17.12.10, 17:14
Niech brudny achim powie o swoich grzeszkach, gdy dojeżdżając do szkoły pociągiem " załatwiał"
swoim koleżankom psikusy będące na granicy prawa.
Obserwuj wątek
    • antropoid Dziady 17.12.10, 18:51
      >>Biskup Frankowski uważa ten list i jego ujawnienie za prowokację. W "Naszym Dzienniku" mówi: "Będą w Kościół uderzać, by odwrócić uwagę od własnych grzechów, zaniedbań, kłamstw i krzywd wyrządzonych polskiemu narodowi...<<

Taa, a biskupi to pewnie uwagi od własnych grzechów, zaniedbań, kłamstw i krzywd wyrządzonych polskiemu narodowi nie odwracają...

Co do Brudzińskiego - czy jest sens bez przerwy cytować zwykłą szumowinę - tyle, że przebraną w garnitur?
      • patriota-polski Biskupi to szkodniki jakich mało 18.12.10, 15:17
        Żyją na koszt nas wszystkich i mają nas za idiotów. Jak długo będzie sobie pozwalać pluć w twarz?
        • rodzaj_konta Re: Biskupi to szkodniki jakich mało 18.12.10, 20:53
          Następne 2000 lat?
    • jurber1 Dziady 17.12.10, 19:03
      Rydzyk jest koszmarny ... więc skąd ma tylu wyznawców ? Chyba faktycznie coś jest w tych ocenach Brudzińskiego; tyle że dotyczy to niewielkiej (i wciąż malejącej), schyłkowej grupy ogłupionych owieczek.
      • r.romanek63 Re: Dziady 18.12.10, 18:23
        jurber1 napisał:

> Rydzyk jest koszmarny ... więc skąd ma tylu wyznawców ? Chyba faktycznie coś je
        > st w tych ocenach Brudzińskiego; tyle że dotyczy to niewielkiej (i wciąż maleją
        > cej), schyłkowej grupy ogłupionych owieczek.

Michnik jest koszmarny ... więc skąd ma tylu wyznawców ? Chyba faktycznie coś je
        > st w tych ocenach tyle że dotyczy to niewielkiej (i wciąż maleją
        > cej), schyłkowej grupy ogłupionych czerwonych owieczek.
        • szama3 Re: Dziady 19.12.10, 13:35
          r.romanek63 napisał:

> jurber1 napisał:
          >
          > > Rydzyk jest koszmarny ... więc skąd ma tylu wyznawców ? Chyba faktycznie
          > coś je
          > > st w tych ocenach Brudzińskiego; tyle że dotyczy to niewielkiej (i wciąż
          > maleją
          > > cej), schyłkowej grupy ogłupionych owieczek.
          >
          > Michnik jest koszmarny ... więc skąd ma tylu wyznawców ? Chyba faktycznie coś
          > je
          > > st w tych ocenach tyle że dotyczy to niewielkiej (i wciąż maleją
          > > cej), schyłkowej grupy ogłupionych czerwonych owieczek.

nikt nas nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne, jak to w skrócie i jasno wyraził Jarosław Kaczyński... chodzi durniu o to, że nie ma symetrii!! ani żadnej "równości" dwa lata temu nobla z fizyki dostało dwóch gości, którzy dowiedli czegoś, co po ang nazywa się "spontaneus assymetry" czyli przekładając to na twój (niski) poziom - mimo że "jak Kuba Bogu tak bóg kubie" nie powiększa Kuby ani nie pomniejsza Boga, tzn Bóg to bezmierny punkt grawitacyjny a Kuba to wyspa jak wulkan gorąca lub - Rydzyk to kuba jak wyspa gorąca a Michnik to bezmierny punkt grawitacyjny... rozumisz?
    • trajkotek Dziady, dziady dziady + baba 18.12.10, 13:23
      bardzo zabawne - wygląda to na prawdziwą wojnę imperiów medialnych: Agora vs Rydzyk - tylko, że proporcje jakieś nie-równe ...
      W artykule swem pomija Pani bardzo ważny Głos - głos prezydenta Lecha Wałęsy
      • pis_busters Re: Zadziwiasz mnie! 18.12.10, 14:22
        Zadziwiasz mnie! Okazuje się, że parę milionów Polaków należy do imperium Agory. Ja też, choć zupełnie o tym nie wiedziałem. Wydawało mi się, że po prostu walczę z głupotą, kłamstwem i ksenofobią. A tu okazuje się, że jestem członkiem Imperium Zła...
        • trajkotek Re: Zadziwiasz mnie! 18.12.10, 20:07
          nie napisalem "imperium zła" ale "imperium Agory", bo smieszy mnie używanie sformulowania "imperium ojca rydzyka" - w moim tekście nie ma żadnych ocen, niestety - każdy jednak rozumie go jak chce - nie mam na to wpływu. I dobrze.
          • zbyszek.bejach Re: Zadziwiasz mnie! 19.12.10, 08:10
            Ja przyznaję, że nie rozumiem niejakiego Rydzyka ponieważ ten facet nie mówi po polsku. Natomiast oceniam to faktach jakie kreuje kierowana przez niego instytucja.
        • mys1acy do pis-busters 18.12.10, 21:07
          Ty nie walczysz z kłamstwem , bo sam jesteś kłamcą .
          No chyba że walczysz sam ze sobą, to co innego.
          • pis_busters Re: do bezmyślnego 18.12.10, 22:20
            Sam to wymyśliłeś? A fakty gdzie?
            • mys1acy do pis-busters 18.12.10, 22:44
              Tam gdzie ty dałeś mi odpowiedz - tam szukaj faktów.
      • arnika8 Re: Dziady, dziady dziady + baba 19.12.10, 03:17
        trajkotek, nie manipuluj, bo niejaki Gojga4 wstawił to na you tube teraz, ale prezydent Wałęsa był w Radiu Maryja w początkach jego działalnośći.

Oto co tam 16 godz. temu Gojga4 napisał:
        "Dokładnie nie pamiętam, kiedy te słowa wypowiedział, ale za swojej prezydentury w latach 90-tych"...

A już dawno prezydent Wałęsa się przekonał, jaki ten "głos katolicki w twoim domu" jest jątrzący i nie raz dawał temu wyraz.

Manipulujesz jak Frankowski i Michalik, zresztą też w mediach Rydzyka.

• h-mol Re: Dziady, dziady dziady + baba 19.12.10, 12:28
        To, że posługujesz się kulawą polszczyzną to także fragment "wojny imperiów"? Poprawnie pisze się "nierówne"!
    • mr.man Dziady 18.12.10, 13:54
      Panie Frankowski, wie pan dlaczego ojciec Ludwik nie założył radia, telewizji, telekomu, gorzelni, prywatnej uczelni i gazety? Może dlatego, że w zgodzie z naukami religii której jesteś pan urzędnikiem prędzej wielbląd przejdzie przez ucho igielne, niż pazerny wieprz w sukience.
    • iskram Dziady 18.12.10, 14:25
      Są dwa światy i są dwa słońca , ale moje mocniej wciąz grzeje ty masz może dużo pieniędzy ja nadzieje, /świadomą/ Wpadną w swoja pułapkę,i wtedy zobaczymy prawdziwych dziadów.
    • ajakzupa a ha, ha, ha, ha 18.12.10, 14:26
      "A szatan będzie wam przeszkadzał" - płaszczący się przed Rydzykiem Lech Wałęsa o Monice Olejnik.

• antropoid Re: To po co szczekasz? 18.12.10, 14:51
    • flawerwell Dziady 18.12.10, 15:14
      Niestety wciąż w Polsce zbyt liczą się słowa dziadów w czarnych lub fioletowych sukienkach. Mieć ich za autorytet to jak hołdowac jolancie rutowicz. Jednym słowem dno.
      • mys1acy A co ma być tylko Żydokomuna 18.12.10, 16:15
        Dlaczego w Polsce nie ma być chrześcijaństwa, ludzie maja prawo wybierać religie, mamy demokrację.
        Nie wiem czy dla p. Olejnik za trudny temat , opisać ostatnią wizytę prezydenta Komorowskiego w USA.
        Największe świnie wymagają zazwyczaj od ludzi, żeby byli aniołami.
        • pis_busters Re: Święte słowa, święte słowa bezmyślny szary czł 18.12.10, 18:24
          mys1acy napisał:

> Największe świnie wymagają zazwyczaj od ludzi, żeby byli aniołami.

Święte słowa, święte słowa bezmyślny szary człowieku!

> Dlaczego w Polsce nie ma być chrześcijaństwa, ludzie maja prawo wybierać religie, mamy demokrację.

Problem w tym, że nikt ci nie zabrania wierzyć w Boga. Ty natomiast zabraniasz innym nie wierzyć.

> Nie wiem czy dla p. Olejnik za trudny temat , opisać ostatnią wizytę prezydenta Komorowskiego w USA.

Takie wash-and-go? Wszystko w jednym artykule jak w sms od szefa cyngli?

• mys1acy do pis-busters 18.12.10, 21:04
            Nienawidzę jeśli tępi się chrześcijaństwo, na każdym kroku, a w szczególności jeśli robią to Żydzi.
            Ty możesz wieżyc czy nie wieżyc , jest mi to obojętne, nie ma to dla mnie znaczenia.
            Nie potrafisz odpowiedzieć na oszczerstwa które napisałeś w stosunku do Kaczyńskiego .
            Cyngle mają za zadanie 30 minut poświęcić na forum , tak że staraj się wyrobić normę.
            • pis_busters Re: do bezmyślnego 18.12.10, 22:17
              Tak niską normę ci wyznaczyli? Tylko 30 minut? Bo widzisz ja jestem woluntariuszem. Po prostu nienawidzę kłamstwa i Kłamczyńskiego. A chrześcijaństwo najbardziej tępią polscy biskupi i Terlikowski. To przez nich odwiedzam kościół tylko dwa razy w roku (nie dając nic na tacę). Poza tym wierzy się przez "rz". Mogliby cynglom robić egzaminy wstępne z ortografii. Drożej musieliby płacić ale porządniej by wyglądało...
              • mys1acy do pis-busters 18.12.10, 23:09
                Ty jesteś wolontariusz , a ja świętą krową
                Co odbijasz piłeczkę , sam nie potrafisz nic wymyślić ?
                Chodzisz do kościoła dwa razy w roku , bo boisz się być zdemaskowany, że nie jesteś chrześcijaninem?
                A co powiesz o Tusku czy on jest kłamcą?
                • maxik-g Nie. O tobie - że jesteś nędznym oszczercą. 19.12.10, 01:01
                • zbyszek.bejach Re: do pis-busters 19.12.10, 08:22
                  mys1acy napisał:

> Chodzisz do kościoła dwa razy w roku , bo boisz się być zdemaskowany, że nie je
                  > steś chrześcijaninem?
                  Ja chciałbym chodzić do kościoła częściej niż dwa razy w roku, ale jest to niemożliwe. Bo kościoły są stale zamknięte. na ogromne kłódki. Są otwierane tylko na czas lekcji politycznych i indoktrynacji obłudnie nazywanych mszą w dodatku świętą. Jakkolwiek nie jestem chrześcijaninem chociaż ochrzczony i te następne imprezy, ale szukam i chciałbym czasami w "przybytku bożym" móc pomyśleć, zastanowić się, poszukać prawdy. Ale nie mogę bo kościół albo zamknięty albo z lektorem, który usiłuje mi wcisnąć na kogo mam głosować.
            • h-mol Re: do pis-busters 19.12.10, 12:29
              Twój nick to dowcip roku! Gratulję!
        • r.romanek63 Re: A co ma być tylko Żydokomuna 18.12.10, 18:27
          No po prostu bardzo trafne. Nie wiem tylko czy czytelnicy GW, wszelkiej maści jolki rutowicz załapia o co chodzi.
          • h-mol Re: A co ma być tylko Żydokomuna 19.12.10, 12:31
            A mógłbyś to napisać po polsku, jak Pan Bóg przykazał? Czy wy zwolenicy PiS wszyscy jesteście tak bardzo niedouczeni?
            • mys1acy do h-mol 19.12.10, 16:08
              Ja mogę być niedouczony, i analfabetą , bo nie jestem prezydentem, tylko szarym człowiekiem.
    • patriota-polski Nie będzie biskup pluł nam w twarz... 18.12.10, 15:17
      ... i dzieci nam ogłupiał - chciałoby się zaśpiewać.
      • wlekawa Re: Nie będzie biskup pluł nam w twarz... 18.12.10, 21:42
        Tak nam dopomóż Bóg!
      • zbyszek.bejach Re: Nie będzie biskup pluł nam w twarz... 19.12.10, 08:34
        patriota-polski napisał:

> ... i dzieci nam ogłupiał - chciałoby się zaśpiewać.
        Konta bankowe Radia Maryja
        Konta złotówkowe
        - PKO BP S.A. II/O Toruń
        nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130
        - Bank Pocztowy S.A. O/Toruń
        nr 77 1320 1120 2565 1113 2000 0003
        z dopiskiem: "Dar na cele kultu religijnego"
        Konta walutowe
        EUR - PKO BP S.A. II/O Toruń
        ul. Grudziądzka 4, 87-100 Toruń
        nr 65 1020 5011 0000 9602 0105 7298
        Funty GBP - PKO BP S.A. II/O Toruń
        nr 08 1020 5011 0000 9502 0105 7306
        Dolary USD - PKO BP S.A. II/O Toruń
        nr 13 1020 5011 0000 9302 0105 7314
        (Ofiarodawcy spoza Polski przed numerem konta winni dopisać symbol PL, a po numerze: SWIFT - BPKOPLPW)
        Konto w USA
        RADIO MARYJA, P.O. BOX 39565
        CHICAGO, IL 60639-0565
        Konto w Kanadzie
        St. Stanislaus - St. Casimir's Polish Parishes - Credit Union Limited
        40 John St., Oakville, ONT L6K 1G8
        Numer konta: 84920
        Radio Maryja ? 2010
    • 25cz Dziady 18.12.10, 15:19
      jedno trzeba Rydzykowi przyznać, że ma smykałkę do interesów. W swoim kieracie zaprzągł Jezusa Chrystusa, ale czego się nie robi dla kochanej ojczyzny i wspólnoty prawdziwych polaków.
    • robert9998 Pani Olejnik przemilczała sprint Grabarczyka 18.12.10, 15:50
      Rozpisywanie się na temat, czegoś takiego ja Brudziński jest bezsensowne.
      Sam się zastanawiam, czy nie pozwać do sądu Brudzińskiego za obrażanie mnie. Poseł stwierdza że "państwo moje jest dziadowskie" ja czuje się urażony i mam prawo pozwać go. Pan Brudziński nie wypowiadał się w sejmie więc, wariant polemik i pytań poselskich odpada.
      Zastanawiam się tylko nad jednym, dlaczego pani Olejnik nie zaczęła rozpisywać się o sprinterskich popisach ministra Grabarczyka, czy ciągłym bredzeniu ministra finansów o całkowitym zakazie in vitro i aborcji,. Minister finansów Jan Vincent Rostowski, stał się
      kserokopią radykalnego biskupa Michalika najgorliwiej zwalczającego zapłodnienia in vitro i prawo do aborcji jednocześnie obrońca radia Maryja.
      Pani Monika Olejnik milczy, również na jak 90% mediów o kompletnej klapie z podróży premiera do Berlina tzw. potrójny nokaut.

www.youtube.com/watch?v=fUjV6DLXrdQ
      www.rmf24.pl/fakty/polska/news-usmiech-elvisa-zamiast-rozmowy-o-kolei-zobacz-film,nId,312991,repId,343969
      wiadomosci.wp.pl/gid,12950401,title,Jak-oni-sie-kochali,gpage,10,img,12953122,galeria.html
      • kurelski Re: Pani Olejnik przemilczała sprint Grabarczyka 18.12.10, 17:59
        Bo Pani Olejnik - olewa fakty i tylko reaguje jak dostanie polecenie z 3-kata wladzy
        Dupowaty-Tusk-Michnik. Tekst ma przygotowany tylko sie podpisac i do kasy.
        • h-mol Re: Pani Olejnik przemilczała sprint Grabarczyka 19.12.10, 12:32
          Weź tabletkę! Jaruś Ci powie jaką!
    • zwf Dziady polskie... 18.12.10, 16:46
      Rydzyk ma doktorat i ś. p. LK też miał doktorat. Jeden sobie nie radzi z j. polskim, drugi tez miał z nim poważne klopoty. O językach obcych przez litość nie wspomnę.

Różnica jest zasadnicza: ojciec dyrektor jest doktorem teologii, czyli s-f, czyli spirit-fiction, czyli nauki o bogach i duchach, których nie ma, a przynajmniej nikt jeszcze naukowo nie udowodnił ich istnienia. Jego bzdety kupuje ciemny lud (jak powiedział klasyk: ciemny lud to kupi).

LK był doktorem prawa i prezydentem Polski i też (głównie) ciemny lud go kupował. Za ojca dyrektora sie nie wstydzę, czasem mi go po ludzku żal. Podobno osoby naprawdę chore psychicznie nie są tego świadome. Natomiast nieraz czułem sie nieswojo słuchając (i ogladając) byłego Pana Prezydenta. Jego poprzedników tez to zresztą dotyczy.

Obawiam się, ze i obecny idzie w ich ślady. Przemawia owszem ładnie ale chyba nie zawsze wie co, gdzie i kiedy mowi, niestety. Wojna to nie polowanie, zwłaszcza dla tych, na których polują, a na wojnie role się czasem odwracaja...
      • erte2 Re: Dziady polskie... 19.12.10, 01:37
        zwf napisał:
        LK był doktorem prawa i prezydentem Polski i też (głównie) ciemny lud go kupowa
        > ł. Za ojca dyrektora sie nie wstydzę, czasem mi go po ludzku żal. Podobno osoby
        > naprawdę chore psychicznie nie są tego świadome

Lech Kaczyński był marnym prezydentem, ale przyzwoitym człowiekiem, ale niestety był pod przemożnym wpływem swego złego ducha - brata bliźniaka.
        Natomiast Rydzyk (bo nie przejdzie mi przez klawiaturę pisanie o nim ksądz, a tym bardziej ojciec) jest wyjątkową wyrachowaną i zakłamaną szują, prawdopodobnie rzeczywiście ruskim agentem wpływu którego rola polega na skłóceniu Polaków między sobą, a osłabione w ten sposób państwo polskie będzie łatwe do zmanipulowania. Dokładnie zresztą w ten sam sposób zachowuje się Jarosław Kaczyński. Jest to wyjątkowo perfidne działanie, bo szermując hasłami pseudopatriotycznymi i szczując nas na Rosję, a de facto prowokując do antyrosyjskich postaw tylko ułatwiają im działanie.

Jak się tak spojrzy na sprawę to teza o zamachu pod Smoleńskiem zaczyna nabierać sensu.
    • maczimo Dziady 18.12.10, 16:52
      BEŁKOT.
      • maxik-g Prawda. To już nie bełkocz więcej. 19.12.10, 01:02
    • donpedro1968 Dziady 18.12.10, 17:02
      Sekta Rydzyka i sekta Michnika, to taka sama zaraza.Powinni razem zniknąć z polskiej rzeczywistości.
      • kurelski Re: Dziady 18.12.10, 17:55
        donpedro1968 napisał:

> Sekta Rydzyka i sekta Michnika, to taka sama zaraza.Powinni razem zniknąć z pol
        > skiej rzeczywistości.
        Zgadzam sie na ta zasade rownosci gowno=gowno .
        • zbyszek.bejach Re: Dziady 19.12.10, 08:26
          I znowu ku...ki.
      • szama3 Re: Dziady 19.12.10, 13:46
        nikt nas nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne, jak to w skrócie i jasno wyraził Jarosław Kaczyński... chodzi durniu o to, że nie ma symetrii!! ani żadnej "równości" dwa lata temu nobla z fizyki dostało dwóch gości, którzy dowiedli czegoś, co po ang nazywa się "spontaneus assymetry" czyli przekładając to na twój (niski) poziom - mimo że "jak Kuba Bogu tak bóg kubie" nie powiększa Kuby ani nie pomniejsza Boga, tzn Bóg to bezmierny punkt grawitacyjny a Kuba to wyspa jak wulkan gorąca lub - Rydzyk to kuba jak wyspa gorąca a Michnik to bezmierny punkt grawitacyjny... rozumisz?
    • ozjasz.szlangbaun Dziady 18.12.10, 17:09
      Ta blond-franca ujada jak ścierwo.Imperium Rydzyka, to takie samo kure........o, jak imperium żyda MICHNIKA! Jednego dziada spalić na stosie a ozjasza MICHNIORA pogonić do IZRAELA!
      • olewus.1 Brawo p.Olejnik...Mocno i prawdziwie. 18.12.10, 17:49
        A hołota niech wyje z nienawiści....
        • kurelski Re: Brawo p.Olejnik...Mocno i prawdziwie. 18.12.10, 17:54
          olewus.1 napisał:

> A hołota niech wyje z nienawiści....
          Pod Palacem Prezydenckim na polecenie tegoz.
          • antropoid Re: Brawo p.Olejnik...Mocno i prawdziwie. 19.12.10, 01:04
            No przecież hołota wyje - 10-tego, każdego m-ca. I to właśnie na polecenie "tegoż"...
      • pis_busters Re: A co z tobą zrobić? Pogonić na Białoruś? 18.12.10, 18:26
        A co z tobą zrobić? Pogonić na Białoruś?
    • kurelski Dziady 18.12.10, 17:52
      W dziadowskim Panstwie gdzie jedynie nie dziadowska PO z Gadzinowka GW rozpowszechnia artykuly Olejnik powszechnie znana jako ........ .Postanowilo gremium Dupowatych wyprostowac Kosciol ktory nie wykonuje polecen TUSKA_KLAMCZUSZKA.Juz panienki(pokaz cycki) z krakowskiego przedmiescia nie wystarczaja jako argumenty ,juz nawet pijani idioci nie wzbudzaja zachwytu nad przemadrym zachowaniem Prezydenta - potrzeba walnac w kosciol - bo jak inaczej zaslonic bajzel w rzadzie -sejm ustala rozklad jazdy - jaja w bialy dzien.Wychodzi bezradnosc o ktorej wszystkie media mowily od pol roku.Jak to ukryc,?Jak to ukryc? Wroga potrzeba,afere potrzeba, glupoty potrzeba au......... .
    • wolny_polak Dziady 18.12.10, 18:08
      Pani Moniko,

Piekna puenta... Spieprzaj dziadu!!!! Nic dodac nic ujac...

Niech sobie ewangelizuja Papuasow w Nowej Gwinei a nie wolnych ludzi w Wiecznej, Swietej, Tysiacletniej Polsce, przypadkowo preciez ochrzczonej i nie z wlasnej woli!!!!!

Wolny Polak, od dawna juz...
      • r.romanek63 Re: Dziady 18.12.10, 18:28
        No to są własnie teksty bezmózgowca dla takich bezmózgowców jak ty.
    • r.romanek63 Dziady 18.12.10, 18:20
      Polska to dziadowski kraj w którym są takie media jak GW, która zamiast informować prowadzi propagandę na miarę tow. Urbana.
    • drmuras Dziady na PKP 18.12.10, 18:30
      Szkoda że nikt z PIsu nie rządzi koleją. Wtedy byśmy się dowiedzieli jakie to dziadowstwo tam pracuje. A tak temat zastępczy
    • honos Dziaduwa olejnik co ty na to 18.12.10, 18:33
      Katastrofa smoleńska sama w sobie była wystarczającym nieszczęściem, ale zaraz po niej przyszła druga: katastrofa państwa polskiego- pisze na łamach "Rzeczpospolitej", w felietonie zatytułowanym "Katastrofa posmoleńska", Rafał Ziemkiewicz. Publicysta ocenia, że w krytycznym momencie władzę sprawowali ludzie, "których poziom umysłowy i etyczny wystarcza do podawania piłek na boisku, ale nie dorasta do wymogów stawianych mężom stanu".
      Nie dość, że w katastrofie pierwszej, pisze Ziemkiewicz, straciliśmy "prezydenta, kilkudziesięciu szefów urzędów centralnych, posłów, działaczy społecznych i zasłużonych obywateli", to zaraz potem "straciliśmy jeszcze więcej": "straciliśmy jako państwo godność i pozycję podmiotu polityki międzynarodowej, stając się jej przedmiotem".
      Straciliśmy je dlatego, że dla pana premiera Tuska w tym momencie najbardziej ze wszystkiego liczyło się, żeby dobrze wypaść przed kamerami i w oczach przywódców sąsiednich krajów, od których wydaje się całkowicie uzależniony emocjonalnie. Najważniejszą jego troską w obliczu narodowej tragedii było to, aby nie przyniosła ona korzyści politycznemu rywalowi. Wszystko inne odłożone zostało na bok.
      Ziemkiewicz podkreśla, że choć "ma o Donaldzie Tusku z każdym tygodniem coraz gorsze zdanie", to jednak "nigdy nie będzie z niego robił idioty":
      A przecież to właśnie oznaczałoby teraz poważne potraktowanie olśnienia, jakiego niby doznał premier po sześciu miesiącach, po tym, jak dawno już popioły wystygły, dowody zostały przemielone i zaorane, zeznania urzędowo skorygowane, a oryginalne czarne skrzynki poddane Bóg jeden wie jakim zabiegom konserwacyjnym. Gdyby uwierzyć, że oto teraz, po sześciu miesiącach opluwania „małpiarni" (jak nas nazwał usłużny Adam Michnik), wyszydzania i deprecjonowania wszelkich przejawów krytycyzmu wobec rosyjskiego „śledztwa", rugowania z mediów dziennikarzy odmawiających podporządkowania się obłudnej propagandzie, kłamliwego powtarzania, że wszystko jest znakomicie, współpraca układa się wzorowo, jesteśmy dopuszczani do każdej informacji na każdym szczeblu − teraz oto nagle połapał się biedny chłopczyna z boiska, że go ruscy okiwali. Że ich raport jest „bezdyskusyjnie nie do przyjęcia". A nawet, że są w Rosji − Boże ty mój! − źli ludzie, którzy chcą ukryć prawdę!
      Ziemkiewicz zaznacza, że już w momencie oddania całego śledztwa Rosji "było jasne, że zostanie ono przeprowadzone według standardów sowieckich". Jak pisze, "nie było innej możliwości".
      - Mam wierzyć, że dopiero teraz, nagle, po pół roku, [premier] zdał sobie z tego sprawę? - pyta publicysta, i odpowiada, że premier Tusk wyobrażał sobie przebieg wypadków następująco:
      Że śledztwo będzie wiadomo jakie, i wiadomo ile warte, ale Putin nie ma przecież żadnego interesu go upokarzać − każe więc napisać raport tak, żeby jego sojusznik nie stracił przed własnym narodem twarzy, z jakimś tam elementem współodpowiedzialności rosyjskich kontrolerów. Może przecenił Tusk swe znaczenie dla Putina, może wsparcie na jakie liczyć może z Zachodu... W każdym razie, jak na dziś, został upokorzony. I teraz postanowił pokazać, że coś jednak może, że nie musi być taki potulny. Trochę wprawdzie wychodzi przy tym na bubka, ale może i słusznie zakłada, że ma wystarczającą rzeszę wytresowanych jak foki służalców, którzy z dnia na dzień teraz nagle zaczną krzyczeć, że prawda jest najważniejsza, że nie damy sobie pluć, i piać zachwyty, jak dzielnie, z jaką godnością stawia się nasz premier oprawcy Czeczenów, Litwinienki i Politkowskiej.
      Ziemkiewicz kończy swój felieton stwierdzeniem, iż "Polska, w imię politycznych gierek premiera zainteresowanego wyłącznie byciem premierem, pokazała, że można z nią, jako z państwem, zrobić wszystko, i oddała narzędzia do kierowania jej losem".
    • kumpel_kolesia Tak sobie myślę, 18.12.10, 19:21
      że prezesi różnych kolejowych spółek też najlepiej znają się na katastrofach samolotowych, polityce Gazety Wyborczej czy pogadankach o. Rydzyka. Z okazji Grudnia '70 nadal nie wiemy, kto winny, tak więc przez następnych 40 lat będziemy się zastanawiać, kto odpowiada za katastrofę smoleńską. Acha, i nadal nie będziemy wiedzieć, dlaczego gen. Sikorskiego pochowano w gaciach! Ale łatwiej jest odkopać Sikorskiego niż pociąg osobowy.
      A pociągi oczywiście będą stale takie same: zaszczane, nieogrzewane, spoźniające się i zwalniające do "40 na godzinę, bo się Panie inaczej to wywróci, Panie, wywróci..." Na drogach dalej rocznie będzie ginąć po 5 000 rodaków a 40 do 50 tysięcy będzie rannych i nikt o wojnie nie będzie mówił. Zresztą, podobno w Afganistanie wprowadzamy to, czego u nas samych nie ma - he he - demokrację wprowadzamy - gaduląc o Rydzyku i Wyborczej! Dobre.
      Pani Moniko - Pani oczywiście niech pisze o Rydzyku a Rydzyk się odwdzięczy - natomiast dużo do myślenia daje skala zcietrzewienia "wysoce układających się stron"... Ciekawe, ilu spośród tu obecnych jest kolejarzami?
    • michal.b09 Dziady 18.12.10, 19:52
      "Pójdź dziecię ja cię uczyć każę". I potem się dziwimy skąd w Polsce tylu cymbałów.
      • incognitto Przykładów 'dziadowskiego państwa' jest b dużo 18.12.10, 20:16

Dziwie się, ze pani Olejnikowa sie dziwi.
        Mysle, że pan Brudziński nie mial na mysli np mnie, albo innych wielu mln Polakow, a instytucje państwowe;
        Przedłużające sie w nieskończoność procesy - paraliz wym sprawiedliwości, złodziejstwo, korupcja,
        pijani posłowie, rozpasanie rządzacych, idiotyczne prawo w wielu wypadkach, wszechobecny bałagan, rozklad rozkladu PKP i kolei w ogole itd, itd.
        Pani Olejnikowa bzdury wypisuje, oburza sie na wizji, płonie rumieńcem w obronie "praworządnego" panstwa, to tylko manipulacja i gra, wydaje sie, ze do tvn przychodzi tylko po to zeby buty pokazać, nawet sie schludnie ubrac i uczesac nie potrafi. Wyglada jakby dopiero co z 'domowki' dla seniorow wyszła:)
    • rockawy Dziady 18.12.10, 20:50
      Otoz Brudzinski dziad z dziada wie o czym mowi.Dziadowstwo jest mu bliskie bo tylko w takim srodowisku/dziadowskim/ sie obracal i tak po dziadowsku mowi ,rozumie i zyje. Malo , wyglada tez jak dziad i to rylo takie dziadowskie ,ze tylko splunac nalezy.
    • gogosobo Dziady 18.12.10, 22:18
      PO co nerwy? Zgadza się .Polska to dziadowskie państwo. Jest pani ślepa czy co? Nie chce mnie sie pisać wielu przykładów podam pierwszy z brzegu PKP. Jeśli dla pani nie jest to dziadostwo to rzeczywiście jest pani sługusem PO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka