dsp3006 Polały mi się łzy czyste i rzęsiste na ciężki los 15.11.10, 19:39 który woli umierać od dymu ... To oczywiście jego sprawa, mogę najwyżej z góry współczuć jego otoczeniu. Jego tekst jest świetnym przykładem na wynajdowanie patetycznych argumentów bynajmniej nie przeciw dyskryminacji kogokolwiek, a jedynie w obronie własnej wygody. Fragment o związku między wprowadzeniem zakazu palenia a spóźniającymi się pociągami jest naciągany jak guma od majtek, wszak zakaz wprowadzono także w krajach, gdzie pociągi jeżdżą punktualnie (Niemcy) lub przynajmniej przyzwoicie (Francja). Passons. Zajmijmy się sprawą dyskryminacji. Kiedy osoba niepaląca idzie zatłoczoną miejską ulicą (zakładamy, że nikogo nie wyzywa ani nie podstawia nikomu nogi), jest zupełnie neutralna, nie wkracza w cudzą przestrzeń. Inaczej jest z palaczem, który dymem "raczy" kilka osób dookoła, które niekoniecznie "wolą umierać na raka". Podobnie w restauracji, gdzie generalnie najpierw się rozglądam, by sprawdzić, gdzie nikt nie pali. Rekonesans zwykle jednak na nic się nie przydaje, bo za chwilę przy stoliku obok zjawia się jeden lub kilku palaczy, których oczywiście nie obchodzą ani moje podrażnione spojówki, ani mdłości. Nie muszę dodawać, że naturalnie moi palący sąsiedzi od stolika takoż mogą dostać mdłości na mój widok (z powodów np. estetycznych, albo dlatego że mnie nie lubią), ale już spojówek im nie podrażnię, choćbym się nie wiem jak starała. Itp, itd, przykłady można mnożyć. Przeciwnicy zakazu palenia zwykle zasłaniają się też troską o los restauratorów. Otóż badania przeprowadzone w innych krajach wskazują, że po chwilowym spadku, bywalcy wracają do swoich ulubionych knajp, przyjmując nowe zasady gry. Klientela nawet poszerza się o tych, którzy wcześniej bali się uwędzić. Uważam więc, że jeśli mamy do czynienia z wygodą dwóch przeciwstawnych grup, np. palaczy wobec niepalaczy, to rzeczywiście prawo powinno stanąć po stronie tych nieszkodliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_krk Re: Polały mi się łzy czyste i rzęsiste na ciężki 16.11.10, 00:17 A mozesz podać linka na rzetelne badania dotyczące szkodliwości biernego palenia? Bo jakos kojarzę, że te któe wszyscy cytują to są g...o warte, autorzy nie wiedzieli co to matematyka i sąd najwyższy w USA zakazał rozpowszechniania bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Panie Żakowski 15.11.10, 19:49 wolałbym, zeby pan był alkoholikiem a nie nikotynistą. Przebywanie w towarzystwie alkoholika mi bezpośrednio nie szkodzi - jak ktoś pali w mojej obecności - zatruwa także mnie. Nie życzę sobie tego. I to wszystko. Tylko i aż. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Szczególnie gdy alkocholik siądzie za kółko 15.11.10, 23:47 Wtedy będzie ci się lepiej spotkać, gdy pieprznie cię na pasach nawet nie naciskając hamulca. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Ja, Murzyn 15.11.10, 19:50 Pan jako Murzyn jest z Afryki czy może jest pan Afroamerykaninem ? Odpowiedz Link Zgłoś
krokodyl_bambi Zgodnie z logiką Żakowskiego... 15.11.10, 20:15 ... w Polsce rodzi się coraz mniej dzieci, bo spadła populacja bocianów. A na poważnie: istnieje grupa społeczna (studenci), która jest wyłączona z dużego segmentu rynku pracy i skazana na pracę w knajpach. Jej nie należy się ochrona od dymu? Odpowiedz Link Zgłoś
janus9 Swietlica 40 lat temu 15.11.10, 20:41 Az mi sie lezka zakrecila w oku jak sobie przypomnialem jak jako dowod zaszczytu moglismy zapalic papierosa naszej Pani Swietliczance , Boze jak o tym marzylismy ! Pamietam nazwe papierosow ktore Pani palila ,, silesia , spalala paczuszke w ciagu 3 godzin, w miedzyczasie czytala nam ksiazki o Obozie Koncentracyjnym Auschwitz ze zdjeciami..... To byli czasy ..... Miejsce Krakow szk. podst.nr. ............................ Odpowiedz Link Zgłoś
100dnijutro Ja, Murzyn 15.11.10, 21:15 Nie pale od 1991 roku. Nie jestem zwolennikiem zakazów. W tym tekście jest dużo racji. Nikt nie martwi się tym , że już młodym ludziom tłuszcz faluje w czasie wolnego spaceru, nie mówiąc o bieganiu. Nikomu nie przeszkadza to, że w żywności więcej chemii niż tego co powinno być. Nikomu nie przeszkadza , że w sieciach z tak zwaną żywnością sprzedają mięso faszerowane hormonami. Przeszkadza jednak to, że ktoś pali. Zgadzam się, że palacze są sami sobie winni bo odymianie innych zwłaszcza niepalących jest zwykłym brakiem wychowania. Jednak ten problem można inaczej rozwiązać .Każdy lokal powinien informować, że np. tu wolno palić. Każdy kto do takiego lokalu wchodzi robi to na własne ryzyko. Dla lokali dla niepalących wprowadzić np.ulgi podatkowe. A o szkodliwości palenia edukować, edukować i jeszcze raz edukować. Nakazy nigdy nie doprowadziły do sukcesu. Chyba, że będą one drastyczne i natychmiast egzekwowane. Zastanawiam się dlaczego nikt nie zajął się tak na serio pijanymi kierowcami. penie to nie taki wielki problem Odpowiedz Link Zgłoś
itemibidem plan awaryjny 15.11.10, 21:43 Kochani właściciele knajp! Zmieńcie nazwę lokali na "Palarnia"! i dalej puszczajcie muzykę i podawajcie wino:) Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec Ja, Murzyn 15.11.10, 23:02 Widać, jak tolerancja przestawia się z np. Żydów na palaczy. Proszę nie zapominać, że dochody z monopolu tytoniowego czerpie państwo i to wcale nie małe. Cóż za hipokryzja. Dlaczego nie wprowadza się prohibicji? Dla mnie odrażający są bełkoczący, słaniający się na nogach osobnicy życzliwie tolerowani. Ciekawe, jak taki zakaz palenia będzie się egzekwować? Jeżeli ok. 40% populacji pali, to błyskawicznie zabraknie wystawiających mandaty. Jeszcze jeden martwy przepis i rzucona ludowi kość, żeby mógł się o nią pogryźć i miał w ten sposób igrzyska, a nie zawracał głowy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
since1977 Ja, Murzyn 15.11.10, 23:28 I to Twoje prawo człowieku. Ale jak sam zauważyłeś: dopóki nie szkodzisz innym. Paląc przy mnie szkodzisz mi. think twice...before Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:36 O matulu zgadzam się z Żakowskim. Ale banda totalistów, jak zwykle piłuje pod. Ktoś Was na siłę ciągnie do pubów czy lokali gdzie się pali? Nie macie ochoty nie musicie chodzić. Twoje prawo do nie śmierdzenia dymem, kończy się na prawie właściciela lokalu do decydowania o tym czy się w nim pali czy nie. A Ty głosuj nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
raddy na temat zakazu 15.11.10, 23:31 po pierwsze, dlaczego zakaz ma obowiazywac w zamknietych miejscach publicznych, rowniez w knajpach? bo zawsze sie znajdzie jeden palacz, ktory akurat TERAZ i TUTAJ musi puscic dymka i nie interesuja go obiekcje otoczenia. po drugie, co zrobili wyspiarze po wprowadzeniu zakazu palenia we wszelkich miejscach publicznych w wielkiej brytanii? zaczeli karnie sie stosowac. czy puby zanotowaly spadek liczby bywalcow? bynajmniej! co wiecej, wlasciciele zaczeli rece zacierac z radosc,liczac na nowych klientow - tych, ktorych tytoniowy dym odstraszal do tej pory. po trzecie, nie przesiaduje w palarni i nie pacham sie tam nieproszony. dlaczego palacz MUSI jarac na zewnatrz palarni??? po czwarte, postuluje, aby nalogowi palacze sami pokrywali koszty leczenie chorob nowotworowych drog oddechowych (chociazby posrednio, zwiekszona skladka na ubezpieczenie zdrowotne), podobnie jak np. alkoholicy - marskosci watroby, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
my_kroolik Brednie!!! 15.11.10, 23:32 Wytłumaczy mi ktoś, co ten Żakowski bredzi? W głębokim poważaniu mam czy umrze na raka, z otłuszczenia czy ze starości. Ta ustawa nie jest po to, żeby kogokolwiek oduczać od palenia, tylko żeby chronić niepalącą większość. I nie ma dla mnie znaczenia, czy dym tytoniowy jest szkodliwy czy nie. Ważne, że jest obrzydliwy, śmierdzący i duszący. W ostatni weekend siedzieliśmy z dziećmi w restauracji, a stolik obok dwie paniusie ze smakiem zaciągały się papierosami. Na nas nie zwracały najmniejszej uwagi. Gdyby palacze nie wykazywali się tak porażającym lekceważeniem innych, to takie ustawy by nie były potrzebne. Problem w tym, że powstrzymanie się od zasmradzania sąsiadowi talerza z jedzeniem, jest - panie Żakowski - kwestią kultury osobistej, której palaczom en masse brakuje. Widziałem kiedyś dość skatologiczną reklamę, w której dwóch gości siedzi przy barze, jeden zapala papierosa, a drugi głośno puszcza bąka. Palacz wydaje się oburzony zachowaniem sąsiada, ale w swoim nie widzi nic złego. Polecam pod rozwagę przeciwnikom tej ustawy. Ja odliczałem dni do jej wejścia w życie! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.europa Liberał Tusk. 15.11.10, 23:35 Liberal Tusk wprowadzil wiecej zakazow niz Kaczynski z Kaczynskim. To jakis kolejny polski absurd. Zrozumiałbym gdyby dal cos w zamian, np. odrobine innych swobod obywatelskich zabranych nam przez narodowokatolickie lobby. Moze obnizenie podatkow? A tu nic... Zero reform, zero liberalizmu i ten zenujacy mecz polsko-polski, który i tak skonczy sie wynikiem zero do zera, czyli typowo. Kolejne 4 lata wyrwane zyjacym w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_krk Re: Liberał Tusk. 16.11.10, 00:14 Ten mecz nie kończy się na 0:0 tylko mnóstwo na minusie. Z wolnoscia gospodarczą (hę?) idziemy w lewo, czyli zabieraja i daja swoim. Wolność człowieka i obywatela także. USA się ubudziły i wybrały młodych z Tea Party i Republikanów, którzy wygyzaja starych dziadów pierdzących w stołki od 30 lat. Mam nadzieję, że w Polsce też powstanie jakiś młody wolnościowy ruch, żądający przywrócenia nam swobód i odejścia od lewactwa Eurokołchozu. Odpowiedz Link Zgłoś
danek8599 Re: Liberał Tusk. 16.11.10, 05:16 najpierw musi byc w spoleczenstwie rzeczywista chec zrobienia czegos dla innych aby powstal w Polsce taki spontaniczny ruch jak Tea Party. a w Polsce raczej ludziom nic sie nie chce, oczekuja, ze zrobi sie to za nich i poda wspaniale funkcjonujacy system spoleczny bez indywidualnego wysilku. Nawet na wybory mlodym nie chce sie isc w Polsce. Czarno to widze Joasia :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.kalafior Ja, Murzyn 15.11.10, 23:37 Panie Jacku Totalnie sie z Panem zgadzam! Jesli chce Pan umrzec od dymu i tego syfu to Panska sprawa!!!Nie chce ingerowac w Panska wolnosc do wyboru przyjemnosci i rodzaju ani powodu smierci. A czego chce dla siebie? To proste, wejsc do knajpy, zjesc lub sie napic i nie cuchnac przez tydzien. A ze jestem w wiekszosci? Coz, nie moja wina ale Panu przyjemnosci odmawiac nie chce! A co do ciekawych skojarzen ze sluzba zdrowia w Anglii etc. dowody poprosze nie opinie. Sama teroria o upadku uslug publicznych jest niewatpliwie ciekawa i warta zbadania ale to co zawarl Pan w felietonie to tylko ogolnikowe opinie. Od publicysty Pana formatu spodziewalbym sie wiecej - tak wiec fakty i dowody prosze - same opinie to za malo. A tak na marginesie to nei jest 'politically correct' zeby napisac kto bedzie murzynem, nawet przez duze M :). I szacun dla buntownika, nawet jesli po drugiej stronie barykady :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:46 stefan.kalafior napisał: > Panie Jacku > > Totalnie sie z Panem zgadzam! Jesli chce Pan umrzec od dymu i tego syfu to Pans > ka sprawa!!!Nie chce ingerowac w Panska wolnosc do wyboru przyjemnosci i rodzaj > u ani powodu smierci. > > A czego chce dla siebie? To proste, wejsc do knajpy, zjesc lub sie napic i nie > cuchnac przez tydzien. A ze jestem w wiekszosci? Coz, nie moja wina ale Panu pr > zyjemnosci odmawiac nie chce! > Poszukaj sobie knajpy w której się nie pali. Palący mają takie samo prawo wejść zjeść i napić się, jak niepalący. Ale to właściciel lokalu, decyduje czy wolno czy nie wolno zapalić. Jak Ci się nie podoba że w danym lokalu się pali , to przekaz wraz z innymi niezadowolonymi klientami swoje uwagi obsłudze, jeśli będzie takich klientów więcej to może restaurator zmieni zdanie co do palaczy. Zakaz administracyjny jest przejawem totalizmu. I idiotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Ja, Murzyn 15.11.10, 23:37 Rozumiem, że komuś przeszkadza palenie blisko przystanku autobusowego, ale dlaczego odbiera się właścicielom lokali prawo do decydowania o swojej własności, o tym jak prowadzą biznes?! Co to za faszyzm, gdzie nie ja decyduję jak ma wyglądać np. mój pub?! Ktoś nie chce czuć dymu wybiera klub dla nie palących i po problemie! To zmuszanie innych, to nie palacze zmuszają teraz innych wdychania dymu ale ślepy l*d ucieszył, się że rząd odbiera resztki wolności w tym kraju! Może niedługo zaczną określać kolor ścian w lokalach i to z czego mają być wykonane kanapy... o.O Odpowiedz Link Zgłoś
madzior87 Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:40 Czytam komentarze i widzę (oczywiście w dużej ogólności) podział: na zniesmaczonych wprowadzonym zakazem palaczy (do których i ja się zaliczam) i na znerwicowanych niepalących, plujących jadem na "wstrętnych nałogowców". Nie wiem kto zejdzie pierwszy: palacze na choroby płuc czy niepalący na nerwice (tudzież z powodu zatrucia jadem jak się w język ugryzą :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
gacoj Ja, Murzyn 15.11.10, 23:40 "I nie widzę powodu, by mi to utrudniano, jeśli nie szkodzę innym." Panie Żakowski. A jeśli pan szkodzi innym. Przecież paląc przy mnie w miejscu publicznym, dajmy na to w pubie czy na przystanku autobusowym szkodzi mi pan, szkodzi pan mojemu zdrowiu. I to bardzo. W pana domu również by mi pan szkodził paleniem przy mnie. Ale to jest pana dom i wolna wola. Proszę pamiętać że to palacze szkodzą nie palaczom a nie na odwrót. Jeśli chodzi o zdrowie fizyczne Za np. pól roku sami palacze zauważą że ustawa to dobry pomysł. Wejdą do knajpy i nie będą musieli się przebijać przez zasłonę dymu tytoniowego. Na Islandii też były słowne protesty przeciwko tej samej ustawie. A teraz co. Mimo zimna, śniegu i wiatru w zimę Islandczycy wychodzą na zewnątrz i palą papierosy na zewnątrz. I już zapomnieli jak to jest palić w środku. Powiem więcej że są wręcz zadowoleni że nie muszą siedzieć w smrodzie i dymie. Tak samo będzie w Polsce. Palacze się przeciwstawiają bo muszą coś zrobić bo coś się im zakazuje. Gdyby powstał zakaz nie palenia w miejscach publicznych, jako nie palący też bym protestował. Akurat to absurdalny przykład ale pokazuje że protestować trzeba dla samego protestu. Z pozdrowieniami z nie tak do końca zimnej Islandii jak to się wydaję większości ludziom na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
elajulia Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:41 Jak ktoś chce się zabijać (truć) niech się zabija, ale nie mnie ! Jak taki palacz idzie z zapalonym papierosem 1-3 metry przed kimś innym i myśli, że nikomu nie przeszkadza i że to palenie mu się należy, to jest w błędzie, bo ten dym leci do innych, zasmradza i ZABIJA. Tak naprawdę mało jaki palacz w Polsce przejmuje się gdzie jego dym leci i czy komuś nie przeszkadza. Niestety prawdą jest, że polscy palacze do kulturalnych nie należą, więc cieszy mnie ta ustawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzior87 Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:46 elajulia napisała: > Jak ktoś chce się zabijać (truć) niech się zabija, ale nie mnie ! > > Jak taki palacz idzie z zapalonym papierosem 1-3 metry przed kimś innym i myśli > , że nikomu nie przeszkadza i że to palenie mu się należy, to jest w błędzie, b > o ten dym leci do innych, zasmradza i ZABIJA. Nie chcę Cię rozczarować, ale ten zakaz dotyczy miejsc publicznych, pubów, restauracji itp, po ulicach dalej będzie można sobie chodzić z papierosem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elajulia Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:56 Nie wiedziałam. Myślałam, że to dotyczy palenia w miejscach publicznych, czyli na ulicy też. Ale przynajmniej w deszczowy lub zimny dzień pod wiatą na przystanku nikt nie będzie kopcić. Odpowiedz Link Zgłoś
klcz A ja dołożę jeszcze jedną barierkę... 15.11.10, 23:41 Jeśli palenie tytoniu jest bardziej szkodliwe niż wdychanie spalin to gratuluję ustawodawcy ale nie słyszałem o zaczadzeniu w palarni ale słyszałem o tych, którzy wybrali sposób na samobójstwo przez wziewanie spalin samochodowych. W myśl ustawy najpierw powinno zakazać się używania samochodów bo ich spaliny po pierwsze bardziej śmierdzą od dymu papierosowego a po drugie bardziej trują ale tego jakoś nikt nie zauważa. Nawet ta pani co jej puder odpada od dymu z marlboro wsadza swoje grube dupsko do Seata i wentyluje płuca stojąc na czerwonych światłach. To jej jak i intermadrym niepalącym posłom nie przeszkadza. Ta trucizna jest dozwolona! Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_krk Re: A ja dołożę jeszcze jedną barierkę... 16.11.10, 00:20 Jest dozwolona bo więcej kasy z niej ma ustawodawca. Tutaj będziemy mieli serie mandatów po 500 zeta od Straży Wiejskiej, ktora zwiększy wpływy do kas miast i budżetu państwa. Tak działą nasza kochana mafia i zaszczute, pseudo-inteligenckie polskie lewactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryz3 Ja, Murzyn 15.11.10, 23:43 Wolność człowieka powinna się kończyć tam, gdzie się zaczyna drugi człowiek. Pan Żakowski nagadal, nagadał i pokazał tylko, że nic nie rozumie. Nie przeszkadzałoby Panu, gdybym pod nosem puszczał Panu bąki? Chyba bym za bardzo tym nie szkodził? Swoimi wywodami może Pan sobie tyłek podetrzeć, jeśli Pan nie rozumie, że ze swoimi intymnościami pcha się Pan w cudzy nos, który sobie tego nie życzy. Kiedy bachory regularnie śmiecą pod moim oknem, czy to mi szkodzi bezpośrednio na zdrowie? Zakaz oczywiście nic nie da, bo Polacy są narodem agresywnych chamów. Co dał zakaz palenia na peronach lub w pociągach? Sąsiad wychodzi palić na klatkę, bo chce mieć czyste powietrze w mieszkaniu. Prośby, żeby nie uszczęśliwiał innych swoimi smrodami, nic nie dały, jeśli nie liczyć zwiększonej wrogości. Pan jest człowiekiem niby kulturalnym, ale nie wiem, jaki by pan był jako bezpośredni sąsiad. Kultura z chamstwem prawie zawsze przegrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Doskonały tekst! 15.11.10, 23:44 Hitlerowskie prawo, pomieszanie faszyzmu, populizmu i zwykłego zamordyzmu. Ciecie ze straży wiejskich będą mieli zajęcie jak im fotoradary zabiorą, tylko na razie o rozporządzeniu zapomnieli, w Polsce nawet faszyzm i kryzys nie chcą się udać. Identyczną wojnę prowadzą w niektórych miastach jebnięci prezydenci przeciwko kierowcom, ta sama filozofia, jedną ręką okradać nakładając akcyzę na co się da, a drugą utrudniać życie na różne sposoby. Jutro wymyślą nową ustawę, tym razem celem będą posiadacze psów, albo kierowcy ciężarówek, ewentualnie motocykliści, albo dowolna inna grupa społeczna. CHWDP III i IV RP! Odpowiedz Link Zgłoś
zdad Sprawiedliwość 15.11.10, 23:45 Czy w związku ze wzmiankowaną ustawą, ja - niezmotoryzowany (a palący), mam prawo oczekiwać, że wy - śmierdziele trujący mnie spalinami - przestaniecie w końcu jeździć autami? Raka, którego sobie sam funduję, akceptuję (moje ryzyko i odpowiedzialność). Raka, którego siłą mi ktoś zaszczepia już nie. To co - zrobimy sobie sprawiedliwość i won mi z tymi cholernymi samochodami? Hipokryzja to pierwsze przykazanie polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
beblok Re: Sprawiedliwość 15.11.10, 23:50 zdad napisał: > Czy w związku ze wzmiankowaną ustawą, ja - niezmotoryzowany (a palący), mam pra > wo oczekiwać, że wy - śmierdziele trujący mnie spalinami - przestaniecie w końc > u jeździć autami? Raka, którego sobie sam funduję, akceptuję (moje ryzyko i odp > owiedzialność). Raka, którego siłą mi ktoś zaszczepia już nie. To co - zrobimy > sobie sprawiedliwość i won mi z tymi cholernymi samochodami? > Hipokryzja to pierwsze przykazanie polskie. Kopara by Ci opadla jakbys wszedzie musial chodzic z buta hehehe. Najpierw pomysl zanim cos napiszesz. Rozumiem ze na znak protestu przestaniesz sie poruszac jakimikolwiek pojazdami publicznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatataratatata Re: Sprawiedliwość 16.11.10, 01:47 >Raka, którego sobie sam funduję, akceptuję (moje ryzyko i odpowiedzialność) Znam takiego jednego "twardziela", jak przyszło co do czego płakał jak dziecko... Mimo wszystko życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
14floor Re: Sprawiedliwość 16.11.10, 02:05 ratatataratatata napisał: > >Raka, którego sobie sam funduję, akceptuję (moje ryzyko i odpowiedzialność > ) > > Znam takiego jednego "twardziela", jak przyszło co do czego płakał jak dziecko. > .. > Mimo wszystko życze powodzenia. cos ci powiem pipo pedalska: moja znajoma (bliska) nie palaca ,nie pijaca,wegetarianka i buddystka ,uprawiajaca aktywnie jogging,jazde na rowerze ,wycieczki gorskie i te wszystkie pierdoly.... 2 lata temu nagle zaczela sie uskarzac na bóle... watroba mnie boli chyba cos zjadłam... nie nie zjadła ... rak ..39 letnia wspaniala kobita poszla do piachu w 4 tygodnie od pierwszych objawow...,a ja pale 2 ramki davidkow albo malborasow dziennie ,wywalam ze 2 litry chivasa w tygodniu, jak mam przejsc 500m. to wsiadam do auta i czuje sie qrwa swietnie majac 54 lata..aha..zre karkowke z grilla i popijam piwem, litr mocnej kawy dziennie ,rzeczony kawiorek z blinami-maselkiem i smietana, z ryb to wegorz wedzony +pol litra zmrozonego absoluta itd... przezyje ciebie i twoje dzieci jesli uda ci sie je splodzic z jakas nawiedzona eko lesba i to in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatataratatata Re: Sprawiedliwość 16.11.10, 02:26 przeżyjesz też 2latka z białaczką tylko co z tego ? jaki z tego morał ? chyba tylko taki ze masz poprostu farta.. statystyki są bezlitosne dla palaczy, a obejmują one setki tysięcy przypadków a nie pojedynczy, podany przez ciebie, który ma udowodnic niewiaodmo co . Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: Sprawiedliwość 16.11.10, 09:33 Tak, tak, pobrandzluj się jeszcze przykładem Lindy McCartney, wegetarianki, która zmarła na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
beblok Ja, Murzyn 15.11.10, 23:47 Nareszcie madra ustawa. Jesli Pan Panie Żakowski chce umrzec w smrodzie nikotynowym i od dymu oraz pierwiastkow rakotworczych to prosze bardzo. Zakop sie Pan najlepiej 50m pod ziemia i truj sie w samotnosci. Ja nie mam zamirau wachac smrodow papierosowych ani od Pana ani od nikogo innego. Minimalna kara za palenie powinna wynosic 1000zł i calkowity zakaz palenia gdziekolwiek! Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Ja, Murzyn 15.11.10, 23:49 Ciekawe, co pan redaktor powie rodzinie barmana/kelnerki, którzy jako niepalący pracowali w pubie dla palaczy i umarli na raka płuc. Oni muszą jakoś wyżywić siebie, może to jest jedyna rzecz, którą potrafią robić. Tą kwestię powinno regulować BHP - w sumie to od tego zaczęło się na zachodzie. U nas jest to postrzegane jako jakiś atak na wolność. Więc, jak sobie matoły wymyślicie papierosy bez dymu to możecie sobie palić i zabijać się gdziekolwiek chcecie, natomiast wara wam od trucia niewinnych ludzi. Nie wszyscy tak jak twierdzicie, mogą sobie po prostu pójść do knajpy dla niepalących. Odpowiedz Link Zgłoś
14floor Re: Ja, Murzyn 16.11.10, 00:52 allerune napisał: > Nie wszyscy tak jak twierdzicie, mogą sobie po prostu pójść do knajpy dla niep > alących. > jak dla mnie to mozesz sie powiesic, skoczyc z akumulatorem na jajach do wisły pod plockiem,podciac sobie wzdłuznie zyly...chyj mnie to obchodzi.... ,kupuje szlugi z akcyza a nie od ruskich i daje zarobic panstwu miliardy zlp idace na bezrobotne smiecie ,nierentowne kopalnie,krusy, nieprzemyslane zakupy dla wojska, finansuje wojne polsko-afganska ,limuzyny dla meneli w rzadzie,dotacje dla partii i zaden ch... pedał antypalaczyna zbolała dziwka nie bedzie sobie mna mordy wycierac. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryz3 Ja, Murzyn 15.11.10, 23:52 Przy okazji: pisownie z przecinkiem: Ja, Murzyn (bardzo powszechna) jest nieporozumieniem. To nie jest wyliczanka: <Ja, Murzyn, Indianin i jeszcze ktoś>. Prawidłowo: <My naród>, <Ja Murzyn>. Proszę sobie porównać: My, panowie, idziemy na papierosa. My panowie idziemy na wódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
hedonia NIE pale, ale wolę 16.11.10, 00:00 dym papierosow od potwornego smrodu grila. Odpowiedz Link Zgłoś