś
katolak gdzie ja żyję... 18.10.10, 09:09 niech się pedofilami w kościele zajmie... ...ku..., co za ciemnogród. To jest chory kraj, i ciemny naród, że jeszcze tą czarną mafię toleruje... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: gdzie ja żyję... 18.10.10, 09:44 katolak napisał: > niech się pedofilami w kościele zajmie... ...ku..., co za ciemnogród. a Ty sie aby dopbrze czujesz? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
andzia43 Re: gdzie ja żyję... 18.10.10, 10:28 Nie wiem skąd u ludzi tyle nienawiści w sercach... Mnie się również nie podoba co ten biskup ogłosił, bo kazdy przed Bogiem odpowie za własne sumienie a Kosciół nie powinien w to ingerować. Owszem powinien wypowiadać się w tych kwestiach, ale nie posuwać się aż to takich słów... To żenujące wręcz. Cale szczęście są i księża ktorzy nie zgadzają się z tym co ogłosił ten biskup. I dziwią się później, ze ludzie z kościoła odchodzą... Ja się osobiscie nigdzie nie wybieram, ale wynika to z tego, że nie osądzam innych, skoro sama nie jestem doskonała. Pozostawiam sądzenie Bogu... Odpowiedz Link Zgłoś
culebre Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:11 Pan Hoser niczym nie różni się od Cyganki, która rzuca klątwę jak nie dasz dłoni do powróżenia. Tylko skala wyłudzenia i rozmach wsparcia zorganizowanej przestępczości w pierwszym przypadku znacznie bardziej imponujący. Odpowiedz Link Zgłoś
wheredidyougo Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:11 Pan Hoser najlepiej sam nałożyłby na siebie ekskomunikę, zapakował swoje graty i pojechał ich pilnować gdzieś poza granicami... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:11 boykotka napisała: > Kościół posuwa się za daleko. > Nie wiem z jakich źródeł czerpią swoją wiedzę o in vitro. W piśmie świętym o tym > chyba nie było.. (Podkreśl. moje). No to nie dziw się, że Kościół jest przeciw. A wiedzy to oni żadnej nie potrzebują. Biblia oraz wypociny mózgowe "ojców Kościoła" (dawnych i współczesnych, nawet tych, którzy jeszcze nie mają oficjalnego statusu "ojców" tegoż) wystarczą w zupełności. Może czas najwyższy kościółkowe piep...nie olać równo, a na pobożnych posłów-katolików - po prostu - nie głosować? Odpowiedz Link Zgłoś
gupek-wioskowy Szantaż, czyli Kościóla polityka w Polsce 18.10.10, 09:11 w tym miejscu będąc posłem RP wypisałbym się z Kościoła. Uprzedzam, nie będę głosował na katolickich posłów w przyszłości. Są podatni na szantaż władz Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator001 Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:12 PropoNuje zaczac od ekskomuniki ksiezy pedofili - pojdzie szybciej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grall10 Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:13 Za taki terroryzm czarny pan powinien stanąć przed sądem. Wywieranie wpływu na polityków jest karalne. Czarna zaraza........ Odpowiedz Link Zgłoś
markufo1 Wyklęte in vitro 18.10.10, 09:15 Kościół sam powinien zacząć wykluczać ze swoich szeregów osoby(czy też pewne zachowania), które stosują wobec wiernych pewnego rodzaju "szantaż". Proponuję wszystkim...MINUTĘ CISZY. Odpowiedz Link Zgłoś
nekrolegion Ja chcę być ekskomunikowany. 18.10.10, 09:16 Zgłaszam się na ochotnika celem obłożenia mnie anatemą! Odpowiedz Link Zgłoś