anna22290 16.11.10, 07:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pjpb Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 07:41 Aby wyniki były miarodajne, warto by było porównać je z doświadczeniami populacji. Okazałoby się, że jest duże przyzwolenie na chuligaństwo - i zaczepki słowne i inne agresywne zachowania są codziennością dla w Polsce dla wszystkich ras i narodowości. A niestety na takich zachowaniach najbardziej cierpią ci, którzy się wyróżniają z tłumu - ale z rasizmem to ma niewiele wspólnego - zwykła psychologia tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
alcabin Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:07 No jak mamy do czynienia z pobitym obcokrajowcem to jest łatwe wyjaśnienie, rasizm. Tylko co powiedzieć jak polaka pobiją? Jak pobiją to pewnie był homoseksualistą bo przecież Polscy homofobi nigdy wpie...na ulicy nie dostają. A w szkołach bije sie tylko obcokrajowców. Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 Prowokacja 16.11.10, 08:52 Czy jest jakaś lista oficjalnie dopuszczalnych powodów, za które można drugiego człowieka nie lubić? --- Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Prowokacja 16.11.10, 08:56 Niektórzy woleliby, zeby istniała oficjalna lista powodów, z krótych można człowieka pobic. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_ozapa_huhuya Ale skoro u was do szkoły chodzą dorośli chłopi?.. 16.11.10, 09:22 "Ojciec chłopa, który uczestniczył w pobiciu ". Nie wiem jak teraz, bo widać posłano ich do szkoły, ale kiedyś to była raczej słabo wyedukowana warstwa społeczna. Nie rozumiem też, dlaczego chłopi są w tych samych klasach z dziećmi i dlaczego wypowiadają się za nich rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz Antyrasizm, to dobra przykrywka 16.11.10, 09:38 Dla wprowadzania swojej ideologii. W Polsce rasizm jest marginalny, jak już coś to wiąże się z przestępstwami przeciw obywatelom, podobnie można nie wyróżniać się i zostać ofiarą przestępstwa, nie wyróżniać się i być pośmiewiskiem lub dostać jakieś przezwisko. Poza tym cechą języków słowiańskich jest posługiwanie się imionami i nazwami zastępczymi "przezwiskami" i skrótami nazw. Każdy przynajmniej raz w życiu miał jakąś prostą ksywę, która mniej lub bardziej się podobała. Jak się mieszka między nami, to i nie ma co się obrażać za zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Antyrasizm, to dobra przykrywka 16.11.10, 10:28 Do mnie nadal wielu zwraca sie ksywą ale jakoś nikt nie wpadł na pomysł, żeby mnie za to bić. A właśnie, dlaczego nasze społeczeństwo nie moze tolerować wyróżniających się? W genach to mamy, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Jedynym rasistowskim państwem jest Izrael 16.11.10, 14:23 we współczesnym świecie. Rasizm jest na poziomie państwowym. Polecam niedawny artykuł o przyjęciu w poczet obywateli Izraela Żydów z Etiopi. Musieli przed przyjęciem obywatelstwa być obrzezani. Pozostaje pytaniem dlaczego postępowa Gazeta o tym nie pisze, tylko się zajmuje nielicznymi przypadkami rasizmu w Polsce i poświęca temu tematowi cały artykuł. Dlaczego postępowe organizacje jak Fundacja Helsińska nie nagłaśnia takich tematów. Dlaczego postępowy świat nie organizuje bojkotu takiego państwa, przecież to państwo zachowuje się jak RPA dwadzieścia lat temu. Wbrew powszechnej opinii że Michnik nie cenzuruje forum. Pragnę nadmienić że to robi. Są usuwane bez śladu moje posty, i to te najbardziej celne, z trafioną argumentacją, w których nie padają żadne obraźliwe słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pasza1981 Re: Antyrasizm, przykrywka dla głupoty? 16.11.10, 12:07 Ja już dla Ciebie mam przezwisko, które na pewno przypadnie Ci do gustu: głupi Polaczek. Takie są rzeczywiście nasze tradycje i zwyczaje, że nazywamy rzeczy po imieniu. Ach, Słowianie... Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar von_seydliUczyłaś się logiki na wykładach Rydzyka 16.11.10, 13:21 ??? Na to wygląda..hehe von_seydlitz napisała: > Dla wprowadzania swojej ideologii. > > W Polsce rasizm jest marginalny, jak już coś to wiąże się z przestępstwami prze > ciw obywatelom, podobnie można nie wyróżniać się i zostać ofiarą przestępstwa, > nie wyróżniać się i być pośmiewiskiem lub dostać jakieś przezwisko. > > Poza tym cechą języków słowiańskich jest posługiwanie się imionami i nazwami z > astępczymi "przezwiskami" i skrótami nazw. Każdy przynajmniej raz w życiu miał > jakąś prostą ksywę, która mniej lub bardziej się podobała. Jak się mieszka międ > zy nami, to i nie ma co się obrażać za zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ranke "Polacy są zazdrosnymi cieniasami" - murzyński DJ 16.11.10, 11:27 "Polacy są zazdrosnymi cieniasami. Nienawidzą czarnych muzyków, bo do nas kleją się fajne laski" To wypowiedź czarnego DJ wymienionego w artykule jako sprowokowana ofiara. A czym jest ta wypowiedź jak nie przykładem ksenofobii. Ten człowiek prawie zabił nożem trzy osoby i nie powinien miec prawa przebywac w Polsce. Powinno się go wyrzucic do Surinamu bo na to by mieszkac w spokojnej Holandii też nie zasługuje. Rasizm jest problemem ale jeszcze większym probloemem jest fakt, że do Polski zjeżdzają ludzie, którzy nigdy nie powinni się tu znaleźc jak np. David Logan czarnoskóry koszykarz który twierdzi, że jest gangsterem i mimo to dostał polskie obywatelstwo choc dla mnie Polakiem nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku często myli się rasizzm z ogólnym chamstwem - bez 16.11.10, 08:11 "kurczak" "k..a" - to mogli mówić nie tylko na tego Murzyna ale i np na Jasia z Kielc Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: często myli się rasizzm z ogólnym chamstwem - 16.11.10, 08:42 mnie tam ciekawi skad sprzedawczynie wiedziala ze kobita jest Czeczenka - paszport na wejsciu pokazala? Wydaje mi sie ze rodzimy sprzedawca kazdego ma za zlodzieja i lazi - taka specyfika zawodu. Ze slaniajacemy sie, zalzawionemu nikt reki nie podal i doprowadzil do siedzenia to tez mi sie raczej wydaje polska norma, Polakowi tez by nikt nie podal (moze jeszcze swoje ustapic? ha ha) A reszta przypadkow straszna - jakby moje dziecko pobilo KOLEZANKE z klasy to by samo niezle oberwalo... Ojciec tego chlopca to sam chyba jakis zboczony. Odpowiedz Link Zgłoś
ciech01 Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 10:24 Mam trzech synów i zapytani o podobne zachowania wobec nich wszyscy trze stwierdzili, że byli w szkole popychani, przezywani, wypychani z kolejki i doświadczyli innych oznak agresji. Dwóch z nich było pobitych, jednemu pocięto kurtkę, jednemu pocięto plecak. Na jednym z nich usiłowano wymusić pieniądze. Czy to oznaki rasizmu? Wszyscy są Polakami (nie znam żadnego z przodków który byłby innego pochodzenia) i z tego, co mi wiadomo, ich prześladowcy (poza jednym przypadkiem próby wymuszenia pieniędzy przed sklepem - sprawca był prawdopodobnie Cyganem, tfu - Romem) również byli polskiej narodowości. Co wynika z tej opowieści: - albo Polacy są bardziej prześladowani (100% badanych) w naszym kraju niż cudzoziemcy ;-( - albo poziom agresji jest tak duży, że dotyka wszystkich, bez względu na pochodzenie i kolor skóry Po głębszym zastanowieniu można wysnuć jeszcze inne przypuszczenia, tylko nie wszystkie będą równie chwytliwe jak te podane w artykule... Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna skutek tolerowania biednej bezrobotnej białej hoło 16.11.10, 07:55 skutek tolerowania biednej bezrobotnej białej hołoty z pod znaku "zamawiania piwa '' - zdelegalizować organizacje nacjonalistyczno-faszystowskie Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: skutek tolerowania biednej bezrobotnej białej 16.11.10, 08:09 > skutek tolerowania biednej bezrobotnej białej hołoty z pod znaku "zamawiania pi > wa '' - zdelegalizować organizacje nacjonalistyczno-faszystowskie Delegalizacja nic nie da, bardziej przydałaby się poprawa jakości edukacji, bo rasizm, ksenofobia i inne fobie się z głupoty biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidust Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:00 gości to ty możesz nie przyjmować w domu w miejscach publicznych masz obowiązek zachowywać się jak człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max 8 rano i już manipulacja 16.11.10, 08:00 Czemu pobicie tej dziewczynki łączą z rasizmem? To takie dziwne, że się dzieciaki leją? A jak dwóch białasów się bije to co? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx Re: 8 rano i już manipulacja 16.11.10, 08:16 to nie jest tak, zauważ że jest to odwieczny problem: czy pobity gej (żadna aluzja do Roberta B.!) został pobity bo jest gejem, czy za to że jest dupkiem i kogoś obraził? Czy mała Wietnamka dostała łomot za bycie Wietnamką, czy za ogólne nastawienie do życia? Takie sprawy powinien wyjaśniać sąd, który zdecyduje czy atak nastąpił spowodowany przez kolor skóry/pochodzenie/orientacje, wtedy takiemu bydłu roboty w kamieniołomie, czy po prostu pare osób się nie polubiło i sobie to zamanifestowało ostentacyjnie, i jak to się mówi pobicie i wyzwiska były za "całokształt twórczości"? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak1 Bolanda - diki kraj 16.11.10, 08:07 Ale czemu sie dziwic, wiekszosc polskojezycznych mieszkancow Bolandy to niepismienne ciemne katole. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:07 > A kto powiedział ze rożne wypedki mogą sobie mieszkać w Polsce? Ja tak powiedziałem. Mnie też bedziesz chciała wygonić? Obawiam się, że ci się to może nie udać. > I rasizm nie ma tu nic do rzeczy To właśnie jest rasizm. Jeżeli ktoś pochodzenia wietnamskiego tu mieszka i wysyła dzieci do polskiej szkoły to jest Polakiem czy to się rasistom podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jufalka Re: Rasizm nasz codzienny 05.05.11, 15:42 Jeżeli ktoś pochodzenia wietnamskiego tu mieszka i wysy > ła dzieci do polskiej szkoły to jest Polakiem czy to się rasistom podoba, czy n > ie. tak strike master, zbyt często utożsamia się Polaka z białym słowianinem, tymczasem wielu Polaków jest czarnych, mulatów, żółtych czy mieszanych itd. Polakiem nie jest tylko biały, ale każdy kto się tu urodził, bądź ma polskie obywatelstwo , no i Polakiem się czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
strinve46 Czemu ma służyć ten tekst? 16.11.10, 08:09 Czysty populizm i sianie niezgody! Żyję w tym kraju 50 lat,pozostałe 7 na zachodzie i nie odbieram Polaków jako rasistów. Nigdy nie spotkałem się u nas z taką nietolerancją jak w Niemczech,Austrii,czy Francji.Jednostkowe przypadki to jeszcze nie ogólna tendencja,a z drugiej strony,wielokrotnie emigranci sami zapracowali sobie na reakcje lokalnego społeczeństwa.Napatrzyłem się na problemy z tą tłuszczą! Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Czemu ma służyć ten tekst? 16.11.10, 10:25 Przecież nikt nie twierdzi, że Polacy jako naród są rasistami, tylko, że przypadki rasizmu zdarzają się w naszym kraju i sprawy te nie są właściwie rozwiązywane. Trzeba też powiedzieć, że w porównaniu z Niemcami, Austrią, Wielką Brytanią, czy USA mamy bardzo mało egzotycznych imigrantów, więc i konfliktów na tle rasowym siłą rzeczy jest mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiejac "Biali wojownicy"?? hehe dobre! 16.11.10, 08:10 Jaki napis tacy wojownicy hehehehe Zakompleksione szczylki, bez wykszłałcenia, jakichkolwiek umiejętności, za to z pretensjami do całego świata. Najlepiej takich unicestwiać a organy dawać do przeszczepu, bo to młode zdrowe chłopy. djamaladdin.blog.pl - walczmy z głupotą ludzką! Odpowiedz Link Zgłoś
anusiaczek87 Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:11 czy wy już nawet literówek nie możecie poprawić? Ojciec chłopa, który uczestniczył w pobiciu dziewięcioletniej Wietnamski twierdził, że prowokowała seksualnie Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:11 pantera do zoo bo niemożliwe jest współistnienie na równych prawach Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 12:29 Pantera to taki ciec, gdzies tam z okolic Greenpointu, czyli "szczuro-polak", wypasiony wieprz (a nie zadne zgrabne zwierze), ktory udaje tu patriote... Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku racja - i Polacy won z Anglii i USA do Polski 16.11.10, 08:12 każdy do siebie masz zupełną rację weź ją do siebie także Odpowiedz Link Zgłoś
carol_p Tak, albo antysemici, albo rasiści 16.11.10, 08:16 GW robi z nas cyklicznie, albo antysemitów, albo rasistów, albo homofobów i tak na zmianę. Nastepny artykuł, o zaszczutych gejach, czy obrażanych żydach? A co do rasizmu, to z doświadczenia państw zachodnich, które nieodpowiedzialnie doprowadziły do zmian narodowoścowych w swoich krajach, wynika, że najlepszym zapobieganiem rasizmu jest w miare jednolite kulturowo i rasowo społeczeństwo. Cała reszta czyli lewacka idea "multi kulti" to utopia, która bardzo wiele kosztuje, społecznie i materialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marpiosko Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:16 Polski policjant jest takim samym rasistą,jak każdy przedstawiciel naszego społeczeństwa. Ba-jest gorszy,bo brutalniejszy i bardziej ordynarny. Bo za nim stoi siła. I wszystko w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ni-e W Polsce nie ma razismu 16.11.10, 08:18 są tylko ciemnoty, które chcą nam to wmówić p.s. nie przejdę obojętnie jak czarny atakuje Polkę lub inną kobietę (tak samo zrobiłbym jak by to biały robił) ale później ciemnota określiła by mnie rasistą ps co do czarnych wiecznie w pubach jest z nimi problem nie potrafią się zachować pozdrawiam i miłego dnia :) z poranną prowokacją Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:18 Ja sobie życzę aby tu mieszkali goście z innych krajów, a ty wypie...j. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:31 "Ojciec chłopa, który uczestniczył w pobiciu dziewięcioletniej Wietnamski twierdził kto to pisze? Michnik zatrudnił dzieci neo? Odpowiedz Link Zgłoś
luma82 Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:33 bo tygiel kulturowy może być tylko zdrowy, hehe. zgadzam się z którymś z przedmówców, że GW co jakiś czas stara się robić z Polaków antysemitów, homofobów, rasistów, itp. zgadzam się również z tym, że na tle krajów zachodnich, pod względem zachowań rasistowskich i antysemickich, wyglądamy wspaniale, ale nasza sytuacja jest też inna. ciekawe, jakby było, gdyby u nas mieszkało tylu Arabów i domagali się dla siebie praw i swobód większych niż te, które przysługują rdzennym mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Rasizm nasz... 16.11.10, 08:34 Choć jestem Polak, już nie katolik, zabolało mnie, jak pewna pani wychodząc z kościoła charknęła na dziecko w wózku. Bo mulatem było. Jakoś wiem, iż rodzice to nie z "kurwów", lecz po doktoratach, w tym London School of Economy... W moim bloku warszawskim mieszka wietnamska rodzina. Z szacunkiem, nie z zazdrością, patrzę jak samochody zamieiają na lepsze, Zapieprzają ciężko kilkanaście godzin na dobę. Ich dzieci jako jedyne grzecznie "dzień dobry" mi mówią. Są też, jak i wśród Polaków, kryminaliści. Nienawidzę pewnego Ormianina. Z zawodu oszusta. Ponoć nie można go było z Polski deportować, bo miał zakaz wjazdu do Polski. No i na kilka procesów czekał, więc mógł dalej kraść... To nie zarzut wobec Armenii, Kaukazu... Ale mnie to kosztowało bankowy debet, zawał, zdradę żony... Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Jewropeska poprawnosc... 16.11.10, 08:44 Nie ma sily -musimy sie "jewropaenizowac" i przyjac schemat ,w ktorym "bialy" jest zawsze "fe" , a kolorowy jest,w kazdym przypadku, "cacy"...-Od tego jest europejskie "prawo",by "odpowiednio" klasyfikowac ,co jest rasizmem , a co nim nie jest...-Tak, dla przykladu -casus Francja. -Gdy bialy da w gebe arabowi , nazywa sie to aktem rasistowskim.-Gdy arabstwo wpieprzy bialemu ,nazywa sie to "aktem zlej woli" (acte de malveillance).- Logiczne i proste ,jak drut. Odpowiedz Link Zgłoś
nwowatch Re: Jewropeska poprawnosc... 16.11.10, 09:58 kaszebe12 napisał: > Gdy arabstwo wpieprzy bialemu ,nazywa sie to "ak > tem zlej woli" (acte de malveillance).- Jest o wiele gorzej. Gdyby biały wpieprzy kolorowemu to wtedy jest "rasizm". A jak kolorowy wpieprzy białemu to jest "walka z rasizmem". Odpowiedz Link Zgłoś
jufalka Re: Jewropeska poprawnosc... 05.05.11, 16:19 watch, zauważ że biały to tez KOLOR, nie rozumiem nazywania wszystkich innych niż biali kolorowymi, w odróżnieniu od białych, chyba że wg. ciebie i innych którzy tak mówią biały to nie kolor? i nie tłumacz że to nazwa zwyczajowa, bo jest to durny zwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Jewropeska poprawnosc... 16.11.10, 10:54 Wśród moich znajomych to właśnie kaszubi są uważani za największych buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
apt72 Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 08:48 “Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić.” Antoni Słonimski, poeta żydowski Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 09:03 -I w tym tkwi sedno ,apt...brawo . Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 09:45 jakie sedno, do cholery? to że Żydzi robią holocaust Palestyńczykom u siebie, to coś w Polsce zmienia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wyobcowany To nie rasizm 16.11.10, 08:53 To stadna nienawiść wobec Innego. Bidulka z wietnamskim pochodzeniem może miała za dobre oceny. Niektórzy nie lubią nikogo, kto od nich się różni. Kto nie jest białym Polakiem - katolikiem, kto jest mądrzejszy, pracowitszy, ma lepsze oceny albo ładniejszą żonę. Kwestia polskokatolickiego wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e niesiadanie obok "innego" 16.11.10, 08:58 wiele czasu spedzilam w kraju azjatyckim (cywilizowanym niby bardzo) i zawsze widzialam meke na twarzy miejscowych jesli jedyne wolne miejsce bylo obok "cudzoziemki" - w wiekszosci wypadkow woleli stac niz usiasc. Jest to przykre ale jakos nigdy mi nie przyszlo do glowy wiazac tego z rasizmem - kazdy ma prawo siedziec gdzie chce, a ja przynajmniej mam wiecej miejsca ;p Odpowiedz Link Zgłoś
zwijger Rasizm nasz codzienny 16.11.10, 09:02 Oto kraj, który szczyci się tzw. gościnnością.,,Polska gościnność'' była kiedyś przysłowiowa w Europie.Gościowi w domu nie miał prawa włos z głowy spaść! Cześnik Rejenta chlasnąć chciał szablą we własnym domu ale święte prawo gościnności wygrało.Czy to była prawda, czy to ten sam kraj?Co się stało z Polską , co się stało z nami? Tu już nawet nie chodzi o rasizm.Schamienie i zbydlęcenie społeczeństwa dokonane przez komunę zbiera teraz żniwo.Polak Polakowi wilkiem i świnią jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Spoko,zwijger... 16.11.10, 09:07 Spojrz na "goscinnosc" w innych krajach Jewropy , a potem pluj do wlasnego talerza. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Spoko,zwijger... 16.11.10, 09:51 typowe pieprzenie o kalaniu własnego gniazda. gdzieś murzynów biją, to i my możemy. ja odpowiem twojemu poprzednikowi: ta gościnna Polska została przeżarta, przepita i przesrana podczas zaborów i komuny. długie lata będzie trwało odbudowywanie tej kultury, wystarczy choćby poczytać wypowiedzi na forach, lub włączyć wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
odet_de_chatillon bajki GW 16.11.10, 09:34 z cyklu bajki GW "Rasizm nasz codzienny" co za głupoty, co za głupoty pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś