tymon99 31.10.10, 19:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cesio3 Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 09:41 Nie chcę zgłaszać poprzedniego postu do moderacji , gdyż zgodnie z chrześcijańską wiarą - ..."Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi (Mt 5,39). "... Ciekawe czy z Tymonem jest podobnie ? Jednakże przykre jest, gdy ze wszech miar pozytywna działalność bohaterów reportażu wykorzystywana jest do siania nienawiści. Dużo winy w tym i redakcji, która w oryginale anonsuje ten artykuł , tytułem " Polskie hieny...".Fakt istnienia w społeczeństwie grupy , która zagospodaruje każdą rzecz pozostawioną bez opieki, poczynając od miejskiej latarni,nie świadczy o tym, ze ich działalność skierowana jest konkretnie przeciwko jakiejś nacji. Oni wykorzystają również i polski nagrobek gdy przyniesie im to korzyść. A tacy ludzie to chyba nie polski wynalazek ? Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_oi Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 11:24 Ale stwierdzenie: "teza, że dla polaków cmentarz to miejsce święte, wydaje się moooooocno na wyrost" wydaje się być prawdziwa, niestety. Analogiczny reportaż można napisać o gospodarczym wykorzystywaniu tablic z grobów niemieckich na tzw. Ziemiach odzyskanych. Też: płoty, chodniki, kurniki... Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 13:56 No niemieckie kamienie mialy troche wiecej szczescia, bo duzo bylo z marmuru i po prostu byly przerabiane. Pare miesiecy temu to znaleziono w Opolu dwa niemieckie nagrobki w przykopie przy drodze do kamieniarza. Paru tam sie dobrze napracowalo, ale poniewaz byly one z twardego granitu to widac nie bylo na nie popytu. Tak dla informacji-w Niemczech cmentarze zydowskie sa bardzo zadbane, ogrodzone i przestrzega tam sie, aby nie wchodzic tam bez nakrycia glowy. Ale bylo ich tez nieporownywalnie mniej jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
chn506 Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 08:42 drogi Sedaluk, w Buchenwaldzie nie widzialam zadbanych zydowskich grobow!! Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 09:25 Drogi chn506-Tobie cos sie myli. Buchenwald to byl jeden z pierwszych "wzorcowych" obozow koncentracyjnych na terenie Niemiec. Jak na pewno wiesz, podlegaly one calkowicie SS, to byl ich biznes. Siedzialo tam najwiecej Niemcow-przez politycznych, kryminalistow, homoseksualistow do Swiadkow Jehowy. Zydzi byli mordowani w obozach zaglady, a te byly "na wschodzie"-Oswiecim-Brzezinka, Treblinka, Sobibor, Belzec... Tam rzeczywiscie nie ma grobow, za to " specjalisci" jeszcze do dzisiaj przesiewaja popioly szukajac zapomnianych "kamyczkow". Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Macewy codziennego użytku 03.11.10, 22:26 sedal, a o polskich kamieniach na Wołyniu może coś napiszesz..? czy wolisz, o rowerowych rajdach im wujka bandery? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 18:17 zdarzały się i gorsze przypadlki, niż gospodarcze wykorzystanie. na przykład cmentarz ewangelicki w łebie - rozorano go i pozostawiono, aby zwierzęta mogły rozwłóczyć kości. zupełnie niedawno, za mojej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 17:45 tymon99 napisał: > zdarzały się i gorsze przypadlki, niż gospodarcze wykorzystanie. na przykład cm > entarz ewangelicki w łebie - rozorano go i pozostawiono, aby zwierzęta mogły ro > zwłóczyć kości. > zupełnie niedawno, za mojej pamięci. Znam coś jeszcze mocniejszego. W moim mieście, gdzieś około 1984 roku rozpoczęła się budowa kościoła (katolickiego oczywiście). Podczas robót ziemnych odsłonięto resztki starego cmentarza niemieckiego, bądź żydowskiego - tego nie pamiętam. Nikt tego nie zabezpieczał, w związku z czym szybko pojawiły się tabuny dzieciaków ciekawych jak wygląda trup. Po kilku tygodniach od rozpoczęcia budowy kości można było znaleźć praktycznie wszędzie. Na własne oczy widziałem taki obrazek: grupa wyrostków kopie do siebie czaszkę używając jej jak piłki. W pewnym momencie wzdłuż ogrodzenia przechodzi ksiądz (doglądał budowy, więc był tam codziennie). Wyrostki mówią "niech będzie pochwalony", ksiądz odpowiada "na wieki wieków" i idzie dalej. Nie powiedział ani słowa na to, co oni robili. Nie powiedział, ponieważ wtedy było już wiadomo, że to nie są kości katolików. Tamtego dnia bardzo wiele dowiedziałem się o kościele katolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
daaas Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 20:41 Pan, panie quant34 naturalnie zareagowal w sposob zdecydowany i zganil zarowno wyrostkow jak i ksiedza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Macewy codziennego użytku 06.11.10, 21:44 daaas napisał: > Pan, panie quant34 naturalnie zareagowal w sposob zdecydowany i zganil zarowno > wyrostkow jak i ksiedza. Pozdrawiam. Nie, Panie daaas, nie zrobiłem żadnej z tych rzeczy, ponieważ miałem wówczas 11 lat i gdybym zaczął im prawić morały, to od ksiądz by mnie olał, a wyrostki spuściły manto. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 12:56 "Przecież cmentarz to również dla Polaków, katolików, rzecz święta." Na poniemieckim cmentarzu w Walczu widzialem duzo grobów, gdzie piekne, granitowe tablice nagrobne odwrócono tylem do przodu, stare napisy zachlapano jakims czyms, zeby nie dalo sie odczytac, a na odwrotnej stronie (która obecnie jest z przodu) koslawymi literami wydrapano nazwisko nowego lokatora. Cekawi mnie, co zrobiono ze szczatkami prawowitego gospodarza? Przeciez ksiadz musial byc na pogrzebie i widzial (a pewnie i zaaprobowal) co sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawybukanier Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 14:08 cesio3 napisał: > Nie chcę zgłaszać poprzedniego postu do moderacji , gdyż zgodnie z chrześcijańs > ką wiarą - ..."Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi (Mt 5 > ,39). "... Ciekawe czy z Tymonem jest podobnie ? > Jednakże przykre jest, gdy ze wszech miar pozytywna działalność bohaterów repor > tażu wykorzystywana jest do siania nienawiści. Dużo winy w tym i redakcji, któr > a w oryginale anonsuje ten artykuł , tytułem " Polskie hieny...".Fakt istnienia > w społeczeństwie grupy , która zagospodaruje każdą rzecz pozostawioną bez opie > ki, poczynając od miejskiej latarni,nie świadczy o tym, ze ich działalność skie > rowana jest konkretnie przeciwko jakiejś nacji. Oni wykorzystają również i pols > ki nagrobek gdy przyniesie im to korzyść. A tacy ludzie to chyba nie polski wyn > alazek ? Masz rację. NIE TYLKO POLACY SĄ ŹLI. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 18:14 pogromy, szmalcownictwo (osiągające takie rozmiary, że niemcy wprowadzili za nie karę śmierci), denuncjacje, a po wojnie - znów pogromy.. ale zdaniem cesia to tymon jest ten zły, nie polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
cesio3 Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 20:14 Ależ Tymonie nie jesteś złym człowiekiem. Każdy medal ma dwie strony, ale Ty wolisz oglądać tylko jedną z nich. Dobrze wiesz jak wygląda jego druga strona, ale z sobie tylko wiadomych powodów lubisz włożyć kij w mrowisko i zamaszyście zamieszać. I z radością możesz wtedy patrzeć jak obie strony wylewają na siebie kubły pomyj. Tymonie opamiętaj się, chyba że jesteś tylko „ internetowym Trollem”. ------------------------------ it isn’t wise to stand in a fool’s way Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 06:43 Tymonie, a może powiesz coś o sobie. Jestes pewnie tak dobrym człowiekiem, że kontrast z rzeczywistością wydaje ci się być jednoznacznie ponury i stąd te ponure wnioski. Na razie wiemy, że jesteś wielkim fanem języka angielskiego; co więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Macewy codziennego użytku 03.11.10, 18:14 moje posty powiedzą ci wszystko, co trzeba. pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 22:10 cesio3 napisał: > Tymonie opamiętaj się, chyba że jesteś tylko „ internetowym Trollem". Tymon jest internetowym smieciem, z ktorym nie warto rozmawiam, czy podac reki. Jest odchodem... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 23:54 twoja opinia o mnie przynosi mi zaszczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Macewy codziennego użytku 01.11.10, 14:06 Nie bardzo wiem o co ten cały hałas ?? Jako dziecko bardzo często chodziłam na polski stary cmentarz i muszę powiedzieć, że wcale nie był w lepszym stanie. Co prawda z nagrobków nikt nie robił sobie przystudziennych kamieni ale może to dlatego, że kamieni w naszej wsi był dostatek i nie trzeba było ich wlec z cmentarza. I jeszcze jedno. Nie my wywołaliśmy tę wojnę. I nie my byliśmy tu w gościnie - jak Żydzi. W czasie II wojny światowej zginęło 3 z 4 braci mojej babci. Czy gdyby byli Żydami ich śmierć miałaby większe znaczenie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jaguarex Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 23:48 Polscy Zydzi nie byli tu w zadnej goscinie. Byli tu u siebie, od stuleci. Placili podatki i sluzyli w polskiej armii. Byli takimi samymi Polakami, jak wszyscy inni. Ale poniewaz nalezeli do mniejszosci kulturowej i religijnej, to i kosciol katolicki, i faszyzujaca endecja szczula przeciwko nim. Nawet "swiety" Maksymilian Kolbe pisal przed wojna antysemickie paszkwile w "Rycerzu Niepokalanej". Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 06:55 Oczywiście Żydzi byli u siebie na tej ziemi, ale czy to była Polska, to dla nich nie nie miało takiego znaczenia jak dla Polaków. Polacy i Żydzi żyli obok siebie, nie razem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaguarex Re: Macewy codziennego użytku 03.11.10, 06:07 Niektorzy zyli razem, inni obok siebie. Mimo wszystko sporo bylo mieszania krwi. A jesli zyli obok siebie, to czesto wynikalo to z uprzedzen (z obu stron) i z tego, ze wiekszosc nie chciala, aby mniejszosc czula sie gdzies u siebie. Ale to nie ma znaczenia. Wszystkim obywatelom nalezy sie rownouprawnienie, niezaleznie od religii czy pochodzenia etnicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
rexus.bis Re: Macewy codziennego użytku 03.11.10, 18:46 Swięta racja!!! Zydzi polscy byli u siebie, od pokolen, wspoltworzyli kulture, placili podatki i byli w armii. I byli przez " prawdziwych Polakow"ZAWSZE traktowani jak obcy. Wstyd!! A pretensje to my mamy do wszystkich, ktorzy polskich grobow nie szanuja, na Wschodzie i na Zachodzie. No bo jakze to tak?! Grobow polskich nie szanowac, nie odchwaszczec, nie dekorowac w swieta.? Pelna u nas gęba komunałów o poszanowaniu zmarłych. Tylko "naszych", bo tylko "nasi" zaslugują na szacunek, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
giuditta Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 00:31 Większego znaczenia by nie miała, ale nie miałby dziś kto ich wspominać. Bo nie byłoby też 4 brata, ani babci, ani ich rodziców, ani kuzynów. A co za tym idzie, Ciebie. Polakom było ciężko w czasie wojny, ale Żydom było nieporównywalnie ciężej. Odpowiedz Link Zgłoś
pollion1 Re: Macewy codziennego użytku 02.11.10, 07:42 To ja ci kolego powiem,hałas jest o macewy na polskim cmentarzu też kradną nawet kwiaty ze świeżego grobu To prawda nie my wywołaliśmy tę wojnę ,gościmy w wielu krajach ale tam nas szanują jako współobywateli a my ciągle szukamy żyda nawet jak go nie ma (antysemityzm wyssany z mlekiem matki) zaraz zobaczysz jak się prawdziwi Polacy obruszą mieszkam w kraju muzułmańskim w którym najbardziej walczą z sobą katolicy i protestanci i to jest przykre Odpowiedz Link Zgłoś
wolnemiastoursynow Droga bojkotko 02.11.10, 13:32 Uważasz, że ja jestem w Polsce w gościnie?!? Jestem Polakiem i jestem Żydem. Jestem w gościnie czy nie jestem? Kim ty jesteś, żeby decydować kto jest w gościem w Polsce a kto nie jest. A może bojkotko jesteś z Mazowsza? Jeśli tak, to kto wie? Może to Ty jesteś w gościnie. Wszak Żydzi byli w Polsce dłużej niż Mazowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk tymon99: weź kolo i pie...ij się w czoło, jesli 01.11.10, 14:11 to prowokacja to jest kłamliwa i debilna .... Coś na poziomie tej Grossa. Forma bierna "wiadomo nie od dziś" to jest ta propagandowa spuścizna prl-owskiego szamba, którą dzisiaj starają się wskrzesić wszelkie polityczne męty i szumowiny by miec narzedzie manipulacji. Komu wiadomo ? Jak nie od dzisiaj to od kiedy ? Może mówi Ci coś glosowanie nogami .. Skąd i dlaczego w naszym kraju było nieomal 10% ludności żydowskiej .. Bo uciekali z Europy zachodniej i tutaj im było najlepiej. Nasz kraj jako państwo, w przeciwieństwie do chyba wszystkich krajów europejskich, nie zhańbił się żadnym państwowym prawodawstwem dyskryminującym Żydów. Re: Macewy codziennego użytku Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: 1 stancz: weź kolo i pie...ij się w czoło, jes 01.11.10, 14:43 Ale niestety zhanbil sie jako ostatni kraj europejski, w ktorym byly pogromy zydowskie i Zydow po prostu mordowano. Gdzie nie wpuszczano tej resztki do ich domow i mieszkan, nie mowiac, ze cokolwiek im oddano. Ostatni kraj, gdzie pod przykrywka walki z syjonizmem przeprowadzano czystki w instytucjach i celowo raz na zawsze wykorzeniono zydowska kulture. Oczywiscie, zawsze bez prawodastwa dyskryminujacego Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Incydenty anty-zydowskie byly i sa na nieomal 01.11.10, 17:06 na całym świecie. Nasz kraj nie jest w tym zakresie żadnym wyjątkiem. Jest wyjątkiem jeśli chodzi o przyjazną gościnę jakiej udzielał przez wieki Żydom, którą sami potwierdzili swoja liczną, najliczniejszą %-owo w Europie bo dochodzącą do 10 % , obecnością w naszym kraju przed II WS. Ich tak liczna obecnosc w naszym wynikała przede wszystkim z prześladowań w Europie, których nie było w naszym kraju. Bo niby skąd się w naszym kraju wzięli ? Potwierdzają to zresztą liczne żydowskie źródła: nie te wyrosłe z naszej zawistnej historii ale te widziane obecnie oczyma europejskich Żydów jak na przykład Jacques Attali. Re: 1 stancz: weź kolo i pie...ij się w czoło, je Odpowiedz Link Zgłoś
chn506 Re: 1 stancz: weź kolo i pie...ij się w czoło, je 02.11.10, 09:06 drogi Sedaluk, Czystki w PRL-u byly robione miedzy komunistami dwoch narodowosci,zaduzo bylo prokuratorow i bezpieki z tymi drugimi korzeniami wyjechali zalujac intratnych posadek,gdzie czuli sie nadludzmi! co Ci to przypomina? To wlasnie Oni sieja nienawisc do Polakow tak jak Ty ! Co do kultury to nawet do Danii jeden z Takich bochaterow wywiozl obrazy z steplami muzeum narodowego w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: 1 stancz: weź kolo i pie...ij się w czoło, je 02.11.10, 12:37 Hi chn506, nie bardzo rozumie, co ma piernik to wiatrochronu! To,ze wojsko Maczka na angielskim zoldzie wyzwolilo Flandrie czy Hollandie, nie jest rozgrzeszeniem za rozkradanie cmentarzy zydowskich czy niemieckich na terenach obecnej Polski! Co do wyzwalanie - te tereny byly takze wyzwalane przez Kanadyjczykow czy GI - ale ci nie rozkradaja cmentarzy i synygog - jak wy to Polacy robicie do dzisiaj! Shalom! Odpowiedz Link Zgłoś
blekitnooka_1 Re: tymon99: weź kolo i pie...ij się w czoło, jes 01.11.10, 22:06 Oj, jednak było w naszej przeszłości prawo skierowane przeciwko żydom. Niestety. Jednak chyba nie przeszłość a przyszłość i w niej wzajemne stosunki polsko-żydowskie powinny być najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: tymon99: weź kolo i pie...ij się w czoło, jes 02.11.10, 13:09 Polowa z wpisów jest niezrozumiala, poniewaz odnosi sie do wpisu usunietego za nieprzestrzeganie regulaminu. Czy ktos móglby oswiecic pozostalych, o co tam chodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: tymon99: weź kolo i pie...ij się w czoło, jes 03.11.10, 14:54 chodziło mniej więcej o to, że profanacja cmentarzy żydowskich jest logiczną konsekwencją przed- i powojennych pogromów oraz śródwojennego pomocnictwa w zagładzie żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: tymon99: weź kolo i pie...ij się w czoło, jes 03.11.10, 21:29 tak, tak. najwięcej pomocników pan hitler znalazł na Śląsku... Papiery świadczące o pomocnictwie były w pewnym okresie bardzo wartościowym dowodem świadczącym o "właściwym pochodzeniu" folkswagendojcza... teraz taka menda szuka wspólników do "śródwojennego pomocnictwa" prysk ci pysk! tuman99 napisał: > chodziło mniej więcej o to, że profanacja cmentarzy żydowskich jest logiczną ko > nsekwencją przed- i powojennych pogromów oraz śródwojennego pomocnictwa w zagła > dzie żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 zagadka dla ciebie: 03.11.10, 22:46 które miasto leży na śląsku: jedwabne, kraków czy kielce? Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: zagadka dla ciebie: 04.11.10, 22:03 ty jednak ślóński kołek jesteś. pluje ci w gymbe, a ty, że deszcz pada... Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: zagadka dla ciebie: 23.11.10, 00:40 no! i o to chodzi! :-D tobie też, jak i sedlaUkraińskiemu rezunowi, Akcja Wisła życie uratowała, bo inaczej gniłbyś do sobaczej śmierci gdzieś na Kołymie... Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Macewy codziennego użytku 01.11.10, 14:46 www.rp.pl/artykul/552823-Rabin--goje-zyja-po-to--by-uslugiwac-Zydom.html Odpowiedz Link Zgłoś
olewus.1 Oto Polska rzeczywista,prawdziwa,"nieskalana".. 01.11.10, 15:01 ta nadzwyczaj 'Katolicka" z spopielonymi sercami przez "proroków" typu Rydzyk,Pospieszalski, J.Kaczynski,Sobecka..itd..itp. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Oto Polska rzeczywista,prawdziwa,"nieskalana 01.11.10, 22:32 to nie tylko w Polsce, w Czechach też coś takiego widziałem. Na jednym cmentarzu mają nawet tam pole namiotowe, praktyczne dość, bo, jak wiadomo, cmentarze żydowskie są ogrodzone wysokim murem - jedno wejscie, duży mur - łatwo upilnować porządku. Wątpię, zeby eksumacja była przeprowadzana, przecież Żydzi na to nie pozwalają przeważnie, takze turyści "namiotowi" śpią sobie na grobach. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Do poborowy 102 02.11.10, 04:53 Jest tylko jedna sprawa. Czesi w 95% sa narodem niewierzacym, wiec cmentarz nie jest dla nich, miejscem szczegolnym. Natomiast, my Polacy, jestesmy podobno, w 95%, gleboko wierzacy.! Dlaczego wiec, zachowujemy sie jak bydlo, w stosunku do ludzi innej wiary.? Chrzescijanstwo w polskim wydaniu, to hipokkryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Do poborowy 102 02.11.10, 07:04 A co ma cmentarz do wiary? Czy w ZSRR nie było cmentarzy??? Czy ludzie nie pamtali o swych zmarłych bliskich i nie chodzili na ich groby? Co ty facet za bzdety wypisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Do poborowy 102 03.11.10, 14:56 pochówek ceremonialny jest wyrazem wiary w życie po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
freitag23 Re: Oto Polska rzeczywista,prawdziwa,"nieskalana 02.11.10, 16:29 A co ty takiego widziałeś W Czechach ? Zapewne nić, i dlatego jak będziesz kiedyś w Pradze to koniecznie, odwiedż największy i najstarszy cmentarz żydowski w Europie, i to w samym centrum miasta. A przy okazji odwiedż jedną z kilkudziesięciu czynnych i w doskonałym stanie synagog ze zbiorami zapierającymi dech w piersi. A co do pogromów współobywateli, to Niemcy wcale nie byli pierwszymi, zrobili to znacznie wcześniej mieszkańcy Krakowa, grodu stołecznego . Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Macewy codziennego użytku 01.11.10, 15:36 Post Tymona powinno sie skasowac... Odpowiedz Link Zgłoś
cesio3 [...] 01.11.10, 15:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Hołota 01.11.10, 19:14 Mało wiem o cmentarzach żydowskich, może dlatego, że zostały już w większości rozdysponowane... szczególnie w małych miejscowościach. Znam jednak wiele przypadków cmentarzy niemieckich. Jeśli zaniedbane lub rozkradzione, no to jeszcze jakoś tam można zrozumieć w powojennej rzeczywistości. Gorzej, że duża część z nich była celowo niszczona i to jeszcze całkiem niedawno. Poziom głupoty, barbarzyństwa jest przerażający. Np. Elbląg czy rzeczona Łeba i nic tego nie tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marmars Macewy codziennego użytku 01.11.10, 22:55 jak czasem mowie starszym polakom ze Jezus apostolowie matka Maria ze oni byli zydami to mowia ze jestem ....... religie zachowuja 10 przykazan w swoich naukach katolicy nie czytali biblii ale wiedza najlepiej skad to wzieli z katechez wzor o rydzyk wladcy krzyza inkwizycja no i moze male na kaczych lapkach mi wstyd za to ze urodzilem sie w kraju ignorantow nawiasem mowiac + - 20 lat wstecz ksiadz z mojej parafii na wyjasnienie 10 przykazan powiedzial :takich jak ty tu nie potrzeba albo przyjmujesz to co mowi kosciol : teraz wiem ze ja tam nie pasuje to sa hieny siejace nienawisc i niszcza dobro tego swiata od dawna religia ameryki swieta inkwizycja ksieza sprzedawali spowiadanych itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
retkinianus Macewy codziennego użytku 01.11.10, 23:36 Nie chcę odnosić się do toczonej tu dyskusji, w której za dużo emocji i uproszczeń po obu stronach. Tymon z pewnością wyolbrzymia polski "udział" w zbrodniach II wojny względem Żydów, jego oponenci są agresywni a przy tym niektórzy w oczywisty sposób zdradzają antysemityzm (Żydzi jako goście na polskiej ziemi? - też coś!). Wolę odnieść się do artykułu. Kocham historię, kocham zabytki i umiem docenić historię Polski w pięknie jej wielonarodowego bogactwa. Nigdy nie użyłem nielegalnie ani nieetycznie choćby kamyka odkruszonego z macewy. Poza tym nie okradałem kościołów, nie wynosiłem cegieł ze średniowiecznych wykopalisk, nie niszczyłem pomników historii. Zawsze potępiałem podobne praktyki. I dlatego, choć rozumiem problem, i cieszę się, że zwracamy na niego uwagę, protestuję przeciw upraszczającemu i ujednolicającemu narodowo określeniu "myśmy/zrobiliśmy/wykorzystaliśmy w kurnikach/zrobiliśmy sobie to czy tamto z żydowskich grobów". Ja ani nikt z mojej rodziny - nie robiliśmy, nie akceptowaliśmy, nie zachęcaliśmy nikogo do czegokolwiek takiego. Przypominam, że takie wrzucanie do jednego worka całego narodu jest taka samą praktyką, jak antysemickie ataki w stylu "Żydzi byli tacy a tacy/Żydzi zrobili to czy tamto/Żydzi mają taką czy inną złą cechę charakteru". Nawiasem mówiąc, Polacy wcale nie szanują grobów. Pozwalają przekopywać własnych przodków po kilkudziesięciu, nawet 25 latach, nie dbają o stare nagrobki, usuwają napisy dotyczące własnych pradziadów. Już w starożytności bywało lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
arcymiszczu Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 02.11.10, 00:22 Z polskiej gminy Natrafiłem kiedyś na taki filmik w necie: tinyurl.com/39yq96f Czy mógłby ktoś potwierdzić albo zaprzeczyć tym oskarżeniom? Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 02.11.10, 00:56 Uj! Uny bardzo dbajom o swe dziedzictwa kulturalne i pamieć o przodkach. Jeden z przykładów takiego "dbania" to zrównanie z ziemią przedwojennej żydowskiej ochronki na warszawskiej Woli. Nie daj bóg, żeby to jakieś antysemickie, parszywe goje uczyniły. Niejeden "żamerykański" kongresmen zażądał by wyjaśnień, jak mogło dojść do takiego antysemickiego wytrysku. W tym wypadku gescheft z działeczką w centrum miasta skutecznie zamyka pejsate pyski hasbarskim harcownikom... Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak51 Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 02.11.10, 18:14 arcykoles twoj filmik nie otwiera sie. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 02.11.10, 18:58 zlewartoff51 napisał: > arcykoles > twoj filmik nie otwiera sie. otwiera się, arcyszmondaku, otwiera: www.youtube.com/watch?v=eH_w6cNwEkg Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak51 Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 02.11.10, 21:52 Leszek Bubel to znana antysemicka gnida powolywanie sie na niego to jak by powolac sie na hitlera,ty fujaropanajurka gustujesz w takim gie. Od razu trzeba bylo pisac,ze tworca filmiku jest bubel . Podoba mi sie, polaczki maja nowego jezusa nazywa sie Szenicer,na kolana przykoscielni,macie nowego Zyda do lizania tylka. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 03.11.10, 22:13 żydoski Cieniasku, już nie tacy jak ty hasbarscy socjo-psychologowie nazywali mnie "przykościelną cośtamcośtam" i wmawiali sobie, że jestem radiomaryjnym idiotą. teraz ty pokazujesz swoją tępotę, posądzając mnie o lektury z bublowej tektury... ;) słabo was tam w kibucu, ten zbok lewartoff47 szkoli. Bo, sam jest jak ta pejsata żopa. :-D lwowiak51 napisał: bleblebleblablabla... Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak51 Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 04.11.10, 23:17 Przeciez to Bubel zrobil filmik o ktorym mowa.Bubel to swolocz z tej samej parafii co ty. Wstydzisz sie swojego mistrza? nieladnie,zawsze mozesz zamienic go na Rydzyka,bo ten codziennie modli sie do Zyda tak jak ty. Zapamietaj sobie niedojdo od Zydow nie uciekniesz ,ale nie martw sie, nie ty jedyna. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 04.11.10, 23:28 lova, a ch mnie interesi kto zrobił ten filmik. bubla możesz sobie wsadzić w swoje pejsate d.upsko razem z resztą żydowskiej rodziny jasnogórskiej pani. Dotarło do ki(blo)buco(ło)watego lepka? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak51 Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 05.11.10, 19:53 fanpanajurka napisał: > lova, > a ch mnie interesi kto zrobił ten filmik. Interesuje i to jeszcze jak,bo ty nie masz nic innego,bubel ,rydzyk to sa twoi ulubiency jestes na nich skazana chcesz czy nie,mowisz ich jezykiem to jestes jedna z nich. Taki juz twoj szmatlawy los. > bubla możesz sobie wsadzić w swoje pejsate d.upsko razem z resztą żydowskiej ro > dziny jasnogórskiej pani. > Dotarło do ki(blo)buco(ło)watego lepka? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Zobaczcie jak z kolei o cmentarze dbają Żydzi 17.11.10, 00:36 lova, widzę, że pejsy zastąpiły ci fałdy mózgowe. zapomnij o podwyżce hasbarski tłuczku. jesteś jak ten Kalkstein... białe jest czarne a czarne jest białe. ;) i ty, myszuge z Chełma, nie idź mi mówić kto są moi ulubieńcy, bo jak ja ci pójde powiedzieć, to ci sie chałat z kipą do końca życia będzie mylił. szhalom, 3,14czko kibuczniczko! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
terlecky Antypolski sabat na Uniwersytecie Princeton 02.11.10, 01:28 Jan Gross, autor ksiazek szkalujacych Polakow, zorganizowal w dniach 29-30 pazdziernika 2010 na Uniwersytecie Princeton miedzynarodowa konferencje n/t “Holocaust w okupowanej Polsce – nowe odkrycia i interpretacje” www.princeton.edu/~pii... Tak sie sklada, ze Amerykanie swietuja w tym czasie jedno z najwiekszych swoich swiat, czyli Halloween, - parodie swieta zmarlych, z paradami przebierancow w postaci trupow, smierci, czarownic, pajakow, wezy, i takich roznych paskudztw, ktore juz w swiadomosci tego narodu stalo sie wazniejsze niz Boze Narodzenie (Christmas), ktore systematycznie jest wypierane z miejsc publicznych. W tym wlasnie czasie Jan Gross sciagnal z calego swiata antypolskie truchla, ktore deliberuja na temat polskich zbrodni popelnionych rzekomo na Zydach, przemilczajac oczywiscie“naukowo” udzial Zydow w mordowaniu Polakow przez system komunistyczny. Oto kilka tytulow referatow jakie tam wyglaszaja: Natalia Aleksiun (Touro College of Graduate Jewish Studies) Segregacja po smierci: antysemityzm, martwe ciala a szkolenie lekarzy w Polsce w latach 1930-ych. Joanna Tokarska-Bakir (PAN, Uniwersytet Warszawski) Potepienie fantazji. Polityczna transformacja motywu krwawego paszkwilu w pogromach w Rzeszowie (czerwiec 1945) I w Kielcach (lipiec 1946). Barbara Engelking (PAN) Nieudane proby ukrycia sie w polskim krajobrazie – doswiadczenie zdrady, denuncjacjii i smierci. Jan Grabowski (Uniwersytet w Ottawie) Polowanie na Zydow. Studium przypadku z okolic Tarnowskich Gor (1942-45 Michael Meng (Clemsin University) Polska granatowa policja, warty nocne, strazacy a Zydzi na obszarach wiejskich. Widzicie wiec Panstwo jak ogromna przysluge oddali zydowskiemu lobby oraz ich “naukowcom” tacy”polscy” politycy jak s.p. Lech Kaczynski, ktory wstrzymal ekshumacje w Jedwabnem, kiedy nie potwierdzila ona zydowskich oskarzen w stosunku do miejscowej polskiej ludnosci, b. prezydent Kwasniewski przepraszajacy za Jedwabne lub b. premier Cimoszewicz, przepraszajac za Kielce i przemilczajac role miejscowego UB w sprowokowaniu tego zajscia Pytanie jakie szanse maja polscy historycy, aby przebic sie ze swoimi wynikami badan i opiniami wobec tak zmasowanej antypolskiej akcji, w ktora sa zaangazowane najwieksze zydowskie mozgi, poparte duzymi amerykanskimi pieniedzmi. Mimo tego, zarekomendowalem organizatorom w/w konferencji kilka stron internetowych, na ktorych prezentowane sa glossy polskich historykow jak prof. Jerzy Robert Nowak. www.naszawitryna.pl/in... www.papurec.org/ www.polpatriot.com/htm... Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Antypolski sabat na Uniwersytecie Princeton 02.11.10, 08:30 W ostatnich latach w polskich mediach nasilila sie tendencja przedstawiania Polakow jako tych, ktorzy w czasie okupacji ratowali Zydow przed niemieckim okupantem. W PRL-u starano sie przedstawic Holocaust jako martyrologie Narodu Polskiego-szczytem byla farsa o Wielka Encyklopedie. Faktem jest-bylo zawsze wygodnie zepchnac cala odpowiedzialnosc za wymordowanie polskich Zydow na Niemcow, bo rzeczywiscie oni za to odpowiadaja. Ale oni nie byli jedynymi szatanami w tym dziele. I ta historia jest jeszcze do napisania. Czasem wychodzi to troche z literatury. Jedwabne jest tego tylko symbolem-bo tam zlapano tych szatanow za reke, moze niepotrzebnie postawili ten kamien, gdzie oplakiwano polskich obywateli zamordowanych przez hitlerowska zandarmerie..... Odpowiedz Link Zgłoś
chn506 Re: Antypolski sabat na Uniwersytecie Princeton 02.11.10, 08:55 drogi Sedaluk, widze,ze czesto piszesz na ten sam temat no to oprocz tego,ze nie widzialam zadbanych grobow Zydowckich w Buchenwaldzie i innych obozach koncentracyjnych na terenir Niemiec,po niektorych niema sladu,nawet nie ma tablic informujacym o tym,ze tam sie znajdowaly i gdy zapytasz ludnosc,patrzy z nieufnoscia i mowi,ze niewie. Trzeba jeszcze napisac na zachodzie wiele ksiazek o tym,ze polscy lotnicy a nie angielscy gineli nad Holandia,wiele Belgow nie wie,ze to oddzialy Generala Maczka oswobodzily Brugie , tereny Flandrii i czesc Holandii, widzisz jak wiele jest do napisania!biez sie do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Antypolski sabat na Uniwersytecie Princeton 17.11.10, 11:37 Sedaluk ma absolutna racje.... Polskie mordy na Zydach wciaz czekaja na pelniejsze opisanie. Tobie natomiast radze poduczyc sie troche historii. Mozna zaczac od tego, ze angielscy lotnicy tez gineli nad Holandia... Odpowiedz Link Zgłoś
jaguarex Re: Antypolski sabat na Uniwersytecie Princeton 03.11.10, 06:11 Halloween nie jest parodia swieta zmarlych. O swiecie zmarlych nikt w krajach anglojezycznych nie ma pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ellamp Macewy codziennego użytku 02.11.10, 13:43 do chn506 W historii trzeba pisac o wszystkim (np, dzis w Anglii pisze sie o polskich pilotach) o chwale i lajdactwach rowniez, a tych bylo sporo. Wszyscy wiemy ze byli bohaterscy ludzie ale i swinie, ktore sprzedaly sasiada Zyda za butelke wodki. Trzeba o tym mowic bo historia kazdej wojny jest wielowymiarowa i nigdy nie jest tak ze my tu owce niewinne cierpiace na przedmurzu Europy co to nikomu krzywdy zadnej bo kazdy wie ze medal ma dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin ah te emocje, emocje :) 02.11.10, 15:30 witam, tak się składa, że sprawa używania nagrobków wzbudza całkiem spore emocje. z jednej strony słusznie, z drugiej - wyluzujcie. polecam wycieczkę do pragi, obok hradczan od strony petrziny jest kosciół przerobiony na hotel. i goście tegoż hotelu ćpają, rżną się, jedzą itp. w domu Bożym, przed którym stoi jeszcze krzyż. nikogo to jakoś nie wzrusza, nikt nie robi larum, tak jak nikt nie robił larum, że komuchy zamieniały kościoły w magazyny. luz bracia i siostry, w końcu macewy to tylko kamienie... palikot i chill out, brothers :) Odpowiedz Link Zgłoś
ellamp Re: ah te emocje, emocje :) 02.11.10, 16:01 tow.stalin napisała: > witam, > tak się składa, że sprawa używania nagrobków wzbudza całkiem spore emocje. z je > dnej strony słusznie, z drugiej - wyluzujcie. polecam wycieczkę do pragi, obok > hradczan od strony petrziny jest kosciół przerobiony na hotel. i goście tegoż h > otelu ćpają, rżną się, jedzą itp. w domu Bożym, przed którym stoi jeszcze krzyż > . nikogo to jakoś nie wzrusza, nikt nie robi larum, tak jak nikt nie robił laru > m, że komuchy zamieniały kościoły w magazyny. luz bracia i siostry, w końcu mac > ewy to tylko kamienie... palikot i chill out, brothers :) > hmm, roznica jest duza chocby dlatego ze ten Kosciol w Pradze nie zostal noca, po ciemku przerobiony na hotel czy inny przybytek tylko z powodu braku ludzi wierzacych budynek Kosciola zostal przejety przez panstwo, zostala przeprowadzona desakralizacja i wszystko odbylo sie legalnie i nikt tam nie wynosil obrazow i krzyzy i w domu sobie ich nie stawial. Podobnie dzieje sie w Wlk. Bytanii. Mam nadzieje ze widzisz roznice miedzy przerobieniem budynku Kosciola a hienami cmentarnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: ah te emocje, emocje :) 02.11.10, 19:10 od hieny cmentarnej, bardziej obżydliwa jest hiena hasbarska. ona na swoje potrzeby stworzyła cały przemysł, tzw H I. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: ah te emocje, emocje :) 03.11.10, 15:13 piszesz, że z kościołami to było okej, bo brakło wiernych. zgoda. problem w tym, że z cmentarzami jest podobnie - jesli braknie zyjących krewnych, nikt takim czy innym grobem zajmował się nie będzie, co można było zaobserwować 2 dni temu. to bardzo podobna geneza. możesz mi jeszcze zarzucac, że owe hieny cmentarne ukrydły te macewy, a kościół, np. sprzedał budynek. problem w tym, ze w gruncie zeczy macewy były mieniem pozuconym, może lepiej byloby to okreslić - opuszczonym, opuszczonym wbrew woli ich włascicieli, ale to pretensje do niemców. dlatego nie ma tu żadnych podstaw do wielkiego wzburzenia, oprócz oczywiście emocji które każą zastanawiać się czy chleb przygotowany z uzyciem żarna zrobionego z macewy czymś wogóle rózni się od chleba przygotowanego z żarna zrobionego np. z nagrobka katolickiego grobu. dlatego bracia i siostry - chill out i głosujta na palikota :) równie dobrze możemy sobie zarzucać że po wojnie odbudowaliśmy wrocław i zamieszkaliśmy w nim, choc przed wojną miasto to należało do niemców i w zdecydowanej większości było przez nich zamieszkane, a my, hieny cmentarne, ukradliśmy je :) Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Macewy codziennego użytku 03.11.10, 12:49 Własnie leci audycja w TOK FM na ten temat. Jak z niej wynika proces rozpoczął się już w czasie wojny; sami Żydzi brukowali tablicami z cmentarza ale na polecenie Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
slawopaw Macewy codziennego użytku 03.11.10, 16:57 Artykuł świetny ale dotykający zaledwie pewnego wycinka tematu i traktujący go mało historycznie, czyli bez odniesienia do ówczesnego kontekstu społeczno-historycznego. Zgadzam się, że praktyka niszczenia cmentarzy i wykorzystywania nagrobków na inne cele zasługuje na potępienie. Jednak dlaczego ograniczają wyłącznie do żydów. A co z niszczonymi cmentarzami polskimi na wschodzie. Przypuszczam, że wnikliwy poszukiwacz znalazłby tam wiele przykładów podobnego procederu. Pochodzę akurat z Pomorza Zachodniego i temat jest mi również dobrze znany tyle, że dotyka on cmentarzy niemieckich, które niszczono a płyty nagrobne sprzedawano zakładom kamieniarskim, brukowano z nich chodniki lub budowano z nich ogrodzenia cmentarzy (to wydaje mi się jeszcze najbardziej „właściwe” przynajmniej stanowią nadal jakąś część cmentarza. Praktyka taka trwa zresztą w najlepsze także obecnie i to w majestacie prawa, które pozwala likwidować nieużytkowane cmentarze po upływie zdaj się 50 lat ( www.mhzk.eu/index.php?view=art_m&aid=1265 ). Ciekawe swoją drogą kiedy przepis stosowny uchwalono. Proponuję autorowi zorganizowanie następnych wystaw o nagrobkach polskich na wschodzie i niemieckich na tzw. Ziemiach Odzyskanych a Gazecie następnego bardziej obiektywnego i wyczerpującego temat artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Jerusalem 03.11.10, 18:31 www.france24.com/en/20100812-destroyed-muslim-graves-jerusalem-were-fake-israel Odpowiedz Link Zgłoś