Dodaj do ulubionych

Godomy po ślonsku. Gdzie? Na fejsie

04.12.10, 16:38
Pieruna... jak mi sie ckni za moim Ślonskiem w tyj Angliyj...
Bo to , padom wam, gupi naród..
Pisze sie Shakespeare a czyto sie Szekspir..
Ale doczkej... u nas tyż tak jezd..
Pisze sie pasztetowa a czyta sie leberwuszt...
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Godomy po ślonsku. Gdzie? Na fejsie 04.12.10, 17:38
      „Podczas ostatniego spisu powszechnego w 2002 r. prawie 60 tys. osób zadeklarowało, że śląski jest ich językiem domowym. Ale nikt nie jest w stanie zliczyć, ile osób naprawdę mówi po śląsku. Nie mówiąc o tym, ilu nie zrozumiało, o co chodziło ankieterom, którzy zadawali to pytanie po polsku.”

Hehehe, 10/10 :-)
    • henryk.moscibrodzki Potrzeba 200 000 PLN na opracowanie gramatyki ... 04.12.10, 21:45
      Doszły mnie słuchy, że jeden z profesorów śląskiego uniwersytetu jest gotów podjąć się opracowania gramatyki i słownika normatywnego języka śląskiego. Na ten cel potrzebuje kwoty w wysokości 200 000 złotych. Pieniądze są potrzebne na zatrudnienie całego sztabu ludzi, którzy pod kierownictwem tego profesora wykonają całą robotę w 1,5 roku, a nie w ciągu 15 lat (gdyby ten profesor robił to sam).

Chociaż nie jestem Ślązakiem z urodzenia, na ten cel zobowiązuję się wpłacić darowiznę w kwocie 100 złotych. Tym samym oczekuję od pana Rafała Adamusa (Pro Loquela Silesiana), podania numeru konta bankowego, na które można byłoby wpłacać darowizny na ten szczytny cel. Mam nadzieję, że Ślązacy z urodzenia (i nie tylko) pójdą w moje ślady, i wymagana kwota zostanie zebrana w ciągu paru miesięcy.
      • henryk.moscibrodzki Re: Potrzeba 200 000 PLN na opracowanie gramatyki 05.12.10, 22:08
        Żeby było jasne, jest to całkiem moja prywatna inicjatywa, deklaracja, że jestem gotów wpłacić określoną kwotę w formie darowizny na określony cel (opracowanie gramatyki i słownika normatywnego języka śląskiego). Pro Loquela Silesiana wymieniłem jako organizację, która mogłaby pilotować ten projekt.
    • rawahecht Re: Godomy po ślonsku. Gdzie? Na fejsie 05.12.10, 12:19
      @antobjar,

ales sam w pierony felerow naczaskol.
      Kaj?
      Poszukej som.
    • 86644ll Propaganda RAŚ 06.12.10, 05:05
      Prezesem Pro Loquela Silesiana jest polityk RAŚ, Adamus. W stowarzyszeniu Danga chyba sekretarzem jest działacz RAŚ. To RAŚ wymyślił, że gwara śląska to język. W XIXw. na Górnym Śląsku wydawano gazety po niemiecku i po polsku. Gazet po śląsku nie było. Język śląski nigdy nie istniał. Wspomniany Feliks Steuer był Polakiem, uważającym mowę górnośląską za dialekt języka polskiego. RAŚ potrzebuje języka śląskiego do tworzenia narodu śląskiego
      • der-chef Re: Propaganda RAŚ 06.12.10, 08:08
        Jestem Ślązakiem z dziada pradziada i wiem że nawet RAŚ też wie że aby odnowić naród śląski to trzeba by deportować ze Śląska 85% ludności. Śląsk to dziś głównie ludność napływowa ze wschodu wszak Bytom nazywany jest Lwowem. Najwięcej przybyszy mamy z częstochowskiego z okolic Kielc, Radomia, Lublina, Rzeszowszczyzny. Dolny Śląsk to właściwie tylko kresy.
    • japolak Godomy po ślonsku. Gdzie? 06.12.10, 08:20
      Historia tak się dziwnie potoczyła, że druga gwara śląska jest na Zaolziu. Ze średnioiwecznymi nawet korzeniami. Mocno polskimi. Czesi odtwarzając swój język przesadzili - na niemal całym świecie jest teatr - u nich divadlo. Dokuczam przyjaciołom czemu mają "ta tramwaj".
      Mój szwagier z Czeskiego Cieszyna narzeczoną Ewickę nauczył szprechać po polsku.
      Ja to lubię - także kongenialny spektakl Tesinskiego Divadla - po polsku, czesku, niemiecku, w jidish a nawet po rusku !
      Taki Cieszyniak do czeskiego polsie słowa wtrącającyy - Villem von Reubert. Ćwierć wierku temu kolega pytający tubylców przy piwie
      - a wy Polacy cy Czesi?
      - chlapy, jisem stąd!
      kupowaliścvie w Tesinie czerstwy chleb w sklepie?
      Sklep to piwnica, czerstwy to stary.
      Na koupaliste serwowali piwo a rum - trupy nie pływali.
      Nieco dalej był w strumieniu jakiś wodnik, vodicka, wasserman...
      jakieś białe, spleśniałe...

• gostom1 Re: Godomy po ślonsku. Gdzie? 06.12.10, 08:32
        @japolak

Tu słownik niemiecko-polski:

www.bis.uni-oldenburg.de/bis-verlag/wdlp/all_A.html
      • heterofob2 czerstwy 06.12.10, 11:04
        W języku polskim słowo "czerstwy" oznacza stary w odniesieniu do chleba. W wyrażeniu "czerstwy staruszek" oznacza nadal: świeży, rześki, żwawy.

Polecam do obejrzenia filmik z nagraniem mojej lekcji o Śląsku i Ślązakach:

www.youtube.com/user/ark951#p/u/8/EfOVtXEoUS4
    • sybirak2 Godomy po ślonsku. Gdzie? Na fejsie 02.02.11, 16:55
      Jak już checie godoć, to po szlonsku, a nie ślonsku. Pyrsk.
    • sabbr Godomy po ślonsku. Gdzie? Na fejsie 26.03.11, 21:47
      To co autorzy wymienili, to zaledwie czubek góry lodowej. Istnieje jeszcze szereg innych książek po naszymu. Nawet pół gorole szkryflajom tak. Taki Podgórski zrobił Słownik gwar Śląskich (nie mylić ze słownikiem Widerki - to całkiem inne wydawnictwo!). Słownik ten powstał jakoś kilkanaście lat temu, bez udziwnionych kresek, kropek czy daszków nad o czy s. Do dziś to chyba największy - zawierający coś ponad 20 tys. haseł, słownik śląsko-polski. Zastanawiające jest, że napisał go nie hanys ino gorol! Jak gorole sie naszom godkom zajmujom, to nie jest za dobrze. Mało ludzi w sposób profesjonalny się tym zajmuje. Śląscy parlamentarzyści, prof. Miodek i większość autorytetów śląskich jakoś nie popiera pisania po naszymu.
      Boja sie, że śląski zginie. Tym większy szacun do goroli, kerzy sie naturalizują na ślonzoków i próbują po naszymu sie uczyć. I jeszcze piszą, jak Podgórski, autor tego Słownika Gwar Śląskich. Szacun.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka