yrek-de 09.11.10, 21:36 "Pomysł miał Pan Jezus. Ja ten pomnik miałem zbudować." Następny nawiedzony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_bozia Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 09.11.10, 21:44 Pomnik, "stojący pośrodku kapusty" cytując abcNews. I wybudowany przez kartofel. Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Bareja na pewno śmiał się z komunistów? 10.11.10, 09:23 "To miś naszych pragnień i ambicji"... Ha, ha, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD 10.11.10, 10:07 ...kartofla Odpowiedz Link Zgłoś
krawat.ok Faraon i piramidy........... 09.11.10, 21:46 turystyka to jest dobry interes, w Egipcie mają piramidy i Faraona tego i innego.. a my? Chrystusa i znanego na całym świecie Polaka - Papieża... reklama dźwignią handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
anesta Koszty 10.11.10, 08:32 Czy zamiast przeznaczać - jak podejrzewam - kilku milionów zl na budowę koszmarka, nie byłoby bardziej po chrześcijańsku i katolicku wybudowac hospicjum? Albo dom dla starszych ludzi? Bo o tym, że proszcz raczej nie zatroszczyłby się o zwierzęta i los braci mniejszych, to jestem w 100% przekonana. Szkoda kasy. Mogłaby być naprawdę lepiej wykrozystana. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Koszty 10.11.10, 09:20 anesta napisała: > Czy zamiast przeznaczać - jak podejrzewam - kilku milionów zl na budowę koszmar > ka, nie byłoby bardziej po chrześcijańsku i katolicku wybudowac hospicjum? Albo > dom dla starszych ludzi? Czy wybudowanie owego pomnika w jakiś sposób uniemożliwia wybudowanie hospicjum lub domu starców np. z Twojej inicjatywy lub z Twoim udziałem? > Szkoda kasy. Mogłaby być naprawdę lepiej wykrozystana. Nie wątpię, że - jak my wszyscy - masz z pewnością milion świetnych pomysłów na to, jak najlepiej wydać cudzą kasę ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Koszty 11.11.10, 12:30 A podobno kosciol jest instytucjas majaca za zadanie sluzenie ludziom. Swiebodzin ma sie jeszcze jako tako, ale okolice to juz typowe dno i zapasc Polski Zachodniej. Ala zamiast pomoc starszym parafianom, ktorzy nie maja czesto na leki i sprzet rehabilitacyjny albo wychowywanej w marazmie i degenerujacej sie powoli mlodziezy ksiezulek woli stawiac pomnik. I na dodatek sie jeszcze obnosic tym, jaka to rzekoma meka bylo stawianie tej kupy gruzu. Odpowiedz Link Zgłoś
cmazui Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 09.11.10, 21:49 Powiedzial bym, ze wielkosc czesto jest wprost proporcjonalna do glupoty. Pojawily sie juz puszki na datki ? Wszak utrzymac nieziemskie krolestwo, potrzebne sa ziemskie pieniadze. A teraz o czyms innym, otoz moi sasiedzi sa wyznawcami Buddy, twierdza, ze Budda jest krolem swiata. Moze uwazajacy Chrystusa za krola, zmierza sie na argumenty prawdy ? Tyle, ze tych buddystow jest ok 3 razy wiecej od chrystusowych. Proponuje postawic obok rownie wielki pomnik krolowej zawsze dziewicy. Najlepiej ubranej aby nie podawac w watpliwosc nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD 09.11.10, 22:08 cmazui napisał: > Pojawily sie juz puszki na datki ? Czy Ty do nich będziesz wrzucał datki lub gdyby nie one, to czy te pieniądze trafiłyby do Ciebie? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kadykianus Zrobili głupotę, postawili straszydło. 09.11.10, 22:11 Ten pomnik jest nie tylko symbolem polskiej religijności: demonstracyjnej, pustej i neurotycznej, a tak zwany Polak-katolik to synonim idioty, po prostu. To także symbol szerszego problemu obecności Kościoła w małych miejscowościach i tych większych. Przychodzi stary ksiądz, który opowiada, że Jezus z Nazaretu kazał mu wybudować pomnik dla siebie, potężniejszy niż jakikolwiek inny, a radni miejscy - obywatele, ludzie świeccy (mam wymieniać dalej?) bez słowa zgadzają się na pomysły wariata. W tym zakichanym Shvee-eh-BOHD'-jeenie nie ma ani jednej osoby, która miałaby jakieś pojęcie o Jezusie i o tym, o co w chrześcijaństwie chodzi. Ludzie z zagranicy dziwią się, że nikt nie był przeciwko temu czemuś, bo po pierwsze to jest duży problem, ten posąg, ale także dlatego, że głosy przeciwne są oczekiwane wszędzie tam, gdzie ludziom się bezczelnie, w przestrzeni publicznej demonstruje symbole jakiegoś konkretnego wyznania, przy braku jakichkolwiek innych oznak. A tam: wszyscy zgodni. Zrobili głupotę, postawili straszydło i teraz nie bardzo wiadomo co z tym zrobić. Stary niedługo umrze, pomnik zdziadzieje, tylko kapusta zostanie. Pies z kulawą nogą przecież tam nie przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumada1 Re: Zrobili głupotę, postawili straszydło. 09.11.10, 22:46 Brawo "kadykianus". Nic dodac, nic ujac. Polska glupota nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
krawat.ok czy wiedział ? 09.11.10, 22:30 czy żyjącemu Jezusowi stawiano pomniki ? ile wybudowano pomników za żywota Jana Pawła II ? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa "GW" 09.11.10, 22:54 "GW" - chałupa, gdzie gęsto tkwią wypalone umysły niewierzące w nic i oczekujące na ... cud. Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless a gó.wna po swoich psach sprzątacie? Podatki płaci 09.11.10, 23:57 cie? Nie pytaj co największy na świecie chrystus może zrobić dla twojego zbawienia, ale co możesz zrobić ty. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: a gó.wna po swoich psach sprzątacie? Podatki 11.11.10, 09:36 fleshless napisał: > cie? > Nie pytaj co największy na świecie chrystus może zrobić dla twojego zbawienia, > ale co możesz zrobić ty. Dla Chrystusa czy dla mojego zbawienia? P.S.: Po moim psie sprzątam, podatki płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 10.11.10, 02:32 Niestety, gdy sztuka marna, to przynajmniej dekoracje "przepiękne"... Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Za to pagorek pod figura jest o wiele nizszy :O) 10.11.10, 04:10 od brazylijskiego. Ba, powiedzialbym - bez porownania nizszy. Takie pobozne sie deklarowaly a pagorka podsypac sie nie chcialo, a(?) Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 10.11.10, 04:48 "...pisze ks. Boniecki. - Dlatego protestuję przeciw pokpiwaniu z księdza i dzieła, którego realizacja właśnie dobiegła końca." Myślę, że nie tyle chodzi o pokpiwanie lecz chyba jednak bardzo potrzebną, konieczną i zasłużoną KRYTYKĘ tego pomysłu i przedsięwzięcia. Mam wrażenie, iż szczególnie silna powinna być krytyka takiej gigantomanii (na dodatek w bardzo złym guście) właśnie ze strony ludzi niedwuznacznie odwołujących się do Chrystusa jako mistrza i nauczyciela! To monstrum stanowi jawne zaprzeczenie samej istoty nauk Jezusa i bodaj żaden z dotychczas postawionych, ogromnych pomników Chrystusa (przy czym pierwowzór, do którego odwołuje się proboszcz Świebodzina - nie stoi "w kapuście", tutaj już je porównywałem ze sobą: forum.gazeta.pl/forum/w,73,117874787,117901103,My_tym_misiem_otwieramy_oczy_niedowiarkom_.html ) nie został ukoronowany monstrualną koroną z pozłacanej blachy - co jest raczej szyderstwem na miarę korony cierniowej ukrzyżowanego Chrystusa, wbitej mu na głowę przez rzymskich siepaczy, choćby i nie zamierzonym przez autorów (po to są władze KK, by takie rzeczy uświadamiać i kanalizować energię członków KK w sposób mądrzejszy, jeśli już nie - bardziej pożyteczny...). Odpowiedz Link Zgłoś
asraz Nowy pomysł 10.11.10, 07:28 Kochany Proboszczu wybuduj taki straszydła apostołów, to dopiero będzie atrakcja turystyczna. Czyją własnością jest ziemia, ewentualnie jak nabyta ? Czy zostały wydane odpowiednie pozwolenia budowlane ? Gdzie podziali się ekolodzy, dlaczego milczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Nowy pomysł 10.11.10, 09:22 Jeżeli masz jakieś dowody lub przesłanki pozwalające sądzić, że do budowy doszło z naruszeniem prawa, z wykorzystaniem publicznych pieniędzy etc., to najłatwiej Ci będzie obnażyć te niecne praktyki po prostu publikując je na tym forum, zamiast spalać się w retorycznych pytaniach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
raor68 choroba 10.11.10, 07:58 Szpitale psychiatryczne pelne sa ludzi, ktorzy rozmawiaja z Bogiem, z Napoleonem, ze zmarlymi, jednak niezrozumiale niepozwala sie im realizowac ich wizji. W Polsce i za granica jest wielu ludzi walczacych o odzyskanie utraconego po wojnie majatku, jednak maja mala szanse jego odzyskania. Jest wielu ludzi w Polsce, ktorych sytuacja finansowa jest corocznie doglebnie przeswietlana, a oni sami czesto sa mocno niezadowoleni z postanowien urzedow skarbowych. Jest w koncu wielu ludzi, ktorzy chetnie podpisaliby z Panstwem Konkordat, dzieki ktoremu mogliby to wszystko miec w d....e, ale....to nie jest ICH Panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: choroba 14.11.10, 03:26 Do "raor68 " Wyrazy uznania za świetny komentarz. Proszę częściej... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 10.11.10, 08:50 Jestem agnostykiem i słabo znam Pismo Święte.Przegadałem jednak wiele godzin z PRAWDZIWYM Badaczem Pisma Świętego,który chciawszy poznać tajemnicę wiary,tak się w to zagłębił,że pomieszały mu się zmysły.Nie wiem czy jest w RP człowiek,który wie więcej o Piśmie Świętym?Może?Nie sprawdzałem. Koncepcja Chrystusa Króla jest pomysłem beznadziejnie niemądrym chciażby dlatego,że traktuje o innych Światach.Widocznie proboszczunio mocno ....niedouczony. Również miejsce wydaje mi się mocno niewłaściwe.Ja bym zdemontował metalowy krzyż na Giewoncie i tam postawił monstrualnego Chrystusa najlepiej z metalu,który jest dobrym przewodnikiem elektryczności.Podczas wyładowań atmosferychnych JC karałby śmiercią ludzi małej wiary w niego,którzy zapałętaliby się w jego pobliże. Jaki PR mógłby z tego zrobić KrK!!! A co do tego koszmaru ze Świebodzina? Nie wątpię,że podobnie jak w Licheniu(nigdy tam nie byłem i nie zamierzam)powstanie cała otoczka komercyjna "dojąca" z ciekawskich pieniadze.Kościół już o to zadba ,żeby ten mocno przygłupi pomysł przekuć ku własnemu pożytkowi.Już oczami wyobraźni widzę pielgrzymki wiernych do Świebodzina. Tacy my Polacy jesteśmy i trochę mi z tego powodu wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Dziekujemy za pomnik 10.11.10, 09:29 Pomnik Jezusa to wspanialy pomysl. Ciesze sie , zo to tak atoli wk*ur*wia Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 10.11.10, 09:40 ..Biblia mowi o nie robieniu podobizm Jezusa ,Boga innuch swietych,ale jezeli juz to prawda jedyna jest ze JEZUS KROLEM,KROLOW nikt inny...amen Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt Poszukajcie w sercach, umysłach 10.11.10, 10:56 i czynach tych co teraz tłuką czołem przed tą bryłą betonu choćby maleńkiego jak ziarnko ryżu chrystusika. Próżny trud. Dla nich ta bryła betonu w koronie i Rydzyk z Torunia z sejfem w herbie to prawdziwi bogowie. Jego nauk słuchają i według jego nauk postępują dając świadectwo swojej wierze, że prawdziwy Chrystus bredził. Odpowiedz Link Zgłoś
scypio72 Miś na miarę naszych czasów 10.11.10, 11:10 Czekamy na następne pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany To tylko królik - popatrzcie sobie na: Spring Temp 10.11.10, 11:44 le Buddha w Chinach ( 128 metrów, 1 000 ton BRĄZU !!! ) lub Leshan Giant Buddha w pozycji siedzącej o wysokości 71 metrów wykuty w litej skale w ... VIII wieku !!! W budowie jest Maitreya Buddha Project w Indiach o wysokości ... 152 metry ( pozycja SIEDZĄCA !!! ). Odpowiedz Link Zgłoś
kotbuka Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 10.11.10, 11:51 Z przykroscią patrzę na to, jak wielki wpływ pozostawiła 44-letnia przyjaźń Polski Ludowej ze Związkiem Radzieckim! Monumentalne pomniki wodza narodow Stalina, wiecznie żywego Lenina - obydwaj z wyciagnietymi ramionami... to chyba nie najlepszy wzór dla Polaków-katolików! I ta sowiecka mania stawiania pomników...pomnikow...pomników... Pewno sa to inicjatywy podjęte pod wpływem wspomnień ze zwiedzania Związku Sowieckiego tzw. Pociągiem Przyjaźni! Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 11.11.10, 16:20 ..jedno jest pewne krolem Polski jest JEZUS a nie Maryja,,, Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Chrystus Król czyli sacropolo w Shvee-eh-BOHD'-... 14.11.10, 03:34 Kiedy tak patrzę co religia może "zrobić" z obecnymi ludzmi, to przestaję się dziwić tym biednym i ciemnym ludom Palestyny że uwierzyli Jezusowi. ( który wrócił po 20 latach pobytu w Indiach, gdzie sporo się nauczył od tamtejszych kapłanów...) Odpowiedz Link Zgłoś