Dodaj do ulubionych

Wszyscy mówią: kocham cię

05.12.10, 17:32
Może ktoś "sypnie" nazwą tej Wielkiej Międzynarodowej Firmy?
Za coś takiego należy się nagroda, choć jej przecież nie chcą.
Ja też się poryczałem przy czytaniu.
Super dzieciak. Chyba nie ma tego po matce.
Obserwuj wątek
    • qantii Wszyscy mówią: kocham cię 05.12.10, 18:30
      Sam artykuł jest sympatyczny i taki ciepły... Dobrze jest czasem przeczytać, że świat i ludzie nie zawsze są wredni i nieczuli. Serdeczne życzenia zdrowia dla małego Adiego i wszystkich , którzy przyczynili się do tego, aby odzyskał drowie i znalazł szczęśliwy i spokojny dom:)
    • drakaina Wszyscy mówią: kocham cię 05.12.10, 18:54
      Świetnie napisany reportaż i piękna, podnosząca na duchu opowieść. Zadziwia tylko nieczułość władz kościelnych - cokolwiek pisze autor artykułu, nie potrafię "zrozumieć specyfiki życia zakonnego", które odsyła opiekunkę "na studia"...

--
      O sztuce u dawnych
    • 1sz-truten Wszyscy mówią: kocham cię 05.12.10, 19:05
      Ja sie nie zachwycam pieknie napisanym tekstem
      bo noz mi sie w kieszeni otwiera
      kiedy mysle jak wielu urzednikow tworzylo chory system
      i bralo za to i nadal bierze pieniadze !
      w tym kraju nigdy nie doczekamy sie tego na co czekamy
      doputy nie bedzie odpowiedzalnosci urzednikow za swa prace
      dziesiatki , setki a w skali kraju moze i tysiace ludzi zamiast leczyc chorych
      zajmuje sie w godzinach pracy wymyslaniem jak oszukac system!

CHORY SYSTEM STWORZONY PRZEZ CHORYCH URZEDNIKOW
      A NORMALNI LUDIZE ZA TO PLACA !!!!!!!!!!!!!!!
    • mama_kazala Wszyscy mówią: kocham cię 05.12.10, 20:10
      chory System, piękna historia mimo wszystko i na przekór..
    • rumcajs116 Wszyscy mówią: kocham cię 05.12.10, 22:14
      Po takim artykule odzyskuję wiarę w człowieka . Może to nie jest najlepszy ze światów , ale też nie jest najgorszy . Dziękuję autorowi artykułu .
    • gburiaifuria Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 09:05
      ten system jest chory i trzeba cos z tym zrobic. Nie moze byc przeciez tak, ze ratowanie komus zycia wiaze sie z przestepstwem. Z jednej strony aborcja to przestepstwo, a z drugiej ratowanie takiego malego to zadluzanie szpitala.... Niechze sie prawnicy za to zabiora i wymysla cos spojnego, ze na przyklad wszystkie tego typu dzieci sieroty sa finansowane z budzetu i nawet jesli system nie przewiduje leczenia bezplatnego, to leczy sie dzieci pelnoplatnie placac z budzetu. Nie moze byc przeciez tak, ze pozniej okaze sie, ze dla paru innych dzieci nie ma juz limitow i nic sie nie da zrobic. Jesli cos jest zle, trzeba to zmienic, a nie wypisywac wyciskacze lez. Wspaniale, ze mamy wspolczujacych lekarzy i pielegniarki, ale to przeciez nie o to chodzi, bo jesli panstwo pojdzie za ciosem, ze skoro aborcja jest zabroniona, to panstwo funduje i monitoruje zaspokajanie potrzeb zdrowotnych dzieci, ktore musialy sie urodzic, i sa na to odpowiednie ustawy i zaden szpital z powodu leczenia dzieci nie popada w dlugi i nikt nie czuje sie przstepca trzymajac malego w szpitalu, tak samo jesli chodzi o staruszkow, tez powinni byc objeci tego typu opieka. Nie wierze, ze nie mozna tego zrobic, na pewno mozna, ale trzeba sie za to zabrac.
    • three-gun-max Łzawa historyjka marketingowa 06.12.10, 10:24
      Kilkakrotnie w tekście występuje nienazwana firma farmaceutyczna. Oczywiście, żeby nie było za trudno się domyślić która, podana jest podpowiedź, że produkuje sprzęt do dializ. Dodatkowo pierwszy "przypadkowy" komentarz z prośbą o podanie nazwy. Ech te koncerny farmaceutyczne i ich metody reklamy ;)
    • acc4 Hodowla chorych dzieci 06.12.10, 11:08
      A mnie poruszył opis "hodowli" niepełnosprawnych dzieci przez zakonnice w Jaszkotlu. Nakarmione, ubrane, pozostawione same sobie w łóżeczkach w pokojach. A siostrzyczki zapewne obowiązuje kodeks pracy, bo one są w pracy - dobrze wynagrodzonej ze środków publicznych i chronionej. Przy chorym dziecku zakonnica się wyżywi, chciałoby się strawestować słynne powiedzenie klasyka rzeczników prasowych.
      • szuwarek75 Re: Hodowla chorych dzieci 09.12.10, 18:27
        Ku_re_wsko chamski komentarz napisany z ciepłego fotela. Spróbuj idiotko wyjść z bogatego domu i poświęcić się pracy z upośledzonymi dziećmi. Potem wróć tu po miesiącu i napisz jaki masz pogląd na tę sprawę. Gdyby nie te zakonnice, to nikt by tych dzieci nawet nie ubrał i nie nakarmił
    • krwawymsciciel Re: Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 11:40
      o ku..., też się poryczałem
    • odre79 Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 12:34
      ...w zyciu mi sie oczy nie spocily na wyborczej. do dzis.
    • bawarska Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 15:13
      Jestem obużona zachowaniem siostry, która pomogła dziecku, przyzwycziła je do siebie, została opiekunem prawnym (za to też miała pieniążki) a potem wyjechała na studa do Rzymu porzucając dziecko. Taka będzie się smażyć w piekle, nie pomogą jej lata modlitw... Daj Boże....
      Jeżeli te zakonnice prowadzą ośrodek dla dzieci chorych i upośledzonych, to powinny inaczej opiekować się dziećmi. Trzeba pamiętać, że to państwo, a nie koścół, płaci za wychowywanie tych dzieci. A jeżeli nie potrafią - to odebrać im państwowe pieniadze i dzieci, wtedy nic im nie będzie przeszkadzało w modlitwie.
      • three-gun-max Re: Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 15:24
        Chyba nie znasz za bardzo zwyczajów sukienkowych. Ona na bank nie wyjechała z własnej woli. Wysłanie "na studia" to stary chwyt hierarchii kościelnej, kiedy chcą się kogoś pozbyć. Tak samo było w przypadku Popiełuszki. Siostrzyczka za bardzo się przywiązała, dzieciak był zbyt problemowy, dodatkowo sprawą zaczęły interesować się media, więc problem szybko zlikwidowali.
    • hiacynt33 Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 19:08
      Proszę tak nie krytykować tych sióstr. Mają nielekką pracę, brak im tylko dziennikarki, która by we wzruszający sposób to opisała.
    • 061445h Wszyscy mówią: kocham cię 06.12.10, 19:09
      Pani Edyto,
      Poznalem kiedys pania we Wroclawiu jako kolezanke mojej siostry tez pielegniarki a dzisiaj przedstawicielki jednej z amerykanskich firm medycznych. Na koniec artykulu malo nie poplakalem sie, a widzialem w zyciu wiele. Dziekuje Pani. Jest pani dla mnie prawdziwym bohaterem. Szkoda tylko ze polski system leczenia jest tak chory.
    • drojb A mną wstrząsnęło pewne zdanie 06.12.10, 21:44
      "zasady zakonu nie pozwalają na zbyt duże okazywanie uczuć dzieciom".
      Jak się zastanowić - to słuszne zasady. Bo jakby zakonnice okazywały dzieciom uczucia, to by u większości rozwinęły się uczucia macierzyńskie. I odeszły by z klasztoru, by adoptować sierotę.

Ale jak się czują dzieci w klasztornych sierocińcach???

• drojb Do wyobcowanego: 06.12.10, 21:50
      Nie zgadzam się z ostatnim zdaniem w twoim poście. No bo co wiesz o tej matce?
      Ja mogę powiedzieć tyle: jest ona ofiarą okrucieństwa państwa, które ulegając naciskom KrK nie wprowadziło edukacji o seksualności i zapobieganiu ciąży, nie refunduje środków antykoncepcyjnych, nie propaguje używania prezerwatyw - i zakazuje aborcji.

Tylko nie mów "mogła się pilnować". Kobiety też odczuwają pożądanie i pragną seksu. Raczej powinieneś potępiać jej partnerów, że uprawiali seks bez zabezpieczeń i bez żadnej odpowiedzialności za dzieci, które spłodzili.
    • karrina79 Wszyscy mówią: kocham cię 08.12.10, 23:27
      A ja nie rozumiem czemu tak łatwo przychodzi forumowiczom krytykowanie i sióstr zakonnych i biologicznej matki dziecka i Systemu. Siostry zakonne wykonują wspaniałą pracę opiekując się dziećmi których nikt nie chciał, a że dzieci jest dużo i brakuje rąk do pracy to zrozumiałe że nie mogły poświecić więcej uwagi Adiemu. System dobry nie jest, ale prosta recepta na rozwiązanie wszystkich bolączek też nie istnieje.To że matka porzuca chore dziecko - cóż, tyle wiemy o sobie ile nas sprawdzono... Brawo dla Edyty i wszystkich którzy walczyli o Adiego. I dla Wielkiego Tajemniczego Koncernu też brawo - nawet jak rzucicie gdzieś tu nazwę (sprawiając radość wszystkim tym którzy o reklamę was podejrzewają) to i tak sobie sprzętu do dializ nie kupię:)
      • alicja_warsaw Re: Wszyscy mówią: kocham cię 11.12.10, 13:42
        System chory ale Edyta absolutnie wspaniała! Ryczałam i ryczałam:)
        • clonek13 Pani Edyto! 11.12.10, 21:06
          Pani Edyto- pojawiajace sie nowe dziecko w domu zwiastuje szczescie , zycze Pani i Pani rodzinie zebysciego doswiadczylli , dziekuje ze sa jeszcze na swiecie tacy wspaniali ludzie.pozdrawiam
    • alex_koz Wszyscy mówią: kocham cię 12.12.10, 01:29
      no to rycze..., powodzenia dla Pani Edyty i wszystkich bohaterow, oby wiecej takich ludzie bylo wokol Nas.
    • kisokolo Pani Edyta 14.12.10, 18:50
      Dawno nie czytalam tak pozytywnego artykulu. Dobrze wiedziec ze istnieją jeszcze tacy ludzie!
    • jacm76 Wszyscy mówią: kocham cię 17.12.10, 12:52
      Myślę że prawdziwą bohaterką tej historii jest miłość . Bo tym uczuciem zarażał mały , dzięki temu tyle jej w zamian otrzymał . Nawet tytuł artykułu o tym mówi ,, wszyscy mówią : kocham Cię " . Smutne że w postach zaraz pojawiają się oskarżenia na temat instytucji jak i osób które małemu pomagały . Co do oskarżeń że to reklama firmy farmaceutycznej powiem tak jeśli efektem tej reklamy jest zdrowie i szczęście tego dziecka to oby jak najwięcej firm miało takie ,, haniebne " uczynki :) . Szacunek dla firm a przede wszystkim ludzi w nich pracujących którzy pomogli tak jak umieli najlepiej .
      • lynetta Re: Wszyscy mówią: kocham cię 19.12.10, 12:58
        Jestem zbulwersowana opisem ośrodka szkolno wychowawczego w Jaszkotlu.
        Mam okazję bywać tam dosyć często. Nie prawdą jest ,jak wyżej ktoś napisał, że jest to hodowla niepełnosprawnych dzieci. Opieką nad chorymi dziećmi , w dużej części porzuconych przez rodziców, zajmują się "świeccy" opiekunowie.
        Wspaniali ludzie, którzy bardzo wiele dają tym dzieciaczkom.

Zresztą warto zajrzeć na ich stronę: www.nsosw.pl/index.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka