josif47 30.11.10, 08:44 zrobcie tak jak hitler...eutanazja i macie pienadze emerytow....ale to dotyczy i tych ktorzy manipuluja przy emeryturach..i co wy na to europejskie hieny polityczne?.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa1-23 Politycy dobierają się do emerytur 30.11.10, 09:48 Przecież składki w OFE nie należą do państwa, tylko do obywateli. Tak samo, jak pieniądze na osobistych rachunkach bankowych. Każde wyciągnięcie łapy po pieniądze z OFE jest zwykłym rabunkiem. Państwo woli rabować, niż wprowadzać reformy, bo celem istnienia polityków jest trwanie przy korycie i politycy zrobią wszystko, łącznie z rabunkiem podatników, byle przypodobać się najgłupszej części społeczeństwa. Ciekawe, kiedy dobiorą się do rachunków bankowych? Odpowiedz Link Zgłoś
koga-6 Re: Politycy dobierają się do emerytur 02.12.10, 20:07 To jest paranoja tego panstwa a tz. poslowie polscy to bagno europy panstwo ma placic 100% emerytury po 38- latach czy 40-tu a jezeli ma 65-lat jezeli chce pracowac dalej w czym problem to wszystko to na korzysc panstwa a obywatele tego kraju to nieobywatelski narod. Odpowiedz Link Zgłoś
masochista Można zabrać emerytom mieszkania. 05.12.10, 15:26 I sprzedać na wolnym rynku. Emerytów jest ca. 8 mln, mieszkają w ca. 3 mln mieszkań. Razy średnio 400000 zł za mieszkanie daje 1,2bln zł. Taki emeryt to się sam nie obroni, na adwokata go nie stać, a zgodnie z ustawą o wywłaszczeniach cele społeczne mają priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Taki pomysł już jest - podatek katastralny 05.12.10, 16:53 To takie zabieranie cudzej własności na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 emerytura pod palmami. 05.12.10, 19:01 Słynny polonista Michał B napisał niedawno sztukę dramat w 3 aktach. Zatytułowaną "emerytura pod palmami." Sztuka była dostepna na portalu Wikileaks, przez pare godzin. Występują: Agent sługa Bonim, profesor OFegóra, minister Jolka Krus-Pedak, Polak-idiota Akt1. W dali Polak-idiota ciężko pracuje kilofem łopatą i młotkiem. Na pierwszym planie profesor OFegóra obejmuje agenta Michała. Ofegóra : Michale to niesprawiedliwe Polak idiota zarabia pieniądze wydaje ,a my nic z tego nie mamy. agent Bonim : No właśnie czy jest jakiś sposób. Ofegóra: Spoko główka pracuje coś wymyśliłem Profesor OFe góra podchodzi do Polaka-idioty Ofegóra: Dobry człowieku nieźle tu zasuwasz. Polak-idiota; A prawda prawda. OFEgora: A czy wiesz ,że zasuwasz a jak przejdziesz na emeryturę to nie będzie mial kto na nią płacić. Polak -idiot: Jak to to skandal, pójdę i powyrywam rządowi nogi no wiecie z czego. OFegóra: Spokojnie to nic nie da . Jest dużo lepszy sposób wymyślony w Chille przez moich przyjaciół. OFegóra: Z tych 30% twojej pensji ,które zabierają ,żeby wypłacać emeryturę twoim rodzicom 40% będziemy przelewać do mojego skarbca, a ja te pieniądze będę pomnażał i wtedy one urosną,urosną tak urosną ,że twoja emertura będzie gdzie ,no gdzie : pod palmami. kochany pod palmami. Polak-idiota robi zadowoloną minę. Agent Bonim odciąga profOFEgórę na stronę i mówi: Agent Bonim ; Te pieniądze w twoim skarbcu , to fajnie jak by tak się udało, przejąć, ale jak my je będziemy pomnażać, przecież my nic nie umiemy robić, co niby mamy coś produkować. ProfOFEgóra: Krzywi się : Od produkowania to są Chińczycy, my będziemy najzwyczajniej w świecie pieniądze pomnażać Agent: Jak?? Prof: zobaczysz jak kurtyna AktII ProfOFEgóra podchodzi do pracującego Polaka-idioty: Jak tam dobry człowieku jak się żyje. Polak idiota: Oj ciężko ciężko, a moim rodzicom to jeszcze ciężej. Okazało się ,że jakąś straszną dziurę budżetową zrobili i nie ma na emerytury dla moich rodziców. Mnie tez ciężko . dobrze ,że chociaż emeryturę mam zapewnioną i to pod palmami ( rozchmurza się). Jeszcze 30 lat popracuje i wyjeżdżam pod palmy. To był świetny pomysł panie profesorze naprawdę świetny z tym OFE. ProfOFegóra: Alez taka moja rola ja służę społeczeństwu. Co do emerytury twoich rodziców to tez coś wymyślimy. Przyjdź do mnie jutro . Jestem w końcu specem od emerytur ( robi oko). Polak przychodzi do profesora. Profesor OFEgóra: Żeby nie brakowało na emerytury dla twoich rodziców to ja pożyczę ci gotówkę na niewielki procent. Raptem 6% rocznie. Za rok przyjdźcie znowu u mnie skarbiec pełen chętnie pożyczę. Polak idiota : Oj dziękuje dziękuję, dziękuję co ja bym bez Pana eksperta począł Dziękuję. ProfOFE: Ależ nie trzeba, nie trzeba. Tylko ,żeby mi odsetki na czas były płacone bo jak nie to... Agent Bonim wychyla się zza węgła Agent: Panie profesorze Pan to ma łeb . Alez to był chytry plan. Tylko czy nikt się nie domyśli na czym to polega. ProfOFE: Oj Michał Michał, a ty byś sie domyślił. Tez byłeś ciemnym ludem zanim cię nie wpisałem na listę uświadomionych agentów. Nagle wpada minister Jolka i tajemniczo się uśmiecha. Jolka : Michał , Ja już wszystko wiem. Byłam na Węrzech i już wiem. Z profesorkiem wyszarpaliście niezłą kasę. Musze na tej kasie położyć rękę . Natychmiast prowadź mnie do skarbca profesora. Agent : Co ?jak? co? gdzie? kiedy? , chwile? / agent ucieka Agent do profesora: profesorze ratuj nieszczęście, na Węgrzech się połapali. Wiatr historii nas zmiecie ,Postawia nas przed trybunałem stanu , Oj nieszczęście nieszczęście. Co robić? co robić? Akt III Profesor: Jak to co robić . Leć do tego Polaka idioty i powiedz mu ,że to głupie Babsko chce położyć ręce na jego pieniążkach w OFE. Agent leci do Polaka i krzyczy: Polaku twoje składki są w niebezpieczeństwie . Złodzieje chcą na nich położyć łapę. Polak Mówi :O Kuu..wa Bierze transparent z napisem Złodzieje łapy precz od moich pieniędzy idzie i odpędza transparentem Jolkę od skarbca profesora. mijają lata Profesor pokazuje z dumą agentowi wypełniony gotówka skarbiec. Agent: No fajnie fajnie , pan to ma łęb. Ale trochę mi głupio. Tego Polaka to ja trochę znałem. Może byśmy coś jednak mu odpalili . Napracował się chłopisko. Profesor. Patrzy z pogardą na agenta. Agent no chociaż pokażmy mu jak wyglądają bilety na emeryturę pod palmami. Profesor. No niech tam Biorą bilety z wydrukowanymi palmami i idą do polaka Polak w złym stanie z wysiłkiem robi krok na napis emerytura. Zatacza sie umiera na gruxlicę, anoreksję i ptasia grypę Profesor do agenta: no i widzisz nic tu po nas. Dodaje z przekąśem: A wiesz ,że i to przewidziałem. Teraz bez przeszkód możemy udać się na zasłużoną emeryturę pod palmami. Biorą bilety i odchodzą. Kurtyna Brawa . P.S. wszelkie podobieństwa do nazwisk, sytuacji itp są oczywiście bardzo przypadkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny ZUS to jak finansowa piramida Madoffa 05.12.10, 21:33 I tak jak fundusz Madoffa skończy. Tylko - w przeciwieństwie do Madoffa - nikt nie pójdzie siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 ZUS i OFE to piramidy finansowe 06.12.10, 12:40 Tylko ZUS to stara piramida ( same kłopoty), a OFE to nowa piramida , sama smietanka , czysty zysk.Tak jak Bismarck jak założył ZUS to przez 40 lat spijal czysty zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: emerytura pod palmami. 05.12.10, 23:15 Szczególnie w końcówce już ostro przesadziłeś, ale niezła historyjka, janu. Całkiem niezła... Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: emerytura pod palmami. 06.12.10, 12:38 > Szczególnie w końcówce już ostro przesadziłeś, No cóż była jakaś afera z tym ,ze w szczepionce na świńska grype wykryto wirusy ptasiej grypy. To mół byc przypadek ale jest prawdopodobne, że ktos może problem emerytów i przeludnienia globalnie rozwiązywać. >ale niezła historyjka, janu. Cał > kiem niezła... Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Niejaki o nicku"3 miastowy" powołując się 05.12.10, 14:55 na opinię/wyrok/ Sądu Najwyższego twierdzi , iż oszczędności w OFE należą do Państwa a nie do Ciebie biedna kobieto! forum.gazeta.pl/forum/w,904,119316056,119520250,Re_A_moze_nalezalo_wtedy_i_nalezy_teraz_przekaza.html Odpowiedz Link Zgłoś
ww-77 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 16:34 ewa1-23 napisała: > Przecież składki w OFE nie należą do państwa, tylko do obywateli. Tak samo, jak > pieniądze na osobistych rachunkach bankowych. Tak samo? To zadzwoń do swojego OFE i powiedz, że chcesz wypłacić swoje pieniądze. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że tak wielu Polaków dało sobie wmówić, że pieniądze w OFE należą do nich... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:13 Kiedy dobiorą się do rachunków bankowych? ... Już dawno temu się dobrali poprzez inflację a a na większą skalę poprzez napompowanie bańki na nieruchomościach. Wartość naszych oszczędności na kontach spada cały czas pożerana przez inflację. Na koniec będziemy sobie mogli kupić zapałki za zgromadzone pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:17 Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego składki nie są własnością obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:23 > Przecież składki w OFE nie należą do państwa, tylko do obywateli. Tak samo, jak > pieniądze na osobistych rachunkach bankowych. Każde wyciągnięcie łapy po pieni > ądze z OFE jest zwykłym rabunkiem. To może także jesteś zdania, że państwo nie miało prawa skierować części pieniędzy ze składki emerytalnej z ZUS w prywatne „łapy” OFE ? Jestem właśnie tego zdania, ale odnoszę wrażenie, że nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi i jesteś doskonałym materiałem dla manipulacji p.Bojanowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 14:53 Aztekowie w Chile? Hmmmm...... Inkowie szanowna redakcjo. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Było pozwalać na outsourceing do Chin? 05.12.10, 14:55 Było pozwalać na outsourceing do Chin? Problemy z systemem emertytalnym nie wzięły się z niką. Każdy system emerytalny zalezy od kondycji gospodarki - nawet OFE. W co inwestują OFE? W państwowe obligacje, nieruchomości i giełdę. Jeśli gospodarka leci do dołu, to leci giełda i nieruchomości. Jeśli gospodarka leci dalej do dołu, to państwa może być nie stać na wykupienie obligacji. Tak więc każdy kto myśli, że może w jakikolwiek sposób zabezpieczyć się na starość, jest po prostu naiwny. Jeśli Chiny dalej będą konkurować gospodarczo z resztą świata, będą ograniczać dostawy surowców do innych państw, to w końcu wszystkie firmy przeniosa się do Chin i gospodarki naszych krajów padną, a wraz z nimi i OFE i państwowe fundusze emerytalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 To nazywa się tzw. GLOBALizmem!!! 05.12.10, 15:01 jako że neoliberalizm wykorzystał wszystkie swoje możliwości cykania naiwnych grupa bardzo bystrych ludzi rzuciła hasło globalizmu. To im dało możliwość jeszcze większego zwiększania zysków. Że reszta biedaków będzie zdychać z głodu nie ma dla tych finansistów żadnego znaczenia. Niestety , ci nie nażarci chciwcy nie wiedzą, że sami sobie kopią grób. Rewolucja Francuska pokazała już dawno jak taka polityka się kończy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Jesli pisza prawdę to Węgry w Strasburgu 05.12.10, 14:57 Jest oczywiste że nie maja prawa nikogo szantazowac odebraniem należnego świadczenia. Moga oddac pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
ak102 Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 15:10 Najlepiej będzie, jeżeli ludzie będą mogli wybrać. Kto chce zostać w ZUS niech zostanie w ZUS. Kto chce odkładac w OFE niech tam odkłada. Balcerowicz twierdzi, że popierający wiodącą partię, wolą OFE, więc te firmy będą mialy z czego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ww-77 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 16:41 ak102 napisał: > Najlepiej będzie, jeżeli ludzie będą mogli wybrać. Kto chce zostać w ZUS niech > zostanie w ZUS. Kto chce odkładac w OFE niech tam odkłada. Tak właśnie zrobili Węgrzy, ale Wyborcza odsądza ich od czci i wiary, nazywając to... "przymusową nacjonalizacją". Możemy się tylko domyślać, jakie łapówy bandyci z OFE dali ponad 10 lat temu świniom z rządu za legalizację przestępczego procederu, który pozwala bandzie cwaniaków bezkarnie okradać miliony bezbronnych ludzi. Dlatego nie mamy co marzyć o rozwiązaniu węgierskim. Polski rząd będzie bronił bandytów póki się da. Odpowiedz Link Zgłoś
karola9938 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 16:45 Problem nie leży w ZUS czy OFE ale w milionach emerytów i rencistów starego PRLowskiego systemu gdzie emeryturę czy rentę obliczano na podstawie ostatnich zarobków a nie jak ma być teraz na podstawie uzbieranego kapitału . Tak więc można było przez 20 lat bumelować i na końcówkę iść do pracy a jeśli się dobrze żyło z przełożonym to miało się te 2 lata wysokich zarobków i wysoką emeryturę lib rentę a teraz kasy nie ma bo i skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:49 karola9938 napisała: > Problem nie leży w ZUS czy OFE ale w milionach emerytów i rencistów starego PRL > owskiego systemu gdzie emeryturę czy rentę obliczano na podstawie ostatnich zar > obków Od co najmniej 15 lat emeryci dostają emeryturę zależną od zarobków albo z 10 kolejnych lat mieszczących się w ostatnich 20 latach, albo zależną od zarobków z 20 dowolnie wybranych lat kariery zawodowej. Szkopuł polegał na tym, że niesamowita liczba ludzi odchodziła bardzo wcześnie na emerytury, a jej wysokość była niezależna od wieku. Przykładowo, jeśli w tej samej instytucji, na takim samym stanowisku zatrudniono 25 letnią kobietę i 35 letniego mężczyznę, to za 30 lat mogli oboje odejść na emeryturę otrzymując ją w identycznej wysokości. Jednak wiadomo (statystycznie), że kobieta 55 letnia pożyje jeszcze 28 lat, a mężczyzna 65 letni pożyje ok. 14 lat. Jeśli emeryturę skalkulowano tak, by mężczyzna odebrał to co wpłacił przez owe 30 lat, to kobieta kosztuje 2 razy drożej. Innymi słowy jeśli na emeryturze żyje się prawie tyle samo (28 lat) co pracuje (30 lat), to i liczebność emerytek jest w każdej chwili prawie taka sama jak liczebność kobiet płacących składki. Aby starczyło, emerytura powinna być prawie równa (30/28=107%) SKŁADCE, owym 20% pensji, a nie 60 czy 70. By dostawać taką emeryturę trzeba przepracować ok. 4 razy dłużej niż żyć z emerytury. Tak jest dopiero z 70 letnim mężczyzną. Akurat ja mam przepracowane 48 lat, wiek równo 70 i za trzy tygodnie idę na emeryturę. Spodziewane dalsze trwanie życia to 12 lat. Bez uczucia, że komuś coś zabieram liczę na emeryturę równą 4*20% swojej średniej pensji z całego życia (2 krajowe), czyli 160% bazy. Przez przypadek, stary algorytm (24%+k(5*0,7%+48*1,3%))*kwota bazowa, stosowany do ludzi urodzonych przed końcem roku 1948 tyle mi daje. Współczynnik k to średnia (jako wielokrotność średniej krajowej) moja pensja z ostatnich 10 lat. Gdyby wszyscy tak długo pracowali i gdyby nie OFE, składki dotychczasowe starczałyby na emerytury z powyższego wzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 21:33 Debilu PRL nie ma juz od 20 lat ilu tych PRL-owskich emerytow jeszcze dzis zyje? Odpowiedz Link Zgłoś
kontra.punkt POlscy politycy już się dobrali likwidując FRD 05.12.10, 15:12 czyli Fundusz Rezerwy Demograficznej, który od początku tego roku został zagrabiony przez budżet. Wartość tego funduszu to 7 mld zł, które miały uzupełniać emerytury pokolenia dzisiejszych 40 i 50-latków. Fundusz był dobrze zarządzany przez ZUS (stopa zysku porównywalna z 3-cim OFE na liście) ale niedouczone społeczeństwo zupełnie nie ma o tym pojęcia i tylko przyklaskuje każdemu "skokowi na kasę". Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 W OFE zniknęło 250mld zł 1/4 dziury budzetowej 05.12.10, 18:11 Do OFE wytransferowano 250mld zł (200mld w gotowce + 50mld obsluga dlugu). To zwiększyło dług RP. OFE to nie była reforma ZUSu to był skok na budzetowa kase. Odpowiedz Link Zgłoś
kontra.punkt W OFE środki są jakoś inwestowane 05.12.10, 19:51 lepiej lub gorzej - ale zawsze. I jak na razie jest warancja ich wypłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 właśnie podnoszą Vat ,żeby OFE mogły inwestować 05.12.10, 20:19 Obudź się 60% inwesrycji oFe to odsetki za wykup obligacji państwowych. Państwo transferuje 40% składki ZUS do OFE. W ZUS powstaje dziura 40%(+-) Panstwo idzie do OFE i pozycza (bo nie ma na ZUS )pieniądze które przed chwila tam przelała, placąc od tego odsetki roczne. Za złożenie pienięzy w OFE państwo placi 7.2%, za pozyczenie tych samych pienięzy za chwile państwo placi 6%. OFE za 30 lat będa dopiero pełnapra wypłacac emerytury ,a obecnie żerują na budżęcie spijając śmietankę. Masz podniesiony VAT nie masz autostrad ,ale masz iluzje prywatnego konta w prywtnym TE,za które 5 razy płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: właśnie podnoszą Vat ,żeby OFE mogły inwestow 06.12.10, 00:13 Stale mam ogromną potrzebę przypominania okradanym najbardziej jaskrawego przykładu niesłychanej bezczelności i bezgranicznej pazerności tych złodziejskich pasożytów-spekulantów - czyli zupełnie niczym już nie zakamuflowanego pobierania sobie przez 10 lat 7% "opłaty dystrybucyjnej" od składek już na dzień dobry! Dopiero niedawno obniżone do, bagatela: 3,5%... Po jakich dramatycznych wrzaskach i bezczelnych manipulacjach!... Przecież oni powinni oddać większość tego - państwa całej Europy Wschodniej powinny poszukać sposobu, jak to wycisnąć z tych drani - zmusić ich, żeby oddali. "Prywatyzację" się robi w taki sposób, że za nasze pieniądze - przymusowo od nas pobierane i częściowo rozkradane na dzień dobry (ta "opłata dystrybucyjna"...) - uzyskują kontrolę nad naszym rynkiem!!! Wykupują przedsiębiorstwa, a zarazem pompują w zupełnie sztuczny sposób giełdę - i m.in. na tej "podstawie" ustala się wartość jednostek rozrachunkowych! "Od początku istnienia OFE w Polsce do końca 2008 wpłynęło do nich około 120 mld zł. Z tytułu prowizji od składek i tzw. opłaty za zarządzanie pobrały one około 10,6 miliardów złotych tj. prawie 9% przelanych do funduszy składek... W 2008 roku fundusze straciły łącznie 22 mld..." pl.wikipedia.org/wiki/OFE Jeżeli ma być w ogóle obowiązkowy system emerytalny - to wyłącznie państwowy, minimalne emerytury ściśle uzależnione od wysokości składek, minimalny wiek emerytalny: 65 lat. Bardzo rygorystyczny system rentowy. Zamiast przymusowego okradania i korumpowania oraz demoralizowania społeczeństwa! Edukacja uczulająca ludzi na konieczność oszczędzania i ubezpieczania się we własnym zakresie na czarną godzinę (nie na pożyczanie i wydawanie! konsumpcję na kredyt!), która w każdej chwili może przyjść, nie tylko na starość. Uczenie metod, dostępnych środków gromadzenia oszczędności, inwestowania w siebie i swoją przyszłość. Preferowania prostych i względnie bezpiecznych - ostrożnych metod, zamiast mętnych i spekulacyjnych. Prosty chłop wie, że ziemia jest najpewniejszą inwestycją pod słońcem. Żadna makulatura. Pożyczanie jest niebezpieczne, a lichwa jest złem. A 2+2=4! I to są punkty wyjścia do rozważania podstaw systemu pieniężnego, zasadności EWENTUALNEJ instytucji kredytu - przede wszystkim kupieckiego, na pewno nie - konsumpcyjnego, pobierania odsetek, itd. Wsparcie przez państwo i system edukacji instytucji rodziny jako najlepszego gwaranta bezpiecznej przyszłości każdego z nas, szczególnie na starość (nie tylko podstawowej komórki społecznej, bez której nie ma nowych obywateli...). Zostawienie w spokoju Kościoła (nie mam tutaj na myśli bynajmniej braku kontroli jego działalności pod kątem przestrzegania naszego prawa oraz wymogu elementarnej przejrzystości finansowej i płacenia podatków, itd....), pełniącego ważne funkcje społeczne - nie tylko, jako szczególna opoka dla instytucji rodziny właśnie, ale także instytucja charytatywna - dająca opiekę i wsparcie duchowe ludziom bezradnym z majątku, którego rozmiary wyolbrzymia się u nas wręcz karykaturalnie (np. biorąc pod uwagę wielkość majątków pierwszych złodziei III RP) oraz DOBROWOLNYCH składek jego członków, których często obecnie się ośmiesza i wyszydza razem z całą tą instytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 15:18 "Każdy sobie uzbiera na emeryturę"... piękne słowa, ale nie w kraju, w którym od 20 lat liberałowie sztucznie utrzymują 20%-owe bezrobocie, czyli 20% dorosłych ludzi NIE ODKŁADA ŻADNYCH SKŁADEK. I co z nimi zrobić?? Zagazować czy sprzedać na narządy? Odpowiedz Link Zgłoś
imw jacy liberałowie? 05.12.10, 16:21 od kiedy to zwolennicy interwencjonizmu są liberałami? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: jacy liberałowie? 05.12.10, 16:30 W każdym państwie, w którym rządzili liberałowie piękne były tylko hasła o wolności. Najbardziej liberalny kraj w swoich najbardziej liberalnych czasach był krajem legalnego niewolnictwa. Więc nie opowiadaj mi bajeczek, że liberalizm polega na wolności gospodarczej. To system tak samo utopijny jak komunizm, gdzie teoria była piękna a praktyka zupełnie odmienna. Jak uczy nas historia gospodarcza, to zazwyczaj w krajach liberalnych największe fortuny zbija się na... wydatkach budżetu państwa, czyli na pieniądzach podatników (vide wielkie kontrakty zbrojeniowe USA dla prywatnych firm, które gdyby nie wydatki na zbrojenia nie przeżyłyby nawet roku) Odpowiedz Link Zgłoś
imw Re: jacy liberałowie? 07.12.10, 10:56 USA już nie jest krajem liberalnym gospodarczo Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ..Tekst na zamowienie rzadu Tuska................. 05.12.10, 15:21 Co z Europa ma wspolnego Chile czy Argentyna?.Ale z Europa napewno ma cos wspolnego Francja,GB,Niemcy.O tym cicho w tekscie.Widocznie wyborcza sie zagalopowala i zalicza Polske do krajow Europy posowieckiej.Trzeba wiec posowietom zlasowac mozg. Odpowiedz Link Zgłoś
awe reformę wprowadziło prePO czyli łoBuzek 05.12.10, 15:24 może by tak szechterki o tym przypominały, czy mózgownice zbyt puste? jak piszą o ONR to przypominają wydarzenia sprzed kilkudziesięciu lat. a tu proszę prePO rozwaliło system emerytalny i teraz kradnie nasze emerytury i nagle szechterki na czele z WieloWyeską nie pamietają kto to zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
contrame Re: reformę wprowadziło prePO czyli łoBuzek 05.12.10, 16:39 awe napisał: > > może by tak szechterki o tym przypominały, czy mózgownice zbyt puste? jak piszą > o ONR to przypominają wydarzenia sprzed kilkudziesięciu lat. a tu proszę prePO > rozwaliło system emerytalny i teraz kradnie nasze emerytury i nagle szechterki > na czele z WieloWyeską nie pamietają kto to zrobił A kto zyskał na tej "reformie"? Ten, kto miał zyskać - zagraniczni właściciele OFE (na razie wyprowadzili 20 mld zł) i twórcy, którzy uwili sobie ciepłe gniazdka w OFE i wokół nich. Odpowiedz Link Zgłoś
karola9938 Re: reformę wprowadziło prePO czyli łoBuzek 05.12.10, 16:53 Efekty reformy będą widoczne dopiero gdy emerytury będą dostawać dzisiejsi 30 latkowie czyli za jakieś 30 -40 lat . Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Komunistyczne metody: znacjonalizować 05.12.10, 15:35 Politycy przypominają sobie o emeryturach gdy coś się wali albo trzeba zrobić skok na jakąś kasę. Od czasu reformy emerytalnej nie zrobiono nic, aby ją dokończyć. A teraz polityczni politykierzy budzą się z ręką w nocniku. Tyle, że obecna ekipa ponosi skutki wszystkich zaniechań, a nie tylko własnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wnusiowermachtowca Re: Zlodziejskie metody: sprywatyzowac 05.12.10, 16:14 pssz napisał: > Od czasu reformy emerytalnej nie zrobiono nic, aby ją dokończyć. bo nie bylo, nie ma i nie bedzie takiej potrzeby > A teraz polityczni politykierzy budzą się z ręką w nocniku. nie politikierzy tylko emeryci >Tyle, że obecna ekipa ponosi skutki wszystkich zaniechań, a nie tylko własnych. dlatego m.in. warto pchac sie do koryta bo i tak w razie wpadki winien za wszystko PiS a Tusk jak Gierek - chcial dobrze ale nie wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Re: Zlodziejskie metody: sprywatyzowac 05.12.10, 18:33 Reformy emerytalnej nie mozna zotawić w obecnym stanie, bo jest nadmiernym obciążeniem dla budżetu. Polityczni politykierzy budzą się z ręką w nocniku, bo w razie zawalenia się obecnego systemu emerytalnegi im się także może oberwać. Co do zaniechań to rząd SLD przez całą kadencję nie zrobił nic konkretnego, a zostawił sprawy emerytur swojemu biegowi, podobnie następne rządy, łącznie z obecnym. W razie upadku systemu ucierpią wszyscy, dlatego mam nadzieję, że obecny rząd i następne znajdą wyjście z obecnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
awitold Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 15:46 Nie widze problemu. Jak kazdy sam ma odkladac na emeryture, to dlaczego mam korzystac z posrednictwa zusow, ofow, czy innych wydrwigroszy? Moge to doskonale przeciez robic sam. Ze co? Ze niby nie jestem oszczedny i nie dam rady? To moje pieniadze, sam je sobie zarobilem , jak zechce, to przejem, przepije, na dziwki wydam i nc nikomu do tego. Nie wspominam juz o ubocznym skutku likwidacji ZUZu, jakim bylby ok. 10% wzrost gospodarczy. Zatrudnione w biurach panie i tak by nic nie stracily, bo tyle, co zarabiaja, przynosilby do domu maz?/ojciec, a one i tak jako gospodynie domowe bardziej przydatne by byly niz jako automaty do przekladania nikomu nie potrzebnych papierow. A ze przy okazji paru zlodziei by z torbami poszlo, to przeciez i lepiej. Tak, towarzysze, wlasnie udowodnilem, ze likwidacja instytucji zusopodobnych na calym swiecie to idealne rozwiazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 20:10 awitold napisała: > Nie widze problemu. Jak kazdy sam ma odkladac na emeryture, to dlaczego mam kor > zystac z posrednictwa zusow, ofow, czy innych wydrwigroszy? Moge to doskonale p > rzeciez robic sam. Ze co? Mądrzy ludzie nad problemem emerytur zaczęli myśleć już w początkach kapitalizmu. Wielki Laplace wymyślił w tym celu Rachunek Prawdopodobieństwa. Rzecz w tym, że tylko niewielki procent ludzi jest w stanie wypracować za życia taki majątek, że dochody z tego majątku wystarczą na życie, a sam majątek dostaną w spadku dzieci. Większość ludzi musi odejmować sobie niemal od ust w okresie pracy, by skromnie przeżyć resztę WYDAJĄC WSZYSTKIE zaoszczędzone pieniądze. I tu pojawia się dylemat. W JAKIM TEMPIE konsumować oszczędności? Przecież nikt nie wie ile lat będzie żył. Jest duży rozrzut. Jeden 65 latek umrze po roku, inny żył będzie do 95 lat. Czy rozłożyć przejadanie oszczędności na 15 lat czy na 30? Jeśli zdecyduję się na pierwszy wariant, popadnę w tragedię gdy dojdę do wieku 80 lat z zerem na koncie i nienajgorszym zdrowiem rokującym dalsze kilka lat życia. Jeśli rozłożę na lat 30 żył będę niezwykle skromnie, bardzo nedznie, a umrę "o czasie" zostawiając połowę oszczędności jakiemuś nielubianemu siostrzeńcowi, powiedzmy. Prawo wielkich liczb pozwala przewidzieć ŁĄCZNY czas życia dużej grupy, dajmy na to 100000 65 latków. Innymi słowy ile łącznie miesięcznych emerytur trzeba będzie takiej "populacji" wypłacić nim wszyscy z tej grupy opuszczą ziemski padół! Błąd jaki się może tu pojawić to są pojedyncze promile co najwyżej. Zasada dożywotniej emerytury obliczonej przez podzielenie zaoszczędzonego kapitału przez ŚREDNIĄ (dla danego wieku rozpoczęcia wypłaty emerytury) liczbę miesięcy dalszego trwania życia pozwala - bez strachu co będzie gdy skończą się pieniądze - wydawać na emeryturze miesięcznie maksymalną możliwą kwotę. Oczywiście w tym systemie, gdy emeryturę zaczniemy pobierać, a przytrafi się szybko umrzeć, żadnej rodzinie nic się nie należy. Pieniądze są potrzebne dla tych co umrą później niż wskazuje średnia. A swoją drogą przypuszczenie, że bez obowiązkowego systemu emerytalnego miliony ludzi nie oszczędziło by nic jest wielce prawdopodobne. Nie chcąc mieć ludzi umierających na ulicach z głodu i tak trzeba by im jakieś minimum z podatków załatwić. Jeśli ten argument Cię nie przekonuje, pomyśl o pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 20:55 > I tu pojawia się dylemat. W JAKIM TEMPIE konsumować oszczędności? Przecież nikt nie wie ile lat będzie żył. Wystarczy wykupić tzw. annuity. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 20:59 Zasada dożywotniej emerytury obliczonej przez podzielenie zaoszczędzonego kapitału przez ŚREDNIĄ (dla danego wieku rozpoczęcia wypłaty emerytury) liczbę miesięcy dalszego trwania życia pozwala - bez strachu co będzie gdy skończą się pieniądze - wydawać na emeryturze miesięcznie maksymalną możliwą kwotę. Nie daj się nabrać na "dzielenie przez średnią" - które oznacza annuity oprocentowane na 0%. Odpowiedz Link Zgłoś
jana51 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 21:44 ... oprócz skrajnej ignorancji udowodniłeś jeszcze tylko egoizm, bowiem przejście z dnia na dzień od systemu repartycypacyjnego do kapitałowego oznacza ni mniej ni więcej tylko skazanie na śmierć głodową twoich rodziców i dziadków ... Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 15:58 W żadnym przypadku nie można funduszy przejmować przez państwo. Nawet gdyby inne kraje naszego regionu to zrobiły Polska nie musi. Raz przejęte przez państwo nigdy już mogą nie wrócić. Rząd może i powinien jedynie kontrolować czy osoby kierujące funduszami działają uczciwie. Ale pieniądze należą do przyszłych emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotofil Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 15:59 Po co tyle pisać jak można krótko i treściwie: Chcą nas wyjebać bez mydła, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 18:01 > Po co tyle pisać jak można krótko i treściwie: Chcą nas wyje*ać bez mydła, praw > da? Poprawka już cię wyje*bali. Z budżetu znikło 250mld zł jest dziura budzetowa. Nie rozwijamy się tak jak moglibysmy . Za wszystko zaplaciles Ty z takich czy innych podatków. To wszystko za iluzję indywidualnego konta w prywatnym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorsamsa "potomkowie Aztekow" 05.12.10, 16:01 "Świat nie mógł się nachwalić reformatorskiej odwagi potomków Azteków." Chilijczycy i Argentynczycy potomkami Aztekow. To Polacy pewnie potomkami Egipcjan. Jak najwieksza polska gazeta moze publikowac wypociny takiego osla! Ten nieszczesny Bojanowski niedawno mylil cene obligacji panstwowych z ich rentownoscia a teraz pokazuje, ze nie tylko na ekonomii sie nie zna ale i nie ma zielonego pojecia o georafii i historii. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorsamsa inny kwiatek: 13 milionow przyszlych emerytow 05.12.10, 16:13 13 mln przyszlych emertyow na Wegrzech. O 3 mln wiecej niz liczba ludnosci Wegier. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorsamsa Re: inny kwiatek: 13 milionow przyszlych emerytow 05.12.10, 16:15 "Podobne pomysły słychać na Słowacji, w Rumunii i u naszych wschodnich sąsiadów. " Moze autor by wyjawil kogo ma na mysli. Ukraine, Bialorus a moze Rosje? Czy moze ma ich wszystkich razem na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 16:27 teraz już wiem czym się różni polak od żyda Odpowiedz Link Zgłoś
contrame Przymusowe OFE 05.12.10, 16:34 Proszę, jak GW broni interesów obcych OFE. Podobnie, jak od 20 lat nawołuje do "prywatyzacji", czyli wyprzedaży. Ciekawe, dlaczego kraje, skąd pochodzą właściciele OFE nie zrobiły podobnej "reformy"? A dlatego , że jej celem jest drenaż naszych kieszeni, a nie dobro przyszłych emerytów. A o tym, by n.p. we Francji, czy Niemczech powstały OFE należące do polskich właścicieli nawet śnić nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
karola9938 Kaczyński bandyto 05.12.10, 16:50 Tak głosuj na przygłupa kaczyńskiego to masz jak w banku ze do gara nie będzie co wsadzić jak za PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Tusk - złodzieju! Łapy precz od mojej emerytury! 05.12.10, 19:46 Taki oszust chce jeszcze przez jakiś czas postać przy korycie rabując emerytów zanim zrujnuje i wyprzeda kraj do końca. Potem ucieknie za granicę z Rostowskim i Sikorskim. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Brednie i mydlenie oczu. 05.12.10, 17:00 Koleiny sonsorowany artykuł. Towarzystwom emerytalnym kasa zaczyna uciekac zprzed nosa. OFE to był skok na budżetowa kasę a nie zadna reforma. Przeciez obecne emerytury są płacone ze składek pracujących. Nagle 40 % tej składki zaczęto oddawac prywatnym bankom. W Zusie powstała dziura łatana z budzetu. OFE sie bogaci bo na razie wypłaca niewiele emerytur dopiero za 30 lat będzie pracowało pełną parą. Tak naprawde wszystkie odłozone pieniadze w OFE pochodza z budżetu. Dla budzetu utrzymywanie OFE to tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 OFE najwiekszy przekręt w historii RP poczytaj 05.12.10, 17:42 ZUS i tego typu systemy emerytalne jak juz wszyscy wiedzą jest piramida finansową. Na początku jak Bismarck rozpoczął taką zabawę to pobierał "składki emerytalne" , które mógł wykorzystać na zupełnie inne cele niż wypłata emerytur. przez 30 -40 lat układ dochodził do stanu równowagi w którym co roku zbieramy składki od młodych i udzielamy emerytur starym. Te pierwsze kilkadziesiąt lat były z definicji zyskiem ściągającego ten para podatek. Później każda wojna, zaraza resetowała układ może nie do zera ale do punktu , w którym efekt piramidy tej śmietanki założycielskiej był wznawiany. Również pojawianie się wyżów demograficznych przynosiło ten sam efekt. W PRL-u były okresy ,że budżet zabierał składki na ZUS na inne cele bo nie było aż tylu emerytów do obdzielania. Nie ma w tym nic złego bo pieniądze w budżecie przynajmniej w teorii pracują dla wszystkich obywateli. Gdyby gdzieś teraz powstało nowe państwo bez żadnych zobowiązań to zakładanie w nim ZUSu z definicji byłoby lukratywnym interesem bo przez pierwsze 30 40 lat wpływy znacząco przewyższałyby projektowane wydatki. Oczywiście takie państwo bez zobowiązań sie nie pojawi ,ale sprytni ludzie w tym profesor Góra z RP wymyślili chytry zamiennik nazwany OFE. Państwo zabierało ludziom pieniądze dając stały dopływ gotówki do OFE , natomiast wypływ tej gotówki w zasadzie miął nastąpić dopiero za 30 40 lat i to wypływ zbilansowany przychodami. Uzbierany kapitał przez 30 40 lat nigdy nie byłby zwrócony czyli de facto stanowiłby czysty zysk założyciela tej piramidy czyli OFE. Z punktu widzenia interesów państwa zrobiono rzecz tragiczną bo nagle z rocznych przychodów ZUS-su wyrwano 40% niezmieniając wydatków. Natychmiast powstała dziura łatana z budżetu. Budżet ,żeby związać koniec z końcem musiał zacząć emitować dodatkowe obligacje które OFE kupowały dostając w zamian z budżetu odsetki od tych obligacji. Ostatnio rząd podniósł podatek VAT, miedzy innymi z racji transferów gotówki do OFE. OFE na dzień dobry mogły sobie zabrać 7% z przekazanej kwoty. Nie płaciły nic za zbieranie pieniędzy od ludzi. Znacząca część wypracowanych zysków mogły chować do kieszeni . Mogły wreszcie w majestacie prawa przegrać na giełdzie ( na rzecz swoich kumpli) duża część powierzonych funduszy. Sposób wypłaty emerytur z OFE czyli sposób rozliczania z budżetem nawet nie został na początku określony. Normalnie Bank ,żeby pozbierać pieniądze z lokat musi gwarantować wpłacającym niezły zysk jeżeli lokata ma być wieloletnia ,a lokat na 30 40 lat w ogóle nie uda mu się zrobić. Państwo za namowa profesora Góry zachowało się jak ostatni idiota przynosząc w zębach do zachodnich banków znaczące ilości kasy, której nie chce przez 30 40 lat i jeszcze zobowiązało się do brania kredytów od tych banków przez te lata. Żaden prywatny właściciel nie zrobiłby takich dealów z bankiem. Na Węgrzech i bodajże w Chile te przekręty zostały po latach rozszyfrowane i OFE wypierdzielono za drzwi. To ,ze nasz premier, konfident Boni i inni nie chcą iść droga Węgierską oznacza iź zdradzili interesy narodu. Prof Górę ówczesnego premiera Buzka, obecnego premiera należałoby postawić za to przed Trybunał Stanu. Budżet został orżęniety na miliardy złotych. Oczywiście jak widać choćby po dyskusji na tym forum w społeczeństwie zawsze znajdzie się jakaś liczba pożytecznych idiotów ,którzy bronią OFE jak niepodległości. Im się wydaje ,ze w OFE leża ich pieniądze , niektórzy jeszcze myślą ,że rodzina będzie te pieniądze dziedziczyć . Nie zdają sobie sprawy ,ze po to ,żeby te niby ich pieniądze mogły sobie leżeć w OFE to właśnie zwiększono VAT i będzie mniej autostrad zbudowanych. Ale na głupotę nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Brednie i mydlenie oczu. 05.12.10, 18:22 OFE nie służy zbieraniu nadwyżek na cele emerytalne, ale jest podłączone do bieżącego przepływu kasy. To nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:05 Kurcze ciekawe tylko czy ktokolwiek ma pomysł na to jak ustawić system emerytalny aby działał. Nikt nie daje rady finansować w pełni systemu a częściowo prywatny jest pokusą nie do odparcia do zabierania kasy - błędne koło:( Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 18:21 Naturalnie należałoby dążyć do tego aby zatrudnienie (legalne i opłacaniem wszelkich składek - szara strefa jest u nas wszechpotężna) było jak największe. A u nas pracuje minimalnie ponad 50% zdolnych do pracy i to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 MFW szantazował Bługarów. 05.12.10, 17:07 Bułgaria wycofała się z nacjonalizacji OFE pod naciskiem Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Czy to wam nie daje do myślenia.? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 U nas BoniM pełni role agenta obcych banków 05.12.10, 17:56 w rządzie Tuska. Nie da krzywdy zrobić bankom. Za bardzo zaprzyjaźnił się z ich pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawg Paranoja złodziejstwo 05.12.10, 17:18 mówi się o emeryturach nie porównujmy Polskiego Buszu do europy zachodniej .Podam przykład .Polak ze swym słynnym złotym ma 1500 zł na miesiąc i Holender ma 1500 € na miesiąc .Pomijam ze tak nisko zarabiających holendrów niema ale nie oto chodzi . przenośmy się do miasta Wrocław lub Poznań i Tilburg lub Eidhoven .Dajmy tym ludziom pożyć za daną walutę w danym kraju . Polak na wynajęcie pokoju wyda 400 zł jedzenie około 400 zł daje nam 800 zł na wstępie opłat .zostaje mu luźne 700 zl możne wydać i kupić sobie nie wiele .holender za wynajęcie pokoju wyda 250€ na życie wyda dobre życie 250 € poszalejmy zostaje mu 1000 € za to kupi laptopa 600€ i pralkę 400€ Jest bez grosza . Wniosek z tego taki ze złoty nie jest adekwatny do towaru jaki można nabyć .jeśli kochamy tego złotego to kupmy coś za niego . dlatego są rożne pojęcia biedy bo taki holender to biedny człowiek a stać go bez porównania na wiele więcej .Dlatego niech nikt nie pie... ze życie w POLSCE jest tanie i mamy raj bo zbiera na wymioty .Bo jeśli mieszkam w danym kraju to za walutę danego kraju powinienem sobie kupić sporo .Zostawiam to bez komentarza . Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Paranoja złodziejstwo 05.12.10, 19:15 ala dla Polakow jak widac piniadze nie sa najwazniejszele. Jakos nie widac by tysiace ludzi emigrowało z Poznania czy Wrocławia do Tilburgu czy Eidhoven. Jesli ktos z Polski wyjezdza to z malych miejscowosci gdzies miedzy Tarnowem a Lublinem gdzie ceny wynajmu sa 2 razy mniejsze niz w Poznaniu. Dziwny ten naod Polacy - nie kupuje co miesiac laptopa a woli mieszkac wsrod swoich, spotykac na ulicy znajomych czy mowic po polsku w pracy. Myslisz ze jak bedziesz co miesiac kupowac w Holandii nowego laptopa to bdzisz bardziej szczesliwy niz zyjac w Polsce. Jak jest sens kupowac co miesiac nowa pralke? Kupilem pralke 1,5 roku temu, ma 5 letnia gwarancje wiec dlaczego mam co miesiac kupowac nowa pralke lub nowego laptopa? Laptopa nie potrzebuje w ogole, pralke wymienia po 6 latach - mieszkajac i pracuja w Polsce bedzie mnie stan na kupno pralki. Zagraniczna TV mamy w Polsce od 20 lat, od 3 lat mozemy jezdzic po europie bez kontroli dokumentow, mozemy pracowac w wielu innych krajach a mimo to pozostajemy w Polsce. Dziwi cie to? Dziwi cie, ze nie mozna wszystkiego przeliczyc na pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
strange_email Re: Paranoja złodziejstwo 05.12.10, 19:34 emigruje sie nie tylko dla pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 OFE uzbierało 215mld koszty budzetu 250mld. 05.12.10, 17:20 Rachunek jest prosty. według tego artykułu w OFE zgromadzono 215mld zł Tymczasem według innego artykułu z Onetu. Budzęt przekazał do OFE około 200mld, a 50 mld to były koszty obsługi długu który budżet musiał zrobic ,zeby móc taką kwotę odprowadzić do obcych banków. Mechanizm oszustwa OFE jest bajecznie prosty. Ze składek ZUS ,które do tej pory były przeznaczane na wypłaty emerytur 40% jest odprowadzane do OFE. OFE za to ,ze przyjmuje te pieniądze pobiera sobie 7.2% na dzień dobry + roczna danina na obsługę tej niby inwestycji. W ZUSie powstaje dziura bo brakuje 40% na wypłaty bieżacych emerytur. RZąd ,zeby zakryć dziurę po.zycza w banku światowym na 20% lub emituje obligacje na 6% ktore skupuja OFE. Rząd bieże pieniądze od OFE kt ore przed chwila OFE podarował i wypłaca za ta pozyczke procenty. Prawie cały zysk w OFE to procenty z budżetu. Zapomniałem OFE może jeszcze wygrac na gieldzie ,ale żeby miec pieniądze z giełdy to jedno OFE musi ograc inne OFE. Dlatego zabieranie ludziom pod przymusem pieniędzy po to ,żeby banki mogły nimi grac na gieldzie jest moralnie nie do zaakceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Jak taki redaktorzyna może pisac takie banialuki. 05.12.10, 17:53 Myślę ,że redaktor doskonale sobie zdaje sprawę ,że OFE to najwiekszy przekrę tr w historii . Wyszarpali 250mld zł z budzetu. Moralnośc takiego redaktora jest zerowa. On tak naprawde nawołuje polaków mając ich za iditów ,żeby bronili pieniezy zgromadzonych w OFE ,że to niby ich pieniądze. Tak to pieniądze z ich podatków ale powinny pracowac w systemie państwa ,zeby były autostrady nie długi na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Poprawka 261mld koszty zabawy w OFE 05.12.10, 18:54 Z postu ponizej "seby" Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ignacy To Bank Światowy wymusił ten chory system. 05.12.10, 17:30 Tylko gospodarka tworzy wartość dodaną i jest gwarantem wypłaty emerytur. Fundusz emerytalny to największy pieniądz na rynku i zasila gospodarkę poprzez emerytów. Naszą gospodarkę bo za niewysokie emerytury kupuje się podstawowe artykuły, w wiekszości polskie. Przekazywanie pieniędzy i zamienianie ich na papiery dłużne to wyprowadzanie pieniędzy z gospodarki. Rynek finansowy to obecnie hazard, gra znaczonymi kartami, gdzie wygrywają tylko rozdający karty, instytucje finansowe. Jak gospodarka upadnie to te śmieciowe papiery dłużne nawet za podpałkę nie posłużą, są zapisami na wirtualnych kontach. Wiara w możliwość wzbogacenia się na hazardzie, kosztem innych, jest wykorzystywana przez cwaniaków do mamienia naiwnych by żyć na ich koszt. Wiara czyni cuda - dla zarządzających OFE. Eksperty nasze, dziennikarze, macie poczucie odpowiedzialności za to co wygadujecie ??? Jesteście czwartą władzą, czy parobkami ??? ner Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:30 OFE to przekręt na skalę masową. Państwo zmusza obywateli do oszczędzania u drogiego pośrednika, który nie gwarantuje nawet ochrony realnej wartości kapitału. Ponadto, składki w OFE nie są własnością obywateli, więc nie ma mowy o jakichś prywatnych emeryturach. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Re: Politycy dobierają się do emerytur 05.12.10, 17:45 ja nie rozumiem tego że jeśli mamy ZUS to po co nam było jeszcze OFE Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 OFE to był pomysl wyciągnięcia kasy z budzetu 05.12.10, 17:49 Ordynarny chamski przekręt banku światowego firmowany u nas przez prof. Górę i premiera Buzka, a obecnie przez premiera Tuska i agenta Boniego Odpowiedz Link Zgłoś